Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Mensen => Topic gestart door: Roodbaard op 21 mei 2007, 12:19:32
-
We zitten hier op een vegetariërsforum en de meesten hier zijn dan ook vegetariër. Ik vraag me af wat jullie van het veganisme vinden.
Bij veganisten heb ik het idee dat veel van hen het een logisch vervolg op vegetarisme vinden. Daar ben ik het mee eens en ik ben stukje bij beetje verschillende veganistische producten en recepten aan het uitproberen. Ik zie mezelf in de nabije toekomst niet veganist worden, maar je weet uiteindelijk maar nooit ;)
Mijn vraag is dus eigenlijk: wie heeft hier wel eens nagedacht over veganisme, en waarom heb je uiteindelijk toch besloten om niet veganistisch te gaan leven?
(Ik bedoel dit overigens niet lullig ofzo, ik krijg zelf ook regelmatig opmerkingen over hoe inconsequent ik ben met mijn leren schoenen en eierkoeken.... ik ben alleen nieuwsgierig hoe andere vegetariërs hier tegenaan kijken).
-
Ik vind het wel boeiend. Ik ben erg bezig op het moment om te kijken hoe je zo plantaardig mogelijk kan leven. Lijkt me gezond om regelmatig te doen en ik vind het ook wel een uitdaging om te eten zonder geklier aan dieren. Maar echt veganist zou ik niet kunnen, ik hou zo van kaasjes en eieren en honing. Maar in sommige gerechten probeer ik het nu met bijv. sojaroom of sojamelk te redden. Valt helemaal niet tegen.
-
In mijn tijd was het al een hele stap om vegetarisch te gaan eten. Begin jaren 70. De stap naar veganistisch nooit overwogen, omdat dit ook in een kwade reuk was komen te staan. In Noord-Groningen was er een ouderpaar die om principiële redenen de kinderen macro-biotisch en veganistisch liet opgroeien. Totdat één van de kinderen stierf. De ouders werden uit hun ouderlijke macht gezet. Dit voorval met desastreuze afloop heeft indertijd de noordelijke berichtgeving gedomineerd. En ik hoefde mij dus niet te verdedigen voor het dragen van leren schoenen en dergelijke. Het vegetarische eten is gebleven en bevalt mij goed. Ik hoef geen grotere stap te zetten.
-
Ik drink sojamelk, maar gebruik soms (vegetarische) kaas, yoghurt of kwark. Loop op schoenen die niet van leer zijn gemaakt (ook geen suede), ze zien er alleen niet netjes uit. Riem van katoen. Dus kleine stapjes, op weg naar het ultieme.
-
In het begin van mijn vegatopia-avontuur ;), dus weer heel wat jaartjes geleden, toen wist ik ook nog niet echt wat veganisme inhield. Door de informatie die ik hier kreeg ben ik aan het denken gezet. Toen was het inderdaad voor mij een logische stap verder, omdat ik vegetarisme in mijn gevoel toch het halve werk vond.
En tuurlijk heb je in het begin iets van dat het wel lastig is enzo. Maar ik denk dat iedereen dat wel ook gehad heeft toen die koos om vegetarier te worden. Toen was de keuze en de wil om vegetarier te zijn ook iets wat meer woog dan wat andere denken en wat het in de praktijk zou in houden. Voor mij was het niet erg lastig in ieder geval die overstap, maar zuivel enzo domineerde ook niet echt mijn eetstijl. Voor mij was het simpel. De dieren hebben gewoonweg niet eens een keuze en ik heb dat wel. Dat kleine offer, dat klein beetje ongemak vind ik daarom ook niet opwegen tegen het leed waar de dieren mee te maken krijgen. Daarom de logische keuze voor mij geweest.
-
Ik vind het niet nodig. Ik koop voor mijn familie ook (zoveel mogelijk, maar ja we zitten in Zwitserland he) biologisch vlees. We drinken bio-zuivel, gebruiken bio-yoghurt etc. Het enige wat er nog wel eens doorheen gaat zijn niet bio toetjes (of mijn man die boodschappen doet :-\).
Ik ben nog steeds van mening dat je dieren best mag gebruiken, alleen niet misbruiken. Daarom ben ik ook niet principieel tegen vlees, alleen tegen fout vlees (en ik vind het tegenwoordig gewoon ranzig). Met vis hetzelfde. Als iedereen verstandig om zou gaan met vis is het goed, maar nu is er zoveel veel bij- en overvang dat ik het voor mezelf niet meer kan verantwoorden.
En dan is er nog kaas :-*.
Nee, veganist worden zit er niet in.
Daarbij komt nog dat je als veganist wel erg snel tegen vitaminetekorten oploopt, dat is n.m.m. een teken dat je je als mens zo niet kunt voeden op de lange termijn.
-
Daarbij komt nog dat je als veganist wel erg snel tegen vitaminetekorten oploopt, dat is n.m.m. een teken dat je je als mens zo niet kunt voeden op de lange termijn.
Hoe kom je dáár nou bij? ??? Als veganist is de enige vitamine die je bij moet slikken vitamine B12. En zelfs vegetariërs (sterker nog; zelfs omnivoren!) lopen het risico een tekort aan B12 op te lopen. Vandaar dat vegetariërs die niet heel veel zuivel of eieren eten aangeraden wordt een B12-supplement te slikken. Verder kunnen alle benodigde vitamines, mineralen en overige voedingsstoffen prima uit een volledig plantaardig dieet gehaald worden.
Een dieet zonder dierlijke vetten is naast dier- en milieuvriendelijker juist gezonder (minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op een te hoog cholestorolgehalte, minder kans op veel soorten kanker, minder kans op osteoporose, noem het maar op).
-
Daarbij komt nog dat je als veganist wel erg snel tegen vitaminetekorten oploopt, dat is n.m.m. een teken dat je je als mens zo niet kunt voeden op de lange termijn.
Een dieet zonder dierlijke vetten is naast dier- en milieuvriendelijker juist gezonder (minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op een te hoog cholestorolgehalte, minder kans op veel soorten kanker, minder kans op osteoporose, noem het maar op).
Daarom wordt ook aangeraden zuivelproducten van de vetarme soorten te gebruiken. Ik probeer mij er zo veel mogelijk aan te houden.
-
Daarbij komt nog dat je als veganist wel erg snel tegen vitaminetekorten oploopt, dat is n.m.m. een teken dat je je als mens zo niet kunt voeden op de lange termijn.
Een dieet zonder dierlijke vetten is naast dier- en milieuvriendelijker juist gezonder (minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op een te hoog cholestorolgehalte, minder kans op veel soorten kanker, minder kans op osteoporose, noem het maar op).
Daarom wordt ook aangeraden zuivelproducten van de vetarme soorten te gebruiken. Ik probeer mij er zo veel mogelijk aan te houden.
Ik koop wel vaak de volle producten, omdat mij dat vet wel goed lijkt, bv als je niet op je gewicht hoeft te letten
-
vet, mits onverzadigd, lijkt me sowieso niet goed. Meer suiker in je eten is om aan te komen handiger denk ik...
-
Suiker is NOOIT goed. Als je aan wilt komen, dan kan je beter aan de lijnzaadolie gaan.
-
Suiker is niet slecht voor je als je er maar niet teveel van gebruikt. Dus om aan te komen is het niet goed, maar een beetje suiker in het cakebeslag is niet slecht. Typisch zo'n waandenkbeeld van de dieetindustrie (drink dus in godsnaam gewone coca cola en niet light, dat is pas slecht voor je; geen is overigens in dit geval natuurlijk het beste ;)
)
Willem het is beter volle melk aan te lengen met water. Dan krijg je ook halfvolle melk, maar dan inclusief de mineralen etc. die er bij halfvolle melk niet meer inzitten!
Die dierlijke vetten hebben vooral betrekking op rood vlees (zie Azië)
En als je als veganist sowieso B12 moet slikken en als vegetariër heb je (alleen) kans op bewijst dat volgens mij mijn stelling. :O
-
Willem het is beter volle melk aan te lengen met water. Dan krijg je ook halfvolle melk, maar dan inclusief de mineralen etc. die er bij halfvolle melk niet meer inzitten!
Ik veronderstel dat dit niet het geval zal zijn. Halfvolle melk lijkt mij meer afgeroomd dan volle melk. Wat water bij de een maakt niet het ander, hooguit daalt het vetgehalte per liter met een ietsiepietsie.
-
Die dierlijke vetten hebben vooral betrekking op rood vlees (zie Azië)
Nee hoor, in Azië wordt ook (bijna) geen zuivel gegeten/gedronken. Ooit van de China Study (http://www.thechinastudy.com/) gehoord?
En als je als veganist sowieso B12 moet slikken en als vegetariër heb je (alleen) kans op bewijst dat volgens mij mijn stelling. :O
Je stelling dat je 'erg snel tegen vitaminetekorten oploopt' bedoel je? Nee, je loopt als veganist niet erg snel tegen vitaminetekorten op, je komt alléén vitamine B12 tekort als je gewoon gezond veganistisch eet en je zou geen B12-supplement nemen. Verder zijn alle benodigde voedingsstoffen gewoon uit plantaardige voeding op te nemen.
-
In Zwitserland wordt door kinderartsen gepropageerd dat je babies vanaf 6 maanden (mits ze verder 'normaal' eten, dus potjes oid) gewoon koemelk kunt geven. Daarbij wordt aangeraden volle melk te geven aangelengd met water omdat de halfvolle melk niet voldoende mineralen etc. meer bevat doordat het vet eruit is gehaald. Daardoor is het goede van de melk eigenlijk verdwenen. Mijn kinderen drinken dus 1 beker volle melk per dag (deden ze voordat ik dit wist ook al: gezond boerenverstand) en niet de aanbevolen 3 bekers halfvolle melk.
Klopt dat in Azië ook veel minder zuivel gebruikt wordt, maar voor zover ik weet kun je met zuivel maar zonder rood vlees een significant gezondheidsvoordeel halen (uiteraard zuivel in normale hoeveelheden).
-
Ik ben nog steeds van mening dat je dieren best mag gebruiken, alleen niet misbruiken. Daarom ben ik ook niet principieel tegen vlees, alleen tegen fout vlees (en ik vind het tegenwoordig gewoon ranzig). Met vis hetzelfde. Als iedereen verstandig om zou gaan met vis is het goed, maar nu is er zoveel veel bij- en overvang dat ik het voor mezelf niet meer kan verantwoorden.
Precies mijn mening. Als andere dieren vlees mogen eten, mogen wij dat ook. Eten en (liever niet) gegeten worden, dat is de natuur :P
Maar dat gedoe met kistkalfjes, varkensflats en veetransporten, dat is iets waar ik absoluut niet aan mee wil doen. In principe heb ik niets tegen het af en toe eten van een biologisch b**fstukje, ik persoonlijk blief het niet (en als je goed zonder kunt leven, des te beter).
En dan is er nog kaas :-*.
:kwijl:
Veganist worden is mij te gecompliceerd (ik heb nu al moeite om tijdens conferenties iets fatsoenlijks vegetarisch te regelen) en het past niet in mijn ideologisch denkraam. Maar wie graag veganistisch wil leven: prima!
-
Precies mijn mening. Als andere dieren vlees mogen eten, mogen wij dat ook. Eten en (liever niet) gegeten worden, dat is de natuur :P
Ik ben dan ook elke dag weer bang voor de opstand van de koeien en de varkens waarbij ze alle mensen gaan opeten. :P
-
Ikzelf zal nooit veganist worden. Simpelweg omdat ik mij dat etiket niet op wil plakken! Als je eenmaal daarvoor kiest dan moet je er ook voor gaan en dan zou ik ook een echte veganist willen zijn. Ik wil niet zo streng voor mijzelf zijn en denk dat ik als 'stricte' vegetarier prima met mijzelf door een deur kan, nu en in de toekomst!
Ik probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten maar als ik ergens op visite ben wil ik wel gewoon een plakje cake kunnen eten, en als ik uit eten ga naar zo'n pannenkoek boerderij (ai, die typische familie uitjes) dan wil ik ook gewoon een pannenkoek eten!
Het enige dierlijke wat ik nu wel thuis eet is af en toe een bio eitje en vega kaas. Melk houd ik niet van en honing dat gebruik ik eigenlijk nooit.
Kan me voorstellen dat het voor sommige mensen de logishe volgende stap in het leven is maar ik niet.
