Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Nielsh op 09 juli 2002, 09:58:00

Titel: Agar agar
Bericht door: Nielsh op 09 juli 2002, 09:58:00
Ik heb het volgende eenvoudige recept, en wil de gelatine vervangen door agar-agar in poedervorm. Ik heb er ooit wat mee geëxperimenteerd, maar dat liep uit op een fiasco. Mij staat bij dat je het eerst warm moet maken, maar hoe pas je het dan toe?

Hier is het recept:

500ml magere yoghurt 200gr magere kwark 400gr aardbeien (eventueel in puree) zoetstof gelijk aan 100gr suiker 10gr gelatineblaadjes oplossen in 50ml citroensap

Alles goed mengen en laten opstijven in de koelkast

Gewoon heel simpel door ongeveer 5 gram agar op te lossen in de citroensap? Zonder verder hieraan iets vooraf te doen?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: overanalizing op 09 juli 2002, 15:30:00
Vorige keer dat ik agar-agar heb gebruikt is een beetje verkeerd afgelopen; De agar-agar laat zich inderdaad heel moelijk oplossen.
Lees er hier alles over.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Maaike op 09 juli 2002, 22:18:00
Je kunt de citroensap het beste een beetje verwarmen, dan poeder erbij, roeren en verwarmen tot opgelost, nog even doorwarmen ( eventueel iets meer vocht als het inkookt)
dan ietje laten afkoelen en, om klonten te voorkomen, eerst een beetje kwark of melk door de agar, hééél goed roeren, dat dan bij de rest, recept volgen.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 10 juli 2002, 00:24:00
Let er op dat agar agar vier keer zo sterk bindt dan normale gelatine dus je moet er veel minder van gebruiken. Ik ben nog steeds niet tot een omrekenschaal gekomen van 1 blaadje = xxx gram helaas.

Die staven kun je gewoon in warm water weken en dan uitknijpen net zoals je bij gelatine hoort te doen.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Marcello op 10 juli 2002, 06:20:00
Alles over het maken van een kwarktaart met agar agar kun je hier (http://www.lekkerplantaardig.net/kwark_taart.htm) vinden.

En informatie over agar agar hier (http://www.lekkerplantaardig.net/products.htm#agar_agar).

Daar kun je ook lezen dat de bindkracht ervan 2x zo sterk is als die van gelatine en dat 5 gram voldoende is vor het binden van ongeveer 1/2 liter vocht.

Succes!
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Marcello op 10 juli 2002, 09:52:00
Je kunt testen of er voldoende agar in het mengsel zit. Doe een klein beetje op een koude lepel en wacht even of het stolt (binnen een minuut).
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Varkie op 23 augustus 2003, 21:00:12
Heeft iemand ervaring met agar-agar in recepten? Ik maak graag mooie toetjes maar wil geen gelatine gebruiken. Ik weet nooit hoeveel agar-agar ik moet gebruiken...
Zijn er behalve agar-agar nog meer alternatieven?

Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 24 augustus 2003, 12:52:46
Heeft iemand ervaring met agar-agar in recepten? Ik maak graag mooie toetjes maar wil geen gelatine gebruiken. Ik weet nooit hoeveel agar-agar ik moet gebruiken...
Zijn er behalve agar-agar nog meer alternatieven?

Je kan de helft van de voorgeschreven hoeveelheid gelatine gebruiken of iets minder. En dan voor ongeveer 500 gram of 500 ml vocht 5 gram agar agar. Het handigste is poeder agar agar gebruiken, en je moet de heeeel goed roeren, anders krijg je kleine stukjes 'plastic'. Of je andere alternatieven kunt gebruiken hangt denk ik van het recept af.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Christiaan op 24 augustus 2003, 13:04:15
www.foodsubs.com heeft ook nog een hele pagina over geleermiddelen (http://www.foodsubs.com/ThickenGelatins.html). Misschien dat je daar iets wijzer van wordt?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Monique op 25 januari 2005, 19:48:19
Ik ging even zoeken naar de bevindingen met Agar Agar. Heb in het verleden nooit iets gemaakt waarbij ik het nodig had, maar zag nu een groente terrine staan die me toch wel echt lekker lijkt, alleen het recept is met gelatine uiteraard. Dat wordt ff pielen om uit te zoeken hoeveel agar agar ik moet gebruiken ter vervanging van 8 blaadjes gelatine.... (eerst maar eens in de suup kijken hoeveel of zo'n blaadje weegt)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Apraxia op 25 januari 2005, 21:05:05
Is het zo dat hoe langer je een prutje met agar kookt, hoe harder het wordt?

