Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Appel op 01 augustus 2007, 10:09:10

Titel: Zuurdesem
Bericht door: Appel op 01 augustus 2007, 10:09:10

 :'(

Ook de 3e poging om zuurdesem is finaal mislukt. Snik.

volkorenmeel met lauw water mengen + op een warme plek zetten (nu bij het raam achter een gordijn).
2x p.d. roeren.

1e 2 dagen gaat het bubbelen en zet wat uit. Vanaf de 3e dag gebeurt er helemaal niets meer. Het wordt dun en waterig. (Ik heb weleens geprobeerd om het wat dikker en levendiger te maken met bijv. extra schep meel. Maar dat hielp ook niet.)
Dan toch braaf vanaf dag 4 meel en lauw water toevoegen, roeren.
Helaas... het deeg blijft dood.

Ik wil dit echt leren maken, maar pfff...mijn schouders beginnen te hangen... Uit troost heb ik droog zuurdesem in een pakje gekocht, maar da's natuurlijk niet wat ik écht wil.

Weet iemand waarom mijn deeg de 3e dag waterig wordt en "doodvalt"?

Het zal me lukken...
ooit  ;)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 01 augustus 2007, 11:28:28
Dat bubbelen is een goed teken. Dan moet je hem een beetje te eten geven, dus weer wat bloem en water totdat er een dik papje ontstaat. Dat kan dus al zodra hij bubbelt, ik zou dat in jouw geval de tweede dag dus proberen.
Wat doe je op de pot? Als je er een deksel op doet, verstikt de gevormde aceton het desemkweekje, dus dan gaat hij dood. Mijn ervaring met niks erbovenop is dat er gauw fruitvliegjes komen vanwege de gevormde alcohol, dus wat ik nu doe is er een doek op, vastgemaakt met een elastiekje. Dat beschermt tegen fruitvliegjes, maar laat het deeg wel ademen.
Als het gaat schimmelen voordat hij gaat bubbelen de volgende keer vanaf het begin even aanzuren met een beetje karnemelk of yoghurt of een heeeeeel klein beetje azijn (wordt anders gauw te zuur).
Ik maak zelf trouwens desem van witte bloem. Mijn brood bak ik wel met volkoren- en speltmeel.
Tijdens mijn vakanties heb ik wel eens mijn desem laten onderhouden door vrienden, dat werkte goed. Ik ben ook wel eens opnieuw begonnen, maar wat ik tegenwoordig doe is de desem invriezen. Kou houdt bacterien op een laag pitje, maar doodt ze niet. Daarna moet er wel een dag lang gereanimeerd worden voordat ik ga bakken, maar dat neem ik op de koop toe.
Succes.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Appel op 01 augustus 2007, 15:21:14
Wombat, ik ga jouw manier eens proberen. Dat heb ik nog nergens gelezen. Bedaaankt!
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Indira op 01 augustus 2007, 21:32:00
ik gebruik gewoon volkorenmeel voor mijn desempje, en hij doet het eigenlijk altijd goed, ondanks het feit dat ik m soms flink verwaarloos en wat daagjes op rantsoen zet..
ik leg er altijd een losse zakdoek op.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Appel op 06 augustus 2007, 14:31:23
Ach...ik hou ermee op. Het deeg viel uiteindelijk toch dood. De eerste 2 dagen gaan altijd goed, bubbelt en rijst iets. Daarna doet het weinig meer. Al doe ik elke dag een schep meel erbij, maakt niet veel meer uit. Het meel zakt naar beneden en het water ligt er bovenop.
Maar misschien moet het deeg na een dag of 5 niet meer bubbelen?

Ik weet het niet meer, ik neem even een zuurdesempauze...
Ooit komt een dag dat he lukt en dan zal ik de foto ervan tonen op het forum.

Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Mme Zsazsa op 08 augustus 2007, 08:44:00
Awel dat wou ik nu ook vragen, ik vind zuurdesembrood vreselijk lekker en ik was helemaal gelukkig toen ik zag dat in het boek Puur vegetarisch een zeer gedetailleerd recept staat om zuurdesembrood te maken, maar wat een job seg.  :o
En je moet een dag op voorhand al beginnen wil je de avond nadien een brood daar heb ik de moed niet voor vrees ik.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Indira op 08 augustus 2007, 18:43:30
Awel dat wou ik nu ook vragen, ik vind zuurdesembrood vreselijk lekker en ik was helemaal gelukkig toen ik zag dat in het boek Puur vegetarisch een zeer gedetailleerd recept staat om zuurdesembrood te maken, maar wat een job seg.  :o
En je moet een dag op voorhand al beginnen wil je de avond nadien een brood daar heb ik de moed niet voor vrees ik.

ik begin ´s morgens (1e keer kneden, zuurdesempap door het meel), dan laat ik het staan,  begin vd middag maak ik het brood zover klaar en laat ik het rijzen. en aan het eind vd middag bak ik het brood af. valt dus wel mee volgens mij...
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 08 augustus 2007, 20:41:16
Het moet blijven bubbelen.
Ik maak 's ochtends deeg, kneed het 's avonds, zet het in de oven op de timer. De volgende ochtend bak ik dan het brood. Is ongeveer 10 minuten werk (maximaal): de boel mengen en kneden kost niet echt veel tijd, en het bakken gebeurt als ik slaap.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Mme Zsazsa op 11 augustus 2007, 23:18:28
Dus als ik het goed begrijp maak je de desem en dan doe je er bloem en water bij, je kneedt, neemt de helft er vanaf voor een brood en laat de andere helft liggen tot de volgende keer dat je een brood maakt?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 12 augustus 2007, 06:15:30
Dat zou kunnen, maar ik doe de hoeveelheden anders:
ik schep de desempot bijna leeg, en maak daar deeg van, en ik vul de desempot weer aan met bloem en water (en meng dat). Op die manier voorkom ik dat er zout bij komt, dat schijnt niet zo goed te zijn voor de bubbels. De bubbels zijn immers een teken van gisten, dus van bederf, en het zout kan als een conserveermiddel werken.
Ik bak eens in de drie dagen, de tussenliggende dagen geef ik de desem een keertje te eten (bloem en water). Op die manier heb ik als ik ga bakken een a anderhalve deciliter. Dat is voor mij voldoende.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Lovelocker op 12 augustus 2007, 07:49:11
Oh ja, dat is ook zo. Dat heb ik gedaan in een vorig leven, zo ongeveer. Nou ja, lang geleden. Ik weet nog wel: heb je eenmaal goede desem, dan is het geen punt meer, want als het yoghurtplantje: met een beetje maak je weer nieuw.
Dus even doorzetten tot de eerste desem lukt.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Ligfietsertje op 12 augustus 2007, 10:01:29
Op die manier voorkom ik dat er zout bij komt, dat schijnt niet zo goed te zijn voor de bubbels. De bubbels zijn immers een teken van gisten, dus van bederf, en het zout kan als een conserveermiddel werken.

Je stelt het voor alsof het zout een tegengesteld effect heeft als de gist en dat deze elkaar tegen werken.  Het is echter gewoon zo dat gist (wat levende organismen zijn) niet overleven in een zout milieu waardoor de aanwezigheid van zout gisten tegen gaat.  (Dat vele bacteriën, gisten, schimmels, ... niet goed tegen zout kunnen heeft dan wel weer tot gevolg dat zout goed werkt tegen bederven. Maar het effect van het zout is eenvoudigweg het doden van de gist.)

Ik zou gisten trouwens geen vorm van bederf noemen.  Gist breekt suikers af en zet ze om alcohol.  Hierbij ontstaat er CO2 als afvalproduct (de bubbels) die zorgen voor de luchtigheid.  Hoewel bij het spontaan bederven van iets ook meestal sprake is van gisting is er ook altijd sprake van ongecontroleerde schimmelvorming en bacteriëngroei.
Volgens mij kan er pas sprake zijn van bederf als er in dat proces giftige stoffen vrijkomen die het product ongeschikt maken voor consumptie.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Ligfietsertje op 12 augustus 2007, 11:34:07
Deze: http://www.bakkerswereld.org (http://www.bakkerswereld.org) website geeft trouwens een schat van informatie, ook over het maken van zuurdesem.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 12 augustus 2007, 14:03:32
Op die manier voorkom ik dat er zout bij komt, dat schijnt niet zo goed te zijn voor de bubbels. De bubbels zijn immers een teken van gisten, dus van bederf, en het zout kan als een conserveermiddel werken.

Je stelt het voor alsof het zout een tegengesteld effect heeft als de gist en dat deze elkaar tegen werken.  Het is echter gewoon zo dat gist (wat levende organismen zijn) niet overleven in een zout milieu waardoor de aanwezigheid van zout gisten tegen gaat.  (Dat vele bacteriën, gisten, schimmels, ... niet goed tegen zout kunnen heeft dan wel weer tot gevolg dat zout goed werkt tegen bederven. Maar het effect van het zout is eenvoudigweg het doden van de gist.)

Ik zou gisten trouwens geen vorm van bederf noemen.  Gist breekt suikers af en zet ze om alcohol.  Hierbij ontstaat er CO2 als afvalproduct (de bubbels) die zorgen voor de luchtigheid.  Hoewel bij het spontaan bederven van iets ook meestal sprake is van gisting is er ook altijd sprake van ongecontroleerde schimmelvorming en bacteriëngroei.
Volgens mij kan er pas sprake zijn van bederf als er in dat proces giftige stoffen vrijkomen die het product ongeschikt maken voor consumptie.