-
Kan me voorstellen dat het voor sommige mensen de logishe volgende stap in het leven is maar ik niet.
Ik denk dat het voor vrij weinig mensen een logische stap in het leven is. Een logische stap na vegetarisme, ok, maar in het leven...
-
Ja zo bedoel ik het ook! :)
Voor sommige vegetariers is veganist worden de logische volgende stap in hun leven.
-
;D hooj
misschien lijkt het moeilijk om vegetarier te worden maar ik ben het nu ongeveer 3 jaar, en ik moet er niet meer aan denken om vlees te moeten eten
-
Ik keek gisteren naar Vette Honger (VPRO-avondje tijdje terug, wat ik had opgenomen). Ik ben zo blij dat ik niet mee doe aan die hele kromme voedselindustrie. Misschien word ik nog blijer als ik geen koe meer hoef lastig te vallen voor melk, bij voor zijn honing en kippen voor hun eieren. Ik weet het eigenlijk wel zeker. Ik nuttig eigenlijk best veel magere kwark, yoghurt, karnemelk, smeer-kaas. Eieren veel minder (wel die verstopt zijn in koekjes :P) eieren zou ik wel zonder kunnen. Hhmm honing ook makkelijk zonder. Boter eet ik sowieso niet. Tussenstand-bottelnek is dus mijn zuivelgroep... terwijl ik soja"zuivel" ook erg lekker vind maar die zijn wel weer vetter dan mijn magere zuivelhapjes...
Hoe zit het eigenlijk met calcium dan? Mijn eetmeter (voedingscentrum) gaat nu al op tilt als ik een dag geen zuivel eet...
Nou, let op ;) ik ga het eens proberen, volgens mij is het makkelijker dan ik denk. Ik eet zoveel gangbare dingen nooit en maak (bijna) altijd mijn eigen eten.. en eet biologisch en helemaal niet zoveel... tijd zat en interesse is er ook.... kortom, moet te doen zijn ??? Wat kooktips-lessen vergaren... Sanja maar eens schaduwen krijg ik zo het idee ;)
Die China Studies... is er ook een Hollandse versie dat iemand weet. Mijn eet engels is zo beroerd.
-
Hoe zit het eigenlijk met calcium dan? Mijn eetmeter (voedingscentrum) gaat nu al op tilt als ik een dag geen zuivel eet...
http://www.vegansociety.com/html/food/nutrition/calcium.php
Nou, let op ;) ik ga het eens proberen, volgens mij is het makkelijker dan ik denk. Ik eet zoveel gangbare dingen nooit en maak (bijna) altijd mijn eigen eten.. en eet biologisch en helemaal niet zoveel... tijd zat en interesse is er ook.... kortom, moet te doen zijn ???
:cheer: Het heeft me even wat tijd en uitzoekwerk gekost, maar nu vind ik het echt helemaal te doen. :D
Wat kooktips-lessen vergaren... Sanja maar eens schaduwen krijg ik zo het idee ;)
:bloos:
Die China Studies... is er ook een Hollandse versie dat iemand weet. Mijn eet engels is zo beroerd.
Het is het echt zo waard om je eet-Engels op te krikken, want dan kun je Vegan with a Vengeance, Vegan Cupcakes Take over the World (beide Isa Chandra Moskowitz) en Vive je Vegan! (Dreena Burton) lezen.
-
ik ben helemaal fanatiek plots ::) thanx voor deze draad!
ben zelfs lid geworden van Vega! zojuist (maar 15 euro) ;D
Nu ben ik ook weer so blij met dit antwoord :-* omdat ik EN extra stimulans heb om mijn engels eens wat op te krikken en dat met boeken die me nog blijer maken want ze gaan over :loveys: liefde voor dieren... dus nu maar eens bol.commen pom pom...
-
Nee nee, www.bookdepository.co.uk
Heel betrouwbaar, heel goedkoop en geen portokosten!
-
:cheer:
Ik heb zojuist uitgerekend dat als ik jou 3 boekentips koop en the china study ik bij bol 73 euro kwijt ben en bij jou boekensite tip nog geen 50 euro... Ik weet niet of ik boos moet zijn of blij...
(eerst naar georgettes deze maand :ylsuper: wat overblijft na mijn gympenvervangers gaat richting vive le vegan!)
-
:cheer: Het heeft me even wat tijd en uitzoekwerk gekost, maar nu vind ik het echt helemaal te doen. :D
Waar ging het meeste tijd in zitten/ingewikkeldste/lastigste (of val ik nu van de draad af?)
-
Wat ik moest eten (welke producten vegan zijn, welke producten het lekkerst zijn ter vervanging van...), en dingen uitproberen (hoe krijg je de lekkerste pannenkoeken, hoe bak je een vegan cake, hoe maak je wentelteefjes en een quiche, etc).
En pas maar op, bookdepository is echt verslavend goedkoop (en ze hebben er heel veel vegan kookboeken. Ik weet niet hoe lang mijn kookboekenplank het nog gaat houden... ;D )
-
Ingredienten checken, nu ben ik een wandelende database met alle geschikte produkten maar in het begin stond ik wanhopig in de supermarkt te turen naar al die kleine lettertjes. Vooral als je trek hebt in iets lekkers kan dat heel frustrerend zijn in het begin!
-
Ik vind het heel knap als je veganist kan zijn. Ik ben zelf gewoon vegetariër en lees in de supermarkt al constant ingrediënten..
-
Mijn vraag is dus eigenlijk: wie heeft hier wel eens nagedacht over veganisme, en waarom heb je uiteindelijk toch besloten om niet veganistisch te gaan leven?
Op een dag zat ik zo maar wat te surfen op internet naar vegatrische sites, door alle info kwam ik er pas achter wat er eigenlijk echt allemaal aan de hand was. Ik wilde niet meer mee doen aan al dat (verborgen) leed en besloot gewoon consequent te worden. Na die dag duurde het nog een kleine week dat ik veganist werd. Dat was dan na 20 jaar vegetarisch te hebben geleefd, nu ben ik al weer iets van 5 jaar veganist.
-
Hallo,
Ik was vegetarier maar ben sinds kort veganist.
Hieronder mijn motivatie:
Dieren worden voor kaas en melk bijvoorbeeld net zo goed gevangen, gehouden en pijn gedaan.
Ook denken mensen vaak dat biologisich de oplossing is, ik kan je vertellen ik heb gezien dat die dieren iets meer ruimte krijgen maar echt niet allemaal buiten rondhuppelen. Misschien is het iets beter maar nog niet helemaal zuiver.
Een koe kan alleen melk geven als er kalfjes zijn en wat gebeurt er met die kalfjes? Juist.
Wol komt van de schapen die van het scheren soms wonden oplopen of geen winterjas meer hebben.
En dan de koekjes waar ei in verwerkt is. Het zijn scharreleieren dat zijn toch de meest diervriendelijke? Nee, diervriendelijker dan de schaamteloze legbatterij-eieren maar vriendelijk, nee.
Ze lopen niet allemaal buiten en snavels worden vaak afgebrand omdat ze elkaar anders pikken.
Is dat zo raar met ruimtegebrek?
Dan zijn er de vrije uitloop eieren, de beste, meest diervriendelijke eiren.
Maar stel: er breekt de vogelpest uit, dan misschien toch niet zo diervriendelijk meer?
Naar mijn idee houden vegetariers een oog open en sluiten ze de andere. Niet dat ik zeg dat veganisten superieur zijn of iets. Alleen kun je je wel afvragen wat je beweegreden was om vegetarier te worden. Mogen er van jou geen dieren gedood worden voor vleesconsumptie of is het idee er omheen hetgeen dat jij je zo aantrekt? Denk er maar eens overna.
Groetjes,
Jade
-
Ik denk er regelmatig over na en leef voor een groot deel veganistisch.
Zeker moet een kalf geboren worden voor melk maar waarom zou je dat moeten slachten? In leven houden kost geld, dan betalen we maar meer voor kaas of melkproducten en anders neem je die niet (denk ik hoor, is geen aanval). En een mensenvrouw kan na het krijgen van 1 kind jaren melk blijven geven, dat is met de meeste zoogdieren zo alleen wordt de opbrengst minder: weer het geld.
Stiertjes die geboren worden kan je al in een zeer vroeg stadium ontdekken, als het nog niet veel meer is dan een klompje cellen zonder gevoel.
Dat neemt niet weg dat ik wel zo min als voor mij mogelijk melkproducten gebruik. Oftewel: vrijwel alleen kaas want in gerechten voldoet sojaroom en sojamelk/yoghurt prima (eigenlijk nog lekkerder ook)
Wat betreft eieren, de biologisch dynamische eieren die ik eet komen van boerderijen die regelmatig de deuren open hebben en die vind ik prima voor ze zorgen. Het kan nog beter en daarom hoop ik ooit eigen kippen te verzorgen, inclusief haan. Leggen ze dan is het mooi, leggen ze niet (meer) dan mogen ze gewoon lekker zo oud worden als ze kunnen, waarom niet? (in de industrie kom je dan weer op geld uit, ik zou er graag meer voor willen betalen, ook voor het leven van hanen (adopteer een haan vind ik daarom een leuk/goed project).
Dit zijn althans mijn afwegingen.
Als het gaat om of dieren in gevangenschap mogen leven en of je dierlijke producten mag gebruiken zonder het dier te doden, dan kom je op het gebied van grenzen stellen en die liggen voor iedereen anders. Als mens ben je ook zo vrij niet en een dier in de natuur heeft ook zoveel vrijheden niet. Beide hebben hun voor en nadelen. Een beetje kort door de bocht (om er geen ellenlang verhaal van te maken want dat is het al): ik jouw ei (wat vaak zelf gegeten wordt overigens) en jij goed voer, drinken, bescherming tegen roofdieren. zoiets ;)
Maar ook ik heb niet de waarheid in pacht ;) Ik probeer wel zoveel mogelijk bewust te zijn van wat je eet en wat alternatieven zijn maar dat doe ik met alle ingredienten, al of niet dierlijk.
-
Wat betreft eieren, de biologisch dynamische eieren die ik eet komen van boerderijen die regelmatig de deuren open hebben en die vind ik prima voor ze zorgen
Die dieren worden ook na max 2 jaar geslacht. En ook daar worden dieren voor gefokt die van zelfde bedrijven afkomen als waar ze voor de bioindustrie vandaan komen. De haantjes zijn natuurlijk ook daar nutteloos. En die gaan ook vergast worden of versnipperd.
-
De laaste tijd ben ik wat minder anti-veganisme dan ik was (dat was heel anti), ik raak er steeds meer in geïnteresseerd. Toch heb ik het gevoel dat veganisten iets fout zien als ze bijvoorbeeld stellen dat vegetariërs een eerste stap zijn en veganisten hun principes gewoon consequent(er) toepassen. Voor mijn gevoel is het geen één stap/twee stappen maar een verglijdende schaal en op een gegeven moment moet je 'stop' zeggen omdat je anders net zo goed kunt ophouden met leven om het cru te zeggen. Niet dat een veganist geen leven heeft, verre van, maar feit is dat vrijwel alles dat de mens doet direct of indirect schade berokkend aan het milieu en dus ook de dieren en planten met wie wij deze aardbol delen. Het is goed je daar bewust van te zijn, maar veel veganisten geven mij het gevoel een soort 'perfectie' na te streven, een staat waarin ze niemand (in ieder geval geen dieren) kwaad doen. Dit vind ik eerlijk gezegd een irreël en absurd doel. Veganisme associeer ik teveel met een gevoel van superioriteit en een 'angst' voor dierlijke producten. Liever ben ik deeltijd veganist, of flexinist zo je wilt. Bovendien wil ik op een willekeurig terras kunnen lunchen, zonder dingen te moeten bestellen als 'een broodje kaas zonder kaas'.
-
Elke veganist bepaald zijn eigen grenzen en hoe ver die gaat. Ik probeer zo ver mogelijk te gaan, maar dat betekent niet dat ik niet realistisch ben. Sommige dingen kan je gewoon niet mijden en je hebt altijd impact.
Ik merk wel dat er een trend is wat betreft veganisten. De 'veganist' van vroeger is een beetje het stereotype beeld, maar de 'nieuwe' veganist is in opmars.
Deze wil niet eten zonder kleur, maar wil ook het lekkere des levens hebben en genieten ondanks de redenen waarom die persoon veganist is geworden.
