Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: bambi op 26 november 2006, 14:13:33
-
Deze week gaat een sinterklaas een staafmixer voor me kopen.
Zelf had ik al de eisen 'met slagroomklopper' en liefst draadloos bedacht.
Waar zijn jullie al tegenaangelopen, positief/negatief?
En zou het waar zijn dat het gevaarlijk is om met een plastic staafmixer in de hete soep te gaan?
-
Met een plastic staafmixer in de hete soep is sowieso link, vanwege het spetteren van de hete soep. Mijn ervaringen:
Plastic kan niet zo goed tegen hoge temperaturen maar is ook niet sterk genoeg, het breekt best snel af als je harde dingen mixt. Heb ik 2 staafmixers mee gemold, ik heb nu mee rvs en dat is perfect.
Slagroomklopper op een staafmixer: slechte ervaringen mee, het gaat te hard waardoor je wel stijve maar geen luchtige slagroom krijgt.
Draadloos: alleen handig als je weinig stopcontacten in je keuken hebt. Nadeel van oplaadbaar is dat vaak als je iets nodig hebt, de batterij leeg is.
-
Met een plastic staafmixer in de hete soep is sowieso link, vanwege het spetteren van de hete soep. Mijn ervaringen:
Plastic kan niet zo goed tegen hoge temperaturen maar is ook niet sterk genoeg, het breekt best snel af als je harde dingen mixt. Heb ik 2 staafmixers mee gemold, ik heb nu mee rvs en dat is perfect.
Slagroomklopper op een staafmixer: slechte ervaringen mee, het gaat te hard waardoor je wel stijve maar geen luchtige slagroom krijgt.
Draadloos: alleen handig als je weinig stopcontacten in je keuken hebt. Nadeel van oplaadbaar is dat vaak als je iets nodig hebt, de batterij leeg is.
de spetters hebben we altijd overleefd, en ik mag geen harde dingen (ik neem aan dat je noten bedoeld...), dus plastic blijft evt een optie, maar liever niet.
Klopt 'ie wel goed op een lagere stand, of is het eigenlijk altijd slechte slagroom? Heeft de jouwe standen?
en we hebben idd weinig stopcontacten, en we vegen met zo'n snoer dan zooi van het aanrecht, dus het leek me handig ...
-
Ik zou er een doen met een hakmolentje. Heb ik en is superhandig, als je niet voor grote groepen kookt kun je hem bijna altijd in plaats van een keukenmasjien gebruiken.
Verder zou ik, zeker als je wat stevigere dingen wil doen, letten op het vermogen van de motor. Die van mij (500 watt) hakt (met de hakmolen dus) met een gerust hard brokken harde caramel of noten en dat vind ik heel fijn.
En ik zou ook geen plastic doen, alleen al omdat je het rood van je bietensoep er nooit meer uitkrijgt.
Hete soep staafmixeren is op zich niet gevaarlijk, zolang je het vuur maar uitzet en de staafmixer onder de oppervlakte houdt.
Veel plezier met een geweldig ding!
-
Ik vind de staafmixers van Braun erg fijn mixen. Ik heb er nu één van helemaal kunststof, maar wil er in de toekomst één met een roestvrijstale...uhm...dinges ??? Je weet wel....waarmee je mixed.
En die heeft Braun nu in combinatie met een hakmolentje, een klopper en nog iets. Gewoon bij de mediamarkt kijken ofzo.
-
Deze bijvoorbeeld: http://www.kijkshop.nl/index.asp?strPageType=productpagina&intProductID=14892&intHoofdgroepID=&intSubgroepID=&intProductgroepID= (http://www.kijkshop.nl/index.asp?strPageType=productpagina&intProductID=14892&intHoofdgroepID=&intSubgroepID=&intProductgroepID=)
-
Deze bijvoorbeeld: http://www.kijkshop.nl/index.asp?strPageType=productpagina&intProductID=14892&intHoofdgroepID=&intSubgroepID=&intProductgroepID= (http://www.kijkshop.nl/index.asp?strPageType=productpagina&intProductID=14892&intHoofdgroepID=&intSubgroepID=&intProductgroepID=)
Klinkt als een goede, hoewel ik draadloos nog steeds goed vind, maar volgens de technici hier wordt dat lastig bij 600 Watt.