OK, het hangt ervan af hoe je het formuleert, maar bijvoorbeeld bij fruit kan gisten gewenst zijn (wijn) of ongewenst, dan is het een vorm van bederf.  Zout gaat, dat zeg je zelf, gisten tegen. Ik formuleerde het een beetje kort door de bocht, dat geef ik toe, maar ik bedoelde hetzelfde als jij.
Ik noem kaas trouwens ook bedorven melk (en weet dat hier geen sprake is van een gistingsproces), en wijn bedorven druivensap.
Tijdens het proces komt er trouwens ook aceton vrij, als tussenfase. Dat ruik je goed als je de boel luchtdicht afsluit en na een dag of twee weer open maakt. Daar kunnen de desembacterien duidelijk niet tegen.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Mme Zsazsa op 12 augustus 2007, 22:08:56
Dat zou kunnen, maar ik doe de hoeveelheden anders:
ik schep de desempot bijna leeg, en maak daar deeg van, en ik vul de desempot weer aan met bloem en water (en meng dat). Op die manier voorkom ik dat er zout bij komt, dat schijnt niet zo goed te zijn voor de bubbels. De bubbels zijn immers een teken van gisten, dus van bederf, en het zout kan als een conserveermiddel werken.
Ik bak eens in de drie dagen, de tussenliggende dagen geef ik de desem een keertje te eten (bloem en water). Op die manier heb ik als ik ga bakken een a anderhalve deciliter. Dat is voor mij voldoende.
Ah, zo maakt het dan niet uit hoeveel desem je exact hebt?
Welk recept heb jij gebruikt voor desem?
En hoeveel bloem en water voeg je toe?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 13 augustus 2007, 06:39:08
Citaat
Ah, zo maakt het dan niet uit hoeveel desem je exact hebt?
Welk recept heb jij gebruikt voor desem?
En hoeveel bloem en water voeg je toe?

Nee hoor, dat maakt in principe niet uit. Als het niet genoeg gerezen is moet je gewoon wat langer wachten.

Mijn desemrecept is:
bloem water wachten
eventueel aangezuurd in het begin, maar dat heb ik hierboven al beschreven. Het voordeel van desem is dat het allemaal niet zo veel uitmaakt.

Mijn broodrecept:
ongeveer 1 a 2 dl desem, goed bubbelend
9dl water
9gram zout
bloem/meel/speltmeel/maismeel of net wat ik in huis heb, meestal een mengsel, toevoegen en doorroeren totdat het een dikke pap wordt.
Na een dag (geen etmaal) nog meer meel toevoegen en kneden en in ingevette vormen doen (ik maak anderhalf brood per keer)
Er zijn eventueel ook pompoenpitten, zonnepitten, lijnzaad, restje rijst, gedroogde tomaten, rozijnen, gedroogde abrikozen toegevoegd (van de laatste 3 in mijn geval maximaal 1 tegelijk).

Een nacht laten rijzen en een uur bakken op 200 graden. Ik verwarm de oven niet voor.
Soms rijst het niet zo goed, waarschijnlijk was het dan te koud of had ik langer moeten wachten, maar dat kan niet want ik wil graag ontbijten,  of het rijst de pan uit. Dat is dan jammer, volgende keer beter.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Mme Zsazsa op 15 augustus 2007, 22:18:10
Merci, ik ga vrijdag versgemalen bloem halen bij de maalder en dan begin ik eraan!
Titel: Zuurdesembrood met gedroogd zuurdesem
Bericht door: Appel op 30 augustus 2007, 10:24:41
:-) Ik probeer nu een zuurdesembrood te maken met gedroogd zuurdesem. Maar wat zie ik op de verpakking...moet ik alsnog gist aan toevoegen, terwijl dat nu net de reden is dat ik zuurdesembrood eet.

Zou het ook lukken zonder toevoeging van gist?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 23 februari 2011, 11:04:09
*schop*
Vraag aan de ervaringsdeskundigen: kun je ook zuurdesem maken met gewone patentbloem?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 23 februari 2011, 11:38:02
Waarom zou je patentbloem gebruiken? Ik gebruik gewoon de goedkoopste supermarktbloem.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 23 februari 2011, 12:08:43
Dat is toch patentbloem? Dat van rond de 30-40 cent van de Aldi of de Lidl bedoel je toch?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Amarillo op 23 februari 2011, 12:14:41
Patentbloem is de iets duurdere variant (80 ct ofzo? weet eigenljk niet :-[). Ik koop die altijd omdat ik in de goedkope te vaak van die beestjes heb aangetroffen. In de iets duurdere bloem vooralsnog nog nooit.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 23 februari 2011, 12:19:00
Patentbloem heeft ook andere bakeigenschappen dan gewone bloem.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 23 februari 2011, 12:26:23
Voorraadkast gecheckt: Aldi heeft patentbloem, de Lidl tarwebloem.
Maar daar zou ik theoretisch dus een zuurdesem van kunnen maken?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Annemieke op 23 februari 2011, 12:29:08
Witte bloem wordt wel gebleekt. Ik gebruik biologische bloem voor brood en pizzadeeg.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 23 februari 2011, 12:34:46
Ik denk dat het wel kan, het grote voordeel van zuurdesem is dat het niet zo nauw komt.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 25 februari 2011, 15:45:28
Check:
Dag 3: Als het goed is staan nu belletjes op het papje en ruikt het licht fris zuur.

Ja, so far, so good! Gemaakt van tarwebloem van de Lidl.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 04 maart 2011, 15:25:58
Zo dood als een pier  :(
Nieuwe poging: zal ik het papje een uurtje buiten laten luchten of zal ik aangezuurd beginnen?

Edit: Ik heb ervoor gekozen om mijn huidige dooie papje nog één keer te voeden en buiten te zetten om te kijken of er nog iets gaat gebeuren, zo nee, dan volgt een nieuwe poging.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 06 maart 2011, 12:51:52
Wombat, hoe erg bubbelt jouw desem voordat je er een brood mee gaat bakken?
Staan er alleen kleine belletjes bovenop het papje of staat de hele pot vol luchtbellen?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 06 maart 2011, 18:12:21
Er zitten bellen in. Je kunt ze duidelijk zien. Het ruikt een klein beetje zurig. Als het muf ruikt is het niet goed. Ik zal kijken of ik, als het weer bubbelt, een foto kan maken.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 09 maart 2011, 14:06:16
Mijn tweede poging zit inmiddels op dag 4. Ik heb nu tarwe-/volkorenmeel met een klein beetje yoghurt erdoor en het heeft de eerste dag een paar uur buiten gestaan. Het geeft al duidelijk veel meer bubbels dan de eerste poging en het ruikt naar wijn.
So far, so good. (Had ik dat niet al eens eerder geschreven?)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 09 maart 2011, 15:01:17
Klinkt goed.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 16 maart 2011, 17:52:12
Klinkt goed.
Was uiteindelijk niet goed. Het zag er raar uit, waterig bovenop, daaronder een laag "rondjes" en in het waterige laagje dreven witte streepjes die me nog het meest aan cavialuizen deden denken  :-X
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 17 maart 2011, 07:32:52
Probeer het nog eens, met dan als er belletjes zijn een beetje aanvullen met wat bloem en water. En roeren natuurlijk. Niet luchtdicht afsluiten. Succes.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 17 maart 2011, 07:49:01
Dat heb allemaal netjes gedaan. Ik wacht met een nieuwe poging tot het wat warmer weer is.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 17 maart 2011, 08:06:27
Succes.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Basje op 01 mei 2011, 13:30:46
Wat doen jullie met je zuurdesem als je op vakantie gaat? Kun je het invriezen, ga je op zoek naar vrienden die wekenlang in een grijs goedje willen roeren, of laat je het doodgaan en start je opnieuw na de vakantie?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Maartje! op 01 mei 2011, 18:12:47
Clotilde droogt het. (http://chocolateandzucchini.com/archives/2011/02/dehydrating_your_sourdough_starter.php)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 02 mei 2011, 08:13:43
Wat doen jullie met je zuurdesem als je op vakantie gaat? Kun je het invriezen, ga je op zoek naar vrienden die wekenlang in een grijs goedje willen roeren, of laat je het doodgaan en start je opnieuw na de vakantie?
Ik vries het in. Het vereist dan wel enige voorzichtige reanimatie, maar dat werkt prima. En als ik maar een weekje weg ga zet ik het in de koelkast.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 02 mei 2011, 10:11:13
Dat heb allemaal netjes gedaan. Ik wacht met een nieuwe poging tot het wat warmer weer is.
Misschien maar weer eens een poging wagen.
Iemand nog een briljante tip?

@Basje: laat het vooral niet doodgaan.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Basje op 02 mei 2011, 12:53:35
@Haantje: ik heb laatst voor het eerst zelf een starter gemaakt en dat ging gelijk prima, ben je niet te kritisch? Ik ben begonnen met een lepel yoghurt, beetje gist, paar lepels (Euroshopper goedkope) bloem en wat water. In een glazen potje, met een vaatdoekje + elastiekje er over. Elke dag een schep bloem en wat water uit de kraan, even roeren. Ik wist niet hoe het er uit moest zien maar ben na 5 dagen gewoon maar een brood gaan bakken en dat was prima lekker!

