Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Charlotte op 12 mei 2005, 23:38:22
-
Kan er misschien, op deze mooie site ;D, een handige uitprintversie komen van foute en/of dubieuze e-nummers? Of een linkje waar zoiets te vinden is? Ik heb eens rondgekeken maar kan niets handzaams vinden. Kan misschien bij kopje survivalgids??
*Printversie voor in de boodschappentas om mee door de supermarkt te slepen op zoek naar juiste vega-producten.
=Misschien ook handig voor beginnende vega's, waar moet je op letten enzo met handige tips??
Dat kaas bijv. niet vegetarisch is ben ik nml nog niet zo heel lang achter, en daar ben ik niet echt blij mee. :-[
-
Dat staat wel ergens hier hoor, zeker weten.
Hier (http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers) is in ieder geval iets, maar niet echt wat jij zoekt. Maar ik heb ergerns een link gezien, of in dit forum, en / of ergens op de website zelf.
-
Dit wellicht?
http://www.vegatopia.com/survivalgids/vragen_koken_enummers.html
-
Heeee hartelijk dank, ik ben nog op zoek geweest op Vegatopia, vraag me af waarom ik die lijst niet zelf gezien heb. Die andere lijst is printvriendelijker maar wat is nu wat, op zich is ie wel completer natuurlijk. Een combi van deze twee zou helemaal toppie zijn zeg...
-
Ik tikte op Google E621 in en toen kreeg ik heel handig gewoon een uitleg wat dat nou precies is, uitgelegd door de Universiteit van Wageningen. Zij hebben ook een hele mooie site waar van alles over voeding wordt verteld:
www.voedsel.net
, goede voeding, slechte voeding, intoleranties, herkomst etc
Ziet er prachtig uit, ga eens kijken!!
-
Ik vroeg me ook al af waar de E-nummerdraad was gebleven, maar die is in het archief beland. Er staat verder niks interessants in, eigenlijk alleen de Voedsel-net -link, dus ik laat em daar maar staan.
E621 is trouwens Vetsin. Ik heb hier toevallig een potje naast me staan ;D.
-
Ik heb een week of 3 geleden een E-nummerboekje voor 1,50 gekocht bij de sleghte. Het lag een beetje verstopt op de gezondheidsafdeling, maar er waren er echt heeeeel erg veel.
Het is wel handig, van de alternatieve konsumentenbond, een boekje met de beschrijvingen per nummer, en een soort pas voor tijdens de boodschappen.
-
Ik heb het nu ook. Handig idd, jammer dat niet alle E-nummers op de pas staan, heb zelf de (mogelijk) schadelijke er nog bij opgeschreven.
-
Ik heb een tijd geleden zo'n lijst gehad van voedselcentrum. Moet je maar even op de site kijken.
-
hey op deze link staan allemaal e-numers:
http://www.vegetarisme.nl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=288&meid=51
Edit Christiaan: Knippen en plakken van andere websites niet toegestaan.
-
Hey was ikw eer deze link is van voedingscentrum vol met e-nummers en dan staat er bij of het dierlijk is of niet
http://www.voedingscentrum.nl/NR/rdonlyres/6DC645C1-894C-4E8A-A508-1A41129EC480/0/Enummerlijstupd09022005.pdf
-
Okey dit zal heus wel ergens anders eerder genoemd zijn maar ik (als geneeskundestudent nota bene) ben ontzettend slecht in het vinden van informatie. Ik ben ook nog niet zo lang vega en ben zojuist erachter gekomen dat mijn favo yoghurt vol gelatine zit...
Welke E-nummers zijn niet en wel geschikt voor vega?
Oke en welke andere stofjes stoppen ze stiekem in dingen die ook niet geschikt zijn?
-
Wat betreft de e-nummers:
http://www.vegatopia.com/survivalgids/vragen_koken_enummers.html
-
eh oke bedankt, kijk dat bedoel ik nou met geen info kunnen vinden...
-
ben zojuist erachter gekomen dat mijn favo yoghurt vol gelatine zit...
Dat is goed balen he :-\
-
Yoghurt? Gelatine? Welke is dat dan, als ik vragen mag?
-
vifit optimel, had ik eigenlijk vooral in de mensa altijd met appel en peer-smaak
er zit trouwens in heel veel light zuivelproducten gelatine.
