Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Poek op 03 mei 2007, 20:28:01
-
Wat kun je allemaal met roerbakken/wokken?
In de roerbak doe je normaalgesproken groente. Roerbakgroenten kun je in de supermarkt kopen. Tauge vind ik ook lekker. Verse paprika of aubergine is een optie. Mexicaanse groente schijnt ook te kunnen, of sperziebonen.
Nepvlees zoals Tofu, Tivall Wokblokjes of Tival shoarma kan erin.
Een sausje: ik gebruik sukiyaki.
Kruiden: ik doe meestal maar wat, toscana of zo.
Roerbakgroenten kun je met rijst, pasta of een wrap eten.
Een ovenschotel met pasta, roerbakgroenten en feta is een optie.
Wat is er nog meer mogelijk?
-
Ik vind een lekker woksel:
- krieltjes
- uien in partjes
- bleekselder in stukjes van ca. 2 cm
- courgette in kwartplakjes
- knoflook en provençaalse kruiden
- creme fraiche
- geraspte kaas
Ingrediënten toevoegen en wokken tot gaarheid naar wens in bovenstaande volgorde.
-
Je kunt zelfs witlof roerbakken, en dan op t laatst zure room en oregano er door en hop door de pasta.
Halve spruiten (eerst kort gekookt) en kidneybonen kan ook en dan de laatste 3 minuten chilisaus en stukjes camembert er door. Klinkt raar, is lekker.
-
Uien, knoflook, champignons, quorn, aardappelschijfjes, paprika, courgette. Vega-oestersaus erbij. En als laatst taugé, dan blijft dat lekker een beetje knapperig. En natuurlijk peper en zout naar smaak.
-
Oh ja inderdaad: vega oestersaus. Da' s echt een hele handige als je wilt roerbakken.
-
Waarom eigenlijk?
En is de keuze tussen Sicilia, Costeria, Bruschetta en Toscana lood om oud ijzer?
-
Waarom eigenlijk?
Het is lekker en maakt dingen makkelijk op smaak. Het is niet echt een saus maar meer een smaakmaker, net zoals ketjap of sambal, je doet er een beetje van bij maar je doet er ook andere dingen nog bij.
En is de keuze tussen Sicilia, Costeria, Bruschetta en Toscana lood om oud ijzer?
??? Bruschetta is brood. Sicilia een eiland. Toscana een provincie? Ik denk geloof ik niet de goede kant op. Wat bedoel je :) Ah we hebben het over kruidenmixen. Die ken ik niet. Ik ben voor rozemarijn en voor oregano. En komijn en kaneel en chilipoeder en cayennepeper.
-
Probeer eens wat losse kruiden ipv die mixjes, dat is veel lekkerder. Je kunt dan ook zelf uitproberen wat je erg lekker vindt en wat juist niet, die mixjes smaken allemaal een beetje hetzelfde en er zit vooral veel peterselie in (die nergens naar smaakt). Voor roerbakken is gemberpoeder, gemalen koriander etc heel geschikt. Koop eens een paar van die Conimex kruiden/specerijen potjes, overal verkrijgbaar en erg makkelijk.
-
Ja Poek, die staan bij de dille. ;)
-
Mopper, heb ik twee kruidenpotjes (en dillie), heb ik nog niet alle relevante kruiden!
Vega oestersaus is alleen verkrijgbaar bij de natuurwinkel, of ook in de supermarkt?
-
Er zal een wereld voor je opengaan. ;)
-
Mopper, heb ik twee kruidenpotjes (en dillie), heb ik nog niet alle relevante kruiden!
Vega oestersaus is alleen verkrijgbaar bij de natuurwinkel, of ook in de supermarkt?
Ik koop 'm bij de toko.
-
maar meestal staat het niet aangeprezen als veggie Oestersaus. Wel bijvoorbeeld als 'vegetarian stir fry sauce' van het merk Lee Kum Kee.
-
Ja, en mushroom flavored, staat er ook op.
-
Wat ingewikkeld allemaal :(
-
Ach, bedenk eens hoe ingewikkeld het is als je dat alles in huis wilt hebben en je hebt een alleen maar een vak formaat brievenbus in de keuken en één plank in een koelkast (eigenlijk een halve, maar omdat de andere helft wordt opgeeist door een fles Jägermeister waarvan niemand weet wie de eigenaar is, heb ik toch maar zo'n beetje de hele plank ingenomen).
Ik heb dus een deel van mijn boekenkast opgeofferd voor pannen, bestek, serviesgoed en overige voorraad.
-
wat ook lekker is om te roerbakken:
- Paksoi
- Chinese kool
-
Wat ingewikkeld allemaal :(
Welnee joh. :) Gewoon een beetje expirimenteren met kruiden en andere smaakmakers. Dat is toch een leuke uitdaging? En na verloop van tijd weet je wel wat allemaal wel of niet bij elkaar kan.
-
Gekkie! ;)
-
:-*
Ik keek net eens in m'n kast. Ik heb echt veel kruiden en specerijen en ik gebruik ze ook nog 'ns echt allemaal. :yes: Komt echt allemaal vanzelf.
-
Een pot currypasta van bijvoorbeeld Patak's is ook wel lekker als smaakmaker trouwens. Maar niet teveel erin, want het is best hevig van smaak. Zomaar een likje.
-
Currypasta van Patak's staat bij mij standaard in de koelkast!
-
Heel verstandig, want dan blijft 'ie het langst goed.
-
Het is ook lekker om het door een ordinair groentesoepje te gooien. Gelijk een stuk exotischer.
-
Ik maak vaak curry met een lepel patak's en kokosmelk. Lekker!
Wat ik er verder in doe verschilt dan nogal, in ieder geval tauge, rode paprika en champignons. En dan gekookte eieren erbij.
-
Peultjes zijn trouwens ook lekker daarbij. Lekker knapperig.
-
Maïskolfjes en bamboescheuten.
-
Kleine roosjes broccoli. Niet te groot want dan zijn ze niet gaar en branden ze aan en dat is vies.
-
Eigen kruidenmengsels.
Smaken verschillen maar om je kruidenmengsel tijdens het wokken xtra smaak te geven kun je het mengsel in een vijzel doen. Zorg dat er wat ui bij zit en liefst een vers stuk rode peper. vijzel je mengsel fijn en overgiet het met wat van de olie die je gaat gebruiken. Wok het ff kort voor je de rest van je groenten erbij gaat doen. De smaak van de kruiden komt dan beter tot zijn recht.....
Rick
-
Is de olie ook niet belangrijk? Maïsolie en olijfolie mogen maar beperkt verhit worden, laatste heeft ook te uitgesproken smaak. Speciale wokolie dus, arachide??
-
Met olijfolie gaat roerbakken/wokken toch prima, ik neem meestal die milde van Fertilia. Je hebt ook geurige kruiden wokolie van Conimex maar die zijn wat te overheersend vind ik.
-
Rijstolie wokt ook heel goed. De olie heeft nauwelijks smaak en kan hoge temperaturen aan. Ook kokosolie is een optie, kan ook goed verhit worden en heeft ook geen smaak. ik gebruik altijd die van rapunzel, te verkrijgen in de natuurvoedingswinkel.