Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: mjets op 07 mei 2007, 23:43:19
-
Wat eten jullie op brood, waar geen/niet zo veel vet in zit. Mijn voorliefde voor volle kazen, gebakken eieren, carobella (pot in de week ;D), vegetarische pate (ook 25 gram vet per 100 gram) en zo bleek mijn nieuwe vondst tartex pate met zongedroogde tomaten en curry zelfs 49 gram vet! te bevatten (per 100 gram) !! ai ai ai. :nosmile: Geen wonder dat er lovehandles onder mijn wintertruien tevoorschijn kwamen. Dus, em... wat minder vet eten en iets meer bewegen is mijn plan. DUS nu zoek ik lekkere hartige vetloze dingen voor op brood.... maar wat? Ik kom niet verder dan home-made aubergine/tomaat/paprika-spread, wat best waterig smaakt zonder olie, maar te doen. Kan je verslaafd zijn aan vet?
help :sadley:
-
Hier vind je vast meer:
http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=10293
http://www.vegatopia.com/kokenenzo/index.php?subaction=showfull&id=1175526253&archive=&start_from=&ucat=31
Bij de Turkse winkels kan je avjar vinden, volgens mij bevat dat ook weinig vet (weet niet zeker, want ik ken het niet).
Verder heb je natuurlijk nog huttenkase, magere kaas, magere smeerkaas, sandwichspread, jam, gekookte eieren (of bakken zonder veel vet), tomatenpuree en marmite.
-
oe fijn bericht! gelijk aan de slag, avjar google... blijkt dat een geroosterde paprika-aubergine spread te zijn die ken ik... heet dat avjar! Geinig!! Erg lekker hoor! Alleen (bio) is het 25 gram vet... dus magerhomemade..alternatief. Huttekase ow ja... das lang geleden, morgen gelijk ff shoppen...
Zit nu via via via links bij Eva-broodbelegrecepten... ik ben wel even zoet.
thx :-*
-
Ik heb onlangs humus / humous ontdekt voor op brood. Geen idee precies hoeveel het aan vettigheid en suikers bevat, maar het er wel vertrouwen in dat het niet al te snel verkeerd zit (er staat niets op het potje, en hoeveel verkeerds kan er nu zitten in smeerbare kikkererwten?). Maar ik vergis mij wel eens vaker in het een en ander... Stiekem verwacht ik dus toch aardig wat vet. Verlicht mij gerust, zij die er meer van weten.
-
oe dat maak ik vaak en ik doe er altijd HEEEEEL veel olijfolie door.... dat maakt het zo overheerlijk smeuiiggg. Sommige recepten zijn ook met tahin (erug vet)... Maar dat kan wel vetlozer (helemaal is zo waterig denk ik)....
-
Huttenkase is goed ja. Doe er voor de variatie tuinkers of tomaat op.
-
Je hebt ook cottagecheese. Zelfde als huttenkase maar bijna de helft goedkoper. Ze staan bij de Deka naast elkaar. Ik doe er peper en kerrie of knoflook door. Groene kruiden kan ook. Op de sla als dressing gaat ook , een lekker gekruide toef !
-
Thanx Braam: huttenkase met kerrie cayenne en knoflook (en tomaat) is HEEEELLLL lekker! De pompoen is aan het stoven voor de (EVA) spread voor morgen... gaat goehoed!
-
is het dan 25 gr. vet per hele verpakking of per boterham? ik bedoel, je doet toch wel vaker dan 1 keer met zo'n potje neem ik aan? is het E.D.H. dieet een idee? Eet de helft? dus gewoon wel lekkere dingen smeren op je brood maar gewoon wat minder dik erop? of de helft v/h aantal boterhammen?
-
uhm...per 100 gram :P wat trouwens betekend dat als ik dat bakje tartex pate 75 gram (tomaten curry) opeet verdeelt over 2 boterhammetjes ik 37 gram vet naar binnen heb gelepeld... van die dingen waar ik nooit bij stil
sta stond.