Bij mij zag de starter er eerst ook raar uit, het water en bloem gingen splitten of rare vormen maken XD Zeker niet homogeen of "als dikke yoghurt" zoals mijn boek zei (zo ziet het er nu wel uit trouwens.) Zolang het maar niet schimmelt of echt heel raar ruikt?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 02 mei 2011, 13:51:33
Eh, het is toch juist de bedoeling dat het vergist zonder dat je er aan het begin gist aan toevoegt?

De eerste poging sloeg na een paar dagen dood, de tweede rook niet aangenaam. Te zuur en het proefde naar heel wrange wijn  :-X
Achteraf had ik daar wel een broodbakpoging mee kunnen wagen, maar het rook me iets te onaangenaam.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Basje op 02 mei 2011, 15:46:41
Ik weet niet, om het op weg te helpen? XD Het stond in mijn boek dus ik heb het maar gedaan, maar ik zie ook wel recepten waar het zonder gaat (of met oude rijst ofzo, volgens mij zijn er echt honderd manieren om een starter te maken...)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 27 mei 2011, 20:44:42
Er zitten bellen in. Je kunt ze duidelijk zien. Het ruikt een klein beetje zurig. Als het muf ruikt is het niet goed. Ik zal kijken of ik, als het weer bubbelt, een foto kan maken.
Heb je nog bubbelend desem? En zou je ook een foto willen maken?
Je mag ook nee zeggen hoor.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 02 juni 2011, 08:38:56
Gelukt. Nu alleen nog zien te plakken. Kan iemand me vertellen hoe ik dat doe?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Maartje! op 02 juni 2011, 10:22:27
De foto moet ergens op een site staan, zodat hij een url heeft. En dan doe je [img] en dan de url van je foto en dan sluit je de [img].
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: greet op 03 juni 2011, 11:38:35
Je kan ook altijd een Herman van iemand vragen, natuurlijk?
Zuurdesem is njammie!
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 09 juni 2011, 12:23:13
Ik heb ook een desemstarter gemaakt en hij bubbelt goed en ruikt iets zurig. Maar nu wil Kai de pot de hele tijd omgooien en leeglikken.

Het menu van mijn katten en dat van mij telt geen enkele overeenkomst, dus ik wordt nerveus van het idee dat zij het lekker vinden ruiken.

Is het een goed teken dat net nu lekker ruikt voor katten ook al vinden zij normaal totaal ranzige dingen lekker ruiken?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: koekje op 09 juni 2011, 13:51:53
Katten vinden dat snel lekker ruiken ja. Zet je potje in een keukenkastje. Dan kunnen er geen katten in en komen er ook minder haren in.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 09 juni 2011, 15:12:51
Hij is afgedekt met een doekje, dat werkt goed tegen vliegen en katten die hun kop erin steken, alleen net roeren is erg lastig zo.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 09 juni 2011, 17:35:55
Ter geruststelling: mijn poezen hebben geen enkele interesse getoond in mijn mislukt brouwsels. Beschouw het maar als een goed teken  ;)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 09 juni 2011, 20:15:59
Wel in de gelukte, of heb jij nog geen gelukte gehad?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 09 juni 2011, 20:17:46
Nee, helaas  :-\
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 13 juni 2011, 00:09:32
Mijn broer was vandaag erg onder de indruk van mijn desem en de desem was blij met het weer en de openstaande tuindeur en borrelde de pot uit. Ik heb nu maar een deeg gemaakt en ga het morgen bakken.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Aiko op 13 juni 2011, 01:20:55
Mijn broer was vandaag erg onder de indruk van mijn desem en de desem was blij met het weer en de openstaande tuindeur en borrelde de pot uit. Ik heb nu maar een deeg gemaakt en ga het morgen bakken.

Mag ik bij deze verzoeken om een 'schilderen met nummertjes'-handleiding tot het maken van desem (en desembrood)?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fruitcake op 13 juni 2011, 01:24:16
Mijn broer was vandaag erg onder de indruk van mijn desem en de desem was blij met het weer en de openstaande tuindeur en borrelde de pot uit. Ik heb nu maar een deeg gemaakt en ga het morgen bakken.

Mag ik bij deze verzoeken om een 'schilderen met nummertjes'-handleiding tot het maken van desem (en desembrood)?
Trouw met een een Russische dame, die krijgt het van haar moeder mee.
Desgewenst kan ik daar een handleiding voor leveren. ;-)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 13 juni 2011, 01:37:03
Mijn broer was vandaag erg onder de indruk van mijn desem en de desem was blij met het weer en de openstaande tuindeur en borrelde de pot uit. Ik heb nu maar een deeg gemaakt en ga het morgen bakken.

Mag ik bij deze verzoeken om een 'schilderen met nummertjes'-handleiding tot het maken van desem (en desembrood)?
1: koop volkorenmeel bij albert en wacht tot het bezorgd is. Koop ook een grote pot mayonaise.
2: eet de mayonaise op en bewaar de pot.
3: bestel vaak sushi en bewaar de gratis eetstokjes.
4: doe de mayonaisepot in de vaatwasser
5: neem een roze shirtje met een lintje en een vlek die er niet meer uitwil en was het goed
6: spoel de mayonaisepot om met heet water een een schep soda, goed naspoelen
7: neem een maatbeker of een ander handig ding waaruit je kunt scheppen en schenken en doe er lauw water in
8: doe 8 eetlepels volkorenmeel in de mayonaisepot (dit is nu de desempot)
9: schenk er een beetje water bij en roer door met een gratis eetstokje
10: doe er nog maar een beetje water bij, je wil eerst een papje zoals je hebt wanneer je roti maakt, en dat verdun je dan, zodat je een beslagje krijgt
11: knip het shirtje aan stukken, maak een stukje nat, en doe het over de pot, en maak het vast met het lintje
12: roer het de volgende dag een keer of drie (als je 's ochtends begint, moet je waarschijnlijk dezelfde dag al gaan roeren)
13: na een dag lijkt het spul gescheiden, maar staat er wel schuim op, doe 3 eetlepels volkorenmeel en 3 eetlepels lauw water erbij
14: weer drie keer roeren op deze dag
15 volgende dag, weer 3 keer roeren en voeden. Het kan nu weer gescheiden lijken
16: op dag 3 wordt het bubbelen wat heftiger en scheidt het spul niet meer, gewoon doorgaan met voeden en roeren. Het spul ruikt nu wat zurig, naar yoghurt, katten vinden dit een zeer verleidelijke geur, zorg dat zij niet alle desem opeten.
17: het gaat steeds heftiger bubbelen, en het spul wordt een elastisch beslag (ik geloof dat er dan gluten ontstaan, maar dat zou ik moeten navragen, je kunt iig vliesjes trekken, die zie je over de bubbels zitten), gewoon doorgaan met voeden en roeren
18: Op dag 7 is je pot voor driekwart gevuld, en tussen het roeren door bubbelt de desem over de pot, dit tot grote vreugde van je katten die nu makkelijk bij de desem kunnen (volg dus niet Koekjes tip om hem in een keukenkastje te zetten, want dan zit je kastje onder), gooi ongeveer 1/3 tot 1/2 in een beslagkom en doe hier wat koud water en wat zout bij. Roer er langzaam 500 gram volkorenmeel bij, en doe er steeds koud water bij tot je een mooi elastisch deeg hebt. Laat 2 uur rijzen onder een natte doek. Kneed nog een keer door, leg op een bakplaat en doe die natte doek er weer over, de volgende ochtend moet het deeg in de oven en een brood worden.
19: de desem die nog over is moet je weer voeden

Of, je wacht tot ik de mayonaisepot die ik in de tussentijd heb leeggegeten heb gewassen (overmorgen), en je komt een keer iets ophalen, als je toch hier in de buurt werkt ofzo.

Volgens mij broer gaat het starten het beste met volkoren- of roggemeel, maar als het op is ga ik gewoon over op wat er dan in de kast ligt, en dat is waarschijnlijk patentbloem, ook via albert.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 13 juni 2011, 10:24:19
Gewoon op een bakplaat was misschien niet handig, het is wat uitgelopen en nu is het tamelijk rond en plat. Eens zien hoe het uit de oven komt.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Aiko op 13 juni 2011, 10:37:37
Dank u.
Hmmm, eerst even een roze shirtje ergens vandaan zien te toveren...
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 13 juni 2011, 19:15:33
Of, je wacht tot ik de mayonaisepot die ik in de tussentijd heb leeggegeten heb gewassen (overmorgen), en je komt een keer iets ophalen, als je toch hier in de buurt werkt ofzo.
Is Aiko nou al eens bij je op de koffie geweest of wat?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 13 juni 2011, 20:28:16
Nou, ik ga het ook maar eens proberen. Maar dan met patentbloem en een oude theedoek, want al mijn roze shirts zijn nog te mooi.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 14 juni 2011, 13:33:34
Of, je wacht tot ik de mayonaisepot die ik in de tussentijd heb leeggegeten heb gewassen (overmorgen), en je komt een keer iets ophalen, als je toch hier in de buurt werkt ofzo.
Is Aiko nou al eens bij je op de koffie geweest of wat?
Nee, dan had ik niet helemaal moeten beginnen aan een zuurdesemstarter om hem hierheen te lokken. Maar hij heeft wel al eens een iphonelaadsnoertje in mijn brievenbus gestopt, en toen alle stenen uit de tuin waren geropt en op de stoep lagen is hij die ook komen bekijken, maar wel toen ik niet thuis was. Maar we gaan vooruit, als ik de zuurdesem niet op de vensterbank zet, moet hij wel aanbellen ;)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 16 juni 2011, 21:18:42
Die lekkere zure lucht die fem vindt dat je kan ruiken, is die een beetje kazig?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 16 juni 2011, 21:37:40
Ja. Ik zei niet dat ik het lekker vond, maar dat mijn katten dat vonden en die worden wild van kaasluchtjes.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 19 juni 2011, 14:25:24
Mijn broer was vandaag erg onder de indruk van mijn desem en de desem was blij met het weer en de openstaande tuindeur en borrelde de pot uit. Ik heb nu maar een deeg gemaakt en ga het morgen bakken.