-
In de drinks van de optimel zit volgens mij geen gelatine... Maar in de yoghurts inderdaad wel. :-[
-
Alleen blijft het voor mij nog steeds onduidelijk welke ingredienten niet kunnen. Ik weet van heel veel bijv niet of ze dierlijk zijn en E nummers ken ik ook niet goed genoeg :-[
Deze quote was in een andere draad gepost, maar ik antwoord er maar ff hier op omdat het over enummers gaat. Ik heb een keer een tijdje de enummer lijst van het voedingscentrum (http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Public/Dynamisch/productinformatie/e-nummers_+additieven/) die volgens mij het meest betrouwbaar is door gekeken, en bekeken wat ik echt nare enummers vond, bv schellak, dat vind ik echt iets vies dus ik koop liever geen producten daarmee. Er zijn echter ook enummers die dierlijk kunnen zijn, maar die ik zelf minder storend vond, en die nummers heb ik gewoon niet onthouden. Vond dat een prettige manier voor mijzelf.
Bij enummers blijft het zo dat het een erg kleine hoeveelheid is, dus je kunt je afvragen of je alle verpakkingen erop wil controleren, maar je erin verdiepen kan bv via die pagina van het voedingscentrum.
-
Waarom zijn die nummers er eigenlijk?
-
Om de mensheid langzaam te vergiftigen en tevens ook dom te houden.
-
Alle additieven die in europa zijn toegestaan hebben zo'n nummer, en de producenten van levensmiddelen zijn verplicht deze nummers op de verpakking van producten die in Europa verkocht worden te gebruiken, zodat het voor de domme consument makkelijker is te zien of hij niet vergiftigd wordt (met een additief dat niet toegestaan is ;)). Wanneer elke producent een andere benaming voor bepaalde toevoegingen zou gebruiken werd het er natuurlijk niet overzichtelijker op Sander!
En wanneer je er van overtuigd bent dat je door een bepaalde stof in levensmiddelen vergiftigd wordt, is het dus heel eenvoudig: je zoekt het e-nummer van die stof op en koopt niets meer waar deze stof inzit!
-
En E631 dan?
E631 : Natriuminosinaat
Herkomst:
Natriumzout van inosinezuur (E630), een natuurlijk zuur dat vooral voorkomt in dierlijke producten. Commercieel gewonnen uit vlees en sardientjes.
Dieetbeperkingen :
Inosinezuur en inosinaten zijn vrijwel altijd van vlees of vis afkomstig, hierbij zijn onreine dieren niet uit te sluiten. Ze zijn dus niet geschikt voor vegetariers en veganisten, en zonder de oorsprong te weten, niet altijd voor Moslims, Joden en Hindoes. Alleen de producent kan de oorsprong van het product aangeven. :o >:(
Dit zit dus bijvoorbeeld gewoon in Knorr bouillionblokjes, de vegetarische welteverstaan! (Groenten) Of in Cup-a-Soup Helder Tomaat ...
Lijkt me een behoorlijke reden om veganist te worden? (heeft voor mij wel gewerkt in ieder geval!!)
-
Ik ben me aan het verdiepen in de e-nummerskwestie. Ingewikkelde materie en ik kan de lijsten ook niet zo op waarde schatten (qua volledigheid).
Deze lijst leek me wel goed en betrouwbaar:
http://www.goedewaar.nl/Enummerskaart.asp (http://www.goedewaar.nl/Enummerskaart.asp)
Of zit ik er naast?
-
Je kan hier (http://www.voedsel.net) nog een hele mooie lijst vinden met E-nummers.
Ik zal nog eens even zien of ik een mooi uitprintbaar lijstje kan vinden/maken.
-
Voor wie dit interessant vind heb ik hier drie internetadressen met lijsten van e-nummers. Geevan drieën is volledig, maar samen staan ze sterk.
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers
http://www.natuurlijkerwijs.com/enummers/enummers.htm
Groetjes
van een mede-veggy
-
Ik heb het e-nummerkaartje van de NVV. Handig formaat en er staat in 5 talen op wat een veganist wel en niet eet.
En voor degene die haar favoriete yoghurt mist: probeer eens de kersenyoghurt van campina, die is gelatinevrij en heeerlijk!
-
Ik heb het e-nummerkaartje van de NVV. Handig formaat en er staat in 5 talen op wat een veganist wel en niet eet.
