Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: IneN op 28 april 2008, 14:15:17
-
Ik heb net in Delhaize speculoospasta gekocht. Mmmm het smaakt naar vroeger, toen papa zijn speculoosjes in de koffie sopte en deze op mijn boterhammetje legde. :taart-yum:
Heeft iemand anders het al geprobeerd?
Ik vind 'm wel een beetje te dik van textuur.
-
Het lijkt me heerlijk!
Waarom heet het eigenlijk geen speculaaspasta?
Edit: ik zie het al, ivm octrooi.
-
Wij deden het altijd zonder pasta. Gewoon een paar speculaasjes op brood. Is nog lekker knapperig ook. Tenminste, als je ze niet pas met de lunch in je lunchtrommeltje aantreft, want tegen die tijd is het spontaan pasta geworden.
-
Hmm da's waar, als je ze op je brood doet zonder koffie (en zonder pasta ;) ) blijven ze lekker knapperig. Maar dit is wel eens zo handig.
Wel èrg veel 'vet' en calorietjes (ik eet ook nooit choco), dus ga de pot in het weekend aan vriendje/ouders doneren ;)
HBVL had er in het weekend een artikeltje over, mijn mama was dus al geïnteresseerd, maar had ze nog nooit zien staan in de winkel (de potten pasta dus).
-
Ik wil ook een pot, maar in NL is dat niet te verkrijgen. Misschien Meneer koekje maar eens naar de Delhaize in Putte sturen.
Wat kost het? En is de smaak beter dan gewone speculaasje op brood?
-
De smaak is precies hetzelfde als speculoos, dus ook als speculoos op brood, echt lekker, en doet denken aan Sinterklaas :) (en aan vroeger, zoals eerder vermeld :) ).
Ik kocht mijn pot in Delhaize, hij was niet geprijst, maar heb 'm toch meegenomen. Nu even mijn kasticketje uit mijn tas gehaald > de pot kostte 2,49 euro. Beetje veel, maarja, wat is veel... Alles is duur tegenwoordig ;) En voor 1 keertje...
Het is echt de moeite!
-
Wij deden het altijd zonder pasta. Gewoon een paar speculaasjes op brood. Is nog lekker knapperig ook. Tenminste, als je ze niet pas met de lunch in je lunchtrommeltje aantreft, want tegen die tijd is het spontaan pasta geworden.
Oh, dat heb ik lang niet meer gegeten! Speculaas op brood was bij ons thuis altijd een echte traktatie.
-
Ik mis eigenlijk een beetje de smaak van koffie in de pasta. Nu had ik een goed idee (en het bleek ook lekker te zijn, nadat ik het uitprobeerde met iemand die argwanend naar mijn kookkunsten stond te kijken :O ):
Maak verloren brood, deze keer gedrenkt in koffie (ipv eitjes), bak deze boterhammetjes lekker op en smeer er speculoospasta over!
MMMmm :) :) Aanrader als dessert.
(en heel gemakkelijk, want het lukte zelfs mij om het te maken :) ).
-
http://webpalet.titeca.net/2008-04/speculoospasta/
Ik heb gisteren eindelijk een pot kunnen kopen. Die pasta is blijkbaar zo populair dat het altijd uitverkocht is.
Om het nog verwarrender te maken, er bestaat nog een andere variant ook. De speculaaspasta van het merk Specula, wordt alleen verkocht bij de bakker.
Het verschil Speculaas/ speculoos:
Het gewone woord is speculaas.
Toch is er een onderscheid. Speculaas is kruidenkoek, terwijl speculoos gekaramelliseerde koek is. In België wordt geen echte speculaas (met speculaaskruiden) gemaakt. Belgische fabrikanten die naar Nederland exporteren, noemen hun producten bewust speculoos om aan te geven dat er geen speculaaskruiden in zitten.
-
In Nederland, en in ieder geval bij de AH XL in Nijmegen heb je nu ook speculoospasta. Van het merk Lotus. Ga het morgenochtend proberen.
-
Het was even te koop bij de Aldi (maar een actieartikel, dus ook snel weer uit het assortiment), en ook bij de Jumbo en Super de Boer verkopen ze het tegenwoordig.
-
Ik heb laatst een pot gekocht bij een Poiesz-supermarkt (maar die winkelketen zit volgens mij alleen in het noorden des lands...)
-
Ja in grote AH's is ie er nu ook even. En we kregen laatst een proefverpakking in de bus maar niet geproefd.
-
Ik zie er de laatste tijd regelmatig reclame voor op tv. Het lijkt me helemaal niet lekker, alhoewel ik vroeguh graag een speculaasje op brood mocht eten.
-
Een jaar of vijftien, twintig geleden heeft Albert Heijn ook nog eens een blauwe maandag speculaaspasta verkocht. Drie nieuwe boterhampasta's hadden ze; de andere twee waren witte chocolade- en cocos-.
Ik zal het nooit vergeten. :(
-
Ik vond het wel lekker, heb er een boterham mee geproefd.
-
Vond het best lekker, maar het haalt het niet bij speculaas op brood.