edit: uiteindelijk
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 25 januari 2005, 21:36:28
Ik ging even zoeken naar de bevindingen met Agar Agar. Heb in het verleden nooit iets gemaakt waarbij ik het nodig had, maar zag nu een groente terrine staan die me toch wel echt lekker lijkt, alleen het recept is met gelatine uiteraard. Dat wordt ff pielen om uit te zoeken hoeveel agar agar ik moet gebruiken ter vervanging van 8 blaadjes gelatine.... (eerst maar eens in de suup kijken hoeveel of zo'n blaadje weegt)

de helft. maar je moet het (itt gelatine) echt koken, verwarmen is niet goed genoeg. Je zou (hangt beetje van recept af) de terrine ook kunnen maken in kleine soufflee bakjes en dan niet storten. Ben je af van gepiel met agar agar, maar heb je wel de smaak van de terrine, al ziet het er natuurlijk minder mooi uit. Tenzij het echt een jelly moet zijn, dan gaat dat natuurlijk niet, maar bij een terrine is daar meestal geen sprake van.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: overanalizing op 26 januari 2005, 01:42:20
http://www.vegetarisme.be/php/faq1.html?menu=new&s=5&ss=6&sss=0&subnr=6&ID=32 (http://www.vegetarisme.be/php/faq1.html?menu=new&s=5&ss=6&sss=0&subnr=6&ID=32)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Monique op 27 januari 2005, 09:25:15
ik heb gisteren even in de suup gekeken naar gelatine. Er zitten 12 blaadjes in en dat weegt 20 gram. Voor het recept zou ik 8 blaadjes nodig hebben dus dat is 2/3 dus dat is eh... bijna 14 gram. Dan zou ik het dus met zo'n 7 gram agar agar kunnen proberen.... nou zondag heb ik denk ik tijd... dus de bevindingen volgen.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Monique op 01 februari 2005, 12:49:35
De terrine staat op te stijven in de koelkast... ik ben benieuwd. Het ruikt wel verschrikkelijk lekker, dus ik hoop maar dat het lukt  :-\
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 01 februari 2005, 23:56:15
De terrine staat op te stijven in de koelkast... ik ben benieuwd. Het ruikt wel verschrikkelijk lekker, dus ik hoop maar dat het lukt  :-\

en?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Elsbeth op 03 februari 2005, 16:38:52
dat 5 gram voldoende is vor het binden van ongeveer 1/2 liter vocht.

En in de link die Johan heeft gepost, staat dat ongeveer 4 gram agar agar genoeg is voor het binden van 1 liter vocht. Een flink verschil, lijkt me zo!
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: overanalizing op 03 februari 2005, 19:58:07
Let wel: geconcentreerd poeder. Waarschijnlijk werkt Marcello met vlokken of staven agar-agar.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: bart op 12 februari 2005, 23:41:16
Probleem van agar is dat het na een paar uur weer water los begint te laten. Da's best naar als je voor honderdtwintig mensen toetjes klaar had staan, zoals mij de eerste keer dat ik ermee werkte overkwam. Hoe voorkom je dat?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 13 februari 2005, 13:13:38
dat voorkom je niet bij mijn weten. Dat is gewoon het verschil tussen gelatine en agar agar, agar agar behoudt zn bindkracht niet overnight.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Monique op 13 februari 2005, 23:30:53
De terrine staat op te stijven in de koelkast... ik ben benieuwd. Het ruikt wel verschrikkelijk lekker, dus ik hoop maar dat het lukt  :-\

en?

