Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Mensen => Topic gestart door: lotseltjuh op 01 juni 2006, 19:41:38
-
:Ohallo allemaal ik ben net nieuw op dit forum.
ik ben nu net iets meer dan een week vegetarisch en mijn ouders zijn gescheiden. Mijn moeder promoot me maar mijn vader vindt het allemaal een beetje lastig. Ik zit als het ware in mijn proef periode, maar ik wil het echt graag.
Maar ik had een discussie met een vriendin over wat vegetarisch eten nou precies is ???. Wat is jullie mening?
-
Ik hou het op geen vlees en geen vis, en dat is wel het meest gebruikelijk. Maar er zijn mensen die zich vegetarier noemen en af en toe vis eten (of zelfs een heel enkele keer vlees, bij uitzondering), en ook mensen die b.v. kaas niet vegetarisch noemen als het niet vegetarisch gestremd is.
Uiteindelijk bepaald je natuurlijk zelf hoe streng vegetarisch je wil zijn. Of je b.v. ook geen leren schoenen meer wilt dragen. De beheerder van het forum zegt vaak 'vegetarisch eten is geen wedstrijd dierlijke producten vermijden': je krijgt geen medaille als je superconsequent bent.
Maar wat vind je er zelf dan van?
-
Ikzelf ben begonnen met alleen geen vlees, toen at ik nog wel vis. Maar na een tijdje ben ik ook geen vis meer gaan eten. Ik ben nu trouwens ongeveer 4 maanden vegetariër!
Ik eet ook geen dingen met gelatine, dat bewonderen mijn vriendinnen wel heel erg als ik alle snoepjes afsla :p
Over kaas.. Ik twijfel daar nog over, van de ene kant voel ik me wel schuldig.. Van de andere kant is pizza zo lekker(A)
Anders dan op pizza eet ik trouwens geen kaas. En ik probeer zo min mogelijk ei/melk te nuttigen..
Maar ik heb wel leren schoenen..
-
ik weet het nog niet zo goed ik moet er denk ik wat langer over na denken.
Ik ben sins een week gestopt met vlees eten en ik voel me best wel schuldig :( over dat ik nog wel vis eet, maar ik vindt vis zo lekker dat ik niet denk dat ik daar mee kan stoppen, maar vinden jullie dat dan niet vegetarisch of wel? :-\
-
De officiele naam voor wel vis eten maar geen vlees is pescotarier, maar dat woord kent bijna niemand natuurlijk, hoewel er best wel veel pescotariers zijn (of mensen zoals pemmie die eerst vlees opgeven en later pas vis). Zij noemen zich vaak vegetarier omdat dat nou eenmaal bekender is, maar officieel ben je het dan niet.
Als het trouwens geen vlees eet vanwege de bioindustrie, zou je misschien dit (http://www.dierennieuws.nl/nw/art/200504/nw28945.htm) eens moeten lezen. Of niet, want dan voel je je nog schuldiger ;)
Maar dat je met vlees eten gestopt bent vinden we al heel goed hoor :)
-
ik was 12 toen ik vegetarier werd, maar mijn moeder vond dat ik wel vis moest eten, vanwege de gezondheid en omdat het makkelijker was met uiteten enzo (het was in 1993, dus toen was er nog niet zo veel te krijgen in de supermarkt en in een restaurant als nu...) na een jaar of 2 a 3 heb ik ook de vis van mijn menu geschrapt, omdat ik het niet erg consequent vond om wel vis, maar geen vlees te eten, het zijn namelijk allemaal beestjes.
maar goed, er zijn veel mensen die zich vegetarier noemen, maar wel vis eten. als je het dan niet elke dag eet natuurlijk, anders levert het weinig winst op voor de dieren he...
-
Net zoals Pemmie en Gabs heb ik ook een periode gehad dat ik nog wel af en toe vis at maar mezelf wel vegetariër noemde. Ik weet niet precies meer hoe het is gekomen, maar mijn moeder vond waarschijnlijk dat ik wel sommige soorten vis moest blijven eten omdat ik anders wel heel weinig keus zou hebben. En misschien ook wel omdat ze dacht dat het redelijk normaal was dat een vegetariër wel gewoon vis at (haar schoonzus deed dat bijv.). Ik heb in de periode dat ik vis at lang niet alle vis lekker gevonden en zo vaak at ik het dan ook weer niet. Ik heb me toen ook nooit echt schuldig gevoeld over dat feit. Dat werd versterkt in de opvatting dat je een verschil kunt zien tussen 'vis' en 'vlees'. Bij het eten van vissticks of kibbeling had ik ook een heel ander gevoel dan wanneer ik iemand anders vlees zag eten. Ik heb dus jaren 'braaf' vis gegeten, ik vond ook dat ik het niet kon maken tegenover m'n ouders om dat ook af te slaan.
