Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 26 mei 2003, 21:13:19
-
Simpele vullingen gezocht, zoet ende hartig, voor in bladerdeegflapjes.
Kan ik bijvoorbeeld ananas uit blik (uitgelekt) mengen met iets alcoholisch (rum ;D) en evt. suiker en dat erin stoppen?
En fruit (uit blik, uitgelekt) mengen met jam?
-
Blokjes appel met kaneel kan altijd hè :)
Hartig, pesto! Om het wat goedkoper te maken, mengen met spinazie.
-
tomaten (hele, gevuld met kaas (of moest het vegan?))
-
wortel-koriander-paprika-sinaasappel
spinazie-geitenkaas-dille
spinazie-zongedroogde tomaat-linzen
linzen-perzik-peer (is echt lekker!)
blauwe kaas-notenmousse
groene asperges - mozzarella - chilisaus
paddestoel - zongedroogde tomaat- peterselie
pompoen - paprika
-
linzen-perzik-peer (is echt lekker!)
hmmm... liiinzen...
-
zoet:
-appel, rozijnen, suiker, kaneel
hartig:
-gebakken prei en champignons met paturain
-gekruid vegetarisch gehakt (met of zonder groentes)
-gekookte bleekselderij, walnoten en kaas
-zongedroogde tomaat, prei, feta
-spinazie, geroosterde pijnboompitten
etc, etc. gewoon lekker combineren! Als een mengsel van groenten/noten/kaas/vleesvervanger lekker smaakt en niet al te vochtig is dan kan het vaak ook prima in bladerdeeg. Voor veganistische recepten: laat de kaas weg en experimenteer eens met pijnboompitten, pompoenpitten, cashewnoten en pistachenoten.
-
mijn favoriete hartige bladerdeegflap is:
op een plakje bladerdeeg een plakje tofu leggen. hierop plakjes tomaat of paprika. dan wat zout,peper en kruiden zoals marjolijn en tijm. hierover een plakje kaas.
nu dichtvouwen. de zijkanten goed dicht, bovenop mag het openstaan.
20 min in een voorverwarmde oven van 220 Cel.
eet smakelijk.
een zoete flap kan je natuurlijk simpel met appel en rozijntjes doen.
maar veel luxer is om er wat banaan en/of jam bij te doen.
en als laatste nog een leuke die ik zelf bedacht heb: snij het bladerdeegplakje in tweeen en leg ze op het bakblik. leg op iedere helft 2 halve zoete pruimen en bak ze 15 min bij 220 Cel. VEEL PLEZIER.
-
per persoon:
1 plakje bladerdeeg, 3 plakjes in shoyu gemarineerde gerookte tahoe, 1 plakje vegetarische kaas, basilicum-pesto
verse knoflook, sesamzaad
Bereidingswijze: Leg op het plakje bladerdeeg 1 plakje in shoyu gemarineerde gerookte tahoe, daarop een plakje kaas, weer een plakje gemarineerde tahoe, daarop de pesto met nog wat extra knoflook uit de pers en daarop weer een plakje tahoe. Het bladerdeegflapje kruisgewijs goed dichtvouwen en besmeren met wat water. Strooi op het bakblik rondjes sesamzaad en leg daar de bol met de gladde kant naar boven op. In de oven bakken volgens voorschrift op de bladerdeegverpakking
Croissantpakketje met tahoegehakt (kan ook met bladerdeeg lijkt me)
( 4 personen ) 2 uien, 50 g boter, 1 teen knoflook, 1,5 el shoarmakruiden, 500 g tahoe, 5 el chilisaus, 2 tl zout, peper, bloem, 1 blikje gekoeld croissantdeeg
Bereidingswijze: Uien pellen en snipperen. In een koekepan boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ui en shoarmakruiden 2 minuten zachtjes fruiten.
Intussen de tahoe fijnprakken. Tahoe door de ui scheppen en al omscheppend meebakken. Chilisaus erdoor roeren en het mengsel op een halfhoog vuur in 3 minuten in laten koken. Op smaak brengen met peper en zout. Het aanrecht bestuiven met bloem. Lapjes croissantdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een lap van 30 bij 30 cm. Deeg in 4 vierkanten snijden. Tahoemengsel in het midden van het deeg scheppen.
De deeglappen tot driehoekjes dichtvouwen en de randen met een vork op elkaar drukken. Bakplaat invetten. De oven voorverwarmen op 200 graden C. (gasstand 4). In het midden van de oven in 15 minuten goudbruin bakken.
