Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: liesjuh op 22 november 2004, 16:20:11
-
Heey..ik ben hier nieuw en had meteen al een vraag 8). Ik las dit op www.vegafaqts.org .. "Bij de produktie van sommige alcoholische dranken zoals bier en wijn wordt gebruik gemaakt van dierlijke eiwitten, om ze te "klaren"." Is dit ook het geval bij andere alcoholische dranken als martini, pasoa, blue curaçao etc?? Ik hoop dat iemand het weet..want ik had dezelfde vraag gesteld op vegafaqts en die hadden geen idee...
groetjes lisette
-
Nou, misschien heeft Vegafaqtsman Fabiman bijgeleerd en weet hij het nu wel. Ik ben overigens wel onwetend en kan je niet helpen. Maar wel nieuwsgierig: wat is 'klaren'?
-
Neem het woord heel letterlijk: klaren = helder maken
-
kla·ren (ov.ww.)
1 klaarspelen, in orde maken
2 helder maken, zuiveren
3 (een schip) inklaren
Ik denk nr. 2 ;) en ik had vorige week mailtje gestuurd naar hem en kreeg vandaag reactie dat ie het niet wist .. duzz..
-
Fabian toch!
Ga je schamen!
-
Fabian toch!
Ga je schamen!
Ik weet niet hoor, maar volgens mij heb ik iets gemist ;)
-
ik zou gewoon even die producenten mailen.
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=2135) is trouwens een draad over het klaren van wijn.
-
Sterke drank en likeuren, alles wat gebaseerd is op gedestilleerde drank is niet geklaard. Bij destillatie wordt de alcohol (en een boel vluchtige geurstoffen) afgekookt en gecondenseerd en de vaste prut die het alcoholhoudende basisprodukt troebel maakt blijft dan in de ketel achter.
Dit geldt ook voor produkten als cognac. Alhoewel je zou denken dat daar wijn voor gedestilleerd wordt verschilt de produktie van cognac al tijdens de vergisting van die van wijn.
Martini is gebaseerd op wijn (met daarbij extra alcohol), dus zou heel goed (met dierlijke produkten) geklaard kunnen zijn. Passoa en blue curacao lijken me gebaseerd op gedestilleerde alcohol en zijn (dan dus) niet geklaard.
-
Martini Ferro is geloof ik niet vegetarisch trouwens (kleurstof). Campari (maar daar heb je het niet over maar wellicht vinden anderen dat wel interessant) is sowieso niet vegetarisch vanwege de rode kleurstof :'( En het is zo lekker en het alternatief (Cinar, artisjokkenlikeur) is smerig
De niet alcoholische versie van Campari is weer wel vegetarisch, maar moeilijk vekrijgbaar
-
Passoa en blue curacao lijken me gebaseerd op gedestilleerde alcohol en zijn (dan dus) niet geklaard.
Hier zit zo een bedrijf van blue curacao. Kan je ook rondleidingen krijgen geloof ik. Als ik daar eens ga kijken zal ik wel eens vragen.
-
Campari (maar daar heb je het niet over maar wellicht vinden anderen dat wel interessant) is sowieso niet vegetarisch vanwege de rode kleurstof
hmmzz..rode wodka dan?? :-\
-
hmmzz..rode wodka dan?? :-\
dan moet je even op de ingredientendeclaratie kijken of anders ze bellen of mailen, ik weet het niet van rode wodka. Er zijn ook rode drankjes die dat probleem niet hebben, dus (uiteraard en gelukkig) niet alle rode drankjes zijn fout.
-
Fabian toch!
Ga je schamen!
Maar...! Ik had haar gewezen op vegatopia en nu is er een nieuw forumlid. Dus eigenlijk verdien ik credits. :angel:
-
gheheh..goedzow..verdedig jezelf maar hoor ;)
ik vond het een zeer goed idee van je...
-
hmmzz..rode wodka dan?? :-\
dan moet je even op de ingredientendeclaratie kijken of anders ze bellen of mailen, ik weet het niet van rode wodka. Er zijn ook rode drankjes die dat probleem niet hebben, dus (uiteraard en gelukkig) niet alle rode drankjes zijn fout.
Die rode bubbeltjeswodka van Hooghout is gekleurd met bessen.
