Vegatopia Forum
Vegetarisch - special interests => Reizen => Topic gestart door: Anna76 op 03 september 2006, 22:02:17
-
Ik wil volgend jaar een half jaar vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland. Afrika valt voor mij af, aangezien ik heb begrepen dat het daar echt een ramp is om vegetarisch te eten, zeker als je een wildlife project in een bushcamp doet, daar wordt altijd gebarbecued. Nu had ik het plan opgevat naar China te gaan. Maar nou begreep ik van een meisje dat dat ook niet te doen is. Zij is momenteel daar en zegt dat het ontzettend onbeleefd is als je wordt uigenodigd bij mensen (en dat gebeurt erg vaak) om iets af te slaan. Het begrip vegetarier kennen ze niet, of ze kunnen het niet begrijpen. Ook wordt er voor de westerlingen vaak een feestmaal georganiseerd waarbij bijvoorbeeld slang wordt gegeten.
Ik vind het heel erg dat mijn reisdoelen zo beperkt worden, maar een ding staat voor mij vast: ik blijf hoe dan ook vegetariër! Ik wil graag vrijwilligerswerk doen in een niet-Westers land, juist omdat ik wat van de andere cultuur wil opsnuiven. Waarom is eten toch altijd zo’n big issue (voor anderen)? Dat haat ik echt.
Heeft iemand een andere ervaring met vegetarisch eten in China? Of in een ander land? (en dan bedoel ik dus niet VS, Canada,Europa, Australië en Nieuw-Zeeland).
Ik wil gewoon echt graag een tijdje wat in het buitenland gaan doen en heb al zoveel projecten gezien die me aanspreken, maar ik zit met mijn handen in het haar voor wat betreft het eten. Uiteraard heb ik op de sites van de organisaties die vrijwilligers uitzenden deze vraag al gesteld, maar er wordt lacherig over gedaan, er wordt me geadviseerd om maar lekker in Nederland te blijven of er wordt gewoon totaal niet gereageerd!
Sorry voor het hele lange bericht, ik hoop dat er mensen zijn die me verder kunnen helpen.
Alvast bedankt, Anna
-
Een vriendin van mij heeft ca twee jaar geleden een half jaar vrijwilligerwerk in Nepal verricht. Ik heb haar niet horen klagen over vegetarisch eten.
Wat voor project het was weet ik ook niet meer, als je er meer over wil weten kan ik wel voor je informeren.
Groetjes,
Dick
-
er zijn toch oosterse religies waar je je achter kan verschuilen, laatst had iemand het erover, dacht ik ...
-
Verschuilen...
In Nepal (waar Dick het over heeft) is de hindoeisme de grootste religie en in hindoeisme is vegetarisme niet vreemd. In China is boeddhisme vrij wijd verspreid en is vegetarisme in dat kader niet vreemd. In China kan je derhalve beter aangeven dat je een boeddhistisch dieet volgt, want dat is daar de maatstaf.
-
ik vertrek volgende week voor 3 maand naar Uzbekistan, heb zoiets van ' ik zie wel'... om daarvoor een andere bestemming te kiezen, zou ik niet doen, al is vrijwilligerswerk misschien wat makkelijker daarvoor dan studie
-
In China kun je aardig vegetarisch eten, als je je niet druk maakt om zaken als bouillon en dierlijk vet, dat wordt overal doorheen gegooid. Ze kennen het begrip vegetarier (om het principe) niet zo goed, maar het principe van "rein eten" (zoals boeddhisten doen) wel. Dat heet "chi su" en is in principe vegetarisch, en zelfs bijna veganistisch, want eieren krijg je dan ook niet. Ik heb er een jaar gewoond en heb er geen probleem mee gehad om vegetarisch te eten, toen ik dit eenmaal ontdekt had. Ik zou wel een chinees vegetarisch paspoort meenemen en misschien een paar woordjes leren, want niet iedereen in restaurantjes kan lezen. Je kunt ook vaak zelf in kleine restaurantjes zelf kiezen in de keuken wat je wilt eten, als je de kaart niet kunt lezen.
Leuk om te horen dat je naar China wilt trouwens! Wat voor project wil je gaan doen, en in welke regio? Het eten varieert erg tussen regios trouwens, ik vind het zuiden lekkerder dan het noorden (het lekkerste in Sichuan!).
-
misschien is india wat voor je, daar is vegetarisme heel normaal
-
Ik reis al 10 maanden door Afrika en heb zo'n 2 maanden in Zuid Afrika doorgebracht. Je kunt heerlijk vegetarisch eten bereiden op een braai (aubergines, courgettes, groenteburgers, aardappeltjes whatever you can think of) dus laat dat je zeker niet tegenhouden!! Braais gaan bovendien altijd gepaard met veel salades. Je hebt keuze genoeg uit verse groenten en fruit dus geef de kok in het bushkamp gewoon je eigen boodschappenlijstje mee. Ondanks dat er geen tivall, tofu of quorn te krijgen is, is vegetarisch eten echt niet ongewoon in Zuid Afrika! Bovendien heeft Zuid Afrika een hele rijke Indische keuken en kun je heerlijke specerijen krijgen bij de vele toko's. Go for it, Zuid Afrika is echt prachtig en werken in een wildpark is een ervaring voor het leven (I know.. :)). Groeten Gemm@
-
Ik ben nu 2 week in Uzbekistan, geluk dat ik een eigen plekje heb om te koken, anders werd het heel moeilijk, ze eten hier echt veel vlees. Op de bazaars is heel veel groente, fruit en van alles te vinden, daarbij ook veel gedroogd fruit, noten en zaden. Natuurlijk geen 'echte' vlees vervangers. 'Westerse' producten die mensen zelf veelal niet eten(bijv muesli) zijn er wel, maar dan relatief duurder.
Het is prima te doen, al kunnen de mensen vegetarisme/veganisme niet zo goed begrijpen.
-
ik wil al als klein meisje naar afrika om daar iets te gaan doen.. (ik geloof dat ik door kinderen voor kinderen geindoctrineerd ben whahaha) maar ik heb zoiets dat je daar maar moet zien.. zuidafrika is relatief gezien nog vrij rijk,.. maar mensen in bijv lesotjho zijn al blij als ze iets te eten hebben.. ik weet bniet dan komt het op mij belachelijk over om goed voedsel af te slaan.. ik vind dat zelfs eigenlijk gewoon ronduit asociaal.. alleen zit ik dus idd ook met mijn geweten als ik het wel vlees eet... de beestjes hebben daar eigenlijk ook niet zo'n fijn leven :S maar gelukkig heb ik nog anderhalf jaar om eerst af te studeren voordat ik ga.
