Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Sanja op 08 december 2006, 18:16:15

Titel: (Rare) Kookvragen
Bericht door: Sanja op 08 december 2006, 18:16:15
Is gerst -gort ongeveer hetzelfde als volkoren meel - wit meel?
Titel: Re:(Rare) vragen
Bericht door: Harry op 08 december 2006, 18:23:58
Gort is gepelde gerst.
Titel: Re:(Rare) vragen
Bericht door: Sanja op 08 december 2006, 18:31:41
Ja, dat weet ik, maar ik weet dus niet wat gepeld is. :nopompom:

Is dat vergelijkbaar met van volkoren meel witmeel maken (het 'gezonde' eruit halen)?
Titel: Re:(Rare) vragen
Bericht door: Harry op 08 december 2006, 18:37:09
De bolster wordt eraf gehaald.
Titel: Re:(Rare) vragen
Bericht door: Sanja op 08 december 2006, 18:37:52
Dat snapte ik ook nog. :P

Maar zit in die bolster nou het 'gezonde'?
Titel: Re:(Rare) vragen
Bericht door: Harry op 08 december 2006, 18:40:37
Definieer 'het gezonde'.
Titel: Re:(Rare) vragen
Bericht door: Sanja op 08 december 2006, 19:01:12
Wat ik dus zeg, zoals volkoren meel gezonder is dan witmeel, en zilvervliesrijst gezonder dan witte rijst.
Titel: Re:(Rare) vragen
Bericht door: Lovelocker op 08 december 2006, 20:46:35
Bij rijst zit vit B (ik weet niet meer welke) in de pel, want van enkel witte rijst eten krijg je beri-beri. Dat heb ik op school geleerd. Dus mogelijk zit dat ook bij gerst alleen of vooral in het zaadhuidje.