Heb je deze besteld via www.veganisme.org? Ik kan op de site namelijk alleen een vegan passport vinden, maar daarbij wordt niets gezegd over E-nummers. Weet iemand misschien waar deze nog meer verkrijgbaar is? Alvast bedankt!
-
Ik heb het e-nummerkaartje van de NVV. Handig formaat en er staat in 5 talen op wat een veganist wel en niet eet.
Heb je deze besteld via www.veganisme.org? Ik kan op de site namelijk alleen een vegan passport vinden, maar daarbij wordt niets gezegd over E-nummers. Weet iemand misschien waar deze nog meer verkrijgbaar is? Alvast bedankt!
Ik weet wel een plek, ik zal je wel even pm-en.
-
Dit wellicht?
http://www.vegatopia.com/survivalgids/vragen_koken_enummers.html
Ik ben hier sinds kort op aan het letten. Maar ik heb wel een vraag aan jullie: vermijden jullie alleen de e-nummers die 100% zeker weten dierlijk zijn, of ook die mogelijk niet vegetarisch zijn?
En what about weipoeder? Als dat ergens in verwerkt zit, eten jullie het dan?
-
Er zitten veel verschillen tussen vegetariers qua strengheid, en dus ook in het vermijden van e-nummers. Ik vermijd het niet.
-
Dit wellicht?
http://www.vegatopia.com/survivalgids/vragen_koken_enummers.html
Ik ben hier sinds kort op aan het letten. Maar ik heb wel een vraag aan jullie: vermijden jullie alleen de e-nummers die 100% zeker weten dierlijk zijn, of ook die mogelijk niet vegetarisch zijn?
En what about weipoeder? Als dat ergens in verwerkt zit, eten jullie het dan?
Als ik zelf verantwoordelijk ben voor de aankoop, dan lees ik meestal de ingredienten door. Staat er iets op wat ik niet vertrouw, dan zoek ik een alternatief. De E-nummers ken ik nog niet uit mijn hoofd. Wel trassi, omega 3 en 6, weipoeder en gelatine.
Binnenkort ga ik met collgea's in een Indisch restaurant eten. Per email heb ik het restaurant al wat vragen gesteld over trassi en kroepoek. (Nog geen antwoord).
-
Ik bladerde gisteren door het boek Wat zit er in uw eten? (http://www.succesboeken.nl/boek/9789077788288/Wat_zit_er_in_uw_eten) Het is een lijst van e-nummers en de gevolgen die ze kunnen hebben voor de gezondheid. Zo is een van de meest gebruikte e-nummers verboden in Australie, en schadelijk voor de gezondheid volgens de auteur. Zijn er hier mensen die op die reden e-nummers vermijden?
-
Het speelt wel mee ja, ik vermijd ze niet altijd, maar probeer er niet te veel van binnen te krijgen, oa om die reden ja.
-
De laatste aflevering van de Keuringsdienst van Waarde gaat over E120, ik vond het wel interessant om te zien hoe die luizen worden gekweekt. Aflevering is op internet te bekijken via uitzending gemist.
-
Ja, die aflevering is wel leuk ja, met kinderen ipv de gewone presentatoren.
Ik let niet bewust op E-nummers voor mijn gezondheid, maar ik mag toch al bijna nooit iets uit een pakje dus dat scheelt.
Vergeet niet dat E-nummers niet altijd slecht zijn he, er is ook gewoon citroensap bijvoorbeeld.
-
Vond het wel wat hebben hoe het gezicht van een kind betrekt als ze er achter komt dat het roze kleurtje van Fristi van lieveheersbeestjes(volgens medewerker Fristi fabriek) wordt gemaakt.
-
::)
Trouwens, gezien je nick, kennen wij elkaar? ;)
Zoja: iiiiit's a small world aaafter all.
-
Jep, wij doen dat.
-
Ik leerde vandaag uit de krant de ingredienten van iets dat ik wel vaak eet. Naast water, eiwit, suiker, koolhydraten, vezels ook E621, E160a, E160d, E101, E330 en E296.
Zouden jullie dit product vermijden als je een goed alternatief hebt?
-
Wat voor alternatief voor een tomaat heb je dan?