Bovendien wil ik op een willekeurig terras kunnen lunchen, zonder dingen te moeten bestellen als 'een broodje kaas zonder kaas'.
Het zou mooier zijn natuurlijk als je op een willekeurig terras kan gaan zitten en dan een broodje kan bestellen die zonder dierlijke producten is. Dat gebeurd natuurlijk alleen als er vraag is en komt.
-
Wat betreft eieren, de biologisch dynamische eieren die ik eet komen van boerderijen die regelmatig de deuren open hebben en die vind ik prima voor ze zorgen
Die dieren worden ook na max 2 jaar geslacht. En ook daar worden dieren voor gefokt die van zelfde bedrijven afkomen als waar ze voor de bioindustrie vandaan komen. De haantjes zijn natuurlijk ook daar nutteloos. En die gaan ook vergast worden of versnipperd.
Daarom wil ik ook eigen kippen en adopteer ik haantjes EN vind ik een signaal afgeven beter werken (in mijn ogen dan) als niemand die kippen na twee jaar dood af wil nemen maar wel meer voor eieren wil betalen (een kip kan namelijk vele jaren langer leggen dan 2 jaar, dat gaat zelfs in de natuur nog langer door) dan zullen ze toch wat moeten.
Ik gebruik niets van dode dieren op mijn schaatsen na omdat ik daar destijds geen goede oplossing voor had en hoop dat die er wel is als ik aan nieuwe toe ben. Dus dan kunnen ze niets met dat dode dier, is het beter ze in leven te houden en de prijs van de eieren omhoog te gooien.
Dat zal overigens wel meevallen denk ik want ik heb uitgerekend wat "je" aan kippen zou moeten verzorgen als 4 mensen iedere dag een ei willen (daar kom ik bij lange na niet aan), Dat viel me echt alles mee. Ik geloof dat we dan over 12 jaar over een stuk of 9 kippen hebben en een aantal hanen (hoewel ook bij eieren al aan sexebepaling gedaan kan worden (ze kunnen zien of het een mannelijke of vrouwelijke vrucht is, die ontwikkelingen zijn al behoorlijk ver). Wil je eieren dan moet je dat geld er maar voor over hebben.
Maar zo zie ik het l)
-
Daarom wil ik ook eigen kippen en adopteer ik haantjes EN vind ik een signaal afgeven beter werken (in mijn ogen dan) als niemand die kippen na twee jaar dood af wil nemen maar wel meer voor eieren wil betalen (een kip kan namelijk vele jaren langer leggen dan 2 jaar, dat gaat zelfs in de natuur nog langer door) dan zullen ze toch wat moeten.
Ik geloof dat je nooit meerdere haantjes bij kippen moet zetten.
Maar ga je kippen kopen of uitgestotene opvangen? Neem aan het laatste.
Wat betreft het leggen. Alle kippen zijn zo gefokt op veel eieren leggen. Het is eigenlijk gewoon te bizar dat de mens een dier zo gefokt heeft dat die zoveel eieren legt, terwijl de voorouders van de kip maar 10 a 12 eieren per jaar legde.
-
Wat betreft het leggen. Alle kippen zijn zo gefokt op veel eieren leggen. Het is eigenlijk gewoon te bizar dat de mens een dier zo gefokt heeft dat die zoveel eieren legt, terwijl de voorouders van de kip maar 10 a 12 eieren per jaar legde.
Hee realist, er bestaan nog genoeg rassen die nog gewoon 10 a 12 eieren per jaar leggen hoor. ;)
-
Wat betreft het leggen. Alle kippen zijn zo gefokt op veel eieren leggen. Het is eigenlijk gewoon te bizar dat de mens een dier zo gefokt heeft dat die zoveel eieren legt, terwijl de voorouders van de kip maar 10 a 12 eieren per jaar legde.
Hee realist, er bestaan nog genoeg rassen die nog gewoon 10 a 12 eieren per jaar leggen hoor. ;)
het mensenras ;)
Je bedoelt verder de kippenrassen voor de sier? Die niet voor de eieren zijn gefokt?
-
Je bedoelt verder de kippenrassen voor de sier? Die niet voor de eieren zijn gefokt?
Wat ik bedoel is niet zo relevant, het gaat erom dat een uitspraak als "Alle kippen zijn zo gefokt op veel eieren leggen" gewoon niet waar is.
-
Wat ik bedoel is niet zo relevant, het gaat erom dat een uitspraak als "Alle kippen zijn zo gefokt op veel eieren leggen" gewoon niet waar is.
laat ik het dan zo zeggen... dat alle kippen gefokt zijn voor het dienen van de mens :)
-
Ik ben geen veganist, maar ik zal ze nooit afvallen. Als mensen om uitleg vragen, zal ik ook geduldig uitleggen wat een veganist is.
-
Ik ben 10j vegetarier maar eigenlijk deels veganist,en ben nu op weg om helemaal 100% vegan te worden,ik hoop dat ik genoeg spullen kan vinden, en anders,verhongeren hé ;-) Ik doe alles voor de dieren uit liefde <3
-
De laaste tijd ben ik wat minder anti-veganisme dan ik was (dat was heel anti), ik raak er steeds meer in geïnteresseerd. Toch heb ik het gevoel dat veganisten iets fout zien als ze bijvoorbeeld stellen dat vegetariërs een eerste stap zijn en veganisten hun principes gewoon consequent(er) toepassen. Voor mijn gevoel is het geen één stap/twee stappen maar een verglijdende schaal en op een gegeven moment moet je 'stop' zeggen omdat je anders net zo goed kunt ophouden met leven om het cru te zeggen. Niet dat een veganist geen leven heeft, verre van, maar feit is dat vrijwel alles dat de mens doet direct of indirect schade berokkend aan het milieu en dus ook de dieren en planten met wie wij deze aardbol delen. Het is goed je daar bewust van te zijn, maar veel veganisten geven mij het gevoel een soort 'perfectie' na te streven, een staat waarin ze niemand (in ieder geval geen dieren) kwaad doen. Dit vind ik eerlijk gezegd een irreël en absurd doel. Veganisme associeer ik teveel met een gevoel van superioriteit en een 'angst' voor dierlijke producten. Liever ben ik deeltijd veganist, of flexinist zo je wilt. Bovendien wil ik op een willekeurig terras kunnen lunchen, zonder dingen te moeten bestellen als 'een broodje kaas zonder kaas'.
Mag ik vragen hoeveel vegans je kent? Ik ken namelijk bijna niemand die zo is als jij beschrijft. Het zijn juist andere mensen die je gaan proberen te 'pakken' op inconsequenties ('maar als je loopt, dan trap je insecten dood!'). Trouwens, kun je niet beter naar de redenen kijken waarom iemand vegan is in plaats van te zeggen dat ze te ver gaan? Ik lees hierboven namelijk geen enkel argument als 'maar die waardeloze kalfjes/haantjes die...', alleen maar (no offence) een vooroordeel en 'gemakzucht'. Waarom andere vegans vegan zijn en wat zij wel of niet doen heeft mij niet laten tegenhouden vegan te worden, en ik zie ook niet in waarom het dat had moeten doen.
-
Zelfs als ze 10 eieren per jaar leggen, zijn het er genoeg met dat aantal ;) Zoveel eieren eet ik namelijk niet.
En anders nog gezellig een paar kippies erbij want ik vind het ook reuze leuke beessies!
Behalve voor de groententuin en een groot veld brandnetels wilde ik ook naar een boerderij verhuizen om zoveel dieren te kunnen verzorgen die gewoon eens oud mogen worden ipv afgedankt. Ik heb altijd al wat met koeien gehad en die wil ik er ook (nee, die ga ik niet melken) ik weet zelfs al dat ik de zwitserse het leukst vind met hun wollige oren. Een paar varkentjes lekker laten rondhollen (alleen 1 plek verbieden en dat is de groentetuin ;D ) Ach er zijn vast zat afgedankte dieren die wel een goed plekkie kunnen gebruiken. We hebben nu een boerderij op het oog met bijna 3 ha land. Maar ik dwaal af....
Het kippenras wat ik mooi vind en wat ook een aangenaam karakter schijnt te hebben, de oerhollandse kip, legt geloof ik wel vaker maar zoals met alles: mocht er "teveel" zijn dan geven we ze weg net als de groenten, aan mensen die het gebruiken kunnen.
-
Mag ik vragen hoeveel vegans je kent? Ik ken namelijk bijna niemand die zo is als jij beschrijft. Het zijn juist andere mensen die je gaan proberen te 'pakken' op inconsequenties ('maar als je loopt, dan trap je insecten dood!'). Trouwens, kun je niet beter naar de redenen kijken waarom iemand vegan is in plaats van te zeggen dat ze te ver gaan? Ik lees hierboven namelijk geen enkel argument als 'maar die waardeloze kalfjes/haantjes die...', alleen maar (no offence) een vooroordeel en 'gemakzucht'. Waarom andere vegans vegan zijn en wat zij wel of niet doen heeft mij niet laten tegenhouden vegan te worden, en ik zie ook niet in waarom het dat had moeten doen.
Ik ken 2 vegans, niet zo heel veel geef ik onmiddelijk toe. Misschien had ik het wat duidelijker moeten verwoorden: wat mij tegenstaat aan veganisme is dat het voor mijn gevoel kan uitmonden in niet heel constructief denken, door een angstvallig vermijden van alles dat dierlijk is of zou kunnen zijn. Als het gaat om het kalfjes/haantjes argument zou het misschien beter zijn voor het dierenleed als alle veganisten over zouden stappen op biologische zuivel, dan komt dat misschien boven het huidige belabberde marktaandeel uit. Natuurlijk heb je extreme en minder extreme vegans, maar met de meer extreme soort wil ik liever niet geassocieerd worden, voor mijn eigen rust omdat ik me als vegetariër al genoeg moet verdedigen. Van de veganiste die ik kende kreeg ik wel steeds te horen hoeveel leed er wel niet in een ei ofzo zat en dat stond me erg tegen. Kortom: misschien meer mijn persoonlijke gevoel bij veganisme dan iets anders.
Wat 'gemakzucht' betreft: dit vind ik een te gemakzuchtige term. Ik wil graag bij vrienden kunnen eten zonder mijn eigen eten mee te hoeven nemen of te verlangen dat zij zich in mijn voedingspatroon verdiepen. Zo wil ik ook met iemand een broodje op een terras kunnen eten.
-
Ik ken 2 vegans, niet zo heel veel geef ik onmiddelijk toe. Misschien had ik het wat duidelijker moeten verwoorden: wat mij tegenstaat aan veganisme is dat het voor mijn gevoel kan uitmonden in niet heel constructief denken, door een angstvallig vermijden van alles dat dierlijk is of zou kunnen zijn.
Maar daar ben je natuurlijk gewoon zelf bij, en ik zie niet helemaal in waarom dat bij veganisme erger zou zijn dan bij vegetarisme.
Als het gaat om het kalfjes/haantjes argument zou het misschien beter zijn voor het dierenleed als alle veganisten over zouden stappen op biologische zuivel, dan komt dat misschien boven het huidige belabberde marktaandeel uit.
Eh... deze redenering snap ik echt niet. Waarom zou ik in hemelsnaam bio-zuivel gaan kopen? Ten eerste, kalf-stiertjes gaan nog steeds naar de (gewone!) slacht (ze mogen alleen iets langer bij hun moeder blijven), vrouwelijke kalfjes moeten om de zoveel tijd zwanger worden en gaan uiteindelijk de vleesindustrie in.
Biologische haantjes gaan ook nog steeds de shredder in, kippen worden ook nog steeds als ze niet meer 'rendabel' zijn geslacht.
Waarom zou ik mee gaan werken aan zoiets, alleen om een signaal te geven dat biologisch net een ietsiepietsie beter is dan bio-industrie? Ik ben tegen die hele praktijk, of het nu biologisch is of niet.
Wat 'gemakzucht' betreft: dit vind ik een te gemakzuchtige term. Ik wil graag bij vrienden kunnen eten zonder mijn eigen eten mee te hoeven nemen of te verlangen dat zij zich in mijn voedingspatroon verdiepen. Zo wil ik ook met iemand een broodje op een terras kunnen eten.
