Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Dieren, natuur & milieu => Topic gestart door: Annemarie op 29 januari 2007, 15:45:15
-
Daar ben ik benieuwd naar! Wat geven jullie zoals aan je huisdieren? Letten jullie ook op of het getest is of niet en of het biologisch is?
-
Ik heb zelf geen huisdier (kat) maar zou hem zeker biologisch voer geven als ik er eentje had. Dan heb je meteen diervriendelijk voer.
-
Whiskas brengt in Duitsland ook biologisch voer op de markt maar ik geloof dat de producent nogal ter discussie staat qua diervriendelijkheid. In deze (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=1;action=display;threadid=5260) draad (die nu gesloten is) staat veel info over diervriendelijk katten- en hondenvoer.
-
mijn kat krijgt biologische voer van Yarrah, vind ik wel zo vanzelfsprekend aangezien ik zelf alles biologisch eet en het enige vlees wat ik koop (die brokjes dus) dan natuurlijk ook!
-
Ik dacht dat Yarrah iets vegetarisch was, maar dat is dus niet zo?
Ik morgen gelijk eens kijken in de natuurwinkel; ik las op hun site dat ze ook geen dierproeven doen, dat vind ik ook belangrijk :)
Volgens mij doet Whiskas wel aan dierproeven?
-
Ik dacht dat Yarrah iets vegetarisch was, maar dat is dus niet zo?
Je hebt niet helemaal ongelijk, Yarrah heeft ook vegetarisch voer voor honden...tenminste dat staat op de website van ze (bij assortiment).
-
Ik heb zelf geen huisdier (kat) maar zou hem zeker biologisch voer geven als ik er eentje had. Dan heb je meteen diervriendelijk voer.
Nee.... diervriendelijker voer... diervriendelijk blijft het niet :(
Dat terzijde.. als ik een kat of hond een thuis zou bieden dan zou ik voor vegetarisch/veganistisch voer gaan. Iig proberen.
-
Mijn hamsters eten zaadjes en pitjes, en nog wat fijngeperste granen enzo. Ik heb één van hen wel een tijdje hondenkoekjes met dierlijk eiwit gegeven omdat ze andere eiwitten niet at en die had ze wel nodig, ze had toen namelijk kleintjes :)
-
Mijn huisdieren krijgen geen biologisch voedsel. Wel ben ik gestopt met Iams (toen mijn kat nog leefde, is afgelopen augustus overleden), door slechte berichten. Mijn hond krijgt voer, dat speciaal voor honden in de hondensport is. Daar zitten veel goede voedingsstoffen in en weinig vet. Daar hoeft hij ook niet zoveel van te hebben zo erg voedt het. Mijn konijn krijgt Beaphar of zoiets. Goedkoop konijnenvoer eet ze niet. Madam is vrij kieskeurig vind ik niet erg. Ik wil zelf goed voedsel krijgen mijn beestjes dat ook.
-
Mijn hamsters eten zaadjes en pitjes, en nog wat fijngeperste granen enzo. Ik heb één van hen wel een tijdje hondenkoekjes met dierlijk eiwit gegeven omdat ze andere eiwitten niet at en die had ze wel nodig, ze had toen namelijk kleintjes :)
Ik geef die van mij soms een stukje gekookt ei (eiwit, niet het geel), ze schijnen het nodig te hebben zo nu en dan. Hij vindt het erg lekker. Verder geef ik hem 'gewoon' voer, niet biologisch. Vlees eet hij sowieso niet.
-
Mijn :kitty: :kitty: krijgen Smølke, en they're lovin' it! Boulimia-Susy is zelfs gestopt met schrokkenxkotsen! :cheer: En goedkoop (in vergelijking met Iams brokjes die ik eerst altijd voor ze kocht.) Uit mijn hoofd 13 euro voor 3 kilo droge brokjes. Ik moet er alleen voor naar Intratuin, maar die zitten door het hele land, dus das best handig. Verder krijgen ze water. En soms Yarrah brokjes (als ik geen zin heb in Intratuin)
http://www.smolke.nl/katten/index.htm
http://www.intratuin.nl/vestigingen.asp
http://www.yarrah.com/home.php?mid=1&lang=nederlands
-
Ons diervoeder is niet diervriendelijk, want mijn moeder koopt het voer in de supermarkt. Latr wil ik voor mijnkat wel diervriendelijk voe kopen.