-
Ketchup! ::)
-
Ik moet wel voorzichtig zijn met e621, maar speelt niet zozeer met verse tomaat, maar wel bij ingeblikt en puree enzo. Maar ik vind dat superlekker, dus mijd alleen in perioden dat ik verder al veel allergische klachten heb.
-
E621, E160a, E160d, E101, E330 en E296.
Zouden jullie dit product vermijden als je een goed alternatief hebt?
Geen enkel probleem, waarom denk je dat dit schadelijke stoffen zijn die je zou willen vermijden? Omdat het een e-nummer heeft?
E621: Ve tsin, de enige uit het rijtje waarvan ik me kan voorstellen dat je het wilt vermijden als het er niet van nature in zit
E160a: beta caroteen, natuurlijke kleurstof
E160d: lycopeen, ook een natuurlijke kleurstof
E101: riboflavine, ook kleurstof
E330: citroenzuur
E296: appelzuur
-
Sinds mijn dochter haar profielwerkstuk over E-nummers en voedingsadditieven aan het maken is, ben ik ook wat wijzer geworden. Het verbaast me nu bijvoorbeeld ook dat ik dan een gerenormeerde kok op tv over E-nummers hoor praten alsof je ze allemaal zou moeten vermijden, omdat dat beter is voor je gezondheid. Zo nemen mensen dat maar klakkeloos aan, oh een E-nummer dat kan ik maar beter vermijden.
-
Ik ben het met Sam eens.
Zouden jullie dit product vermijden als je een goed alternatief hebt?
Daarnaast, wat is jouw definitie van een 'goed' alternatief?
-
Daarnaast, wat is jouw definitie van een 'goed' alternatief?
Iets dat natuurlijk is, dat je gewoon bij de groenteman kan kopen, o wacht.
-
Iets dat natuurlijk is, dat je gewoon bij de groenteman kan kopen, o wacht.
Maar natuurlijk is niet per se gezond, zelfs niet als je het bij de groenteman kan kopen. Bananen zijn bijvoorbeeld best giftig bij overmatige consumptie. Misschien is het juist wel gezonder om een paar E-nummers los te kopen, en die naar binnen te werken.
En groene tomaten zijn trouwens ook niet zo gezond, geloof ik.
-
waarom denk je dat dit schadelijke stoffen zijn die je zou willen vermijden?
*knip*
Bestaat er sluitend bewijs dat het totaal geen schadelijke stoffen zijn?
-
Maar natuurlijk is niet per se gezond,
Natuurlijk. Maar je postbode geeft vast de voorkeur aan een verse tomaat boven spul met E621, E160a, E160d, E101, E330 en E296.
-
Is dat een bespoten tomaat? En komt die tomaat uit Guatemala (ofzo), of is het een Westlandse waterbom, wellicht?
-
E-nummers zijn gewoon stofjes (goedgekeurd door de EU, dat wel), net als de stofjes in je lijf en in de groente die je eet. Deze 'ingrediëntenlijstjes' van fruit laten dat heel mooi zien. http://io9.com/what-if-natural-products-came-with-a-list-of-ingredient-1503320184
(http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--xuyJ6PyG--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/19cththprtrp4png.png)
-
http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4099862/e-nummers-niet-vermelden-consument-gek-houden.html
Het hele Paroolartikel kan ik helaas niet lezen, misschien dat dit genuanceerder is dan het commentaar van Foodwatch?
Af en toe snap ik niets van Foodwatch met hun hetze tegen e-nummers. Ze halen er nog vegetariers bij ook. Want wij willen geen gelatine eten van varkens, en als de e-nummers verdwijnen dan kunnen we niet meer zien op het label of er gelatine in zit?
- vegetariers willen alle gelatine vermijden, alleen varkensgelatine vermijden is voor mensen die halal eten
- gelatine staat tegenwoordig altijd al uitgeschreven, gelukkig maar, ik zou in ieder geval het e-nummer niet weten (E441) en het nummer wordt ook niet uitgesplitst in runder- of varkensgelatine dus halal eters hebben ook niets aan die vermelding.
Het hele gelatinevoorbeeld is dus absolute kul.
Laten ze zich focussen op "aroma", daar valt nog een hoop te winnen.
-
Het hele gelatinevoorbeeld is dus absolute kul.