-
maar mensen in bijv lesotjho zijn al blij als ze iets te eten hebben.. ik weet bniet dan komt het op mij belachelijk over om goed voedsel af te slaan.. ik vind dat zelfs eigenlijk gewoon ronduit asociaal.. alleen zit ik dus idd ook met mijn geweten als ik het wel vlees eet... de beestjes hebben daar eigenlijk ook niet zo'n fijn leven :S
Dat gewetensprobleem zou ik ook hebben als ik ooit zo iets zou doen. Ik denk dat ik in bepaalde gevallen wel bereid zou zijn mijn vegetarisme tijdelijk op te geven. 'k Heb het dan niet over een toeristisch uitstapje of een relatief korte vakantie, want dan kan mijn lichaam wel tegen wat eenzijdig eten of zullen er wel alternatieven te vinden zijn.
Maar als je echt onder de bevolking komt en mensen die amper zelf genoeg eten hebben en voor wie vegetarisme totaal onbekend is bieden je een maaltijd aan waarin vlees zit vind ik ook niet dat je dat zomaar kan weigeren.
Bovendien zijn er plaatsen waar er wel zo weinig alternatieven zijn dat het ook fysisch onverantwoord zou zijn om geen vlees te eten vermits je anders echt niet aan de nodige voedingsstoffen geraakt.
Onlangs vertelde mijn broer me in een gesprek over iemand die hij kende die haar vegetarisme een jaar had opgegeven om naar Afrika te gaan maar die daarna onmiddellijk weer vegetarisch is beginnen eten.
-
Waarom zou je je principes opgeven als je in afrika wilt werken enzo? Ik heb ook nog steeds het plan om naar afrika te gaan en daar vrijwilligerswerk te doen, maar als men daar eten aan biedt waar vlees, of andere dierlijke producten in zit, dan ga ik dat toch zeker weigeren. Je kan het allemaal toch uitleggen.. en als je dat lastig vind of hun gevoelens niet wilt krenken.. dan kan je vast wel een smoes verzinnen om het niet aan te nemen. Misschien dat 'allergisch' ofzo een begrijpbare reden is daar.. misschien dat ze vegetarier zijn niet snappen idd.
Ik vind het ook niet asociaal. Je hoeft toch persoonlijk niet allerlei dingen opzij te zetten als je in afrika of andere arme gebieden bent? Doe je je horloge bijvoorbeeld af omdat dat luxe is en daarom asociaal? En je kleding.. maak je die kapot of koop je armoedige kleding enzo.. omdat al die luxe merkkleding misschien asociaal is?
-
::)
-
::)
Jezus, Christiaan (je reactie is redelijk maar) onderbouw je reacties eens want zó vaak draag je echt niks bij aan een discussie!
ik ben best aangeschoten, nu maar dit is wel een ergenis die ik al tijden heb!
-
Waarom zou je je principes opgeven als je in afrika wilt werken enzo? Ik heb ook nog steeds het plan om naar afrika te gaan en daar vrijwilligerswerk te doen, maar als men daar eten aan biedt waar vlees, of andere dierlijke producten in zit, dan ga ik dat toch zeker weigeren. Je kan het allemaal toch uitleggen.. en als je dat lastig vind of hun gevoelens niet wilt krenken.. dan kan je vast wel een smoes verzinnen om het niet aan te nemen. Misschien dat 'allergisch' ofzo een begrijpbare reden is daar.. misschien dat ze vegetarier zijn niet snappen idd.
De dag dat jij in een situatie komt dat een gezin dat nauwelijks genoeg heeft om rond te komen in hun grote gastvrijheid jou als gast uitnodigt om mee te eten van hun (niet vegetarische) maaltijd, een maaltijd die mogelijk speciaal voor jou is bereid, zullen we nog eens praten ...
Aan mensen die al blij zijn dat ze genoeg eten hebben (en dus niet in de luxueuze situatie zitten om te kunnen kiezen wat ze eten) uitleggen waarom je hun eten niet aanneemt, dat terwijl je geen enkele gezamenlijke taal hebt waarin je kan converseren, ik wil het jou nog zien doen. Maar suggereren dat dat 'goed te doen is' getuigd volgens mij van een grote wereldvreemdheid of een te sterk geloof in eigen kunnen.
En het fysieke argument heb ik ook niet voor niets aangehaald. Het is echt niet zo dat het overal op deze wereld perfect mogelijk is om evenwichtig vegetarisch te eten. Een onevenwichtig dieet voor enkele weken mag dan perfect te doen zijn, als je gedurende een periode van vele maanden (of jaren) de plaatselijke kost moet eten dan is het wel eten van vlees soms de enige mogelijkheid om jezelf recht te houden. Of denk je dat Inuits (om een sprekend voorbeeld te nemen) een uitgebreid assortiment groenten en fruit kweken op hun ijsbergen?
-
Ik ben het met Draakje eens dat je niet je principes hoeft op te geven om vrijwilligerswerk te doen. De mensen in Afrika hebben misschien niet veel keuze als het op voedsel aankomt, maar als Europeaan heb je wel de keuze mbt tot het vrijwilligerswerk dat je wilt doen en waar je dat wilt doen! Vegetarisme is een van de oplossingen om armoede terug te dringen en mag daarom best worden gepromoot. Er zijn genoeg projecten waar vegetarisme gepromoot wordt, waar je dus ook aan de slag kan. Als medewerker van zo'n organisatie doe je ook mee aan de promotie van vegetarisme en zou je dus juist een negatief voorbeeld worden door vlees te gaan eten. Als coordinator voor enkele projecten, waarvan ook een in Ivory Coast, ben ik redelijk vaak in contact met vrijwilligers. Deze projecten promoten allemaal het vegetarisme naast al het andere werk dat ze doen, oa door regelmatig gratis vegetarisch eten uit te delen.
Kortom, vegetarisme is een leefstijl, die gepromoot dient te worden en het is aan jou als vrijwilliger de keuze of je daaraan wilt bijdragen.
-
Jezus, Christiaan (je reactie is redelijk maar) onderbouw je reacties eens want zó vaak draag je echt niks bij aan een discussie!
Ik word op een gegeven moment een beetje ongeduldig ::)
Maar ik heb echt geen zin om langer na te denken over mijn reacties dan Draakje.
Ik vind Draakjes suggestie een allergie voor te wenden paternalistisch tegenover de imboorlingen en de vergelijking die hij tussen vegetarisme en luxekleding trekt snap ik voor geen meter.