-
Daar ben ik benieuwd naar! Wat geven jullie zoals aan je huisdieren? Letten jullie ook op of het getest is of niet en of het biologisch is?
ik geef biologisch kattenvoer
-
Ik heb altijd knagers gehad en op dit moment moeten we een beetje zuinig aandoen, omdat we pas verhuisd zijn, maar zodra het weer kan, krijgen mijn dieren weer biologische groenten (en wijzelf ook). Natuurwinkels verkopen geen biologisch konijnen/caviavoer. Ik koop het Discus huismerk en dat is wel getest, maar ik weet niet hoe. Ze doen het er goed op en ze vinden het lekker, dus neem ik aan dat het wel goed zit.
Mirjam
-
Ik wil vooral ook hoogwaardig voer. Ik heb gekeken naar Yarrah, maar het hoofdbestanddeel is graan, en daar pas ik dan weer voor...
-
Onze katten blijven gewoon kattenvoer van de aldi eten...Lekker goedkoop en zeker niet slechter dan ander voer volgens de dierenarts...Whiskas eten ze niet ...Ze zijn er vies van...En dan staat er nog op het blik...Whiskas:katten kennen het verschil....Tja dat is duidelijk...Onze goudvisjes blijven ook gewoon hun visvoer eten anders zouden ze vlug sterven... :angel:
-
Ik koop gewoon het beste voer voor mijn konijn, of het nou diervriendelijk is of niet... gezondheid van mn konijn gaat me dan toch echt even voor.
-
Ik heb vandaag een boel gelezen over kattenvoer. Ik wil liever geen blikvoer geven (vanwege de geur), maar alleen brokjes hebben het nadeel dat daar weinig vloeistof inzit, terwijl katten de neiging hebben te weinig te drinken. Ik hoop dat met een fonteintje op te lossen.
De kwaliteit van droog voer kun je een beetje aan de ingredientenlijst zien. Goed voor heeft weinig tot geen graan en mais, maar veel vlees. Premium merken zijn vaak dus helemaal niet zo goed, merken zoals Royal Canine en Iams kun je dus beter vermijden (om verschillende redenen). Ik heb niet alle premiummerken bekeken, maar Orijen (http://www.orijen.nl/) ziet er goed uit: 70% vlees, geen granen.
Dit artikel (http://www.barfplaats.nl/forum/index.php/topic,36888.0.html) is verer nog interessant. Kant&klaar versvlees zou het beste zijn, al willen katten er niet altijd aan.
Hoe het met de bron van het vlees zit weet ik niet, ik vermoed meestal niet veevriendelijk.
Maar goed, als je graag goed droog voer geeft, is het verstandig de ingredientenlijst te bekijken.
-
Ik ken jammer genoeg ook geen merken versvleesvoeding die iets zeggen over hoe diervriendelijk hun productie is. Maar ik neem aan dat gewone diervoeding ook niet diervriendelijk geproduceerd wordt en als ik dan moet kiezen uit twee kwaden, dan wel diegene die het beste is voor mijn huisdieren.
-
Hoe het met de bron van het vlees zit weet ik niet, ik vermoed meestal niet veevriendelijk.
Bij Yarrah is het biologisch!
Ik geef zelf ook alleen maar harde brokjes omdat ik dat zachte vlees vind stinken, en onze kat eet ook steeds maar een beetje en niet alles in 1 keer dus dan staat dat de hele dag :-\
Onze kat drinkt wel genoeg hoor! Ook zonder fonteintje, gewoon altijd als ze een hapje eet ook een slokje water.
-
Bij Yarrah is het biologisch!
Maar wat betreft Yarrah ben ik het eens met Kimske hierboven...
-
Ik ook, fretten eten meestal ook kattenvoer, maar als het hoofdbestanddeel graan is worden ze echt heel erg ziek.
-
Ik ook, fretten eten meestal ook kattenvoer, maar als het hoofdbestanddeel graan is worden ze echt heel erg ziek.