Ik lees het meer als dat vegetariërs liever het E-nummer vermeld zouden zien in plaats van het woord (varkens-)gelatine (waarbij het varken een wat onnodige en verwarrende specificatie is in het voorbeeld). Dan wordt het al iets minder kul, maar ik zou niet weten waarom ik liever een E-nummer zou zien. Zo'n nummer dat ik van mijn levensdagen niet zal kunnen onthouden, daar ben ik kennelijk nogal dom in.
-
Het hele gelatinevoorbeeld is dus absolute kul.
Ik lees het meer als dat vegetariërs liever het E-nummer vermeld zouden zien in plaats van het woord (varkens-)gelatine (waarbij het varken een wat onnodige en verwarrende specificatie is in het voorbeeld). Dan wordt het al iets minder kul, maar ik zou niet weten waarom ik liever een E-nummer zou zien. Zo'n nummer dat ik van mijn levensdagen niet zal kunnen onthouden, daar ben ik kennelijk nogal dom in.
Maar dat is precies wat ik bedoel?
-
Hoogleraar voedseltechnologie: e-nummers > natuurlijk voedsel. (http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/4239780/2016/02/06/Hoogleraar-Natuurlijk-voedsel-is-ongezond.dhtml)
(wel een beetje misleidende kop trouwens)
-
In grote lijnen wel met hem eens, maar hij slaat ook wel wat onzin uit. Meer vitamines in een pakje gedroogde soep dan in zelfgemaakte soep die een paar dagen staat? Gedroogd fruit, prima, geen problemen mee, het is niet het drogen dat slecht is. Maar wat er in de winkels wordt verkocht als soep in gedroogde vorm is gewoon geen eten, dat is zout met wat frutsels.
-
Fijn, zo'n tegengeluid. Diepvriesgroente en groente uit pot of blik bevat inderdaad vaak minstens zoveel vitaminen als verse groente dat al een paar dagen in het groenterekje heeft gelegen en in de winter kun je inderdaad beter tomaten uit blik gebruiken. Een eigen moestuintje is inderdaad inefficient (maar wel leuk) en zelf zuurkool maken (lekker!) gebeurt doorgaans minder hygiënisch dan als het in de industrie gebeurt. Veel e-nummers zijn prima. En in de keuken doen zelfs de meest bewuste thuiskoks dingen die voor de voedsel- en warenautoriteit een doorn in het oog zijn.
Maar de hoogleraar geeft wel een te geïdealiseerd beeld. Zoals hij zelf schrijft, heeft de voedingsindustrie een groot arsenaal aan trucjes om hun producten aantrekkelijker te maken. Het begint al met de sperzieboontjes uit pot die veel te zout zijn, of met de witte bonen in tomatensaus die varkensvleesaroma (http://www.vegatopia.com/vega/actueel/in-het-nieuws/12984-de-verrassende-groente-van-vandaag) bevatten. Dat gaat verder via de pesto à la genovese (http://www.ah.nl/producten/product/wi114554/ah-pesto-alla-genovese) die weinig met echte pesto te maken heeft tot de groentesoep (http://www.ah.nl/producten/product/wi3348/honig-groentesoep), die Sam al noemde. Lees je even mee:
Ingrediënten: Water, groenten 8,1% (wortel, ui, prei, tomaat), vermicelli 3,6% (tarwemeel), zout, zetmeel, glucosestroop, gehard palmvet, kruiden (selderijzaad, bladselderij), smaakversterkers (E621, E627, E631), suiker, specerijen (peper, nootmuskaat, foelie, kurkuma), aroma (bevat soja), palmvet, gistextract, kleurstof (karamel) _x000D_ _x000D_ Kan sporen bevatten van melk en kippenei.
En dan hebben we het nog niet eens over de maaltijdpakketten. Knorr maakt momenteel veel reclame voor zijn wereldgerechten, waaronder de Libanese tabouleh (http://www.knorr.nl/producten/detail/1006438/nieuw-libanese-tabouleh) en de Libanese falafel (http://www.knorr.nl/producten/detail/1006780/nieuw-libanese-falafel). Lees nog maar eens even mee:
Ingrediënten Falafel-broodjes: TARWEBLOEM, water, palmvet, stabilisator (E422, E412, E466), gejodeerd zout, dextrose, rijsmiddel (E450, E500ii), voedingszuur E296, emulgator E471, TARWEVEZEL, conserveermiddel (E282, E202).
