Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 25 juli 2003, 15:09:45

Titel: Zelf seitan maken
Bericht door: Hizikigrrrl op 25 juli 2003, 15:09:45
Ik wil wel eens zelf seitan maken. Kun je in NL gluten-bloem/meel kopen, speciaal hiervoor geschikt? (merk aub)

Welke andere meelsoort is anders geschikt?


Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Draek op 25 juli 2003, 15:35:57
Kan gewoon tarwebloem niet. Op een link die ik net vind staat gewoon tarwebloem.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Hizikigrrrl op 25 juli 2003, 15:39:14
Kan vast ook wel, maar ik heb her en der wel eens iets gelezen over speciaal gluten-meel.

Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Selly op 25 juli 2003, 16:30:17
volgens mij kan bloem niet, want daar zitten te weinig gluten in, en moet het met volkorenmeel.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: willem1940 op 25 juli 2003, 16:42:49
Zal wel meel van "harde granen" zijn, denk ik; zoals gebruikt wordt voor spaghetti en zo.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: overanalizing op 25 juli 2003, 16:49:19
Volgens halfgod Peter Berley kan je het beste halfom wit meel en volkorenmeel nemen. Effe checken.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: overanalizing op 25 juli 2003, 17:00:56
Eén deel ongebleekte bloem of meel voor witbrood en één deel volkorentarwemeel voor brood.

"Broodmeel bevat het hoogste gedeelte aan gluten; in feite bestaat 11 tot 14 procent van broodmeel uit eiwitten. Voor gluten van de beste textuur gebruikt u een mengsel van de helft wit en de helft volkorentarwemeel voor brood. Als u alleen wit meel gebruikt wordt het gluten te compact en te kleverig. De tarwekiemen en de zemelen zorgen voor wat ruimte in het gluten zodat het deeg meer smaak kan opnemen."
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Anand op 26 juli 2003, 10:18:47
ik maakte het eerst van gewone goedkope bloem en werkte prima

verder deed ik er een zakje Taco kruiden door heen voor de smaak
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: vogel op 29 juli 2003, 09:40:29
Ik gebruikte vroeger ook altijd gewoon bloem of met een deel volkoren erbij, en dat werkt idd prima, alleen is het een nogal tijdrovende bezigheid. Ook als je  smaakstoffen aan het deeg toevoegt spoel je er daarvan nogal veel weg. Ik heb glutenmeel gevonden bij een molen bij ons in de buurt, kost ongeveer 5 euro per kilo en is dus duurder als bloem, maar voordeel is wel dat je in een handomdraai seitan hebt waar je ook nog eens heel goed smaakstoffen aan kunt toevoegen. Bij www.molenaarsgilde.nl kun je zien welke molen bij je in de buurt is.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Christiaan op 02 oktober 2004, 20:58:16
Neem bloem. Kneed er met water een soepel deeg van. Doe het deeg in een bak met water, en kneed tot het water troebel is. Ververs het water en ga door met kneden en verversen tot het water helder is. Vorm de gluten in de vorm waar je ze in wil hebben en kook ze 20 minuten in water met sojasaus en gember, boullion of wat je ook wil om smaak aan de seitan zelf te geven.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: aukje op 04 oktober 2004, 16:46:55
je kunt in ieder geval bij de witte molen in nijmegen glutenpoeder kopen (looimolenweg 17, 024-3781843). waarschijnlijk ook bij andere molens door het land.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: aukje op 04 oktober 2004, 16:49:53
oh en, om er dan seitan van te maken: water bij het glutenpoeder doen en kneden tot het een taaie substantie is. die bol scheur je in kleine stukken die je een uurtje kookt in water met zout of shoyu of ander lekkers. dan lekker lang bakken, liefst met veel knoflook, paprikapoeder, kerrie en kruidenzout..
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Anand op 10 oktober 2004, 09:07:57
Met gewoon meel blijft er na het kneden 1/3 over.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Tamara op 03 juli 2005, 22:52:33
Ik heb vandaag (met succes :D) Seitan gemaakt

Benodigdheden:

grote kom

1 kilo tarwebloem
1 theelepel zout
550ml water
2 eetlepels Gemberpoeder/of 100 gram gember(plak)
100 ml sojasaus
3 eetlepels Tamari



Bereidingswijze:

Doe de meel, zout en het water in een kom.
Soepel deeg van kneden(goed kneden minstens 8/10 minuten)

Daarna het deeg onderdompelen in een pan/kom in lauw/warm water.
Laat dat  5 uur staan(ik heb er een theedoek over heen gelegd, om het water wat langer op temperatuur te houden)

Daarna het water uit de pan/kom halen, en vervolgens met koud water beginnen te spoelen, laat het deeg in de pan/kom!