Ik ben nu veel consequenter geworden. Na er goed over nagedacht te hebben, bedacht ik dat het geen verschil maakte. Liever helemaal geen dode dieren eten leek me een stuk beter. En ik wil wel onder de vegetariërs gezien worden. Als je dan zou moeten zeggen dat je af en toe wel vis at, wordt je al meteen een stuk minder geloofwaardig. Als je vis eet veroorzaak je ook onnodig veel dierenleed. Ik heb nu meer dan een half jaar helemaal geen vis meer gegeten. Zó ontzettend lekker vond ik vis ook weer niet, dus moeite kost me het niet. En m'n ouders gingen schoorvoetend akkoord, mede omdat ik nu meer andere (onbekende) dingen eet en ook omdat ik als bijna 17-jarige dat nu zelf mag beslissen (vind ik). Dat ik nu principiëler leef bevalt me ook beter, ik voel me er goed bij.
-
Ik eet nu ongeveer 5 jaar geen vlees en vis meer.
Vis heb ik eigenlijk nooit graag gegeten, dat was helemaal niet moeilijk om daar mee te stoppen. Het enigste wat ik er van at waren fishsticks =P
Hier kan ik je dus niet echt 'raad' over geven...
Maar verder vind ik, dit geldt eigenlijk voor iedereen die vegetariër wil worden, moet je voor jezelf afwegen wat je het belangrijkst vindt. Vind je het belangrijk heel lekker te eten? Of vind je het net iets minder of meer belangrijk om geen dieren te doden / geen vlees (en vis) te eten?
Als jij je helemaal niet goed voelt bij het vlees en viseten, smaakt het je wrs ook minder na een tijdje.. en is het een goed idee vegetariër te worden. Heb je dat minder bij vis? Dan moet je vis blijven eten... Het is gewoon de keuze voor jezelf maken, het is niet makkelijk, maar het loont uiteindelijk de moeite. Je kan in elk geval altijd proberen.
Ik wens je er veel succes mee ;)
-
de keuze maak jezelf, daat heeft niemand iets over te zeggen. en alle kleine beetjes helpen.
-
Tja, ik eet zelf nog wel vis. Ik ben vegetarisch omdat ik tegen de bio-industrie ben. Ik zou dus wel biologisch vlees willen eten. Dat is wel behoorlijk prijzig maargoed. Een vis wordt, naar mijn weten, niet ingespoten met hormonen en niet gehouden in te kleine hokken. Dus vandaar. Maargoed, iedereen ziet het anders, en je moet gewoon doen waar jij je het beste bij voelt.
-
Tja, ik eet zelf nog wel vis. Ik ben vegetarisch omdat ik tegen de bio-industrie ben. Ik zou dus wel biologisch vlees willen eten. Dat is wel behoorlijk prijzig maargoed. Een vis wordt, naar mijn weten, niet ingespoten met hormonen en niet gehouden in te kleine hokken. Dus vandaar. Maargoed, iedereen ziet het anders, en je moet gewoon doen waar jij je het beste bij voelt.
Vissen moeten vaak een langdurige doodstrijd voeren voor ze sterven. Andere (opgekweekte) vissen moeten opgroeien in omstandigheden die perfect te vergelijken zijn met de veel te kleine hokjes van andere dieren die in de bio-industrie worden gekweekt.
En gezien je nog vis eet, eet je dus niet vegetarisch en ben je geen vegetariër.
Wat mij betreft mag je best vis eten hoor, ik ben al er blij met iedereen die bio-industriële vleesproducten links laten liggen. Maar de definitie van vegetariër is voor mij behoorlijk duidelijk. Iemand die nog vlees eet is geen vegetariër en door mensen die nog vis eten maar die zichzelf vegetariër noemen worden veel mensen die ook geen vis eten geconfronteerd met het voorgeschoteld krijgen van maaltijden met vis omdat men denkt dat vegetariërs wel vis eten.
Dus ik zou het in ieder geval waarderen als mensen die nog vis eten zich tenminste geen vegetariërs zouden noemen.
-
Wij eten ook nog vis, ik zeg ook altijd dat we geen vlees eten, en niet dat we vegetariër zijn. En zelfs dan krijg je nog opmerkingen dat je dan wel kip kan eten want das geen echt vlees .... Waarom we wel nog vis eten? Ik eet het nog graag, maar niet alle vis. En we gaan graag uit eten en zonder vis wordt de keuze heel erg beperkt soms. En ook voor de kinderen in de groei omdat ze bepaalde stoffen anders als supplement bij moeten nemen. Wat betreft vis versus bioindustrie... er bestaat bijna geen natuurlijke vis meer, alles wordt gekweekt. Zelfs de zalmen uit de "zee" groeien op in grote kweekkorven, krijgen soms zelfs Prozac omdat ze dan minder bewegen en zo vlugger dik en slachtrijp zijn, dus... Maar ondanks dat blijven we af en toe aan de vis. (Echtgenoot is zijn hele leven ook al hobby(vlieg-)visser en als hij iets vangt, wordt dat wel opgegeten)
-
Hai, ik ben het eens met wat de meeste mensen hier schrijven!
Je eet vegetarisch als je geen vlees en vis eet.
Voor mijzelf ga ik verder: ik eet vegetarisch als ik niks eet waarvoor een dier is dood gemaakt, dus ook geen gelatine, stremsel, d3 enz...