Ingrediënten kruidenmix: Linzenbloem, koriander, komijn, knoflook, kaliumchloride, maïsolie, peterselie, peper, paprikapoeder.
Ingrediënten Harissa sausmix: Komijn, tomatenpoeder, paprikapoeder, knoflook, suiker, maltodextrine, koriander, karwij, citroensap, peper, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, cayennepeper, zout.
Ingrediënten dipsausmix: Suiker, kaliumchloride, maltodextrine, knoflook 8,3%, citroensap, ui, peper, aardappelzetmeel, peterselie, zout, gistextract, maisolie, komijn.
Kan gluten, ei, melk, selderij, mosterd bevatten.
En met de volgende zinnen spreekt hij zichzelf al helemaal tegen:
Fabrikanten gebruiken kleurstoffen omdat mensen dat willen. Aardbeienjam wordt na een tijdje bruin. Niks mis mee, maar mensen willen per se die dieprode kleur.
Wij hebben 'dankzij' de voedingsindustrie geleerd dat aardbeienjam dieprood hoort te zijn. En vanillevla knalgeel. En groentesoep lekker zout. Zonder maltodextrine smaakt geen enkel sausje 'zoals het hoort'. Palmvet wordt ook te pas en te onpas gebruikt.
Nee, er hoeft op zich niets mis te zijn met e-nummers, conserven en eten uit een pakje. Maar de uitspraak "Met bewerkt voedsel is helemaal niks mis." klopt duidelijk niet. En dat "Natuurlijk voedsel [...] helemaal niet beter [is] dan eten uit een pakje" waag ik daarom te betwijfelen.
-
Het valt me op dat in de ingrediënten van die falafel maaltijddoos twee keer kaliumchloride staat, dat is toch dieetzout? Oftewel een trucje zodat het minder zout lijkt te bevatten?
Aan de ene kant heeft die meneer natuurlijk gelijk. En het label e-nummers is er alleen op te laten zien dat een stof goedgekeurd is voor het gebruik in de voedselproductie. Daar zitten veel onschuldige stoffen bij. Zoals gezegd diepvriesgroenten zijn vaak beter dan vers, uit pot moet je alleen op het zout- en suikergehalte letten. En hij heeft gelijk dat tomatenpuree eigenlijk een superfood is (helpt o.a. je huid tegen beschadigingen door de zon). Wij hebben altijd een paar blikjes op voorraad.
Waar hij een beetje aan voorbij gaat is het teruggaan naar "echt eten", juist een beweging is tegen het gebruik van vulmiddelen in bewerkt eten. Het zetmeel,vet, suiker/glucosefructose, zout, smaakversterkers, vitamines toevoegen aan eten omdat het door het bewerken van eten de smaak, textuur of voedingswaarde minder is dan het zelf bereide voedsel.
Een brood is natuurlijk een bewerkt voedsel, maar het verschil er nogal in of je een zuurdesembrood hebt waar alleen meel, water en zout in zit, of je een boerenwaldbrood hebt waar je een waslijst aan ingrediënten hebt, en dat stiekem witbrood met een kleurtje is. Of van dat Engelse voorgesneden witbrood dat weken houdbaar is, en waar ijzer en vitamines aan toegevoegd moeten worden omdat er zo weinig volkoren gegeten wordt. Grote verschillen dus.
Ik denk dat er in het interview teveel dingen op een grote hoop zijn gegooid. Ik denk dat de meeste mensen die pakjes vermijden dat niet doen omdat ze denken dat het niet veilig is, maar omdat zelf wat kruiden en maïzena bij elkaar gooien, veel goedkoper en lekkerder is. Plus dat ik zelf wet hoeveel suiker/zout erin zit.
En als je erg allergisch bent voor bepaalde dingen, dan is het lastig dat je bij de meest onverwachte producten bijvoorbeeld melkingrediënten tegen kan komen.
-
Ik ben het in grote lijnen wel met hem eens maar ik ben een beetje allergisch voor de manier waarop hij dingen brengt. Maar dat komt denk ik ook een beetje doordat ik een vak bij hem gevolgd heb en dat hij (in mijn ogen) belachelijke argumenten tegen vegetarisme had. Het ontsteeg het niveau van de "vega bingo (http://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/vega-bingo)" nauwelijks. Viel me nogal tegen van een hoogleraar.