Ja, E.D.H. is ook een optie maar dan moet ik me gaan leren beheersen, ook zoiets. En dun pindakaas? 1 plakje kaas? kweenie... dan vind ik mezelf geweldig zielig :-\ wordt ik nukkig en na 1 dag snij ik een homp kaas af en dauw het zo naar binnen. ZO! Gemiep zeg! ;D Zo'n lekkere klodder huttenkase-spread-variatie, kijk daar heb ik wat aan. EN lekker bunkeren en toch niet vet pom pom pom... M
Maar carobella-wise zal ik zeker 1/8 boterhammetje bewaren om daar een kloddertje duo van op te doen... moet wel leuk blijven 8)
-
uhm...per 100 gram :P wat trouwens betekend dat als ik dat bakje tartex pate 75 gram (tomaten curry) opeet verdeelt over 2 boterhammetjes ik 37 gram vet naar binnen heb gelepeld
Ehm, nee, als je een bakje van 75 gram over twee boterhammetjes verdeelt, heb je 37 gram tartex per boterhammetje.
Als er 25 gram vet in 100 gram tartex zit, heb je dus per boterhammetje 9 gram vet.
Simpele tip om minder vet uit broodbeleg binnen te krijgen: eet dubbele boterhammen.
-
Ja maar er zit 49 gram vet (per 100 gram) in mijn favorite tartex... :confused: en of ik het vet nou over 1 of 2 boterhammen verdeel... het blijft die bak vet, toch?
enniewee... mijn vetlozebroodbelegmissie gaat heel goed, heb er echt lol in. Een nieuwe pot avjar staat al weer af te koelen en de EVA linzenpate ga ik NU maken....
-
http://www2.tartex.de/index.php?id=9&L=2 (http://www2.tartex.de/index.php?id=9&L=2)
Kennelijk heb je een vette Tartex Paté Crème met rond de 40-45% vet, en een 'gewone' Paté met rond de 15% vet.
Het lijkt me dat je die laatste wel erg dik moet smeren wil je de hoeveelheid vet uit de margarine/halvarine overtreffen die je er onder op je boterham hebt gesmeerd. (Mits je dat doet, natuurlijk.)
-
Ja maar er zit 49 gram vet (per 100 gram) in mijn favorite tartex... :confused: en of ik het vet nou over 1 of 2 boterhammen verdeel... het blijft die bak vet, toch?
Ja, maar als je dezelfde hoeveelheid beleg op een dubbele boterham doet, is de kans half zo klein dat je daarna zin hebt in nog meer eten.
-
Ik heb onlangs humus / humous ontdekt voor op brood. Geen idee precies hoeveel het aan vettigheid en suikers bevat, maar het er wel vertrouwen in dat het niet al te snel verkeerd zit (er staat niets op het potje, en hoeveel verkeerds kan er nu zitten in smeerbare kikkererwten?). Maar ik vergis mij wel eens vaker in het een en ander... Stiekem verwacht ik dus toch aardig wat vet. Verlicht mij gerust, zij die er meer van weten.
Ai ai, hummus is zo lekker! Maar dan wel de variant met geroosterde knoflook anders vind ik er weinig aan! Hummus is ook heerlijk om rauwe worteltjes, broccoli en andere rauwe groenten in te dippen!
Verder als tip voor lekker beleg: ik doe vaak een plakje ontbijt koek op brood of speculaas. Nou weet ik niet hoeveel vet deze bevatten maar volgens mij is ontbijtkoek erg 'onschuldig'!
Verder vind ik jam erg lekker. Wij hebben altijd wel 3/4 verschillende smaken bio jam!
Ik eet ook wel eens kaas met wat basilicum blaadjes erop!
-
Verder vind ik jam erg lekker. Wij hebben altijd wel 3/4 verschillende smaken bio jam!
Dat is vijftig procent suiker in een pot, bij benadering. Toegegeven, niet vet, maar toch niet echt een alternatief.
-
ook die biologische zonder toegevoegde suikers :'(
(maar ik ben overigens juist op zoek naar hartige stevige broodbeleg HONGER tips)
-
Misschien zijn op gist gebaseerde producten, zoals Marmite iets voor je. Je hebt ook een merk in het natuurvoedingskanaal, waarvan de naam me even ontschoten is, maar dat veel lekkerder is dan Marmite. Je hebt er ook drinkbouillon van. Kom er maar in. Brenda. ;)
-
Wat ik zeg als mensen daar naar vragen: die hebben wij niet meneer/mevrouw, die is namelijk niet biologisch.