Ja hij was gelukt, en lekker ook! Bleef lang genoeg stijf, we waren een weekje op vakantie geweest en er was nog een kwart overgebleven in de koelkast. Vandaag maar weggegooid uit HACCP oogpunt maar hij zag er nog wel goed uit (stijftechnisch gesproken dan)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Marcello op 15 februari 2005, 10:01:38
Probleem van agar is dat het na een paar uur weer water los begint te laten. Da's best naar als je voor honderdtwintig mensen toetjes klaar had staan, zoals mij de eerste keer dat ik ermee werkte overkwam. Hoe voorkom je dat?
.
Misschien heb je het niet lang genoeg laten doorkoken, of toch net te weinig gebruikt. Met m'n taart heb ik daar in ieder geval nooit last van. Die ziet er na 3 dagen nog prima uit (in de zeldzame gevallen dat er na 3 dagen nog iets over is  ;))
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Anand op 16 februari 2005, 20:02:43
Agar blijft bij mij dagen/weken stijf.... (hobby)

denk dat het aan de verhouding en het koken ligt.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: mirrie op 10 december 2005, 13:43:46
Sinds 5 december ben ik in het bezit van een bak-encyclopedie met de heerlijkste recepten. Er zitten er ook tussen waar je gelatine bij moet doen. Nu ben ik zelf niet de moeilijkste en eet bij anderen gewoon dingen op als er gelatine in zit, maar om het er zelf bewust in te stoppen gaat me te ver.

Zijn er vervangers voor? En waar koop ik die? Ik bak een taart voor degene met de gouden tip.... grapje!
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Apraxia op 10 december 2005, 13:48:43
Bij de natuurwinkel kun je "agar-agar" kopen. Dat is een plantaardig (zeewier) geleermiddel. Werkt prima!
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: mirrie op 10 december 2005, 13:52:21
Jeee, dank je wel.

Probleem is wel dat ik altijd met veel meer dan ik nodig heb naar buiten kom bij de natuurvoedingswinkel.  ;) Goh lekker smaakje thee, hee suikervrije pepermuntjes, hmmmm falafel en oooh doe ook maar een zakje verse nootjes en heeft u misschien nog notenbrood?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Poek op 10 december 2005, 13:53:56
Vraag iemand anders het te kopen.

En Apraxia, ik zou gewoon die taart opeisen :)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 10 december 2005, 15:37:49
Agar agar werkt goed als gelatine vervanger maar heeft wel wat andere eigenschappen: het bindt sterker dan gelatine, dus je hebt er 2 tot 4 keer minder van nodig. Het blijft minder lang stevig dan gelatine. En het moet even koken, dus niet alleen in heet water weken zoals gelatine. En koop alsjeblieft poeder en geen staven of korrels, want die lossen erg lastig op.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Apraxia op 10 december 2005, 15:38:46
Vraag iemand anders het te kopen.

En Apraxia, ik zou gewoon die taart opeisen :)
Goed idee, dankje! Mits hij vegan is  :)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: mabiche op 21 december 2005, 00:01:08
heeft iemand al ontdekt hoeveel gram een gelatine blaadje uit albert heyn is? als ik t goed heb begrepen vervangt 1 gram agar ongeveer 3 gram gelatine? en kun je dus beter poeder gebruiken?

als er staat dat je de 5 blaadjes gelatine in 3 eetlepels water zachtjes moet verwarmen, betekent dat ook dat ik ....gram agar agar in 3 eetlepels water eventjes moet koken? hoeveel water gebruik je per hoeveel gram is dus mijn tweede vraag...

thanx,

nanette
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Superguppie op 23 december 2005, 18:58:25
heeft iemand al ontdekt hoeveel gram een gelatine blaadje uit albert heyn is?

