Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Mariek op 26 februari 2007, 11:19:21
-
Sinds een week eet ik weer graag aardappelen, omdat mijn moeder een heel lekker jusje/sjuutje heeft opgeduikeld!
Fruit een fijngesnipperd uitje in 1 el boter. Strooi hier een theelepel bloem overheen en laat het bruin kleuren. Voeg scheutje voor scheutje al roerende ongeveer 1,5 dl water toe. Geef het mengsel kleur en smaak met ketchup, ketjap, bouillonpoeder, maggi en eventueel sesampasta of marmite.
Wat is jullie jusrecept om droge aardappelen eetbaar te maken?
-
Selly heeft er nog een stukje over geschreven in kokenenzo (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1169382871&archive=&start_from=&ucat=32).
-
Wat is jullie jusrecept om droge aardappelen eetbaar te maken?
Bakken is voor mij de enige afdoende remedie.
In een stamppot verwerken wil ook helpen.
-
Je hebt dus géén recept :whack:
-
Selly heeft er nog een stukje over geschreven in kokenenzo (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1169382871&archive=&start_from=&ucat=32).
Ik wíst dat ik er pas wat over gelezen had, maar ik kon het niet terugvinden. Dus heb ik alle 15 pagina's Koken doorgeworsteld. Stond het dus ergens anders...
-
Ik vind de maggi justabletten heel erg lekker. Het is een typisch zout maggi-smaakje dus je moet er wel van houden!
-
Ja, die vind ik ook lekker. Ik heb nu een zakje juspoeder met tuinkruiden van Vetara in de natuurwinkel gekocht. Ga ik morgen eens proberen. Ik eet eigenlijk nooit gekookte aardappelen, ik gebruik die blokjes of poeder eigenlijk alleen in m'n vega-stoofvleesachtige gerecht.
-
De Punk Rock Chickpea Gravy van Vegan with a Vengeance is echt :kwijl: Wel veel dikker dan Nederlandse jus trouwens, maar daardoor kun je het ook weer goed uit de pan lepelen. ;D
-
recept?
-
De enkele keer dat we 'gewoon gekookte' aardappelen eten (meestal toch ovenschotel, gebakken, gepureerd of stamppot), is het gewoon zonder jus. Met voldoende zout koken en dan bestrooien met peper en peterselie; of wat mosterd om de aardappelen in te dippen.
-
recept?
Ja, dat komt dus uit een kookboek...
-
En dan mag je het niet posten?
-
Ik vind eigenlijk van niet; copyright enzo. Bovendien is het een heel goed kookboek, dus ik zou zeggen... :P
-
:'(
-
Ik heb hier stàpels kookboeken liggen. Eigenlijk kan er écht geen meer bij!
-
Ik vind eigenlijk van niet; copyright enzo.
Bluf... :clown:
-
Nou Nick, als je belooft dat je, als je ooit nog een kookboek overweegt te gaan kopen het Vegan with a Vengeance is, wil ik het je wel pm'en. :P
Da's wat anders dan op een openbaar forum plaatsen.
-
Beloofd!
-
een zakje juspoeder met tuinkruiden van Vetara
Was wel lekker maar ik heb er nog wel een beetje peper bij gedaan.
-
De Punk Rock Chickpea Gravy van Vegan with a Vengeance is echt :kwijl: Wel veel dikker dan Nederlandse jus trouwens, maar daardoor kun je het ook weer goed uit de pan lepelen. ;D
Inderdaad, heel lekker!
Vandaag gemaakt met hier en daar een aanpassinske wegens niets alles in huis... :vork:
Ik heb het boek nog niet gekocht. Toen ik laatst in de Fnac was hadden ze het niet. Dat was dan weer goed voor mijn portemonnee want (m'n belofte trouw) ik heb dan ook niets anders gekocht. Een hele opgave, dat wel!
-
Zo serieus was ik nou ook weer niet hoor. :P
Maar het boek is wel echt een aanrader, ook voor vegetariërs.
-
Kheb em besteld!
