Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Aiko op 29 oktober 2007, 23:24:00
-
Het gaat NOG VEEL WOESTER bubbelen. Moet je echt een keer proberen :D (Het is niet verplicht om na afloop van de kick pasta in het water te gooien, maar als je dat laat is het niet echt meer voor nix...)
Waarom zou je wachten met pasta in de pan te gooien als het nog niet kookt? Dat vind ik zo gek... Maar dit klinkt als een spannend proefje! Ga ik snel eens doen.
-
Tsja, omdat je pasta nou eenmaal in kokend water moet gooien.
-
Tsja, omdat je pasta nou eenmaal in kokend water moet gooien.
Volgens mijn wederhelft dient pasta ook zonder deksel gekookt te worden. Geeft volgens mij onnodig veel vocht in huis en kost meer energie, maar Italianen schijnen dat ook te doen. Doe ik dat toch ook gewoon. ::)
-
Bovendien: wie een deksel op een pastapan zet, moet daarna het fornuis poetsen omdat de boel is overgekookt. En dat is zéker geen kick, laat staan voor nicks.
-
Niet als je het deksel schuin op de pan zet zodat het niet helemaal dicht zit.
-
Dan borrelt het wel zo hard dat de deksel er vanzelf weer opvliegt...
-
Niet als je 'm op z'n zachtst zet en de deksel voldoende schuin...Die fijnafstelling, dat vind ik dan weer een kick. ;D
-
Ik zet altijd een pollepol tussen pan en deksel om een voldoende grote kier te waarborgen.
-
Dan borrelt het wel zo hard dat de deksel er vanzelf weer opvliegt...
Dan moet je er iets tussen zetten zodat dat niet kan. Eerst gebruikte ik altijd een pollepel (oid) zoals Trotse Nederlander zegt, tegewoordig een houten wasknijper: echt ideaal.
-
Of men nemen een joekel van een pan met niet teveel water, dan kan de deksel er toch voluit op.
(Lijkt mij ook efficienter koken, een grotere onderplaat dat beter warmte opneemt dan het water, en door de grotere spreiding van water / onderplaat contact dat de hele boel sneller opwarmt dan met een kleine onderplaat (die verhoudingsgewijs meer warmte verliest doordat het water in de pan het minder snel opneemt dan de koudere lucht buiten de pan)
-
Of men nemen een joekel van een pan met niet teveel water, dan kan de deksel er toch voluit op.
Maar pasta dien je toch echt in 'ruim' kokend water op te zetten.
En met 'ruim' wordt de hoeveelheid water bedoeld, niet dat de watertemperatuur boven de 100 graden moet zijn. :P.
-
En dan natuurlijk nog de prangende vraag: mag je heet water uit de kraan in de pan aan de kook brengen, of is alleen gekookt koud kraanwater geschikt om pasta te koken? ;D
-
Ik gebruik nooit warm water uit de kraan, ooit konden daar zware metalen (uit de geyser?) in zitten geloof ik. Misschien is dat niet meer zo, maar dat idee krijg ik in ieder geval niet meer uit mijn systeem.
Wel cheat ik een beetje door een deel van het water in de waterkoker te koken. Mag dat wel?
-
Vroeger mocht dat niet, omdat je toen troep uit de leidingen verwijderde bij heet water en je daar mee ging koken. Tegenwoordig hoeft dat niet meer.
-
En dan natuurlijk nog de prangende vraag: mag je heet water uit de kraan in de pan aan de kook brengen, of is alleen gekookt koud kraanwater geschikt om pasta te koken? ;D
Pasta moet vooral snel, dus een klein deel warm kraanwater in de pan opwarmen en een groter deel in de waterkoker.
-
Niet als je 'm op z'n zachtst zet en de deksel voldoende schuin...Die fijnafstelling, dat vind ik dan weer een kick. ;D
Als ik mijn vuur op zijn zachts zet dan hoef ik het deksel zelf helemaal niet open te zetten.
En ik betwijfel dat het koken van pasta zonder deksel enig voordeel oplevert.
-
Niet als je 'm op z'n zachtst zet en de deksel voldoende schuin...Die fijnafstelling, dat vind ik dan weer een kick. ;D
Als ik mijn vuur op zijn zachts zet dan hoef ik het deksel zelf helemaal niet open te zetten.
En ik betwijfel dat het koken van pasta zonder deksel enig voordeel oplevert.
Volgens mij past het gewoon bij het bruisende karakter van Italianen om het vuur hoog te zetten en het deksel open.
-
Bovendien is het zonder deksel veel eenvoudiger de pasta door te roeren!
-
Ja maar dat hoeft toch helemaal niet?
Volgens Gino van ready steady cook moet je wachten tot er grote bubbels zijn (hij doet er een soort van slangendansje bij ter illustratie) en dan gooi je de pasta erin.
Wat ik wel eens wil weten, want dat heeft Gino me toch niet goed uitgelegd, hoe weet je of de pasta klaar is zonder je handen/mond te verbranden?
-
Wat ik wel eens wil weten, want dat heeft Gino me toch niet goed uitgelegd, hoe weet je of de pasta klaar is zonder je handen/mond te verbranden?
Stukje pasta eruit halen met vork/lepel en dan even blazen/onder de koude kraan houden tot het genoeg afgekoeld is om te proeven.
-
Ja maar dat hoeft toch helemaal niet?
Niet als je het op hoog vuur zonder deksel kookt; dan zorgt de beweging in het water er wel voor dat de pasta niet aan elkaar blijft kleven.
Wat ik wel eens wil weten, want dat heeft Gino me toch niet goed uitgelegd, hoe weet je of de pasta klaar is zonder je handen/mond te verbranden?
Gooi de pasta met een lepel tegen de muur. Zodra het aan de muur blijft kleven, is het al dente. Tenminste, zo schijnen de Italianen het te doen.
-
Gewoon de kortste kooktijd aanhouden, en dan nog een minuutje korter. (Het moet tenslotte snel van Meneer de Uil. ;D)
-
Ik moet toegeven dat de methode van Eelco waarschijnlijk een grotere kick geeft. ;D
-
Die methode heeft ongetwijfeld een grotere impact. Maar ik wil nog wel eens zien hoe Eelco het voor elkaar krijgt om met een lepel spaghetti tegen de muur te gooien.
-
Spaghetti gooi je dan ook met een vork :P
Ok, ik geef toe dat ik normaliter de methode-Uil hanteer ;D.
-
Eigenlijk kijk ik in de eerste plaats of mijn spaghetti al-dente is. De manier waarop de spaghetti over een vork hangt is veelzeggend.
Als ik denk dat hij perfect is proef ik gewoon (na eventjes blazen).
-
Spaghetti gooi je dan ook met een vork :P
Ok, ik geef toe dat ik normaliter de methode-Uil hanteer ;D.
Ik probeer de methode uil altijd wel, maar ik heb niet zo'n talent voor het eruitvissen van de pasta. Die glibbert dan steeds van de lepel af, tot ik bij de vijfde poging hem gauw opvang, mijn vingers brand, en hem weer in de pan laat vallen/ogenblikkelijk in mijn mond stop om het verder branden van vingers te stoppen en brand mijn mond.
-
Het maakt echt niet zo veel uit hoe je de pasta kookt, als je maar geen olijfolie in het water doet!
-
En zelfs daar wordt de pasta niet slechter van (je fles olijfolie wel leger).
-
Slechter niet, maar het heeft geen enkele zin want olie en water mengen nou eenmaal niet. Dus dat die olie zou helpen om het plakken van de pasta tegen te gaan is een sprookje.