Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 18 oktober 2007, 11:23:39

Titel: Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 18 oktober 2007, 11:23:39
Als ik de buitenlanders mag geloven, is Nederland het absolute West-Europese culinaire dieptepunt. Nota bene in Maastricht, de culinaire Vaalse berg, werd er me tijdens een projectbespreking toch een portie steen en been geklaagd.

Vooral de lunch moet het ontgelden. Welk volk haalt het zich in z'n hoofd om alleen maar een paar broodjes als middageten te hebben? En moeten we geloven dat die soep-uit-blik en dat kroketje of sausijzenbroodje (of, voor de vegetariërs, een pizzasnack uit de magnetron) luxe is? Als je alleen bent, kun je jezelf zoiets karigs aandoen, maar je gasten toch niet. Uitleggen dat wij in plaats van een uitgebreide lunch 's avonds om 18:00 al uitgebreid warm eten, maakte geen indruk.

Een Duitser, die al zo'n twee jaar in Heerlen werkt, beschreef uitgebreid hoe de Nederlanders koken. Men gaat naar Albert Heijn, neme een groentepakket, vl33s in plastic verpakt - met een zakje marinade, zakje aardappelpuree of Honig macaroni, en een zakje saus. Dit alles ondertussen verkrijgbaar in afgepaste hoeveelheden voor de hele familie. Aanwijzingen nauwkeurig opvolgen en je hebt een verantwoorde, exotische maaltijd. Of je kunt gewoon traditioneel gekookte aardappelen met stukgekookte groente serveren.

Ok, dit is een generalisatie en mede op dit forum kun je zien dat er ook in Nederland 'echt' wordt gekookt. Maar, zeker na een bezoek aan de Albert Heijn, zag ik weinig mogelijkheden te ontkennen dat dit inderdaad de algemene tendens is.

Wat is jouw mening? Is Nederland inderdaad een culinair tranendal?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: LL de Ling op 18 oktober 2007, 11:30:51
Ja, het klopt wel ongeveer als je bijvoorbeeld naar mijn ouders en zusje kijkt.

En dat van de lunch hoor je vaker ik vaker. Een collega van me vroeg ons ook eens hoe we het in vredesnaam voor elkaar kregen altijd vers brood mee te nemen. Dat we dat uit de vriezer haalden, was voor hem overigens ook onbegrijpelijk.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Djooiss op 18 oktober 2007, 11:43:20
Als ik om me heen kijk, ken ik weinig mensen die naar mijn mening echt veel moeite doen in de keuken.
 Pakjes, zakjes, snel, rap klaar. Magnetronmaaltijden. De redenen die ik hoor in mijn omgeving is de tijdnood, de ziekte van deze maatschappij "druk druk druk" en in de weekenden of met feestdagen wordt er uitgebreidt gekookt.
Wanneer mijn broertje verhaal doet dat zijn vriendin zoooo lekker gekookt heeft, zijn het aardappels van bieze met spekjes, blik of verse boontjes en 3 stukken vleesch én natuurlijk dikke vette jus. Culinair verwennen laten ze zich maandelijks bij de Griek.
Daarnaast denk ik dat er een verschil zit tussen koken en koken.. Mensen knallen wat in een pan omdat er toch gegeten moet worden, mensen houden niet van koken. Of je hebt mensen die graag koken, het heerlijk vinden om eten te bereiden.
Ehm ja en dan is mezelf mijn mening nog niet duidelijk.. ik denk dat ik het wel mee vind vallen als ik bijvoorbeeld hier lees, maar dat het in mijn omgeving huilen met de koksmuts op is :)
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: fem fatale op 18 oktober 2007, 11:47:47
Als ik eens achter de kassa zit, of gewoon in karretjes tuur, verbaast het mij hoe weinig mensen gewone basisingrediënten kopen, van mijn Nederlandse klanten bijna geen een (japanners doen het wel, Joodse mensen ook, maar gewone nederlanders). Ik zie bijna nooit onverwerkte groente voorbijkomen, sowieso weinig groenten, en al die dozen waar je nog vlees aan moet toevoegen en dan heb je exotisch gekookt juist in grote mate.

Als ik zelf boodschappen doe bij ah krijg ik ook echt commentaar van "ohja, jij mag natuurlijk niets makkelijks vanwege je allergiën". Dat ik zelfs niets "makkelijks" zou willen eten omdat het meeste gewoon vies is, komt echt bij niemand op.

Dus ja, ik heb wel het idee dat de gemiddelde nederlander kookt door zoveel mogelijk pre-fab bij elkaar te gooien.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Maartje! op 18 oktober 2007, 12:15:42
Ik sluit me er helemaal bij aan. Nederland is wat eten betreft een ontwikkelingsland. Het verschil zie je als je willekeurig welke grens overgaat en een supermarkt instapt. Dat is overal walhalla in vergelijking met hier.

Maar inderdaad, hier hebben we véél meer kant-en-klaar-dozen. Zal Rita ongetwijfeld trots op zijn.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Sanja op 18 oktober 2007, 14:58:22
:heehee:

Maar maar maar: ik denk dat dat ook iets van gewenning is. Als je je hele leven gewend bent om brood tussen de middag te eten, dan zijn luze broodjes inderdaad een luxe lunch.

En de twee mensen voor mij in de supermarkt kochten net allebei een pak knor wereldgerechten met een grote bak vlees.  :P

En ik vraag me in de supermarkt altijd af bij mensen die (hopelijk) hun weekboodschappen voor een gezin doen waarom zijn minder verse groenten dan ik voor twee personen heb. ???
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: fem fatale op 18 oktober 2007, 15:52:29
Hier is het zo dat de mensen die tussen de 30 en de 50 uitgeven echt geen weekboodschappen doen, maar gewoon hun avondeten kopen, en dat kan prima zonder verse groenten  ??? (en ze kunnen niet meer naar de groentenboer want die is op de tijden dat ik werk al dicht).

