Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: fem fatale op 30 juni 2007, 18:25:59
-
Bij het doorzoeken van het forum geen pesto-draad tegengekomen (als ik die over het invriezen van pesto niet meetel), maar ik vind het wel iets wat zijn eigen draad verdient.
Dus:
- Kopen jullie je pesto of maken jullie hem zelf?
- Als je hem zelf maakt, wat is dan je favoriete recept/ingrediëntencombinatie
- Doe je het met de vijzel of met de keukenmachine?
- Waar doe je de pesto allemaal op/in/door?
-
Ik maak pesto zelf, met geitenkaas ipv. parmezaanse kaas, omdat parmezaanse kaas van koemelk wordt gemaakt. Met de vijzel, omdat ik bang ben dat het met de keukenmachine te dun wordt. Ik vind pesto met rucola en walnoten echt ontzettend lekker. Kan door de pasta, op je brood (met kaas, maar ook zonder als smeerseltje), en door alle andere dingen waar je wel eens pesto doorheen doet.
Ik vind ook de geroosterde tomatenpesto uit Vliegensvlug Vegetarisch lekker, al weet ik niet zeker of dat wel echte pesto is, het bestaat voornamelijk uit gepureerde, geroosterde tomaten.
Wat is eigenlijk échte pesto?
-
Voorzover ik weet basilicum met olijfolie, parmezaanse kaas en pijnboompitten.
-
Of pecorino i.p.v. parmezaanse kaas.
-
Voorzover ik weet basilicum met olijfolie, parmezaanse kaas en pijnboompitten.
Maar alleen die? Zijn er geen andere variaties mogelijk die ook pesto mogen heten?
-
Dit zegt Wikipedia. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pesto) Er staan wel twee variaties vermeld.
-
Pesto wordt vaak verward met of ondergebracht bij de tapenades. Pesto is doorgaans fijner van structuur en wordt altijd gemaakt met basilicumblaadjes.
Dan lijkt het er weer op dat alles met een fijne structuur en basilicum pesto heet, maar de voornaamste variant die met pijnboompitten is. Rucolapesto is dus iig geen pesto.
-
Maar alleen die? Zijn er geen andere variaties mogelijk die ook pesto mogen heten?
Wat is 'mogen heten'?
Als we het hebben over wat er oorspronkelijk pesto werd genoemd dan beperkt zich dat - vermoed ik - tot wat Christiaan beschrijft, al dan niet aangevuld met olijven (zoals vermeld in de Wikipedia-link).
Wettelijk gezien zijn er nog maar heel weinig productnamen die beschermd zijn en waar het gebruik dus strikt van vast ligt. (Meestal gaat het dan nog om oorsprongsbenamingen, maar ook b.v. de naam 'chocolade' is in Europa beschermd.)
Voor zover ik weet hoor pesto daar niet bij. Vandaar dat men 'rode pesto' ook pesto mag noemen.
Maar als jij morgen een mengsel van choco, mosterd en stukjes prei, pesto wil noemen en zo op de markt wil brengen dan is er waarschijnlijk niets dat je dat belet. (Of je veel zal verkopen is weer een andere zaak ;) )
-
Maar alleen die? Zijn er geen andere variaties mogelijk die ook pesto mogen heten?
Wat is 'mogen heten'?
Van de kookpolitie.
Dezelfde mensen waarvan je njokkie moet zeggen en geen gggnnnokki, en waarvan je geen eieren mag vullen. Daar hou ik me allemaal braaf aan, dus wil ik ook geen fouten maken met pesto :P
-
Ja, fem is het braafste meisje van de klas. ;D
-
Van de kookpolitie.
Dezelfde mensen waarvan je njokkie moet zeggen en geen gggnnnokki, en waarvan je geen eieren mag vullen.
:bloos:
De meeste mensen zeggen trouwens gnotsji. :P
-
Ikke niet, ik zeg netjes njokkie. Dus wil ik ook geen dingen pesto noemen die dat niet zijn.
Maar vertel eens, jij doet vast heel vaak pesto(achtige smeerseltjes) maken, hoe doe je dat nou en wat doe ermee?
-
Ik maak altijd met wat ik in huis heb en noem het gewoon tapenade of pesto.
-
Maak het altijd zelf, ik doe als Christiaan en in de magimix en varieer zelden omdat ik deze zooo lekker vind. Met de verhoudingen van Carloccio! (http://www.canvas.be/canvas_master/programmas/carluccio/c_carluccio_recepten_manilli/index.shtml) Alleen het zout laat ik een beetje afhangen per keer want de parmezaan is de ene keer ouder dan de andere keer. (een keer goed de mist mee in gegaan... zo zonde, kon wel janken!)
En 'gewoon' met (verse) pasta dus. Al is die de volgende dag op een broodje met tomaat en ui en paprika uit glas ook HEERLIJK! Of als basis op een pizza (ipv tomatensaus) ook HEERLIJK. Kortom, heerlijk dus! :P
Oh ik lees 1 verschil, ik rooster de pijnboompitten eer ik ze in de blender kieper... doet de maestro niet? Eens mijn boek op naslaan... eh... na de verbouwing... :-X
-
ik rooster de pijnboompitten eer ik ze in de blender kieper
Jaaaaa, daar worden ze zo veel lekkerder van.