Ik vind het zelf ook vervelend dat sommige mensen zichzelf vegetarier noemen terwijl ze wel vis eten. Nou snap ik wel dat iedereen er zijn/haar eigen invulling aangeeft maar het is wel ontzettend vervelend dat je vaak nog vis voorgezet krijgt als vega, en dan denk ik toch echt dat het komt door mensen die zichzelf te snel vegetarier noemen. Zeg dan gewoon dat je geen vlees eet!
Maar begrijp me niet verkeerd: ik ben blij met elke stap richting vegetarisme, hoe klein ook! :)
-
Na 8 jaar mezelf gemarteld te hebben toch maar besloten weer vis te eten. Op het moment dat de haring met uitjes mijn tong raakte, haatte ik mezelf dat ik het niet eerder had gedaan.
Vegetarier zijn is geweldig, en jarenlang heb ik met pijn in mn hart aan al die principes vastgehouden, zo moet t niet zijn, het moet wel "te doen" blijven. Uiteraard prop ik niet klakkeloos elke vis in mijn mond, www.goedevis.nl heeft een goeie viswijzer.
-
Ik vind dit best verassend.Had toch een beetje het idee dat jij extremer was.Maakt voor de rest niet uit hoor.
-
Ja, dacht ik ook... maar mijn lichaam dacht er toch anders over.
-
Tsja, zolang je jezelf maar geen vegetarier blijft noemen terwijl je lekker haring naar binnen staat te werken dan...
-
Aiko beraadt zich boos op sancties op het gebied van het smoelenboek.
Wat denkt jouw lichaam hier dan eigenlijk van?
-
Wilde je er een vissenkop van maken? Veppie Vissenkop, heb je gelijk een mooie scheldnaam. ;D
-
Tsja, zolang je jezelf maar geen vegetarier blijft noemen terwijl je lekker haring naar binnen staat te werken dan...
Ik ben nog steeds vegetariër en zo blijf ik me ook noemen. Gewoon om het makkelijk te maken, anders gaan mensen me makreel voor zetten en die staat nou net op de rode lijst... ook in restaurants zal ik nooit vis eten, dan weet je immers niet waar het vandaan komt.
Ik ben vegetarier, en dat blijf ik, vis of geen vis.
-
Maaaar... eigenlijk ben je een pescotarier!;) Zodat andere mensen niet gaan denken dat vegetariers ook wel eens vis eten.
-
Ik ben nog steeds vegetariër en zo blijf ik me ook noemen.
Ik ben vegetarier, en dat blijf ik, vis of geen vis.
Nee, dat ben je niet! Ik ontneem je zeker het recht niet om vis te eten, maar een vegetariër eet per definitie geen dode beesten. Dus als je vis eet ben je geen vegetariër en hoe makkelijk jij dat woord ook mag vinden, door het te blijven gebruiken maak je het echte vegetariërs weer moeilijker. Zij krijgen op die manier weer net makkelijker vis voorgeschoteld omdat je het verkeerde beeld van sommige mensen (en van jezelf) bevestigd dat vegetariërs toch wel vis eten.
Als je binnenkort ontdekt dat een (biologisch) stukje vlees ook wel lekker vind, ga je je dan ook nog vegetariër blijven noemen?
Ik snap eerlijk gezegd niet hoe iemand na zo lang vegetariër te zijn geweest er bij komt om zich vegetariër te blijven noemen terwijl je vis eet.
-
ik kom in een restaurant, ik bestel een vegetarische schotel. Mijn tafelgenoot vraagt: 'ben je vegetarier?'
Volgens de meesten hier zou mijn antwoord moeten zijn: 'Nee, maar ik eet geen vlees, en geen vis. Heel af en toe (zeg eens in de maand) haal ik een haring, dus ik ben geen vegetarier...' Beetje omslachtig vinden jullie ook niet. Het spijt me als ik het voor jullie moeilijk maak, maar ik blijf mezelf gewoon vegetarier noemen. Dat is geloof ik niet bij wet verboden.
Trouwens, mogen al die mensen die af toe gelatine eten zich dan ook geen vegetarier meer noemen?? Of iemand die per ongeluk een keertje wat binnenkrijgt? Er zijn zat vegetariers die vis eten en nog meer die dat niet doen. Als mensen zo stom zijn om een vegetarier ongevraagd vis voor te zetten is dat hun fout, niet de mijne.
-
Zoals bijna elke grens is ook de grens tussen vegetariër zijn en niet vegetariër zijn niet altijd even duidelijk en voor discussie vatbaar.
Vandaar dat ik geen problemen heb met mensen die zich vegetariër noemen maar strikt genomen dat niet zijn vanwege de consumptie van gelatine, niet-vegetarische kaas, ...
Maar het effectief eten van dieren vind ik toch wel niet te vergelijken met het sporadisch binnenkrijgen van dierlijke ingrediënten.
Wat je met je laatste post doet is het sterk minimaliseren van wat je eerst zei. Want eerst zei je: "Na 8 jaar mezelf gemarteld te hebben toch maar besloten weer vis te eten. Op het moment dat de haring met uitjes mijn tong raakte, haatte ik mezelf dat ik het niet eerder had gedaan." Hiermee geef je duidelijk aan dat je er bewust voor kiest weer vis te gaan eten. Nu zeg je dat je heel af en toe haring eet, dat is dan weer een andere zaak.
