Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: sanneisabelle op 18 december 2006, 19:24:44
-
Ik ben dol op indonesisch eten, en check de ingredienten ook goed. Er zit namelijk vaak trassi in.
Zoals sambal badjak.... nu heb ik ook een sambal badjak gevonden zonder trassi, maar er zitten wel specerijen in, valt trassi ook onder specerijen?
Verder vind ik sambal goreng tempee heerlijk, maar ook daar twijfel ik aan de "specerijen".
-
Ik denk niet dat je garnalen onder specerijen kunt scharen.
-
Je twijfel is terecht want trassi valt onder de specerijen. Wordt vooral in sambals gebruikt.
-
Maar ik neem aan dat trassi/garnalen wel op een etiket vermeld moeten worden vanwege allergie?
-
Dat zou inderdaad moeten maar ik weet niet of het altijd gebeurt. De sambals van Koningsvogel (uit de toko) hebben een goede allergieinformatie op het etiket. Ik denk dat deze te vertrouwen is.
-
Trassi valt niet onder specerijen en moet apart vermeld worden. Op sambal en andere verpakte indonesische gerechten is het altijd vermeld is, in restaurants is het vaak gissen. Ik zou niet weten waarom trassi een specerij genoemd zou worden, aangezien specerijen altijd plantaardig zijn (exotische kruiden). Niet te verwarren met het vage 'aroma's" waar van alles onder kan vallen, ook garnalensmaak.
-
Trassi een specerij? Ik heb Meneer Van Dale eens even geraadpleegd:
spe·ce·rij (de ~ (v.), ~en)
1 kruid van tropische herkomst
kruid (het ~, ~en)
1 plant met een niet-houtachtige stengel
2 plant of plantendeel, gebruikt om een speciale smaak of geur aan iets te geven => keukenkruid
Daarentegen:
tras·si (de ~ (m.), ~'s)
1 ingrediënt van de Indische rijsttafel, bereid uit gedroogde vis en garnalen
Duidelijk, lijkt me. En ach, dan ook maar eens zien wat Meneer Van Dale onder aroma's verstaat:
aro·ma (het ~)
1 (~'s) aangename geur van spijzen, dranken, genotmiddelen enz.
2 stof die smaak aan spijzen geeft
-
Eelco, joe neemt mij de woorden uit de mond. Scheelt weer. Toch zou het me niks verbazen als het op ingrediëntendeclaraties uit onwetendheid weggemoffeld wordt onder specerijen.
-
volgens onze biologie lessen:
Kruiden zijn planten die niet verhout zijn
specerijen zijn de smaakmakers die je niet onder kruiden kan klassificeren, zoals peper, kaneel en noormuskaat...
-
Biologie en keukentermen lopen niet 1 op 1 gelijk af en t oe. Niet alle planten die niet verhout zijn zijn "keuken"kruiden, en specerijen komen misschien niet van verhoute planten maar wel degelijk van planten.
-
Kruiden zijn groen, specerijen zijn bruin.
Maar wat is laurierblad dan?
-
Eelco, joe neemt mij de woorden uit de mond. Scheelt weer. Toch zou het me niks verbazen als het op ingrediëntendeclaraties uit onwetendheid weggemoffeld wordt onder specerijen.
Dat was precies mijn punt. Trassi is geen specerij maar in kookboeken en op sites over indonesisch eten wordt het wel zo genoemd. Onterecht maar het gebeurt.
-
Trassie word gemaakt van geroosterde garnalenpasta,
(80% garnalen en 20% zout)
Toevallig dat mijn vriend (javaan) van het weekend een pot sambal badjak mee nam van de toko,van het merk Koningsvogel,en daarin word rundvleesbouillon verwerkt :-\
-
Ja dat is nieuw >:(
-
volgens onze biologie lessen:
Kruiden zijn planten die niet verhout zijn
specerijen zijn de smaakmakers die je niet onder kruiden kan klassificeren, zoals peper, kaneel en noormuskaat...
Planten die wel verhout zijn noem je heester. En planten die niet verhout zijn noem je plant. Er is ook een categorie die men soms halfheesters noemt, veel kruiden daaronder als rozemarijn en lavendel, meen ik.
Ik dacht dat het verschil tussen kruiden en specerijen in de oorsprong zit: komen specerijen uit het Oosten. Een specerij kan ook een mengsel zijn? Kerrie bijvoorbeeld. Een kruid niet. Maar het is meer dat ik dit denk, dan dat het feiten zijn.
