Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: plaluijten op 25 juni 2007, 20:38:32
-
Kan iemand mij helpen met een goed recept voor gevulde boekweitpannenkoeken,
heb tot op heden nog geen goed recept gevonden.
groet peter.
-
http://www.soya.be/nl/recepten/boekweitpannekoeken.php
-
Gisteren voor het eerst boekweit gegeten, gekookt. Wat was dat lekker
Ook geroosterd is het lekker! In de wok, koekenpan, met of zonder olie. Knusperig!!
-
Brrr boekweit.
Mijn grootmoeder deed het altijd onaangekondigd in de pannekoeken.
"Kinderen, pannekoeken!" :-X ;)
-
Da's gemeen van oma...
Sojamelk, honing, geroosterde boekweit...mmm..cereal!
-
Een beetje boekweit hoort wat mij betreft in de pannekoeken.
-
Wat doet het dan voor je pannekoeken?
-
Een beetje boekweit hoort wat mij betreft in de pannekoeken.
Wat mij betreft, hoort een beetje vanillepoeder in pannekoeken > Su-per!! :) :taart-yum:
Edt: maar ik ben dan ook een echte zoetekauw ;)
-
Wat doet het dan voor je pannekoeken?
Het maakt je pannenkoeken vegetarisch: boekweit, grutten, linzen, griesmeel en pompoensmurrie hmmm!
-
maar boekweitmeel zorgt voor de traditionele Bretonse pannekoek, dus dan mag t weer wel :P
-
Wat doet het dan voor je pannekoeken?
Het geeft ze wat meer 'bite'. Wie te lui is om naar de natuurvoedingswinkel te gaan voor boekweitmeel, kan de betere merken poffertjesmix kopen, daar zit het doorheen gemengd.
-
Wat doet het dan voor je pannekoeken?
Het geeft smaak.
-
Wat mij betreft, hoort een beetje vanillepoeder in pannekoeken > Su-per!! :) :taart-yum:
Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, maar ik zie vanillepoeder niet zitten als ik de pannekoeken serveer met ratatouille of zuurkool....
Wel met appel. Of advocaat en/of ijs.
-
Boekweitkoekjes!
http://www.101cookbooks.com/archives/nibby-buckwheat-butter-cookies-recipe.html
Nibby Buckwheat Butter Cookie Recipe
1 1/4 cups (5.6 ounces) all-purpose flour
3/4 cup (3 ounces) buckwheat flour
1/2 pound (2 sticks) unsalted butter, softened
2/3 cup sugar
1/4 teaspoon salt
1/3 cup cacao nibs
1 1/2 teaspoons pure vanilla extract
Whisk the all-purpose and buckwheat flours together in a medium bowl. Set aside. In a medium bowl, with the back of a large spoon or with an electric mixer, beat the butter with the sugar and salt for about 1 minute, until smooth and creamy but not fluffy. Mix in the nibs and vanilla. Add the flours and mix just until incorporated. Scrape the dough into a mass and, if necessary, knead it with your hands a few times, just until smooth.
Form the dough into a 12 by 2 inch log. Wrap and refrigerate for at least 2 hours, or, preferably overnight. (hs note: At this point I formed the dough into two flat patties, knowing I wanted to roll it out and use cookie cutters to shape the cookies).
Position the tacks in the upper and lower thirds of the oven and preheat the oven to 350F degrees. Line the baking sheets with parchment paper.
Use a sharp knife to cut the cole dough log into 1/4-inch-thick slices. (hs note: or roll out with a floured rolling pin and cut out shapes with cookie cutter.) Place the cookies at least 1 1/2 inches apart on the baking sheets.
Bake until the cookie are just beginning to color at the edges, 12 to 14 minutes, rotating the baking sheets from top to bottom and front to back halfway through the baking. Cool the cookies in the pans on a rack, or slide the parchment liners carefully onto the rack to free up the pans. Let cool completely. The cookies are delicious fresh but even better the next day. They can be stored in an airtight container for at least one month.
Makes forty-eight 2 1/2-inch cookies.
from Pure Dessert by Alice Medrich (Artisan, 2007) - reprinted with permission.