Ja, en jammer dat het speciale frettenvoer vaak van hele nare bedrijven komt :(
-
Op kattenplaza schrijft iemand (in een thread over Yarrah):
Als je echt diervriendelijk (dus ook katvriendelijk!) wilt voeren kun je kiezen voor Bandit, dat is kvv (rauw, gemalen vlees uit de vriezer) en het bestaat volledig uit biologische ingredienten. Ze hebben sindskort zelfs een eko keurmerk!
http://www.banditvoeding.nl/producten/diepvries_producten.html
-
Hey wat goed! Maar waarom zie ik geen verkoopadressen op de site staan?
edit: nog geen verkoopadres gevonden, wel iets anders onhandigs: het zit in grote bakken (300 of 500 gram). Dat is als je kleine hondjes hebt die een afgewogen hoeveelheid voer krijgen onhandig, omdat je dan precies de juiste hoeveelheid uit een bevroren homp moet zien te krijgen. Als je een fret hebt die zoveel mag eten als ze maar wilt, maar dat is ongeveer 20 gram per dag, ook onhandig, omdat je dus gedeeltelijk moet ontdooien, een portie eruit moet halen en dan een heleboel moet weggooien. Of helemaal ontdooien en ook een heleboel weggooien.
-
Daar ben ik benieuwd naar! Wat geven jullie zoals aan je huisdieren? Letten jullie ook op of het getest is of niet en of het biologisch is?
Mijn ratten krijgen omnivorenbrokken, die zijn dus niet vega. Verder krijgen ze aangevuld groenten, rauwe pasta of gekookte rijst, dierenwinkel-snoepjes, fruit, kaas, ei, enzovoorts. Of het getest is of niet en of het biologisch is, houd ik geen rekening mee.
-
Ik heb mijn dieren (katten) een tijdje rauw gegeven. In het begin wilden ze het graag, later niet meer. Iams geef ik in ieder geval niet, dat is helemaal NIET diervriendelijk.
Voor de rest geef ik mijn twee oudere katten wat ze willen eten. Zijn er 15 en die eten tegenwoordig nogal moeilijk. Alles wat erin gaat is goed.
Het katje van 1 jaar krijgt Royal Canin brokken, weet eigenlijk niet of dat diervriendelijk is.
-
Mijn katten eten vers, en da's voor hunzelf erg diervriendelijk.
Mijn moeder (oma voor de katten) is zo lief geweest Ot en Sien een lekkere kerst te geven, ze gaat namelijk voor €20,- eten voor ze halen bij prooidier.nl . Sien eet volgens het barfprincipe, en voor de helft prooidiertjes. Ot eet carnibest en 's ochtends 1 kuikentje. De bestelling bestaat uit verschillende prooidiertjes (voor Sien en voor Otje om te proeven) en ook 1 bakje
Bandit (http://www.banditvoeding.nl/) . Otje is nogal een moeilijke eter, en in momenten van stress eet ze weinig tot niets.
Aangezien ze nog in de groei is en van zichzelf nogal dunnetjes en iel is, hoop ik dat ze dit goed zal eten.
In Amsterdam is het iig bij Zoo Natuurlijk aan de van Woustraat te halen.
Carnibest heeft sinds kort ook een biologische variant op de markt. Bij mijn weten is dit natuurmix voor honden. Voor katten vind ik dit zelf wat minder geschikt, door het hogere percentage granen (rijst) en groente. Hierdoor bevat een portie voor katten minder taurine. Wellicht komt er met de tijd ook biologische katten-cb in de winkels.
Als iemand nog een adresje heeft waar ik biologische muizen en gerbils kan halen (liefst omgeving A'dam), zou ik dat graag vernemen.
Alles wat ik Sientje tot nu toe aan prooitjes heb voorgezet (1dagskuikentjes, sardines, horstmakrelen) eet ze graag op. Met de kerst zal ze andere prooitjes krijgen, maar Sien lust meestal wel alles ;)
-
Ik heb een hond en twee katten en ik zou sowieso mijn katten nooit vegetarisch voeren, dat zit niet de aard van het beestje. Ik geef ze allemaal brokken van Prins, dat is proefdiervrij, helaas niet biologisch, maar ze doen het er erg goed op. De katten krijgen een keer per dag een klein beetje vlees uit een kuipje van Yarrah, omdat ze dat zo lekker vinden.
