Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Kiwi op 16 mei 2008, 12:06:43

Titel: Artisjokken
Bericht door: Kiwi op 16 mei 2008, 12:06:43
Ik heb ooit wel eens artisjokken gegeten, maar vond ze toen niet erg lekker. Ook op pizza's vind ik het nooit zo'n succes. Toch heb ik ze vandaag maar weer gekocht. In de winkel een receptenkaartje meegenomen voor artisjokken gevuld met gehakt en mozarella. Dit lijkt me wel lekker (en is ook goed te vegetariseren), maar misschien weten jullie nog veel lekkerdere recepten waarmee ik meteen helemaal artisjokfan word?
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Annemieke op 16 mei 2008, 12:24:25
Heb je meestal de blaadjes, de bodem of het hart gegeten?

Artisjoktapenade (http://www.annemieke.net/RozeMarijn/heus-niet-saai-rode-linzensoep-met-gestoofde-friszoete-sjalotten/)

Spaghetti met artisjok en rode pepertjes (http://www.annemieke.net/RozeMarijn/lunchgerechtje-spaghetti-met-artisjok-en-rode-pepertjes/) (de parmigiano vervangen door wat fijngesneden zongedroogde of halfzongedroogde tomaatjes en misschien wat pijnboompitten en walnoten
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: renske op 16 mei 2008, 14:40:56
Artisjokken uit blik lust ik wel (alhoewel ze soms meer naar blik dan artisjok smaken) en verse artisjok in een restaurant kan ook heerlijk zijn, maar het is mij ook nog nooit gelukt om zelf lekkere verse artisjok te maken, ik krijg dat wat zacht moet worden niet zacht...
Dus ik heb geen oplossing maar wel hetzelfde probleem.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Selly op 16 mei 2008, 21:19:18
zie ook hier: http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_groente.php?subaction=showfull&id=1145654075&archive=&start_from=&ucat=6& (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_groente.php?subaction=showfull&id=1145654075&archive=&start_from=&ucat=6&)

Ik kook ze in de magnetron. Werkt erg goed.
En ik eet ze dan met een dille-kwarksaus (ook goed te doen met yofu naturel) en een mosterdvinaigrette met kappers.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Annemieke op 16 mei 2008, 22:26:25
Artisjokken uit blik lust ik wel (alhoewel ze soms meer naar blik dan artisjok smaken) en verse artisjok in een restaurant kan ook heerlijk zijn, maar het is mij ook nog nooit gelukt om zelf lekkere verse artisjok te maken, ik krijg dat wat zacht moet worden niet zacht...
Dus ik heb geen oplossing maar wel hetzelfde probleem.

Uit blik is vaak erg vies. De gekruide artisjokken die je bij de turk ziet zijn wel okee.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Selly op 16 mei 2008, 22:33:08
Artisjokkenharten uit olie van Sacla zijn wel oke, maar die zijn uit pot, niet blik. Wel erg vettig.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: IneN op 17 mei 2008, 10:35:11
Ik was vandaag op de markt in Antwerpen en zag artisjokken staan, maar jézus! Hoe maak je zoiets vèrs klaar?
Het zag er onbegonnen werk uit. :)
(dus heb ik maar 'klaargemaakte' artisjokken in olie (SuperLekker!) gekocht bij de turkse marktkramers :)
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Annemieke op 17 mei 2008, 11:00:39
Ja, dat snap ik ook niet helemaal, want als je artisjokken vers koopt, dan houdt je nooit zo'n groot hart over.

Leuk dat je ze van de turkse kraam hebt meegenomen. Wat ga je ermee doen?
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Maartje! op 17 mei 2008, 12:23:22
Ja, dat snap ik ook niet helemaal, want als je artisjokken vers koopt, dan houdt je nooit zo'n groot hart over.

Leuk dat je ze van de turkse kraam hebt meegenomen. Wat ga je ermee doen?