-
Jezus, Christiaan (je reactie is redelijk maar) onderbouw je reacties eens want zó vaak draag je echt niks bij aan een discussie!
Ik word op een gegeven moment een beetje ongeduldig ::)
Maar ik heb echt geen zin om langer na te denken over mijn reacties dan Draakje.
Ik vind Draakjes suggestie een allergie voor te wenden paternalistisch tegenover de imboorlingen en de vergelijking die hij tussen vegetarisme en luxekleding trekt snap ik voor geen meter.
Ach, als je niet wil nadenken, reageer je toch niet? ::)
Het voorwenden van een allergie vind ik trouwens ook schofferend naar allergische personen en zorgt dat men zich niet meer voor ons inspant! Draakje heeft in elk geval een keuze, ik niet echt.
Tja, voor hen die streng in de leer zijn zit er toch maar één ding op vrees ik: bepaalde gebieden vermijden.
Net zoals ik bepaalde landen vermijd omdat ik de afgelopen 10 jaar weiger nog een keer een hoofddoek op te doen.
-
Ach, als je niet wil nadenken, reageer je toch niet? ::)
Als dat de stelregel zou zijn... ::)
Draakje reageert hier op een nieuw forumlid, dat misschien nog niet weet hoe de vorken hier in de stelen zitten. Dan vind ik het wel even nodig te reageren.
En uiteindelijk heb ik er nog best wel wat bedachtzaams over gezegd :hypocrite:
-
Ik vind Draakjes suggestie een allergie voor te wenden paternalistisch tegenover de imboorlingen en de vergelijking die hij tussen vegetarisme en luxekleding trekt snap ik voor geen meter.
Ik vind gewoon dat je eerlijk moet zijn hoor. Als jij principes hebt moet je daar ook niet voor schamen of schuldig over voelen. Tegenover niemand. Ik vind het een beetje raar om dan toch vlees te eten omdat die mensen het niet zouden begrijpen of omdat ze weinig hebben.
Maar als je dat niet kan zeg ik dat je dan beter maar kan doen alsof je er niet tegen kan (wat ergens gewoon zo is.. geestelijk dan), dan dat je je principes opzij zet.
De vergelijking met luxe enzo ging over dat diegene het asociaal vond om dan nee te zeggen tegen iemand die vlees aanbiedt. Ik vind dat gewoon raar, omdat je dan beter gewoon niet in de buurt kan komen omdat je daar ook komt in meer 'luxe' (kleding e.d.) en dat je volgens die redenatie dat net zo goed asociaal kan vinden. Vandaar...
Kortom.. vlees enzo weigeren van arme mensen is niet asociaal.
-
Tja, voor hen die streng in de leer zijn zit er toch maar één ding op vrees ik: bepaalde gebieden vermijden.
of eten zelf mee nemen?
-
of eten zelf mee nemen?
Is wel lastig hoor voor een half jaar, zeker als je weet dat ze in Afrika, op die plekken waar de mensen in nood zijn, stelen als de raven. Ik heb meerdere keren verhalen gehoord van hulpverleners die hun meest waardevolle bezittingen binnen een paar weken kwijt waren.
De beste tip is dan ook om zo min mogelijk mee te nemen en waardevolle bezittingen alleen mee te nemen als je bereid bent om ze hele dagen met je mee te sjouwen.
-
Is wel lastig hoor voor een half jaar, zeker als je weet dat ze in Afrika, op die plekken waar de mensen in nood zijn, stelen als de raven. Ik heb meerdere keren verhalen gehoord van hulpverleners die hun meest waardevolle bezittingen binnen een paar weken kwijt waren.
De beste tip is dan ook om zo min mogelijk mee te nemen en waardevolle bezittingen alleen mee te nemen als je bereid bent om ze hele dagen met je mee te sjouwen.
Voor een half jaar wel lastig. Maar ik denk dat als je principes hebt je gewoon niet al bij voorbaat die weg te zetten als je ergens heen gaat. Ga je echt omkomen van de honger ofzo, dan is dat weer een ander verhaal vind ik.
-
Kortom.. vlees enzo weigeren van arme mensen is niet asociaal.
Dat vind ik dus wel...
In Nederland 'zeggen' we niet zo veel met eten. Als er hier iemand om vijf uur op de stoep staat komt 'ie over het algemeen ongewenst, want de piepers staan op en die zijn uitgeteld voor het aantal mensen dat we verwachten. Een extra eter kan er niet bij (natuurlijk weet ik dat het gelukkig steeds normaler wordt om niet zo knieperig met eten om te gaan, maar over het algemeen denken Nederlanders zo over eten en eters).
Maar in heel veel andere culturen is eten heel belangrijk. En het eten dat men wil voorzetten aan gasten moet zo perfect mogelijk zijn, zelfs al moet men daarom eten uit eigen mond sparen. En dan zeggen: "Da hoef 'k nie", dat vind ik een belediging van de gastvrijheid van die mensen.
-
Dat ze het een belediging vinden, daar kan JIJ niets aan doen. Je kan daarnaast toch uitleggen waarom jij het niet WIL?
Je maakt het zelf vooral asociaal vanuit een soort schuldgevoel.
-
Dat ze het een belediging vinden, daar kan JIJ niets aan doen.
Leg eens uit wat je daar mee wil zeggen?
-
Kortom.. vlees enzo weigeren van arme mensen is niet asociaal.
Dat vind ik dus wel...
In Nederland 'zeggen' we niet zo veel met eten. Als er hier iemand om vijf uur op de stoep staat komt 'ie over het algemeen ongewenst, want de piepers staan op en die zijn uitgeteld voor het aantal mensen dat we verwachten. Een extra eter kan er niet bij (natuurlijk weet ik dat het gelukkig steeds normaler wordt om niet zo knieperig met eten om te gaan, maar over het algemeen denken Nederlanders zo over eten en eters).
Maar in heel veel andere culturen is eten heel belangrijk. En het eten dat men wil voorzetten aan gasten moet zo perfect mogelijk zijn, zelfs al moet men daarom eten uit eigen mond sparen. En dan zeggen: "Da hoef 'k nie", dat vind ik een belediging van de gastvrijheid van die mensen.
Liefde gaat idd in veel culturen door de maag, maar waarom is het wel sociaal om te weigeren als mensen rijker zijn, maar asociaal als mensen arm zijn?? (Zou je het in Italie ook accepteren?)