Mijn hondje krijgt in het weekend vers diepvriesvlees van Prins.
Ik heb ook veel goeds gehoord over Bandit, ook over Duck, maar ik ben voorzichtig met steeds ander voer geven, daar kunnen de darmen nog wel eens op reageren. Ben al blij dat het na lang kwakkelen eindelijk weer goed gaat met het darmstelsel van mijn hond.
Hoe belangrijk ik dierenwelzijn ook vindt, het moet niet ten koste gaan van de gezondheid van mijn eigen dieren (hypocriet misschien).
-
Qua brokken is Orijen (http://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/orijen/51105) trouwens het beste, 75% vlees. De meeste brokken zitten ver onder dat percentage.
-
Volgens mij is deze discussie al wel eens ergens gevoerd op dit forum. (Maar ga niet de moeite doen er achter te zoeken.)
... ik zou sowieso mijn katten nooit vegetarisch voeren, dat zit niet de aard van het beestje.
Dat vind ik altijd zo'n bijzondere redenering. Zit het eten van voedsel uit een blikje of kuipje dan wel in het aard van het beestje? Zitten brokjes uit een zakje-eten dan wel in het aard van het beestje? En zit het in het aard van het beestje om rund, varken, kip, vis, ... te eten. Dien je een kat geen (levende) muizen en ratten te geven als je iets wil geven dat 'in de aard van het beestje' zit?
-
Volgens mij is deze discussie al wel eens ergens gevoerd op dit forum. (Maar ga niet de moeite doen er achter te zoeken.)
... ik zou sowieso mijn katten nooit vegetarisch voeren, dat zit niet de aard van het beestje.
Dat vind ik altijd zo'n bijzondere redenering. Zit het eten van voedsel uit een blikje of kuipje dan wel in het aard van het beestje? Zitten brokjes uit een zakje-eten dan wel in het aard van het beestje? En zit het in het aard van het beestje om rund, varken, kip, vis, ... te eten. Dien je een kat geen (levende) muizen en ratten te geven als je iets wil geven dat 'in de aard van het beestje' zit?
Ja daar heb je opzich gelijk in. Alleen is de tegenwoordige huiskat al dusdanig gedomesticeerd dat dat niet helemaal meer op gaat.
Je kunt wel streven naar een leefomgeving zoveel mogelijk gelijk aan de natuurlijke leefomgeving, maar die is niet altijd optimaal. Mijn ene kat is zo'n schijterd dat ze zich waarschijnlijk een hoedje schrikt als haar maaltijd ineens opstaat en wegrent :)
Feit blijft dat katten wel echt dierlijke eiwitten nodig hebben.
-
Ik heb zelf geen huisdier (kat) maar zou hem zeker biologisch voer geven als ik er eentje had. Dan heb je meteen diervriendelijk voer.
Nee.... diervriendelijker voer... diervriendelijk blijft het niet :(
Dat terzijde.. als ik een kat of hond een thuis zou bieden dan zou ik voor vegetarisch/veganistisch voer gaan. Iig proberen.
Ik ben zelf veganist maar zal mijn katten nooit vegan voeren. Ik geef mijn katten bio kattenvoer van Orijen en 1x per week blikvoer van Almo nature. Veganistisch kattenvoer is op basis van soja, tarwe en maismeel en synthetische taurine en dat hoort een kat helemaal niet te eten. Het zorgt vaak voor allergieën en darmproblemen.
Het liefst zou ik mijn katten vogeltjes, muizen en babymolletjes voeren, maar dat gaat helaas niet.
Ik vind het goed als mensen biologisch rauw vlees geven aan hun kat, maar dat wordt voor mij weer te moeilijk gezien ik al begin te kokhalzen bij de vleesafdeling in de supermarkt.
-
Met gepaste tegenzin geven wij onze kat vlees.
Daarnaast komt het beest zelf aansjouwen met halflevende muizen en vogeltjes.