Als je ze 'op z'n Frans' koopt toch wel? Ik bedoel: Italianen eten ze klein en dan (bijna) in z'n geheel, maar die waar je de onderkant van de blaadjes van eet, die hebben toch best een groot hart? Alhoewel, die dingen die je uit een blik haalt kom ik ook niet in een echte artisjok tegen...
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: IneN op 17 mei 2008, 16:58:27
Ja dat bedoel ik, die echte artisjok ziet er nogal hard en onhandelbaar uit, een klaargemaakte artisjok (al dan niet in olie, maar zo heb ik ze dus gekocht en eet ik ze ook gewoon op :) Mm) ziet er helemaal anders uit.
Kwestie kokosnoot in real life aan de boom vs kokosnoot in de winkel? ;)
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: IneN op 17 mei 2008, 17:00:44
 :pukey:
Net een hapje artisjok genomen (het zijn redelijk grote, vandaar het hapje :) ).
Ze lijken wel 'platgekookt', kan dat? Brr  :-\
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Kiwi op 17 mei 2008, 18:25:23
Nou, we hebben ze op hoor! Bereid volgens het -gevegetariseerde- recept uit mijn eerste bericht (eerst 25 minuten koken in water met citroensap, daarna uitlaten lekken, binnenste blaadjes en hooi eruit halen, stukje van de bovenkant afsnijden en vullen met gebakken gehakt/ui en plakken mozarella en dan nog een kwartiertje in de oven). Was best lekker! Alleen kwam het hart al mee met de onderste blaadjes. Is dat normaal?
We vonden het gelukkig allebei lekker genoeg om ze nog wel een keer te willen eten. Het enige nadeel vind ik dat er eigenlijk niet veel eetbaars overblijft van zo'n hele 'bloem' terwijl je er best wel een tijdje mee bezig bent.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Annemieke op 17 mei 2008, 23:00:17
Mozzarella? Kiwi?
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Christiaan op 17 mei 2008, 23:02:04
Niemand blijft eeuwig veganist ;)
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Selly op 18 mei 2008, 21:13:59
Het is nuttig een onderscheid te maken in:
- globeartisjokken in zijn geheel (dat zijn de grote dingen, ideaal om gewoon te koken, dan de blaadjes er af te zuigen, en dan de laatste blaadjes weg te mikken, het hooi weg te mikken en het hart op te eten, nee kiwi, het is niet normaal dat bij de laatste blaadjes het hart mee komt).

- artisjokbodem, die zijn soms te krijgen in blik of in de diepvries, dat is het hart van een globe artisjok, je kunt hem ook zelf verkrijgen door middel van bv de volgende methode http://uk.youtube.com/watch?v=YNCH2nnkiMk&feature=related maar dan flkker je dus heel veel weg van de artisjok.

- artisjokharten, dan is vaak bodem inclusief zachte blaadjes die eetbaar zijn er op, louter te verkrijgen uit hele jonge kleine artisjokken die ook geen haar/hooi hebben aan de binnenkant, hier nauwelijks te krijgen, maar wel te vinden in pot op olie. In Italiaanse kookboeken hebben ze het vaak over artisjokken die je in zijn geheel kunt eten of zelfs rauw kunt eten, dat gaat dus over hele jonge artisjokken die je hier zelden hebt
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Kiwi op 10 mei 2009, 16:26:28
Tsja, ik heb er dus weer twee in mijn groentepakket zitten. Niet van die hele grote (zo'n tien centimeter hoog schat ik), dus zeker geen hele maaltijd. Iemand nog leuke ideeën die hier niet al genoemd zijn?
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Maartje! op 10 mei 2009, 16:28:27
Ik at ze gisteren als lunch, met mosterdvinaigrette. :yummie:
Titel: Artisjokken
Bericht door: Hizikigrrrl op 24 april 2011, 22:06:22
Asperges met eitjes, en verse artisjokken. Kan het kloppen dat die laatste nogal overrated zijn? Smakeloze blaadjes en een hoop afval.
Titel: Artisjokken
Bericht door: Aiko op 24 april 2011, 22:07:11
Ik heb ze ooit ook maar eenmaal geprobeerd. Je gooit iets van 90% weg... En vond het qua smaak ook niet je van het.
Titel: Artisjokken
Bericht door: Eelco op 25 april 2011, 00:57:39
verse artisjokken. Kan het kloppen dat die laatste nogal overrated zijn? Smakeloze blaadjes en een hoop afval.
Ik heb me er één keer aan gewaagd, met een redelijk grote artisjok-in-de-aanbieding van de Turk, die me aanstaarde 'jij gaat me vanavond proberen'. Na een slagveld van blaadjes en afval en dergelijke heb ik zijn hart gegeten. Ondanks overwinningsroes was het hart niet echt interessant. Artisjokliefhebber-in-spe op zoek naar een goede leraar.