Waarom kun je het niet weigeren omdat ze in een andere cultuur leven, waar men het vegetarisme niet kent? Hier in Japan waar de mensen wel rijk zijn maar het begrip vegetarier nauwelijks of niet begrijpen, zou ik dan elke keer voor het dillema staan om de vlees of vis te moeten accepteren, om hun gastvrijheid niet te beledigen?
Nee en nog eens nee! Veel beter is het om ze bewust te maken, evenals je dat in Europa zou doen. Als ze je echt dankbaarheid willen geven, dan zijn daar nog genoeg andere manieren voor, die door mij vele malen meer gewaardeerd worden dan een stukje 'duur' vlees.
In Moldavie heb ik een half jaartje als vrijwilliger gewerkt in een ouderen opvang. Die mensen kregen ongeveer 20 Euro per maand, net genoeg om brood, water en wat aardappelen van te kopen. Wij bereidden dagelijks een warme vegetarische maaltijd voor 40 a 50 bejaarden, die om de dag konden komen eten en verder dagelijks gratis konden douchen en recreeren. De staf was grotendeels niet vegetarisch van huis uit en wilde soms wel eens wat doen voor vrijwilligers. Een mede vrijwilligster werd vaak uitgenodigd voor een etentje. Maar omdat ze wisten dat ik vegetarier was, werd ik niet uitgenodigd. Wel namen ze soms een pot zelfgemaakte jam of iets dergelijks voor mij mee. De bejaarden toonden hun dankbaarheid door geurige wilde bloemen te plukken, zo had ik bijna elke dag wel een leuk bloemetje staan :)
Als je denkt dat ze in Afrika niet in staat zijn om hun dankbaarheid op een andere manier dan eten te tonen, dan denk ik dat je die mensen zwaar onderschat.
-
Als je denkt dat ze in Afrika niet in staat zijn om hun dankbaarheid op een andere manier dan eten te tonen, dan denk ik dat je die mensen zwaar onderschat.
Ik heb het helemaal niet over dankbaarheid. 'Dankbaarheid' in combinatie met vrijwilligerswerk vind ik een vies smakende combinatie.
-
Dat ze het een belediging vinden, daar kan JIJ niets aan doen.
Leg eens uit wat je daar mee wil zeggen?
Het lijkt me toch duidelijk?
Dat jij bent zoals je bent betekent toch niet dat jij maar even tegen je principes moet ingaan om andere tevreden te stellen? En om dat ze arm zijn zijn te toch niet een extra reden om dan die principes opzij te zetten?
Dat je je schoenen uit doet als dat de gewoon te daar is, dan ok. Daar heb ik dan geen problemen mee. Dat is ook niet iets principieels. Maar geen dood dier willen, omdat je principieel tegen doodmaken enzo bent is toch van een hele andere orde. Als je er niet goed bij voelt gewoon niet doen. Is dat asociaal?
-
Dat is een gebrek aan wil om je aan te passen. ::)
(Om maar niet te zeggen dat je onderdrukt wordt door je principes en overtuiging. :P)
-
Als je je niet wilt aanpassen aan lokale mores, dan moet je geen vrijwilligerswerk gaan doen in die gebieden. De manier waarop Draakje en Moonflower vegetarisme willen introduceren lijkt mij iets te veel op religieus zendelingenwerk...
-
Dat is een gebrek aan wil om je aan te passen. ::)
(Om maar niet te zeggen dat je onderdrukt wordt door je principes en overtuiging. :P)
Waar slaat dat op? Het heeft daar totaal niets mee te maken. Ik wil best me aanpassen tot bepaalde punten (bijvoorbeeld schoenen uit doen voor ik ergens naar binnen ga of iets dergelijks), maar ik ga niet principes (waar ik totaal achter sta) opzij zetten omdat het misschien niet leuk wordt bevonden of begrepen door mensen.
Als je je niet wilt aanpassen aan lokale mores, dan moet je geen vrijwilligerswerk gaan doen in die gebieden. De manier waarop Draakje en Moonflower vegetarisme willen introduceren lijkt mij iets te veel op religieus zendelingenwerk...
Waarom verschuif je het nu op zo een manier dat het lijkt alsof ik daar veganisme promotie dan aan het doen zou zijn? Alleen maar omdat ik vlees weiger vanwege principes als iemand dat zou aanbieden?
Net was het nog asociaal en nu ga je het hebben over dat het opdringen is van vega-religieuze dingen ofzo..
Beetje zwak om het zo te brengen.
Het lijkt alsof jullie vinden dat je je totale 'IK' maar opzij moet zetten.
-
'Dankbaarheid' in combinatie met vrijwilligerswerk vind ik een vies smakende combinatie.
Het gaat hier niet om de dankbaarheid van de vrijwilliger, maar om de dankbaarheid van de mensen die zo graag iets terug willen doen. Als je vind dat daar een vies smaakje aan zit, waarom zou je dan uberhaupt wel vlees accepteren ???
-
Als je je niet wilt aanpassen aan lokale mores, dan moet je geen vrijwilligerswerk gaan doen in die gebieden.
Ik sluit me hierbij aan.
Daarbij, als mensen zich eten uit de mond sparen om het jou aan te kunnen bieden, vind ik het behoorlijk asociaal om dat dan te weigeren.
-
Als je je niet wilt aanpassen aan lokale mores, dan moet je geen vrijwilligerswerk gaan doen in die gebieden. De manier waarop Draakje en Moonflower vegetarisme willen introduceren lijkt mij iets te veel op religieus zendelingenwerk...
Mijn advies was om vrijwilligerswerk te doen met een organisatie die ook vegetarisme uitdraagt. Wat is er verkeerd aan om in een gebied waar de hongersnood groot is vegetarisch voedsel uit te delen, aangezien dit ook goedkoper is dan vlees. Om mijn voorbeeld van Moldavie nog eens aan te halen, daar hadden de mensen er geen idee van dat je ook kunt blijven leven zonder vlees te eten. Inmiddels zijn er al een paar mensen om economische redenen vegetarier geworden, omdat ze inzien dat je dan ook gewoon gezond kunt zijn.
Daarnaast vind ik dat de manier waarop je 'religieus zendelingenwerk' brengt, het goede werk van die mensen een beetje omlaag haalt. Dan kunnen wij wel een ander motief hebben, maar uiteindelijk telt alleen het resultaat, want daar hebben arme mensen iets aan.
-
Daarbij, als mensen zich eten uit de mond sparen om het jou aan te kunnen bieden, vind ik het behoorlijk asociaal om dat dan te weigeren.