Dat je, buiten de momenten dat je het echt niet kan laten haring te eten, jezelf nog vegetariër wil noemen kan ik me nog enigszins voorstellen.
Ik noem mezelf geen veganist niettegenstaande ik weinig eieren, kaas, melk, ... eet. Ik eet het nog, dus ik ben vegetariër die probeert zijn eieren, kaas, melk-verbruik te beperken.
Jezelf vegetariër noemen is inderdaad niet verboden ('k vind het zwak dat je jezelf daar achter verstopt), maar ik merk erg weinig begrip van jouw kant voor de redenen die vegetariërs opgeven voor het feit dat ze vinden dat iemand die bewust af en toe vis eet zich geen vegetariër mag noemen.
Volgens de meesten hier zou mijn antwoord moeten zijn: 'Nee, maar ik eet geen vlees, en geen vis. Heel af en toe (zeg eens in de maand) haal ik een haring, dus ik ben geen vegetarier...' Beetje omslachtig vinden jullie ook niet.
Je antwoord zou evengoed kunnen zijn: "Ik streef naar vegetarisme maar ik kan af en toe bepaalde vis niet laten staan." Of: "ik eet bijna altijd vegetarisch, op af en toe vis na."
Hier vertel je op een niet omslachtige manier de waarheid mee.
Er zijn zat vegetariers die vis eten en nog meer die dat niet doen.
Dat zal wel, en dan? Er zullen vast en zeker vleeseters zijn die zich vegetariër noemen, het hele punt is dat het doodeenvoudig geen vegetariërs zijn.
Als mensen zo stom zijn om een vegetarier ongevraagd vis voor te zetten is dat hun fout, niet de mijne.
Zoals ik zei, het zou fijn zijn als mensen die vis eten en zich vegetariër noemen zouden beseffen dat ze mee verantwoordelijke zijn voor die 'fouten'.
En misschien nog even ter aanvulling. Ik heb geen probleem met je eetpatroon op zich. Ik zou heel gelukkig zijn als er veel meer mensen hun vlees/vis-consumptie zouden beperken tot het af en toe eten van niet bedreigde vissoorten.
Het gaat me hier zuiver en alleen om het verkeerde gebruik van het woord vegetariër.
-
Je hebt op heel veel punten gelijk, dat weet ik ook wel. Ik ben zwak, anders at ik ook geen vis...
Dat ik (en anderen) verantwoordelijk ben voor de stommiteiten van anderen begrijp ik niet helemaal. elk onbenul weet toch dat vegetariers meestal, zoals jij zegt, helemaal geen dode dieren eten? Voordat je iemand dus vis voorzet zou je het op zijn minst moeten vragen niet waar?
Ik ken een meisje dat af en toe vlees eet en ook vis en zich toch vegetarier noemt, ik heb haar dat nooit geprobeerd te verbieden omdat ze mij op enige wijze tot last zou kunnen zijn... Misschien denken er mensen nu dat vegetariers gewoon vis en vlees eten, maar iemand met hersenen zou toch denken dat zij geen vegetarier is maar zich zo noemt omdat ze zelf de controle wil hebben over wat voor een vlees ze eet?
Ook minimaliseer ik niet wat ik eerder heb gezegt. Ja ik zei dat ik weer vis ging eten, maar niet hoevaak. Het is voor mij een hele bewuste keuze geweest om mezelf toe te laten om weer af en toe vis te eten, hoe vaak af en toe is? geen idee, niet vaak denk ik.
Ja ik eet weer vis maar ik streef niet naar het vegetarisme, sterker nog, ik streef naar het veganisme (drink geen melk meer, eet geen eieren enz enz). Het hokje dat mij het beste past is nou eenmaal vegetarier, zo voel ik me, dus zo noem ik me. Als anderen mensen vinden dat ik geen vegetarier ben, dan vinden ze dat maar, dan verzinnen ze maar een ander hokje voor me, zou mij een zorg zijn.
-
Er zijn juist heel veel mensen die denken dat vegetariers wel vis eten, juist doordat eigenlijke pescotariers zich vegetarier noemen.
Ik snap trouwens wel dat je in restaurants zegt dat je vegetarier bent.
-
Er zijn juist heel veel mensen die denken dat vegetariers wel vis eten, juist doordat eigenlijke pescotariers zich vegetarier noemen.
Ik snap trouwens wel dat je in restaurants zegt dat je vegetarier bent.
Ja, een ergerlijk misverstand... Maar om nou te zeggen dat eigenlijke pescotariërs daar schuldig aan zijn... (niet jij, ligfietsertje zei zoiets). Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog nooit van het woord had gehoord, alsnog ga ik het niet gebruiken want het impliceert dat je (net als een fruitarier alleen fruit eet) alleen vis eet. En dat is natuurlijk absoluut niet het geval. Daarnaast ben ik waarschijnlijk niet de enige die nog nooit van een pescotarier heeft gehoord. Deze discussie is trouwens al eens eerder gevoerd op t forum: wat verstaan jullie onder vegetarisch (eten). Laten we m daar voortzetten want we gaan inmiddels wel errug offtopic!