-
Wij hebben sinds kort de zakjes champignonjus ontdekt van Maggi
lekker en vegetarisch! voorheen kochten we vaak zakjes bij de super de boer maar dat merk is niet meer heb ik begrepen
::)
-
kent iemand een recept/product wat een beetje op een rolladejus lijkt (voor de mensen die misschien ooit vlees aten en weten hoe dat smaakte) ik kan al het vlees heel goed missen, maar heb tot nu toe nog geen echt lekker pittige vegetarische jus kunnen vinden die hier een beetje bij in de buurt komt. Een echt lekkerere jus mis ik dus wel! Zijn rolladekruiden ook echt alleen kruiden of zitten er dierlijke stoffen in?
-
Gisteren nog ouderwets gekookte aardappelen gegeten, met eenvoudige jus, poeder van Vetara uit een glazen potje, gefruit uitje met een beetje boter erdoor dikke eetlepel juspoeder en 100 a 150 ml water erbij gedaan ipv de aanbevolen 200 ml. was lekker. :)
-
http://www.realage.com/news_features/tip.aspx?v=1&cid=18588
Portobello Gravy
This recipe is a tried-and-true favorite from EatingWell -- and it's low in saturated fat, low in cholesterol, and low in carbs, too. Find other recipes at EatingWell.com.
Ingredients
1 tablespoon extra-virgin olive oil
1 medium onion, finely chopped
2 cloves garlic, minced
1 1/2 cups chopped cleaned portobello or shiitake mushrooms
2 1/4 cups vegetable broth
3 tablespoons tamari or reduced-sodium soy sauce
1/4 teaspoon dried thyme leaves
1/8 teaspoon crumbled dried sage
1 tablespoon cornstarch
2 tablespoons water
Freshly ground pepper to taste
Directions
1. Heat oil in a medium saucepan over medium heat. Add onion and garlic; cook, stirring often, until softened, about 5 minutes. Add mushrooms and cook, stirring often, until they begin to release their juices, about 10 minutes.
2. Add broth, tamari (or soy sauce), thyme and sage; simmer for 10 minutes. Mix cornstarch and water in a small bowl. Stir into the sauce and simmer, stirring often, until slightly thickened, about 10 minutes more. Season with pepper. If you prefer a smooth gravy, pass it through a fine sieve (discard mushrooms and onions). Serve hot.
Nutrition Information
Per serving
Calories: 44
Carbohydrates: 5g
Fat: 2g
Saturated Fat: 0g
Monounsaturated Fat: 1g
Protein: 1g
Cholesterol: 0mg
Dietary Fiber: 1g
Potassium: 100mg
Sodium: 510mg
-
Het merk Orgran heeft ook een vega-jusmix.
-
Mijn recept voor jus is...
1 eetlepel Currysaus uit fles/tube
1 zakje knorr drink kruiden bouillon (voor 175ml water)
1 eetlepel boter of vet
2 eetlepels Madeira
200ml water
wat groene peper uit molen
dat koken en binden met maizena.
-
Een paar jaar geleden heb ik het al eens gevraagd en ben toen wel met wat ideeën aan de slag gegaan. Daarna ontdekte ik jusblokjes, die vegetarisch zijn en nu ben ik op het punt dat ik die niet wil gebruiken. Ik wil proberen zo min mogelijk kant en klare producten te eten i.v.m. allerlei vage E nummers. Als we standaard aardappels groenten eten dan brouw ik er nog wel wat van, maar een jus, die door de boerenkoolstamppot etc. gaat? Wie o wie kan mij helpen?
-
Een ajuin snipperen en in boter of olijfolie aanbakken, water erbij, peper, zout, mosterd, beetje sojasaus en dan binden met maizena of bloem. Nog bijkruiden, eventueel gesnipperde bieslook of peterselie.
-
Als ik zelf jus maak, gebruik ik meestal tamari, veel peper en komijn, tomatenpuree, knoflook, gember en soms ketoembar.
Tamari en tomatenpuree zijn natuurlijk ook kant-en-klare producten, dus ik weet niet of je daar wat aan hebt.
In biologische winkels heb je overigens ook jus, die denk ik zonder E-nummers is, maar ik weet niet of je het dan wel wil gebruiken.