Ook insecten zijn een geliefd voedingsmiddel, dat zij zelf vangt en opeet.
-
Veganistisch kattenvoer is op basis van soja, tarwe en maismeel en synthetische taurine en dat hoort een kat helemaal niet te eten.
De kat hoort er sowieso niet te zijn. De kat zou ook geen vlees e.d. moeten eten die jij geeft.
Het zorgt vaak voor allergieën en darmproblemen.
Onzin natuurlijk. Tuurlijk kan de ene kat er niet mee omgaan en andere heel goed.
Maar in principe is het gewoon mogelijk.
Het enige argument tegen is dat 'vegan' niet natuurlijk is.. maar dan zit je ook met het andere voer, wat het net zo min is. Kortom.. het boeit niet wat je het dier geeft. Zolang het dier maar gezond is en blijft en niet gedwangvoert wordt.
-
Weet iemand of Orijen kattenvoer biologisch vlees bevat? Op hun website lees ik alleen een vaag lulverhaaltje over 'biologisch passend', maar ik kan er niet uit opmaken of het nu wel of niet biologisch is. Zo niet, welk kattenvoer is wel biologisch en bevat niet voornamelijk graan?
-
Biologisch passend slaat niet op de productie, maar op dat het past wat een kat nodig heeft. Qua brokjes bestaan er zover ik weet geen graanarme merken met gegarandeerd biologisch vlees. Met natvoer heb je b.v. Herrmans (http://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_blik/herrmanns/110196). En koekje weet vast wel iets over biologisch vers voer.
-
Veganistisch kattenvoer is op basis van soja, tarwe en maismeel en synthetische taurine en dat hoort een kat helemaal niet te eten.
De kat hoort er sowieso niet te zijn. De kat zou ook geen vlees e.d. moeten eten die jij geeft.
Het zorgt vaak voor allergieën en darmproblemen.
Onzin natuurlijk. Tuurlijk kan de ene kat er niet mee omgaan en andere heel goed.
Maar in principe is het gewoon mogelijk.
Het enige argument tegen is dat 'vegan' niet natuurlijk is.. maar dan zit je ook met het andere voer, wat het net zo min is. Kortom.. het boeit niet wat je het dier geeft. Zolang het dier maar gezond is en blijft en niet gedwangvoert wordt.
"de kat hoort er niet te zijn " is een non argument...de kat is er nu eenmaal
heb je een dier, neem de verantwoording, binnen die verantwoording valt wat mij betreft zeker een basis behoefte als voeding.
"het boeit niet wat je je dier geeft zolang het maar gezond is " valt onder dezelfde noemer wat mij betreft
de gezondheid van een dier kan al veel langer twijfelachtig zijn voordat het dier het toont, denk hierbij aan darm en maagproblemen
op het moment dat een dier opeens halfkaal door je huis huppelt door overgevoeligheid , is de overgevoeligheid voor de voeding al veel langer aan de gang dan dat de uiterlijke kenmerken aanwezig zijn .
een kat is een carnivoor, dus moet het vlees eten
het verteringsstelsel is niet gebouwd op grotere dan incidentele hoeveelheden van groenten , fruit en granen en het geven van een vleesvrij dieet leid tot verkorten van leven, en gezondheids problemen
... een carnivoor op groenvoer zetten is in mijn beleving dan ook simpelweg mishandeling van het dier .
je belast het systeem onnodig met stoffen welke het maar moeilijk kan verteren wat kan leiden tot bijvoorbeeld nierfalen
ik ga mijn paard ook geen carnivoren dieet geven omdat ik groenten niet etisch vind....
daar is het beestje niet voor ontworpen en zal het beestje dus ook niet op kunnen teren (hoewel ik voldoende voorbeelden ken van paarden die af en toe vlees snacken dmv zelf een vogel oid opeten )
dit is wel mijn mening, maar wel gestaafd door onderzoeken , opleiding in dierhouderij en gezondheid en persoonlijke interesse in dieren.