Maar schijnt ontzettend lekker te zijn ja. Is het niet van Vogel?
-
Nee, niet van Vogel. Het staat daar wel in de buurt. Daar waar ook de Vetara groentebouillon staat. Het zijn van die plastic potjes met een een vaste substantie, dus geen poeder, waarvan je boillon kunt maken, maar je hebt ze ook voor op brood.
-
Ja maar van Vogel heb je ook bouillonpasta, volgens mij is het dat rijtje
-
Nu het merk nog. :frusty:
-
Bedoel je niet die Herbamare-troep? (dat is dus van Vogel)
dat is het enige wat ik kan vinden op de site van Natudis, en zij hebben wat wij bedoelen.
onee, ze hebben ook Marmite gistextractpasta, dat zal het wel zijn dan (en die is inderdaad niet bio, zoals ik al vermoede)
-
Nee, nee en nog eens nee. Ik ben wel oud maar niet gek. :P
-
miso? van manna?
-
Het is Vitam. Daar heb je hele lekkere drinkbouillonpasta van, maar ook Hefe-Extrakt te gebruiken als Würzmittel & Brotaufstrich. (Ik heb het potje gevonden. :wortel:)
-
Jeuh! (maar dan bedoelde we denk ik wel allebei iets anders)
-
ow? bij de natuurwinkel?
-
:yes: Bij de betere natuurvoedingswinkel.
-
:yes: Bij de betere natuurvoedingswinkel.
Nee, juist bij de slechtere
Natudis levert namelijk alleen de niet-bio variant (want ik begrijp van hun eigen site dat ze ook een bio variant hebben)
-
Nou, dan staat de bio-variant toch bij de betere? :P
-
Ja maar die heb je in Nederland dus blijkbaar niet
-
Jeuh! (maar dan bedoelde we denk ik wel allebei iets anders)
Maar Brenda_lelie, wat bedoelde jij dan?
Ik ben nu het hele draad van: Wat is je favoriete belegde boterham? aan het doorspitten. Ik heb al geweldig veel lunchtips, even tellen, voor 12 dagen. Das bijna twee weken iedere dag wat anders op brood.. oe lekkerrr (moet dan wel even kiementjes in het bakje gaan gooien nu)
-
Gewoon iets van komkommer of tomaat en dan met een beetje kruidenzout ( het blauwe huis heb ik nu, van de natuurwinkel) Dat is lekker mager en hartig.
-
Gewoon iets van komkommer of tomaat en dan met een beetje kruidenzout ( het blauwe huis heb ik nu, van de natuurwinkel) Dat is lekker mager en hartig.
Maar vooral niet letten op de ondertitel van Gwennepen, uiteraard.
-
Hoezo eigenlijk? ;)
-
mollig, kippig, kattig en hartig?
-
Maar Brenda_lelie, wat bedoelde jij dan?
Dat weet ik dus niet echt goed, ik 'ken' het alleen van mensen die het aan mij vragen of wij het hebben in de winkel. En ik weet nu dus dat we het niet hebben maar wat het precies is weet ik niet :-\ (heb een heel selectief geheugen)
-
Verder vind ik jam erg lekker. Wij hebben altijd wel 3/4 verschillende smaken bio jam!
Dat is vijftig procent suiker in een pot, bij benadering. Toegegeven, niet vet, maar toch niet echt een alternatief.
Well, excuse me. Maar ik heb de potten bio jam er op nageslagen en er komt echt geen suiker aan te pas! Ook geen enkele andere zoetstof. Gewoon vruchten/sappen daarvan! Dat zou toch ook niet kunnen: koop je een potje biologische jam en dan zou die voor de helft uit suiker bestaan :)
Je hebt gelijk over het niet hartig zijn. Maargoed bij gebrek aan inspiratie dacht ik: ach beter een tip dan geen. Vooral die ontbijtkoek op brood is lekker! :D
-
(fruit bestaat voor een groot deel uit suiker, jam dus ook)
-
Ja dat is waar, maargoed je moet toch wat suiker binnenkrijgen op een dag en dan zijn fruitsuikers toch wel het beste of niet??