In mijn visie is er niet zoveel verschil tussen een garnaal en een plant trouwens qua evt. lijden e.d. Maar ik vraag natuurlijk om klappen, nu.
-
Hey Selly ik zag dat je antwoorde maar ik snap niet wat je bedoelde met:dat is nieuw??
-
Er zat eerst geen rundvleesbouillon in.
-
...gok ik :P
-
Ja ik snap ook niet waarom dr rundvleesbouillon in verwerkt is,
Dus dat word op jacht gaan naar een andere (lekkere) sambal.....
-
Ja ik bedoelde inderdaad dat er eerst geen rundvleesbouillon in zat :)
-
ik kocht eerst ook die sambal badjak van koningsvogel, omdat die lekker is en omdat er geen trassie in zat. er zit idd nog steeds geen trassi in, maar wel rundvleesboullion... en dat zat er eerder volgens mij niet in.
-
Mwah, ik denk eigenlijk dat het er al jaren in zat maar dat ze het er nu pas op hebben gezet. Het smaakt niet anders en ziet er ook gewoon precies hetzelfde uit.
-
Erg lekkere vondst die ik laatst heb geprobeerd: silvo kruiden voor boerenkool.
Maakt je stamppot net wat pittiger en je hoeft vervolgens geen jus of iets dergelijks meer toe te voegen.
Alleen een beetje melk misschien.
Ze hebben de kruiden ook voor zuurkool.
-
Wat zit er in zo'n voorgebakken zakje/potje? Heb je een ingredientenlijstje? Ik dacht altijd dat het primair zout was en dat heb ik zelf ook wel in de kast en in verschillende versies.
-
Ik gebruik altijd een zakje nasikruiden voor door de boerenkool. Tien minuten wellen en dan gewoon er doorheen stampen. Exotische boerenkool noem ik dat. :hungry:
-
Komt-ie:
zout
dextrose
magere melkpoeder,
smaakversterker E621
aroma's (met selderie, gehydroliseerd plantaardig eiwit met soja)
smaakversterker E631 +gebrande suiker
nootmuskaat
maltodextrine
pererselie
rode papirka
ui
gemalen specerijen
plantaardige olie
anti-klontermiddel E 551
kruiden
aardappelzetmeel
tarwezetmeel
lavasvlad
gistextract
suiker
wortepoeder
zuurteregelaar E330
knoflook
Vond het persoonlijk erg kerrie/orientaals ruiken en smaken.
-
Kort samengevat: troep met een beetje kruiden ;)
-
ooooh! hmmmm.... troep! :yummie:
-
toch maar dat zakje nasikruiden doen denk ik. Is iig minder zout.
-
Ik zou zeggen: koop gewoon de kruiden los (nootmuskaat, peterselie, paprikapoeder), fruit zelf even ui en/of knoflook (of gebruik ook daarvoor poeder). Bijna net zo snel en dan ben je meteen van de 'troep' die in het zakje zit af. Tenzij je natuurlijk van zoute troep houdt, dan heb ik niets gezegd ;).
-
ooooh! hmmmm.... troep! :yummie:
:hungry:
-
Ja kijk, daar ga je al: koop gewoon even dit even dat en doe even zus en zo...... ;) zo'n zakje is soms gewoon zooooo handig.
En Greet, laat ik ook maar eerlijk zijn: een beetje troep op z'n tijd is gewoon lekker (én handig)!! (Ik beken: kant-en-klare mosterdsoep, ook yum. Dat ene verdwaalde spekje neem ik voor lief, sorryyyy.)
-
Gespot: Original Spices Vadouvan
Dit keer spotten we Original Spices Vadouvan
Source: Gespot: Original Spices Vadouvan (http://www.vegatopia.com/vega/gespot/12794-gespot-original-spices-vadouvan)
-
He, deze draad lijkt me een uitstekende kandidaat om sticky gemaakt worden?
-
Het lijkt erop dat er voor elk nieuwsartikel een nieuwe draad gestart wordt, dus het lijkt me niet zo handig die sticky te maken. Misschien handiger om een draad "gespot" te maken, en die dan wel sticky te maken?
-
Ik ben (wij zijn) er nog niet over uit wat de handigste manier is om nieuwe artikelen in het forum aan te kondigen. Onze sympathieke bot is nog in de testfase ;).
Eén draad voor alle aankondigingen levert natuurlijk de minste 'rommel' (losse draadjes) op. En de draad met aankondigingen kun je dan sticky maken.