Eén pakje gelatine bij de appie bevat 12 blaadjes en weegt 20 gram
(Ik liep vandaag langs de bakproducten en moest gelijk aan jouw vraag denken)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 16 januari 2006, 23:53:19
In Engeland hebben ze Vegegel in de super schijnt als gelatine alternatief zie hier (http://www.supercook.co.uk/), maar je moet ff klikken bij producten want naar de Vegegel pagina direct linken kan niet. Kent iemand dat? Is dat handiger dan agar agar? Waarom is dat hier niet te krijgen?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 15 mei 2007, 09:43:16
Ik wil deze  (http://www.lekkerplantaardig.net/kwark_taart.htm)gaan maken. Ik vind het wel spannend of ie lekker gaat zijn. Ik heb nog nooit iets gemaakt met agar agar.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 15 mei 2007, 11:59:22
hij is erg lekker. hij kan ook met ah vruchtenkwark bosbes
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 15 mei 2007, 12:04:31
Oh, dan ga ik dat ook een keer proberen. :) maar ik wil eerst een plantaardige maken.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Laurie op 15 mei 2007, 12:59:59
Die heb ik ook eens gemaakt: erg lekker! Ik had wel andere koekjes voor de bodem en per ongeluk groene agar agar gebruikt ipv kleurloos, dat was wel een apart gezicht.  :heehee:
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 15 mei 2007, 16:09:55
Ik wist niet eens dat er verschillende kleuren in waren. Spannend allemaal hoor, plantaardig. ;)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: M. op 18 mei 2007, 18:22:12
En, heb je hem al gemaakt? Ik vraag me af of het lekker zou zijn om een (dun) laagje chocolade over de bodem te schenken, geen idee of chocolade goed gaat met dadels.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 18 mei 2007, 20:23:08
Nee, nog niet gemaakt. Maar ik ben volgende week jarig en ik wil hem wel eerst even oefenen en op Jaimy uitproberen. Die zit in een identiteitscrisis omdat hij alles wat ik plantaardig maak lekker vindt. ::)
Ik denk dat chocolade wel lekker kan zijn op de bodem, maar ik zou dan niet een vruchtenyofu nemen maar de naturel en dan nog wat zoeten.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Sanja op 21 mei 2007, 22:11:11
Maar ik ben volgende week jarig en ik wil hem wel eerst even oefenen en op Jaimy uitproberen. Die zit in een identiteitscrisis omdat hij alles wat ik plantaardig maak lekker vindt. ::)

:laugh:
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 24 mei 2007, 18:43:48
Nou, hij staat in de koelkast op te stijven hoor (de taart, niet Jaimy) Ik hou het bijna niet van nieuwsgierigheid. :cheer_eerie:
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Sanja op 24 mei 2007, 18:47:06
Ik ben ook benieuwd omdat ik die nog nooit gemaakt hebt omdat ik altijd denk dat er een kartonsmaak aan zit.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 24 mei 2007, 18:59:30
Ik vond het agar agarpapje wel een beetje typisch ruiken. Ik hoop dat ik eventuele rare smaakjes heb kunnen verdoezelen met abrikozenjam.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 24 mei 2007, 19:20:29
 :cheer_eerie: Nog 10 minuten. :cheer_eerie: Ik heb eigenlijk ook nog nooit iets met gelatine gemaakt. Mijn zus is eigenlijk van de kwarktaarten bij ons.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Eelco op 24 mei 2007, 19:31:16
En hoe issie geworden?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 24 mei 2007, 19:49:55
Wel lekker. Je moet geen kwarktaartsmaak verwachten, maar het is op z'n eigen manier heel smakelijk. Ik moet alleen volgende keer nog wat meer kleverigheid aan de bodem toevoegen want die was niet zo stevig. Verder ziet hij er niet zo uit als op het plaatje want mijn springvorm (http://img46.imageshack.us/img46/2361/picture044yn2.jpg) is groter.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Sanja op 24 mei 2007, 19:52:09
Ik heb nog wel een recept voor je (vegan cheezecake citroen), waarvan ik geen idee heb of het op kwarktaart lijkt (ik eet al heel lang geen gelatine meer, en dus ook geen kwarktaart), maar die wel heeeel lekker is en waarvan ik benieuwd ben of het op kwarktaart lijkt.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 24 mei 2007, 19:55:03
Graag! :) Ik kan overigens niet zeggen of het nu niet kwarktaartig smaakt door de yofu of door de agar agar. De kinderen vonden het trouwens ook lekker. :cheer:
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Sanja op 24 mei 2007, 20:03:22
Zie je pb-box. :)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 24 mei 2007, 20:09:30
Dank. :-*
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 24 mei 2007, 21:51:03
Zie je pb-box. :)

Mag ik ook  :D?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Sanja op 24 mei 2007, 22:14:32
Maar natuurlijk! Pb is verzonden.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 24 mei 2007, 22:20:28
jeuh  :smaail:
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 24 mei 2007, 22:28:47
Ik heb ook nog arrowroot, daar ga ik binnenkort iets mee in elkaar knutselen.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 25 mei 2007, 08:21:39
De kinderen vonden het trouwens ook lekker. :cheer:

Jaimy ook. :cheer: :gossip:Als ontbijt. ::)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Sanja op 25 mei 2007, 08:23:52
Ik heb ook nog arrowroot, daar ga ik binnenkort iets mee in elkaar knutselen.

