Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: koekje op 12 februari 2008, 00:06:06
-
Ik eet graag kroketten.
Inmiddels kan ik ze ook al zelf maken, maar die zijn dan wel meestal met vl33s. Graag zou ik ook vega kroketten maken, en dan heb ik het niet over aardappelkroketten, want die zijn toch anders. Eens heb ik een vega kroket bij een lokaal frietkot in Bergen op Zoom gegeten, maar dat was een vies tofu-geval.
Kaaskroketten lijkt me ook wat minder.
Allerlei lekkere recepten zijn welkom!
-
Uit een ver Vegatopiaverleden, kreeg ik eertijds het recept van boer'nkoolkroketten van mevrouwen Selly en / of Kiwi. De precisiteit; daar stokt mijn dertigerbrein.
Het programma luidt in ieder geval als volgt:
Boerenkoolkroketjes (10 stuks)
De basis van deze kroketjes is een boerenkoolstamppot met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes. De avond voor kerstmis eten we dus gewoon stamppot, de restjes verwerken we tot voorgerecht. Zorg dat je iets meer boerenkool dan aardappelen hebt.
250 gram boerenkool, fijngesneden
200 gram pureeaardappelen
3 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
100 gram Hollandse geitenkaas, in kleine blokjes
Scheutje melk
Klontje roomboter
1 ei
Paneermeel
Olie of vet om in te frituren
Kook de aardappelen en de boerenkool gaar in lichtgezouten water. Giet ze af, en prak er samen met de melk, tomatenreepjes, boter, kaas, en eieren een stamppot van. Maak die op smaak met zout en peper en laat afkoelen. Vorm er dikke ronde staafjes van, en rol die door het paneermeel. Leg ze in de koelkast tot je ze wil gebruiken, en frituur ze dan op 170 graden tot ze mooi bruin zijn. Serveer met een aantal verschillende dingen om ze in te dopen: piccalilly, tomatenketchup, tartaarsaus, of zelfgemaakte sauzen.
Het klinkt alsof het met gemak een Selly-score van zeven moet kunnen halen, lijkt mij... Ik kom ze graag proeven, want in drie en een half jaar tijd heb ik de moed nog niet gehad te maken.
-
... boter, kaas, en eieren...
;D
Klinkt op zich lekker. Ik maak me alleen zorgen dat ofwel de stamppot zich niet tot een staafje laat boetseren (kleverige smurrie) dan wel dat de kroketten gortdroog worden. Iemand ervaring?
-
De basis van een stamp is natuurlijk een puree. De puree niet te dun en zacht maken, lijkt me.
-
Uit een ver Vegatopiaverleden, kreeg ik eertijds het recept van boer'nkoolkroketten van mevrouwen Selly en / of Kiwi. De precisiteit; daar stokt mijn dertigerbrein.
Van Bart is het recept! :)
-
... boter, kaas, en eieren...
;D
Klinkt op zich lekker. Ik maak me alleen zorgen dat ofwel de stamppot zich niet tot een staafje laat boetseren (kleverige smurrie) dan wel dat de kroketten gortdroog worden. Iemand ervaring?
Jep zeer goed te doen. We hebben ze zelfs aan Pierre Wind voorgezet, die ze zeer smakelijk vond.
-
Vind het ook wel lekker. En het blijft een leuk idee. Heb ze alleen ook nog nooit zelf gemaakt.
-
Maak een vegetarische ragout met je favoriete ingrediënten, bind die tot een hele dikke smurrie (gelatine is daar het meest geschikt voor, vrees ik, maar anders moet het maar met iets zetmeligs), en paneer de boel.
-
Dat hoeft toch niet gebonden te worden?
Een ragout heeft als basis een roux.
Zelfs vl33skroketten stop ik geen gelatine in...
Moet ik eigenlijk op kookles dan?
-
Over al dan niet gelatine in een kroket is er debat onder de puristen. Erwin Kats vindt van wel, Johannes van Dam geloof ik weer niet, of alleen af en toe.
-
Dat klopt, maar feitelijk zit het er altijd in, de vraag is alleen of je niet-vegetarische kroketten van bouillon die uit zichzelf geleeert maakt, of er gelatine instopt, maar het zit er dus altijd in.
Maar inderdaad, wat koekje zegt, je kunt ze ook prima zonder maken. Dat maakt alleen het vormen van de kroketten lastiger.
-
Ik vond een recept voor groentekroketten. Weet niet of 't lekker is, maar je kunt het proberen: http://www.devlamindepan.nl/index.html?veg/veg0115.htm
Er zit in ieder geval geen gelatine in. En ik mag toch hopen dat in de groentekroketten van de snackbar ook geen gelatine zit? Want die eet ik dus wel eens.