Maar bij de weekboodschappen komen wel wat verse groenten voorbij, ongeveer zoveel als ik eet bij het avondeten, en ongeveer net zoveel chips als ik tot nog toe in mijn hele leven gegeten heb. Deze mensen zie ik niet meer terug in de loop van de week, en hun boodschappen zijn dermate compleet dat ik betwijfel of ze nog naar de groentenboer ga. Maar hopelijk heb ik het mis.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 18 oktober 2007, 15:53:22
En ik vraag me in de supermarkt altijd af bij mensen die (hopelijk) hun weekboodschappen voor een gezin doen waarom zijn minder verse groenten dan ik voor twee personen heb. ???
Omdat ze hun groente vers bij de groenteboer kopen? Of - helaas waarschijnlijker - omdat het gezin nauwelijks groente eet? Als ik bij mijn ouders eens kook met wat-er-in-huis-is, is meteen de hele weekvoorraad groente op.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Sanja op 18 oktober 2007, 16:01:29
Maar er zit altijd wel wat groente bij, vaak de hoeveelheid die ik in twee dagen in mijn eentje opkauw.

Wat me waarschijnlijker lijkt is dat ze de rest op de markt halen. Hoop ik. (Zijn de groenten van de groenteboer verser dan?)
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 18 oktober 2007, 19:28:18
Om de draad een beetje on-topic te houden: welke positieve of negatieve kwalificaties over de Nederlandse keuken hebben jullie van buitenlanders te horen gekregen?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Lovelocker op 18 oktober 2007, 20:15:47
Ik heb hier wel eens voor een Canadees hutspot gemaakt. Ogen als schoteltjes had-ie. Maar hij vond het wel lekker. Maar dat stampen, dat vindt men geloof ik wel raar buiten dit land.
Het is ook een kwestie van opvoeden. Mijn broers en zusters en ik, wij koken allemaal. Dat hebben we ook allemaal geleerd. Mijn vader stond ook wel eens in de keuken. Voor die generatie vrij bijzonder.
Ik zie altijd erg veel vet vlees op de lopende bandstaan en cola, veel cola, maar dat zal wel een soort van fixatie van mij zijn.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Aiko op 18 oktober 2007, 20:28:35
[...] en cola, veel cola, maar dat zal wel een soort van fixatie van mij zijn.

Kan ook minder gefixeerd zijn. Coca Cola is qua merkwaarde de grootste van de wereld. Dat is men niet geworden door het niet verkopen van grote hoeveelheden suikerwater.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Lovelocker op 18 oktober 2007, 20:52:44
De grootste...dat wist ik niet. Groot, wist ik wel. Nou ja: ik vind het niet lekker. Ik koop het een keer per jaar, als ik jarig ben: voor de visite.
Ik zie de laatste jaren trouwens in alle supermarkten pompoenen verschijnen in deze tijd van het jaar. En vroeger moest je daarvoor naar de Reformwinkel. Dus...er is ook wel duidelijk ook een slow-food-trend(sorry Aiko, ook voor dat sorry).
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Ligfietsertje op 18 oktober 2007, 21:05:53
Ik zie de laatste jaren trouwens in alle supermarkten pompoenen verschijnen in deze tijd van het jaar. En vroeger moest daar voor naar de Reformwinkel. Dus...er is ook wel duidelijk ook een slow-food-trend

Volgens mij hebben die pompoenen vooral (of zelfs alleen) te maken met de stijgende populariteit van 'Halloween'.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Lovelocker op 18 oktober 2007, 21:26:37
Oh  :-[
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Sanja op 18 oktober 2007, 21:27:12
Dat heeft inderdaad wel een beetje te maken met Halloween denk ik. Bij ons heb je twee soorten: de bio en de niet-bio. Op die laatste zitten de stickers voor het uit te snijden gezicht al op.

Maar ik denk dat Lovelocker ook wel een beetje gelijk heeft. Juist omdat zo veel mensen pakjes en zakjes kopen krijg je ook weer veel mensen die juist de andere kant op gaan.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: fem fatale op 18 oktober 2007, 21:28:03
Leeft Halloween zo erg dan? Ik ken precies één iemand die er wel eens iets mee doet, en die is dan jarig.

Pomoen is gewoon lekker.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: fem fatale op 18 oktober 2007, 21:29:53
Dat heeft inderdaad wel een beetje te maken met Halloween denk ik. Bij ons heb je twee soorten: de bio en de niet-bio. Op die laatste zitten de stickers voor het uit te snijden gezicht al op.
Oja die zag ik ook. Maar die zijn echt nieuw, in de jaren hiervoor had AH alleen de bio en daarvoor helemaal niets.

Mijnes heeft trouwens ook flespompoenen, is dat heel anders dan de gewone bio en niet bio-pompoenen?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Selly op 18 oktober 2007, 21:33:12
Mijnes heeft trouwens ook flespompoenen, is dat heel anders dan de gewone bio en niet bio-pompoenen?

Net iets minder zoet.
Iets makkelijker te schillen
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Sanja op 18 oktober 2007, 21:34:26
Maar die zijn altijd zo duur, of is dat nu alleen waar ik ze zie?

Is het het waard om die te kopen? Of kan ik net zo goed de oranje pompoen kopen?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Ligfietsertje op 18 oktober 2007, 21:35:08
Leeft Halloween zo erg dan? Ik ken precies één iemand die er wel eens iets mee doet, en die is dan jarig.

In Vlaanderen in ieder geval de laatste jaren wel.  Kinderen beginnen meer en meer verkleed rond te gaan vanwege Halloween en de omzet van Halloweenartikelen is behoorlijk.  (Als mijn geheugen mij niet in de steek laat was dat de laatste jaren dat ik in een supermarkt heb gewerkt was de verkoop van Halloween-non-food spullen toch zo'n 30-40 % van de verkoop van Pasen-non-food spullen (en dat was toch behoorlijk wat).