Ik eh, heb ook nog een recept voor coconut creme pie, knutsel je met arrowroot in elkaar. En is echt goddelijk lekker. Als je van kokosnoot houdt tenminste.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 25 mei 2007, 08:26:22
Kokosnoot. :ylsuper: Ik maak wel eens een kokosnootmilkshake en ik heb ook kokosnootbadschuim. ;)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Eva op 25 mei 2007, 12:46:03
Bij toko's heb je ook vaak agar agar, ook poederzakjes met allerlei kleurtjes.
Achterop staat een recept voor... hoe heet het eigenlijk...ik geloof lapis...surinaams ofzo denk ik. Je moet dan gewoon die poeder koken met water en suiker en dat was t. Je kan ook wat water vervangen door kokosmelk en gewone melk en dan heb je een lekkere zoete snack. Simpel en lekker!
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 25 mei 2007, 13:55:26
Kwee lapis, dat is Indonesisch. Jaimy's oma maakt dat altijd. :D Ik wist helemaal niet dat dat met agar agar was.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 25 mei 2007, 14:02:34
Kwee lapis, dat is Indonesisch. Jaimy's oma maakt dat altijd. :D Ik wist helemaal niet dat dat met agar agar was.

O wacht eens, dat is spekkoek?
Daar hebben wij zelfs een familierecept van. Donders veel eieren gaan er in, maar met de kanttekening: Bij ons in Indië waren de eieren klein.
Da's een handige formulering als je zo'n recept eens wil maken.  :chef:

Overigens gewoon een baksel waar gelatine en/of agar agar niets in te zoeken hebben. Heeft. Hebben.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Nevyn op 25 mei 2007, 14:10:51
Nou, als je googlet lijkt het of spekkoek of een kokosmelkpudding. Het zal die laatste wel zijn waar de agar agar in moet.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 25 mei 2007, 14:20:21

Nou, als ik van die kokosmelkpudding een paar recepten bekijk komt daar ook geen agar agar bij kijken. Wordt gewoon met bloem en/of tapiocameel gebonden.

Maar wat betekent kwee lapis dan eigenlijk? Ik vind dat Uil daar als beëdigd vertaler een antwoord op moet kunnen geven.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Nevyn op 25 mei 2007, 14:24:11
Oh, ik heb de recepten verder niet zo bekeken, maar bij pudding kon ik me wel zoiets voorstellen.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 25 mei 2007, 14:56:42

Nou, als ik van die kokosmelkpudding een paar recepten bekijk komt daar ook geen agar agar bij kijken. Wordt gewoon met bloem en/of tapiocameel gebonden.

Maar wat betekent kwee lapis dan eigenlijk? Ik vind dat Uil daar als beëdigd vertaler een antwoord op moet kunnen geven.


Hier. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kue_lapis) Maar inderdaad geen spoor van agar agar.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 25 mei 2007, 15:03:18
Daar zat ik toevallig net naar te kijken toen je die link plaatste. :D

Kijk ook hier eens tussen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Mededelingenbord_voor_aan_Indonesi%C3%AB_gerelateerde_onderwerpen) (halverwege, Indische keuken).
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 25 mei 2007, 16:01:17
Ik ga ook Jaimy's moeder en oma een keer uitgebreid uithoren, want die agar agar ligt natuurlijk niet voor niets daar in die toko.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 27 mei 2007, 06:24:00
De kinderen vonden het trouwens ook lekker. :cheer:

Jaimy ook. :cheer: :gossip:Als ontbijt. ::)

