Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Selly op 06 juli 2007, 22:34:36
-
Noem vijf dingen die je ooit hebt gegeten en waarvan je vindt dat anderen ze in ieder geval eenmaal in hun leven moeten proberen. Omdat ze bijzonder zijn, lekker, gek of afschuwelijk, maar in ieder geval een onuitwisbare herinnering achterlaten.
De koken en zo redactie schreef hun lijstje hier (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/index.php?subaction=showfull&id=1183753640&archive=&start_from=&ucat=32&) op, maar wat vinden jullie dingen die een ander echt een keer moet proeven?
-
Het pistache schepijs dat ik als jochie van acht op vakantie in Zuid-Limburg kreeg.
Noten-rozijnenbrood van de Joodse bakker de Tarwebol te Utrecht. Helaas is de bakker overleden, de bakkerij weg en heb ik het recept nooit kunnen achterhalen.
De vegetarische moussaka, die mijn vriendin maakt.
Het kwarkgebak van de banketbakkerij dat we bij feestelijke gelegenheden thuis kregen.
Het notengehakt, dat eens bij de ouders van een goede vriend op het kerstmenu stond.
-
Net uitgeprobeerd met het kookboek Cook en chemist in de hand.
150 gram pure chocolade, 175 gram sinaasappelsap op 40 graden verhitten. Belangrijk die temp. omdat anders die sap bitterder wordt. Chocola erin smelten en bij het mengsel nog 25 gram sinaasappellikeur toevoegen. In metalen beslagkom doen en daarna kloppen met die metalen kom in ijswater.
Wat je krijgt is een fantastische lobbige chocolade met sinaasappelsmaak. Heerlijk voor toetjes en ijs. Desgewenst te mengen met stukjes noot.
-
Roquefort, (kalamata) olijven. Dingen die bij de eerste kennismaking een beetje heftig zijn, maar zo vreselijk de moeite waard om hier een smaak voor te ontwikkelen.
Gefrituurde tofu gemarineerd in rode pepers, uit Sichuan. Tranen over je wangen, de volgende dag de vuurwerk op de wc, maar nog nooit lekkerdere tofu gegeten.
Verse scones met zelfgemaakte clotted cream en zelfgemaakte aardbeien jam in een ouderwetse theewinkel ergens in Engeland op het platteland (er zijn er zat!)
Afrader qua aanzicht maar aanrader qua smaakbeleving: silken tofu met duizendjarige eieren in China. Het is zacht, het is glibberig, het eigeel is zwart en het eiwit is transparant bruinig...
-
Moeilijk. Ik kan geen vijf gerechten in een keer noemen, dus ik zal af en toe wat posten.
Wat ik vorige week bij Memories of Asia at, was heel bijzonder. Spannend, heerlijk vers smakend en gewoon geweldig.
-
Patile: koerdische platte gevulde boordjes met een zure kaas.
Poxace: mijn favo gevulde broodje met wederom kaas danwel vege gehakt.
Baba ganoesh van de appie: zelfs al ben ik er overgevoelig voor, yummm.
Rode punt paprika: mijn favo.
Mijn moeders gefrituurde groente schotel: vanwege het vet gehalte maar eens per jaar op tafel, maar daardoor nog veeeel lekkerder.
-
Ik had nog wat dingetjes bedacht:
* een salade van stukjes asperge, gebakken krieltjes, hardgekookte eieren, geraspte Old Amsterdam en gesmolten boter/margarine
* de helaas ter ziele gegane curry van de Wereldwinkel, met gebakken tofu, rijst en veel halfrauwe knoflook
* kersen!
* de pecanpie met amaretto-chocoladeroom van mijn nicht (die ga ik maar weer eens maken :hungry:)
-
poeh, ik ben zo'n slechte kiezer...
- arretjes cake
- zelfgemaakte knoflooksaus (van kwark en veel knoflook)
- falaffel
- zelfgemaakte tapenade van gedroogde tomaat, zwarte olijven en veel knoflook
- amora mayonaise
-
Vijf bijzonder smakende ingredienten:
- petehbonen (stinkbonen) (verwerkt in een of ander lekker indonesisch gerecht)
-asfoetida oftewel hing oftewel duivelsdrek, in Indiase schotels
-gerookte tofu van Franks Smokehouse (die lijkt niet eens op de andere)
-zeekraal (zeegroente van het wad/de kwelder)
-arganolie (Marokkaanse olie van een soort pitten)
-
-gerookte tofu van Franks Smokehouse (die lijkt niet eens op de andere)
:o doet ie dat? Alleen op verzoek of altijd? Vertel! Of is het een grapje >:(
whoehoe het staat op zijn site :smaail: het is pas maandag en de week is nu al geslaagd.
-
Nou, altijd leuk iemand blij te maken! Meestal is het er wel.
-
Er nog iets langer over nadenkend kom ik ook nog op dingen waarvan je de echte of betere variant een keer gegeten moet hebben.
Dus asperges, en dan niet uit een pot, maar echte.
Doperwten, maar dan niet uit een blik, maar diepvries (of uit je eigen tuin, heb ik mij laten vertellen, maar ik heb uiteraard nog nooit een doperwt in zijn natuurlijke habitat gezien (tenzij ik tóch gelijk heb en dat de risotto is...)).
Parmezaanse kaas, van een stukje en niet uit zo'n zaagselzakje.
Pizza, uit een Italiaanse houtoven (en dus niet uit de diepvries).