-
Wat vindt de kookpolitie daarvan?
-
Daar hoeft de kookpolitie niks van te vinden, want het is de enige manier om pijnboompitten fatsoenlijk te vewerken!
-
Maar ze blijven de zinloze metafoor van de moderne keuken.
Afijn.
Van Johannes moet in pesto iig basilicum, olijfolie, zout, het liefst ook knoflook en kaas en eigenlijk ok pijnboompitten. Als je die niet wilt gebruiken, dan liever walnoten dan cashews. In geen geval pinda.
Boter mag, maar hoeft niet. De stelen moeten van de basilicum af. Liever in een vijzel maken dan in een foodprocessor. Rode pesto, olijvenpesto en rucolapesto mogen van Johannes geen pesto heten. En ook mag je niet zomaar alles tapenade noemen.
-
Daar hoeft de kookpolitie niks van te vinden, want het is de enige manier om pijnboompitten fatsoenlijk te vewerken!
Bovendien is er niks mis mee volgens de kookpolitie.
-
Daar hoeft de kookpolitie niks van te vinden, want het is de enige manier om pijnboompitten fatsoenlijk te vewerken!
Fatsoen dat moet je doen. ;)
-
Maar ze blijven de zinloze metafoor van de moderne keuken.
Waarom? Mits niet te overdadig in gebruik, zijn ze lekker van smaak.
-
Ja, ik vind ze ook lekker. Ik rooster ze en doe ze door salades. Pesto heb ik nog nooit zelf gemaakt. Ik wist ook niet dat je ze moest roosteren voor pesto. Ik krijg wel zin om het eens zelf te gaan maken. :)
-
Maar ze blijven de zinloze metafoor van de moderne keuken.
Waarom? Mits niet te overdadig in gebruik, zijn ze lekker van smaak.
al helemaal als je geen noten mag
-
Mits niet te overdadig in gebruik
Dat is het probleem: allerlei eetcafekoks kunnen zich er niet mee in houden >:(
-
Maar ze blijven de zinloze metafoor van de moderne keuken.
Waarom? Mits niet te overdadig in gebruik, zijn ze lekker van smaak.
al helemaal als je geen noten mag
ja dat kan ik me goed voorstellen
-
Dat is het probleem: allerlei eetcafekoks kunnen zich er niet mee in houden >:(
Da's ook één van mijn kookproblemen. Als ik een ingrediënt lekker vind dan ben ik geneigd het overmatig te gaan gebruiken, wat de smaak natuurlijk niet ten goede komt. Ach, ik zal wel nooit een goede kok worden. (Nu nog een partner vinden die dat wel is ;) )
-
mijn pesto was lekker :)
Dat is het probleem: allerlei eetcafekoks kunnen zich er niet mee in houden >:(
Da's ook één van mijn kookproblemen. Als ik een ingrediënt lekker vind dan ben ik geneigd het overmatig te gaan gebruiken, wat de smaak natuurlijk niet ten goede komt. Ach, ik zal wel nooit een goede kok worden. (Nu nog een partner vinden die dat wel is ;) )
de mijne is het :)
-
En die wil je wel delen met Ligfietsertje? ;)
-
en met mij?
(dat opeens alles weken lang alleen maar naar verse koriander smaakt....)
-
en met mij?
(dat opeens alles weken lang alleen maar naar verse koriander smaakt....)
koriander? bedoel je omdat hij dat thuis niet mag gebruiken?
op zich ben ik totaal niet bezitterig, maar hij heeft ook een drukke baan
ik zal even overleggen
-
Ja, nee dat ik ipv een pijnboompitten tsunamie opeens de verse koriander heb ontdekt en dan dus overal verse koriander in doe, wat natuurlijk helemaal niet overheerst ::). En klachten krijg (die typische zeepsmaak, dat is wel vies... nee das koriander, oh)
Maar kan hij niet parttime gaan werken dan? Of wat taken afstoten, deligeren en hoe men dat allemaal noemt ;D
-
Vroeger had je bij de AH een zeer lekkere verse versie, maar die is weg. :(
Sindsdien geen meer gevonden die ik echt erg lekker vind. Beetje jammer.
Mijn zelf gemaakte vind ik niet zo...
-
Raapstelenpesto met salie
Pesto dankt zijn naam aan de bereidingswijze: pestatura of wel het fijnmalen van ingrediënten in een vijzel met een houten pestellu. Pesto kun je dan ook van veel meer ingrediënten maken dan de welbekende basilicum in pesto alla Genovese. Maak het bijvoorbeeld eens oer-Hollands van raapsteeltjes! Raapstelen zijn een typische lentegroente. Het zijn de jonge blaadjes en bladstelen van bepaalde koolsoorten, zoals meiknolletjes of koolraap. Hierdoor is er wat variatie in het uiterlijk van deze groente. Maar ondanks dat de blaadjes soms heel anders gevormd zijn, is de smaak wel hetzelfde: fris, knapperig en een beetje bitter. Ideaal om in een handomdraai een lekkere pesto van te maken!
Source: Raapstelenpesto met salie (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13738-raapstelenpesto-met-salie)