-
Ja maar niet teveel! Teveel vruchtensappen is ook niet goed (ik geloof wat dat betreft even slecht als cola) maar persoonlijk maak ik me niet druk om een boterham met jam. (vooral niet de bio-variant)
-
Er zal toch wel geleisuiker inzitten om de jam op te doen stijven (naast de suikers van de vruchten zelf)?
-
pectine zit in de bio-jam, weet niet precies wat dat is
-
Info over pectine. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pectine)
Edit: oeps, nu doet ie 't wel!
-
Ik kan die info niet lezen, hij geeft aan dat ik dan een gebruikersnaam moet invullen??
Maar dat zit er inderdaad in en volgens mij is dat het bindmiddel.
-
Over gebruik staat bij Wikipedia staat het volgende:
"Pectine vormt in een zuur milieu bij verhitten met suiker een gelei en wordt als zodanig gebruikt als een verdikkingsmiddel. De bekendste toepassing hiervan is in jam. De meeste vruchten bevatten meestal onvoldoende pectine om een voldoende stevige jam te geven. Appel, pruim en sinaasappel bevatten relatief veel pectine en kersen en aardbeien vrij weinig. Kweepeer daarentegen bevat veel pectine. Vroeger moest daarom de jam door lang koken ingedikt worden. Tegenwoordig wordt bij het koken pectine toegevoegd. Ook zit het in geleisuiker, dat onmisbaar is bij het maken van jam uit vruchtensap.
Pectine wordt gebruikt in hoestsnoepjes, omdat het de bovenste luchtwegen met een laagje bedekt en het kriebelen tegen gaat. Het middel zit ook in drop.
Soms wordt pectine als verdikkingsmiddel in yoghurt gebruikt."
-
Ik dacht dat pectine gemaakt wordt uit appelpitjes... :O hoe ik daar bij kom???
-
Er is bestaat biologische jam met suiker, hoor. Maar de meeste bevatten alleen vruchtensuiker. Het voordeel van vruchtensuiker oftewel fructose boven andere suikers is dat je bloedsuikerspiegel er niet zo van gaat schommelen. En dat is weer een goede zaak als je wilt afvallen.
-
bijna goed ;D
Pectine wordt gewonnen uit appelpulp, suikerbietenpulp en sinaasappelpulp, dat bij het maken van sap na het persen overblijft. (wikipedia)
En...Bammetje jam dan maar :-X
-
Niet erg hartig, als je het mij vraagt. Maar dat doe je niet.
-
Nee helemaal niet, en ik hou er ook helemaal niet van boterhammen met jam... maar na zoveel debat ga ik het (bijna) gewoon doen. Ik eet zat jam overigens, vind het ook echt een toetjes iets. Lekker door de sojayogurt biograndberrie of biobosvruchten of ook lekker bioperzik... Maar op een boterham... ik wil KAAS volvet en gebakken eieren en liefst met kaas erop en gebakken uien en tomaten ernaast.. dat soort werk :)
-
De let-haarscherp-op-vet actie verloopt goed! Nieuwe verslaving aan tomaat komkommer en hutekase is helemaal geen punt. In drie weken al 1,8 kilo afgevallen... dus eh.. iedereen bedankt voor de fijne lighttips!
-
Hummus maken met maar een klein beetje olijfolie, een beetje water, limoensap, en een hele bos verse koriander (plus peper en zout etc) Kun je hele dikke lagen van smeren op bijvoorbeeld geroosterd volkorenbrood, en bevat dan heel erg weinig vet maar heeft het perfecte mondgevoel om aan "lekkere vette hap" te voldoen.
-
Het water loopt in mijn mond... :kwijl:
-
Zelf humus geprobeerd te maken. Ik heb ruimschoots gefaald.
Iemand in het bezit van een recept met een stap-voor-stap-instructiereeks voor domme sullen? Van het type schilderen met nummertjes.
-
Zelf humus geprobeerd te maken. Ik heb ruimschoots gefaald.
Iemand in het bezit van een recept met een stap-voor-stap-instructiereeks voor domme sullen? Van het type schilderen met nummertjes.
hoe kan je daarin nou falen? ???
maar, wat heb je er precies aan gefaald?