-
-zeekraal
Oeh ja! Is het al weer verkrijgbaar??
-
1. Cactus. Niet eens bijzonder lekker, maar het is zo'n maf idee dat je dat kunt eten.
2 t/m 5: moet ik nog even over nadenken...
edit: nummer 2: de olijven van de lokale shoarma/falafeltent. Niet te vergelijken met die zooi uit potjes of blikjes, zelfs lekkerder dan de verse olijven van de markt. Ik moet echt eens vragen waar hij ze vandaan haalt. (for the record: het zijn enorme, groene olijven, met het steeltje er nog aan. Je kan ze zo lekker van de pit afkluiven).
-
zwarte kalamata-olijven
gekookte en afgekoelde artisjokken met fris-zurige mosterd-dipsaus
asperges met geplette harde eieren en botersaus (à la flamande)
versbereide falafel (bvb in een authentiek Libanees restaurant)
grote witte bonen (gigantes) in tomatensaus
-
-zeekraal
Oeh ja! Is het al weer verkrijgbaar??
Eh het seizoen loopt tot en met juni.
Maar er is nu ook zeekraal die langer goed te oogsten is, en die ligt nog in de biowinkel.
-
Gefrituurde salieblaadjes
-
De eerste keer dat ik gefrituurd ijs at was geweldig, dat moet er ook bij.
En : dulce de leche
Donauwellen
Mmmm, misschien ook iets niets zoets: aha, ik weet het. De mosterd van bierbrouwerij de Hemel. Heel anders dan wat je in winkels koopt! Met kaas erbij dan natuurlijk ;)
En sushi.
-
dropijs, heb het in nederland nog nooit gezien maar wel in italie en zoooo lekker.
-
Vlees (afschuwelijk, don't try this at home folks)
Thaise groentesoep (heerlijk en erg pittig)
Falafel
Eten uit een tajine (heerlijk, echte must)
Stamppot knolselderij (echte heerlijke oud-Hollandse groente, nog lekkerder als je er een stamppot van maakt)
Niet heel bijzonder, maar de meeste dingen zijn echt de moeite waard.
-
Vlees (afschuwelijk, don't try this at home folks)
Ik begrijp je niet helemaal, want als je dronken bent van je wel voor slachtafval. Da's toch ook dood beest, of heb ik wat gemist?
-
verse capucijners, je weet niet wat je proeft, idem voor tuinbonen en doperwten uit eigen tuin, of vers uit de winkel.
-
Vlees (afschuwelijk, don't try this at home folks)
Ik begrijp je niet helemaal, want als je dronken bent van je wel voor slachtafval. Da's toch ook dood beest, of heb ik wat gemist?
Dan ben ik er niet voor, maar als ik dronken ben vergeet ik wel eens mijn principes. :-[
-
Maar er wordt gevraagd naar de meest bijzondere dingen die je ooit at. Daar valt vlees dan toch niet onder?
-
Moeilijk !
.....Verse doperwtjes...
.....Muffins bij de Golden Temple met honing-boter
.....Door mijn vader gebakken Tempé
......Een ijsje "Spumante"genaamd, te koop bij Capri in Rotterdam
......Gecondenseerde melk uit een blikje
En ik weet nog vast wel wat.....
-
ok, zonder eerste teveel andere posts te lezen, ga ik met verloofde eens kijken wat we bedenken:
voorlopige lijst:
-zeekraal
-frambozen
-japanse soja-saus is precies wat ik lekker vind
- mango-toetje bij de dimsum
- tiramisu
(en toen ik 8 was, at ik in Nice vissoep, en die smaak was zo anders dan anders, maar ja, da's buiten categorie ... :P)
edit: lezend sluit ik me aan bij falafel, maar anyways, dat mag ik toch niet meer
-
1. zelfgemaakte griekes salade met feta, rode ui, tomaat, paprika en komommer. da alles in een pitabroodje :D de meest geweldige snelle zomermaaltijd
2. een ijsje van de ijssalon op de meent :D
3. mijn zelfgemaakte high tea spulletjes
4. pasta met mosterdsaus en zongedroogde tomaatjes
5. kruisbessen met schuimvlaai :D of de nonnenvotten van de bakker in brunssum.. puur jeugdsentiment
-
vertel eens, dat klinkt lekker !
-
Saffraan
Vers sorbetijs van goede kwaliteit
en verder weet ik het niet, er zijn zoveel bijzonder en bijzonder lekkere dingen, dat het moeilijk is om daar de bijzonderste uit te pikken.
-
*Zand. Heeft bij mij als kind een onwisbare indruk achtergelaten.
*Dikke, met feta gevulde, olijven. Heerlijk!
*Thais eten. Mijn mond heeft nog nooit zo in de fik gestaan, wat kan dat pittig zijn. Ik weet niet meer hoe het allemaal heette.
*Rinse appelstroop, van die bijna zwarte. Een echte aanrader op de boterham.
*Gorgonzola kaas. Heerlijk in allerlei Italliaanse gerechten en mijn favoriet op de pizza.
-
*Thais eten. Mijn mond heeft nog nooit zo in de fik gestaan, wat kan dat pittig zijn. Ik weet niet meer hoe het allemaal heette.
Vindaloo! :hungry:
-
Trifle van ex
Zelf geteelde ijsbergsla. Veel meer smaak en knapperig.
