Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Linda op 18 juli 2007, 14:46:30
-
Het zal vas al ergens staan, maar via de zoekfunctie kon ik t zo snel niet vinden. Ik kwam alleen heel veel gerechten tegen met kikkererwten.
Ik wil dus weten hoe ik ze klaarmaak. Ze zijn niet voor falaffel bedoelt maar voor de groentenschotel die we vanavond bij de couscous eten.
Ik heb dus vanochtend zo'n 150 gram (gedroogde) kikkererwten in een pan met water gezet. Op de verpakking stond minimaal 4 uur weken. Elders heb ik ook al 6-8 uur gelezen. En dan straks moet ik ze koken. Maar hoelang??
-
Hoi
ik ben wat recepten in een (eigen) database aan het invoeren en heb dus net een kookboek voor mijn neus liggen. Daar staat 1-1,5 uur koken na een nacht weken.
Eerste tien minuten flink koken, daarna vuur lager. En geen zout toevoegen anders worden de kikkererwten taai.
Aldus gequote ;)
-
Die nacht gaat niet meer lukken voor het avondeten vanavond. Ze staan nu sinds ongeveer 11.30 te weken. Ik denk dat ik rond 17.00 het vuur onder de pan aanzet. En dan ergens tussen 18.00 en 18.30 moeten ze goed zijn, hoop ik.
-
Anders kun je ook nog snel even naar de supermarkt fietsen en kikkererwten in blik kopen. Het is wel niet zo die-hard vega, maar wel erg veel makkelijker.
(Lijkt mij tenminste, ik heb nog nooit in mijn leven iets gedaan met gedroogde kikkererwten, ik koop gewoon altijd zo'n blik)
-
Naar mijn ervaring maakt het niet zo veel uit (of ik ben gewoon niet zo kritisch). Je hebt ze geweekt, nu gewoon koken tot ze gaar zijn, zonder zout of zure dingen. Hoe ouder ze zijn, des te langer hebben ze nodig.
Mijn trucje als ik er 's ochtends achter kom dat ik ben vergeten ze in de week te zetten, is ze een minuut of tien koken, vuur uit, in het afkoelende water verder laten weken tot je gaat koken, en dan koken. Dat doe ik altijd in schoon water.
Een blik op voorraad voor noodgevallen is ook handig.
-
Volgens mij was het aardig gelukt. Het was de eerste keer dat ik kikkererwten at. Misschien hadden ze iets langer gekookt mogen worden, maar ze waren goed te eten.
-
Fijn. Hoe lang had je ze nu gekookt? Ga je ze vaker eten? Ik vind ze erg lekker, in salades, soep, tajines, houmous, etc.
-
als ik er een burger van wil maken, kan dat dan met kikkererwten uit blik? of zijn die al te zacht?
-
Kan best.
-
Anders kun je ook nog snel even naar de supermarkt fietsen en kikkererwten in blik kopen. Het is wel niet zo die-hard vega, maar wel erg veel makkelijker.
(Lijkt mij tenminste, ik heb nog nooit in mijn leven iets gedaan met gedroogde kikkererwten, ik koop gewoon altijd zo'n blik)
Dan is het toch ook die-hard vega ::) Ik koop ook altijd gewoon een blik. Van linzen ook trouwens ::)
-
Anders kun je ook nog snel even naar de supermarkt fietsen en kikkererwten in blik kopen. Het is wel niet zo die-hard vega, maar wel erg veel makkelijker.
(Lijkt mij tenminste, ik heb nog nooit in mijn leven iets gedaan met gedroogde kikkererwten, ik koop gewoon altijd zo'n blik)
Dan is het toch ook die-hard vega ::) Ik koop ook altijd gewoon een blik. Van linzen ook trouwens ::)
Met de auto naar de supermarkt gaan om een blik te kopen is niet die-hard vega, met de fiets wel (zeker als het regent) ;)
-
Ik doe altijd met de fiets boodschappen, we hebben geen auto. ;D
De laatste tijd wel aardig wat stortbuien over me heen gekregen. :(
Ik had de kikkererwten uiteindelijk zo'n 1,5 uur gekookt geloof ik. Dat had dus denk ik iets langer gemogen.
Oh, wat me ook nog opviel. Ik had gister t restje van eergister opgewarmd (in de pan op t gas) en de kikkererwten waren veel harder dan de dag ervoor.
-
Beetje mosterd na de maaltijd (9 jaar) maar ik las ooit een geweldige tip op een forum van Marokkaanse jongeren (die smaken en recepten van hun moeders wilden vastleggen) betreffende kikkererwten: koop een kilozak bij Turkse of Marokkaanse groenteboer, zet ze een nacht in de week en vries ze in porties in. Altijd geweekte kikkererwten in huis!
-
Ik doe het bijna hetzelfde, maar kook ze altijd bijna gaar voor ik ze invries, dan kunnen ze meteen het gerecht in waar ze in moeten, in plaats van eerst nog voorkoken (kikkerwten moeten altijd langer koken dan andere groente).