Let op! je moet met koud water beginnen!, daarna afwisselend van koud naar warm blijven spoelen.
Terwijl je om en om spoelt, moet je het deeg stevig blijven kneden.

Ga hier net zolang mee door tot het water helder wordt.

En eindig met koud water

Het deeg moet een beetje rubberig aanvoelen.

Daarna het vocht uit de kom/pan halen en de sojasaus, gember, en Tamari door het deeg kneden.

Vervolgens het deeg in een pan met water aan de kook brengen.
(zorg er voor dat het deeg ondergedompeld blijft!)


45 to 60 minuten laten koken.

En klaar






Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Tamara op 03 juli 2005, 23:05:37
Hier staat het originele recept en ook recepten om zelf tofu en tempeh te maken.

http://www.ouders.nl/mvoe2002-04.htm
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Anand op 04 juli 2005, 13:10:18
Ik krijg spontaan zin om nog een poging te doen....

zou het misschien mogelijk zijn om het kook deel in potjes te doen zodat ze meteen langer houdbaar zijn?
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Anand op 04 juli 2005, 16:59:32
bij eerdere pogingen was het vrij sponsachtig maar nu een poging gedaan met 45 min in de snelkookpan en het is qua structuur niet meer te onderscheiden van Seitan uit een potje.... nu de smaak nog
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Tamara op 08 juli 2005, 23:42:27
Ik krijg spontaan zin om nog een poging te doen....

zou het misschien mogelijk zijn om het kook deel in potjes te doen zodat ze meteen langer houdbaar zijn?

Ik heb de Seitan ingevroren.
Gaat wel tot 3 maanden mee :)
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Tamara op 08 juli 2005, 23:44:55
bij eerdere pogingen was het vrij sponsachtig maar nu een poging gedaan met 45 min in de snelkookpan en het is qua structuur niet meer te onderscheiden van Seitan uit een potje.... nu de smaak nog


Ik heb veel Tamari , sojasaus en Gember gebruikt en dat door het deeg gekneed voordat ik het ging koken.
Daarna maak ik de Seitan in kleine stukjes en bak ze met wat varkensvleeskruiden.


En hoppa! Klaar is Kees :D
Titel: seitan
Bericht door: cieloblu op 09 oktober 2006, 08:57:45
hoi!
weten jullie misschien waar ik gluten kan kopen, waarmee ik seitan kan maken? normaal gebruik ik bloem, maar ik zou ook met kant&klare gluten willen proberen..
dank je
ilaria
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: cieloblu op 09 oktober 2006, 10:40:56
Ik gebruikte vroeger ook altijd gewoon bloem of met een deel volkoren erbij, en dat werkt idd prima, alleen is het een nogal tijdrovende bezigheid. Ook als je  smaakstoffen aan het deeg toevoegt spoel je er daarvan nogal veel weg. Ik heb glutenmeel gevonden bij een molen bij ons in de buurt, kost ongeveer 5 euro per kilo en is dus duurder als bloem, maar voordeel is wel dat je in een handomdraai seitan hebt waar je ook nog eens heel goed smaakstoffen aan kunt toevoegen. Bij www.molenaarsgilde.nl kun je zien welke molen bij je in de buurt is.

Hello vogel!
maar als je gluten gebruikt, zeg 1 kilo, krijg je dan 1 kilo seitan? dua heb je geen verlies?
dank je
ilaria
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: judaluce op 06 november 2006, 23:59:58
Ik weet het niet exact, maar ik geloof dat je van 1 kilo glutenmeel ongeveer 3  kilo seitan maakt.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Monique op 15 januari 2007, 21:42:35
Ik eet veel te weinig seitan, omdat ik het in de winkel zo duur vind. Waarom is het in ietsnaam zo duur? Aan de ingrediënten ligt het niet volgens mij, da's niks bijzonders. Toch maar eens zelf maken.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Anand op 26 september 2007, 11:25:44
Ik eet veel te weinig seitan, omdat ik het in de winkel zo duur vind. Waarom is het in ietsnaam zo duur? Aan de ingrediënten ligt het niet volgens mij, da's niks bijzonders. Toch maar eens zelf maken.