-
Je hebt gelijk: wie hier over wil doordiscussieren, mag dat in de daarvoor bestemde draad doen, alhoewel ik niet geloof dat we eruit zullen komen;).
-
Ja, een ergerlijk misverstand... Maar om nou te zeggen dat eigenlijke pescotariërs daar schuldig aan zijn... (niet jij, ligfietsertje zei zoiets).
Mijn laatste woorden hierover (in deze draad)
Ik vind het erg vreemd dat je mijn woorden blijkbaar sterker beschuldigend vind dan deze:
Er zijn juist heel veel mensen die denken dat vegetariers wel vis eten, juist doordat eigenlijke pescotariers zich vegetarier noemen.
woorden van Hizikigrrrl die toch met zeer duidelijk woorden zegt dat ook zij denkt dat pescotariers die zich vegetariër noemen mee verantwoordelijk zijn voor het 'vegetariërs eten vis-misverstand'.
-
Ik kreeg in het afgelopen weekend een visschotel voorgezet. Want iemand had een paar dagen daarvoor gezegd dat ze vegetariër was en had wel de visschotel geaccepteerd. (misschien was jij dat wel Veppie :) Ik kreeg een hele discussie erover en met hééééél veel moeite wilde hij de schotel weer terugnemen.
Is het niet verstandig om bij zo'n vraag van een ober erbij te zeggen dat je weliswaar vis eet maar dat het strikt genomen niet vegetarisch is?
In de Horeca moeten ze blijkbaar toch ook af en toe worden opgevoed. Als illustratie: Afgelopen donderdag kreeg ik ook zo'n vraag voorgelegd en die ober wilde volhouden dat vis eten best mocht.
-
In de Horeca moeten ze blijkbaar toch ook af en toe worden opgevoed. Als illustratie: Afgelopen donderdag kreeg ik ook zo'n vraag voorgelegd en die ober wilde volhouden dat vis eten best mocht.
Ik verbaas mij werkelijk dat een organisatie in zijn eigen beroepenveld niet de moeite neemt goed op de hoogte te zijn. Het maakt zo'n wezenlijk onderdeel uit van je bestaansrecht om degelijk voedsel neer te zetten voor je klanten, waarom dan toch niet op de hoogte laten zijn van je werknemers welke specificaties er zijn bij het voedsel?
Dat een ingehuurde kracht onwetend is, dat moet kunnen. Een ervaren kok zou het moeten weten, ik verwacht dat zeker ook van een bedrijfsleider. Zij behoren bij het horen vallen van het woord 'vegetarier' of 'diabetes' toch wel vragen op te laten komen die ze desgewenst weer voorleggen aan de klant?
-
quote van wikipedia:
"Het komt ook voor, dat men geen vlees eet, maar wel vis (pescotariër) en/of gevogelte (pollotariër)."
Ik denk dus eigenlijk, dat dé defenitie niet bestaat. Dat als je dat wil, er een soort campagne nodig is. Interviewtjes in de libelle, lespakketje voor scholen, er met veel mensen over praten enzo.
Als je dan soms toch wel vis eet, kan je je voor de duidelijkheid misschien pescotarier noemen?
-
Ik denk dat als de bekendheid van het woord 'pescotariër' groter wordt, dat er een heleboel onduidelijkheden minder zijn. Pescotarisch eten moet gewoon een begrip worden, dan is het niet meer raar om toe te geven dat je pescotariër bent. Als ik daarom mijn verhaal over het vegetarisme vertel, vertel ik er vaak bij dat er ook mensen zijn die wél vis eten, maar dat ze daar een aparte naam voor hebben bedacht. Hoe meer mensen je het kunt laten weten, hoe beter!
-
Als ik daarom mijn verhaal over het vegetarisme vertel, vertel ik er vaak bij dat er ook mensen zijn die wél vis eten, maar dat ze daar een aparte naam voor hebben bedacht. Hoe meer mensen je het kunt laten weten, hoe beter!
Voor een zeventienjarige knul kom je aardig wijs over op mij. Dit is complimenteus bedoeld. Ik wou dat ik zo voorzien(en)d en attent was toen ik nog zo jong was en een heel leven voor me had...
Ik ben zelf altijd van het weergeven van precieze definities. De context ervan dan, niet de precieze bewoording. Maar ach, eigenlijk hoef ik dat nauwelijks te doen. De laatste keer was dan toevallig wel pasgeleden bij een bedrijfsborreltje. Volgens mij de enige keer dat men ervanuitging dat ik ook zwemmend vlees zou eten, zelfs...?
-
quote van wikipedia:
"Het komt ook voor, dat men geen vlees eet, maar wel vis (pescotariër) en/of gevogelte (pollotariër)."
Dan zou ik de mogelijkheid gebruiken om bij Wikipedia deze omschrijving van commentaar te voorzien. Of te veranderen. Ik denk, dat ik zelf even ga kijken en evt. aanvullen en veranderen.
Ik weet wel dat ik het in restaurants af toe best lastig vind. Soms vragen ze er naar, maar soms ook niet. En een dergelijke ervaring van een weekend geleden staat niet op zichzelf.