Leeft het in Nederland dan niet of nauwelijks of is het lokaal erg verschillend?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Lovelocker op 18 oktober 2007, 21:36:06

Mijnes heeft trouwens ook flespompoenen, is dat heel anders dan de gewone bio en niet bio-pompoenen?
Dan heb je een Halloween-hoofd met een handvat.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Sanja op 18 oktober 2007, 21:36:08
Hier in de winkels ligt ook wel veel verkleedspullen en 'enge' dingen.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Ligfietsertje op 18 oktober 2007, 21:37:20
Maar ik denk dat Lovelocker ook wel een beetje gelijk heeft. Juist omdat zo veel mensen pakjes en zakjes kopen krijg je ook weer veel mensen die juist de andere kant op gaan.

Dat fenomeen is er inderdaad ook.  Er komen (gelukkig) ook steeds meer en meer 'oude groenten' terug in de rekken.  (In Vlaanderen dan toch.)
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Sanja op 18 oktober 2007, 21:37:54
Hier ook.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Selly op 18 oktober 2007, 21:39:58
Maar die zijn altijd zo duur, of is dat nu alleen waar ik ze zie?

Is het het waard om die te kopen? Of kan ik net zo goed de oranje pompoen kopen?

Bij Turkse winkels vind ik ze altijd goedkoop. Ik vind de gewone oranje iets lekkerder. Misschien in een curry is die flespompoen beter, omdat ie iets minder melig is.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Sanja op 18 oktober 2007, 21:40:37
Ah, dan ga ik eens even de souks en Turkse winkels af. :)
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: fem fatale op 18 oktober 2007, 21:47:28
Leeft Halloween zo erg dan? Ik ken precies één iemand die er wel eens iets mee doet, en die is dan jarig.

In Vlaanderen in ieder geval de laatste jaren wel.  Kinderen beginnen meer en meer verkleed rond te gaan vanwege Halloween en de omzet van Halloweenartikelen is behoorlijk.  (Als mijn geheugen mij niet in de steek laat was dat de laatste jaren dat ik in een supermarkt heb gewerkt was de verkoop van Halloween-non-food spullen toch zo'n 30-40 % van de verkoop van Pasen-non-food spullen (en dat was toch behoorlijk wat).

Leeft het in Nederland dan niet of nauwelijks of is het lokaal erg verschillend?
Dat is het bij ons zeker niet. Ik kan me niet eens herinneren ooit een paas non-food product gezien te hebben. Maar doet men in Vlaanderen dan ook nog Sint-Maarten of is gewoon het ene feestje voor het andere ingewisseld?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Ligfietsertje op 18 oktober 2007, 21:50:58
Maar om ook on-topic te reageren ...

Ik denk dat het op zich in Vlaanderen niet veel beter gesteld is dan in Nederland, toch zijn er een paar fenomenen die typisch Nederlands zijn en die inderdaad een negatief beeld geven van 'Culinair Nederland'.

Want waar denk ik (en waarschijnlijk nog vele andere Vlamingen) aan als we aan Nederlandse eet- en drinkcultuur denken:

- eten uit de muur (misschien niet veel slechter dan wat er in een snackbar te krijgen is, maar bij ons vind je echt geen warm eten 'uit de muur'.

- patat uit een patatkraam waar je kan kiezen tussen 'met of zonder' en 2 soorten snacks (bij ons vind je ook veel frietkramen, maar daar heb je steeds een uitgebreide keuze uit sausen en snacks (spijtig genoeg vooral vleessnacks).

- Heineken (niet bepaald een topbier)

- allemaal voorverpakte groenten en fruit

- festivals waar alleen maar rotzooi te krijgen is (Hier staan festivals ook niet begin vanwege hun haute cuisine, maar ik heb toch de indruk dat festivals in Vlaanderen meer variatie en ook betere kwaliteit bieden)

Het zijn allemaal zaken die weinig zeggen over of en hoe vaak er goed gekookt wordt, maar ze versterken het negatieve beeld wel.
En er zijn wel wat goede restaurants in Nederland, maar hoeveel daarvan koken Nederlandse kost (wat dat ook mogen zijn)?

De Nederlanders die ik persoonlijk ken koken trouwens wel behoorlijk.  Maar 'k vermoed dat dat geen gemiddelde Nederlanders zijn en ze koken ook niet echt 'Nederlandse keuken'.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Ligfietsertje op 18 oktober 2007, 22:00:40
Maar doet men in Vlaanderen dan ook nog Sint-Maarten

Hier en daar wel, maar het is slechts een lokaal fenomeen.

of is gewoon het ene feestje voor het andere ingewisseld?

Feestjes afschaffen of inwisselen   ::), daar doen wij Belgen niet aan hoor, wij maken gewoon feestjes bij  ;)

(Het zou kunnen dat men hier en daar het Sinterklaasfeest vervangt door Sint-Maarten, maar dat weet ik niet zeker. Volgens mij wordt het ook beiden gevierd.)

Zaken als Halloween, Valentijn, ... zijn zuiver door een commercieel circuit ingevoerde en gestimuleerde verschijnselen waarvan blijkt dat het grote publiek er gevoelig voor is.
Door de combinatie van Kerstmis, nieuwjaar, Valentijn, carnaval, Pasen, moederdag en vaderdag, halloween, Sinterklaas ... kan je als winkel een heel jaar door 'feestartikelen' verkopen.  Het is zuiver een kwestie van het creëren van vraag.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: lianne op 18 oktober 2007, 22:28:46
Maar doet men in Vlaanderen dan ook nog Sint-Maarten

Hier en daar wel, maar het is slechts een lokaal fenomeen.
Hier in ieder geval nog wel...  ;D

OT: Ik vind de hollandse keuken  (in ieder geval zoals ik hem van huis uit meegekregen heb) zelf nogal inspiratieloos. Veel van hetzelfde, het is eten omdat je moet eten, maar niet zozeer omdat het lekker is.
Zelf ben ik nu ik op mezelf woon wat experimenteler gaan eten, met  wat instant-noodles in de kast zodat ik in geval van mislukking toch nog even iets kan nuttigen aan eten.

Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: bambi op 18 oktober 2007, 22:37:08
Van oudsher was het toch spannender? Wat deden we anders met de kruiden van de VOC?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: LL de Ling op 18 oktober 2007, 23:19:04
Ik zie de laatste jaren trouwens in alle supermarkten pompoenen verschijnen in deze tijd van het jaar. En vroeger moest daar voor naar de Reformwinkel. Dus...er is ook wel duidelijk ook een slow-food-trend

Volgens mij hebben die pompoenen vooral (of zelfs alleen) te maken met de stijgende populariteit van 'Halloween'.

Er zijn ook veel meer recepten te vinden met pompoenen, en niet alleen de Halloweensoep. Het is natuurlijk een prachtige groente voor de herfst, maar mijn moeder maakte het ook niet klaar, maar wat wil je? Die generatie is juist zo blij met Campbell's. Voor veel mensen  (huisvrouwen) waren instantdingen een bevrijding. En tsja, koken met het seizoen en slow-cooking is gewoon in. Maar dan wel op zaterdag inderdaad.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: lianne op 19 oktober 2007, 07:58:08
Van oudsher was het toch spannender? Wat deden we anders met de kruiden van de VOC?
toen nam men misschien wat meer tijd ook om te koken. Nu moet alles blijkbaar zo snel mogenlijk op tafel staan.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 19 oktober 2007, 10:19:57
[Pompoen] is natuurlijk een prachtige groente voor de herfst, maar mijn moeder maakte het ook niet klaar, maar wat wil je? Die generatie is juist zo blij met Campbell's. Voor veel mensen  (huisvrouwen) waren instantdingen een bevrijding.
Daar heb je wel een punt - bij mijn moeder net zo. Actief bij de Vrouwentelefoon, een eigen baan, mijn vader moest ook zijn steentje aan het huishouden bijdragen, etcetera. En met die instantdingen spaarde je tijd en het eten smaakte een stuk interessanter, 'moderner'.

Dus eigenlijk is het verval van de Nederlandse keuken de schuld van de emancipatiebeweging?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: M. op 19 oktober 2007, 12:46:05
Ik heb altijd veel toeristen in de winkel en op de een of andere manier kunnen die nooit zelf iets uitzoeken maar moeten ze alles vragen. Zo vragen ze dus ook vaak naar goede restaurants en een enkele gek begint dan over de Nederlandse keuken. Mijn reactie: "eeuhhh :-X". Ook al zou ik ze willen helpen zou ik nog niet weten waar ik ze heen zou moeten sturen.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: supergirl01 op 19 oktober 2007, 19:43:09
Op een aantal dingen in de nederlandse keuken kan je wel trots zijn ja. Dan heb ik het niet over eten wat je uit de muur of patat zaak haalt. Oké dat weten de meeste buitelanders wel over ons. Maar zoals ik het meegekregen heb.Zitten best lekkere dingen bij. wat dacht je van de koolsoorten,de stampotten eigengemaakte soepen.zoals de groente soep, erwtensoep enzevoort.Oké ik ben het met jullie eens dat het niet al te spannend is dat eten maar de meeste van ons vindt het wel lekker. En daar mogen we best trots op wezen.En daarmee kan je ook best leuke variatie's meemaken. En dat gebeurt genoeg kijk maar alleen op deze site. Hoeveel variatie wordt gemaakt met nederlandse produkten. En als we dat nou eens een keer gingen promoten inplaats van het uit te muur eten.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: bambi op 19 oktober 2007, 19:45:48
Ik vind goed bruin brood wel lekker hoor, al vinden buitenlanders het niks.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Lovelocker op 19 oktober 2007, 20:23:17
Ik heb nog eens een pak karnemelk minus 1 glas, gekregen van een Engelsvrouw. Ze had zich vergist. Ze snapte niet dat Nederlanders bedorven melk lusten.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Brent op 20 oktober 2007, 08:04:41
Als ik Nederlandse en Belgische supermarkten met elkaar vergelijk qua aanbod merk je vooral dat in Nl men veel meer gebaseerd is op de keukens van de vroegere kolonies. Zo sterk dat ik me soms afvraag wat de Nl keuken nu eigenlijk is? boerenkool? Indonesische ingediënten vind je in Vlaanderen zo goed als niet terug, de restaurants ook niet. In België vind je ook geen enkele invloed terug van de Congo...

...  Verder in Nl toch veel meer pakjes, poedertjes en groenten verpakt in plastic. Bij ons is dat ook aan een opgang bezig.. Zelfs een komkommer wordt blijkbaar individueel in plastic gewikkeld....  De staat van het groenten en fruit vind ik ook niet zo goed vrees ik...

In Nl ook een veel groter aanbod in melkproducten. In België w alleen melk verkocht die je bij wijze van spreken drie weken in de koelkast kan laten staan zonder dat ie zuur wordt.


Een Nederlander die ik ken is wel een goeie kok, maar da's ook alweer een Vegatopiaan en een Limburger. dat laatste zou ook al schelen :)
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Grote Grutjes op 20 oktober 2007, 18:09:53
Wat is jouw mening? Is Nederland inderdaad een culinair tranendal?

Sinds het begin van de 20e eeuw (de Wereldoorlogen, de crisisjaren, de opkomst van die verdomde huishoudschool, ik noem maar een paar oorzaken) is Nederland inderdaad een culinair tranendal. Gelukkig beginnen we het voorbeeld van de Britten te volgen en komt er steeds meer interesse in lekker (en eerlijk) eten. Ik vind de houding van de gemiddelde Nederlander nog steeds een beetje jammer: lekker eten moet uit het buitenland komen. Natuurlijk, de Italianen hebben het koken zo'n beetje uitgevonden en de Fransen zijn totaal geobsedeerd door koken en eten, een obsessie die ik deel. Maar om daarvoor je hele nationale culinaire erfgoed maar opzij te schuiven? Treurig, heel treurig. Ik verwacht dat Nederland wat dat betreft nog lang een tranendal zal blijven: blijven steken in een duistere periode. Er is al wel een grotere interesse in lokale producten, "vergeten" groenten, grootmoederige bereidingstechnieken, maar ik mis die trots op de eigen - haast vergeten - keuken nog een beetje. Wat betreft buiten de deur eten moet de Nederlander ook nog veel leren: we zijn meer gourmands dan gourmets, zoals onze zuiderburen, alleen ontberen we de kritische houding die de Belgen absoluut wèl hebben. Maar waar zit 'm nu het probleem? Ik vrees dat het te maken heeft met zuinigheid. Als het niet duur is, vinden we het al snel lekker en goed. Dat, en die vieze pakjes: pure onkunde.