Vandaag, Eerste Paasdag, was (schoon-)familiedag. Schoonmoeder vertrouwt ondertussen mijn kookkunsten voldoende om me te vragen een soep en een salade mee te brengen. Het werd een wortelsoep (met citroensap, galgant en linzen om het geheel te binden), die K. en ik met flink wat peper moesten oppeppen. De familie was echter enthousiast. Ook de komkommer-paprika-kidneybonensalade viel in de smaak. K. had een amandeltaart gebakken, die iets compacter dan de laatste keer was uitgevallen, maar wel erg lekker. Verder aardappelen in de schil met kwark, allerhande salades-a-la-schoonmoeder en de onvermijdelijke linzenburgers. Uiteraard was er veel te veel van alles, zodat we morgen mogen genieten van de resten.
Titel: Artisjokken
Bericht door: Hizikigrrrl op 25 april 2011, 01:07:13
Het artisjokkenhart is lekker, maar de blaadjes... Ik wil gewoon voedsel waar je van kunt blijven eten en niet dat je ook nog eens moet aanzien hoe je mede-eters eea aflebberen, blegh.
Titel: Artisjokken
Bericht door: Wombat op 25 april 2011, 08:12:41
Ik vind artisjokken wel lekker. Met een goede vinaigrette. Blaadje erin dompelen, afhappen. En dan op het laatst het hart. Heerlijk.
Titel: Artisjokken
Bericht door: Maartje! op 25 april 2011, 08:49:30
Ik vind ze ook lekker. Maar als je niet van troep op je bord houdt: niet eten.
Titel: Artisjokken
Bericht door: niewied op 25 april 2011, 11:48:10
Dungesneden biet (tegenwoordig heet alles wat dungesneden is, meen ik, garpaccio. Er zijn ook al garpacciostewardessen in vliegtuigen, hoorde ik. Lekker licht, minder kerosine) licht gezouten, citroensap en olijfolie. Bietentempura bestoven met een zout-wasabipoedermengsel, totrtellini met notenvulling (gekocht) en een zelfbereidburger van tofurest, gortrest, ui, wat kruiden, knoflook, rijstemeel, en ei. Pinot blanc en een stevige rode, Maillard (Bordeaux) wellicht.

Artisjok: de truc is een goede saus/vinaigrette (zoals al opgemerkt door Wombat) en koop niet te grote artisjokken.
Blaadjes op apartediepe schaal deponeren.
Aanrader is bereiding à la Grecque: in de lengte doormidden snijden, haren eruit snijden met scherp mes, vullen met mintblad, knoflook, relatief veel zout en olijfolie, wat peperkorrels en dan 20 minuten in de pressure cooker (drukpan). Mmm.
Titel: Artisjokken
Bericht door: Hizikigrrrl op 25 april 2011, 12:29:40
Misschien waren dit gewoon geen goede artisjokken, want ze waren smakeloos en er zat vrijwel geen vlees aan. Ze waren wel mooi klein.
Titel: Artisjokken
Bericht door: Selly op 25 april 2011, 22:20:39
Misschien waren dit gewoon geen goede artisjokken, want ze waren smakeloos en er zat vrijwel geen vlees aan. Ze waren wel mooi klein.

Waren ze echt flink klein (dus niet zo http://static.howstuffworks.com/gif/globe-artichokes-4.jpg maar meer zo http://2.bp.blogspot.com/_tsMMoLGZeog/SwbkUIml3UI/AAAAAAAAFzA/Q9S0UjbaE-)? Want die zijn niet erg bedoeld om blaadje voor blaadje te eten maar meer om het hart alleen van te bewerken).
Titel: Artisjokken
Bericht door: karl op 26 april 2011, 09:36:56
Ik vind artisjokken wel lekker. Met een goede vinaigrette. Blaadje erin dompelen, afhappen. En dan op het laatst het hart. Heerlijk.