als je een huisdier geen vlees wil voeren, neem een herbivoor... maar ga niet een carnivoor op een herbivoren dieet zetten
(ik kom nu misschien heel prekerig en betweterig over, maar dit is een persoonlijk stokpaardje van me , zeker als ik dan op een forum vol dieren en natuur lievende mensen ben ... althans, grotendeels...niet voor niets dat de meesten hier erg bewust omgaan met voeding op gezondheids maar zeer zeker ook ethische gronden.... die dieren tegennatuurlijk gaan behandelen, voeden en verzorgen ...dan kan ik me daar over opwinde, een persoonlijke overtuiging, of persoonlijke idealen, prima, maar daar mag een dier niet de dupe van worden )
-
Misschien is het handig te weten dat Draek een beetje... laten we zeggen typisch is. Als je zijn bijdragen in dit draadje (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,5260.0.html) leest krijg je een indruk ;)
Overigens verkopen ze bij Vega-life, "de meest diervriendelijke winkel van Nederland" ook die granentroep. Ik heb gevraagd of ze op de hoogte zijn dat diverse bronnen stellen dat koolhydraten in meer dan beperkte mate niet een erg gezonde bron van voeding is voor katten en het antwoord kwam neer op 'Mijn katten vinden het lekker en doen het er goed op!'. Vega-life lijkt me dus niet een erg katvriendelijke winkel.
-
Maar er is hier niemand die zijn/haar dieren tegennatuurlijk behandelt toch? De mensen die bezwaar hebben tegen carnivore voeding, hebben geen carnivoren als huisdier.
Mijn voerleveranciers vinden het altijd grappig dat het grootste deel van hun klantenbestand zelf vegetarier is.
-
Poek : ik kan me nog wel eens laten gaan in mijn erhm...enthousiasme :) vandaar de (erg uitgebreide) reactie ...vega life is idd niet de winkel voor je kattenvoer....of voor advies daarover
Fem Fatale : klopt denk ik wel wat je zegt , maar ik kn gewoon heel slecht tegen totaal verkeerde iee-en over diervoeding en dan volgt er nog wel eens een heel betoog :angel:
-
Ben je al lid van het forum van kattenplaza? Daar wordt ook veel over kattenvoer gepraat :)
-
"de kat hoort er niet te zijn " is een non argument...de kat is er nu eenmaal
heb je een dier, neem de verantwoording, binnen die verantwoording valt wat mij betreft zeker een basis behoefte als voeding.
Hoezo is dat een non-argument? Het is de basis. Het dier is er in de huidige vorm door de mens.
Dat als je een dier 'hebt' dan draag je zeker de nodige zorg.
"het boeit niet wat je je dier geeft zolang het maar gezond is " valt onder dezelfde noemer wat mij betreft
Zeer sterke argumentatie...
de gezondheid van een dier kan al veel langer twijfelachtig zijn voordat het dier het toont, denk hierbij aan darm en maagproblemen
op het moment dat een dier opeens halfkaal door je huis huppelt door overgevoeligheid , is de overgevoeligheid voor de voeding al veel langer aan de gang dan dat de uiterlijke kenmerken aanwezig zijn .
Zoals ik in een ander topic al aangegeven heb ga ik o.a. mee met een conclusie die een wetenschappelijk instituut had. Dat er geen direct probleem is met een kat een 'vegetarische' voeding te geven waarin alle benodigde stoffen zitten.
een kat is een carnivoor, dus moet het vlees eten
het verteringsstelsel is niet gebouwd op grotere dan incidentele hoeveelheden van groenten , fruit en granen en het geven van een vleesvrij dieet leid tot verkorten van leven, en gezondheids problemen
... een carnivoor op groenvoer zetten is in mijn beleving dan ook simpelweg mishandeling van het dier .
je belast het systeem onnodig met stoffen welke het maar moeilijk kan verteren wat kan leiden tot bijvoorbeeld nierfalen
Zie reactie hier boven. Je moet niet te zwaar tillen aan de term 'vegetarisch' bij deze voeding, want het is erg bewerkte voedsel + hoop toevoegingen.
Verder geld voor bepaalde type katten dat het inderdaad niet goed is om die voeding te geven. Diverse rassen hebben hoge kans op nierfalen.
ik ga mijn paard ook geen carnivoren dieet geven omdat ik groenten niet etisch vind....