Om de draad een beetje on-topic te houden: welke positieve of negatieve kwalificaties over de Nederlandse keuken hebben jullie van buitenlanders te horen gekregen?

Negatieve dingen zijn talrijk, positieve iets minder talrijk. Maar wat ik van vooral Britse maar ook Amerikaanse vrienden vaak hoor is dat ze ons brood en banket erg kunnen waarderen. Echt, ons brood behoort tot de wereldtop! Ik kan eigenlijk alleen in Nederland en in Frankrijk brood kopen dat me bevalt, al moet ik daar in beide gevallen voor naar de betere bakker. Gelukkig krijgen we in Nederland ook steeds meer goede bakkertjes. Ik noem een Broodnodig in Utrecht (ook heerlijke taarten), Le Fournil de Sébastien in Amsterdam-Noord van het echtpaar De Roturier, en mijn "eigen" Us Bertus in Leiden.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 20 oktober 2007, 21:54:15
Het brood van de Nederlandse bakker is inderdaad lekker, maar het haalt het niet bij de Duitse bakker (wat dan ook meteen bijna drie euro per stuk kost).

Helaas heeft ons brood ook een slecht imago. Zachte, kleffe bolletjes en dito brood. Kristofs broer beweert dat hij tijdens een vakantie in een Center Parcs (of hoe heten die tegenwoordig) nabij Lelystad, bij wijze van experiment met een bromfiets drie keer over een witbrood is gereden. 'En na een half uur zag het er weer net zo uit als voordien'.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Maartje! op 21 oktober 2007, 12:57:09
Klopt, er is erg lekker Nederlands brood, maar omdat goedkooptje toch een belangrijker eis lijkt te zijn dan kwaliteit zie je het niet zo heel vaak.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Gabs op 21 oktober 2007, 21:28:42
nou, het meeste nederlandse brood smaakt nergens naar. in duitsland heeft het brood teminste een lekker knapperige korst en zo'n verse baguette is ook heerlijk
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Patrick op 21 oktober 2007, 23:07:08
lolz, in Engeland heb je ook karnemelk. Buttermilk. karnemelk word gemaakt van de overblijfsel van melk als je er boter van wilt maken.


Duits: buttermilch. Karnemelk. Grieks Vers vruit met karnemelk.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Patrick op 21 oktober 2007, 23:07:57
chek wiki's :p.. volgens mij staat daar er iets over...
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Patrick op 21 oktober 2007, 23:10:04
nog iets :P. De Nederlandse keuken was veel en veeeeel groter, maar er is niet zo veel meer van over :p. Reden: Kijk naar de oudere sorten groenten ;p.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Grote Grutjes op 22 oktober 2007, 10:24:37
nog iets :P. De Nederlandse keuken was veel en veeeeel groter, maar er is niet zo veel meer van over :p. Reden: Kijk naar de oudere sorten groenten ;p.

Dat is inderdaad ook weer iets dat mijn bewering ondersteunt: vergeten groenten zijn vergeten omdat ze niet efficiënt genoeg waren om te telen. Lees: te duur. Alles draait om krenterigheid hier.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 22 oktober 2007, 10:43:03
Ze snapte niet dat Nederlanders bedorven melk lusten.

Deze Nederlander snapt er anders ook niets van.
Daar komt bij dat mijn jonge zusje een tijdlang niets anders wenste te drinken dan opgewarmde karnemelk met cévitam.  :pukey:
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Jippia op 22 oktober 2007, 10:59:58
De Nederlandse keuken heb ik altijd nogal saai gevonden. Als kind wist ik niet beter, maar nu houd ik erg van veel kruiden en specerijen en die komen er bijna niet aan te pas. Ik moet er zelf niet aan denken zes avonden per week gekookte aardappels, een gekookte groente en een vleesvervanger of tofu te eten en de zevende avond macaroni, bami of nasi. Een paar keer per week vind ik het prima, hoor, maar meer ook niet. Ik ken verschillende mensen die niets anders doen dan dit en dat komt vooral omdat ze nooit geleerd hebben om iets anders klaar te maken. Anderen in mijn omgeving maken er wel wat meer werk van en variëren ook wat meer tussen de verschillende keukens. Tja, die zakjes. Mijn schoonmoeder maakt altijd macaroni of spaghetti met zo'n groentepakket en een zakje mix. Je vindt van de groente niet veel terug. Nasi komt geloof ik altijd uit zo'n bak van de Aldi of de C1000. Brrr. Als veganist hoef ik die gelukkig niet meer te eten. Ik verbaas me er altijd over, zoals hier ook opgemerkt is, dat mensen zo weinig groente eten. Een pot rode kool of bieten van 720 gram eten we rustig met z'n tweeën leeg.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: fem fatale op 22 oktober 2007, 11:12:38
Dat zou ik niet kunnen, maar broer en ik hebben ons hele leven verse groenten gekregen, met af en toe een pot erbij als derde groente, maar wij lusten allebei geen groenten uit pot.

Er zijn een paar uitzonderingen, maar die zitten in blik  ;D
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: bart op 26 oktober 2007, 15:14:17
Okee, er spelen hier twee verschillende dingen.

1) Nederlanders houden niet van koken, en eten daarom kant-en-klare bagger. Doe ik ook, als ik geen gasten heb. Is helemaal geen ramp, al moet iedereen die niet zonder zakjes kan koken zich natuurlijk kapotschamen.