Op de grens van Myanmar in het westen van Thailand, ben ik in de vluchtelingenkampen geweest. We hebben de mensen daar geholpen met oogcontrole en het uitdelen van brillen. We kregen daar van alles aangeboden, maar zelfs het water sloegen we af, omdat de mate van hygiene niet verantwoord was, want in zo'n gebied wil je niet ziek worden. In veel hulpbehoevende gebieden in Afrika is het niet anders. Dan wil ik het jou nog wel eens horen zeggen dat voedsel weigeren asociaal is.
-
Als je je niet wilt aanpassen aan lokale mores, dan moet je geen vrijwilligerswerk gaan doen in die gebieden.
Ik sluit me hierbij aan.
Daarbij, als mensen zich eten uit de mond sparen om het jou aan te kunnen bieden, vind ik het behoorlijk asociaal om dat dan te weigeren.
Maar omdat jij dan dat zielig vind neem jij eten aan dat die mensen beter zelf kunnen gaan eten... wie is er dan asociaal?
::)
-
Sociaal, dat heeft ook iets met omgangsvormen te maken. Een concept dat lastig en onhandig is op zijn tijd, maar dat je beter niet kan veronachtzamen.
-
???
-
Sociaal zijn heeft zeker iets met omgangsvormen te maken. Maar heeft ook vele gezichten. Er zijn genoeg manieren om het beleefd te weigeren. Daar hoef je echt je principes niet voor op zij te zetten. Maar of het sociaal dan wel asociaal is, hoeft helemaal niet het uitgangspunt te zijn om een niet vegetarische maaltijd te weigeren: Hoeveel verhalen kennen we wel niet van mensen die naar India gaan en zelfs ziek worden van het eten in restaurants?
Verder vraag ik mij af of al diegenen die het socialer vinden om het vlees te eten het ook wel eens geprobeerd hebben om zelf (weer) een stukje vlees te eten, na jarenlang op een vegetarisch dieet te leven? Ik zou terstond het gevoel krijgen dat ik misselijk wordt :pukey:
-
Ja idd... ik ga toch ook niet iets eten wat ik slecht voor mijn gezondheid vind.
-
Verder vraag ik mij af of al diegenen die het socialer vinden om het vlees te eten het ook wel eens geprobeerd hebben om zelf (weer) een stukje vlees te eten, na jarenlang op een vegetarisch dieet te leven? Ik zou terstond het gevoel krijgen dat ik misselijk wordt :pukey:
Ik heb het succesvol geprobeerd ;).
Wat me wel opvalt is dat Draakje in deze topic misschien wel zijn Drakelien heeft gevonden! En als ze nog maar de helft van de overtuiging waarmee ze hun fundamentalisme uitdragen steken in een relatie dan kan het niet meer fout gaan ;D
-
Volgens mij pleegt Dee nu een Sanja :O
-
;D
Moonflower is geen Moonflowerin ;).
-
Maar omdat jij dan dat zielig vind neem jij eten aan dat die mensen beter zelf kunnen gaan eten... wie is er dan asociaal?
Het hoeft niet per se om vrijwilligerswerk in gebieden waar hongersnood heerst te gaan.
-
Volgens mij pleegt Dee nu een Sanja :O
Tut tut, ik ben zo breeddenkend dat het biologische geslacht van Moonflower er niet toe doet ;D
:bloos: Ik had natuurlijk een vermoeden moeten hebben, een vrouw kraamt nooit zo'n Draakiaanse taal uit :P
-
hun fundamentalisme
Het is niet netjes om iets naar iemand te roepen, dat je zelf ook bent. We zijn hier praktisch bijna allemaal fundamentalisten als het op eetprincipes aankomt:
wiki: Als zodanig is iemand fundamentalistisch wanneer hij zich laat leiden door vaststaande principes of fundamenten, zijn waarden en normen, en zich niet opportunistisch gedraagt, niet op eigen voordeel uit is. Dit wordt gezien als eerbaar door de fundamentalist zelf.
Ik leg niemand anders op om hetzelfde dieet te volgen, maar wens wel te kunnen bepalen wat ik zelf eet.
Maar als jij een andere uitleg van fundamentalisme in gedachten had, dan kun je het misschien nog even toelichten?!
-
:bloos: Ik had natuurlijk een vermoeden moeten hebben, een vrouw kraamt nooit zo'n Draakiaanse taal uit :P
Volgens mij is het uitgangspunt van Zusje toch niet veel anders: (onlangs in: vegetarier_of_carnifoob?)
Vrijdagavond at ik een stukje loempia waar toch vlees in bleek te zitten. Ik heb het weinig subtiel uit mijn mond verwijderd.
Daar ligt dus mijn grens, ik wil best een stukje vlees voor iemand omdraaien in de pan, ik zeur niet als er naast me iemand vlees eet, maar ik wil het gewoon niet eten.
-
Volgens mij is het uitgangspunt van Zusje toch niet veel anders
Ik weet niet waar je dat vandaan haalt.
-
Volgens mij is het uitgangspunt van Zusje toch niet veel anders
Ik weet niet waar je dat vandaan haalt.
Echt niet? Het uitgangspunt is dat ze gewoon geen vlees wil eten en dat willen Draakje en ik ook niet en met ons velen hier niet, daar zou niets mis mee mogen zijn.
Het verschil is dat ik om die reden niet iemand mijn hulp ga ontzeggen. Haar mening is dat je ergens geen hulp moet verlenen als je je niet aan de eetgewoontes kunt aanpassen. Daarentegen vormen mijn eetprincipes voor mij geen obstakel om een ander te helpen. Ik vind dat ik een hulpbehoeftige tekort zou doen als ik deze geen hulp zou bieden vanwege mijn principes, geleid door de angst dat ze me misschien wel eens een stukje vlees aan kunnen bieden.
Het zou er dan op neer komen dat je vanwege je principes dan liever niemand meer helpt die niet ook dezelfde principes heeft als jou.
Hulpbehoeftigen hebben de keuze om mijn hulp te weigeren (Wat mij ook wel overkomen is) en ik heb de keuze om voedsel te weigeren. Dat moet los kunnen staan van mijn intentie om iemand te willen helpen.
Overigens gaf ik hier eerder al het advies om een project op te zoeken die het vegetarisme uitdraagt om daarmee van het probleem af te zijn.
-
Het zou er dan op neer komen dat je vanwege je principes dan liever niemand meer helpt die niet ook dezelfde principes heeft als jou.
Zo gaat Draakje er inderdaad mee om.
-
Het zou er dan op neer komen dat je vanwege je principes dan liever niemand meer helpt die niet ook dezelfde principes heeft als jou.
Zo gaat Draakje er inderdaad mee om.