Mag ik bij deze verzoeken om een 'schilderen met nummertjes'-handleiding tot het maken van desem (en desembrood)?
1: koop volkorenmeel bij albert en wacht tot het bezorgd is. Koop ook een grote pot mayonaise.
2: eet de mayonaise op en bewaar de pot.
3: bestel vaak sushi en bewaar de gratis eetstokjes.
4: doe de mayonaisepot in de vaatwasser
5: neem een roze shirtje met een lintje en een vlek die er niet meer uitwil en was het goed
6: spoel de mayonaisepot om met heet water een een schep soda, goed naspoelen
7: neem een maatbeker of een ander handig ding waaruit je kunt scheppen en schenken en doe er lauw water in
8: doe 8 eetlepels volkorenmeel in de mayonaisepot (dit is nu de desempot)
9: schenk er een beetje water bij en roer door met een gratis eetstokje
10: doe er nog maar een beetje water bij, je wil eerst een papje zoals je hebt wanneer je roti maakt, en dat verdun je dan, zodat je een beslagje krijgt
11: knip het shirtje aan stukken, maak een stukje nat, en doe het over de pot, en maak het vast met het lintje
12: roer het de volgende dag een keer of drie (als je 's ochtends begint, moet je waarschijnlijk dezelfde dag al gaan roeren)
13: na een dag lijkt het spul gescheiden, maar staat er wel schuim op, doe 3 eetlepels volkorenmeel en 3 eetlepels lauw water erbij
14: weer drie keer roeren op deze dag
15 volgende dag, weer 3 keer roeren en voeden. Het kan nu weer gescheiden lijken
16: op dag 3 wordt het bubbelen wat heftiger en scheidt het spul niet meer, gewoon doorgaan met voeden en roeren. Het spul ruikt nu wat zurig, naar yoghurt, katten vinden dit een zeer verleidelijke geur, zorg dat zij niet alle desem opeten.
17: het gaat steeds heftiger bubbelen, en het spul wordt een elastisch beslag (ik geloof dat er dan gluten ontstaan, maar dat zou ik moeten navragen, je kunt iig vliesjes trekken, die zie je over de bubbels zitten), gewoon doorgaan met voeden en roeren
18: Op dag 7 is je pot voor driekwart gevuld, en tussen het roeren door bubbelt de desem over de pot, dit tot grote vreugde van je katten die nu makkelijk bij de desem kunnen (volg dus niet Koekjes tip om hem in een keukenkastje te zetten, want dan zit je kastje onder), gooi ongeveer 1/3 tot 1/2 in een beslagkom en doe hier wat koud water en wat zout bij. Roer er langzaam 500 gram volkorenmeel bij, en doe er steeds koud water bij tot je een mooi elastisch deeg hebt. Laat 2 uur rijzen onder een natte doek. Kneed nog een keer door, leg op een bakplaat en doe die natte doek er weer over, de volgende ochtend moet het deeg in de oven en een brood worden.
19: de desem die nog over is moet je weer voeden

Of, je wacht tot ik de mayonaisepot die ik in de tussentijd heb leeggegeten heb gewassen (overmorgen), en je komt een keer iets ophalen, als je toch hier in de buurt werkt ofzo.

Volgens mij broer gaat het starten het beste met volkoren- of roggemeel, maar als het op is ga ik gewoon over op wat er dan in de kast ligt, en dat is waarschijnlijk patentbloem, ook via albert.
Naar aanleiding van de eerste week een paar vragen (want de beschreven voortgang komt niet overeen met mijn observaties)

Hoe groot is een grote mayonaisepot? Ik heb een augurkenpot (een grote conservenpot dus) genomen en die bubbelt niet over. Ik ben teleurgesteld.
Zijn die eetlepels meel waar je het over hebt afgestreken of niet? Want indien niet, dan is het wel heel vloeibaar, dat desem.
Hoezo loopt het deeg uit?
Wissel je wel eens van pot? Ik krijg nu (laks als ik ben) al deegkorsten langs de rand. Kan me voorstellen dat de gist daar niet goed zijn territorium tegen allerlei ongewenst microleven kan bewaken.
Deeg een nacht laten staan voor het bakken is een praktische overweging van jou, niet zoals het doorgaans gedaan wordt, wel?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 19 juni 2011, 15:06:03
De pot is 700 ml, maar met dit weer bubbelt hij bij mij ook niet over, alleen met zonnig weer.

Ik strijk de eetlepels meel niet af, 1 keer geprobeerd, maar de desem ging raar doen van de honger, dus toen heb ik hem gauw nog eens gevoerd.

Ik had het deeg in een broodvorm op de bakplaat gelegd, en de volgende ochtend had het een pizzavorm. Toen was ik teleurgesteld. Misschien is het normaal, maar ik had een recept waarin stond dat het kon, het deeg op de plaat, dan moet het niet veranderen in een pizza.

Ik heb nog niet van pot gewisseld, want ik moest die andere mayopot nog wassen, maar een doekje met heet water langs de rand haalt de meeste korsten ook weg.

Zuurdesem rijst minder snel dan gist, dus het moet iets van 6 uur staan, in die tijd kan ik prima slapen.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 19 juni 2011, 15:08:40
Zuurdesem rijst minder snel dan gist, dus het moet iets van 6 uur staan, in die tijd kan ik prima slapen.
Dat wordt bakken om 10 uur vanavond. Heb je een temperatuur- en tijdsindicatie?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 19 juni 2011, 15:11:50
180-200 graden, 30-45 minuten, tot het brood hol klinkt als je erop tikt.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 19 juni 2011, 15:36:38
Hoe bevalt het eigenlijk met patentbloem? Mijn volkorenbloem was op, dus ik heb er patentbloem bijgegooid, maar ik vind mijn desem zo lijmerig worden.

Ik ga zo denk ik maar even volkorenbloem halen (zou de mini-AH dat hebben?), en morgen moet ik een uur of 2 zoetmaken in Buitenveldert, dus dan ga ik even naar de ekoplaza, en daar bloem halen voor het bakken.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: koekje op 19 juni 2011, 16:10:24
Patentbloem heeft meer gluten dan volkorenmeel. Dan kan de andere structuur verklaren. Bij mijn weten hebben er veel kleine AH's ook volkorenmeel (of iets dat er voor moet doorgaan). Volkorenmeel van een natuurwinkel is beter, in de zin van meer volkoren en minder tot geen witte bloem erdoor.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 19 juni 2011, 16:14:01
Mijn AH (van tussenin-formaat) heeft het niet.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: koekje op 19 juni 2011, 16:26:23
Hier heeft de ene miniheijn (Celebesstraat/Javastraat) het wel en de andere (van Swindenstraat) het niet. Ik vind de kwaliteit de moeite niet waard, ik zou echt naar een biologische winkel gaan.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 19 juni 2011, 17:28:39
Het regent nu ook heel hard, dus ik vond de noodzaak tot nieuw bloem al een stuk minder. Morgen naar de natuurwinkel dus.

(Hmm, ik wilde alleen wel even een kilo tomaten halen om te roosteren voor saus, dan kon ik morgen pastasalade meenemen ipv de roti te eten van AH.)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 19 juni 2011, 18:36:34
Hoe bevalt het eigenlijk met patentbloem?
Ik weet niet of ik daar wat van kan zeggen want het is helemaal nieuw voor me.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 19 juni 2011, 22:17:54
Nou, ik had er niet veel vertrouwen in want echt rijzen, dat deed het niet. Maar het maakt wel het holle geluid wat we willen horen...

Het ruikt ook een beetje zurig in de keuken, nu, na het bakken.

Yep, het is brood.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 19 juni 2011, 22:42:11
En hoe smaakt het?

Er staat hier sinds vanmiddag weer een nieuwe poging op de schoorsteenmantel.
Met volkorenbloem van de grote AH waar ik vorig weekend kwam, want de rest van het meel is op. Ik moet nodig weer naar de molen, eet al drie weken supermarktbrood.
Niet heel vervelend trouwens, het brood van Zonnatura smaakt best lekker en dat van de natuurwinkel lijkt nog het meest op eigen baksel.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Annemieke op 20 juni 2011, 10:07:58
Het zuurdesem moet op kamertemperatuur? Of in de koelkast?