En m'n moeder en m'n schoonouders ook. :ylsuper:
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 27 mei 2007, 14:13:05
Spekkoek is echt een soort cake (maar dan in een ronde taartvorm), in laagjes, die een soort speculaaskruidenachtige smaak heeft en op je tong smelt. Hij kan bruin met lichtbruine laagjes zijn, of bruin met groenelaagjes.
Kwee lappis is heel anders, de kleur is knal roze of knal groen, soms ook in laagjes, en de substantie is plakkerig, een soort jelly maar dan nog iets steviger. De smaak is helemaal moeilijk uit te leggen. Misschien in de heel verte een beetje gedroogde-kokosachtig als je er iets van moet zeggen.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 27 mei 2007, 18:24:50
Eerst vond ik kwee lapis zo'n smerig gevoel dat ik het niet eens aan durfde te raken. Maar toe heb ik in een gekke bui een keer gewoon, hup, een hap genomen. Heerlijk. :yummie: Voor spekkoek mogen ze me ook wakker maken. :yummie:
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: lianne op 28 mei 2007, 11:26:36
Bij agar agar blijf ik toch telkens aan mn microbiologielessen denken waarbij we die zooi als voedingsbodem voor bacteriën gebruikten...   ;D Wat stonk dat spul zeg.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Anand op 01 juni 2007, 09:14:04
Bij agar agar blijf ik toch telkens aan mn microbiologielessen denken waarbij we die zooi als voedingsbodem voor bacteriën gebruikten...   ;D Wat stonk dat spul zeg.

is dat niet dat bloedmeel agar spul?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: M. op 01 juni 2007, 09:16:39
Bij agar agar blijf ik toch telkens aan mn microbiologielessen denken waarbij we die zooi als voedingsbodem voor bacteriën gebruikten...   ;D Wat stonk dat spul zeg.

is dat niet dat bloedmeel agar spul?

Nee, hoeft niet perse. Afhankelijk van het soort bacterien dat er op moet groeien worden er voedingsstoffen aan de bodem toegevoegd, maar de basis is agar agar (en dat stinkt al genoeg van zichzelf).
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 01 juni 2007, 09:23:44
Ik vond het eigenlijk alleen maar typisch ruiken, niet echt stinken. En dan alleen nog maar als het het papje op zichzelf was. Zodra ik de yofu en de jam had toegevoegd rook ik het niet meer.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Apraxia op 09 juni 2007, 09:12:22
Ik vond laatst toevallig agaragar bij de Jumbo.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 09 juni 2007, 16:22:02
Selly, misschien wel een domme vraag, maar als je echte kwark gebruikt voor de kwarktaart moet je dan die agar agar er warm doorheen roeren of hoe gaat dat? :-[
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 10 juni 2007, 16:19:05
Geen domme vraag maar hm interessant. Wat ik me namelijk herinner is dat ik heel het recept van lekker plantaardig had aangehouden, alleen ipv de bodem gewoon lange vingers had gedaan, en ipv yofu bosvruchtenkwark van AH. Maar ik lees nu het recept nu nog een keer, en ik kan me beslist niet herinneren dat ik de kwark in de pan met agar/water-oplossing gooide, eerder dat ik de agar/water oplossing door de kwark roerde. En hij lukte altijd heel goed, ik heb ook een paar keer individuele taartjes (met behulp van een garneerring) gemaakt. Volgens mij deed ik het hete spul door de koude kwark in een kom, roeren en daarna het geheel in de vorm.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 10 juni 2007, 16:42:22
Ik ga het proberen. Dank je Selly.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 14 juni 2007, 09:42:00
Geen domme vraag maar hm interessant. Wat ik me namelijk herinner is dat ik heel het recept van lekker plantaardig had aangehouden, alleen ipv de bodem gewoon lange vingers had gedaan, en ipv yofu bosvruchtenkwark van AH. Maar ik lees nu het recept nu nog een keer, en ik kan me beslist niet herinneren dat ik de kwark in de pan met agar/water-oplossing gooide, eerder dat ik de agar/water oplossing door de kwark roerde. En hij lukte altijd heel goed, ik heb ook een paar keer individuele taartjes (met behulp van een garneerring) gemaakt. Volgens mij deed ik het hete spul door de koude kwark in een kom, roeren en daarna het geheel in de vorm.

Ik ga zo een poging wagen en ik ga de kruimelbodem van bastognekoekjes maken. :)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 14 juni 2007, 12:45:32
 :ylsuper: Alleen maak ik de bodem volgende keer weer gewoon met alpro bak en braad en niet met roomboter want dat is echt vet vet.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Gwennepen op 18 juni 2007, 10:33:09
Ik had gisteren een "kwarktaart" gemaakt van naturel yofu met citroenjam van Fiordifrutta (natuurwinkel) Beetje bijgezoet met ahornsiroop. Was lekker fris. :)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: xjawax op 02 september 2007, 14:53:15
Hoi, ik ben nieuw hier.  Ik hoop dat iemand me kan helpen.
Ik ben reeds 16 jaar vegetariër en sinds een tijdje gaat mijn
interesse uit naar broodbakken en taarten bakken.