2) De Nederlandse keuken an sich. Schromelijk onderschat, maar nu gelukkig bezig met een comeback. We hebben hier prachtige ingrediënten en een rijke historie die ervoor zorgt dat we dingen als speculaaskruiden hebben. Tuurlijk, we zijn veel kleiner dan Frankrijk, dan krijg je automatisch minder geniale recepten bij elkaar. Maar de enige reden dat de Nederlandse keuken zo ondergeschikt lijkt aan de Belgische, is Nederlandse zelfhaat.

We hebben topproducten. en daar kan je heerlijk eten mee maken. Alleen niemand doet het, omdat men denkt dat lekker eten van ver komt. Uit een zakje van de Knorr.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: karl op 26 oktober 2007, 17:08:57
Er bestaat dat negatieve beeld van de Nederlandse keuken dat voor een stuk terecht is (vreten uit de muur, meer met pakjessausen werken,
broodje kaas met melk), doch denk dat er op gastronomisch vlak een grote inhaalbeweging is gekomen, mede door de groei van uitheemse restaurants en vooral door een "bourgondischer", minder calvinistische levenswijze.
Voor vegetariërs vind ik er in de horeca zelfs dikwijls meer fantasie, met minstens één suggestie, iets anders dan de eeuwige pasta met groenten.
En huzarensla, wie doet dat hen na? (Raymond van het Groenewoud)
De (waargebeurde) anekdote over de bijna gesjeesde Hollandse kokschool-leerling in België, die er doorgelaten werd omdat hij toch in Nederland ging werken, raakt wat achterhaald.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: jookes op 27 oktober 2007, 10:22:14
Ik denk dat het "kantenklarepakjes"koken inderdaad  vooral  een gevolg is van de vrouwenemancipatie. Moederlief ging buiten de deur werken, ze had minder tijd voor koken en meer geld te besteden voor het kopen van kant en klare producten.  Knorr en Honig zijn op die groeimarkt goed ingesprongen. De smaak van de kant en klare mixen went snel en werd  ervaren als  lekker en al snel  als normaal. Nu moet er moet moeite voor worden gedaan om andere smaken, dan uit pakjes ook  lekker te vinden. Uit oude kookboeken van b.v. de Amsterdamse of Haagse Huishoudschool vind ik dat er juist  veel  persoonlijke aandacht wordt besteed aan de maaltijd en dat  er zonder al te veel poespas een heerlijk basic gerecht op tafel  bij de ligging van ons land zodat het is afgestemd op  welke producten verkrijgbaar waren. Ik heb kookboeken uit verschillende jaargangen en het is interessant om te zien dat bepaalde recepten  beinvloed worden door tijdsinvloeden als bijvoorbeeld oorlog, voedselgebrek en bijvoorbeeld kolonialisatie.  In deze oudere kookboeken is er ook  aandacht voor de  indonesiche en oosterse keuken, dat vind ik best open minded voor die tijd.  Die tendens zie je in ons land nu nog heel sterk, met de entree en integratie van buitenlandse gerechten en restaurantjes.
Op zijn tijd een echt oerhollands gerecht, dat kan ik nog altijd heel erg waarderen en ik vind dat we dat ook best meer mogen koesteren.  Ik vind het jammer dat de Nederlandse horeca daar niet meer mee doet.  Vaak houdt het op met gebakken aardappeltjes, friet, sperzieboontjes, worteltjes (vaak uit blik of  diepvries) etc., bah , ik vind het om van te kotsen.  Alsof dat de weerspiegeling is van onze traditionele Nederlandse keuken.  Deze frietcultuur binnen horecagelegenheden  is voor mij de reden om wegrestarants en ook het gros van de Nederlandse restaurants te mijden. Als friet, mayonaise en appelmoes  op de menukaart staan dan heb ik het al gehad, mits het om een simpel cafetaria gaat, dan mag het.  Deze menukaarten zijn  geen reclame voor onze culture erfgoed.  Wat denk je van een lekkere oerhollandse stampot  of een bak snert bij regenachtig, koud weer,  bijvoorbeeld ? Een bak snert heb ik nog nooit zo lekker geproefd als thuis. Deze gerechten zijn ook prima klaar te maken in een vegetarische variant.  Wat is in bereidingstijd of -moeilijkheid het verschil met roti, nasi of een pastaschotel ? Het bereiden van (seizoens)groenten en producten uit de eigen omgeving. heeft als plus : beter te zijn voor het milieu. Als ik thuiskom van een buitenlandse vakantie, koop ik met een knipoog naar het heerlijke stokbrood,  thuis meteen kaas, karnemelk en bruinbrood  Wat van ver komt is lekker, maar wat van dichtbij komt is minstens even gewaardeerd.
:-
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Dame Noire op 27 oktober 2007, 17:10:59
Nederlandse producten die bij mijn Spaanse uitwisselingsvriendinnetje erg in de smaak vielen:
- pannekoeken (met kaas :))
- stroopwafels
- pure hagelslag
- appeltaart
Stamppot heb ik haar niet durven voorzetten, en ik denk inderdaad dat hoofdgerechten niet 'ons' sterkste punt is. Maar bijvoorbeeld zoetigheid dan weer wel, zoals ontbijtkoek (in trendy Amsterdams café gezien als onderdeel van het ontbijt, 'Dutch breakfast cake', het duurde een half uur voor tot me doordrong wat ze daarmee bedoelden) en speculaas, borstplaat etc. Geen smaken waar je stijl van achterover slaat, maar ik ben er toch trots op. Ook valt het me altijd op dat je in Limburg, waar ik vandaan kom, in zowel eetcafé's als betere restaurants als vegetarier niet zo welkom bent, je wordt meestal afgescheept met 'vegetarische spaghetti' bestaande uit penne met groenten, zonder saus stel je voor, of met alleen wat groenten en aardappels. (Dit laatste was mijn ervaring in een redelijk duur restaurant, het was overigens wel heel lekker.) Naarmate je noordelijker komt neemt de creativiteit toe lijkt het wel. En pakjes, dat is toch geen keuken? Of beoordelen we de Italiaanse keuken ook op de kwaliteit van Domino's?  
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: jookes op 28 oktober 2007, 00:28:39
Klopt, soms zijn we onszelf  niet bewust van onze bijzondere eigenaardigheden. Zo zag ik in mijn omgeving, een Italiaanse medebewoner een fles cassis  en het recept van erwtensoep en boffert oftewel jan in de zak , meenemen naar huis.  Een Canadese medebewoner uit Quebec nam een pot pindakaas, fries suikerbrood en een fles Beerenburg  mee en is daar  bij bezoek en tegenbezoek nog altijd op gespitst. In tegenbezoek nemen we maple sirop, muffin vormen en van die typische Cheddar kaasdipsausjes mee,   Ik kook dankzij onze Italiaanse medebewoner , nog  regelmatig 2 van zijn traditionele pastagerechten. Eenvoudig en goedkoop,  maar erg.... lekker.  Al la dente koken van pasta´s heb ik jaren terug van hem geleerd en ik wijk sindsdien nooit van mijn fornuis  als ik met pasta bezig ben, want niets is erger dan een te gaar pastagerecht. Misschien heb ik mijn liefde en passie voor  koken wel van hem geleerd, Ik leerde praten en denken over  smaak  en beleving van eten in  elk geval voor een groot deel van hem.  ??? 8) 8) Het leuke vind ik dat wij in ons land ook onze eigen dingen hebben .  Onze eigen kost hoeven we niet  te onderschatten. Lekkere streekgerechten  en ook gerechten met invloeden uit b.v. de franse keuken , zijn erin  te vinden.
Delen met andere culturen  is mooi  meegenomen.  
Wat je noemt,  ??? ??? hagelslag, pannenkoeken, stroopwafels en appeltaart waren bij deze jongens ook favoriet. Eigenlijk vonden ze beide de toetjes, zuivelproducten , koekjes en  frisdranken bij ons top. Pindakaas is een  specialiteit, Calve gaat toch niet echt weg uit Delft , naar ik hoop. : ???  
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Ligfietsertje op 28 oktober 2007, 09:16:08
Wat volgens mij ook typisch Nederlands is, is Vla.  In België vind je met veel moeite één soort terwijl je in elke Nederlandse supermarkt er minstens 10 soorten van hebt.