-
Ik vind ook dat het niet kan tippen aan gewoon speculoos op de boterham.. de textuur zint me gewoon niet zo, en ik vind de smaak nog nét iets anders.
-
Heb vandaag weer een pot gekocht (van Lotus). Er is 1 ingredient waarvan ik me afvraag of het plantaardig of dierlijk is: natriumwaterstofcarbonaat. Heeft iemand enig idee?
-
Zie hier. (http://Zie hier.)
Geen dierlijk bestanddeel dus.
-
Zie hier. (http://Zie hier.)
Geen dierlijk bestanddeel dus.
Bedankt voor de link. Voor zover ik kan beoordelen is de speculoospasta van Lotus dus vegan. :thumbsup: Ik vind hem erg lekker.
-
Ja, vegan. Het is wel erg lekker... maar ook weer niet zo goed voor je als je te veel neemt ;)
-
Eerlijk gezegd snap ik niet waarom ze het speculoospasta noemen en niet Bastagnepasta. De smaak lijkt meer op Bastognekoeken dan op speculaas. Of ligt dat aan mij?
-
Eerlijk gezegd snap ik niet waarom ze het speculoospasta noemen en niet Bastagnepasta. De smaak lijkt meer op Bastognekoeken dan op speculaas. Of ligt dat aan mij?
Nee, want het is ook geen speculaas, maar speculoos. ;)
Volgens mij wordt eerder in deze draad het verschil uitgelegd.
-
En Bastogne is een merknaam. Bij de AH heten de merkloze kandijkoeken. Dan zou het dus eventueel nog kandijkoekpasta kunnen heten. Goh, bekt lekker zeg. ;)
-
De link die Amber legt met Bastognekoeken is trouwens niet zo vreemd, want er zit wel kandijstroop in de speculoospasta.
Dan zou het dus eventueel nog kandijkoekpasta kunnen heten. Goh, bekt lekker zeg. ;)
Leuk woord voor galgje. Of beter nog: voor Scrabble. Levert vast veel punten op :heehee:
-
De link die Amber legt met Bastognekoeken is trouwens niet zo vreemd, want er zit wel kandijstroop in de speculoospasta.
Het lijkt op die koekjes die we vroeger serveerden in onze kroeg (maar die heten Candy Koekjes (http://www.kantineenzo.nl/assets/s2dmain.html?http://www.kantineenzo.nl/100000956a132c356/100000956a132c875/10000096eb0c93c0c.html)). Daar heb ik nog meer fijne herinneringen aan dan aan speculaas, dus nu vind ik de speculoospasta ineens veel lekkerder :)
-
(maar die heten Candy Koekjes (http://www.kantineenzo.nl/assets/s2dmain.html?http://www.kantineenzo.nl/100000956a132c356/100000956a132c875/10000096eb0c93c0c.html)).
Oh, die vond ik ook altijd zo lekker! Die mocht ik dan hebben als mijn pa of ma een kop koffie nam. Want die dingen kwamen nooit met thee of frisdrank!
-
Ik heb het ook bij de Jumbo zien staan, maar ik heb het nog niet geprobeerd. Ik heb nog genoeg ander broodbeleg in de (koel)kast en dat moet eerst op. Vind ik. Ik ben een zoetekauw, dus zo'n pasta is aan mij wel besteed. ;)
Ik kan me ook herinneren dat er jaren geleden zoiets dergelijks op de markt was, in verschillende smaken, en dat ik die erg lekker vond. Dat was begin jaren negentig, want ik kan me herinneren dat ik boterhammen met kokospasta meenam naar school en dat mijn vriendin toen zei dat ze die ook hadden geprobeerd, maar dat ze die te zoet vonden. Dat is 18 of 19 jaar geleden, want in die periode zaten we bij elkaar op school.
-
Ik kan me ook herinneren dat er jaren geleden zoiets dergelijks op de markt was, in verschillende smaken, en dat ik die erg lekker vond. Dat was begin jaren negentig, want ik kan me herinneren dat ik boterhammen met kokospasta meenam naar school en dat mijn vriendin toen zei dat ze die ook hadden geprobeerd, maar dat ze die te zoet vonden. Dat is 18 of 19 jaar geleden, want in die periode zaten we bij elkaar op school.
Ja, die hadden wij dus ook (http://www.vegatopia.com/smf/index.php?topic=13501.msg475639#msg475639)!
Ik wil dat terug!
Goeie, goeie ouwe tijd...
-
Eerlijk gezegd snap ik niet waarom ze het speculoospasta noemen en niet Bastagnepasta. De smaak lijkt meer op Bastognekoeken dan op speculaas. Of ligt dat aan mij?
Jhaaa, ik vond het ook al niet naar speculaas smaken, maar kon het nog niet echt thuisbrengen... Maar nu wel :D Ik vind het trouwens wel heel lekker, lekkerder dan speculaas op brood.
-
Erg lekkerrrrr.....
Ik kies voor deze van de Aldi ipv het merk Lotus.
Het is stukken goedkoper en veel zachter van textuur.
In België liggen de rekken er echt vol van!
Groetjes