Ik wil deze zomer ook eens een poging wagen.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 20 juni 2011, 17:05:53
De pot met desem-in-wording is gezellig met mij mee naar buiten gegaan en staat nu naast me op de terrastafel sporen te vangen  :)

Desem maak je op kamertemperatuur. In de koelkast zou het veel te lang duren. Je kunt het wel in de koelkast bewaren om een paar dagen te overbruggem, dan staat ie op een laag pitje. En je schijnt het ook in te kunnen vriezen, handig voor als je op vakantie gaat.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Annemieke op 20 juni 2011, 18:16:25
Merci. En Fem, bedankt voor het stappenplan.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 20 juni 2011, 18:48:39
Ik zet hem ook in de koelkast als hij erg vrolijk is en ik een paar uur wegga, anders zit echt alles onder.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 20 juni 2011, 18:54:39
En hoe smaakt het?
Nog niet veel van gegeten, want ik had nog brood en dacht dat zuurdesem beter de tijd gaat weerstaan dan dat andere brood. Maarreh, als brood dus. Het is geen platbrood, dat zeker niet. Er zit wel een structuur in.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 22 juni 2011, 18:03:02
Hij wil nu wel wat beter in de pot klimmen. Eroverheenschuimen, nee.

Als je meer voert, kan je 'm dan vaker dan eens in de week (dat is de suggestie die fems gebruiksaanwijzing geeft) gebruiken? Lijkt me wel, maar gewoon ff checken.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 22 juni 2011, 18:16:37
Ik kan met 1 keer per dag voeren om de 3-4 dagen brood maken. Had gisteren en eergisteren geen zin en toen moest ik desem gaan weggooien omdat hij echt niet meer in de pot bleef.

In het begin duurt het alleen wat langer omdat hij nog desem moet worden.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 25 juni 2011, 10:47:41
Oké, ik ben nu bijna een week verder, maar waarom bubbelt het goedje in de pot niet vrolijk? De eerste dagen wel, maar daarna lijkt het wel dood te slaan. Het ruikt nog niet verkeerd al ziet het er niet heel appetijtelijk uit.
Vraag aan de kenners: moet ik doorgaan met voeren en roeren in de hoop dat het nog goed komt? De helft eruit kieperen en dan verder gaan met voeren en roeren. Of kan ik gewoon beter gistbrood blijven bakken  ;)
Ik heb het net weer geroerd, maar kan straks evt. nog wel een foto maken, zodat jullie kunnen zien hoe het er nu uitziet.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 26 juni 2011, 01:25:35
Misschien is ie dikker geworden? Bij mij bubbelt hij ook niet meer heel heftig, maar tussen 2 keer roeren verdubbelt hij wel in omvang.

Ik was hem gisteren vergeten te voeren, en vanochtend rook hij niet lekker, maar gelukkig liet ie zich met een ontbijtje weer paaien.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 26 juni 2011, 01:30:24
Staat er bij jou voor het roeren of voeren ook een laagje vocht op met wat brokjes erin?
Klinkt heel ranzig als ik het zo beschrijf...
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 26 juni 2011, 01:56:33
Nee.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 26 juni 2011, 10:18:50
Staat er bij jou voor het roeren of voeren ook een laagje vocht op met wat brokjes erin?
Dat vocht, dat had ik ook in de startweek. Komen die brokjes gewoon niet van dat je niet goed roert en dat er meelklontjes in de massa blijven?

Ik bedoel: er kan niks misgaan, zelfs zo'n onverlaat als ik heeft het de eerste keer goed gekregen.

Ik moet dus alleen wel NOG MEER zout in het deeg kiepen, het brood is steeds wel flauw.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 26 juni 2011, 11:43:52
Dit is inmiddels de derde poging van deze onverlaat...
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 27 juni 2011, 18:07:27
De pot met desem-in-wording is gezellig met mij mee naar buiten gegaan en staat nu naast me op de terrastafel sporen te vangen  :)
Is dus helemaals niet nodig. Zou dat je probleem zijn?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 27 juni 2011, 18:10:52
Had ik ergens anders gelezen, om sporen te vangen. Bij de eerste poging had ik dat niet gedaan en die mislukte. Bij de tweede poging wel en die mislukte ook.
Vandaag ziet het er trouwens anders uit en het ruikt nog meer naar wijn. Dus hij krijgt toch nog maar wat te eten en een enorme roerbeurt.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 01 juli 2011, 19:17:10
:nooo: De derde poging ritueel (en met nogal wat moeite) door de gootsteen gespoeld.
Ik geef het voorlopig op. Geen idee waarom ik het niet voorelkaar krijg terwijl je eigenlijk nauwelijks iets hoeft te doen.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Nevyn op 04 juli 2011, 15:16:19
Ik ga ook een poging wagen. Hopelijk zijn de zuurdesemgoden mij beter gezind.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 04 juli 2011, 22:40:40
Mijn zuurdesem deed het wel heel goed, maar mijn brood lukte nooit zo erg. Maar vannacht heb ik een goed brood gemaakt, met oregano, basilicum en slow roasted tomatoes, en het is niet ontzettend hard geworden en het smaakt heel goed (tot nu toe had ik steeds maar 1 ding goed).

En ik had het in de oven laten rijzen, dus vandaag had ik mijn wekker een uurtje eerder gezet, oven aangezet en was weer verder gaan slapen tot ik wakker werd van de geur van versgebakken brood  :D
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 05 juli 2011, 23:31:58
slow roasted tomatoes,
Hoe?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 06 juli 2011, 00:03:23
Uit de elle. 2 blikken gepelde tomaten laten uitlekken, in een ovenschaal, suiker, zout en peper eroverheen strooien, wat blokjes boter/margarine erover en in de oven op 175 graden tot ze gekaramelliseerd zijn, dat is tussen de 1 en 2 uur.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 06 juli 2011, 10:32:10
En dan in stukjes gesneden door het deeg?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 06 juli 2011, 15:34:36
Ja precies. Had wel maar de helft gedaan en dat gaf al veel smaak af, dus 1 blik roosteren is wel voldoende (overigens bleken mijn katten opeens ook dol op tomaten uit blik, ik weet niet wat het is met dat broodmaken en katten).
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 06 juli 2011, 16:13:17
:gossip: Ik heb ooit een kat gehad die gek was op aardappelschillen en pindaflipjes, dus ik kijk nergens meer raar van op.

Die tomaten klinken simpel en goed, vast ook lekker op een tosti of bij pasta.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 06 juli 2011, 17:05:13
Mijn ervaring met huisdieren en menseneten was tot nu toe dat Puk een keer een broccolisteeltje uit de prullenbak viste omdat ze dacht dat het een botje was. Toen ze het probeerde te eten bleek het toch echt een groente te zijn en verder heeft ze nooit meer iets geprobeerd. Oja, en Jip wordt wild van de geur van speculaaskruiden en steelt daarom sinterklaassnoepgoed.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Maartje! op 06 juli 2011, 17:09:54
Wijlen onze Jip was dol op (de geur van) eieren en mais.
L houdt niet van gekookt eiwit, dus die deelde zijn ei vaak met Jip.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Nevyn op 07 juli 2011, 11:54:17
De zuurdesem is nog niet echt heftig aan het schuimen of bubbelen, maar een beetje schuim begint wel te komen. Hij ruikt wat zurig, maar niet onprettig. En we hebben 'm Hector genoemd.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 07 juli 2011, 18:53:57
Die van mij ruikt toch wel een beetje chemisch. Terpenen, denk ik.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 07 juli 2011, 20:29:22
Heb je hem in een afgesloten bakje? Tijdens het gistingsproces wordt tussen de suikers en de kooldioxide ook aceton gevormd. Als je de desem in een afgesloten pot hebt staan, dan kan dat niet weg, en dat ruik je als je de deksel opendoet. Dat moet weg kunnen en wordt gedeeltelijk afgebroken tot koolstofdioxide. Of heeft het zuurstof nodig? Dat weet ik niet, maar in de praktijk komt het er op neer dat je daarom je desem in een niet-afgesloten pot moet zetten, met tegen de vliegjes een doek er op, zodat het nog wel lucht.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 20 juli 2011, 19:59:47
Alcohol, denk ik dan toch.

Ik heb zondag roggebrood gebakken. Ik denk dat ik bij het volkorenbrood blijf.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 20 juli 2011, 20:50:12
Het ruikt naar aceton. Maar je kunt best gelijk hebben.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Nevyn op 25 juli 2011, 13:53:09
Ik heb het weer opgegeven. Het begon heel raar en vies te ruiken, dat kon nooit goed zijn. De fruitvliegjes vonden het wel lekker ruiken, de pot zat helemaal vol met die krengen (en ze zijn er nog steeds, hoe kom ik daar nou weer van af?)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 25 juli 2011, 14:11:04
Stofzuiger?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 25 juli 2011, 14:21:35

Was dat niet iets met een overrijpe pruim op een schoteltje leggen, waar die dingen zich op/in verzamelen?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Nevyn op 25 juli 2011, 14:40:09
Met de stofzuiger ga ik maar niet proberen, de keuken is vrij klein en ik ben redelijk onhandig, dat levert vast een hoop troep op.
Ik heb nu een schaaltje water met azijn en zeepsop staan. Da's niet zo aardig voor de vliegjes, maar ik begin ze ook goed zat te worden.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Basje op 27 juli 2011, 10:31:53
In een poging minder stroom te gebruiken (broodbakmachine...) heb ik nu ook weer een potje staan met het begin van een zuurdesem. Vandaag is de derde dag, dus over twee dagen kan ik mijn eerste broodje bakken.

