Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: boeddha op 07 november 2007, 18:30:20
-
Ik durf het bijna niet te vragen en ik schaam me er ook wel voor maar ik mis af en toe een speklap of vetspek door de zuurkool. :-[ :-[Weet iemand een alternatief hiervoor? Ik ben bekend met de vegetarische rookworst maar ik ben gek op het zoute van de spek. Wie o wie. Sorry :-[
-
Beetje tricky, maar oefening baart kunst: Stukjes knoflook in olijfolie bakken tot een goudbruin kleurtje met wat zeezout. Te bruin maakt ze bitter en keihard, maar als je op het goede moment stopt heb je kleine knapperige, zoute stukjes.
-
Beetje tricky, maar oefening baart kunst: Stukjes knoflook in olijfolie bakken tot een goudbruin kleurtje met wat zeezout. Te bruin maakt ze bitter en keihard, maar als je op het goede moment stopt heb je kleine knapperige, zoute stukjes.
Van mijn moeder geleerd dat je knoflook sowieso altijd pas op het eind mee moet fruiten in gerechten, omdat het anders bitter wordt.
-
Meestal bak ik tofureepjes (van Alpro Soja, je hebt tenminste 2 varianten, ik neem altijd de gekruide) bij de stamppot. Die reepjes kun je net als spekblokjes uitbakken, het duurt wel vrij lang, kost aardig wat olie en spettert enorm maar is wel lekker.
Er is hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=9530) ook een draad over met andere tips. :)
-
Ik gebruik altijd rooktofu dat ik heel lang opbak zodat het een beetje knapperig wordt.
-
Ik ga het meteen de volgende keer proberen. Zowel de knoflook als de tofuvariant klinken lekker. Bedankt :)
-
ik heb ooit eens tempeh bacon gekocht bij de toko. dat waren eigenlijk heel dunne plakjes tempeh en door ze hard en lang te bakken waren ze lekker knapperig, zoals speklapjes.
-
ik vind gerookte tofoe ook heel lekker. Vooral door stampot andijvie mjamm :hungry:
-
Ik durf het bijna niet te vragen en ik schaam me er ook wel voor maar ik mis af en toe een speklap of vetspek door de zuurkool. :-[ :-[Weet iemand een alternatief hiervoor? Ik ben bekend met de vegetarische rookworst maar ik ben gek op het zoute van de spek. Wie o wie. Sorry :-[
ik hield ook erg van spek, vind het ook nog steeds lekker ruiken :-[
een echte vervanger heb ik nooit gevonden maar ik gebruik of goed uitgebakken tofureepjes of dunne reepjes tempeh.
-
Hallo allemaal,
wij hebben Shiitake als speklaps "vervanger" heerlijk! ook lekker door de andijvie.
goed knapperig bakken en klaar is je "shiitakelap"
-
Ik heb wel eens gehoord dat zongedroogde tomaten als spekvervanger kunnen worden gebruikt. Het lijkt me nogal vreemd, maar ik kan het niet controleren, omdat ik de smaak van spek vergeten ben. Wellicht dat het meer slaat op het zoute van de tomaten?
Succes!
-
Ik denk dat het aan het zoute van de tomaat ligt en aan het feit dat het gedroogd is. Daar wordt de smaak ook sterker van. Grappig, ik zat laatst ook aan spek te denken, omdat ik dat als kind zo lekker vond, vooral knapperig gebakken. De tofublokjes van Alpro/Albert Heijn knapperig bakken vind ik zelf een goed alternatief, vooral als je ze eerst in hebt gevroren. Ik vries al mijn tofu en tempé in, de naturel blokken snijd ik in porties. Ik vind de structuur en de smaak er beter van worden.
Mirjam
-
Ik doe wel eens zongedroogde tomaat door de stamppot, maar niet expres om spek te vervangen. Dat heb ik namelijk nog nooit gehad door de stamppot, dus dat mis ik niet.
Maar het is wel lekker dus.
-
Misschien blokjes rookkaas erdoor? Zelf nooit geprobeerd, vleesvervang nooit iets: ik kook.
-
vleesvervang nooit iets: ik kook.
Wat bedoel je daar precies mee?
-
Nooit anders gekookt dan vegetarisch. En daarom nooit bezig vlees te vervangen. Het is voor mij gewoon om geen vlees te gebruiken. Als ik wel iets met vlees zou moeten maken, zou ik advies moeten zoeken of vragen, hoe dat moet.