Lekker met wortel-preisalade
-
Deze vullingen heb ik gisteravond gebruikt:
1 Schijf ananas, bestrooid met suiker en wat rum.
Stukjes appel met walnoot en bosbessenjam.
Banaan met paranoten.
De plakjes bladerdeeg waren behoorlijk duur, 4 euro voor 4 plakjes! Maar ik wilde het natuurlijk bio en vegan hebben:). Weet iemand nog wat goedkopere vegan bladerdeeg? Evt. niet bio...
Overigens was het lekker, het had alleen wat langer in de oven gemogen. En de volgende keer gaat er meer rum over de ananas 8).
-
Overigens was het lekker, het had alleen wat langer in de oven gemogen. En de volgende keer gaat er meer rum over de ananas 8).
zuuperd!
-
Nog een lekker pittig en hartig ideetje:
kleingesneden stemgember, sambal, tomatenketchup en een gesnipperd uitje.
Als het voor bij het avondeten is kun je er ook wat tofu fijngehakt door doen.
-
Bestaat er vegan filodeeg?
-
Ja! Ik heb bij de Turkse winkel een pakketje gevonden. Heb er 'bloemetjes' van gemaakt met cavaillon-citroenpudding. Zaten niet veel verschillende ingrediënten in, als ik me goed herinner.
-
Ja! Ik heb bij de Turkse winkel een pakketje gevonden. Heb er 'bloemetjes' van gemaakt met cavaillon-citroenpudding. Zaten niet veel verschillende ingrediënten in, als ik me goed herinner.
Of loempiavellen anders?
-
Of loempiavellen anders?
Kun je daar ook zoete dingen mee maken en/of strudels?
Zelf maken zal wel erg veel werk zijn, he?
-
Kun je daar ook zoete dingen mee maken en/of strudels?
ja. ze zijn alleen iets kleiner dan filodeeg. Weet je trouwens zeker dan normaal filodeeg niet goed is?
Zelf maken zal wel erg veel werk zijn, he?
ja dat schijnt zo te zijn. Hoe krijg je het zo dun? Misschien met pastamachine
-
Bij McD zag/proefde ik appel in zo'n velletje; smaakte eender en dus net zo rot als hun frietjes en de "koffie".
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet kàn want in Duitsland ook wel eens mini-strudel-achtige dingetjes geproefd die wel goed waren.
Yvonne zegt dat je met bladerdeeg heel goed appel-flappen kunt maken en dat ander fruit, kersen, abrikozen etc., ook goed lukt.
-
Weet iemand nog wat goedkopere vegan bladerdeeg? Evt. niet bio...
Ik geloof dat het bladerdeeg van Herta vegan is, maar check zeker eerst even het ingrediëntenlijstje.
-
het idee van een strudel is wel dat je alleen een hoopje vulling in het midden legt en dan het deeg er om heen rolt en dat de vulling dus alleen in het midden zit. Dus niet dat je de vulling over het hele deeg uitspreidt en dan het deeg oprolt zodat je om en om deeg-vulling-deeg-vulling hebt, want dan wordt je deeg nooit gaar en dat is vies.
-
Net gemaakt:
Blokjes aardappel, tofu, ui, knoflook en verse gember zachtjes laten fruiten in olijfolie, met je favo kruiden: ik heb nu pittige kerrie, cayennepeper, kaneel, piment en komijn gebruikt.
Dit dus in bladerdeegflapje doen en afbakken. Heet!, maar lekker.
En een flapje met bosbessenjam.
En een testflapje om te zien hoe tofutti het doet in de oven: flapje besmeren met tofutti, daaroverheen zomerpostelein, dichtvouwen en afbakken. Jammie! De tofutti kan wat smaakvoller, ik denk dat ik er de volgende keer een teentje knoflook bij uitpers.
-
spinazie-zongedroogde tomaat-linzen
linzen-perzik-peer (is echt lekker!)
Kan je dat wat toelichten, nu ik een oventje heb? ;)
-
Als er enige neiging bestaat om te denken aan toevoeging van knoflook en(of) basilicum, DOEN.
-
spinazie-zongedroogde tomaat-linzen
linzen-perzik-peer (is echt lekker!)
Kan je dat wat toelichten, nu ik een oventje heb? ;)
Hee een oven, goed zo! Ja filodeeg laten ontdooien als op het pak staat, rode linzen gaarkoken, gember(saus), laos, ketjap, rode peper en knoflook erdoor, een halve peer en halve perzik fijnhakken en door de linzen roeren, deze vulling op het filodeeg doen (of loempiavel) en er een flapje of rolletje (laatste is makkelijker) van maken en dan minuut of 30 in oven halverwege omkeren.