Rabarber-aardbeientaart van ex
Katoprak of iets, van moeder van vriendin die niet meer leeft. Dochter maakt ook heerlijke Indonesische gerechten, maar niet die Katoprak...Hmmm, zal eens vragen of ze het recept heeft.
Het meest vieze eten at ik zo'n 25 jaar geleden in een studentenhuis. Vriend had rijstgerecht met satesaus en iig witlof erin en weet ik wat. Was werkelijk niet te vreten. Zeldzaam vieze combinatie. Ik geloof dat ik uit beleefdheid nog wat weggewerkt heb en steeds koorneigingen voelde opkomen.
-
Katoprak of iets
Ketoprak :)
-
Katoprak of iets
Ketoprak :)
Dat is heerlijk ja!
-
Het meest vieze eten at ik zo'n 25 jaar geleden in een studentenhuis. Vriend had rijstgerecht met satesaus en iig witlof erin en weet ik wat. Was werkelijk niet te vreten. Zeldzaam vieze combinatie. Ik geloof dat ik uit beleefdheid nog wat weggewerkt heb en steeds koorneigingen voelde opkomen.
Koorneigingen... Freudiaanse verschrijving? ;D
-
Uhm, gewoon het voorspel van kotsen.
-
Koren is heel heel heeeeeeeel westfries/noordhollands voor kokhalzen (zoals het in de rest van Nederland heet ;))
-
Koren is heel heel heeeeeeeel westfries/noordhollands voor kokhalzen (zoals het in de rest van Nederland heet ;))
Dat koe ik ek net witte. Tige dank!
-
Trifle van ex
Zelf geteelde ijsbergsla. Veel meer smaak en knapperig.
Rabarber-aardbeientaart van ex
Katoprak of iets, van moeder van vriendin die niet meer leeft. Dochter maakt ook heerlijke Indonesische gerechten, maar niet die Katoprak...Hmmm, zal eens vragen of ze het recept heeft.
Het meest vieze eten at ik zo'n 25 jaar geleden in een studentenhuis. Vriend had rijstgerecht met satesaus en iig witlof erin en weet ik wat. Was werkelijk niet te vreten. Zeldzaam vieze combinatie. Ik geloof dat ik uit beleefdheid nog wat weggewerkt heb en steeds koorneigingen voelde opkomen.
Ketoprak maak ik wel eens, inderdaad erg lekker, naar een recept van Beb Vuyk, uit het Groot Indonesisch kookboek. Als je erin geint
eresseerd bent zal ik je het recept geven.
-
Ik ben wel geïnteresseerd!
-
Uit piëteit alleen vegetarische ervaringen, neem ik aan?
- Thaise groene curry. Mijn allereerste was meteen ook één van de beste, vol met limoenblaadjes, stukken citroengras en laoswortel zodat het een soort hindernisbaan werd van eetbare en niet-eetbare ingrediënten. Heerlijk, nog steeds één van mijn lievelingsgerechten en het is een schande dat ze iets in potjes verkopen dat dezelfde naam heeft. Straks denken mensen nog dat ze Thaise groene curry geproefd hebben, terwijl ze iets uit een potje aten.
- Uit dezelfde categorie: verse, zelfgemaakte pesto met niet te wrange olijfolie en lichtgeroosterde pijnboompitjes in plaats van de cashewnoten die potjespestomakers erin gooien is onvergelijkbaar met het fabrieksprodukt. Probeer het op zijn minst één keer.
- In India heb ik ooit het meest geniale ontbijt aller tijden gehad. Een dosa met aardappelvulling. Niet om het recept gevraagd - stom, stom, stom. [u=http://www.sailusfood.com/2005/11/19/masala-dosa-sourdough-crepe-wrapped-round-potato-curry-south-indian-tiffinsnack/]Zoiets[/u], was het.
- Amarena-kersen.
- goede calvados.
-
- In India heb ik ooit het meest geniale ontbijt aller tijden gehad. Een dosa met aardappelvulling. Niet om het recept gevraagd - stom, stom, stom. [u=http://www.sailusfood.com/2005/11/19/masala-dosa-sourdough-crepe-wrapped-round-potato-curry-south-indian-tiffinsnack/]Zoiets[/u], was het.
Dosa's zijn heerlijk! Ik ben er net voor Koken & zo een stuk over eten in zuid india aan het schrijven. Ik mis de idli's ook (en wil een idli pan :)!)
-
Straks denken mensen nog dat ze Thaise groene curry geproefd hebben, terwijl ze iets uit een potje aten.
Ik heb nooit die groene curry uit een potje geprobeerd, omdat er steevast vis op de ingredientendeclaratie staat (als ik me niet in de kleur van de curry vergis :P).
-
Vorige week op de Parade: Aardbei-Madame Jeanet ijs. Wat een ongelofelijk goede combinatie... Tong die ijskoud is en tegelijkertijd helemaal branderig aanvoelt... Hmmm!
-
Ik ben wel geïnteresseerd!
Benodigdheden voor de ketoprak: blok tofu, 100gr. tauge, 100gr. fijngesneden kool (witte, savooye- of groene kool), 1 eetlepel pindakaas, olie, azijn.
Kruiden: 5 eetlepels gesnipperde uien, 2 gesnipperde teentjes knoklook, 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel javaanse suiker (toko), 2 eetlepels ketjap, zout (doe ik nooit), 1 eetlepel fijngehakte selderie (blad), halve eetlepel gehakte bieslook.