Maar moeten ze dat niet nu ook al door je vegetarisme? En met dingen op een terras heb ik eigenlijk nooit veel problemen (dat verwachtte ik in het begin wel moet ik zeggen, maar als je gewoon vertelt wat je wel eet is het eigenlijk nooit een probleem).
-
at mij tegenstaat aan veganisme is dat het voor mijn gevoel kan uitmonden in niet heel constructief denken, door een angstvallig vermijden van alles dat dierlijk is of zou kunnen zijn.
Dat is juist toch constructief?
Van de veganiste die ik kende kreeg ik wel steeds te horen hoeveel leed er wel niet in een ei ofzo zat en dat stond me erg tegen. Kortom: misschien meer mijn persoonlijke gevoel bij veganisme dan iets anders.
Kreeg je dat te horen toen je een ei ging eten? Of toen er al een gesprek was over je vegetarisme en de veganist toen aangaf dat er nog heel veel leed achter het ei zat? Is namelijk wel een verschil in hoe je het kan opvatten uit de situatie. Bij het laatste kan het gewoon een gevolg zijn van dat gesprek, die jij wellicht initieerde.
Dan is het raar om de veganist dan weer aan te wijzen als 'opdringerig' of 'extreem'.
Ik ken het wel vanuit de gesprekken met vleeseters. Vleeseters beginnen dan een discussie over dat je veganist bent en dan ga je allerlei dingen uitleggen vanuit een goede wil om informatie te geven over het waarom. En dan opeens vinden ze je opdringerig, extreem of dat je je mening wilt opdringen etc. Terwijl jezelf gewoon alleen je mening geeft en informatie.
Wat 'gemakzucht' betreft: dit vind ik een te gemakzuchtige term. Ik wil graag bij vrienden kunnen eten zonder mijn eigen eten mee te hoeven nemen of te verlangen dat zij zich in mijn voedingspatroon verdiepen. Zo wil ik ook met iemand een broodje op een terras kunnen eten.
Tuurlijk. Zou ik ook willen. Persoonlijk betekent dat voor mij als veganist, dat ik echter 'offers' breng. Dus als dat betekent dat ik niet zomaar zou kunnen eten bij vrienden of broodje op terras kunnen eten e.d. En noem het extreem ofzo, maar voor mij persoonlijk is dat iets wat ik graag wil doen voor de dieren.
-
Offers offers.
Het is uit eigen wilskracht, dus 'pijn' hoeft het niet doen.
En moeilijk zal het vast wel zijn (soms/)vaak, maar ik kan me perfect inbeelden dat mensen veganist worden. Ikzelf eet sinds een paar maanden geen vis meer, na reeds 6 en half jaar vegetariër t zijn (die vis at), maar denk niet dat ik tot veganisme ga overgaan. Misschien later.
Trouwens, nog iets, moeilijk op terrasjes, ... Ik liep vandaag over de Meir en er werden veganistische hapjes uitgedeeld (brownie-achtigen)! Weet iemand hoe deze gemaakt worden? (want ze zijn héérlijk!!)
-
Offers offers.
Het is uit eigen wilskracht, dus 'pijn' hoeft het niet doen.
Ja, zo noem ik het maar. Ik heb er verder eigenlijk geen ongemak van gehad. Tuurlijk heb je soms dingen die je graag at enzo, maar dat weglaten is dan een klein dingetje in vergelijking met het dierenleed vind ik dan en moet ik gewoon niet zeuren. Genoeg anders lekkers :)
Trouwens, nog iets, moeilijk op terrasjes, ... Ik liep vandaag over de Meir en er werden veganistische hapjes uitgedeeld (brownie-achtigen)! Weet iemand hoe deze gemaakt worden? (want ze zijn héérlijk!!)
De Meir, dat is antwerpen toch? Daar liep Bite Back (www.biteback.be) hapjes uit te delen en mensen te informeren.
Kan wel even voor je vragen welk recept ze gebruikten daarvoor.
-
Interessant om dit topic te lezen.
Bij mezelf merk ik dat ik sinds een paar jaar steeds 'extremer' word. Nouja, dat klinkt weer zo negatief... ik bedoel dat ik steeds principieler word in mijn vegetarisme. Sinds een jaar eet ik helemaal geen eieren meer, ook geen biologische. Ik kon het idee niet loslaten dat het een onbevrucht ei is. Ik zie het niet als een dood kuikentje, maar wel als een slijmerig dingetje uit de buik van een kip. (jak!)
Melk drink ik al jaren niet meer (wel sojamelk) en kaas koop ik nooit.
Mijn zondes: af en toe een klein beetje parmezaanse kaas, soms wat blokjes feta, en ik draag nog steeds leren schoenen. Buiten de deur wil ik soms nog wel dingen accepteren die ik zelf thuis nooit zou eten; een broodje kaas bijvoorbeeld, als er niets anders is. En ik ben gek op pizza.... :-\
Toch knaagt het, en laat ik steeds meer dingen staan. Ik weet alleen niet of ik zoveel 'offers' kan brengen als Draek, hoewel ik wel denk dat de kans groot is dat die dag ooit aanbreekt. Een paar jaar geleden had ik tenslotte ook niet gedacht dat ik nooit meer kaas zou kopen!
-
Ik ken het wel vanuit de gesprekken met vleeseters. Vleeseters beginnen dan een discussie over dat je veganist bent en dan ga je allerlei dingen uitleggen vanuit een goede wil om informatie te geven over het waarom. En dan opeens vinden ze je opdringerig, extreem of dat je je mening wilt opdringen etc. Terwijl jezelf gewoon alleen je mening geeft en informatie.
Nou is het natuurlijk zeker wel zo dat de meeste vleeseters zich al aangevallen voelen, wanneer je alleen maar zegt dat je vegetariër/veganist bent. Maar als je met iemand communiceert, dan wordt slechts zo'n 7% van die communicatie bepaald door wat je zegt. De rest wordt bepaald door stemgeluid en voornamelijk door lichaamshouding. Ik heb het volgens mij jaren geleden al eens tegen je gezegd, maar je zou eens een video-opname van jezelf moeten zien. ;)
Dat je dus 'gewoon' je mening geeft, en informatie, dat zal dus in de praktijk vaak wel heel anders zijn, althans, heel anders worden ervaren door je gesprekspartner(s).
-
Nou, ik denk dat je wel een verkeerd beeld van me hebt hoor ;D
Misschien moet je eens op straat naar een info stand komen waar ik ben, dan kan je mij testen ;)
-
Ik liep vandaag over de Meir en er werden veganistische hapjes uitgedeeld (brownie-achtigen)! Weet iemand hoe deze gemaakt worden? (want ze zijn héérlijk!!)
http://allrecipes.com/Recipe/Vegan-Brownies/Detail.aspx
Bij dat recept doe ik dan een handvol noten bij en de chocoladetopping, maak ik door pure vegan chocolade te smelten met vegan boter. Maar die laatste dingen doe ik op't gevoel, dus... :s 'k Gebruik ook iets minder suiker...
-
Ik liep vandaag over de Meir en er werden veganistische hapjes uitgedeeld (brownie-achtigen)! Weet iemand hoe deze gemaakt worden? (want ze zijn héérlijk!!)
http://allrecipes.com/Recipe/Vegan-Brownies/Detail.aspx
Bij dat recept doe ik dan een handvol noten bij en de chocoladetopping, maak ik door pure vegan chocolade te smelten met vegan boter. Maar die laatste dingen doe ik op't gevoel, dus... :s 'k Gebruik ook iets minder suiker...
Wow thanks!! Heb ik iets om te eten tijdens mijn examenperiode (mm lekker dik worden ;)> wat een hoop suiker zeg! :))
En ja, Meir is in Antwerpen, ik woon hier. x
-
Laten we zeggen dat ik vegi ben met een snuifje vegan. Ik eet dus geen vis/vlees, let er op dat ik geen leder kledij heb (schoenen probeer ik maar dit is soms moeilijk), ik gebruik geen dingen die getest zijn op dieren (shampoo van body shop, zeep van ecover), enzo.
Ik draag wel wol en daar heb ik wel geen verantwoording voor.
Maar ik was het eens met Hausfrau dat je dieren wel mag gebruiken maar niet misbruiken.
De eitjes komen van onze eigen kippen. Officieel geen dierenmishandeling. Ze blijven leven totdat ze zelf dood gaan. Kaas en zo probeer ik in bio planet te kopen.
Ik doe mijn best maar ik zou kaas teveel missen als vegan. Alhoewel ik de laatste tijd al serieus afgekickt ben.
Ik ben wel jaloers op vegan's (al die discipline) ma ja ik draag mijn steentje toch bij aan een goede wereld he 8)
-
Inderdaad Rozemarijn, het is toch hartstikke goed zo?
De kaas zou ik ook moeilijk vinden, hoe weinig ik er ook van eet. Vooral de speciale dingen die je maar weinig gebruikt vind ik zo lekker: parmezaanse kaas, echte feta....
Volgens mij bestaat er ook 'vegan-kaas', hoewel ik niet weet hoe ze dat dan klaarmaken. Misschien tofu met kaassmaak? Als dat ook lekker zou smaken, zou ik zeker overwegen om daar op over te stappen...
-
Kaas lijkt mij ook het moeilijkst eerlijk gezegd! Ik eet het niet altijd maar bij vlagen. Vooral kaaskorstje over een ovengerecht of speciale kazen als brie, blauwe kaas, rambolachtige kazen, zeker in de herfst zou ik daar moeite mee hebben. In het voorjaar en de zomer eet ik voornamelijk groenten, liefst gestoomd of rauw zonder teveel toevoegingen.
-
Ik vind veganisme de enige echt goede manier om om dierenleed in de bio-industrie te stoppen.
Toch ben ik maar gewoon vegetariër omdat een veganistisch dieet naar mijn mening veel te veel beperkt (vooral kaas zou ik erg missen). Tsja....dan ben ik dus inconsequent. Maar consequent zijn is zowieso met al die e nummers heel erg moeilijk.
-
Volgens mij bestaat er ook 'vegan-kaas', hoewel ik niet weet hoe ze dat dan klaarmaken. Misschien tofu met kaassmaak? Als dat ook lekker zou smaken, zou ik zeker overwegen om daar op over te stappen...
Wel op basis van soja, maar het is geen tofu met kaassmaak. ;D Ik vind zelf de Cheezly van Redwood erg lekker, maar op kaasgebied ben ik dan weer geen autoriteit want ik heb nooit van kaas gehouden (behalve gesmolten). En 't is net als met 'vleesvervangers', als je verwacht het echte te eten en dan daar een hap van neemt... da's meestal niet lekker.
Maar niet alles wordt gemaakt van soja. Veggie parmezan kun je bijvoorbeeld maken van amandel of cashewnoten met voedingsgist. Een sausje voor mexicaanse gerechten eveneens op basis daarvan (zie hier (http://shmooedfood.blogspot.com/2006/10/nacho-cheese-dip.html), voor pimentos gebruik ik gewoon geroosterde paprika's uit pot en voedingsgist/edelgist (nutritional yeast) is bij de Natuurwinkel te krijgen.
-
Erm... mijn citatenknop doet niet wat ik wil, dus op het gevaar af dat niemand me meer kan volgen (voor zover dat eerder al kon :P): Sanja, mijn argument dat veganisten misschien beter biologische zuivel zouden kunnen eten dan geen zuivel, is gebaseerd op de -hypothetische- aanname dat hoe meer mensen er biologische zuivel eten, hoe meer de bedrijftak kan groeien, zodat de prijs kan dalen en er uiteindelijk meer bio zuivel wordt geconsumeerd en er minder dierenleed is. Ik ga er namelijk vanuit dat dat bij biologische zuivel het geval is, ondanks dat de dieren uiteindelijk geslacht zullen worden. Het hangt denk ik heel erg af van je invalshoek: als je vindt dat wij geen dieren mogen doden of anderszins kwaad doen dan is veganisme inderdaad de meest logische keuze. Ik zelf vind dat mensen an sich het recht hebben dieren te 'gebruiken' dus ook ze te doden. Ik ben het echter helemaal niet eens met de bio-industrie en de verwoesting van ons milieu, en daarom eet ik vegetarisch en minder ik zuivel en eieren.