-
Vooral dit stukje slaat nergens op:
Fabrikanten gebruiken kleurstoffen omdat mensen dat willen. Aardbeienjam wordt na een tijdje bruin. Niks mis mee, maar mensen willen per se die dieprode kleur. Het lukt best om vla maken die niet geel is, maar toch naar vanillevla smaakt. Alleen koopt niemand dat.
Als consumenten het gebruik van kleurstoffen massaal zouden weigeren, gaan die stoffen er onmiddellijk uit, hoor.
Dat argument wordt veel te vaak gebruikt, maar ik wil dat helemaal niet. Ook wordt overal maar suiker ingegooid, omdat mensen dat zouden willen. Vroeger kocht ik de naturel variant van Vifit drinkyoghurt, dus zonder suiker, maar die is al een tijd niet meer verkrijgbaar. Hoe kun je als consument massaal iets weigeren, als er geen alternatief is?
-
Omdat de meeste consumenten toch gewoon die goedkope, gele vanillevla willen die ze al decennialang eten. Dat is voor hun de échte vanillevla.
-
Ik moet zeggen dat ik de eerste keer witte cheddar ook wel wennen vond, terwijl ik echt wel weet dat cheddar van zichzelf echt niet oranje is. Scones met bruine aardbeienjam vind ik ook minder aantrekkelijk dan met rode. Ik denk dat dit toch de associatie is van vers = rood, zo ziet het er ook uit als ik zelf verse jam maak namelijk.
Ik eet toch wel net zo goed met mijn ogen als mijn mijn mond, merk ik vaak. Gooien jullie wel eens iets in een gerecht om de kleur op te halen? Als ik zelf een vegan kaassaus maak voor bij taco's, dan doe ik er regelmatig een mespuntje kurkuma door, een beetje voor de smaak maar vooral voor de kleur, anders ziet het er net uit als een bloempapje. Zo doe ik ook altijd iets zuurs bij de rode kool, dan wordt het in plaats van donkerpaars ineens echte rode-kool-kleur, een slag lichter. Als ik iets met appel maak, besprenkel ik het altijd met wat citroensap zodat de appel mooi wit blijft. Ik vind een witlofsalade met geraspte appel die helemaal bruin is geworden niet uitnodigend om te eten. Ik voeg dus eigenhandig en uit vrije wil E330 toe aan mijn salade omdat ik het "zuurtje" lekker vind maar vooral ook omdat het er frisser uitziet. Als ik uiensoep maak, bak ik de uien even stevig aan voor ik ze zachtjes verder laat fruiten, omdat ze dan wat caramelliseren, ook weer om twee redenen, de smaak wordt dieper door het caramelliseren en de soep krijgt de mooie lichtbruine kleur die voor mij bij uiensoep hoort. Wat ik dus niet doe (en de voedingsindustrie wel) is een lepel suiker laten caramelliseren en die door de soep roeren. Als ik wel eens een "makkelijke" uiensoep maak, en de uien wat korter fruit, is de smaak nog gewoon goed, maar ik vind het uiterlijk dan toch minder.
-
Vroeger kocht ik de naturel variant van Vifit drinkyoghurt, dus zonder suiker, maar die is al een tijd niet meer verkrijgbaar. Hoe kun je als consument massaal iets weigeren, als er geen alternatief is?
Hoezo is er geen alternatief? Moet het per se Vifit zijn?
-
Vroeger kocht ik de naturel variant van Vifit drinkyoghurt, dus zonder suiker, maar die is al een tijd niet meer verkrijgbaar. Hoe kun je als consument massaal iets weigeren, als er geen alternatief is?
Hoezo is er geen alternatief? Moet het per se Vifit zijn?
Nee, maar ik zou niet weten welk merk dan wel een suikervrije variant heeft. Ik gebruik nu dit voorbeeld, maar het is meer een reactie op de opmerking dat je als consument massaal iets moet weigeren, terwijl er in hetzelfde schap niet echt gezonde alternatieven staan.
Net zoals overal maar veel zout en suiker wordt toegevoegd, omdat de consument dat nou eenmaal wil. Ik ben ook consument en ik wil dat helemaal niet, maar het is zo makkelijk om het als fabrikant over die boeg te gooien.