De javaanse suiker kan je vervangen door bruine suiker.
Werkwijze: was de tauge, dompel even in kokend water en laat uitlekken.
Snijd de tofu in blokjes en bak die in de olie geelbruin.
Bak in het restant van de olie de helft van de uien, bestemd voor het strooisel (je kan ook kant en klare gebakken uitjes nemen voor het strooisel). Wrijf de rest van de uien met de knoflook, sambal en suiker tot een brij, meng hier doorheen de pindakaas en fruit deze brij op in olie. Leng deze massa met de ketjap en de azijn aan tot een saus ( als hij te dik is wat meer ketjap en wat extra azijn) en meng eerst de tofu en daarna de kool, en de selderie en op het laatste moment de tauge hier doorheen. Opdienen met ui-strooisel erover en de bieslook erover.
-
Hoort dit gerecht nu warm of koud gegeten te worden? Ik kom verschillende dingen tegen op internet...
-
Hoort dit gerecht nu warm of koud gegeten te worden? Ik kom verschillende dingen tegen op internet...
Volgens mij is het de bedoeling dat het warm gegeten wordt. Lijkt mij gezien de pindakaas die erin gaat ook lekkerder. Als het koud wordt stijft de saus op en dat lijkt mij niet lekker.
-
Dacht ik eerst dus ook, maar toen dacht ik aan gado-gado, dat is ook met pindasaus en dat wordt ook koud gegeten (met de warme saus). Hier (http://www.kookotheek.com/indisch/bijgerechten/ketoprak.htm) dus een recept dat zegt dat het allebei koud gegeten wordt. Ik vind jouw recept en het warm eten een stuk lekkerder klinken.
-
Wel het proberen waard. Als je eters krijgt hoef je niet in de keuken te staan.
-
* Als kind: gras en boomblaadjes. Het vegetarisme zat er al vroeg in. ;D
* 5 verschillende soorten zeewier op een bedje van ijs (bij het Okura Hotel in Amsterdam... goddelijk)
* Verse artisjokken met citroendip, gemaakt door mijn vriend
* Knetterdure, verse pesto
* Telt een drankje ook? Laatst bestelde ik een Mojito, en bleek dat ze de complete cocktail in de blender hadden gegooid: een soort ijsdrank vol verse munt en rum, hmmmm!
-
culinaire hoogstandjes van de afgelopen twee weken:
-dalmados: notenrijst met feta in wijnbladeren.
-cassavepannekoeken (van de toko)
-gembersojaijs (bijzonder lekker)
-koffiesoep
-roerbakgroentengriesmeëlpudding (bijzonder vies)
-
Dat laatste.... is dat een mislukt experiment? ???
Het klinkt niet best! ;)
-
1 van de meest vreemde dus ook vrij bijzondere dingen die ik gegeten heb,jaren terug.....
mijn dochter was 7,samen met mijn man,die dus niet kan koken,hebben ze nasi gemaakt,rijst met sambal erdoor heen....tata...klaar! :-\,toetje was nog vreemder(door mijn dochter bedacht)een gekookt ei waar een stuk appel uit stak ;D ??? ;D....
het meest lekkere....dosa met een soort pasta van kokos en pepers,heerlijk
en soddi...een soort soep met allerlei kruiden wat je over de rijst heen giet,echt heel lekker
mijn zelfgemaakte barra`s met madame jeanet pepers
-
mijn zelfgemaakte barra`s met madame jeanet pepers
Recept! Recept! :hungry:
-
bij de toko barra meel halen
je mixt het barra meel met lauw-warm water totdat je een soepel deeg hebt,je kunt er hier al ingredienten aan toevoegen als je wilt,maar ik vind het lekkerst als je een gewoon deeg hebt.
nah goed,half uurtje laten staan.
olie verhitten
pak een stukje van het deeg en draai er een bolletje van(een beetje olie op je handen verhelpt een hoop ellende qua plakkerigheid)
bolletje plat drukken totdat je een ronde platte schijf hebt,trek een gat in het midden en bak ze per 3 in de olie totdat ze lekker bruin zijn en wat opgezollen zijn.
de madame jeanet pepers schoonmaken(stuk of 3)1teentje knoflook,beetje zout...fijn malen met wat olie....en voila,een heerlijk heet smeerbaar goedje
heerlijk op een barra,maar ik smeer het ook wel eens op een broodje kaas,ook erg lekker
-
Bedankt, klinkt erg lekker!
-
Elke keer als ik de topic titel zie dan moet ik aan vlees denken. Alle 'bijzondere' dingen die ik ooit heb gegeten waren helaas toch wel van een dier afkomstig. Ik kan jullie niks aanraden dus :P
-
Elke keer als ik de topic titel zie dan moet ik aan vlees denken. Alle 'bijzondere' dingen die ik ooit heb gegeten waren helaas toch wel van een dier afkomstig. Ik kan jullie niks aanraden dus :P
Lol, mijn mamma was altijd wel in voor iets nieuws, ook qua dierlijk, maar tripe (pens), lever en hersenen horen nog altijd tot de afschuwelijkste dingen ooit. Oh ja en gezond deed ze ook wel eens: gebroken eierschaal door de pannekoek, "om je kalk aan te vullen". (Verder wel een gelukkige jeugd gehad hoor ;) )
Wonderlijk lekker: dubbel gedopte verse tuinbonen (dus heel decadent alleen de kern van de boon).