Maar dat lees ik hier dan toch anders:
Waarom zou je je principes opgeven als je in afrika wilt werken enzo? Ik heb ook nog steeds het plan om naar afrika te gaan en daar vrijwilligerswerk te doen, maar als men daar eten aan biedt waar vlees, of andere dierlijke producten in zit, dan ga ik dat toch zeker weigeren. Je kan het allemaal toch uitleggen.. en als je dat lastig vind of hun gevoelens niet wilt krenken.. dan kan je vast wel een smoes verzinnen om het niet aan te nemen. Misschien dat 'allergisch' ofzo een begrijpbare reden is daar.. misschien dat ze vegetarier zijn niet snappen idd.
Hij heeft bepaalde principes maar laat zich daardoor niet weerhouden om hulp te bieden aan iemand die andere principes heeft. Desnoods legt hij zijn principes uit...
-
Hij heeft bepaalde principes maar laat zich daardoor niet weerhouden om hulp te bieden aan iemand die andere principes heeft. Desnoods legt hij zijn principes uit...
Lees anders bijvoorbeeld deze draad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=9555;start=0) maar eens door zou ik zeggen, dan snap je misschien wat ik bedoel…
-
hun fundamentalisme
Het is niet netjes om iets naar iemand te roepen, dat je zelf ook bent. We zijn hier praktisch bijna allemaal fundamentalisten als het op eetprincipes aankomt:
Ik ben altijd de eerste om de neiging tot fundamentalisme bij vegetariers (en uiteraard ook bij veganisten, dat spreekt voor zich) af te wijzen. Dus ik roep niet iets dat ik zelf ben.
Als ik al fundamentalistisch ben, dan zeker niet op het vlak van eetprincipes :heehee:
Meer on topic: ik ben -zoals alom geweten ;)- nogal voor het respecteren van plaatselijke gewoontes. Net zoals hier handjes geven een fundamenteel onderdeel is van onze cultuur (toch in de ogen van velen) is het aannemen van voedsel in bepaalde landen/regio's een elementaire vorm van beleefdheid. Als je dan even naar ginder gaat om die mensen daar te helepn en vervolgens al hun gewoontes aan je laars lapt, dan ben je volgens mij gewoon fout bezig.
-
Hij heeft bepaalde principes maar laat zich daardoor niet weerhouden om hulp te bieden aan iemand die andere principes heeft. Desnoods legt hij zijn principes uit...
Lees anders bijvoorbeeld deze draad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=9555;start=0) maar eens door zou ik zeggen, dan snap je misschien wat ik bedoel…
Ok, ik begrijp wat je bedoelt ;)
(overigens grappig om te ontdekken dat Dragonfly tegenwoordig schuil gaat onder de naam Draakje)
Tsja, ik ben het ook vaak niet met hem eens, maar in deze draad heeft hij het volgens mij wel bij het rechte eind.
-
Ik ben altijd de eerste om de neiging tot fundamentalisme bij vegetariers (en uiteraard ook bij veganisten, dat spreekt voor zich) af te wijzen. Dus ik roep niet iets dat ik zelf ben.
Als ik al fundamentalistisch ben, dan zeker niet op het vlak van eetprincipes :heehee:
Mag ik dan concluderen dat je alleen maar vegetarier bent als het je even zo uitkomt?
Meer on topic: ik ben -zoals alom geweten ;)- nogal voor het respecteren van plaatselijke gewoontes. Net zoals hier handjes geven een fundamenteel onderdeel is van onze cultuur (toch in de ogen van velen) is het aannemen van voedsel in bepaalde landen/regio's een elementaire vorm van beleefdheid. Als je dan even naar ginder gaat om die mensen daar te helepn en vervolgens al hun gewoontes aan je laars lapt, dan ben je volgens mij gewoon fout bezig.
Laten we het dan idd eens omdraaien: Stel een asielzoeker is moslim en in Nederland. Omdat zij als asielzoeker niet mag werken, besluit zij om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zij gaat helpen bij het leger des heils. Een dakloze bedankt haar voor haar inzet en wil haar een hand geven, maar zij weigert en legt uit dat dat niet kan volgens haar geloof. Vind je dat dan echt een reden om te zeggen dat ze dan beter geen vrijwilligerswerk meer kan doen in Nederland?
Volgens mij zijn er dan nog genoeg mensen over die heel erg blij zijn met haar inzet.
-
Ja maar dan heb je het dus over een persoon die eigenlijk niet vrijwillig in Nederland is...
-
Hij heeft bepaalde principes maar laat zich daardoor niet weerhouden om hulp te bieden aan iemand die andere principes heeft. Desnoods legt hij zijn principes uit...
Het ging hier in deze discussie niet zo om wie ik wel of niet zou helpen. Als ik mensen help (veganist of niet), dan zal dat wel met een andere insteek zijn, dan de gemiddelde organisaties.
In de discussie ging het er om of als je ergens bent of vrijwilliger bent en men biedt je eten aan wat ingredienten bevat dat tegen je principes is en wat je ook niet WIL of je dat dan accepteert of niet.
Ik ben daar duidelijk in. Ik ga niet iets tegen mijn wil doen. En of mensen het leuk vinden of niet.. als ik het weiger.. ik zit daar niet mee, want het is niet mijn probleem als ik iets weiger, want ik doe gewoon wat ik goed vind en dat mag je asociaal vinden... maar dan beredeneer je alleen vanuit 1 perspectief zonder de andere kant erin mee te nemen.
Ik vind het gewoon niet asociaal. Je doet er niemand kwaad mee en principes mag je hebben. Vanuit sociaal aspect is het toch juist belangrijk lijkt me dat beide partijen elkaar accepteren zoals ze zijn. Dus als ik eten weiger en vertel waarom enzo, dan is het toch niet verkeerd lijkt mij. Principiele besluiten betekent dat je dat stukje van jezelf niet zo makkelijk opzij zet. Dat ik als ik ergens ben aan wat regels hou ofzo (bijvoorbeeld je schoenen uit doen voordat je ergens naar binnen gaat ofzo), daarmee hoef ik geen principes weg te gooien, dus dat vind ik niet erg. Maar als ik bijvoorbeeld op bezoek zou gaan bij een stam waar verwacht word dat je als bezoeker een dier slacht ter ere van je komst, dan zeg ik toch echt nee. Net als gewoon eten weigeren die tegen mijn principes in gaan.
Het is wel apart dat hier mensen zitten die een beetje onserieus grappig proberen te doen erover. En dat vind ik erg jammer. Als je iets te zeggen hebt ga dan komen met je mening en argumenten in plaats van lollig te doen.