Ik zou nu graag bavarois maken, maar daar zit meestal gelatine in.
Dus zou ik willen weten hoe en door wat en met welke hoeveelheid
je dit kan vervangen?

Ik probeerde reeds agar agar maar dit is echt niet gelukt.  De taart
was te slap en liep bijna van de tafel  ;D

Weet iemand hoe je een goed resultaat kan bekomen?
Bedankt!
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Hizikigrrrl op 02 september 2007, 15:23:03
http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kantenklaar.php?subaction=showfull&id=1145303753&archive=&start_from=&ucat=31& (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kantenklaar.php?subaction=showfull&id=1145303753&archive=&start_from=&ucat=31&)

Btw, welkom!
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Anand op 02 september 2007, 16:20:30
http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kantenklaar.php?subaction=showfull&id=1145303753&archive=&start_from=&ucat=31& (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kantenklaar.php?subaction=showfull&id=1145303753&archive=&start_from=&ucat=31&)

Btw, welkom!

Citaat
Agar-agar bindt sowieso minder lang dan gelatine. Maak een product daarom niet meer dan een paar uur van tevoren. Ga er niet van uit dat je het product wel een nachtje in de koelkast kunt bewaren.

dat lijkt me helemaal niet kloppen, agar bind beter en langer dan gelatine in mijn ervaring, ik heb hier immers dingen met agar die al jaren in de koelkast staan ;)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: koekje op 18 december 2007, 04:10:04
wie kan me daar wat meer over vertellen?

ik weet dat het een bindproduct uit een (zee)wier is, en dat het een sterkere bindkracht dan gelatine heeft.
je zou het in poeder of vlokken kunnen kopen in de geitewollensokken-winkel.

ik heb verschillende recepten liggen waar gelatine in moet (bavaroissen enzo) en 1 recept met agaragar.

ik heb het zelf nog nooit gebruikt, en ook nog nooit gezien.

waar in a'dam kan ik het allemaal halen?
wat is de dosering tov gelatine?
hoe verwerk ik het in mn gerecht?
heeft het een bijsmaak?
zakt het later in?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Meneer de Uil op 18 december 2007, 05:36:37
Ik zou eens agar-agar intikken bij de zoekfunctie van dit forum. En met geitenwollensokkenwinkel bedoel je zeker die moderne natuurvoedingswinkels met superieure en vooral lekkere producten? :P
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Rrrrobert op 10 september 2009, 15:26:18
Hallo
Ik heb kleurloze agar agar nodig om gelei te maken (van mispels).
Volgens het meisje in de winkel bestaat dat niet. Ze liet me zien dat er allerlei kleuren zijn, waaronder wit maar geen kleurloze agar agar. Nou ga ik zelf twijfelen maar volgens mij heb ik wel eens kleurloze agar agar gezien. Of kan dat niet?
Met vriendelijke groet
Robert
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Poek op 10 september 2009, 16:28:46
Dat kan wel, zo schreef Laurie een tijd geleden:

Die heb ik ook eens gemaakt: erg lekker! Ik had wel andere koekjes voor de bodem en per ongeluk groene agar agar gebruikt ipv kleurloos, dat was wel een apart gezicht.  :heehee:
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 10 september 2009, 18:38:57
Hallo
Ik heb kleurloze agar agar nodig om gelei te maken (van mispels).
Volgens het meisje in de winkel bestaat dat niet. Ze liet me zien dat er allerlei kleuren zijn, waaronder wit maar geen kleurloze agar agar. Nou ga ik zelf twijfelen maar volgens mij heb ik wel eens kleurloze agar agar gezien. Of kan dat niet?
Met vriendelijke groet
Robert