Wat mij aan -sommige- veganisten stoort, is dat zij hun ideaal als een roeping opvatten die een buitenproportioneel deel van hun leven uitmaakt. (dit geldt overigens ook voor sommige vegetariërs). Mijn veganistische vriendin vond, toen ik zei minder eieren te zijn gaan eten, dat dit nog niet 'goed' was en dat ik beter helemaal veganist kon worden, alsof er een brede kloof is tussen bijvoorbeeld nooit eieren eten en eens in de maand een ei eten. Dit is natuurlijk maar één voorbeeld, maar het is exemplarisch voor het gevoel dat ik soms heb dat voor sommige mensen het 'hokje' (veganist, vegetariër) te belangrijk is.
-
is gebaseerd op de -hypothetische- aanname dat hoe meer mensen er biologische zuivel eten, hoe meer de bedrijftak kan groeien, zodat de prijs kan dalen en er uiteindelijk meer bio zuivel wordt geconsumeerd en er minder dierenleed is. Ik ga er namelijk vanuit dat dat bij biologische zuivel het geval is, ondanks dat de dieren uiteindelijk geslacht zullen worden.
Veel anders is het niet. Het gaat in mijn ogen dus om kleine dingetjes hier en daar, maar echt super verbeteringen voor de dieren wil ik het niet noemen. Voor de meeste veganisten, iig voor mij, is veganisme vanuit een gevoel dat het niet ok is om dieren te gebruiken. Er zijn ook wel veganisten die het meer doen om 'dierenwelzijn', maar dat is maar een klein deel.
Veganisme betekent namelijk tegen dierenuitbuiting te zijn.
Dus ik denk niet dat je veel veganisten zover krijgt biologisch zuivel te nemen ;)
Het hangt denk ik heel erg af van je invalshoek: als je vindt dat wij geen dieren mogen doden of anderszins kwaad doen dan is veganisme inderdaad de meest logische keuze. Ik zelf vind dat mensen an sich het recht hebben dieren te 'gebruiken' dus ook ze te doden. Ik ben het echter helemaal niet eens met de bio-industrie en de verwoesting van ons milieu, en daarom eet ik vegetarisch en minder ik zuivel en eieren.
Voor mij is milieu ook een goede extra reden om veganist te zijn.
Wat mij aan -sommige- veganisten stoort, is dat zij hun ideaal als een roeping opvatten die een buitenproportioneel deel van hun leven uitmaakt. (dit geldt overigens ook voor sommige vegetariërs).
Wat is daar mis mee? Ja, veganisme is mijn leven. Mijn leven draait daar veelal om. Het is niet alleen een dieet (wat je bij vegetarier zijn vaak wel is), maar het is een levenswijze. Daar is toch niets mis mee?
Ik vind het namelijk heel belangrijk. En de stap om veganist te worden is voor mij zeer belangrijk geweest.
-
Dat krijg je al snel, omdat je levensstijl een zeer andere is en je een mening hebt die indruist tegen wat gewoon is in de samenleving. Zoals ik eerder al aangaf hoef je alleen maar te zeggen dat je veganist bent en je krijgt een hoop vleeseters over je heen. Het gaat erom als je informatie aan de man wilt brengen over hoe je dat doet.
Heb die docu ook gezien over peta. Zag idd een paar punten wat denk niet bij iedereen positief zou overkomen. Maar dat is ook hoe het geedit is.
-
Erm... mijn citatenknop doet niet wat ik wil, dus op het gevaar af dat niemand me meer kan volgen (voor zover dat eerder al kon :P): Sanja, mijn argument dat veganisten misschien beter biologische zuivel zouden kunnen eten dan geen zuivel, is gebaseerd op de -hypothetische- aanname dat hoe meer mensen er biologische zuivel eten, hoe meer de bedrijftak kan groeien, zodat de prijs kan dalen en er uiteindelijk meer bio zuivel wordt geconsumeerd en er minder dierenleed is. Ik ga er namelijk vanuit dat dat bij biologische zuivel het geval is, ondanks dat de dieren uiteindelijk geslacht zullen worden.
Er is nog veel minder dierenleed als je er helemaal niet aan meewerkt. En ik vind de redenatie sowieso krom. Als al die mensen die bioindustriezuivel en -ei drinken en eten nou gewoon biologische zuivel gaan dán is er (iets) minder leed. Nu denk je misschien, 'maar dat doen ze niet.' Nou, ik denk dat er net zo weinig vegans zijn die opeens al die waardeloze haantjes en kalveren over het hoofd gaan zien en opeens vinden dat het prima is dat dieren gedood worden omdat wij zo nodig nou net dat product moeten eten.
Het hangt denk ik heel erg af van je invalshoek: als je vindt dat wij geen dieren mogen doden of anderszins kwaad doen dan is veganisme inderdaad de meest logische keuze. Ik zelf vind dat mensen an sich het recht hebben dieren te 'gebruiken' dus ook ze te doden. Ik ben het echter helemaal niet eens met de bio-industrie en de verwoesting van ons milieu, en daarom eet ik vegetarisch en minder ik zuivel en eieren.
De verwoesting van ons milieu, tja, dan schiet je met veganisme toch echt een ontzettend eind meer op dan vegetarisme en minderen met zuivel en eieren volgens mij, want al die beesten die daarvoor nog steeds nodig zijn doen natuurlijk ook allemaal wat juist zo slecht is voor het milieu.
Wat mij aan -sommige- veganisten stoort, is dat zij hun ideaal als een roeping opvatten die een buitenproportioneel deel van hun leven uitmaakt. (dit geldt overigens ook voor sommige vegetariërs). Mijn veganistische vriendin vond, toen ik zei minder eieren te zijn gaan eten, dat dit nog niet 'goed' was en dat ik beter helemaal veganist kon worden, alsof er een brede kloof is tussen bijvoorbeeld nooit eieren eten en eens in de maand een ei eten.
Nu ben ik sowieso al lekker jouw 'vooroordeel' aan het bevestigen, maar het ís toch ook zo? Je gaat neem ik aan minder eieren eten om een reden, dus dan zou het toch 'beter' zijn als je helemaal geen eieren meer eet? Waarom is dat zo'n rare opmerking? Ik was er natuurlijk niet bij, en ik zou zelf niet gaan zeggen dat wat iemand anders besluit niet 'goed genoeg' is omdat je er denk ik alleen maar zoals bij jouw aversie mee kweekt, maar an sich heeft ze toch gewoon gelijk?
Als iemand besluit zijn vrouw minder te gaan slaan (raar voorbeeld, I know), dan vind ik dat al heel fijn, maar het lijkt me nog fijner als diegene gewoon helemaal ophield. Dat mag ik toch gewoon vinden?
Trouwens, weleens over nagedacht dat het misschien ook aan jouw houding kan liggen, en niet alleen die van -sommige- veganisten? Jouw uitspraken over 'veganisten' hebben mij ook uit mijn tent gelokt om er dingen over te posten, terwijl het niet vaak is dat ik het hier over waardeloze kalfjes en haantjes heb.
-
Sanja, mijn argument dat veganisten misschien beter biologische zuivel zouden kunnen eten dan geen zuivel, is gebaseerd op de -hypothetische- aanname dat hoe meer mensen er biologische zuivel eten, hoe meer de bedrijftak kan groeien, zodat de prijs kan dalen en er uiteindelijk meer bio zuivel wordt geconsumeerd en er minder dierenleed is. Ik ga er namelijk vanuit dat dat bij biologische zuivel het geval is, ondanks dat de dieren uiteindelijk geslacht zullen worden. Het hangt denk ik heel erg af van je invalshoek: als je vindt dat wij geen dieren mogen doden of anderszins kwaad doen dan is veganisme inderdaad de meest logische keuze. Ik zelf vind dat mensen an sich het recht hebben dieren te 'gebruiken' dus ook ze te doden. Ik ben het echter helemaal niet eens met de bio-industrie en de verwoesting van ons milieu, en daarom eet ik vegetarisch en minder ik zuivel en eieren.
Als ik bovenstaand stukje lees dan concludeer ik dat je geen vegetarier bent maar biologisch vlees eet?
Edit: nee ik lees al dat je vegetarier bent, maar dat is toch helemaal niet logisch?
-
Ik zag gisteren een stuk van een documentaire over de PETA en ik vond die leidster veel trekken vertonen van een godsdienstwaanzinnige.
Waar zag je dat? En waarom ben ik niet gewaarschuwd?
-
geplaatst door: Sanja geplaatst op: vandaag om 08:40:30
Quote : Dame Noire op gisteren om 15:01:18
Erm... mijn citatenknop doet niet wat ik wil, dus op het gevaar af dat niemand me meer kan volgen (voor zover dat eerder al kon ): Sanja, mijn argument dat veganisten misschien beter biologische zuivel zouden kunnen eten dan geen zuivel, is gebaseerd op de -hypothetische- aanname dat hoe meer mensen er biologische zuivel eten, hoe meer de bedrijftak kan groeien, zodat de prijs kan dalen en er uiteindelijk meer bio zuivel wordt geconsumeerd en er minder dierenleed is. Ik ga er namelijk vanuit dat dat bij biologische zuivel het geval is, ondanks dat de dieren uiteindelijk geslacht zullen worden.
Er is nog veel minder dierenleed als je er helemaal niet aan meewerkt. En ik vind de redenatie sowieso krom. Als al die mensen die bioindustriezuivel en -ei drinken en eten nou gewoon biologische zuivel gaan dán is er (iets) minder leed. Nu denk je misschien, 'maar dat doen ze niet.' Nou, ik denk dat er net zo weinig vegans zijn die opeens al die waardeloze haantjes en kalveren over het hoofd gaan zien en opeens vinden dat het prima is dat dieren gedood worden omdat wij zo nodig nou net dat product moeten eten.
Natuurlijk ben ik blij met veganisten die geen bio-industrie zuivel eten, maar persoonlijk vind ik het leed bij biologische zuivel redelijk meevallen, daarom ben ik geen veganist en jij wel. Het lijkt me dan ook dat we er niet uit zullen komen.
Quote : Dame Noire op gisteren om 15:01:18
Wat mij aan -sommige- veganisten stoort, is dat zij hun ideaal als een roeping opvatten die een buitenproportioneel deel van hun leven uitmaakt. (dit geldt overigens ook voor sommige vegetariërs). Mijn veganistische vriendin vond, toen ik zei minder eieren te zijn gaan eten, dat dit nog niet 'goed' was en dat ik beter helemaal veganist kon worden, alsof er een brede kloof is tussen bijvoorbeeld nooit eieren eten en eens in de maand een ei eten.
Nu ben ik sowieso al lekker jouw 'vooroordeel' aan het bevestigen, maar het ís toch ook zo? Je gaat neem ik aan minder eieren eten om een reden, dus dan zou het toch 'beter' zijn als je helemaal geen eieren meer eet? Waarom is dat zo'n rare opmerking? Ik was er natuurlijk niet bij, en ik zou zelf niet gaan zeggen dat wat iemand anders besluit niet 'goed genoeg' is omdat je er denk ik alleen maar zoals bij jouw aversie mee kweekt, maar an sich heeft ze toch gewoon gelijk?
Als iemand besluit zijn vrouw minder te gaan slaan (raar voorbeeld, I know), dan vind ik dat al heel fijn, maar het lijkt me nog fijner als diegene gewoon helemaal ophield. Dat mag ik toch gewoon vinden?
Trouwens, weleens over nagedacht dat het misschien ook aan jouw houding kan liggen, en niet alleen die van -sommige- veganisten? Jouw uitspraken over 'veganisten' hebben mij ook uit mijn tent gelokt om er dingen over te posten, terwijl het niet vaak is dat ik het hier over waardeloze kalfjes en haantjes heb.