-
De volgende tekst heb ik aan het artikel op Wikipwedia toegevoegd.
De verzamelnaam vegetariër wordt gebruikt voor mensen die geen voedsel eten waar dieren voor zijn doodgemaakt. De term schept nogal eens verwarring, omdat de grens niet helemaal duidelijk gelegd kan worden. Er is een grens tussen het rechtstreeks nuttigen van dierlijk voedsel waar het dier voor is gedood en de afgeleide producten zoals leer, stremsel en gelatine. Dan is er de grens waarbij men kan spreken van veganist. Bij dit principe staat het niet willen exploiteren van welk dier dan ook centraal. Verder zijn er mensen die om verschillende redenen minder vlees eten. Deze mensen vallen strikt genomen niet onder de definitie van vegetariër omdat bij dit eetpatroon wel dieren worden gedood.
-
als ik ergens vraag of ze een vegatarische schotel hebben, krijg ik echt altijd de vraag: eet je wel vis? nee, natuurlijk niet, want dan had ik wel gewoon een visgerecht van de kaart uitgezocht...
-
nieuwe tekst op Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%ABr)
met een externe link naar Vegatopia
-
Maak er Vegatopia i.p.v. de volledige link van. Ik mis trouwens ook nog een link (http://nl.wikipedia.org/wiki/Dimitri_Reinderman)! ;)
-
als ik ergens vraag of ze een vegetarische schotel hebben, krijg ik echt altijd de vraag: eet je wel vis? nee, natuurlijk niet, want dan had ik wel gewoon een visgerecht van de kaart uitgezocht...
als dat zó vaak gevraagd wordt, is er blijkbaar verwarring over. Vervelend, maar het woord vegetarier is voor de rest van Nederland blijkbaar onduidelijk. Dat kan frusterend zijn, maar als het nou eenmaal zo is, kan je je er beter op instellen. Vlees noch vis, of geen enkele diersoort, is dan duidelijker.
-
Maak er Vegatopia i.p.v. de volledige link van. Ik mis trouwens ook nog een link (http://nl.wikipedia.org/wiki/Dimitri_Reinderman)! ;)
???
Ik snap niet wat je bedoelt. Of denk je dat ik die techniek zo beheers dat ik het op dezelfde manier kan doen als in dit Forum. Nee, dus.
Als je op Wikipedia iets wilt aanvullen of veranderen, dan doe je dat toch gewoon.
-
Zo gelezen, zo gedaan. En gelijk Vegatopia bovenaan gezet, natuurlijk.
-
Vegatopia is inmiddels helemaal geschrapt.
Leuk hoor, als Jan en alleman in zo'n stukje tekst kan zitten kloten.
-
Vegatopia is inmiddels helemaal geschrapt.
Leuk hoor, als Jan en alleman in zo'n stukje tekst kan zitten kloten.
Dat is het principe van Wikipedia.
Rest ons een neutraal stukje tekst te bedenken dat aansluit bij het artikel over vegetarisme. Vegatopia dan niet bovenaan zetten. Als Sander dit wil doen?
Tekstvoorstel:
Informatiesite voor (parttime) vegetariërs over etische problematiek, gerechten en discussieforum: vegatopia.
-
En ik had vorige keer in een restaurant bijna de vegetarische pizza besteld. Of is inktvis toch een soort groente ???
-
Vegatopia is inmiddels helemaal geschrapt.
Leuk hoor, als Jan en alleman in zo'n stukje tekst kan zitten kloten.
Voor dit soort onderwerpen is wikipedia helaas niet altijd objectief. Als iemand een paar woorden verandert kan hij zo een heleboel mensen op het verkeerde been zetten. En de moderators/controleurs van wikipedia kunnen niet bij iedere aanpassing weten of het wel allemaal juist is wat er staat, zij weten bijv. ook niet alles van het vegetarisme. Daarom moet je oppassen wat er toegevoegd wordt en het objectieve van het subjectieve kunnen scheiden. Daarbij komt dat de Nederlandse wikipagina over vegetarisme eigenlijk niet uitgebreid genoeg is, lang niet alles is verteld. Als je het vergelijkt met de Engelstalige pagina dan denk ik dat die veel betere informatie geeft.
De Nederlandse pagina kan natuurlijk ook veel groter gemaakt worden. Maar dan moet wel iemand alles uit het Engels willen vertalen of het allemaal weer op de juiste manier kunnen aanpassen, van samenvatting naar een uitgebreide beschrijving. Ik heb zelf eens wat (redelijk) bekende Nederlandse vegetariërs aan de lijst toegevoegd. Een andere bepaalde echter dat die mensen niet belangrijk genoeg waren om echt door veel mensen gekend te worden en heeft ze er dus weer van afgehaald. Toen is er een lijst gekomen met buitenlandse vegetariërs erbij, wat ik juist zo overbodig vind omdat je daarvoor veel beter op de Engelse pagina kunt kijken, maar die lijst blijkt nu opeens ook weg te zijn. ???