Over hakselen, wat hakt men behalve noten? Want volgens mij is het geen aandachtspunt. Goede slagroom wel! :P
-
Ik staafmix gerust hete soep. Met een plastic staafmixer van Moulinex. Als het maar niet meer kookt. Hij is wel een beetje verkleurd, jammer dan.
-
In de gebruiksaanwijzing van mijn juicer staat dat je verkleuringen met plantaardige olie weg kan krijgen.
-
Deze bijvoorbeeld: http://www.kijkshop.nl/index.asp?strPageType=productpagina&intProductID=14892&intHoofdgroepID=&intSubgroepID=&intProductgroepID= (http://www.kijkshop.nl/index.asp?strPageType=productpagina&intProductID=14892&intHoofdgroepID=&intSubgroepID=&intProductgroepID=)
Klinkt als een goede, hoewel ik draadloos nog steeds goed vind, maar volgens de technici hier wordt dat lastig bij 600 Watt.
Over hakselen, wat hakt men behalve noten? Want volgens mij is het geen aandachtspunt. Goede slagroom wel! :P
Ik haksel noten, kruiden (bijvoorbeeld pesto), maak er Thaise en Indonesische kruidenpasta's mee en gebruik hem voor deeg (bijvoorbeeld appeltaart- of sconedeeg) waarbij je koude boter door bloem moet wrijven, daar heb ik een hekel aan en het hakselmolentje doet het zonder gezeur.
Maar ja, ik vind slagroom dan weer typisch zoiets dat je even met de hand doet...
-
Deze bijvoorbeeld: http://www.kijkshop.nl/index.asp?strPageType=productpagina&intProductID=14892&intHoofdgroepID=&intSubgroepID=&intProductgroepID= (http://www.kijkshop.nl/index.asp?strPageType=productpagina&intProductID=14892&intHoofdgroepID=&intSubgroepID=&intProductgroepID=)
Klinkt als een goede, hoewel ik draadloos nog steeds goed vind, maar volgens de technici hier wordt dat lastig bij 600 Watt.
Over hakselen, wat hakt men behalve noten? Want volgens mij is het geen aandachtspunt. Goede slagroom wel! :P
Ik haksel noten, kruiden (bijvoorbeeld pesto), maak er Thaise en Indonesische kruidenpasta's mee en gebruik hem voor deeg (bijvoorbeeld appeltaart- of sconedeeg) waarbij je koude boter door bloem moet wrijven, daar heb ik een hekel aan en het hakselmolentje doet het zonder gezeur.
Maar ja, ik vind slagroom dan weer typisch zoiets dat je even met de hand doet...
aha, hij kan deeg? dat is perfect! Dus hakselmolen en 500 watt?
Volgens mij wil ik dan dus:
- minimaal 500 watt
- een hakselmolen voor deeg (en evt kruiden)
- liefst RVS ivm soep, maar niet noodzakelelijk
- liefst draadloos, als het betaalbaar is en mogelijk bij zo'n groot vermogen
edit: en een lage stand en slagroomklopper, want ik ben lui
Zijn er nog meer tips?
-
Bij die van mij kan je de snelheid regelen. Hij is 500 watt maar kan ook minder. Dat is denk ik wat jij voor je slagroom wil.
(Ik heb deze (http://www.braun.com/de/products/fooddrink/foodpreparation/handprocessors/freshsystem.html), maar dan een iets oudere versie en ik ben er erg blij mee dus (maar dat had ik misschien al een beetje laten merken...))