Je probeert nu vooral weg te gaan van de discussie door zo een voorbeeld erbij te pakken.
We hebben katten die vlees krijgen. Vlees betekent dieren die daar door voor moeten gaan. 1 kat tegenover de andere dieren.
Dan kan je kiezen om gewoon de katten op te laten eten ipv kip ofzo. Dat scheelt dan weer wat kippen. Zou goed voor milieu zijn en minder dieren kosten. En nog eens problematiek in de asielen weg krijgen. Of je kiest er voor gewoon lekker dat vlees voor te schotelen.
Of je geeft een kat voeding die weliswaar van plantaardige bronnen afkomstig is, maar alle nodige voedingsstoffen bevat en uitgebalanceerd is gemaakt door deskundigen (Dierenartsen). Een lekker hapje voor de kat. Geen extra dierenlevens die daardoor verdwijnen. Waarschijnlijk ook nog beter voor het milieu. En een optimaal resultaat in het redden van levens. En tsja.. misschien dat het dieet niet goed valt voor de ene kat.. dat kan gebeuren. Daarom moet je ook altijd gewoon goed in de gaten houden. Net als met welke kat ook (carnivorische voeding of andere voeding).
dit is wel mijn mening, maar wel gestaafd door onderzoeken , opleiding in dierhouderij en gezondheid en persoonlijke interesse in dieren.
als je een huisdier geen vlees wil voeren, neem een herbivoor... maar ga niet een carnivoor op een herbivoren dieet zetten
Er is m.i. niets carnivorisch aan het dieet van een huiskat.
Wat betreft de opmerking dat je dan geen carnivoor moet 'nemen'. Ik zal ook niet snel een kat nemen (heb die ook niet). Maar er zijn een hoop mensen die graag katten helpen die uitgestoten worden. Die vangen ze op. En dan kan het lastig zijn om dan toch vleesvoeding te geven, terwijl je die industrie ook niet wilt steunen. Vegavoer voor katten is dan toch een goede oplossing. Als het alle stoffen bevat, goed uitgebalanceerd is en het dier het natuurlijk lekker vind dan zie ik geen bezwaren.
Wil overigens niet zeggen dat het voer standaard voor elke kat kan. En dat zal ik ook niet beweren. Fabrikanten geven vooral aan dat bepaalde katten met nierproblemen het sowieso niet moeten nemen. En er zijn ook verkeerde merken op de markt, die te weinig toevoegingen hebben e.d.
-
Zoals ik in een ander topic al aangegeven heb ga ik o.a. mee met een conclusie die een wetenschappelijk instituut had. Dat er geen direct probleem is met een kat een 'vegetarische' voeding te geven waarin alle benodigde stoffen zitten.
Kun je die nog eens linken? Want ik heb weliswaar alleen onderzoeken gelezen over fretten en die stellen allemaal dat granen en suikers mega-ongezond zijn voor fretten, en dat ze plantenvezels niet zodanig kunnen verteren dat ze er iets aan hebben (staan denk ik niet allemaal online, want een paar zijn van de frettenspecialist, die ze wel gepubliceerd heeft in frettenbladen, maar die ik niet online ben tegengekomen), en dat vegetarische voeding voor fretten dus een heel slecht idee is. Maar ik kan me niet voorstellen dat het voor katten zo ontzettend anders is, omdat hun "natuurlijke" dieet behoorlijk overeenkomt met dat van bunzingen.
-
Kun je die nog eens linken?
Zal hem vandaag even proberen te zoeken. Niet bij de hand die link.
Want ik heb weliswaar alleen onderzoeken gelezen over fretten en die stellen allemaal dat granen en suikers mega-ongezond zijn voor fretten, en dat ze plantenvezels niet zodanig kunnen verteren dat ze er iets aan hebben (staan denk ik niet allemaal online, want een paar zijn van de frettenspecialist, die ze wel gepubliceerd heeft in frettenbladen, maar die ik niet online ben tegengekomen), en dat vegetarische voeding voor fretten dus een heel slecht idee is. Maar ik kan me niet voorstellen dat het voor katten zo ontzettend anders is, omdat hun "natuurlijke" dieet behoorlijk overeenkomt met dat van bunzingen.