Om ontopic te blijven, ik denk dat een aparte pagina over het pescotarisme veel zal helpen. Die is er ook in het Engels: http://en.wikipedia.org/wiki/Pesco/pollo_vegetarianism
Rest de vraag wie de behoefte heeft om daar een stuk over te schrijven, ik niet als niet-pescotariër. En ik denk dat het belangrijk is om veel links bij wiki-artikelen over het vegetarisme te plaatsen, zodat mensen kunnen inzien dat ze voor echt betrouwbare informatie beter verder op het Internet kunnen kijken.
-
Als ik daarom mijn verhaal over het vegetarisme vertel, vertel ik er vaak bij dat er ook mensen zijn die wél vis eten, maar dat ze daar een aparte naam voor hebben bedacht. Hoe meer mensen je het kunt laten weten, hoe beter!
Voor een zeventienjarige knul kom je aardig wijs over op mij. Dit is complimenteus bedoeld. Ik wou dat ik zo voorzien(en)d en attent was toen ik nog zo jong was en een heel leven voor me had...
:) Maar met 29 jaar (zo oud is dat niet) heb je hopelijk ook nog een lang leven voor je.
Ik ben zelf altijd van het weergeven van precieze definities. De context ervan dan, niet de precieze bewoording.
Juist, als je het maar goed uit kunt leggen want iets wat voor jezelf erg duidelijk is kan voor een ander slecht te begrijpen zijn als je het niet nader toelicht. Het komt niet altijd goed over als je het te precies wilt doen, maar je kunt er ook veel mee voorkomen en dat vind ik belangrijker.
-
Ik heb het even uitgeprobeerd op wikipedia en het lukte goed met mensen waarvan een link aanwezig is. Marianne Thieme en Marijke Vos bijvoorbeeld. De andere namen lukken daarom denk ik niet.
-
Ik zag net het tijdschrift Kook (geloof ik). Heel groot voorop:
Vegetarisch!
Aardappel-nogwat-spiezen met gamba's
??? >:(
-
Ja, die heb ik ook gezien toen ik in de rij voor de kassa stond Heb 'm even gepakt, de voorkant bekeken en toen weer terug gezet, zo'n stom blad wil ik niet eens kopen!
-
Ik heb ook eens een tijdschrijft gekocht waarop groot stond: BBQen zonder vlees! Dat was dus met vis :-\
Wel eens bij een australiër gegeten (toen at ik nog vlees) en daar hadden ze ook een categorie: "geen vlees, geen vis". Dat was krokodil :heehee:
-
Ik at een keer bij een vriendje z,n ouders en ze aten hachee.Toen zei ik;Ik ben vegetariër.Toen zei zijn moeder:Oh maar d,r zitten ook veel juunen in hoor. ???
-
Vegatopia is inmiddels helemaal geschrapt.
Leuk hoor, als Jan en alleman in zo'n stukje tekst kan zitten kloten.
Nou ja, anderzijds: Vegatopia gaat structureel ook nauwelijks over de scherpslijperij waar ze op die pagina mee bezig zijn.
Voedingspatronen, grensgevallen, strik genomen onder definities vallen, redenen van menselijke gezondheid, pollotariërs, rauwariërs... Goeie god, als er prijzen werden uitgereikt voor slaapverwekkende saaiheid...
-
Ik was ooit eens in een Japans restaurant en toen zag ik op de menukaart een vegetarische noedelgerecht staan, dus ik vraag die, en wat blijkt achteraf (toen ik hem dus jammer genoeg al had opgegeten :'( :-[ ) er zat vis in! (de geraspte huid van een vis, het was zo dun en het leek helemaal niet op vis :'( :'( :'( :'( :-[ :-[ :-[ )
-
Mss heel simpel hoor, maar als mensen mij vragen of ik wel vis eet, dan zeg ik "een vis is ook een beest".........
Zelf eet ik geen vlees en vis, weinig eieren, heel soms kaas en wel karnemelk/toetjes. Ben dus geen superbrave vegetarier omdat ik dus ook bij yoghurt eet en ook niet alle verpakkingen lees wat of er in zit. Bij sommige ingredienten weet ik vaak niet precies of het dierlijk is, zoals die E nummers ed.
-
Wat verstaan jullie onder vegetarisch(eten)?
... Ik eet geen vlees, geen vis, niks waar gelatine in zit.
Verder drink ik gedeeltelijk sojamelk en (koe)melk.
En ik draag ook niks van leer, suède en bont.
Ook sommige E-nummers in producten eet ik niet.
-
persoonlijk vind k t maar stom om boos te zijn op mensen die wel vis eten maar zich vegetarier noemen. Terwijl het probleem duidelijk ligt in het woordgebruik. Moest pescotariër alom bekend zijn, zou ik me gerust zo noemen.
om geen hesp in je eten te vinden, moeten ook wij zeggen: vegetarisch aub.
zo is t, toch?
ik zal alvast beginnen met t woord pescotariër in te burgeren:p
maar ik denk dat er nog wel wat meer voor nodig is hehe
-
persoonlijk vind k t maar stom om boos te zijn op mensen die wel vis eten maar zich vegetarier noemen.
"Vegetariers" die wel vis eten, maken het moeilijker voor vegetariers, omdat restaurants en mensen die vegetariers te eten krijgen, niet meer weten waar ze aan toe zijn. De vegetarier moet dan weer vertellen dat een vegetarier echt geen vis eet.