-
En, die ik noemde, daarvan krijg je 19% BTW terug! Da's bijna 12 euro :D
-
Ik denk dat ik donderdag net onze opperklaas de stad inga.
-
jep, een braun gekocht voor 60 euro
binnenkort gaat verloofde mayonaise maken voor me, die ik mag :)
-
Tip voor mayonaisemakende verloofdes: je denkt misschien dat, omdat olijfolie lekker is, het dus lekker is om mayonaise met alleen maar olijfolie te maken. Dat is niet zo, dat is veel te sterk. Gebruik dus niet meer dan de helft olijifolie.
-
Vanaf woensdag te koop bij den Aldi:
http://www.aldi.nl/OFFER_NL/OFFER_49/OFF02.HTM
• 380 Watt
• 2 snelheden
• incl. maatbeker, garde, chopper
en wandhouder
16.99
-
Omdat mijn Braun Multimixer een poos geleden een ongelukje heeft gehad *schuldbewuste smiley*, zoek ik een nieuwe staafmixer/multiding voor niet al te veel geld.
Heeft iemand ervaring met de Tomado staafmixer TM-1293?
http://www.blokker.nl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDetails?storeId=10001&langId=-104&catalogId=10002&categoryId=10202&productId=15790
-
Kringloop is goedkoper. Of wil je wel een nieuwerwetse?
-
Ik heb een 6-in-1 mixer gehad, met kloppers, deeghaken, staaf en hakmolen, volgens mij van Tomado. Die was geweldig, totdat hij ontplofte.
Nu heb ik een losse mixer en staafmixer van de Hema, de goedkoopste. De mixer is erg leuk, maar de staafmixer is om te huilen. De staafkop is te klein, deksel van de hakmolen is ingewikkeld te sluiten en de messen van de hakmolen hakken niet goed.
Het deksel van deze lijkt op die van de hakmolen van de Hema.
-
Kringloop is goedkoper. Of wil je wel een nieuwerwetse?
Een tweedehands staafmixer zie ik niet zitten, vinnik een beetje blegh. Of ik moet weten van wie het ding komt.
-
Ziet er goed uit, en heeft een stalen staafmixkop, heel belangrijk (plastic gaat redelijk snel kapot bij mij). Die garde lijkt me handig, ik vind een hand-garde altijd een beter resultaat geven dan een mixer, misschien dat dit er een beetje tussenin zit? Voor dat geld lijkt het me dat je je er geen buil aan kunt vallen.
-
Omdat mijn Braun Multimixer een poos geleden een ongelukje heeft gehad *schuldbewuste smiley*, zoek ik een nieuwe staafmixer/multiding voor niet al te veel geld.
Heeft iemand ervaring met de Tomado staafmixer TM-1293?
http://www.blokker.nl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDetails?storeId=10001&langId=-104&catalogId=10002&categoryId=10202&productId=15790
Deze gekocht. Ik heb alleen nog het hakmolentje echt gebruikt en die werkt prima. Helaas is er bij het schoonmaken water in een van de elementen water en dat weigert er uit te komen... lekker fris dus. En toch moet je dat ding ook kunnen schoonmaken, vinnik.
Verder passen de elementen vh hakmolentje niet altijd even mooi op elkaar. Het past dan wel en het hakt ook, alleen zuigt het opzetelement zich dan muurvast op het hakmolentje vast waardoor je het er met heel veel moeite vanaf moet prutsen. Je moet dus heel goed opletten dat je het precies zo vastmaakt zoals de makers vinden dat het moet.
Al met al prima voor het geld, maar een volgende keer ga ik toch weer wat meer uitgeven en gewoon een goede kopen van Braun oid.
-
Mijn staafmixer heeft ook een hakmolen, maar ik ben er nog niet uit of ik dat ding nou echt handig vind.
Waar gebruiken jullie de hakmolen voor?