Warme platte appeltaart met vanilleijs na een lange dag fietsen.
Water tijdens een bergwandeling mid-augustus.
-
bij de toko barra meel halen
je mixt het barra meel met lauw-warm water totdat je een soepel deeg hebt,je kunt er hier al ingredienten aan toevoegen als je wilt,maar ik vind het lekkerst als je een gewoon deeg hebt.
nah goed,half uurtje laten staan.
olie verhitten
pak een stukje van het deeg en draai er een bolletje van(een beetje olie op je handen verhelpt een hoop ellende qua plakkerigheid)
bolletje plat drukken totdat je een ronde platte schijf hebt,trek een gat in het midden en bak ze per 3 in de olie totdat ze lekker bruin zijn en wat opgezollen zijn.
de madame jeanet pepers schoonmaken(stuk of 3)1teentje knoflook,beetje zout...fijn malen met wat olie....en voila,een heerlijk heet smeerbaar goedje
heerlijk op een barra,maar ik smeer het ook wel eens op een broodje kaas,ook erg lekker
Barra deeg moet je zelf maken, met de meel van de toko krijg je vieze troep barra's. Je moet urdi erwten laten weken in water, in de moulinex malen, masala/komijnen/ knoflook erbij mengen, de helft van het mengsel opvullen met witte meel. Eventueel bladgroenten (tayerblad) erdoorheen mengen.
-
Het is al weer lang geleden dat ik op vegatopia kwam, om over posten niet te spreken. Maar vijf bijzondere dingen die ik ooit heb gegeten wil ik wel met jullie delen. En misschien is er nog wel iemand die een recept of restaurant weet zodat er opnieuw van kan genieten!
1. Rasmalai (indiaans nagerecht)
2. Flude skum o.i.d (toen ik een jaar of zeven was, op vakantie in Denemarken, kreeg je op je ijsje een dot roze schuim :P)
3. Chocolate cookies van Delhaize merk 365 (Belgische supermarkt)
4. Muzzarella pizza van Podesta, Buenos Aires, Pueyrredon x Rivadavia
5. vers croissantje met banketbakkersroom
-
Ik denk dat truffelbrie er toch ook bij mag.
-
iig het sesam ijs wat ze bij shabu shabu in rotterdam serveren..... mjammie ;)
En verder.... effe denken. Aioli.
En verder post ik wel een andere keer
-
Inderdaad verse capucijners, je weet niet wat je proeft. Idem voor tuinbonen en doperwten uit eigen tuin, of vers uit de winkel.
Ja, verse capucijners, dorperwten en tuinbonen zijn heerlijk, en niet te vergelijken met hun blikgenoten. Echt smullen geblazen. Pas gerooide capucijners (die zelfs niet geweekt hoeven te worden) zijn helemaal super en nauwelijks te vergelijken met hun gedroogde soortgenoten. Ze zijn alleen moeilijk vekrijgbaar (bij een amateurtuinder of een biologisch adresje, likt het nog weleens).
-
Inderdaad verse capucijners, je weet niet wat je proeft. Idem voor tuinbonen en doperwten uit eigen tuin, of vers uit de winkel.
Ja, verse capucijners, dorperwten en tuinbonen zijn heerlijk, en niet te vergelijken met hun blikgenoten. Echt smullen geblazen. Pas gerooide capucijners (die zelfs niet geweekt hoeven te worden) zijn helemaal super en nauwelijks te vergelijken met hun gedroogde soortgenoten. Ze zijn alleen moeilijk vekrijgbaar (bij een amateurtuinder of een biologisch adresje, lukt het nog weleens).
-
Heel bijzondere dingen die ik ooit at
- eierschalensalade gemaakt door zus 4 ( bijzonder schattig )
- pasta met smeerkaas/bananensaus
- eigengemaakte zuurkoolsoep ( na 1 hap door de plee gespoeld)
- kattenvoer uit blik ( nevermind)
- carnavalsbrood in de kleuren rose/geel/blauw en groen.
en in het kader van werk ooit eens, jaar of 8 geleden...
2 boterhammen, 1 pasta, 1 ham, halve appel, halve mandarijn gevolgd door een scheut yogho en dan hoppa door de blender.. ik vroeg me destijds namelijk af of het wel te eten was, dat viezige goedje dat ik het jochie diende te voeren.. Niet dus. Arm kind!
-
- de geitenkaasfondue met tijm en honing die mijn vriendin ooit speciaal voor mij maakte;
- kikkerbilletjes met boter, knoflook, peterselie;
- de zachte, mierzoete krakelingen van de bakker uit mijn geboortedorp, nooit meer zulke heerlijke koekjes op;
- bisque de homard met cognac (een bepaald soort kreeftensoep);
- verse krentenbollen.
Over die krentenbollen: ik woonde een paar jaar geleden bij een bakker in de straat. Als ik zo'n beetje op zaterdagochtend uit de kroeg gerold kwam, waren zij net klaar met bakken (om zeven uur ging de winkel open). Ik liep dan regelmatig even de bakkerij in om een verse, warme krentenbol te scoren. Dat, met boter en een grote bak koffie en ik was spontaan weer nuchter, en de gelukkigste mens op Aarde.
-
2 boterhammen, 1 pasta, 1 ham, halve appel, halve mandarijn gevolgd door een scheut yogho en dan hoppa door de blender.. ik
- kikkerbilletjes met boter, knoflook, peterselie;
- bisque de homard met cognac (een bepaald soortkreeftensoep);
Ik geloof niet dat dit helemaal de bedoeling van deze draad is. Het is een forum voor vegetariërs...
