Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: vlekje op 31 augustus 2006, 18:18:55

Titel: Pompoenchutney recept
Bericht door: vlekje op 31 augustus 2006, 18:18:55
Heeft iemand een recept van pompoenchutney voor mij? Liefst zonder suiker! :-\
Titel: Re:pompoenchutney
Bericht door: Monique op 31 augustus 2006, 18:26:47
bijna alle chutneys zijn met suiker, maar je kunt ook zoeten met moutstroop of agavesiroop of diksap, als je geen geraffineerde suiker gebruiken wilt.

In een oude landleven vond ik de volgende pompoenchutney:

Pompoen-peperchutney

Ingrediƫnten
1 jonge, geeloranje pompoen
1 winterpeen van ca. 400 gram
1 spaans pepertje
1 liter appelazijn
1 kg witte suiker
1 tl 4 seizoenen-peper
200 gr. donkere rozijnen
1 tl kurkuma

Was de pompoen, snij die inparten, haal de pitten eruit en snij de parten in kleine blokjes. Rasp de winterpeen fijn. Wrijf de zaden uit het spaanse pepertje en snij het in dunne ringen.
Breng in een ruime pan met een dikke bodem de voglende ingrediƫnten aan de kook:
de appelazijn, pompoenblokjes, suiker, peperringetjes en de 4-seizoenenpeper. Temper het vuur en voeg de rozijnen, winterpeen en kurkuma toe. Roer de net niet kokende chutney regelmatig met een houten lepel. na ca. een kwartier is de chutney gaar en transparant. Vul goed schoongemaakte potten tot de rand met de  chutney, maak de randen zorgvuldig schoon en sluit de potten met een deksel af. Ze de potten 10 minuten op de kop en bewaar de chutney minimaal 3 weken alvorens hem te gebruiken.
Titel: Re:pompoenchutney
Bericht door: Christiaan op 31 augustus 2006, 18:28:37
Chutney's in India worden zonder suiker gemaakt maar zijn dan ook bedoeld om dezelfde dag nog geconsumeerd te worden.