Ik heb wel fruitvliegjes in de keuken maar niet op de zuurdesem, trouwens! Raar :)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Basje op 05 augustus 2011, 17:21:34
Okay het blijkt dat je beter niet je potje zuurdesem naast een fles rode wijn kunt bewaren... De zuurdesem rook vanmorgen echt heel scherp zuur, naar azijn of appels die aan het gisten waren, dus ik heb het weggedaan. Nu drink ik een glaasje wijn en ineens ruik ik dezelfde soort geur! Raar... Maar, goed om te weten XD
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 06 augustus 2011, 06:29:53
Mijn zuurdesem woont al jaren ongeveer 50 centimeter van mijn azijnpot (waar ik restjes rode wijn in doe om er azijn van te maken) en heeft nergens last van. Jammer dat je niet nog een poging gedaan hebt hem te redden door er nog wat bloem bij te doen. Misschien was het niet erg. Wel jammer dat zowel je wijn als je zuurdesem weg hebt moeten gooien.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Basje op 29 augustus 2011, 10:49:08
Oh ik heb gelijk nieuwe zuurdesem gemaakt, het gaat eigenlijk nooit mis hier dus da's niet zo'n probleem. Ik ben een arme sloeber dus heb me toch dapper door het laatste glaasje wijn heen gewerkt (ja drank is drank, toch? XD Had het ook pas heel laat door eigenlijk.)

Er staat nu weer een pan vol deeg te rijzen. Zuurdesem brood is eigenlijk toch het lekkerste :)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Hizikigrrrl op 31 augustus 2011, 13:51:35
Het lijkt ons, het redactieteam, erg leuk om op de voorpagina aandacht te besteden aan zelf zuurdesembrood maken. Daarom zouden we het fijn vinden als jullie foto's instuurden van jullie starters, ook de mislukte, en eventueel de broden!


Dus, Fem, Nevyn, Haantje, Christiaan, Basje, Wombat en alle andere zuurdesemers: stuur foto's en eventuele bijbehorende info (over hoe je starter heet, of heten ze allemaal Herman?, en hoe je er aan bent gekomen) naar redactie@vegatopia.com


Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 31 augustus 2011, 15:07:52
Gedaan.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: haantje op 31 augustus 2011, 15:13:40
Idem.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 31 augustus 2011, 16:14:57
Het lijkt ons, het redactieteam, erg leuk om op de voorpagina aandacht te besteden aan zelf zuurdesembrood maken. Daarom zouden we het fijn vinden als jullie foto's instuurden van jullie starters, ook de mislukte, en eventueel de broden!


Dus, Fem, Nevyn, Haantje, Christiaan, Basje, Wombat en alle andere zuurdesemers: stuur foto's en eventuele bijbehorende info (over hoe je starter heet, of heten ze allemaal Herman?, en hoe je er aan bent gekomen) naar redactie@vegatopia.com



Oh, ik heb de mijne laten sterven, had even geen tijd om brood te bakken en had toen veels te veel, en na weken in de koelkast stond ie in de weg. Ik ga binnenkort wel weer beginnen.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Nevyn op 05 september 2011, 07:24:37
Ik heb ook geen zuurdesem meer, ik heb het (voorlopig?) opgegeven en bak weer gewoon brood.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 05 september 2011, 08:05:02
Ik heb ook geen zuurdesem meer, ik heb het (voorlopig?) opgegeven en bak weer gewoon brood.
Ik zou het woord 'gewoon' voor gistbrood niet gebruiken. Ik bak ook gewoon brood. En af en toe, in noodgevallen, gistbrood.  ;D
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Christiaan op 05 september 2011, 18:32:46
Zuurdesem is niet fotogeniek, Hizi. Ik heb het geprobeerd.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 16 maart 2012, 20:53:12
Wil je nog steeds zuurdesemfoto's?

Ikheb een nieuwe pot gemaakt, en hij borrelt weer lekker over enzo, maar het broodbakken wil nog steeds niet lukken, dus mijn broer komt een keer langs om te bedenken wat ik fout doe. We gaan ervanuit dat het aan mij ligt - mijn gistbrood wilde ook nooit rijzen - en niet aan de desem, want die doet het precies volgens de boekjes. (Dat heeft mijn broer dan weer nooit voor elkaar gekregen, het zijn duidelijk twee totaal verschillende vaardigheden, desem maken en brood bakken.)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 17 maart 2012, 16:35:22
Hoe staat het eigenlijk met dat voorpagina-idee?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Hizikigrrrl op 17 maart 2012, 22:53:48
Had ik je daar niet over gemeeld een poosje terug?
Omdat ik maar 2 aanmeldingen binnen kreeg, is dat voorlopig op een heel laag pitje gezet. Als nu nog iemand zich aanmeldt, naast Fem, dan kunnen we al weer wat meer. *hint*
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 17 maart 2012, 23:22:17
Het zijn bij mij wel iphone-foto's en niet eens hippe instagrammetjes.

Overigens is het mijn broer vandaag wel gelukt om een goed brood te bakken met mijn desem. Het ligt dus echt aan mij dat het niet lukt.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 18 maart 2012, 07:15:31
Had ik je daar niet over gemeeld een poosje terug?
Omdat ik maar 2 aanmeldingen binnen kreeg, is dat voorlopig op een heel laag pitje gezet. Als nu nog iemand zich aanmeldt, naast Fem, dan kunnen we al weer wat meer. *hint*

Ik heb niks gezien, maar het kan in de spambox terechtgekomen zijn.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Hizikigrrrl op 18 maart 2012, 22:05:36
Had ik je daar niet over gemeeld een poosje terug?
Omdat ik maar 2 aanmeldingen binnen kreeg, is dat voorlopig op een heel laag pitje gezet. Als nu nog iemand zich aanmeldt, naast Fem, dan kunnen we al weer wat meer. *hint*

Ik heb niks gezien, maar het kan in de spambox terechtgekomen zijn.

Gemeeld op 14 december, dus dat zal idd de spam in zijn gegaan.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Basje op 23 maart 2012, 10:27:18
Oh sorry, ik heb toendertijd dit topic en de oproep even helemaal gemist! Als ik de aanmelding kan zijn waardoor het topic wel als artikel geplaatst wordt, graag! Ik zal even kijken of ik nog foto's heb liggen, anders komen die volgende week.

Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Hizikigrrrl op 23 maart 2012, 12:14:36
Oh sorry, ik heb toendertijd dit topic en de oproep even helemaal gemist! Als ik de aanmelding kan zijn waardoor het topic wel als artikel geplaatst wordt, graag! Ik zal even kijken of ik nog foto's heb liggen, anders komen die volgende week.



Graag! Je mag je opsturen naar redactie@vegatopia.com
Fem, zou jij dat ook willen doen en evt. andere geinteresseerden ook?

Ik email jullie dan zsm met eventuele vragen voor het artikel.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: fem fatale op 15 april 2012, 21:30:56
Vandaag ging mijn brood voor het eerst rijzen!!

Ik kneed natuurlijk niet, maar doe het deeg in de mixer, en daar blijkt het veel langer in te moeten dan dat ik had bedacht.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Edda op 14 april 2013, 20:54:46
dusch, erg oud topic, maar waarom een nieuwe maken , als er 1 is over het onderwerp

twee weken terug begonnen een desem te starten, ik dacht de hele tijd, dat word helemaal niks met dat prutje...
eergisteren op de gok de helft er uit gekieperd, op de gok een dot bloem en een flinke scheut water er bij gedaan en flink geroerd, wat denk je, vandaag een bruisende pot desem .
heb dus maar 2/3 deel er uit gehaald voor een spelt brood en bijgevuld , desempje heeft het prima naar zijn zin want bubbelt vrolijk verder in zijn pot. en brood staat nu lekker klaar in de oven met de timer op "klaar voor het ontbijt"  :D

Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Marthe op 09 juni 2013, 19:12:38
Ik ben dit vandaag ook maar eens gaan proberen. Beetje meel, beetje water in een glazen pot met een theedoek + elastiekje eroverheen. Ik ben benieuwd. Het is in mijn kamer nogal warm als de zon schijnt en daar schijnt zuurdesem niet zo van te houden..
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Cornelie op 12 juni 2013, 13:32:47
Ik heb net ook maar eens een potje gemaakt. Ben benieuwd. Deze beschrijving van het maken van een starter vind ik heel goed en duidelijk: http://seitanismymotor.com/2010/06/sourdough-starter-from-scratch/
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Cornelie op 13 juni 2013, 15:18:58
So far so good! Mijn starter is nu net iets meer dan een dag oud en begint al lekker belletjes te vormen en te reizen, vanmiddag voor het eerst gevoerd, volgens de instructies van fem. Het ruikt een beetje raar, naar overgekookte melk ofzo, maar dat is schijnbaar normaal. Hij staat in de keuken in een oude pre-vegan mayo-pot en volgens de thermostaat is het hier steeds tussen de 21 en 24 graden.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 13 juni 2013, 16:54:10
begint al lekker belletjes te vormen en te reizen

Waar gaat hij heen? :P
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Cornelie op 13 juni 2013, 17:32:49
naar boven :P

(spelling is helaas niet mijn sterkste kant)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Wombat op 13 juni 2013, 17:34:57
 :)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Cornelie op 17 juni 2013, 15:07:44
Gisteravond leek het alsof mijn starter mislukt was, hij deed helemaal niks meer, maar nadat ik hem vanmorgen toch maar weer had gevoerd kwam hij ineens tot leven en had hij ook voor het eerst echt een lekker frisse geur. Ik heb om te beginnen maar een kopje starter in onze lunch-pannenkoeken verwerkt. Ik ga hem denk ik eerst nog een paar daagjes voeren en 'op kracht' laten komen voordat ik er broodachtige dingen mee ga doen.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Marthe op 25 juni 2013, 21:00:57
De mijne is mislukt; vergeten toen ik een paar dagen uit logeren ging.
Binnenkort een nieuwe poging!
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Marthe op 29 juni 2013, 11:46:57
Woensdagavond maar opnieuw begonnen. Starter lijkt het nu ook veel beter te doen dan de vorige keer, vanmorgen was hij lekker omhoog gerezen en gebubbeld! :)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Cornelie op 01 juli 2013, 12:54:05
Ik heb daarnet voor de lunch héérlijk luchtige duurdesem pancakes gebakken:

Ongeveer 1 1/2 kop starter, 1/4 theelepel zout en 1/8 theelepel baksoda.