-
4. Muzzarella pizza van Podesta, Buenos Aires, Pueyrredon x Rivadavia
Haha, ik dacht: "Toevallig zeg, P. woonde ook aan de Rivadivia. ". Maar je bent het! :)
-
2 boterhammen, 1 pasta, 1 ham, halve appel, halve mandarijn gevolgd door een scheut yogho en dan hoppa door de blender.. ik
- kikkerbilletjes met boter, knoflook, peterselie;
- bisque de homard met cognac (een bepaald soortkreeftensoep);
Ik geloof niet dat dit helemaal de bedoeling van deze draad is. Het is een forum voor vegetariërs...
Dan moet de titel veranderd worden. Er staat toch echt "de meest bijzondere dingen die je ooit at. Voor mij zijn dat ook kikkerbilletjes (bijzonder smakelijk trouwens :P) en slakken.
-
Ik geloof niet dat dit helemaal de bedoeling van deze draad is. Het is een forum voor vegetariërs...
Dan moet je titel veranderd worden. Er staat toch echt "de meest bijzondere dingen die je ooit at. Voor mij zijn dat ook kikkerbilletjes (bijzonder smakelijk trouwens :P) en slakken.
Vegatopia is volgens mij "vegetarisch voor iedereen". Natuurlijk vooral bevolkt door vegetariërs en aanverwante artikelen, maar geen afgelegen vegetariërenclave. En ik kan me voorstellen dat veel vegetariërs in hun zondige vleesverleden iets heel bijzonders met vlees hebben gegeten.
Zolang de 'Wat eten we vandaag' draad maar vleesvrij blijft, is mij alles best.
-
Ik geloof niet dat dit helemaal de bedoeling van deze draad is. Het is een forum voor vegetariërs...
Excuses hoor. Ik wilde niemand overstuur maken, maar dit zijn gewoon de eerste vijf dingen die in me opkwamen.
Zolang de 'Wat eten we vandaag' draad maar vleesvrij blijft, is mij alles best.
Dat zou inderdaad een stuk minder inspirerend zijn. ;)
-
Ik geloof niet dat dit helemaal de bedoeling van deze draad is. Het is een forum voor vegetariërs...
Excuses hoor. Ik wilde niemand overstuur maken, maar dit zijn gewoon de eerste vijf dingen die in me opkwamen.
Ik vond het niet erg plezant om te lezen.
-
Ik geloof niet dat dit helemaal de bedoeling van deze draad is. Het is een forum voor vegetariërs...
Dan moet je titel veranderd worden. Er staat toch echt "de meest bijzondere dingen die je ooit at. Voor mij zijn dat ook kikkerbilletjes (bijzonder smakelijk trouwens :P) en slakken.
Vegatopia is volgens mij "vegetarisch voor iedereen". Natuurlijk vooral bevolkt door vegetariërs en aanverwante artikelen, maar geen afgelegen vegetariërenclave. En ik kan me voorstellen dat veel vegetariërs in hun zondige vleesverleden iets heel bijzonders met vlees hebben gegeten.
Zolang de 'Wat eten we vandaag' draad maar vleesvrij blijft, is mij alles best.
helemaal eens.
-
Noem vijf dingen die je ooit hebt gegeten en waarvan je vindt dat anderen ze in ieder geval eenmaal in hun leven moeten proberen. Omdat ze bijzonder zijn, lekker, gek of afschuwelijk, maar in ieder geval een onuitwisbare herinnering achterlaten.
De koken en zo redactie schreef hun lijstje hier (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/index.php?subaction=showfull&id=1183753640&archive=&start_from=&ucat=32&) op, maar wat vinden jullie dingen die een ander echt een keer moet proeven?
Mijn excuses hoor...las dat ik degene was die het had moeten proberen...
-
Mastelo, de streekkaas typisch voor het Griekse eiland Chios. Wordt gegrild opgediend met een beetje citroen.
Goede Griekse tomaten (niet te vergelijken met die waterzakken uit de supermarkt)
Belgische chocolade (blijft onovertroffen ;) )
Chèvre cendré, een Franse geitenkaas in een jasje van as
Een éclair au chocolat van bij een Franse bakker
-
Best lastig om meest bijzondere dingen op te noemen. Ik vind heel veel etens-dingen wel min of meer bijzonder. Waarschijnlijk vinden andere mensen ze maar saai. EDIT: De bijzonderheid geldt voor mij vooral tijdens de eerste keer proeven.
Momenteel ga ik voor:
- mandarijn-yoghurt-kwark nagerecht
- geitenkaas
- dadels
- zoethoutthee
- de cherrytomaatjespasta, recept van mijn vriend
*is vrij gemakkelijk tevreden*
-
99% cacao chocola. Niet zoet, erg bitter, maar wat een smaaksensatie! Ik zou het niet eens snoep meer willen noemen. Zo puur eten is dan ook niet echt lekker, ik raad het aan naast een kop sterke espresso en een glas zoete likeur naar keuze (zoals Amaretto). Onder andere te kopen bij Jamin (Lindt).
-
- avocado, dat zoiets lelijks van de buitenkant zó onwijs lekker kan smaken!!
- truffel, dat iets wat zo erg meurt toch erg lekker door je risotto is!
- knoflook......wat zou het leven zonder knoflook zijn....?