de productie is arbeids intensief en het kost veel water, minder dan patat maar goed..... ;)

misschien is het het gebrek aan concurrentie.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: M. op 15 januari 2008, 17:14:36
Ben ik de enige die het heel leuk vind om zelf seitan te maken? Op de lastige manier dan, met glutenpoeder is er niet veel aan.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Selly op 15 januari 2008, 17:17:04
Ik moet het nog eens een nieuwe kans geven.
Maak je met zelfgemaakte seitan daarna dezelfde dingen als met uit-pot/uit-de-koeling-seitan, of maak je er andere dingen mee?
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Sanja op 15 januari 2008, 17:17:52
Hmm, misschien moet ik dat dan maar eens doen, want ik kan hier nergens glutenpoeder vinden. Bij bakkers ben ik ondertussen al zo vaak raar aangekeken dat ik het maar niet eens meer vraag. :-\
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Sanja op 15 januari 2008, 17:19:18
Ik moet het nog eens een nieuwe kans geven.
Maak je met zelfgemaakte seitan daarna dezelfde dingen als met uit-pot/uit-de-koeling-seitan, of maak je er andere dingen mee?

Je kunt er echt ontzettend veel mee maken, wat maken ze er in pot precies mee dan?
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Selly op 15 januari 2008, 17:29:26
Ik moet het nog eens een nieuwe kans geven.
Maak je met zelfgemaakte seitan daarna dezelfde dingen als met uit-pot/uit-de-koeling-seitan, of maak je er andere dingen mee?

Je kunt er echt ontzettend veel mee maken, wat maken ze er in pot precies mee dan?

???
Wie ze?
Ik bedoelde of zelfgemaakte seitan geschikter is voor bepaalde bereidingen dan voor andere. Als het bv minder stevig is dan kant en klare, dan kun je misschien sommige dingen die je met kant en klare doet beter laten. Ook kan ik me voorstellen dat kant en klare zouter is  :)
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: M. op 15 januari 2008, 17:41:39
Het voordeel van zelf maken is dat je het tijdens het bereiden al kan kruiden dus je kan het afstemmen op het gerecht dat je ermee wilt maken.
Nadeel vind ik dat ik het niet echt stevig krijg, het wordt erg sponzig dus ik gebruik het meestal voor seitanbroodjes. Als je het met glutenmeel doet dan heb je dat probleem een stuk minder en kun je er dus ook een stuk meer mee doen.

Sanja, je kunt het toch ook wel bestellen bij molens enzo?
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Sanja op 15 januari 2008, 18:25:17
Nah, die hebben gewoon een verkooppunt vlak bij mijn ouders! Dank.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Sanja op 15 januari 2008, 18:43:22
Ik moet het nog eens een nieuwe kans geven.
Maak je met zelfgemaakte seitan daarna dezelfde dingen als met uit-pot/uit-de-koeling-seitan, of maak je er andere dingen mee?

Je kunt er echt ontzettend veel mee maken, wat maken ze er in pot precies mee dan?

???
Wie ze?
Ze in de seitan-in-potten-receptenschrijvers. Of zoiets.

Citaat
Ik bedoelde of zelfgemaakte seitan geschikter is voor bepaalde bereidingen dan voor andere. Als het bv minder stevig is dan kant en klare, dan kun je misschien sommige dingen die je met kant en klare doet beter laten. Ook kan ik me voorstellen dat kant en klare zouter is  :)
Wat Marla zegt, je kunt het tijdens het proces kruiden, vormen, stevig of minder stevig maken, verschillende ingrediënten toevoegen of weglaten...
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Djooiss op 27 februari 2008, 11:48:25
Ik heb zojuist voor het eerst seitan gemaakt, tenminste, het is nog in wording. Dacht altijd dat het veel en veel meer werk is dan het uiteindelijk was. Ben errug benieuwd naar de smaak!
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: firefox op 09 maart 2008, 14:16:14
Hier nog een howto om setian te maken, is bij mij al goed gelukt, met glutenpoeder weliswaar : http://www.vrg.org/recipes/vjseitan.htm.

Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: yoeska op 24 maart 2008, 01:04:26
Ik heb een aantal keren zelf seitan gemaakt, gewoon alleen van volkorenmeel. Die was prima. Misschien iets meer gaatjes er in (luchtiger) dan die uit een potje. Prima te verwerken in wat je er ook maar mee wil. Ik heb nooit iets toegevoegd, gewoon gekookt in bouillon met kombu, tamari en gember. Maar je kunt er natuurlijk kruden aan toevoegen.
Ik vind het ook leuk om te doen als ik tijd heb.
Ik heb ook een paar keer zelf tofu gemaakt. Dat is wat meer werk, maar lukt ook goed. En je moet stremzout kunnen kopen.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: retroman op 21 november 2008, 15:31:14
Ik heb glutenpoeder kunnen kopen bij de molen De Windotter in IJsselstein (Utrecht). Daar verkopen ze 250 gram gluten voor ongeveer 1,50 per zakje. Daar moet dan nog water bij, dus de opbrengst aan gewicht is veel groter. Het is dus veel goedkoper dan vlees, niet vet en minstens zo voedzaam. Wel de B12 vitamine erbij innemen. Het leuke van poeder is dat je er zelf ook veel beter kruiden bij kunt mengen. Kijk op Youtube voor hoe je het moet doen. Zoek op Seitan Corned Beef.