Ikzelf ben inderdaad minder eieren gaan eten om een reden, ik denk ook dat het beter is te minderen met zuivel en eieren (dierenleed, milieu en dergelijke) maar ik vind dat het moet kunnen om dat af en toe wél te eten zonder daarop te worden aangesproken door iemand die zich moreel superieur acht. De vergelijking met een man die zijn vrouw slaat gaat volledig mank: een ei eten is geen misdaad. Het is goed om bewust om te gaan met wat je eet, maar veganistischer is niet automatisch beter! Ik ben me niet bewust van een negatieve houding ten opzichte van veganisten, al kan het zijn dat ik bepaalde dingen niet te zeer heb genuanceerd, om mensen uit hun tent te lokken :P. Ik ben juist wel geïnteresseerd in veganisme, alleen probeer ik duidelijk te krijgen wat mijn eigen principes en prioriteiten hierin zijn, vandaar dat mijn posts misschien warrig zijn.
geplaatst door: Marla geplaatst op: vandaag om 10:58:45
Quote : Dame Noire op gisteren om 15:01:18
Sanja, mijn argument dat veganisten misschien beter biologische zuivel zouden kunnen eten dan geen zuivel, is gebaseerd op de -hypothetische- aanname dat hoe meer mensen er biologische zuivel eten, hoe meer de bedrijftak kan groeien, zodat de prijs kan dalen en er uiteindelijk meer bio zuivel wordt geconsumeerd en er minder dierenleed is. Ik ga er namelijk vanuit dat dat bij biologische zuivel het geval is, ondanks dat de dieren uiteindelijk geslacht zullen worden. Het hangt denk ik heel erg af van je invalshoek: als je vindt dat wij geen dieren mogen doden of anderszins kwaad doen dan is veganisme inderdaad de meest logische keuze. Ik zelf vind dat mensen an sich het recht hebben dieren te 'gebruiken' dus ook ze te doden. Ik ben het echter helemaal niet eens met de bio-industrie en de verwoesting van ons milieu, en daarom eet ik vegetarisch en minder ik zuivel en eieren.
Als ik bovenstaand stukje lees dan concludeer ik dat je geen vegetarier bent maar biologisch vlees eet?
Edit: nee ik lees al dat je vegetarier bent, maar dat is toch helemaal niet logisch?
Marla, waarom is dat niet logisch? Ik ben vóór beperking van dierenleed en behoudt van ons milieu, maar niet per definitie tegen vlees eten (of eieren, zuivel, honing...) alleen heel erg tegen de manier waarop wij met dieren omgaan. De bio-industrie is misdadig en met het leven dat scharreldieren hebben kan ik ook niet blij zijn. Ik denk alleen dat het pragmatischer is in te zien dat een hele hoop mensen geen vegetariër willen worden en daarom in te zetten op het promoten van deeltijd-vegetarisme en biologisch vlees.
Zo, ik hoop dat ik de citatenknop goed gehandled heb, excuses voor de lange post en eventuele onduidelijkheden.
-
Natuurlijk ben ik blij met veganisten die geen bio-industrie zuivel eten, maar persoonlijk vind ik het leed bij biologische zuivel redelijk meevallen, daarom ben ik geen veganist en jij wel. Het lijkt me dan ook dat we er niet uit zullen komen.
Wat vind jij er dan aan meevallen qua leed? Want zover ik kan zien zijn er toch amper verschillen hoor...
Ikzelf ben inderdaad minder eieren gaan eten om een reden, ik denk ook dat het beter is te minderen met zuivel en eieren (dierenleed, milieu en dergelijke) maar ik vind dat het moet kunnen om dat af en toe wél te eten zonder daarop te worden aangesproken door iemand die zich moreel superieur acht. De vergelijking met een man die zijn vrouw slaat gaat volledig mank: een ei eten is geen misdaad.
Tsja, het mag dan voor jou geen misdaad zijn, maar voor mij is het eten van een ei iets wat ik erg vind, omdat ik vind dat het voor mezelf niet te verantwoorden zou zijn als ik een ei zou eten. Voor de wet is het wellicht niet zo, maar voor iemands gevoel kan dat wel zo zijn.
Verder wat betreft het moreel superieur achten. Dat maak jij er van. Of zegt iemand dat tegen je?
Ik vind het een dooddoener door een veganist zo te vinden. Dat is gebrabbel. En is alleen maar een reactie op dat jij vind dat iemand onjuist iets tegen je zegt of dat je niet kan begrijpen waarom iemand een keuze maakt.
Ikzelf ben inderdaad minder eieren gaan eten om een reden, ik denk ook dat het beter is te minderen met zuivel en eieren (dierenleed, milieu en dergelijke) maar ik vind dat het moet kunnen om dat af en toe wél te eten zonder daarop te worden aangesproken door iemand die zich moreel superieur acht.
Overigens geef je hier toch mee aan dat je wel die veganist in het gelijk stelt met zijn 'morele superieuriteit'?
Omdat je vind dat minder idd beter is, en dan is het logisch toch dat geen nog beter is.
Marla, waarom is dat niet logisch? Ik ben vóór beperking van dierenleed en behoudt van ons milieu, maar niet per definitie tegen vlees eten (of eieren, zuivel, honing...) alleen heel erg tegen de manier waarop wij met dieren omgaan. De bio-industrie is misdadig en met het leven dat scharreldieren hebben kan ik ook niet blij zijn. Ik denk alleen dat het pragmatischer is in te zien dat een hele hoop mensen geen vegetariër willen worden en daarom in te zetten op het promoten van deeltijd-vegetarisme en biologisch vlees.
Ik denk dat je een te rooskleurig beeld hebt van de biologische veehouderij. Je vergeet dat door biologisch vlees, eieren en zuivel te consumeren, dat je daarmee ook de bioindustrie in stand houdt. Of beter gezegd de hele sector.
-
Misschien is het motto Leven en laten leven ook iets om in gedachten te houden in deze draad. :)
Ja, maar als veganist (daar heb je er weer een ;P) moet ik dan wel zeggen dat vegetariers ook eens daarover (verder) na moeten denken :)
-
Misschien is het motto Leven en laten leven ook iets om in gedachten te houden in deze draad. :)
Ja, maar als veganist (daar heb je er weer een ;P) moet ik dan wel zeggen dat vegetariers ook eens daarover (verder) na moeten denken :)
Ik MOET helemaal niks!
-
Misschien is het motto Leven en laten leven ook iets om in gedachten te houden in deze draad. :)
Ja, maar als veganist (daar heb je er weer een ;P) moet ik dan wel zeggen dat vegetariers ook eens daarover (verder) na moeten denken :)
Ik MOET helemaal niks!
Wacht maar.. als ik hier dictator ben, dan zal je... :P 8) :-X ;)
-
Wat is het toch gezellig hier. :)
-
;D
-
Ik vond en vind het in elk geval interessant om te lezen al kreeg ik ondertussen wel het gevoel dat je elkaar toch niet kunt (en waarschijnlijk niet wilt) overtuigen.
In elk geval zet het me aan het denken voor zover ik dat al niet deed ook over vegetarisme. Zou een vleeseter ook zo naar "ons"kijken?
Zoals ik denk: ja maar je maakt toch geen dieren dood, dat is toch logisch? zo denkt een veganist over mij. (ik ervaar mijn vegetarisme overigens niet als een dieet maar ook een manier van leven) en dat is best eens goed om te zien. En volgens mij is dat ook het nut van een discussie, niet de ander overtuigen van ouw gelijk maar de ander laten zien waarom je iets vindt en dat beide er iets van leren en wellicht er iets mee doen.
Ik vind ook dat beide "een punt" hebben, ook heel raar om te ervaren, dat twee totaal verschillende meningen je beide aanspreken en je bij beide denkt: ja, inderdaad! (maar misschien ben ik wel schizofreen ;D ).
-
Interessante draad!
Ikzelf ben vegetarier, maar loop al een tijd met het idee helemaal niks dierlijks meer te gaan consumeren. Als ik er zo over nadenk lijkt dat me thuis geen probleem, er zijn genoeg alternatieven en als je een beetje de weg weet in de keuken hoeft het absoluut geen beperking te zijn.
Echter lijkt het me zo moeilijk als je ook dingen buitenshuis gaat doen. In restaurants, bij lunches, in kantines op school/werk, als je eens bij iemand gaat eten, bij familiebijeenkomsten etc etc. Ik zie niet helemaal voor me hoe ik het daar vol kan houden, zonder anderen enorm tot last te zijn, of mezelf buiten te sluiten van een sociaal leven (met bijvoorbeeld etentjes met vrienden enz). Ik ben zo benieuwd naar hoe andere mensen dit doen! Om maar een voorbeeld te geven, ik ben gek op koffie verkeerd, en thuis maak ik dit met sojamelk, maar ik ga ervan uit dat de gemiddelde koffietent geen sojamelk in de koelkast heeft staan, dan kan ik dus nergens meer lekker koffie drinken. Dit zou ik jammer vinden.
Ik hoor graag van veganisten hoe jullie dit doen..!
-
Zeker interessant!
Ik zit er zelf ook over te denken. Vanaf dat ik 8 jaar oud was ben ik eigenlijk met stappen begonnen minder dierlijke producten te gaan eten. Het begon toen met het niets meer willen eten kleiner dan een kip (onder het motto: het is oké om 1 moord te plegen voor 100 maaltijden maar niet om 100 moorden te plegen voor één maaltijd). Vervolgens vond ik na verloop van tijd kip helemaal niet lekker meer en ook varken ging me steeds meer tegenstaan. Na een tijd eigenlijk alleen maar koe te hebben gegeten heb ik een tijd geleden dankzij mijn vriend die (oko-)vegetarier is ook koe opgegeven (al moet ik zeggen... ik merk wel dat ik vroeger toch vaker vlees at dan ik dacht).
Inmiddels ben ik ook in vis zeer sterk aan het minderen (overigens onder weerstand van vriendlief). De volgende logische stap is eieren uit het dieet verbannen (ben ik nu ook al langzaam mee bezig), daarna misschien zuivel. Al blijf ik het ééns in de zoveel tijd allemaal nog wel een hapje eten, om te voorkomen dat ik ziek word als ik per ongeluk bij (overtuigd vleesetende) familie een stukje vlees binnenkrijg. Dat zijn dan vaak de restjes van mensen die de boel willen weggooien, en als ik iets erger vind dan vlees eten is dat vlees weggooien. Als het anders écht weggaat eet ik het wel op. Gaat heel prima zo.
-
Ik zie niet helemaal voor me hoe ik het daar vol kan houden, zonder anderen enorm tot last te zijn, of mezelf buiten te sluiten van een sociaal leven (met bijvoorbeeld etentjes met vrienden enz).
Dat hoeft niet. Jij maakt keuzes en dat is nou eenmaal hoe je bent. Je vrienden enzo leren dat wel op een gegeven moment of niet, maar met etentjes kan je dat ruim van te voren aangeven en bij restaurants ook etc.
Het probleem is dat omgeving soms moeilijk kan doen en onbegrip kan hebben, maar vergeet niet dat het jou keuze is en dat als andere een probleem met jouw keuze hebben, dan is dat hun probleem.
Ik ben zo benieuwd naar hoe andere mensen dit doen! Om maar een voorbeeld te geven, ik ben gek op koffie verkeerd, en thuis maak ik dit met sojamelk, maar ik ga ervan uit dat de gemiddelde koffietent geen sojamelk in de koelkast heeft staan, dan kan ik dus nergens meer lekker koffie drinken. Dit zou ik jammer vinden.
Ik hoor graag van veganisten hoe jullie dit doen..!
Volgens mij bestaan er wel koffietenten die dit kunnen. Weet niet of dat in NL is, maar ik heb weleens zoiets gehoord. Drink zelf geen koffie, dus weet het ook niet zeker.
Verder kan je als je het lastig vind om in 1 keer te gaan, dat je gewoon wat flexanistisch gaat leven. Oftewel thuis en bij familie enzo 100% veganistisch, maar af en toe nog wat niet-veganistisch nemen.
Persoonlijk ben ik van mening dat als je qua gevoel hebt dat je gewoon vegan zou moeten gaan gewoon de knoop in 1 keer door hakken en er gewoon voor gaan.
-
Hetser, ik herken jouw probleem. Ik ben ongeveer een jaar geleden overgestapt naar veganisme. Inmiddels ben ik weer iets minder streng in de leer en noem ik mezelf toch maar vegetarier. Vooral de sociale situaties zijn moeilijk. Ik vraag vrienden of ze hun vlees of kaas apart kunnen houden. Ook in restaurants vraag ik of de vega-gerechten bijv. zonder kaas kunnen. Of ik eet er zoveel mogelijk omheen.
Ik moet zeggen dat veganisme je voedselkeuze enorm beperkt. Vooral qua koekjes en gebak, broodbeleg, vleesvervangers. Tegenwoordig eet ik vegetarisch en vermijd ik zoveel mogelijk zuivel en eieren. Maar echt heel strikt ben ik dus niet meer. Ik vraag me dan ook af hoe de diehard veganisten dat hebben. Steeds je eigen voorraadje eten meenemen, waar dan ook? Misschien klinkt het slap maar ik denk dat hoe moeilijker ik het mezelf maak, hoe minder lang ik het volhoud. Deze tussenvorm bevalt me veel beter.