De Nederlanders waar ik vrijdag met gaan eten ben bevestigden wel weer het cliché.  Ze aten paling in het groen en entrecote waar natuurlijk frietjes bij kwamen.  Daar vroegen ze dan mayonaise bij.  Niet dat ik zelf ooit paling in het groen of entrecote zou eten, maar er hoort in ieder geval geen mayonaise bij.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Sanja op 28 oktober 2007, 10:07:09
Wat volgens mij ook typisch Nederlands is, is Vla.  In België vind je met veel moeite één soort terwijl je in elke Nederlandse supermarkt er minstens 10 soorten van hebt.
Een Belg had het ooit eens over 'pudding in een brick'. Het duurde best lang voordat wij doorhadden dat hij het over vla had.

De Nederlanders waar ik vrijdag met gaan eten ben bevestigden wel weer het cliché.  Ze aten paling in het groen en entrecote waar natuurlijk frietjes bij kwamen.  Daar vroegen ze dan mayonaise bij.  Niet dat ik zelf ooit paling in het groen of entrecote zou eten, maar er hoort in ieder geval geen mayonaise bij.
Eh, was dat niet voor bij de patat?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Ligfietsertje op 28 oktober 2007, 10:27:23
Eh, was dat niet voor bij de patat?

Natuurlijk was het voor bij de frieten.  Maar het hoort gewoon niet bij het geheel.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 28 oktober 2007, 13:17:57
Inderdaad, we mogen best trots zijn op onze typisch Nederlandse producten. Hagelslag, vla, kaas en stroopwafels (en stroop) zijn bij de Oosterburen erg geliefd. Ondertussen heb ik bij Kaufland ook stroopwafels ('Karamellwaffeln') ontdekt, maar hagelslag en vla niet. Als we naar Nederland gaan, moeten we altijd een paar pakken meenemen voor vrienden. Tijdens onze housewarming hebben we een dienblad vol Beerenburg (géén Sonnema, mind you) rond laten gaan; de reacties varieerden van 'o bah, net een vieze hoestsiroop' tot 'mjammie'. Wat ook typisch Nederlands schijnt te zijn: kaas met mosterd.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 28 oktober 2007, 13:24:29
Stamppot heb ik haar niet durven voorzetten, en ik denk inderdaad dat hoofdgerechten niet 'ons' sterkste punt is.
Misschien ook omdat de Nederlandse kost altijd het stiefkindje van de Nederlandse horeca is geweest. Zo lijkt stamppot op het eerste gezicht een nogal saai, boers gerecht. En toch kun je er mooie dingen mee doen. Wat dacht je van een stamppot broccoli, bestrooid met Parmezaan en pijnboompitten, geserveerd met een kuiltje pittige tomatensaus? Als de dames en heren chefkoks wat meer met de nationale/regionale keuken hadden geëxperimenteerd, zouden wij wellicht ook wat bewuster/creatiever 'Nederlands' koken.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: bart op 28 oktober 2007, 13:40:10
Pardon? De dames en heren chefkoks hebben de afgelopen jaren krankzinnig hard gewerkt aan de Nederlandse en regionale keukens. Maar jij (en ik ook niet, moet ik eerlijk bekennen) komt nooit in die restaurants.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 28 oktober 2007, 13:49:15
De laatste jaren is de regionale keuken inderdaad bezig met een opmars, maar dat is - voor zover ik weet - toch echt sinds kort en het speelt zich helaas vooral af in de wereld van de haute cuisine (en ik eet inderdaad nauwelijks in restaurants waar je aan het eind van de avond een rekening met drie cijfers per persoon krijgt gepresenteerd). Maar waar zijn die betaalbare, gezellige restaurants waar het Nederlands is wat de pot schaft?
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: LL de Ling op 28 oktober 2007, 19:01:27
Moest vanochtend naar aanleiding van deze draad denken aan de afschuw waarmee mijn Nederlandse collega's keken naar een van onze buitenlandse collega's toen hij een kroket uitsmeerde over een boterham met kaas. Ik vond het prachtig.

