Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Mariek op 26 februari 2007, 11:19:21

Titel: Jus
Bericht door: Mariek op 26 februari 2007, 11:19:21
Sinds een week eet ik weer graag aardappelen, omdat mijn moeder een heel lekker jusje/sjuutje heeft opgeduikeld!

Fruit een fijngesnipperd uitje in 1 el boter. Strooi hier een theelepel bloem overheen en laat het bruin kleuren. Voeg scheutje voor scheutje al roerende ongeveer 1,5 dl water toe. Geef het mengsel kleur en smaak met ketchup, ketjap, bouillonpoeder, maggi en eventueel sesampasta of marmite.

Wat is jullie jusrecept om droge aardappelen eetbaar te maken?
Titel: Re:Jus
Bericht door: Christiaan op 26 februari 2007, 11:57:36
Selly  heeft er nog een stukje over geschreven in kokenenzo (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1169382871&archive=&start_from=&ucat=32).
Titel: Re:Jus
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 26 februari 2007, 12:13:10
Wat is jullie jusrecept om droge aardappelen eetbaar te maken?

Bakken is voor mij de enige afdoende remedie.
In een stamppot verwerken wil ook helpen.
Titel: Re:Jus
Bericht door: Christiaan op 26 februari 2007, 12:20:45
Je hebt dus géén recept :whack:
Titel: Re:Jus
Bericht door: Mariek op 26 februari 2007, 12:27:41
Selly  heeft er nog een stukje over geschreven in kokenenzo (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1169382871&archive=&start_from=&ucat=32).

Ik wíst dat ik er pas wat over gelezen had, maar ik kon het niet terugvinden. Dus heb ik alle 15 pagina's Koken doorgeworsteld. Stond het dus ergens anders...
Titel: Re:Jus
Bericht door: Sam op 26 februari 2007, 18:04:53
Ik vind de maggi justabletten heel erg lekker. Het is een typisch zout maggi-smaakje dus je moet er wel van houden!
Titel: Re:Jus
Bericht door: Gwennepen op 26 februari 2007, 18:10:42
Ja, die vind ik ook lekker. Ik heb nu een zakje juspoeder met tuinkruiden van Vetara in de natuurwinkel gekocht. Ga ik morgen eens proberen. Ik eet eigenlijk nooit gekookte aardappelen, ik gebruik die blokjes of poeder eigenlijk alleen in m'n vega-stoofvleesachtige gerecht.
Titel: Re:Jus
Bericht door: Sanja op 26 februari 2007, 18:34:10
De Punk Rock Chickpea Gravy van Vegan with a Vengeance is echt :kwijl: Wel veel dikker dan Nederlandse jus trouwens, maar daardoor kun je het ook weer goed uit de pan lepelen. ;D
Titel: Re:Jus
Bericht door: Nick op 27 februari 2007, 09:45:21
recept?
Titel: Re:Jus
Bericht door: Eelco op 27 februari 2007, 10:41:37
De enkele keer dat we 'gewoon gekookte' aardappelen eten (meestal toch ovenschotel, gebakken, gepureerd of stamppot), is het gewoon zonder jus. Met voldoende zout koken en dan bestrooien met peper en peterselie; of wat mosterd om de aardappelen in te dippen.
Titel: Re:Jus
Bericht door: Sanja op 27 februari 2007, 15:07:10
recept?

Ja, dat komt dus uit een kookboek...
Titel: Re:Jus
Bericht door: Nick op 27 februari 2007, 15:16:21
En dan mag je het niet posten?
Titel: Re:Jus
Bericht door: Sanja op 27 februari 2007, 15:18:32
Ik vind eigenlijk van niet; copyright enzo. Bovendien is het een heel goed kookboek, dus ik zou zeggen... :P
Titel: Re:Jus
Bericht door: Nick op 27 februari 2007, 15:21:43
 :'(
Titel: Re:Jus
Bericht door: Nick op 27 februari 2007, 15:22:56
Ik heb hier stàpels kookboeken liggen. Eigenlijk kan er écht geen meer bij!
Titel: Re:Jus
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 27 februari 2007, 15:32:24
Ik vind eigenlijk van niet; copyright enzo.

Bluf... :clown:
Titel: Re:Jus
Bericht door: Sanja op 27 februari 2007, 16:51:51
Nou Nick, als je belooft dat je, als je ooit nog een kookboek overweegt te gaan kopen het Vegan with a Vengeance is, wil ik het je wel pm'en. :P

Da's wat anders dan op een openbaar forum plaatsen.
Titel: Re:Jus
Bericht door: Nick op 27 februari 2007, 16:52:52
Beloofd!
Titel: Re:Jus
Bericht door: Gwennepen op 28 februari 2007, 18:48:53
een zakje juspoeder met tuinkruiden van Vetara


Was wel lekker maar ik heb er nog wel een beetje peper bij gedaan.
Titel: Re:Jus
Bericht door: Nick op 15 maart 2007, 17:57:50
De Punk Rock Chickpea Gravy van Vegan with a Vengeance is echt :kwijl: Wel veel dikker dan Nederlandse jus trouwens, maar daardoor kun je het ook weer goed uit de pan lepelen. ;D
 

Inderdaad, heel lekker!
Vandaag gemaakt met hier en daar een aanpassinske wegens niets alles in huis...  :vork:

Ik heb het boek nog niet gekocht. Toen ik laatst in de Fnac was hadden ze het niet. Dat was dan weer goed voor mijn portemonnee want (m'n belofte trouw) ik heb dan ook niets anders gekocht. Een hele opgave, dat wel!
Titel: Re:Jus
Bericht door: Sanja op 15 maart 2007, 18:25:14
Zo serieus was ik nou ook weer niet hoor. :P

Maar het boek is wel echt een aanrader, ook voor vegetariërs.
Titel: Re:Jus
Bericht door: Nick op 22 maart 2007, 21:58:17
Kheb em besteld!
Titel: Re:Jus
Bericht door: viv op 28 maart 2007, 16:55:43
Wij hebben sinds kort de zakjes champignonjus ontdekt van Maggi
lekker en vegetarisch! voorheen kochten we vaak zakjes bij de super de boer maar dat merk is niet meer heb ik begrepen
 ::)
Titel: Re:Jus
Bericht door: blingda op 09 april 2007, 18:41:56
kent iemand een recept/product wat een beetje op een rolladejus lijkt (voor de mensen die misschien ooit vlees aten en weten hoe dat smaakte) ik kan al het vlees heel goed missen, maar heb tot nu toe nog geen echt lekker pittige vegetarische jus kunnen vinden die hier een beetje bij in de buurt komt. Een echt lekkerere jus mis ik dus wel! Zijn rolladekruiden ook echt alleen kruiden of zitten er dierlijke stoffen in?
Titel: Re:Jus
Bericht door: Tom32 op 10 april 2007, 13:45:47
Gisteren nog ouderwets gekookte aardappelen gegeten, met eenvoudige jus, poeder van Vetara uit een glazen potje, gefruit uitje met een beetje boter erdoor dikke eetlepel juspoeder en 100 a 150 ml water erbij gedaan ipv de aanbevolen 200 ml. was lekker.  :)
Titel: Re:Jus
Bericht door: Hizikigrrrl op 16 november 2007, 22:18:14
http://www.realage.com/news_features/tip.aspx?v=1&cid=18588

Portobello Gravy
This recipe is a tried-and-true favorite from EatingWell -- and it's low in saturated fat, low in cholesterol, and low in carbs, too. Find other recipes at EatingWell.com.

Ingredients
1 tablespoon extra-virgin olive oil
1 medium onion, finely chopped
2 cloves garlic, minced
1 1/2 cups chopped cleaned portobello or shiitake mushrooms
2 1/4 cups vegetable broth
3 tablespoons tamari or reduced-sodium soy sauce
1/4 teaspoon dried thyme leaves
1/8 teaspoon crumbled dried sage
1 tablespoon cornstarch
2 tablespoons water
Freshly ground pepper to taste

Directions
1. Heat oil in a medium saucepan over medium heat. Add onion and garlic; cook, stirring often, until softened, about 5 minutes. Add mushrooms and cook, stirring often, until they begin to release their juices, about 10 minutes.

 2. Add broth, tamari (or soy sauce), thyme and sage; simmer for 10 minutes. Mix cornstarch and water in a small bowl. Stir into the sauce and simmer, stirring often, until slightly thickened, about 10 minutes more. Season with pepper. If you prefer a smooth gravy, pass it through a fine sieve (discard mushrooms and onions). Serve hot.

Nutrition Information
Per serving
Calories: 44
Carbohydrates: 5g
Fat: 2g
Saturated Fat: 0g
Monounsaturated Fat: 1g
Protein: 1g
Cholesterol: 0mg
Dietary Fiber: 1g
Potassium: 100mg
Sodium: 510mg
Titel: Re:Jus
Bericht door: Hizikigrrrl op 12 april 2008, 23:59:10
Het merk Orgran heeft ook een vega-jusmix.
Titel: Re:Jus
Bericht door: Anand op 13 april 2008, 00:27:25
Mijn recept voor jus is...

1 eetlepel Currysaus uit fles/tube
1 zakje knorr drink kruiden bouillon (voor 175ml water)
1 eetlepel boter of vet
2 eetlepels Madeira
200ml water
wat groene peper uit molen

dat koken en binden met maizena.
Titel: Jus voor door de stamppot.
Bericht door: animal lover op 12 oktober 2010, 10:13:34
Een paar jaar geleden heb ik het al eens gevraagd en ben toen wel met wat ideeën aan de slag gegaan. Daarna ontdekte ik jusblokjes, die vegetarisch zijn en nu ben ik op het punt dat ik die niet wil gebruiken. Ik wil proberen zo min mogelijk kant en klare producten te eten i.v.m. allerlei vage E nummers. Als we standaard aardappels groenten eten dan brouw ik er nog wel wat van, maar een jus, die door de boerenkoolstamppot etc. gaat? Wie o wie kan mij helpen?
Titel: Re:Jus voor door de stamppot.
Bericht door: Joske op 12 oktober 2010, 10:16:19
Een ajuin snipperen en in boter of olijfolie aanbakken, water erbij, peper, zout, mosterd, beetje sojasaus en dan binden met maizena of bloem. Nog bijkruiden, eventueel gesnipperde bieslook of peterselie.
Titel: Re:Jus voor door de stamppot.
Bericht door: Fynnya op 12 oktober 2010, 11:01:14
Als ik zelf jus maak, gebruik ik meestal tamari, veel peper en komijn, tomatenpuree, knoflook, gember en soms ketoembar.
Tamari en tomatenpuree zijn natuurlijk ook kant-en-klare producten, dus ik weet niet of je daar wat aan hebt.
In biologische winkels heb je overigens ook jus, die denk ik zonder E-nummers is, maar ik weet niet of je het dan wel wil gebruiken.