-
Ha Scarabee, ik ben dus niet de enige met die gedachten.
Ik heb er de afgelopen week eens wat aandacht aan besteed, en ik denk dat ik het thuis nog wel vol kan houden. Broodbeleg vind ik niet erg moeilijk, ik at toch al bijna nooit kaas (die vegetarische kaas is zo duur, en ben maar een arme student) en je hebt echt lekkere notenpasta's, of jam, of appelstroop ofzo. Koekjes en gebak zijn er idd ongeveer niet te vinden zonder ei of melkbestanddelen. Ik vraag me af wat veganisten eten als ze eens echt lekkere trek hebben? En dan bedoel ik niet een mandarijn of een appel, want dat soort snack is toch echt anders dan een lekker koekje ofzo. Of betekent veganisme automatisch dat je meer tijd in je keuken gaat doorbrengen en alles zelf gaat maken?
Ook de sociale situaties vind ik lastig. Het is mijn keus om veganist te worden, maar daardoor ben je wel extra 'lastig' voor vrienden, het is vaak al lastig als vegetarier (zit nogal in een vleesetend milieu).
En, veganisten onder ons, zijn jullie niet paranoia af en toe? Als je iets besteld ergens waar je niet de ingredientenlijst kunt zien, je vermoedt wel dat er geen dierlijke ingredienten inzitten, maar je weet het nooit zeker. Bestel je het dan wel of niet?
Ik vind het wel lastig hoor!
Ik was trouwens gisteren in de Jumbo en zag "100% plantaardige margarine", en toen ik bij de ingedrienten keek zat er wel melk in. ???
-
Ik vraag vrienden of ze hun vlees of kaas apart kunnen houden. Ook in restaurants vraag ik of de vega-gerechten bijv. zonder kaas kunnen. Of ik eet er zoveel mogelijk omheen.
Als ze het doen lijkt me het toch geen probleem? Het is denk een kwestie van even wennen om je eisen te stellen.
Ik moet zeggen dat veganisme je voedselkeuze enorm beperkt. Vooral qua koekjes en gebak, broodbeleg, vleesvervangers.
Ik herken me daar niet in. Genoeg lekkere koekjes te vinden in de supermarkt die vegan zijn zoals bij AH de country cookies. En qua gebak vind je daar ook gewoon apfelstrudel (merk weet ik even niet uit hoofd). En anders vind je daar wel een paar pakken tarwebloem enzo en heb je binnen 30-45 minuten een hoop cupcakes klaar :) Met het juiste recept ;)
In de supermarkten als AH zijn vooral die tofu producten te vinden. Er zijn supermarkten waar ze van viana wat verkopen, maar die zitten bij mij niet in de buurt. Weet ook even de naam niet meer van die supermarkt keten.. of was dat jumbo niet...
Broodbeleg: hagelslag, pindakaas heb je toch wel in de supermarkt? En jams? Zonnatura heeft geloof ook diverse producten wat vegan was. Ik heb daar alleen de jam van, maar geloof dat ze ook een soort pate hadden ofzo.
In de natuurwinkel is nog meer te vinden.
Steeds je eigen voorraadje eten meenemen, waar dan ook?
Nee niet perse. Het ligt ook een beetje waar ik heen ga. Maar soms als ik verwacht dat ik niets zal vinden dan neem ik wel wat mee.
Wat betreft het lastig vinden. Ik denk nog steeds dat sommige het zichzelf lastig maken. Als je veganist word en je gaat denken 'ik kan niets meer eten', etc... ja logisch dat je je dan wat treurig voelt en het niet meer ziet zitten.
Ook moet je je niet te veel aantrekken van de omgeving, want als je gaat denken van wat ze mogelijk zeggen dan gaat het fout.
Kijk ook vooral ook op fora voor veganisten voor de handige weetjes over producten in supermarkten.
En, veganisten onder ons, zijn jullie niet paranoia af en toe? Als je iets besteld ergens waar je niet de ingredientenlijst kunt zien, je vermoedt wel dat er geen dierlijke ingredienten inzitten, maar je weet het nooit zeker. Bestel je het dan wel of niet?
Dat moet ieder voor zich bepalen. Ik probeer zoveel mogelijk zelfcontrole te houden daarover. Maar soms kan je niet anders dan uitgaan van wat je voor informatie kan krijgen/weten.
-
Ook in restaurants vraag ik of de vega-gerechten bijv. zonder kaas kunnen. Of ik eet er zoveel mogelijk omheen.
ik vond dat in het begin ook lastig, maar ik heb ondertussen wel gemerkt dat als je vraagt of er iets vegetarisch zonder ei en melk gemaakt kan worden, dat het nooit een probleem is. Het is wel handig als je zelf wat ideeën aandraagt, want als je vertelt wat je allemaal niet eet blijven mensen daar vaak in hangen, terwijl als je vertelt wat je allemaal wel eet, mensen vaak zelf ook wel op ideeën komen.
Ik moet zeggen dat veganisme je voedselkeuze enorm beperkt.
In het begin vond ik dat ook, tot ik uit ging zoeken wat ik allemaal wel kon eten (zoals ik hierboven ook al zei en Draek ook zegt). Koop een paar goede kookboeken, volg een paar goede vegan blogs en leer vooral nieuwe ingrediënten kennen. Ik denk echt dat ik nog nooit zo veel verschillende producten in mijn voedingspatroon heb gehad als nu.
Vooral qua koekjes en gebak, broodbeleg, vleesvervangers.
Tja, het grootste deel van de koekjes kun je inderdaad niet eten nee. Maar in bijna elke supermarkt zijn wel koekjes zonder ei en melk te vinden, zelfs bij de Aldi. De country en de almond cookies van de AH vind ik zelf erg lekker, Punselie stroopkoekjes vind ik zo lekker dat ik ze niet meer mag kopen van mezelf omdat ze anders in twee dagen op zijn. Liga fruitkicks (behalve eentje, een van die luxe-varianten) en die rozijnenkoeken zijn ook vegan. Verder heb je nog die Peijnenburg koffieleutjes die volgens mij vegan zijn, van die appelkoeken van dat merk in die lange verpakking waar je ook chocolate chip cookies van hebt en nog veel meer. Je kunt inderdaad niet alle koekjes eten die er in de winkel te vinden zijn, maar ik vind het zelf niet zo'n probleem. Sinds ik trouwens zelf koekjes ben gaan bakken koop ik ze trouwens nauwelijks meer - die verbleken namelijk in lekkerheid bij zelfgebakken koekjes. :) Maar dan moet je het natuurlijk wel leuk vinden om te doen.
Steeds je eigen voorraadje eten meenemen, waar dan ook?
Waar naar toe?
Misschien klinkt het slap maar ik denk dat hoe moeilijker ik het mezelf maak, hoe minder lang ik het volhoud. Deze tussenvorm bevalt me veel beter.
Als je ervan uitgaat dat je voedselkeuze 'enorm beperkt' is etc, dan lijkt het me ook best moeilijk om vol te houden.
-
Ik vraag me af wat veganisten eten als ze eens echt lekkere trek hebben? En dan bedoel ik niet een mandarijn of een appel, want dat soort snack is toch echt anders dan een lekker koekje ofzo. Of betekent veganisme automatisch dat je meer tijd in je keuken gaat doorbrengen en alles zelf gaat maken?
De koekjes die ik hierboven noemde, sorbetijs (AH heeft echt veel smaken), soja-ijs (met cookie dough en caramelsaus - heaven on a spoon), chips. En ik maak inderdaad veel zelf, maar dat heeft er ook mee te maken dat dat vaak lekkerder is, dat het gezonder is (hangt natuurlijk van je receptkeus af) en ik het leuk vind om te doen. En omdat iedereen bij mij zeurt om koekjes en taarten. ;D
Ook de sociale situaties vind ik lastig. Het is mijn keus om veganist te worden, maar daardoor ben je wel extra 'lastig' voor vrienden, het is vaak al lastig als vegetarier (zit nogal in een vleesetend milieu).
Dat vond ik in het begin ook lastig, en nu nog wel eens. Maar ik eet die dingen natuurlijk allemaal niet met een reden. Die reden vind ik, en dit is niet echt aardig, eigenlijk toch wel net iets belangrijker dan dat andere mensen het misschien lastig vinden. Dat wil echter niet zeggen dat ik het niet makkelijker probeer te maken. Ik bied bijna altijd aan om zelf eten mee te nemen, om zelf iets klaar te maken, te helpen waar ik kan. Want ook al vind ik mijn reden om geen ei en melk te eten belangrijker, dat betekent niet dat ik het niet vervelend vind als andere mensen het lastig vinden. Naar verjaardagen van familie en vrienden neem ik bijvoorbeeld vaak taart mee (en in het begin vond ik dat een beetje raar en vroeg ik me altijd af of mensen alleen maar zeiden dat 't lekker was of dat ze dat echt meenden, maar toen ik op een gegeven moment mails begon te krijgen of ik toch wel taart meenam, of dat een vriendin zegt dat ze eigenlijk stiekem wel weet wat ze voor haar verjaardag als cadeau wil hebben (een hele coconut-lime taart voor zichzelf), kreeg ik er iets meer vertrouwen in dat mensen het niet vervelend vinden).
En, veganisten onder ons, zijn jullie niet paranoia af en toe? Als je iets besteld ergens waar je niet de ingredientenlijst kunt zien, je vermoedt wel dat er geen dierlijke ingredienten inzitten, maar je weet het nooit zeker. Bestel je het dan wel of niet?
Maar dat is toch hetzelfde voor vegetariers?
Ik vind het wel lastig hoor!
Ik was trouwens gisteren in de Jumbo en zag "100% plantaardige margarine", en toen ik bij de ingedrienten keek zat er wel melk in. ???
Ja, stom is dat. In Nederland mag je op een product zetten dat het 100% plantaardig is als het minstens 95% plantaardig is. :-\
Weet je wat het is, in het begin is het even moeilijk, omdat je veel producten die je eet niet meer wilt eten omdat er ei of melk inzit. Maar als je gewoon op zoek gaat naar goede vervangers weet je op een gegeven moment niet beter.
-
Dat ijs met cokiedough en caramelsaus, voeg jij daar zelf de cookiedough en caramelsaus aan toe of kun je dat ergens kopen?
-
Kijk met dat soort tips kom je er wel! Je moet inderdaad gewoon even weten wat je wel of niet kan eten. Sommige dingen laten staan is niet eens een probleem. Denk dat het vooral in het begin even wat tijd kost voordat je weet wat je niet moet hebben. Ik moet zeggen boodschappen doen en zoveel mogelijk ingredientenlijsten lezen is wel tijdrovend :)
Waar koop jij dat soja-ijs met cookiedough?? Dat klinkt heerlijk!
Zou iemand mij dan ook kunnen vertellen over hoe het precies zit met melkzuur? Want ik las ergens dat dat wel of niet dierlijk kan zijn, maar hoe weet je dat dan? Of kun je het voor de zekerheid maar beter mijden?
Sanja, welke veganblogs zijn leuk/goed dan?
En Draek, ik heb al een leuke koffie/broodjeszaak gevonden waar ze sojamelk hebben! Het valt dus allemaal wel mee, je moet alleen durven vragen. Dat moet ik nog wel een beetje leren ben ik bang. Maar kan zeker geen kwaad!
Vrijdag ben ik uit eten geweest en dat is ook prima gelukt, gewoon vragen of het zonder kaas kon, en of ik ketchup mocht ipv mayo, geen probleem!
-
Ik zal die AH-koekjes dan nog maar een keer afscannen en die apfelstrudel. Wat ik me afvraag, zit daar dan geen boter in? Melkzuur vind ik ook lastig, kan dat nou wel of niet?
Wat ik in mijn geval beperkend vind, is dat ik ook graag zo biologisch en onbewerkt mogelijk wil eten. Dan zijn er wel veel producten op sojabasis (bijv. tofutti) maar als je die ingredientenlijst bekijkt, vergaat je de lust tot eten. Geldt ook voor plantaardige boter. Notenpasta's en stropen blijven over als broodbeleg, en van Tartex vind ik maar 1 smaak lekker. Vaak zijn die vega-smeerseltjes wel te eten, maar ze zijn nooit zo lekker dat ik er echt trek in heb. Je hebt trouwens wel heerlijke pateworstjes bij de natuurwinkel, olijvenpate en hausmacher; die zijn super!