Grote koekenpan voorverwarmen op middelhoge temperatuur en ondertussen alle ingrediënten kort maar krachtig door door elkaar mengen en even laten staan tot de pan heet is. De baksoda gaat nu reageren met het zuur in de starter, en maakt het beslag extra luchtig, en ietsje minder zuur. Nu niet meer roeren, anders gaat de lucht er weer uit. Neem een ijslepel of een kleine opscheplepel, en laat mooie ronde kleine plasjes beslag in de pan lopen. Bij mij pasten er vier mini-pannenkoekjes in de pan, net een slag groter dan poffertjes. Bak de pannenkoekjes tot ze aan de rand droog beginnen te worden en onderop goudbruin zijn, en draai ze dan voorzichtig om met een spatel en bak ook de andere kant goudbruin. Stapel ze op een warm bord en bak ondertussen de rest.

Ik heb ook zuurdesem naanbrood gemaakt. Vegan versie van dit recept: http://www.mykitchenaddiction.com/2011/04/sourdough-naan/
Ik had veel meer bloem nodig dan in het recept staat en het deeg was een beetje moeilijk om mee te werken, maar de naans waren uiteindelijk wel heel lekker, en bleven ook lang goed.

Mijn volgende zuurdesem project wordt injira, die witte pannenkoeken met gaatjes die je bij Ethiopische restaurants krijgt.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Marthe op 04 juli 2013, 09:25:36
Dat klinkt goed, Cornelie!

Ik heb een paar dagen geleden mijn eerste zuurdesembrood gebakken. Helaas geblunderd en vergeten er zout door te doen...  ::) Het is nog wel te eten, met voldoende beleg, maar toch jammer. Het deeg was ook nog wel een beetje te vochtig en zakte tijdens het rijzen op de bakplaat helemaal uit, dus het werd een plat brood. Maar voor een eerste poging misschien toch nog niet zo slecht...
In het weekend brood twee!

Starter lijkt nu ook gelukkiger, bubbelt en rijst vrolijk verder. Over het algemeen ruikt het wel zuurder dan ik verwacht had, maar volgens mij is het wel prima te gebruiken. Vooral van honger wordt ie zuur, geloof ik.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Salvi op 28 september 2013, 11:54:29
Ah hiephoi, een draadje waar ik mij wel thuis ga voelen :D

Ongeveer 5 weken geleden ben ik begonnen met mijn eigen desemstarter, die inmiddels erg actief is en nu als ik er niet mee bak, in de koelkast woont. Gemaakt volgens de aanwijzingen die ik op the fresh loaf vond, met volkoren-tarwemeel en ananassap. Het resulteerde in een erg actieve starter waar ik nu fijne broden mee bak.
Het prutje is dan niet zo fotogeniek, het brood wel:
(http://i131.photobucket.com/albums/p283/douche-eendje/DSC_0206.jpg) (http://s131.photobucket.com/user/douche-eendje/media/DSC_0206.jpg.html)

Een Norwich sourdough (http://www.wildyeastblog.com/2007/07/08/my-new-favorite-sourdough/), deze heb ik nu 4x gemaakt en hij is echt heel erg lekker! Hij lijkt ook met de week lekkerder te worden. Vandaag weer een deegje maken, gisteravond is mn starter weer gevoed en vanmorgen alweer goed actief.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Cornelie op 28 september 2013, 21:02:48
Wow, die ziet er goed uit!

Ik heb pas naanbrood (http://vegetus.nl/zuurdesem-naanbrood/) gemaakt met mijn starter. Voor dit recept kun je je starter direct uit de koelkast gebruiken, eerst voeren is niet nodig. Leuk recept voor als je teveel starter hebt.

(http://vegetus.nl/wp-content/uploads/2013/09/Zuurdesem-naadbrood.jpg)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: M. op 28 september 2013, 21:18:51
Ziet er echt heerlijk uit Salvi! Ik krijg bijna de neiging om het zelf ook te gaan proberen :)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Eelco op 28 september 2013, 21:19:16
Ongeveer 5 weken geleden ben ik begonnen met mijn eigen desemstarter, die inmiddels erg actief is en nu als ik er niet mee bak, in de koelkast woont. Gemaakt volgens de aanwijzingen die ik op the fresh loaf vond, met volkoren-tarwemeel en ananassap. Het resulteerde in een erg actieve starter waar ik nu fijne broden mee bak.
Het prutje is dan niet zo fotogeniek, het brood wel:
Dat ziet er inderdaad goed uit! Ook Kristof was onder de indruk.

(En volgens mij heeft er iemand afgelopen week de Keuringsdienst van Waarde gezien  ;) )
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Salvi op 29 september 2013, 00:46:19
Wow, die ziet er goed uit!

Ik heb pas naanbrood (http://vegetus.nl/zuurdesem-naanbrood/) gemaakt met mijn starter. Voor dit recept kun je je starter direct uit de koelkast gebruiken, eerst voeren is niet nodig. Leuk recept voor als je teveel starter hebt.


Die bookmark ik even, naan is wel iets wat ik graag bij mijn curry's serveer en mijn starter is in een nogal ruime hoeveelheid momenteel.

Bedankt voor de complimenten :) Het is voor mij nu naast heel, heel erg lekker ook nog veiliger dan commercieel brood. Sesamallergie  >:(. Van het bakken is het vandaag helaas niet gekomen, na het sporten iets teveel hoofdpijn en op tijd maar gaan slapen. Dan morgenmiddag maar aan de slag.

M., het is een vrij simpel brood om te maken dus vooral eens proberen! Voor een knapperige korst bak ik met stoom; door het brood in een ouderwetse braadpan in de oven te doen. Na een half uurtje kan de deksel eraf, dan nog zo'n 20 minuten bakken totdat het begint te zingen en goed afkoelen voor het aan te snijden. Let alleen op dat je pan geen plastic onderdelen heeft.

Keuringsdienst van waarde heb ik inderdaad gekeken, onder de indruk van de zuurdesembakker en flabbergasted bij het zuurdesempoeder. Je weet dat er zoiets is, maar mijn hemel; lekkere consumentenoplichting. Beetje poeder erdoor en het brood is ineens 2x zo duur.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Joske op 29 september 2013, 11:09:55
Net de aflevering gekeken op uitzending gemist, wat een volksverlakkerij! Ik ben dadelijk de kast ingedoken omdat ik onlangs zo'n zakje zuurdesempoeder meebracht van Duitsland. Maar ik heb blijkbaar toch een echt desempoeder, oef!
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Salvi op 04 november 2013, 21:46:17
Pfff, wat een enge zuurdesemdagen heb ik gehad. Vorige week zou ik gaan bakken, desem verversen maar nagenoeg geen activiteit. Kans was redelijk groot dat het dus het einde van het desem zou betekenen....

Maar gelukkig, na 4x voeden was het dan zover: mooie bubbels! en ook dit weer een fijne norwich sourdough kunnen bakken :)

(https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1457542_739850642695924_1487872461_n.jpg)

Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Hizikigrrrl op 04 november 2013, 22:06:01
Ziet er goed uit!
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: meisbaer op 05 november 2013, 18:22:55
Profi, hoor  :D
Dus de truc met zuurdesem is gewoon niet opgeven?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Selly op 05 november 2013, 20:13:40
wow echt mooi
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: lennekevg op 15 november 2013, 10:31:35
Jeej, m'n eerste desem en eerste brood daarmee zijn beide gelukt! *afkloppen*
Erg smakelijk, volgende keer iets meer zout, en dan wat experimenteren met toevoegingen...

De desem ben ik gestart met roggemeel, en gevoerd met zowel roggemeel als volkorenmeel. Na een week het brood gebakken via dit recept: http://www.beuningenweb.nl/dehaag/zuurdesem.pdf , in de broodbakmachine dus. Telt dat als valsspelen ;-)? Hij was ook niet zo mooi als Salvi's brood.