Ik vind dat ook zeer lekker. Het hart is als het ware de bekroning van de geleverde inspanning van het afzuigen, dat op zich ook prettig is als de vinaigrette goed is. Het is een genotvol, zintuiglijk gebeuren.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Hizikigrrrl op 26 april 2011, 12:54:53
Misschien waren dit gewoon geen goede artisjokken, want ze waren smakeloos en er zat vrijwel geen vlees aan. Ze waren wel mooi klein.

Waren ze echt flink klein (dus niet zo http://static.howstuffworks.com/gif/globe-artichokes-4.jpg maar meer zo http://2.bp.blogspot.com/_tsMMoLGZeog/SwbkUIml3UI/AAAAAAAAFzA/Q9S0UjbaE-)? Want die zijn niet erg bedoeld om blaadje voor blaadje te eten maar meer om het hart alleen van te bewerken).

Kleiner dan de eerste link, de blaadjes lagen ook glad over elkaar.
Die 2e link doet het niet.

Ze waren iig van Salamita en lagen deze week bij de Estafette Eetwinkels.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: lieve lijn op 26 april 2011, 13:09:54
Ik moet bekennen dat ik er ook niks aan vind hoor.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: belgianchocolate op 04 mei 2011, 16:21:18
Mijn lievelings-zomers-voorgerecht!

Heel lekkere subtiele smaak. Gekookt in ruim water met citroen , daarna ruim uitgelekt.
Heerlijk afkloven , en soppen in een beetje zure room. Daarna het hart verorberen.
Ik eet en koop ze vooral in frankrijk. Het is een echt seizoensproduct.

(http://farm3.static.flickr.com/2137/3703518807_4ca1a63f34_t.jpg) (http://www.flickr.com/photos/frank-wouters/3703518807/)
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Bast op 08 mei 2011, 18:09:47
Eelco, wat is galgant?

Ik vind artisjokken erg lekker, maar heb me nog nooit aan verse gewaagd. Ik gooi ze door een citroenroomsaus bij pasta of eet ze als tapasachtig hapje over het algemeen.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: greet op 10 mei 2011, 20:44:52
In olie ingelegd vind ik ze geweldig. Maar uit blik vind ik er niet veel aan.
Vers weet ik niet, want nog maar 1 keer gegeten, en dat was in een restaurant dat ik maar zozo vond.
Veel geld, veel pretentie, prachtige bordjes, maar niet veel smaak.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: LelleL op 12 mei 2011, 20:30:54
Uit blik: artisjokharten door de pasta, heerlijk vind ik het.
Maar Bast je maakt me wel heel nieuwsgierig naar jouw citroenroomsaus. Klinkt ook heel goed nl.

receptverzoekje?
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Gothjohn op 12 mei 2011, 21:34:05
Weet iemand of ik dit op mijn balkonnetje kan kweken of er heel veel zon voor nodig heb ?
Zijn erg lekker en is erg mooie plant ook nog..
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: RvO op 12 mei 2011, 22:10:13
Weet iemand of ik dit op mijn balkonnetje kan kweken of er heel veel zon voor nodig heb ?
Ja je hebt er veel zon voor nodig. Ik had ze ooit in de tuin, bijna in de volle zon, en ongeveer de helft van de planten heeft iets eetbaars opgeleverd. Wel mooie planten idd.

Zaaien in februari (binnen!) uitplanten in mei, veel compost geven.
Ik gok dat op een balkon in een grote pot wel gaat lukken.

In theorie is het een vaste plant, maar het is mij nog nooit gelukt er eentje de winter over houden.
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: LelleL op 13 mei 2011, 22:27:51
Waarom zijn er eigenlijk 2 topics met de naam artisjokken? Zoekt zo lastig op t forum!
Titel: Re:Artisjokken
Bericht door: Laurie op 16 mei 2011, 21:14:19
Gefixt.  :)