-
Drinkyoghurt zonder suiker is er vast niet, maar zonder toegevoegde suikers wel, verschillende merken. Over het algemeen bestaat iets wel als er vraag naar is.
(http://www.frieslandcampinainstitute.nl/~/media/Instituut/Images/Productmagazine/Packshots%20NIEUW/Optimel/Camp_Optimel_1000ml%20drink%20framboos_rb.jpg?h=260&mh=260&mw=260&w=260)
-
Tja hier zit dan weer sucralose in. Ik wil het liefst gewoon helemaal zonder suiker en zoetstof. Maar ik geloof dat ik inderdaad een uitzondering ben daarin. :)
-
De heer Tiny van Boekel zit nu bij RTL Late Night. Ben benieuwd.
-
Een beker yoghurt gemengd met (vers) sinaasappelsap is nog lekkerder! Eventueel een beetje verdunnen met wat water of extra sinaasappelsap als je het te dik vindt. En het is zonder toegevoegde dingetjes.
Of bietensap of een ander vruchten- of groentesapje.
-
Of bietensap...
Het idee om alleen maar een E-nummer door je yoghurt te roeren doet me een beetje merkwaardig aan. Bij dit onderwerp tenminste.
-
Een beker yoghurt gemengd met (vers) sinaasappelsap is nog lekkerder!
Maar dan is het ook gezoet.
-
Als je ongezoete drinkyoghurt wilt, ben ik dan heel raar als ik aan karnemelk denk? Of anders gewoon magere yoghurt met een slok melk of water erdoor?
En een klein beetje krootjes/gekookte biet als kleurstof doe ik bijvoorbeeld in een zelfgemaakte gazpacho als de tomaten waarvan ik het gemaakt heb een beetje bleekjes zijn. Maar ik geloof dat ik de enige ben hier die bepaalde ingredienten toevoegt voor een mooier kleurtje :P
-
Of bietensap...
Het idee om alleen maar een E-nummer door je yoghurt te roeren doet me een beetje merkwaardig aan. Bij dit onderwerp tenminste.
Naast E-162, is bietensap ook gewoon 'echt bietensap'!
-
Als je ongezoete drinkyoghurt wilt, ben ik dan heel raar als ik aan karnemelk denk? Of anders gewoon magere yoghurt met een slok melk of water erdoor?
En een klein beetje krootjes/gekookte biet als kleurstof doe ik bijvoorbeeld in een zelfgemaakte gazpacho als de tomaten waarvan ik het gemaakt heb een beetje bleekjes zijn. Maar ik geloof dat ik de enige ben hier die bepaalde ingredienten toevoegt voor een mooier kleurtje :P
Ik kook mijn rijst met kurkuma ;)
-
Tja hier zit dan weer sucralose in. Ik wil het liefst gewoon helemaal zonder suiker en zoetstof. Maar ik geloof dat ik inderdaad een uitzondering ben daarin. :)
Ik denk dat yoghurtdrink zonder suiker niet bestaat inderdaad, maar Optimel Puur (https://www.optimel.nl/producten/ons-assortiment/puur) is zonder toegevoegde suikers en zonder zoetstoffen.
-
Laat je niet neppen door "geen zoetstoffen en geen toegevoegde suikers".
Reken eens na: er zit maar 5% vruchtensap in. Toch komt het suikergehalte op 4,1 gram per 100 ml uit. Terwijl maar 1/20e van het product vruchtensap is. Een gewone hoeveelheid suiker voor vruchtensap is zo'n 9 a 10 gram per 100 ml. Als je gewoon vruchtensap gebruikt zou je dus 1/20e van 10 gram suiker in je Optimel verwachten, een halve gram. Maar er zit vier gram in, rara hoe kan dat? Omdat ze vruchtensap net zo lang concentreren tot er alleen een suikerstroop over is, en die dan toevoegen aan het product. En zo zit je ongezoete optimel dus op bijna de helft van de hoeveelheid suiker in sinaasappelsap.
-
4.1% suiker vind ik zelf overigens acceptabel, maar ik zou toch voor de zoetstoffenvariant gaan (3.6%).
-
zoetstoffenvariant
Is dat niet de asbest van de voedingsindustrie?
-
Is dat niet de asbest van de voedingsindustrie?
Dat zijn E-nummers toch al? ::)