Vraagje: is het mogelijk om je desem zo groot te maken dat je het iedere dag voor een brood kan gebruiken? Ik heb geen plek om steeds diverse kommen te laten rijzen, etc. Dan 'moet' het brood dus in 8-16u rijzen en bakken ('s ochtends erin doen, 's avonds bakken, en zonder mijn inmenging in die tijd) en heb je relatief veel desem nodig (ca 200 gram voor een brood met 400-500gr meel). Zou je een desem kunnen maken van 400 gram, en daar 100 gr water+100 gr bloem toevoegen nadat je er 200 gram desem uit hebt gehaald? Is het dan de volgende dag al weer klaar voor gebruik? Of kan je overgebleven desem ook minder groot zijn? of is ie dan niet krachtig genoeg om het nieuwe meel te laten gisten? Of moet ik gewoon 2 desems maken?
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Salvi op 08 december 2013, 08:13:54
Je kunt in principe je desem wel gewoon blijven verdubbelen, dan voed je hem gewoon een aantal keer extra in de normale verhoudingen die je gebruikt (ik heb een 100%starter, dus zit dan op 1:1:1 aan gewicht).  Maar misschien wel verstandig om dat nu bijvoorbeeld met de helft van je al actieve desem te gaan proberen, mocht het experiment mislukken dan hoeft het niet gelijk overnieuw. Een goed actieve desem zal zo'n 4 uur na het voeden alweer op de activiteits-piek zitten. Ik vind alleen het "recept" van de desem een beetje onduidelijk, ik denk niet dat je op een 100% hydratie-starter zit hiermee; de hydratie is wel belangrijk voor de verdere verhoudingen van je brood.

Zelf bak ik mijn broden op de oude manier; kneden doe ik met de hand zodat ik goed voel hoe elastisch het deeg aan het worden is, heb er in het begin een autolyse-stap inzitten voor een goede glutenopbouw en de laatste rijsstap gaat in een banneton, zodat het brood wat meer steun vind.

Meisbaer, inderdaad: niet opgeven! Ik had laatst mijn starter bijna vermoord, maar hij is nu echt weer zo actief als ik gewend ben. En veeeeel oefenen.

Ik heb afgelopen week na 3 weken mijn starter maar weer eens uit de koelkast gehaald (vakantie ;) ) en de hooch eraf gegoten, 2x ververst met een prachtige activiteit als beloning.

(https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1452160_761461227201532_902834390_n.jpg)

Omdat ik nu nogal veel starter had, heb ik een andere versie gemaakt van mijn favoriet, de Norwich - More Sourdough. Een heerlijk brood, eigenlijk zelfs beter dan de gewone Norwich. Door het roggemeel krijgt het geheel een aparte, lekkere smaak.
(https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/563184_761738790507109_1673037041_n.jpg)
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: lennekevg op 11 december 2013, 11:30:57
Helaas, na het eerste gelukte brood was ik niet zo onder de indruk  van de volgende broden. Nieuw plan: zonder BBM. Maar ook zonder kneden, want de magic needs to happen als ik aan het werk ben. Dit recept levert hele lekkere en mooie broden op en is weinig werk: http://wendyjune.com.au/blog/2013/10/no-knead-sourdough-bread (mits het in huis warm genoeg is). Aanpassing van recept: ik bak het brood de eerste 20 minuten met deksel op de pan (komt uit ander recept).

De desem gaat nog steeds erg goed (ik vul 'm dagelijks aan met de hoeveelheid die ik eruit heb gehaald), dus als ik er iemand in omgeving R'dam blij mee kan maken... Let me know.

Volgende stap: spelen met andere meelsorten, noten, zaden, etc.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Aiko op 17 januari 2014, 22:26:55
Ik ben vandaag ook eens begonnen met een desemstarter. Ben benieuwd.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: meisbaer op 01 maart 2014, 16:43:56
Mijn volgende zuurdesem project wordt injira, die witte pannenkoeken met gaatjes die je bij Ethiopische restaurants krijgt.

En heb je ze al eens geprobeerd te maken? Ik ben dol op ethiopisch eten, maar ons favoriete restaurant is ermee opgehouden. Dus probeer ik het nu ook zelf te maken. Die injira zijn toch wel erg belangrijk, maar lijken me moeilijk om zelf te maken.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Cornelie op 03 maart 2014, 14:37:59
Mijn volgende zuurdesem project wordt injira, die witte pannenkoeken met gaatjes die je bij Ethiopische restaurants krijgt.

En heb je ze al eens geprobeerd te maken? Ik ben dol op ethiopisch eten, maar ons favoriete restaurant is ermee opgehouden. Dus probeer ik het nu ook zelf te maken. Die injira zijn toch wel erg belangrijk, maar lijken me moeilijk om zelf te maken.
Ja, met de nadruk op geprobeerd. Op zich waren ze best geslaagd, maar ik moet nog meer oefenen met de verhoudingen en de temperatuur. In het kort: zuurdesem starter mengen met meel (ik had boekweitmeel, teff is natuurlijk beter) en water. 24 uur op kamertermperatuur laten staan zodat het kan rijzen. Vlak voor je gaat bakken een klein lepeltje baking soda erbij voor extra belletjes. Op héél laag vuur in een héél licht ingevette anti-aanbakpan gaar laten worden (eventueel met het deksel op de pan) en proberen te zorgen dat de pannenkoeken niet bruin worden. Ze moeten meer stomen dan bakken.

Zoiets als dit recept: http://www.rootsimple.com/2007/06/a-recipe-for-injera/

Momenteel heb ik even geen zuurdesem starter (bezweken aan verwaarlozing), maar ik ga er zeker nog eens mee aan de slag.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: geertrui_t op 05 maart 2014, 17:05:02
Hallo,

Weet iemand of het een probleem zou kunnen zijn om een bepaald soort zuurdesem te mengen met een ander soort bloem/meel?
vb speltbloem met boekweitzuurdesem of quinoazuurdesem...
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: Cornelie op 05 maart 2014, 22:20:09
Dat kan gewoon. Misschien dat de desem zich wel een beetje moet aanpassen aan de samenstelling van het andere meel.
Titel: Re:Ervaring met zuurdesem maken?
Bericht door: niewied op 06 maart 2014, 12:05:26
Hallo,

Weet iemand of het een probleem zou kunnen zijn om een bepaald soort zuurdesem te mengen met een ander soort bloem/meel?
vb speltbloem met boekweitzuurdesem of quinoazuurdesem...

Ja, de desem-microörganismen, waaronder wat gisten, trekken zich niet veel aan van de ene of de andere soort zetmeel.
Een beetje marmite (i.e. extra aminozuren) kan de desemgroei bevorderen. Evenals een temperatuur van 25 graden.
Titel: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: Vegatopia op 29 maart 2017, 13:00:21
Zuurdesemstarter met roggemeel

Er gaat niets boven zelfgebakken brood - en al helemaal niets boven zelfgebakken zuurdesembrood.met een stevige smaak en een knapperige korst. Over een paar dagen gaan we een freestyle zuurdesembrood bakken. De basis voor zuurdesembrood is een zuurdesemstarter, gefermenteerd roggemeel. Hier heb je maar een paar ingrediënten voor nodig, en een beetje tijd. Als je vandaag een potje vult met roggemeel en water, kun je zondag met ons meebakken.

Source: Zuurdesemstarter met roggemeel (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13682-zuurdesemstarter-met-roggemeel)
Titel: Re: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: Aiko op 29 maart 2017, 13:28:41
In hoeverre is er ook wat succes te behalen als je géén 25 graden te bieden hebt? Mijn huis is een graad of tien koeler.
Titel: Re: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: Monica op 29 maart 2017, 14:40:55
Leuk! Ik ga meedoen!

Had al heel lang zo'n potje voor een starter klaarstaan om er eens aan te beginnen, dus nu een mooie gelegenheid om mee te doen. Alleen hier hetzelfde probleem als Aiko. Deze dagen komt de temperatuur hier ook niet vaak boven de 20 graden.
Titel: Re: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: Eelco op 29 maart 2017, 15:24:10
Lekker in een warme deken wikkelen? In de buurt van de verwarming of kachel? Jullie hebben in maart toch nog wel een warmtebron aan om het huis op kamertemperatuur te houden?
Titel: Re: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: Monica op 29 maart 2017, 16:34:02
Ja wel een verwarming, maar overdag staat die uit als we er niet zijn en als ie aanstaat komt ie ook niet tot 25 graden.

Maar we gaan het gewoon zo proberen en als het zonnetje schijnt wordt het hier overdag al gauw 20 graden zonder verwarming.  :D
Titel: Re: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: Eelco op 29 maart 2017, 16:58:09
Bovendien is de temperatuur in het glas op een zonnige plek of bij de verwarming ook alweer wat hoger dan buiten het glas (denk aan een in de zon geparkeerde auto, daarin wordt het ook al snel lekker warm).
Titel: Re: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: LL de Ling op 29 maart 2017, 17:00:40
Lekker in een warme deken wikkelen? In de buurt van de verwarming of kachel? Jullie hebben in maart toch nog wel een warmtebron aan om het huis op kamertemperatuur te houden?

Gisteren niet meer! Werd het zowaar 19 graden in mijn koude huisje.

Denk dat het vanavond wel nodig is (maar ik stook tot 18 graden).
Titel: Re: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: Monica op 30 maart 2017, 00:17:30
Ik meende nu al bubbeltjes te zien of heb ik het gedroomd.  ;D

De komende dagen zit het met de temperatuur wel goed. Buiten 20 graden, dan wordt het hier binnen ver daarboven met het zonnetje op de ramen. Misschien moet ik 'm zelfs koeler zetten haha.
Titel: Re: [Koken] Zuurdesemstarter met roggemeel
Bericht door: Eelco op 30 maart 2017, 00:23:49
Ik meende nu al bubbeltjes te zien of heb ik het gedroomd.  ;D

De komende dagen zit het met de temperatuur wel goed. Buiten 20 graden, dan wordt het hier binnen ver daarboven met het zonnetje op de ramen. Misschien moet ik 'm zelfs koeler zetten haha.
Goed bezig! Gebruik vooral je ogen en je neus  :).