In de Natuurwinkel heb je kleurloze van ehm hoe heet dat merk. Nou ja natuurwinkel dus. En dan het poeder niet de vlokken. In de toko willen ze nog wel eens gekleurde alleen hebben.
Het zou me ook niks verbazen als de witte trouwens de kleurloze is, want ik heb nog nooit witte gezien.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Rrrrobert op 10 september 2009, 19:09:44
Die witte stolt echt wit. Toen ik die gebruikte werd de gelei, die mooi amberkleurig hoort te zijn, rose. Als in ‘oh wat schattig’. Vandaar dat ik me afvroeg of er ook kleurloze bestaat. Ik meen mij uit mijn (indische) jeugd te herinneren dat ik dat wel eens gezien heb. Niet wit dus maar als het ware een beetje doorzichtig. Maar van die Natuurwinkel is een goed idee. We hebben hier eentje in het dorp. Zal es informeren. Dank.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: yvonne op 18 september 2009, 19:43:10
Inmiddels blijft me onduidelijk hoe ik nu een lekkere kwarktaart maak met agar-agar. Ik heb geprobeerd de kwark met de vruchten en agar-agar te verwarmen, maar ja, dat kan je niet vermengen met slagroom dus wordt 't bepald niet luchtig. Aleen de agar-agar verwarmen of eerst met een beetje kwark levert steeds een wel redelijk stijve taart op maar met korrels agar-agar erin (terwijl de poeder toch eerst goed was opgelost). Misschien ligt het aan de hoeveelheden maar ik heb toch steeds de indruk dat agar-agar bij afkoeling te snel stijf wordt om met luchtige slagroom te vermengen. Voorlopig is mijn alternatief de gebakken " american cheesecake" mar ja, dat is toch echt anders. Iemand het perfecte recept?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Antje op 13 april 2013, 15:23:34
Sorry dat ik zo'n oud topic naar boven haal, maar mijn vraag gaat over het gebruiken van agar agar.
Ik maak succesvol met agar agar een toetje in cakevorm van een kruidnotenbodem en daarop yoghurt, suiker, agar agar + fruit. Dit is meestal na Sinterklaas een populair toetje, vanwege de resten kruidnoten.
Hoe dan ook.
Laatst at ik in een restaurant vegan panna cotta met citroen. In theorie kan je citroensap geleren met agar agar en het daarna door de yoghurt roeren en het daarna laten afkoelen in de koelkast. En dan serveren met citroen marmelade.
Dan mijn vraag: Heeft iemand al eens agar agar gebruikt om panna cotta te maken en hoe is dat bevallen?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Maartje! op 13 april 2013, 20:49:48
Ja, wel geprobeerd, maar nooit succesvol. Jammer, want het idee van citroengraspannacotta klinkt nog steeds goed in mijn oren...
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: zrtx op 14 april 2013, 21:19:15
pannacotta of kwarttaart met agar agar, dat gaat prima maar zijn bij mij wel vaak wat te stijf.. misschien ben ik iets te scheutig met het poeder..?
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Maartje! op 14 april 2013, 21:21:57
Dat is mijn definitie van mislukt, te slap of te stijf ;)
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Selly op 15 april 2013, 10:38:28
Maartje, ben je wel tevreden over pannacotta met gelatine? Ik vind pannacotta geloof ik sowieso niet zo lekker, en meestal wat te hard gegeleerd.

@Antje: er zijn ook nog andere bindmiddelen in de winkel (texturas van El BUlli) bv bij groothandels, misschien dat het daar goed mee wil, maar ze zijn erg prijzig.
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Maartje! op 15 april 2013, 10:44:09
Ja, ik vind goede panna cotta erg lekker. Maar dan moet het dus wel goed zijn, dus niet keihard (als drilpudding) maar ook niet te zacht (het moet wel kunnen staan). Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd met gelatine, wel met agar agar, en dat werd dus heel jammer...
Titel: Re:Agar agar
Bericht door: Sam op 15 april 2013, 12:23:22
Ik vind agar agar nog steeds heel moeilijk te verwerken, het mondgevoel wordt gewoon niet zoals dat van gelatine. Volgens mij is gelatine ook constanter qua binden, hetzelfde aantal blaadjes geeft dezelfde stijfte, terwijl het bij agar agar bij mij nogal wisselt. Ik heb sinds jaren dus geen bavarois of andere dingen gemaakt waar agar voor nodig is. Misschien die texturas die Selly noemt eens proberen...