-
Ik heb ooit gelezen dat bij de produktie van wijn (en sommige bieren) er allerlei dierlijke bestanddelen worden gebruikt: o.a. bloed, botten en vissenolie. Van koosjere wijnen en Duitse bieren weet je zeker dat het vegetarisch is, maar bij de anderen is het oppassen.
Kan iemand het bovenstaande bevestigen?
-
Ik kan het (gelukkig) niet bevestigen! :-X
-
Ik kan het (gelukkig) niet bevestigen! :-X
Met feitelijke kennis ontkennen mag ook!
-
Zie hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=2135) (of ook hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=8918)).
-
Een tijd geleden las ik een artikel van de Vegetarian Society over het klaren van bier en wijn en het gebruik van isinglass (gelatine uit vissenblaas) . Het blijkt dat de meest wijnen hiermee geklaard worden en ook enkele biersoorten (vooral de Engelse ales).
Volgens de industrie blijft er in het eindproduct zo weinig van over ("trace") dat het ook niet op de ingred. declaratie hoeft.
Meer info en lijst van vegetarische bieren/wijnen : http://en.wikipedia.org/wiki/Isinglass (http://en.wikipedia.org/wiki/Isinglass)
Maar het is natuurlijk wel een issue. Wat denken jullie hierover?
-
Opening proeflokaal Oedipus
Wie zichzelf een beetje serieus neemt als bierdrinker drinkt tegenwoordig een speciaalbiertje. Je ziet steeds meer kleine, lokale brouwerijen die hun bier op een bewuste en ambachtelijke manier produceren. Eén van die brouwerijen is het Amsterdamse Oedipus. Met intrigerende biernamen als Mama, Mannenliefde en Gaia veroveren ze in rap tempo de harten van liefhebbers van speciaalbier.
Source: Opening proeflokaal Oedipus (http://www.vegatopia.com/vega/actueel/in-het-nieuws/13027-opening-proeflokaal-oedipus)
-
Italiaanse en andere bierlandschappen
Om het einde van de werkweek te vieren, nam ik zonet een eerste slok van een goudblonde tripel van Westmalle. Mijn geluk is volkomen, alleen vind ik het toch een beetje jammer dat ik hem niet kan vergelijken met de allernieuwste trappist, die in Italië gebrouwen wordt. Dit jaar kreeg het Italiaanse bier 'Tre Fontane', van de gelijknamige abdij in Rome, namelijk het begeerde keurmerk ATP: Authentic Trappist Product.
Source: Italiaanse en andere bierlandschappen (http://www.vegatopia.com/vega/koken/achtergronden/13054-italiaanse-en-andere-bierlandschappen)
-
Een tijd geleden las ik een artikel van de Vegetarian Society over het klaren van bier en wijn en het gebruik van isinglass (gelatine uit vissenblaas) . Het blijkt dat de meest wijnen hiermee geklaard worden en ook enkele biersoorten (vooral de Engelse ales).
Volgens de industrie blijft er in het eindproduct zo weinig van over ("trace") dat het ook niet op de ingred. declaratie hoeft.
Meer info en lijst van vegetarische bieren/wijnen : http://en.wikipedia.org/wiki/Isinglass (http://en.wikipedia.org/wiki/Isinglass)
Maar het is natuurlijk wel een issue. Wat denken jullie hierover?
Van pils kun je er vrijwel altijd vanuit gaan dat het ok is. Van Guinness weet ik zeker dat er dierlijke bestanddelen gebruikt worden.
Bij wijn verschilt het nogal, maar voor zover ik weet - en ik weet er best een beetje van - is het in Europa steeds gebruikelijker om bentoniet te gebruiken.
Verder zijn er apps en sites waar je merken kan checken, zoals Barnivore (internationaal) en de Vegan Wijn Databas: http://vegan.ricksmind.com/.
-
Van Guinness weet ik zeker dat er dierlijke bestanddelen gebruikt worden.
Binnenkort geschikt voor veganisten! (http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4157058/guinness-maakt-bier-geschikt-veganisten.html)(http://freesmileyface.net/smiley/flags/ireland-flag-50.gif)
-
Ik las het net. Hiep hiep hiep! :beer:
-
Wat leuk!