-
In het kader van Vrijdag Frietdag stonden een aantal recepten voor kroketten op koken enzo....
http://www.vegatopia.com/kokenenzo/index.php?subaction=showfull&id=1195827833&archive=&start_from=&ucat=32&
-
Ik heb wel eens (nee vraag me niet naar het recept...) een champignons ragout gemaakt voor in van die ragoutbakjes. Als je een hele stevige ragout maakt (dus wat minder bouilion) kan je dat als het eenmaal afgekoeld is, in hele mooie kroketjes modelleren... paneer eromheen, ei, en nog een laagje paneer en hop in de frituur....
Toch eens op zoek naar dat recept....
-
Spannend, al die signature dishes, maar lekkerbekjes, hoé maken we deze dan?
Piek, tofuballetjes?
Boerenkoolkroketjes...wat een idee!
-
Spannend, al die signature dishes, maar lekkerbekjes, hoé maken we deze dan?
Piek, tofuballetjes?
Boerenkoolkroketjes...wat een idee!
De tofubitterballen staan hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=10158;start=msg284486#msg284486)
en de boerenkoolkroketjes hier (http://www.vegatopia.com/kerst2007/kerstarchief.php?subaction=showfull&id=1129743078&archive=&start_from=&ucat=13&) :)
-
mocht je nog intresse hebben dan heb ik ergens nog wel een recept voor linzenkroketjes :) maar moet t overtypen ;) dus alleen als je intresse hebt
-
Ik heb wel eens (nee vraag me niet naar het recept...) een champignons ragout gemaakt voor in van die ragoutbakjes. Als je een hele stevige ragout maakt (dus wat minder bouilion) kan je dat als het eenmaal afgekoeld is, in hele mooie kroketjes modelleren... paneer eromheen, ei, en nog een laagje paneer en hop in de frituur....
Toch eens op zoek naar dat recept....
Champignonragout kan best makkelijk toch? Ui fruiten, kastanjechamps fijn snijden en goed bakken met zout en peper, zodat het vocht eruit is. Knoflook meebakken. Dan kruiden toevoegen naar keuze (tijm, rozemarijn... of juist oregano). Op 1 bakje champignons 2 eetlepels bloem erbij gooien, even roeren zodat de bloem om de champignons heen zit geplakt. En dan met een sterke kruidenbouillon of paddenstoelenbouillon indikken. Eventueel nog zout en peper naar smaak erbij doen. Dan de vulling tot stevige balletjes of kroketten vormen.
Ik zou dan trouwens ei-bloem-ei-paneer doen.
-
Wauw, dat klinkt goed te doen 8)
Zo ben ik gister' heus uit eten geweest bij L'orage in Delft en bij hun amuse zat een tomatenbitterballetje.... onwijs lekker! Met tomaat (ja he he) en mini stukjes kaas en een heerlijk krokant jasje... echt geweldig!
-
mocht je nog intresse hebben dan heb ik ergens nog wel een recept voor linzenkroketjes :) maar moet t overtypen ;) dus alleen als je intresse hebt
Lijkt me erg lekker!
maar ovetiepen lijkt me ook veel werk, aangezien ik het de komende week zeker niet ga maken.
Kan je het niet inscannen en dan ergens uploaden en het plaatje hier linken?
-
nee tis een lastig formaat kookboek.Vrees dat het met scannen onleesbaar wordt. Tis een antiek kookboek dus ik vind dat ik t wel kan maken om het over te typen. en heb even een kwartiertje over dus hier komt ie :) ik hoor graag of het wat is tzt. :D
je hebt nodig:
225 g rode splitlinzen
1 groen paprika (zonder zaadjes, fijngehakt)
1 rode ui gesnipperd
2 teentjes knoflook geperst
1 tl. garam masala
1/2 tl. chilipoeder
1 tl. komijn
2 tl. citroensap
2 el ongezouten pinda's fijngehakt
6 dl. water
1 ei, geklopt
3 el bloem
1 tl. kurkuma
1 tl chilipoeder (voor de 2e toevoeging)
4el plantaardige olie
kruiden en sla om erbij te serveren
- doe de linzen, de paprika, de ui, knoflook, garam masal, chilipoeder, komijn, citroensap en de pinda's in een grote pan. voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. zet het vuur lager en laat het geheel onder af en toe roeren 30 minuten pruttelen of tot het kookvocht is opgenomen.
- haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen, klop het ei erdoor en voeg zout naar smaak toe. laat het mengsel nu helemaal afkoelen
- maak met bloem bestrooide handen 8 rechthoeken van het linzenmengsel
- roer de bloem, de kurkuma en het chilipoeder door elkaar en rol de kroketjes door dit mengsel
- verhit de olie in een grote koekenpan. voeg de kroketten per portie toe en bak ze aan alle kanten in ongeveer 10 minuten krokant. leg ze een op een verwarmde schaal en serveer ze met de sla en kruiden
-
Leest als overheerlijk! Knippen en plakken en printen dit recept en in de ordner tot een regenachtige zondag (he, das morgen ;D)
-
En wat is nu de vegan variant? :) Papje van een bepaald meeltje ipv ei??
-
En wat is nu de vegan variant? :) Papje van een bepaald meeltje ipv ei??
Volgens mij kom je al een heel eind met gewoon bloem denk ik.
-
En wat is nu de vegan variant? :) Papje van een bepaald meeltje ipv ei??
Volgens mij kom je al een heel eind met gewoon bloem denk ik.
In een papje bedoel je toch?
Ik ga het binnenkort denk ik maar eens gewoon proberen. Als het niet lukt kan ik van het mengsel nog wel burgertjes maken voor onder de gril oid :)
-
Nou, omdat het niet echt een ragout is, zou ik gewoon bloem zonder papje toevoegen. Ik heb vaak de ervaring dat ei het alleen maar vloeibaarder maakt, ipv vaster. En goed laten afkoelen enzo.
-
En wat is nu de vegan variant? :) Papje van een bepaald meeltje ipv ei??
Bij de aubergine'kroket/bitterbal' achtige snack die ik laatst maakte heb ik agar agar ter versteviging gebruikt.
-
Auberginekroket? :D
Mag ik om een recept bedelen?
-
O ja, dat wil ik ook wel! :D
-
mietoe :nopompom:
-
:-[ ik zal het even opsnorren uit de duistere krochten van mijn brein. Schrijf namelijk niet altijd alles op, mijn kookblog staat ook op een zeer mager dieet ....
u hoort van mijnnnn
-
Men neme een aubergine en een zoete aardappel. In plakken snijden en in een ovenschaal leggen, insmeren met olijfolie. Zo'n 30 min in de oven of tot de aubergine flink bruin is, op 200 graden. Leegschrapen in de mengbeker van je blender/keukenmachine en hier kun je dan allerlei kruiden/specerijen toevoegen ( ik deed: knoflook, koriander, peper, zout, voedingsgist)Beetje paneermeel erdoor tot je een stevig geheel krijgt. Ow, wellicht ook beetje citroensap erdoor, is ook wel lekker. Je hebt nu als het goed is een stevige puree. Wanneer het wat afgekoeld is kun je er balletjes, rolletjes wat je wilt van rollen. Ik heb een variant naturel gelaten en een in wat grovere broodkruimels gerold en daarna gefrituurd. Mijn voorkeur gaat uit naar de naturel, zonder de broodkruimkorst ( vond de frituurpan ook prettiger)
Ik hoop dat het zo klopt, kon het recept nergens terugvinden, heb het ook niet op mn blog gezet :S Probeer het binnenkort zelf ook nog eens uit, was nl zeer de moeite waard.
-
Wat is de url van je blog?
-
Uit een ver Vegatopiaverleden, kreeg ik eertijds het recept van boer'nkoolkroketten van mevrouwen Selly en / of Kiwi. De precisiteit; daar stokt mijn dertigerbrein.
Het programma luidt in ieder geval als volgt:
Boerenkoolkroketjes (10 stuks)
De basis van deze kroketjes is een boerenkoolstamppot met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes. De avond voor kerstmis eten we dus gewoon stamppot, de restjes verwerken we tot voorgerecht. Zorg dat je iets meer boerenkool dan aardappelen hebt.
250 gram boerenkool, fijngesneden
200 gram pureeaardappelen
3 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
100 gram Hollandse geitenkaas, in kleine blokjes
Scheutje melk
Klontje roomboter
1 ei
Paneermeel
Olie of vet om in te frituren
Kook de aardappelen en de boerenkool gaar in lichtgezouten water. Giet ze af, en prak er samen met de melk, tomatenreepjes, boter, kaas, en eieren een stamppot van. Maak die op smaak met zout en peper en laat afkoelen. Vorm er dikke ronde staafjes van, en rol die door het paneermeel. Leg ze in de koelkast tot je ze wil gebruiken, en frituur ze dan op 170 graden tot ze mooi bruin zijn. Serveer met een aantal verschillende dingen om ze in te dopen: piccalilly, tomatenketchup, tartaarsaus, of zelfgemaakte sauzen.
Het klinkt alsof het met gemak een Selly-score van zeven moet kunnen halen, lijkt mij... Ik kom ze graag proeven, want in drie en een half jaar tijd heb ik de moed nog niet gehad te maken.
zo dat klinkt echt goed!!