Hou het duidelijk: een vegetarier eet geen vis, vlees, gevogelte, zeedieren, slakken, kikkerbilletjes, schaaldieren of insecten.
-
Nu we het toch over vegetarisch eten hebben: zijn vegetariërs niet ook omnivoren? Een omnivoor eet namelijk zowel plantaardig en dierlijke voedsel en daar vallen zuivel en eieren toch ook onder? Een volwassen herbivoor kan geen zuivel en eieren verteren toch? Ik zou het i.i.g. raar vinden als vegetariërs onder herbivoren vallen, aangezien herbivoren alleen plantaardig (veganistisch) eten...
-
Dat klopt denk ik wel ja.
-
Herbivoren zijn graseters, zoals koeien. Wij zijn daar niet echt geschikt voor met één maag, in plaats van zeven.
Naar alle waarschijnlijkheid zijn we fructivoren, oftewel vruchten eters. Vruchten zijn ook door de natuur bedoeld om gegeten te worden. De zaadjes worden op die manier lekker verspreid met wat mest als nieuwe voedingsbodem.
-
??? Een herbivoor is geen graseter, maar een planteneter.
-
??? Een herbivoor is geen graseter, maar een planteneter.
Juist en we zijn naar alle waarschijnlijkheid gewoon omnivoor, hoe graag we dat misschien ook niet willen. Ons lichaam is in staat vlees en planten te eten en te verteren, dus zijn we omnivoor. Echter, we zijn de enige omnivoren met een ethisch bewustzijn en kennis over voeding. Daardoor hebben wij een keuze louter plantaardig te eten, maar dat betekent niet dat vlees totaal niet in ons systeem zou passen, wat bij een herbivoor of fructivoor het geval zou zijn.
-
Ah, verdorie, ik kan dus alleen maar zeggen dat ik eh.. herbivorisch eet?
-
Precies
-
Ik ben geen deskundige op het gebied van eten. Maar vlees ..... wordt dat niet meestal gebakken, gebraden of gekookt gegeten? Is rauw vlees lekker (zonder kruiden, uien, zuurkool of knoflook) ? Groenten worden ook vaak gekookt gegeten. Vruchten daarentegen zijn lekker en gezond zonder enige bereiding.
Mogelijk zijn we omnivorisch geworden (dankzij de uitvinding van het vuur). Maar waar willen (kunnen) we naar toe in deze wereld?
-
Maar vlees ..... wordt dat niet meestal gebakken, gebraden of gekookt gegeten? Is rauw vlees lekker (zonder kruiden, uien, zuurkool of knoflook) ?
Meestal wel. Veel insecten maar ook bepaalde andere dieren zijn perfect 'rauw' te eten.
Vlees van veel andere dieren (kippen, honden, varkens, ...) is op zich ook wel rauw te eten, maar het is veel beter verteerbaar, veiliger en smakelijker als het eerst bereid wordt. Wat veel vleeseters trouwens niet weten is dat 'vers vlees' al dagen tot weken heeft liggen 'afsterven' omdat het anders heel erg taai is.
Groenten worden ook vaak gekookt gegeten.
Om dezelfde reden als vlees. Het maakt sommige oneetbare soorten eetbaar en andere makkelijker verteerbaar, lekkerder, ... De meeste gekweekte groenten zijn ook zo te eten maar gekweekte groenten zijn niet te vergelijken met de wilde vorm waarvan onze voorouders leefden.
Vruchten daarentegen zijn lekker en gezond zonder enige bereiding.
Dat klopt ook maar deels. Vruchten zijn vaak relatief eetbaar omdat de plant dit als strategie gebruikt voor de verspreiding van zijn zaden. Echter zijn de huidige gekweekte vruchten vaak onvergelijkbaar met hun wilde vormen. Deze wilde vormen zijn soms gewoon oneetbaar zonder bereiding of in ieder geval veel makkelijker te verteren en/of veel smaakvoller na bereiding.
Mogelijk zijn we omnivorisch geworden (dankzij de uitvinding van het vuur). Maar waar willen (kunnen) we naar toe in deze wereld?
Ik heb nog niets gelezen dat mij er van overtuigd heeft dat de mens niet 'altijd' omnivorisch heeft geleeft. Net zoals b.v. onze nauwe verwanten als de Bonobo of chimpansee. Deze soorten leven ook hoofdzakelijk van plantaardige voeding maar zullen het vlees dat ze in handen krijgen met plezier verorberen. Het vormt een welkom aanvulling op de rest van hun dieet.
Het eten van grote diersoorten zal de mens wel pas zijn gaan doen als deze de intelligentie had om materiaal te gebruiken om deze te doden. Fysiek zijn wij, nog onze voorouders daar geschikt voor.
Vuur zal dan - ook in de verwerking van voedsel - ook een rol zijn gaan spelen.
Hoe dat juist zit weet ik niet en is volgens mij sowieso nog een onderwerp dat voor zware discussies tussen wetenschappers aanleiding geeft.
Maar ik acht de kans klein dat 'de mens' pas grote dieren is gaan vangen nadat ze over vuur beschikten.