- dikke, sappige dadels. Wat zijn het eigenlijk?? Vruchten van iets?
- macadamia's....niet te vergelijken met elke andere noot!
-
Dadels zijn inderdaad vruchten van iets, en wel van de dadelpalm.
Dadels zijn dus palmboomvruchten. De dadelpalm wordt juist om de eetbare vruchten, rijk aan suiker, in sub-tropische gebieden op grote schaal gekweekt. Een volwassen boom kan grote hoeveelheden dadels produceren. Trossen van tien-vijftien kilo zwaar zijn geen uitzondering, afhankelijk van de leeftijd, de bodemgesteldheid, klimaat en aanwezige water. De dadels zijn rond of ovaal, zo groot als pruimen en lichtgeel tot bruin van kleur. Jonge palmen bloeien de eerste (tientallen) jaren niet, maar daarna jaarlijks.
Dadels zijn zeer voedzaam en horen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika tot het dagelijkse voedselpakket. Bron: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003629.html
Daar kun je nog heeeel veeel meer lezen over de dadel(palm)
-
Hmm met een lijstje van vijf word het moeilijk hoor. Er zijn zo ontzettend veel heerlijke dingen op aarde!
-Zachte geitenkaas met honing en thijm op een pistoletje of met peper, olijfolie en kruiden op een ciabatta
-Een echte pizza margharita (dus met tomatensaus, buffelmozarella en basilicum)
-Aardappelsalade van mijn moeder
-Goede, verse, nog lauwwarme baklava
-Chocolademeringue met frambozen en slagroom
-
Op oudjaar 1 vegetarische sushi gegeten...en dat vond ik wel genoeg: ik proefde iets vissigs(zeewier w.s.) en verder kraak nog smaak. Niets aan. Een beetje lullig, want speciaal voor mij gekocht, maar ik heb toch eerlijk geantwoord, ernaar gevraagd.
Is het mogelijk om lekkere vegetarische sushi te eten?
Ik ben het type vegetarier dat vis- of vleessmaak absoluut niet lekker vindt.
-
Is het mogelijk om lekkere vegetarische sushi te eten?
Ik ben echt gek op vegetarische sushi! De eerste was van Selly op een meeting(was zelfs vegan toch?), maar ook die ik hier in Nijmegen kocht vind ik geweldig en op een feestje had de gastvrouw laatst ook een heerlijke sushi gemaakt.
-
Is het mogelijk om lekkere vegetarische sushi te eten?
Ja, 'k heb onlangs een cursusje 'koken met zeewier' gevolgd en daar heb ik (voor het eerst) lekkere vegetarische sushi geproefd.
Je moet er natuurlijk voor zorgen dat er iets smaak geeft aan het geheel. Smaakloze rijst in nori (het zeewier dat men voor sushi gebruikt) is niet lekker. Ofwel moet men de rijst zelf een lekker smaakje geven (kruiden, japanse sojasaus, ...) of men moet naast de rijst iets in de sushi steken dat voor de nodige smaak zorgt (gepikkelde gember (sushi-gember), gegrilde groentjes in olie, ...).
De zeewier geeft natuurlijk altijd een 'vissig' (zeeïg) smaakje waar je van moet houden. (Al vermoed ik dat er ook wel alternatieven zullen zijn voor die nori.)
-
Ja, 'k heb onlangs een cursusje 'koken met zeewier' gevolgd ...
Wij hebben in Bretagne zeewier gekocht, in de hoop dat het in de dressing als kruid zou werken. Wij proeven er niet zo veel van. Weet je iets over Bretons zeewier?
-
Wij hebben in Bretagne zeewier gekocht, in de hoop dat het in de dressing als kruid zou werken. Wij proeven er niet zo veel van. Weet je iets over Bretons zeewier?
Sorry, neen. Al de zeewieren die de revue zijn gepasseerd hadden één of andere Japanse naam. Er was wel even sprake van een zeewier die ook in Frankrijk te koop was, maar ik weet niet meer welke. Als er daarover iets in het verslagje van de cursus staat (dat ik nog zou moeten ontvangen) dan laat ik dat wel weten.
-
Ik denk dan dat zeewier niet aan mij besteed is. In mijn hoofd wordt de link met vis gelegd en dat blockt. Vies.
-
Je kunt sushi ook maken van wortelpapier, tofuzakjes en omelet, en dan dus zonder zeewier :)
@ bambi: er bestaat ook noristrooisel. Volgens mij is dat inderdaad heel lekker in de dressing (en over de rijst). Mag je trouwens sesamzaad? In dat geval is gomasio wellicht ook een goeie smaakmaker voor jou om bv over de rijst te strooien.
-
Bij Gomasio vond ik: ""Goma" is Japans voor sesam. Gomasio is een mengeling van geroosterde sesamzaadjes en grof zeezout. Doordat dit met een wals gebeurt, worden de zaadjes min of meer gebroken en de sesamolie wordt door het zout opgenomen.
het is een typische vervanger voor tafelzout in de vegetarische en biologisch dynamische keuken. Ook in de Aziatische keuken wordt het veel gebruikt. Je kan het zelf maken door sesamzaadjes droog te roosteren in een pannetje en vervolgens warm met grof zeezout fijn te maken in de vijzel."
Dat klinkt wel lekker inderdaad.
Zou Nori-strooisel meer smaak hebben dan de Bretonse? De Bretonse zien er mooi gekleurd uit, maar ze smaken niet echt naar iets helaas.