Waar ik het meest mee zit, is iets vega vinden in de gewone supermarkt, want de natuurwinkel is leuk en aardig, maar ook flink aan de prijs.
En gebak vind ik nog steeds moeilijk, als iemand op het werk trakteert bijv.
Ik vraag me ook wel eens af hoe goed het is om zoveel (bewerkte) producten op sojabasis te eten.
Maar ik moet idd weer wat nieuwe inspiratie opdoen door recepten uit te proberen enzo. Veganisme is idd ontzettend goed voor het leren kennen van nieuwe dingen, er is een wereld voor me open gegaan en bewust met voeding omgaan, geeft me een heel positief gevoel! (dus het is niet alleen kommer en kwel bij mij, mocht ik die indrukwekken ;)
-
Ik zal die AH-koekjes dan nog maar een keer afscannen en die apfelstrudel. Wat ik me afvraag, zit daar dan geen boter in?
Nee.
Apfelstrudel is trouwens van het merk Coppenrath & Wiese
Melkzuur vind ik ook lastig, kan dat nou wel of niet?
Melkzuur komt van melkzuurbacterien. De naam is gekomen doordat deze het eerst gevonden waren in melk.
Melkzuur is wel ok.
Waar ik het meest mee zit, is iets vega vinden in de gewone supermarkt, want de natuurwinkel is leuk en aardig, maar ook flink aan de prijs. En gebak vind ik nog steeds moeilijk, als iemand op het werk trakteert bijv.
Als je weet dat er bv. iemand jarig is kan je wellicht voor jezelf een gebakje maken of halen (sommige natuurwinkel hebben vegan taartpunten), zodat je er toch gezellig bij kan mee-eten ofzo.
-
Ik vind het knap ! of is dat een hele rare opmerking.. ???
Merk trouwens bij mezelf dat ik ergens in mijn achterhoofd wel het idee heb dat melk en eieren "slecht" voor je zijn. Toch eet /drink ik het wel, maar met mate. En ik gebruik melkpoeder door mijn bamboekoffie.
Nee, ik ben er nog bij lange na niet klaar voor, voor veganist te zijn. Laat mij maar de part-time vegetarier/pescatarier blijven die ik nu ben...
-
Ik vind het ook knap.
Ik doe wel pogingen en heb met mezelf afgesproken (om er vooral geen depressie of schuldgevoel aan over te houden) dat ik mijn best doe. Geen honing, wol, zijde, leer, melk enz is nu wel te doen (als er geen andere kokers kookdingen gaan doen voor mij). Maar geen kaas... oef, dat lukt me nog niet als kaasofiel. Maar ook eieren vind ik erg moeilijk, tortilla's, cake, eitje bijt ontbijtje, pizza....
Ik leef met een alleseter en ik vind het moeilijk om hem die hele waslijst uit zijn hoofd te laten leren zodat hij vegan kookt... Ik doe dus mijn best. Minstens de helft van de week absoluut vegan (en de schade dan niet inhalen in de andere helft). En een rawfood dagje moet ik ook ECHT in gaan plannen; lijkt me ook geweldig. Heeft ook met tijd en aandacht te maken. Beide moet ik dan wel investeren.
-
Ik vind het ook knap.
Ik doe wel pogingen en heb met mezelf afgesproken (om er vooral geen depressie of schuldgevoel aan over te houden) dat ik mijn best doe. Geen honing, wol, zijde, leer, melk enz is nu wel te doen (als er geen andere kokers kookdingen gaan doen voor mij). Maar geen kaas... oef, dat lukt me nog niet als kaasofiel. Maar ook eieren vind ik erg moeilijk, tortilla's, cake, eitje bijt ontbijtje, pizza....
Ik leef met een alleseter en ik vind het moeilijk om hem die hele waslijst uit zijn hoofd te laten leren zodat hij vegan kookt... Ik doe dus mijn best. Minstens de helft van de week absoluut vegan (en de schade dan niet inhalen in de andere helft). En een rawfood dagje moet ik ook ECHT in gaan plannen; lijkt me ook geweldig. Heeft ook met tijd en aandacht te maken. Beide moet ik dan wel investeren.
ei op pizza? ???
-
Da's niet heel ongebruikelijk hoor.
-
Ik vind het gek. Heb het nog nooit gezien..
-
eitje? Hmm... is te proberen een keertje ;D Ik dacht meer aan...
mozerella, pecorino, gorgonzola....... :'(
-
oooooh. okee.
-
Ik vind het gek. Heb het nog nooit gezien..
Doen wij ook wel eens, is heel lekker in combinatie met wat spinazie, en dan kort voor het einde nog een eitje breken op de pizza, zodat ie van binnen nog niet helemaal droog is.
-
Miniquiches maken en er een kwarteleitje op doen is ook lekker.
-
Als we het over gerechten gaan hebben kunnen we misschien beter verplaatsen naar het kookforum. :)
-
Op zich wel apart dat er fijn ingehaakt wordt op lekkere ei-receptjes als het over veganisme gaat... :-X
Ik weet niet of dat ook veganistisch is of gewoon typisch... maar zo vind ik snijbloemen ook zo zielig. Zo'n sneu concept, wie dat verzonnen heeft...? Zaai lekker buiten wat zaadjes en laat iedereen ervan genieten. Maar ga die snoepies nou niet in verwarmde, dichtgekalkte kassen kweken, afsnijden, binnen in een vaas zetten en wachten tot ze eroverheen hangen om ze vervolgens in de afvalbak te smijten. Nee, word ik niet blij van. Off topic.. I know..
Al las ik dat er ook een groep mensen is die zelfs geen knollen/wortelen eten. Dat is de basis van de plant en daaraan mag je niet komen -met zo'n soort strekking (natuurlijk de bron en groep en 'al wat niet meer zei' vergeten...)
Ik ga maar wat anders lezen, dit wordt niets zo met mij.. :-[
-
Ik vind snijbloemen ook zielig! Ze verwelken zo snel.
Als iemand iets groens voor me mee wilt nemen, heb ik liever een plantje ofzo. En dan bij voorkeur een kruidenplant of een bakje kattengras, aangezien veel kamerplanten giftig zijn voor katten (kruiden ook, maar die wonen dan in de keuken), en Sien een lichte vorm van pica heeft.
-
:wave:
-
Ik vind snijbloemen ook zielig! Ze verwelken zo snel.
En de snijbloemenindustrie is heel milieuvervuilend. En veel snijbloemen zijn 'met gif doordrenkt', wie wil zo'n gifgevallen in huis halen?
-
Tegenwoordig zijn er ook eko-snijbloemen, maar dat is misschien meer iets voor in de tuin- en groendraad.
-
Ik vind snijbloemen ook zielig, en dat vond ik al voor ik vegetarier werd. Zo'n bos bloemen die een beetje dood staat te gaan op jouw tafel, brrr...
-
Wie wil zo'n gifgevallen in huis halen?
Ik. Afgelopen vrijdag op de bloemenjaarmarkt in Groningen een bos van 50 witte tulpen gehaald. Helpt toch wel om een beetje vrolijk te worden na al dat rotweer van de laatste tijd een de berg sneeuw van vanmorgen. Van de bloemetjes in mijn tuin kan ik niet echt genieten op het moment.
-
Ik heb daar niet echt problemen mee, in de tuin staan bloemen als groenbemesting, dan moet je ze toch plukken voordat ze zich uitzaaien. Tulpenbollen groeien bijvoorbeeld sterker als je de bloem eraf haalt, dan gaat alle energie naar de bol net zoals bij veel planten trouwens.
Of de bloem nu verdort in mijn tuin of in een vaas.
Wortelen en knollen eten kan ik me meer bij voorstellen omdat je dan vaak de hele plant kapot maakt. Maar vaak is ook dat niet zo, de plant sterft toch af, is eenjarig. Toch vind ik dat inderdaad wel moeilijker om te doen dan om een bloem te plukken. (mijn thijm en bieslook laat ik ook zelden bloeien).
-
Ik heb nu een bos oranje gerbera's staan en ze zijn zooooo mooi en vrolijk! Af en toe koop ik een bosje, ondanks het gif.
-
Ik heb nu een bos oranje gerbera's staan en ze zijn zooooo mooi en vrolijk! Af en toe koop ik een bosje, ondanks het gif.
Ik ben al jaren trotse bezitter van 2 gerberaplantjes (in potgrond uiteraard) die meerdere keren per jaar bloemen krijgen :P (Ooit nog van Maud gekregen...)
-
Al een lange tijd eet ik vegetarisch. Ik had al eerder erover nagedacht, om ook te stoppen met eieren/melk/kaas e.d., maar telkens niet doorgezet omdat ik deze producten juist ook wel heel lekker vind.
Vandaag las ik een stukje over hoe melk word gemaakt en hoe dieronvriendelijk het eigenlijk ook is om deze producten te eten. Dus nu begin ik erover na te denken, om ook veganistisch te gaan eten.
Zijn er hier meer die veganistisch eten? En is het te doen om veganistisch te eten, of moet je dan echt veel gaan aanpassen in je eetpatroon?
Het lijkt me wel erg lastig met bijvoorbeeld uit eten gaan, en daarbij lijkt het me ook heel duur..(ben student)
(daarbij heb ik een eetstoornis gehad, dus wil ik ook voorkomen dat ik er heel obsessief mee bezig ga..)
Iemand misschien meningen, ervaringen e.d?
-
Je zou op het forum van www.veganisme.org kunnen kijken. Maar het is inderdaad wel oppassen als je een eetstoornis hebt gehad.
Het lijkt me wel erg lastig met bijvoorbeeld uit eten gaan
Lijkt me ook, maar een optie is flexanisme: thuis veganistisch eten, buiten de deur minder streng zijn.
-
Al een lange tijd eet ik vegetarisch. Ik had al eerder erover nagedacht, om ook te stoppen met eieren/melk/kaas e.d., maar telkens niet doorgezet omdat ik deze producten juist ook wel heel lekker vind.
Vandaag las ik een stukje over hoe melk word gemaakt en hoe dieronvriendelijk het eigenlijk ook is om deze producten te eten. Dus nu begin ik erover na te denken, om ook veganistisch te gaan eten.
Zijn er hier meer die veganistisch eten? En is het te doen om veganistisch te eten, of moet je dan echt veel gaan aanpassen in je eetpatroon?
Het lijkt me wel erg lastig met bijvoorbeeld uit eten gaan, en daarbij lijkt het me ook heel duur..(ben student)
(daarbij heb ik een eetstoornis gehad, dus wil ik ook voorkomen dat ik er heel obsessief mee bezig ga..)
Iemand misschien meningen, ervaringen e.d?
Ik weet niet hoe lang het geleden is dat je die eetstoornis had en hoe goed/lekker je nu in je vel zit maar ik denk dat je daar inderdaad wel een beetje mee moet uitkijken. Als ik jou was zou ik in ieder geval in het begin niet al te streng zijn (dus in ieder geval niet letten op e-nummers bijvoorbeeld, en gewoon mee-eten als iemand iets heeft klaargemaakt waar iets in zit wat niet vegan is).
Niet teveel denken aan regeltjes dus, gewoon doen waar je jezelf goed bij voelt!
Ik ben zelf veganist en ik vind het echt heel erg makkelijk, maar ik ken veel veganisten in mijn omgeving en ik heb het heel erg getroffen met mijn familie en dat scheelt ook een boel.
-
Ben nog maar net vegetarier , en bij mij is het kwartje pas gevallen
n 45 jaar . Maar goed , heb na veel lezen eerst een goed jaar
biologisch vlees en eieren gegeten.
Nu geen vlees vis en kip meer.
Veganisme snap ik heel goed, alleen past het nog niet bij mij.
Buitenshuis ben ik het bijna wel , want ik wil perse geen eieren
uit de bio-industrie eten .Dus ook geen koekejes enz waar deze vreselijke eieren in verwerkt zitten.Ook niet vega kaas gaat er bij mij niet in.
En na mijn schoenen te hebben versleten ga ik voor
nep.
Ik denk soms als ik nu zelf wat kipjes had en een koetje dan kon ik die best melken en wat eitjes wegnemen, en
daarom eet ik dit nog steeds.