-
Ik kreeg het niet smeerbaar. Jawel, ze waren geweekt.
Zijn kikkererwten van nature zout? Ik heb de pulp door mijn brooddeeg gedaan. Mijn brood smaakte behoorlijk zout nadat het gebakken was. Dus bij volgende momenten van falen kan ik er weer brood van bakken. Valt weer mee.
-
Ik kreeg het niet smeerbaar. Jawel, ze waren geweekt.
Je hebt er olie of iets anders vloeibaars aan toegevoegd? Wat heb je precies gedaan?
-
Ik kreeg het niet smeerbaar. Jawel, ze waren geweekt.
Waren ze ook gekookt?
-
Je moet ze niet alleen weken maar daarna ook even koken volgens mij? Dat doe ik altijd tenminste (maar meestal ben ik lui en gebruik ik kikkererwten uit blik).
Een lekkere variatie is trouwens tuinbonen humus. Bij de Turk kun je gedroogde tuinbonen kopen, dat is goedkoper maar het kan vast ook wel goed met verse tuinbonen.
-
Een lekkere variatie is trouwens tuinbonen humus. Bij de Turk kun je gedroogde tuinbonen kopen, dat is goedkoper maar het kan vast ook wel goed met verse tuinbonen.
Dat wordt echt iets heel anders, met verse tuinbonen. Lijkt mij ook niet lekker om tahin bij te doen, maar je kan er wel een dip van maken. Blancheren, pureren met olijfolie, knoflook, cayenne, zout en citroensap.
Ik verbaas me er trouwens over dat mensen niet weten hoe het nou zit met peulvruchten. Als je ze droog koopt moeten ze geweekt worden (een nacht, of een uur in kokend water) en daarna nog gaar gekookt. Behalve als je falafel maakt: dan frituur je de balletjes al dus dan hoef je ze niet te koken om de voedingsstoffen verteerbaar te maken. Als ze in blik zitten is dat het weken en koken al voor je gedaan.
Gedroogde peulvruchten zijn heel anders dan verse bonen of erwten; de verse zijn in eigenlijk onvolgroeid, onrijp.
-
Koken. Olie toevoegen. Leermomenten.
-
Gedroogde peulvruchten zijn heel anders dan verse bonen of erwten; de verse zijn in eigenlijk onvolgroeid, onrijp.
???Oh ja?
-
Koken. Olie toevoegen. Leermomenten.
En als je niet teveel olie toe wilt voegen kun je gerust een klein beetje water toevoegen om het wat smeuiiger (sp?) te krijgen.
-
Of als je een blikje gebruikt, het vocht dat daarin zit. Een half theelepltje sesamolie is trouwens ook heel lekker, maar da's voor de smaak.
-
of een beetje limoen- of citroensap
-
Dat hoort sowieso vind ik. :P
-
:yes:
-
Spread maken van magere kwark, paprika, geraspte peen.
-
of een beetje limoen- of citroensap
Oh ehh ja dat vond ik zo vanzelfsprekend dat ik dat niet noemde :P
-
Ik ben door deze draad weer verslingerd aan crackers met huttenkase, plakjes tomaat en wat zout en peper. Zóóó lekker!
-
Ik heb een heeeerlijk en zo goed als vetloos hartig broodjes menu voor je
men neme een pistolet snijd hem door de midden en gril/bak ze af in de oven..(wel in tweeen)
Smeer de halve broodjes daarna in met knoflook (vers)
daarna neem je een tomaat die je in 4en snijd en die wrijf je ook over de broodjes heen daarna een beetje zout en beetje olijfolie/walnootolie en SMULLEN maar !!
word vooral veel gegeten in spanje echt heerlijk :)
-
ik maak altijd geroosterde bruine broodjes, plakjes avocado en tomaat (alleen avocado bevat weer meer calorieen dacht ik) en dan huttenkase met zout en peper bovenop. Huttenkase bevat heel weinig calorieen.
-
Hey...ik ken je probleem. Veganist worden en je vervolgens helemaal vol vreten aan pastas van nog zowat onontdekte noten....
Hier is een lijstje
- Marmite
- Magere smeerkaas
- Kwark met kruiden
- Pastasaus
- Groenten
- Cracottes eten ipv brood