http://www.windotter.nl/www/winkel.html#bakingredienten (http://www.windotter.nl/www/winkel.html#bakingredienten)
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Anand op 30 november 2008, 11:20:03
Ik heb glutenpoeder kunnen kopen bij de molen De Windotter in IJsselstein (Utrecht). Daar verkopen ze 250 gram gluten voor ongeveer 1,50 per zakje. Daar moet dan nog water bij, dus de opbrengst aan gewicht is veel groter. Het is dus veel goedkoper dan vlees, niet vet en minstens zo voedzaam. Wel de B12 vitamine erbij innemen. Het leuke van poeder is dat je er zelf ook veel beter kruiden bij kunt mengen. Kijk op Youtube voor hoe je het moet doen. Zoek op Seitan Corned Beef.

http://www.windotter.nl/www/winkel.html#bakingredienten (http://www.windotter.nl/www/winkel.html#bakingredienten)

Klinkt interessant, denk dat ik er wel een keertje heen ga fietsen, bedankt voor de tip.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: renske op 17 december 2008, 22:17:14
Ik heb glutenpoeder! Mijn moeder is voor mij naar de molen in Alkmaar gefietst en daar verkopen ze het.
Ik vind dit recept (http://veganyumyum.com/2008/11/a-yumyum-thanksgiving/) erg intrigerend, misschien ga ik het met kerst maken. Maar ik ga het eerst uitproberen dit weekend.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Amarillo op 17 december 2008, 23:02:37
De molen daar naast het noordholland kanaal?
(Bij de huisartsenpost waar ik laatst met mijn gekneusde hand naartoe ben vervoerd door mijn moeder? ::))
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: renske op 18 december 2008, 11:21:23
Bij Korenmoren 't Roode Hert (http://nl.wikipedia.org/wiki/'t_Roode_Hert) aan de Frieseweg, naast de speeltuin.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: renske op 20 december 2008, 19:50:03
Ik heb glutenpoeder! Mijn moeder is voor mij naar de molen in Alkmaar gefietst en daar verkopen ze het.
Ik vind dit recept (http://veganyumyum.com/2008/11/a-yumyum-thanksgiving/) erg intrigerend, misschien ga ik het met kerst maken. Maar ik ga het eerst uitproberen dit weekend.

Ik ben zoo blij dat ik het recept eerst uitgeprobeerd heb (het hele concept van rehearsal dinner klinkt mij opeens heel nuttig in de oren), de seitan uit bovenstaand recept werd bij mij echt echt echt kauwgom (niet doorheen te komen!). Ik heb de verhoudingen van het recept gevolgd, maar er is duidelijk iets misgegaan. Maar wat? Weet iemand het? Ik heb nog een zakje glutenpoeder en wil er graag iets lekkers mee maken. Heeft iemand een succesrecept? Het hoeft dus geen rollade oid te zijn, gewoon iets lekkers.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Hizikigrrrl op 21 december 2008, 00:33:55
Ik heb het nog nooit gemaakt, maar helpt het ook niet als je de seitan in kleine stukjes maalt/snijdt?
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: M. op 21 december 2008, 09:28:58
Hmm, ik heb even zitten kijken en het recept vergeleken met het seitan recept dat ik normaal gebruik. Er gaat wel wat meer vocht in deze maar ik weet niet hoeveel dat uit maakt. Wat wel uitmaakt denk is, is dat je normaal seitan moet koken en bij dit recept bak je het eigenlijk alleen maar. Misschien dat er daar iets mis bij ging?

Edit: Bij dit (http://veganmenu.blogspot.com/2008/03/seitan-roulade-braised-leeks.html) recept voor seitan roulade koken ze de seitan wel eerst. Het ziet er wel minder mooi uit zo.
Edit 2: In de comments onder het recept zijn er verschillende mensen die zeggen dat het te taai wordt, dus het ligt waarschijnlijk echt aan het recept.