Echter, als je één draad met alle aankondigingen hebt, nodigt dat niet zo uit om te reageren (en waar heb je anders een forum voor). Daarnaast wordt het op den duur lastig om (populaire) artikelen en (goede) discussies of commentaren later terug te vinden. Daarom denk ik dat het handiger is om voor elke aankondiging een nieuwe draad aan te maken. Eén nieuwe draad per 1 à 2 dagen is niet overdreven veel, oude aankondigingen verdwijnen vanzelf naar 'beneden' - behalve dan die artikelen waarop gereageerd wordt.
We laten onze Vegatopiabot eerst maar eens zo lopen en houden in de gaten hoe dat gaat :).
-
Ik vind het een goed idee om het op een draad per nieuwsitem te houden Eelco. En ik wil ook meteen even on-topic reageren, dus je ziet meteen hoe handig zo'n losse draad is :)
Miranda, zit er zout in deze kerrie of zijn het alleen kruiden? Ik kan op internet geen ingredientenlijst vinden, misschien dat je die hier kunt plaatsen? Ook handig voor mensen met een allergie, dan kunnen ze kijken of het voor hen geschikt is.
-
Ik zou zeggen: het een sluit het ander niet uit, een aankondigingendraad geeft wel een mooi overzicht. De hoofdpagina vind ik wat dat betreft niet handig, want er bestaat geloof ik niet eens een 'gespot'-indexpagina? En anders is die lastig te vinden.
-
Ik zou zeggen: het een sluit het ander niet uit, een aankondigingendraad geeft wel een mooi overzicht. De hoofdpagina vind ik wat dat betreft niet handig, want er bestaat geloof ik niet eens een 'gespot'-indexpagina? En anders is die lastig te vinden.
De oude Gespots zijn allemaal te vinden in 'Producten' (maar nog steeds te vinden via de oude url. Alle andere artikelen trouwens ook in Koken, Producten en Actueel.
En verbetering van de navigatie en layout van de redactionele site is mijn volgende project. (Ja, ik weet mezelf wel bezig te houden ::) )
-
Er zit geen zout in. Wel het volgende:
Uienpoeder, mosterdzaad, knoflookgranulaat, uienstukjes, kurkuma, kard, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chillies, dragon, kruidnagel, laurier, rozenbloemblaadjes.
-
Dankjewel voor het opzoeken, fijn dat er geen zout in zit. Ik hou van veel kruiderij in mijn eten maar bij veel mixen uit de supermarkt zit er zoveel zout in dat je er spaarzaam mee moet zijn om je eten niet bremzout te maken.
-
Ben ik helemaal met je eens. Ik bepaal liever zelf hoeveel zout ik toevoeg.
-
Gespot: Za'atar van Nadia en Merijn
Dit keer spotten we za'atar uit Nadia en Merijn's 'souq'
Source: Gespot: Za'atar van Nadia en Merijn (http://www.vegatopia.com/vega/gespot/12884-gespot-za-atar-van-nadia-en-merijn)
-
Gespot: De sauzen VanBrigitte
Dit keer spotten we sauzen VanBrigitte
Source: Gespot: De sauzen VanBrigitte (http://www.vegatopia.com/vega/gespot/12396-gespot-de-sauzen-vanbrigitte)
-
Naast de verkoop op markten worden de producten van Brigitte ook in een aantal winkeltjes verkocht: de Zeeuwse Meisjes (Rotterdam - alleen de Spaanse peperjam), Sol Food Trattoria (Rhoon), Wijnboerderij (Dreischor) en De Zeeuwse Hemel (Zierikzee). Via haar website http://sambalbee.blogspot.nl/ kan je ook per post bestellen.
-
Vegatopia test: Peppr-naise & Peppr-it
Ze kennen me inmiddels langer dan vandaag, mijn collega’s van de Vegatopiaredactie. Of ik het leuk zou vinden om een pittig nieuw product te testen? Is de paus katholiek? Binnen twee dagen stond er een doosje op mijn aanrecht met daarin drie flessen Peppr-naise en drie potjes (vegan) Peppr-it sambal.
Source: Vegatopia test: Peppr-naise & Peppr-it (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kant-en-klaar/13130-vegatopia-test-peppr-naise-peppr-it)
-
SOUQ producten Nadia & Merijn
Nadia & Merijn hebben een nieuwe lijn van SOUQ uitgebracht met heerlijke Arabisch-mediterrane producten van hoge kwaliteit. Hierbij een greep uit al dat lekkers.
Source: SOUQ producten Nadia & Merijn (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kant-en-klaar/13392-souq-producten-nadia-merijn)