Er staat ook spinazie-zogedroogde tomaat- linzen, maar dat is fout, dat moet zonder linzen (sorry) maar de spinazie kun je gewoon gewassen en uitgelekt rauw in het flapje doen (dan wel veel spinazie erin, wat het slinkt natuurlijk enorm) met stukjes zongedroogde tomaat ook een minuut of 30, 40 in de oven ook af en toe omkeren.
-
Temperaturen?
-
je hebt electrisch he? Wel of niet hetelucht. Je moet zoiets uitproberen want dat scheelt enorm per oven. Ik zou zeggen ergens tussen 180 en 210 graden.
-
Hetelucht is met een ventilatortje he? Ik denk het niet :)
-
begin maar met een graad of 190. Goed voorverwarmen (minuut of 10) en als die dingen er 7 minuten inzitten ff kijken of het te hard of zacht gaat. Aan een oven moet je altijd even wennen. Als je er een goede quiche mee kan maken ben je er aan gewend :) Hoewel ik jou niet zo'n quiche type vindt.
-
Hoewel ik jou niet zo'n quiche type vindt.
Nou wordt het een erezaak ;)
-
Quiches zijn een van de weinige dingen waar ik wel graag bier bij drink: een niet-zoete Tripel (Triple). Pas op, dat zijn er maar een paar. Ik meen dat Moortgat er zo een voert.
-
Oftewel een seitanbroodje. Al vond ik het uiteindelijk meer naar een saucijzenbroodje smaken, dan naar een seitanbroodje uit de biowinkel.
Voor 10 broodjes:
* 10 plakjes bladerdeeg
* 1/2 pot seitan (of 1 kleine pot)
* 1 middelgrote ui
* 1 teen knoflook
* gehaktkruiden
* nootmuskaat, zout & peper
* bloem
Meng de seitan in de keukenmachine fijn met de knoflook en de ui. Doe daarbij gehaktkruiden en nootmuskaat, zout en peper naar smaak. Bedenk wel dat bladerdeeg van zichzelf een beetje flauw is. Doe er dan wat bloem en olie bij en meng het nogmaals.
Leg een rolletje op een vierkant plakje bladerdeeg en sla de 2 flapjes beurtelings om het rolletje. Leg het omgekeerd op een bakblik en prik er wat gaatjes in. Ongeveer 20 minuten op 200 graden.
-
Is bladerdeeg vullen als een "groentetaart" wa hetzelde als wa ik op een pizza kan smijten?
-
Bij de eerste "wa" raak ik je kwijt...
-
Bij de eerste "wa" raak ik je kwijt...
is nie (lees: niet) moeilijk hoor, wa is "wat" ;D
ik ga hier wa meer moeten posten dan ga je wa meer vlaams leren, moest je daar dan al behoefte aan hebben ...
-
Bij de eerste "wa" raak ik je kwijt...
is nie (lees: niet) moeilijk hoor, wa is "wat" ;D
ik ga hier wa meer moeten posten dan ga je wa meer vlaams leren, moest je daar dan al behoefte aan hebben ...
Goed, dat "wa" "wat " moest zijn, okee. Maar dan snap ik nog steeds niet wat je bedoelt.
Maar goed, wat weet ik nou van gevulde bladerdeeg pakketjes, pizza's en vooral van quiche?
-
Niks!
-
maar wat wordt er nou bedoeld? Of je in quiche hetzelfde kan doen als op de pizza?
-
maar wat wordt er nou bedoeld? Of je in quiche hetzelfde kan doen als op de pizza?
volgens mij wordt dat bedoeld ja
-
maar wat wordt er nou bedoeld? Of je in quiche hetzelfde kan doen als op de pizza?
volgens mij wordt dat bedoeld ja
aha. Nou ik zou in de quiche iets anders doen dan op de pizza hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=851;start=msg106702#msg106702") staat er iets over.
-
Oké bedankt voor de url! Ik zal er proberen op te letten om wat meer Nederlands te schrijven in het vervolg (en anders vertaalt cornflake guy me maar ;))
-
Vorige week iets superlekkers mee gemaakt (week ervoor was het eerste poging met prei en olijven en zongedroogde tomaten maar vond ik wa te zout).
Wat dus WEL lekker is:
bladerdeeg
daarop een lading gebakken verse champignons
daarop een lading gebakken tomaten
daarop gekookte broccoli
tussen de stukken broccoli slierten gele paprika leggen
en dan zo'n half potje soyaroom erover gieten en wat chapelure opstrooien, 25 minuten in de (voorverwarmde op 180°C) oven en klaar
=
ZALIG
-
en wat chapelure opstrooien
wat is dat?