Hmm, ik wilde dus ook dat recept gaan maken maar twijfel nu een beetje of ik het moet uit proberen of niet.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Kiwi op 07 augustus 2009, 19:27:53
Ik heb vandaag zelf seitan gemaakt. Het was lekker, maar inderdaad vrij sponsachtig. Ik las ergens anders op internet dat je dat kunt voorkomen door tijdens het koken iets zwaars op de seitan te leggen, dus dat zal ik een volgende keer eens proberen. Het is zeker het proberen waard, want voor een paar cent heb je meer seitan dan uit zo'n potje van een paar euro! :)
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Monique op 07 augustus 2009, 22:10:38
En hoe al die seitan te bewaren? Ik vind het erg lekker, ook erg duur. Maar zo vaak eet ik het nou ook niet dat ik met een berg seitan uit de voeten kan.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Kiwi op 08 augustus 2009, 10:42:42
Een berg? Ik heb gewoon een kilo tarwebloem gebruikt, zoveel seitan is dat niet. :)
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: M. op 08 augustus 2009, 12:17:52
Ik heb vandaag zelf seitan gemaakt. Het was lekker, maar inderdaad vrij sponsachtig. Ik las ergens anders op internet dat je dat kunt voorkomen door tijdens het koken iets zwaars op de seitan te leggen, dus dat zal ik een volgende keer eens proberen. Het is zeker het proberen waard, want voor een paar cent heb je meer seitan dan uit zo'n potje van een paar euro! :)

Als je seitan met glutenmeel maakt dan wordt het ook al een stuk steviger.
Ik heb van alles geprobeerd om het minder sponzig te krijgen (de tarwebloem versie) maar tot nu toe nog niks erop gevonden. Ik kreeg ook eens de tip om het in te pakken in alufolie en het dan te koken maar ook dat werkte niet.
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: girasole op 01 september 2009, 20:33:52
Hoi!
ik heb vaak seitan gemaakt, met gluten van de molen, en met bloem. Ik weet het nog niet...  ::) voor mij is het een sort van haat-liefde relatie met de seitan. Misschien heb ik altijd iets verkeerds gedaan maar te vaak smaakt hij naar niks, hij is net een sponge, hij zuigt geen smaken..wel mooi om te zien, die gerechten, die rollades etc..maar qua smaak..ik heb mijn twijfels. Grote stukken kleine stukken, reepjes..ik heb alles geprobeerd :).
Ik heb een paar dagen geleden de laatste stukken die in de freezer lagen, opgegeten, en voorlopig ben ik klaar. Ik eet liever tofu (ooit gerookte tofu gegeten?? Goddelijk  ;D.. ik kan er heel veel lekkere gerechten maken.. natuurlijk is dit mijn persoonlijke ervaring, waarschijnlijk zijn er andere mensen die wel gek op seitan zijn..wat kan ik zeggen dan: smakelijk eten!  ;)
Gr
Ilaria
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Djooiss op 11 september 2009, 09:26:48
Ik heb het 2x gemaakt en beide keren leek het gewoon op vreselijk soppig brood :S Zou dat te maken hebben met het feit dat ik er geen glutenpoeder (?) ingedaan heb?

Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: yvonne op 22 november 2009, 21:30:16
In het (geweldige) kookboek "vegeteranean" gebruiken ze manitobameel, alleeen, ook bij de italiaanse winkel is het niet te koop. Iemand dit meelsoort ooit ergens gezien?
Titel: Re:Zelf seitan maken
Bericht door: Sabine op 02 mei 2010, 13:06:26
Hallo allemaal,

Ik lees al een tijdje mee en vandaag maar besloten om me te registreren zodat ik ook eens wat vragen en ervaringen kan posten.

Ik heb imo dan heerlijke seitan gemaakt gewoon van Tarwebloem van de Lidl. Echter ik vind dat het veel te veel water kost. Het werk vind ik niet zo erg dat vind ik wel leuk. Het vele water gebruik ik dan maar om wat planten in de tuin water te geven maar door al dat meel wat er in zit wordt alles wit dus echt ideaal is het allemaal niet.  Onlangs ben ik naar een Molen geweest (Weesp) daar heb ik glutenpoeder gekocht. Ik vind de Seitan die ik daarvan heb gemaakt niet te eten. Het smaakt gewoon naar zompig brood. Het schijnt dat dat komt omdat er nog allerlei stoffen aan het glutenpoeder wordt toegevoegd. Nou heb ik geprobeerd om het glutenpoeder ook te spoelen. Het resultaat was op zijn zachts gesteld opmerkelijk. Maar ik heb een hele goede veganistische variant van gehakt  ontdekt. ;)

Maar ik heb toch nog wat vragen, wie heeft er met glutenpoeder (welk merk) succesvol seitan gemaakt dat niet naar brood smaakt. Verder zou ik ook willen weten welk soort meel er heel veel gluten bevat zodat je misschien wat minder hoeft te spoelen. Nou ik hoop op jullie reacties.