Ik koop ook maar zelden kant-en-klare vleesvervangers. Het zit gewoon niet in mijn systeem. Is het nu duidelijk, wat ik bedoel?
-
Nooit anders gekookt dan vegetarisch. En daarom nooit bezig vlees te vervangen. Het is voor mij gewoon om geen vlees te gebruiken. Als ik wel iets met vlees zou moeten maken, zou ik advies moeten zoeken of vragen, hoe dat moet.
Ik koop ook maar zelden kant-en-klare vleesvervangers. Het zit gewoon niet in mijn systeem. Is het nu duidelijk, wat ik bedoel?
Ik ben het geheel met je eens.
-
Hai, ik ben ook op zoek geweest naar vervanging van de spekjes door de hutspot (in andere stamppotten mis ik het niet zo).
Het uitbakken van de knoflook lukte mij helaas niet, maar is ook niet zo'n leuk alternatief voor mijn vriend die wel de spekjes eet (en dus niet de knoflook....)
Nu heb ik recentelijk in onze C1000 de (ge)bakafdeling herontdekt en daar vind ik allemaal gedroogde (lees: gedroogd en gesuikerde) vruchtjes, waaronder ook de cranberries. Die zijn al een beetje crispy en dat is heel lekker door de stamppot. Had eerst geëxperimenteerd met het enigszins opbakken van de cranberries, maar toen werden ze heel bitter. (Ook keihard trouwens). Weet iemand misschien hoe het kan dat de smaak veranderde?
Ben verder benieuwd wat jullie van de suggestie vinden als je 't hebt uitgeprobeerd.
O ja, waar vind ik rooktofu?
-
in de sun wah (antwerpse chinese supermarkt) hebben ze nepspek, dat je kunt bakken en heeeeerlijk zout en vol smaak (hey, lang leve de smaakversterkers!) zit... het is niet écht spek, maar het heeft wel dat vettige, zoutige...
als je het kort bakt, smaakt het naar het zwoerdje, maar als je het knapperig en dun bakt, is het heeeerlijk.
hebben andere toko's dat ook? je kan altijd eens een kijkje nemen!
en anders is halloumi-kaas natuurlijk een aanrader.
dat is van die bakkaas uit griekenland die ze in grotere supermarkten soms wel hebben (lang leve onze delhaize)
die smaakt erg zout, en is, zoals alle goede kaas boordevol vet. en er komt een knapperig korstje aan, want hij smelt niet.
het is nog eens lang geleden dat ik spek onder mijn eitjes heb gedraaid... moet dringend nog eens langs antwerpen.
hmmmmmm, nepspek met eitjes...
-
Nu heb ik recentelijk in onze C1000 de (ge)bakafdeling herontdekt en daar vind ik allemaal gedroogde (lees: gedroogd en gesuikerde) vruchtjes, waaronder ook de cranberries. Die zijn al een beetje crispy en dat is heel lekker door de stamppot.
he, dat klinkt best geinig
O ja, waar vind ik rooktofu?
Natuurwinkels.
-
Natuurwinkels, oh gelukkig, want de antwoorden van Greet kon ik helaas niet zo veel mee. Misschien had ik er even bij moeten zetten dat ik nou niet bepaald in een wereldstad woon (een soort van uit de kluiten gewassen boerendorp met stadallures eigenlijk :-\)Ik ga binnenkort maar eens uitgebreid shoppen.
-
haha, sorry, dat is natuurlijk niet praktisch...
ik woon ook in een boeren*** , maar soms kom ik in antwerpen, zo eens in de paar maanden, en dan ga ik een voorraad diepvriesstuff halen.
en halloumi kaas is in de iets grotere supermarkten best te vinden...
veel succes nog!
-
Door de rauwe-andijvie-stamppot doe ik wel eens blokjes kruidnagelkaas. Vinnik errrrg lekker. Ik geef het maar mee. Je moet zelf uitzoeken wat je lekker vindt uiteraard.
-
Voor wie het ook zonder spekvervanger wil proberen: afgelopen week heb ik vier vegetarische stamppotrecepten (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1200438060&archive=&start_from=&ucat=32&) online gezet.
Aanvullingen en meer recepten natuurlijk welkom :).
-
Die klinken allemaal bijzonder smakelijk en gaan dus in huize Dot geprobeerd worden!