-
en wat chapelure opstrooien
wat is dat?
Ik geloof broodkruimels.
-
Paneermeel, dacht ik.
-
Chapelure is inderdaad Vlaams dialect voor paneermeel.
-
Met filodeeg maak ik ook weleens loempiaatjes, best goed te eten.
( gewoon standaard vulling, eventueel rijst/tofu erbij in)
-
Heeft iemand misschien een lekker recept voor een gevuld bladerdeeghapje met quorn gehakt, als tussendoortje?
-
Bladerdeeg ontdooien. Uitrollen tot gewenste dikte op met bloem bestoven werkblad. in een langwerpige vorm.
Quorn met wat ui en knoflook licht bakken in olijfolie of boter. Op smaak brengen met b.v.b. kerriepoeder, verse kruiden. Wat je maar lekker vindt. Handig om het in een zeef ff uit te laten lekken.
Aan één kant laagje Quorn op het deeg doen en vervolgens oprollen. Ei losskloppen en naad van je rol en de buitenkant v.h. bladerdeeg ermee bestrijken. Afbakken in de oven.
Succes hang beetje af van hoe lekker je de vulling maakt! Maar maak hem nooit te nat. Je bladerdeeg wordt dan aan de binnenkant vaak wat klef.
Succes.
Rickmans
-
Quorn gehakt of stukjes?
-
Quorn gehakt of stukjes?
fijngehakt :)
-
Hoe weet jij dat?
-
Hier krijg ik honger van zeg haha..
zowiezo lekker van die gevulde hapjes!
bij de griek krijg je het weleens met feta
en bij een indiaas restaurant smul ik van de samosa's :D
-
bladerdeeg en filodeeg vind ik vaak te vet. Een echt goed alternatief heb ik niet zo. Wat ik wel gebruik is het deeg voor hartige taart, maar dat wordt vaak weer te dik als je het afbakt. Iemand een goed idee?
-
bladerdeeg en filodeeg vind ik vaak te vet.
Vind? Ik heb hier ergens een bakboekwerk liggen met recept voor eigen bladerdeeg. De helft van het bladerdeeggewicht is pure boter... Ik stond verbaasd (voor eventjes dan maar).
-
Deeg voor hartige taart is vaak voor 'flapjes'e.d. te dik. Beetje bloem op je werkblad en met een deegroller wat verder uitrollen maar!
Zelf een deegje maken kan natuurlijk ook. Als je pizzadaag maakt, goed dun kun je dat ook in mino vorm dicht vouwen. Heb je een mini Calzone. Nu lekker met verse spinazie, tomaten stukjes en pijnboompitjes wat kaas etc etc.....
Rickmans
-
Ik vind bladerdeeg ook vet en bovendien niet lekker over het algemeen, maar filodeeg vet? Als je niet zoals voorgeschreven het hele vel met boter bestrijkt, valt het toch mee? Voor flapjes is loempiadeeg (te krijgen bij toko in diepvries) ook erg geschikt.
-
Ik vind bladerdeeg ook vet en bovendien niet lekker over het algemeen, maar filodeeg vet? Als je niet zoals voorgeschreven het hele vel met boter bestrijkt, valt het toch mee? Voor flapjes is loempiadeeg (te krijgen bij toko in diepvries) ook erg geschikt.
ik zal het proberen. Prima idee.
-
Hoe weet jij dat?
Ik bedoelde dat ik om een recept vroeg met fijngehakt ;) volgens mij was het recept een reactie op mijn vraag of iemand een recept met quorn gehakt wist..
-
Oja. :bloos:
-
Pas ontdekte ik dat in het bladerdeeg vitamine D3 zit. Dit is van dierlijke oorsprong. Bij de supermarkt waar ik kom hadden beide merken toevoeging van D3. Weet iemand misschien of er ook veganistische merken zijn?
-
Kiwi schrijft in deze (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=10271)draad:
Nee, er zijn geen vegan soorten bladerdeeg te koop in de supermarkt. Dat heeft te maken met de verkeerde soort D-vitamine die in de margarine zit die gebruikt is. De enige echte vegan bladerdeeg is die van Ting, te koop in de natuurvoedingswinkel.
Edit: Ting bladerdeeg kost geloof ik € 3,95 voor 6 velletjes, dus dat is inderdaad best duur.
:)
-
Ik heb weleens bij een Turkse winkel vegan bladerdeeg gevonden, en nog heel goedkoop ook. Helaas daarna nooit meer gezien, niet in die winkel en ook niet in anderen. :(