En kom gewoon met een goede tegenreactie ipv alles wat ik zeg meteen als onjuist, onrealistisch en fundamentalistisch/extreem te bestempelen. Wat schiet je er mee op omdat te doen? Mag ik vinden dat ik het gewoon vind om principes te hebben? Mag ik wel zo denken?
Het lijkt erop dat sommige hier ieder die iets verder gaan en meer principieel zijn meteen in een hoek willen zetten.
-
Hij heeft bepaalde principes maar laat zich daardoor niet weerhouden om hulp te bieden aan iemand die andere principes heeft. Desnoods legt hij zijn principes uit...
Lees anders bijvoorbeeld deze draad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=9555;start=0) maar eens door zou ik zeggen, dan snap je misschien wat ik bedoel…
Is een hele andere discussie en ook te maken met veel andere beweegredenen.
-
Mag ik dan concluderen dat je alleen maar vegetarier bent als het je even zo uitkomt?
Nee, dat mag je niet, maar het illustreert wel je verdomde kortzichtigheid. Er zijn ook vegetariers die het bloed niet vanonder de nagels van andersdenkenden halen, en die zijn even goed vegetarier. Ga eens even in de echte wereld staan, en dan zul je misschien beseffen dat jouw principes en zeker de manier waarop je ze ten berde brengt niet heiligmakend zijn.
Jij noch Draakje zijn de nieuw gekomen Messias dus misschien moet je je daar maar naar gedragen...
Laten we het dan idd eens omdraaien: Stel een asielzoeker is moslim en in Nederland. Omdat zij als asielzoeker niet mag werken, besluit zij om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zij gaat helpen bij het leger des heils. Een dakloze bedankt haar voor haar inzet en wil haar een hand geven, maar zij weigert en legt uit dat dat niet kan volgens haar geloof. Vind je dat dan echt een reden om te zeggen dat ze dan beter geen vrijwilligerswerk meer kan doen in Nederland?
Volgens mij zijn er dan nog genoeg mensen over die heel erg blij zijn met haar inzet.
Jouw voorbeeldje heeft nogal wat gaten, zo denk ik niet dat een moslima die haar geloof op zo'n manier interpreteert bij het Leger des Heils zal gaan helpen, maar kom. Zij hoort dan inderdaad niet dat soort vrijwilligerswerk te doen, ze kan dan beter achter de schermen een taak op zich nemen.
Wat jij misschien niet weet is dat in onze cultuur men al meer geneigd is om van onze gewoonten af te stappen, zo zullen vele mensen er ongetwijfeld geen probleem inzien dat zij geen handje wil schudden. Maar in een aantal regio's/landen zijn gewoonten nog altijd het belangrijkst. Dus ik kan mij inbeelden dat het niet respecteren ervan veel meer kwetst dan hier.
-
Mag ik dan concluderen dat je alleen maar vegetarier bent als het je even zo uitkomt?
Nee, dat mag je niet, maar het illustreert wel je verdomde kortzichtigheid. Er zijn ook vegetariers die het bloed niet vanonder de nagels van andersdenkenden halen, en die zijn even goed vegetarier. Ga eens even in de echte wereld staan, en dan zul je misschien beseffen dat jouw principes en zeker de manier waarop je ze ten berde brengt niet heiligmakend zijn.
Jij noch Draakje zijn de nieuw gekomen Messias dus misschien moet je je daar maar naar gedragen...
Dat geroep van je, over wat ik allemaal wel ben of niet ben, daar sta ik toch echt boven hoor en daar ga ik dus niet op in, behalve dan dat je best wat meer respect mag tonen voor andermans mening in een discussie. De manier waarop je mij antwoord, vind ik onder de maat.
Ik pas hier gewoon de definitie van fundamentalisme toe, zoals die omschreven is in wiki, die erop neer komt dat iedereen die vegetarier is vanwege zijn/haar normen en waarden een fundamentalist is. En daarom nogmaals, als jij een andere definitie hebt, geef die dan.
Wat jij misschien niet weet is dat in onze cultuur men al meer geneigd is om van onze gewoonten af te stappen, zo zullen vele mensen er ongetwijfeld geen probleem inzien dat zij geen handje wil schudden. Maar in een aantal regio's/landen zijn gewoonten nog altijd het belangrijkst. Dus ik kan mij inbeelden dat het niet respecteren ervan veel meer kwetst dan hier.
Wat jij misschien niet weet is dat ik in meerdere andere culturen vrijwilligerswerk heb gedaan en zulke problemen nog nooit ben tegengekomen. Mensen begrijpen het in het algemeen vrij snel en passen zich ook gewoon aan. Daar zijn wij als Nederlander heus geen uitzondering in.
-
Ik pas hier gewoon de definitie van fundamentalisme toe, zoals die omschreven is in wiki, die erop neer komt dat iedereen die vegetarier is vanwege zijn/haar normen en waarden een fundamentalist is. En daarom nogmaals, als jij een andere definitie hebt, geef die dan.
Ik heb ook even gespiekt op Wikipedia:
"Dan komen we op de meest gangbare opvatting over het begrip fundamentalisme namelijk:
Het handelen vanuit een geheel van normen en waarden waarbij die normen en waarden algemeen geldend worden geacht en waarbij er tevens geen ruimte is voor het wijziging van die normen en waarden.
Dan is er geen enkele mogelijkheid meer tot een compromis met een ander."
Het lijkt me dat ook Dee dit met fundamentalisme bedoelt.
-
Ik pas hier gewoon de definitie van fundamentalisme toe, zoals die omschreven is in wiki, die erop neer komt dat iedereen die vegetarier is vanwege zijn/haar normen en waarden een fundamentalist is. En daarom nogmaals, als jij een andere definitie hebt, geef die dan.
Da's best een nuttige suggestie, want volgens de definitie die jij aangaf kan je werkelijk iedereen fundamentalisch noemen.
-
Da's best een nuttige suggestie, want volgens de definitie die jij aangaf kan je werkelijk iedereen fundamentalisch noemen.
duh.. het is dan ook gewoon een subjectieve term die iedereen uit eigen perspectief kan toepassen op anderen die een eigen mening hebben of vanuit principiele instelling danwel geloof kan toepassen.
-
Dat is ook weer te makkelijk.
Ik zeg niet dat ik een goede definitie weet, maar die compromisloosheid in de frase die Poek aanhaalt lijkt me wel een onmisbaar element in de definitie.
