Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Hans op 24 juli 2007, 17:11:41
-
Hallo,
Al enige tijd ben ik fanatiek amateur kaasmaker.
Omdat ik geen lebstremsel wil gebruiken maareigenlijk ook niet gescharmeerd ben van de zg. vegetarische variant die verkregen wordt door genetische manupilatie van bacterien ben ik op zoek naar de toepassing van Kardoen.
Ik weet inmiddels dat de gedroogde bloemen worden gebruikt maar niet hoe?
Gemalen, gekookt etc.
Wie helpt me verder.
greetz Hans
-
Wauw wat interessant. Maar een antwoord heb ik niet. Zit te denken welke club het zou kunnen weten
-
Ik wist niet dat dat gebruikt kon worden. Heeft het met het zurige te maken? Ik weet wel dat je ook citroensap kan gebruiken, maar dat weet je zelf vast ook.
Ik kon zelf ook niet het exacte proces vinden, maar hopelijk heb je wat aan de volgende links.
Hier lees ik het volgende:
http://forums.gardenweb.com/forums/load/homest/msg03134522702.html
"flowers of the wild cardoon thistles are collected and dried in the summer, and then soaked in warm water in the winter to make sheep and goat cheeses."
Reading further in McGee: "The cardoon rennets are unsuited to cow's milk, which they curdle but also turn bitter."
Een van de andere mensen daar gebruikt trouwens baking soda als stremmer.
http://www.southerncheese.com/Pages/sweethome.html Deze mevrouw, Alyce, maakt ook kaas met kardoen. Ze hebben geen emeel, maar je zou kunnen overwegen haar te bellen?
Hier een stukje over haar: http://cheesebyhand.com/?cat=17
Een studie: http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=660_27
Hier nog meer handige sites:
http://www.smalldairy.com/dairy%20resources.html
Kardoen wordt ook gebruikt in de Algerijnse kaas djben. Misschien kan je het op een Algerijns forum proberen?
Edit: enkele sites melden dat vegetarisch stremsel niet perse door genetische manipulatie tot stand komt.
-
Hallo,
Al enige tijd ben ik fanatiek amateur kaasmaker.
Omdat ik geen lebstremsel wil gebruiken maareigenlijk ook niet gescharmeerd ben van de zg. vegetarische variant die verkregen wordt door genetische manupilatie van bacterien ben ik op zoek naar de toepassing van Kardoen.
Ik weet inmiddels dat de gedroogde bloemen worden gebruikt maar niet hoe?
Gemalen, gekookt etc.
Wie helpt me verder.
greetz Hans
ik kan je ook niet helpen, maar weet inderdaad dat de Kardoen wordt gebruikt. Ik ben in Portugal op een geitenboerderij geweest waar ze kaas maakten met de bloemen in de omgeving groeiden.. wel heel bijzonder.
-
Hallo again,
Super die snelle reacties.
Ik kwam door mijn zoektocht naar Kardoen op deze site terecht en verwachte niet teveel.
Ik heb de oplossing al gelezen, zacht koken van de gedroogde bloemen en het ingedikte sap als stremsel gebruiken.
De werkende stof is nagenoeg identiek aan die in lebstremsel en door het koken heb je ook het probleem van bittere kaas als je koeienmelk gebruikt niet.
Biologisch zaad van Kardoen kan je bij een aantal leveranciers in Nederland probleemloos kopen en de balderen kan je eten als groente.
Nogmaals Thanks
-
ja, het is een wilde artisjok