Op internet vond ik eerder wel dat fretten meer carnivoor zijn dan katten.
Je kan niet 1-op-1 zeggen dat alle carnivoren hetzelfde zijn. Dat is ook niet het geval voor herbivoren of omnivoren. Allen hebben bepaalde eisen.
Het is hetzelfde als met dierproeven. Je kan misschien stellen dat 2 diersoorten erg op elkaar lijken, maar een minimaal verschil kan een groot verschil betekenen in uitkomst.
-
Als ik het goed begrijp is het geoorloofd om een kat volledig vegetarisch te voeren omdat er een diersoort te vinden is die "meer carnivoor" is?
-
Ik weet niet hoe jou logica werkt, maar snap niet hoe je dat uit die tekst kan destilleren.
-
Ik maakte eruit op dat als er vegavoer zou bestaan wat alles bevatte wat katten nodig hebben en waar ze niet ziek van worden dat Draek dat zou geven, maar dat hij nooit fretten zou nemen omdat die echt geen vegavoer kunnen eten.
-
Een kat is een obligaat carnivoor, zonder dierlijke eiwitten gaat deze gewoon hartstikke dood. En nog op een akelige manier ook, rustig inslapen op een kussentje en dan toevallig niet meer wakker worden is er niet bij.
Een hond is ook een carnivoor, maar kan vaak wat langer overleven op een plantaardig dieet. Overleven hebben we het dan over, niet gewoon leven, maar dus net niet doodgaan.
-
Een kat is een obligaat carnivoor, zonder dierlijke eiwitten gaat deze gewoon hartstikke dood. En nog op een akelige manier ook, rustig inslapen op een kussentje en dan toevallig niet meer wakker worden is er niet bij.
Hoe verklaar je dan de vegan katten die toch gewoon blijven leven?
De kat heeft vooral behoefte aan twee stoffen. Arachidezuur en taurine, beiden chemisch te maken.
Ook genoeg voorbeelden van honden. In perfecte staat. Een duits onderzoek gaf eens aan dat honden die vegavoer kregen beter dan honden was dan blikvoer. Rauwvoeding was dacht nog weer wat beter. Net niet doodgaan zou betekenen dat die tekorten heeft, maar net niet genoeg om direct duidelijk te hebben, dat zou dan tegenstrijdig zijn met honden die dus gewoon alle stoffen binnenkrijgen en hun waarden goed liggen.
-
Je weet zelf ook wel dat mijn katten rauw eten en ik brok en blik ook meuk vind.
En je weet zelf ook dat als bepaalde stoffen binnen waardes vallen, het ook best beter zou kunnen. Zo zou ik me mss ook best redelijk in leven kunnen houden met een HB van 6 (ik noem even iets als voorbeeld, geen idee wat de ondergrens is), maar met 8 voel ik me stukken beter.
Er zijn nu eenmaal dieren die hun bestaan te danken hebben aan het opeten van andere dieren. Daar kan je lang en moeilijk over doen en spastische dingen voor proberen te vinden als vegetarisch voer voor carnivoren, maar het blijft nep en ergens proberen om het natuurlijke na te bootsen.
Of je kan het gewoon accepteren dat er nu eenmaal carnivoren op de wereld zijn en niet meer er over zeiken.
-
Er zijn nu eenmaal dieren die hun bestaan te danken hebben aan het opeten van andere dieren. Daar kan je lang en moeilijk over doen en spastische dingen voor proberen te vinden als vegetarisch voer voor carnivoren, maar het blijft nep en ergens proberen om het natuurlijke na te bootsen. Of je kan het gewoon accepteren dat er nu eenmaal carnivoren op de wereld zijn en niet meer er over zeiken.
Tuurlijk is het zo nep als welk voer je het dier ook geeft.
Maar als iemand die keuze maakt kijkt die niet alleen naar die ene kat, maar ook naar alle anderen dieren. Dan is vegavoer toch een oplossing om een balans te vinden daarin. Liefst natuurlijk beter als er geen huisdieren zouden zijn. :)