-
Kruidenpasta's
Zandtaartachtige deegjes (met koude boter)
Sambal
Noten hakken
Caramel, chocola of praliné vergruizen
Paneermeel maken
-
Voor natte kruidenmix/kruidenpasta en nootjes hakken en wortels en uien fijnhakken.
Droge kruidenmengsels gaan in de koffiemolen.
-
Dat overweeg ik ook weleens, een koffiemolen. Nu doe ik dat meestal met de vijzel.
Maar als je iets gekoffiemolend hebt, komt het er dan ook allemaal uit? Hou je dan niet dat je koffiemolen nog naar een currymengsel ruikt of smaakt terwijl je speculaaskruiden maalt?
-
Speculaaskruiden koop ik heel lui voorgemengd en voorgemalen :-[
Op een gegeven moment kan de binnenkant wel een beetje naar sterke specerijen gaan ruiken, maar ik vind dat niet zo erg. Smaak overbrenging valt erg mee. Ik klop hem altijd goed leeg en gebruik anders een droog kwastje daar speciaal voor om hem leeg te krijgen (niet dezelfde kwast nemen waar je ook je puter mee onthaart en ontstoft).
Mijn koffiemolen was maar 10 euro, dus als het echt te vies gaat worden of er een duidelijke smaak overbrenging komt, haal ik wel een nieuwe.
-
Kruidenpasta's
Zandtaartachtige deegjes (met koude boter)
Sambal
Noten hakken
Caramel, chocola of praliné vergruizen
Paneermeel maken
Bedankt voor alle reacties. Dat noten hakken heb ik dus een keer geprobeerd: onderin poeder, daar boven complete noten. Je snapt, dat was niet de bedoeling. Komt dat dan omdat ik er teveel tegelijk ingedaan heb en had ik dus beter meerdere porties kunnen doen?
Deeg: is dat ding daar niet veel te klein voor?
Wortels en uien van Koekje: hoeveel doe je er dan tegelijk in?
Kruidenpasta's: bedoel je verse kruiden fijnmalen? Wat dan bijvoorbeeld en waarvoor?
Ik voel me net een keukendombo :bloos:
-
Als je onderin notengruis hebt en boven hele noten, heb je er teveel noten ingedaan of een ellendige hakmolen. Als ik er wortel of uien in doe, dan niet teveel, dus niet voller dan de helft van het bakje.
Kruidenpasta is het home made idee van een zakje boemboe voor de nasi of bami (dus natte, geen droge zakjes) of zelfgemaakte currypasta ofzo. Tuurlijk kan je ook een pot Patak's nemen of een zakje van Toko Lien of hoe dat merk ook al weer heet, maar zelf maken is leuker en goedkoper en zeker weten vega.
-
Wat mieter je precies in je kruidenmengsels? (vooral de currypasta)
Met de noten had ik 'em toen ook halfvol. Netjes tot aan het max-streepje ;)
Ik heb een Braun, valt die in de categorie ellendige hakmolens? Hij staafmixert overigens prima!
En levert het gemak/tijdwinst op om uien/wortels in de hakmolen klein te krijgen? Of geeft het een mooi resultaat?
-
Braun is volgens mij een van de betere staafmixers.
-
Ja, dat mes zit onderin, dus dat wil wel onderin. Daarom moet je noten en dat soort dingen, als je geen gruis wil, een beetje pulserend hakken en af en toe even met het ding schudden, om de bovenste noten onder te krijgen.
(Wat ik wel mysterieus vind, is dat als ik koekjes vergruis, ik meestal na een tijdlang een hakmolenbakje vol koekgruis heb, met twee hele koekjes erin.)
Voor deeg is 'ie niet te klein (ik heb nog nooit een maximumstreepje gezien, dus ik vul hem altijd helemaal). En het gaat mij dus alleen maar om het stadium 'snijd de koude boter met twee messen tot doperwtgrote blokjes door de bloem en wrijf het er daarna met koele hand doorheen'. Dat past best.
En inderdaad, kruidepasta's voor curry of Indonesische gerechten.