En wat mij betreft mag er ook nog iets in de definitie, dat fundamentalistisch gedrag last veroorzaakt voor anderen, die zich aan (lokaal) algemeen gangbare normen en waarden houden - en daar kunnen, wat mij betreft, wel degelijk beleefdheidscodes een rol in spelen (het befaamde handenschudden bijvoorbeeld).
Maar misschien kom je dan weer teveel op het grensvlak tussen fundamentalisme en extremisme.
-
Ik heb ook even gespiekt op Wikipedia:
"Dan komen we op de meest gangbare opvatting over het begrip fundamentalisme namelijk:
Het handelen vanuit een geheel van normen en waarden waarbij die normen en waarden algemeen geldend worden geacht en waarbij er tevens geen ruimte is voor het wijziging van die normen en waarden.
Dan is er geen enkele mogelijkheid meer tot een compromis met een ander."
Maar laten we dan het gehele stuk quoten:
Zolang de fundamentalist zijn normen en waarden op zichzelf toepast en tolerant is jegens zijn medemens, is er meestal niets aan de hand. Anders wordt het als hij zijn waarden en normen aan een ander wil opleggen. Dan komen we op de meest gangbare opvatting over het begrip fundamentalisme namelijk:
Het handelen vanuit een geheel van normen en waarden waarbij die normen en waarden algemeen geldend worden geacht en waarbij er tevens geen ruimte is voor het wijziging van die normen en waarden.
Ik gaf al eerder aan dat ik mijn normen en waarden niet aan een ander opleg.
Extremisten doen dat wel. Daar wens ik dus niet mee te worden vergeleken.
-
Ik vind Draakjes suggestie een allergie voor te wenden paternalistisch tegenover de imboorlingen en de vergelijking die hij tussen vegetarisme en luxekleding trekt snap ik voor geen meter.
Ik vind gewoon dat je eerlijk moet zijn hoor. Als jij principes hebt moet je daar ook niet voor schamen of schuldig over voelen. Tegenover niemand. Ik vind het een beetje raar om dan toch vlees te eten omdat die mensen het niet zouden begrijpen of omdat ze weinig hebben.
Maar als je dat niet kan zeg ik dat je dan beter maar kan doen alsof je er niet tegen kan (wat ergens gewoon zo is.. geestelijk dan), dan dat je je principes opzij zet.
De vergelijking met luxe enzo ging over dat diegene het asociaal vond om dan nee te zeggen tegen iemand die vlees aanbiedt. Ik vind dat gewoon raar, omdat je dan beter gewoon niet in de buurt kan komen omdat je daar ook komt in meer 'luxe' (kleding e.d.) en dat je volgens die redenatie dat net zo goed asociaal kan vinden. Vandaar...
Kortom.. vlees enzo weigeren van arme mensen is niet asociaal.
het gaat niet alleen om het asociaal. Een vriendin van me is door lesotho gefietst 6 maanden en je kan daar ewoon bijna niks lees (echt helemaal niks kopen) Je kan blij zijn als mensen een plaatselijk gerecht (jekalejee ofzo heet t) voor je maken.. een gerecht waar zelfs veel vleeseters van gruwelen. Maar de keuze is dat of niks... en als je dan een x bij een winkeltje koopt dat iets heeft.. ik weet niet hoe jullie je zouden voelen.. maar ik zou me gigantisch schuldig voelen als ik dat winkeltje zou leegkopen om mijn buik te kunnen vullen.. want als jij die winkel leegkoopt staat ie een minimaal een maand leeg en kunnen de plaatselijke inwoners geen hap voedsel kopen. (en het is veels te duur voor ze om hun eigen verbouwde producten op te eten).
De vraag voor mij is dan of je nog wel aan het helpen bent..Of dat j gewoon op vakantie bent voor heeeeeeeeeel lang en jezelf alleen maar een goed gevoel wil bezorgen. Voor de tijd die ik wil gaan is het ondoenlijk om eten mee te nemen/per post te sturen.(een jaar)
zjn wel dingen waar ik me mee bezig hou. En waar ik soms als ik wakker lig snachts over peins. Maar gelukkig ga ik voorlopig nog niet en kan ik nog iets gaan verzinnen.
-
Ik ben na het lezen van deze draad nog op zoek naar een vrijwilligers-ding in redelijk ver tot ver buitenland (Rusland, Afrika, India) waar ik zonder gewetensbezwaren vegetarisch kan eten.
Ik wil dus niet ergens naartoe waar ik zeker weet dat ik eten aangeboden krijg op elke straathoek en dat af moet wijzen omdat ik verwende westerling ben.
Ik wil enkele maanden weg en zou graag iets met mensen (kinderen liefst) doen.
Iemand goede ideeën?
Edit: Deze plek lijkt me heerlijk http://www.otracosa.nl (http://www.otracosa.nl)
-
Ik ben 6 maanden in Nepal geweest en heb daar zowel Engels gegeven op een lagere school als bijles Engels in een kindertehuis.
Ik ben gegaan via een Nederlandse organisatie, Stichting Veldwerk. Een zeer bertouwbare organisatie en fijne organisatie 7 Juli is er een informatiedag, meer informatie kun je ook vinden op www.stichting-veldwerk.org.
Nepal is hemels voor vegetaries, ik heb er in al die maanden nooit problemen ondervonden terwijl ik vaak bij Nepali thuis heb gegeten.
Overigens zie ik dat er al meer is geschreven in deze draad over Nepal, maar misschien heb je toch iets aan de informatie op de hierboven genoemde site.
-
ik heb een beetje hetzelfde probleem, ik ga volgend jaar waarschijnlijk vrijwilligerswerk doen in Afrika (Burkina Faso).
Nu is dit een van de armste regio's en ik vermoed dat er daar niet eens veel vlees gegeten wordt (ik denk voornamelijk rijst, pap dat soort dingen die je ziet in de arme gebieden)
Je kan kiezen tussen het verblijf in een hostel en bij een gastgezin, dan kies ik zoiezo het hostel omdat je dan meer keuzevrijheid hebt. Maar het blijft toch een moeilijk issue, ik wil mijn principes niet overboord gooien, maar in een land waar zoveel armoede heerst is het moeilijk om deze principes kenbaar te maken. Dat terwijl deze mensen geen keuze hebben, alles eten wat voor handen is om te overleven.
-
Klopt ;D
Ik wil volgend jaar een half jaar vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland. Afrika valt voor mij af, aangezien ik heb begrepen dat het daar echt een ramp is om vegetarisch te eten, zeker als je een wildlife project in een bushcamp doet, daar wordt altijd gebarbecued.