Ook heb ik hem laatst uitgelegd dat snert eigenlijk net zoiets als linzensoep. Hij begreep het meteen, mijn andere collega's waren denk ik nog wat te "trots" :P
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Grote Grutjes op 29 oktober 2007, 17:43:38
Maar waar zijn die betaalbare, gezellige restaurants waar het Nederlands is wat de pot schaft?

Aan de Nieuwezijds Voorburgwal: http://www.dorrius.nl.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Piek op 29 oktober 2007, 17:51:11
Helaas is het enige vegetarische gerecht op de kaart wel weer een italiaanse schotel.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Grote Grutjes op 29 oktober 2007, 17:58:25
Helaas is het enige vegetarische gerecht op de kaart wel weer een italiaanse schotel.

Dat staat uiteraard wel een beetje idioot, maar uit ervaring weet ik dat ze op verzoek wel andere dingen in elkaar kunnen flansen. Mijn tafelheer had bijvoorbeeld destijds een vegetarische, gepimpte hete bliksem op. Op verzoek is er veel mogelijk als de chef een beetje goed is, is mijn ervaring. Maar goed, het gaat natuurlijk niet om de vegetarische gerechten op de kaart maar om producten, technieken, etc. Ik wil maar zeggen: de restaurants waar Eelco het over heeft bestaan wel degelijk, alleen tja.. een vegetarisch restaurant runnen met Hollands tintje lijkt mij een uitdaging hoor!

(Eigenlijk helemaal geen gek idee. Vegasnert. Seitan-hachee. Wentelteefjes...)
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: braam op 29 oktober 2007, 19:29:05
Een vegetarisch restaurant runnen met 1 niet-vegagerecht op de kaart. Uitzonderingen moeten ook bediend worden.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Bast op 30 oktober 2007, 09:05:10
Maar jij (en ik ook niet, moet ik eerlijk bekennen) komt nooit in die restaurants.

(en ik eet inderdaad nauwelijks in restaurants waar je aan het eind van de avond een rekening met drie cijfers per persoon krijgt gepresenteerd). Maar waar zijn die betaalbare, gezellige restaurants waar het Nederlands is wat de pot schaft?

Is het niet heel Hollands om juist thuis ermee aan de gang te gaan?

Als we voor de gein een lijstje maken met Neerlands beste produkten en daar dan zelf iets leuks mee gaan doen. Minimaal 5 ingredienten van het lijstje nemen et voila.
Bijvoorbeeld Bart z'n boerenkoolkroketjes, dat is toch hartstikke leuk :D
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Djooiss op 30 oktober 2007, 10:52:49
Ik had ooit een Fins penvriendinnetje ( ergens tussen de ganzeveer en de email ;) ) en toen zij op bezoek kwam stond ze erg te kijken van wat haar voorschotelden.  Ons typisch hollands gerecht "snert met pannenkoeken' bleken zij in Finland ook als onderdeel van de finse keuken te zien.

ik heb me overigens laten vertellen dat pannenkoeken eten bij je erwtensoep iets limburgs is... ???
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Maartje! op 30 oktober 2007, 13:02:37
Wij aten ook vaak snert (of andere soep) en pannekoeken. In Amsterdam. (Maar mijn moeder heeft dan weer wel een wortelstelsel dat ook door Limburg kruist.)
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Bast op 30 oktober 2007, 16:51:30
In "De Hedendaagsche Kookkunst" van Maria Hazebroek (rond 1850 gepubliceerd) staan ingredienten als jamaicapeper, rozenwater, schildpadden en alsem.... ::)
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 30 oktober 2007, 17:03:24
schildpadden ....

Toen nam men nog de tijd om te koken.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 30 oktober 2007, 17:09:27
Ik neem aan dat men niet hoefde te wachten tot die beesten eindelijk de kookpot hadden bereikt...

Alsem... wordt daarmee niet gewoon dragon bedoeld (zie Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Alsem))

Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Bast op 30 oktober 2007, 17:50:09
Aangezien het om een drankje voor de spijsvertering gaat, vermoed ik dat er echt alsem bedoelt wordt. Ook omdat ze om jonge en verse onderdelen vragen die maar een paar uur hoeven te trekken, wat een bitter drankje oplevert.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Indira op 30 oktober 2007, 19:01:01
Ik had ooit een Fins penvriendinnetje ( ergens tussen de ganzeveer en de email ;) ) en toen zij op bezoek kwam stond ze erg te kijken van wat haar voorschotelden.  Ons typisch hollands gerecht "snert met pannenkoeken' bleken zij in Finland ook als onderdeel van de finse keuken te zien.

ik heb me overigens laten vertellen dat pannenkoeken eten bij je erwtensoep iets limburgs is... ???

en ik heb altijd geleerd dat dat Drentsch is...
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 30 oktober 2007, 19:02:02
Bruine-bonensoep, dat is Drentsch  ;).
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: Eelco op 03 december 2007, 10:18:37
Nederlandse keuken, zoals afgelopen weekend in Enschede meegemaakt: men had bij de Chinees een buffet geregeld, met voor de vegetariërs: rijst met de obligate verplichte prei ('nasi'), bami idem dito en tjap tjoy - als in: restjes groenten met stukjes omelet in een soort bouillon met licht Chinees accent. Hotelontbijt: voorverpakte plastickaas, minikuipjes pindakaas, brood van gisteren en kleffe bolletjes, met red-je-k*nt-maar-service. Waterige en veel te zoete kant-en-klaar chocolademelk in poffertjeskraam op de markt (poffertjes werden 'authentiek' met sigaret in de mond bereid).

Probeer dat maar eens aan buitenlanders uit te leggen.
Titel: Re:Trots op de Nederlandse keuken?
Bericht door: willem op 03 december 2007, 17:05:18
Bruine-bonensoep, dat is Drentsch  ;).
Dat ook, maar ook snert met roggebrood.