-
Misschien kun je ze eerst wellen?
-
Bij Gomasio vond ik: ""Goma" is Japans voor sesam. Gomasio is een mengeling van geroosterde sesamzaadjes en grof zeezout. Doordat dit met een wals gebeurt, worden de zaadjes min of meer gebroken en de sesamolie wordt door het zout opgenomen.
het is een typische vervanger voor tafelzout in de vegetarische en biologisch dynamische keuken. Ook in de Aziatische keuken wordt het veel gebruikt. Je kan het zelf maken door sesamzaadjes droog te roosteren in een pannetje en vervolgens warm met grof zeezout fijn te maken in de vijzel."
Dat klinkt wel lekker inderdaad.
Zou Nori-strooisel meer smaak hebben dan de Bretonse? De Bretonse zien er mooi gekleurd uit, maar ze smaken niet echt naar iets helaas.
Gemasio is idd wel lekker. Je kunt het zelf maken, maar ook kant en klaar kopen bij veel Natuurwinkels.
Noristrooisel heeft volgens mij flink wat smaak, ik heb het wel eens in restaurantjes gehad, en vond het dan altijd lekker. Het is ook kant-en klaar te krijgen bij macrobiotische winkels, maar ik weet niet of het spul dat ik in die restaurantjes had dat was, of dat dat zelf gemaakt was.
-
Ik kan iets aan mijn lijstje toevoegen, namelijk gefrituurd ijs!
Met kerst hadden we dat als nagerecht en ik vond het echt geweldig. Normaal moet het ijs eerst door eiwit gerold worden maar met ei-vervanger werkte het ook prima.
-
dorian vrucht uit azie
mont d'or Kaas uit jura
erg fijn alleen de geur is zo sterk dat ondanks 2 keer goed verpakken de koelkast na schoonm maken nog ruikt naar deze kaas.
vegetarisch "varkensvlees uit blik uit china
(te goor voor woorden , maar ja wel proberen:)
verse kokkels uit de waddenzee
uit je kano kokkels rapen en s'avonds op de zandbank eten.
ja is dag ggeen groente ik weet het.
5 moet nog komen
-
Oh, ik heb ook nog iets toe te voegen. Ik had laatst met een recept uit de AllerHande pure chocoladetruffels met chilipeper gemaakt. Er moest eigenlijk ook nog tijm door, maar ik vind het zonder lekkerder. Mijn God wat was dat lekker!
-
Oh, ik heb ook nog iets toe te voegen. Ik had laatst met een recept uit de AllerHande pure chocoladetruffels met chilipeper gemaakt. Er moest eigenlijk ook nog tijm door, maar ik vind het zonder lekkerder. Mijn God wat was dat lekker!
Die heb ik met mijn logerende zusje laatst ook gemaakt. Mét tijm en met heel fijngesnipperde rode peper. Het was inderdaad heeel erg lekker en dat terwijl ik niet echt dol ben op chocola.
-
en kan dat recept hier soms herhaalt worden???
of is't er teveel copywright, want ben wel nieuwsgierig geworden :D
-
Die heb ik met mijn logerende zusje laatst ook gemaakt. Mét tijm en met heel fijngesnipperde rode peper. Het was inderdaad heeel erg lekker en dat terwijl ik niet echt dol ben op chocola.
Ik ben ook niet echt dol op chocola maar wel als er iets leuks mee gedaan is. Ik heb de gedroogde tijm in de vijzel fijngemalen en het samen met wat gerookte paprika door deze koekjes gedaan:
Zachte chocoladekoekjes (ca. 24 stuks)
175 gram pure chocolade, fijngehakt
50 g boter
50 g bloem
1/4 theel bakpoeder
snufje zout
2 eieren
250 zeer fijne kristalsuiker
1 theel vanille-essence
115 g chocolade, ook fijngehakt
Verwarm de oven voor op 180 C/gasstand 3. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Smelt de chocolade (175 g) met de boter. Laat het een beetje afkoelen. Zeef bloem, bakpoeder en zout. Klop in een grote kom de eieren met suiker en vanille tot een blekke, lobbige massa. Roer de gesmolten chocolade door het eimengsel, gevolgd door de bloem en de resterende chocolade.
Schep bergjes van 1 eetlepel met voldoende tussenruimte op de bakplaten en bak de koekjes in 8 à 10 minuten. Leg ze met bakpapier op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. Je kunt ze 2 tot 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommeltje.
Samen met de pepertruffels en wat ijs was dat goddelijk. Volgende keer ga ik alleen in plaats van de koekjes mini-mud pies maken met tijm en gerookte paprika. Het recept voor de pepertruffels (met tijm) staat trouwens hier: http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?source=allerhande%2002%202008&id=469430
-
van het weekend baileys ijsje op.. was wel heel erg bijzonder :D
-
Ik geloof niet dat dit helemaal de bedoeling van deze draad is. Het is een forum voor vegetariërs...
Excuses hoor. Ik wilde niemand overstuur maken, maar dit zijn gewoon de eerste vijf dingen die in me opkwamen.
Ik vond het niet erg plezant om te lezen.
Ik ook niet, ik dacht eerder al kokkels, kokkels, zijn dat niet die vrolijke zeeschelphappertjes met dat mooie huisje :smeerie: Ga lekker kanoen en neem een boterham met jam mee! :smeerie: