Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Aiko op 25 februari 2006, 21:33:57
-
Wat zijn die grote knollen, pindabruin aan de buitenkant, geheel spierwit aan de binnenkant? Hoe heten ze? Vandaag gekocht op de markt, was nieuwsgierig hoe zo'n knol smaakt in de soep. Maar was vergeten te vragen hoe zo'n ding heet. Iemand die het weet?
(Dacht dat een onderwerp als deze nog niet bestond. Stel gerust ook uw eigen vragen, daarvoor begin ik immers dit onderwerp!)
-
Knolselder? ::)
-
Incorrect!
-
Hint; het is niet te koop bij de willekeurige supermarkt. Ik denk alleen bij de 'echte' markten en wellicht bij een toko?
-
Kan je er geen foto van maken en die online zetten?
-
Nee. Maar dat maakt het ook wel een beetje te makkelijk, wellicht?
Het lijkt op een grote wortel (er lagen exemplaren van zo'n dertig centimeter lengte, een dikte van ongeveer tien centimeter), dezelfde vorm, alleen een andere kleur.
-
Inderdaad, schorseneren zijn redelijk dun. Is het geen ramenas (http://www.langfruit.nl/proddb/products.asp?action=groupby&product=Rammenas%20of%20Ramenas&productgroup=Wortelgroenten)?
-
Nee hoor dat is een pastinaak! Smaakt een beetje zoet, veel lekkerder om hem in plakken te snijden, even koken en dan bakken in de koekenpan, zonde om in de soep te gooien joh!
-
Pindabruin was de omschrijving van Aiko, en ik vind de buitenkant van pastinaken daar wel wat van hebben. Dat is dan wel de kleur van ongepelde pinda's! Niet het vliesje of de pinda zelf...
Maar vooral omdat hij later zegt dat het op een grote wortel lijkt, en een pastinaak lijkt gewoon heel erg veel op een grote wortel.
www.devolkstuin.nl/tuin/146.0.html
Hier staatie, als mijn poging tot een link neerzetten gelukt is
-
Allemaal gefaald. Die zijn het niet. De zoete aardappel heb ik óók gekocht, dus die kan ik zeker goed uitelkaarhouden.
-
Zonde van je soep om er geen lekkere pastinaken in te gooien! :P
O het is geen pastinaak. Waar heb je hem gekocht? Was het een gewone groentenkraam of een met vooral exotische producten?
En ehmm Aiko, wat is het verschil tussen fruit en vruchten precies?
-
O het is geen pastinaak. Waar heb je hem gekocht? Was het een gewone groentenkraam of een met vooral exotische producten?
Op de Haagse Markt. Daar is veel exotisch spul te koop. Ook bij de kramen van de kaaskoppen.
En ehmm Aiko, wat is het verschil tussen fruit en vruchten precies?
De benaming in ieder geval. Vruchten is vast overkoepelend; er valt vast ook noten, zaden en granen onder, naast fruit?
-
Cassave (http://www.degezondeapotheker.nl/img/grimg/casave400.jpg)?
Hoera!
-
Hee ik was er inderdaad ook net over uit dat het een cassave moest zijn. :)
Heb je hem nou al geproefd Aiko?
-
Lof, dat is ook lekker ja!
Maar cassave in je soep, was dat nog lekker?
-
Weet ik eigenlijk niet zo goed... Ik had een soepkluts met aubergine, bloemkool, zoete aardappel, een ongedefinieerde groente (witte kool, denk ik...), meiknol (zo heet het, geloof ik) en de cassave. Niet echt eenvoudig eenduidige smaak te krijgen per blokje groente. Maar er is genoeg over voor een volgende keer, ik zal dan beter opletten.
-
Weer niet zoveel van gemerkt, vandaag, zo in mijn soep (er was concurrentie van meiknollen, linzen en sojabonen). Maar er zullen we vitamientjes inzitten die goed zijn voor mij. Dat is het belangrijkst, immers!
-
Het belangrijkst is toch dat het lekker is?
-
Maar cassave heeft niet zoveel smaak. Je kan er wel bojo van maken, een zoet Surinaams gerecht. Ik kwam er van de week achter dat bojo heel erg op griesmeelpudding lijkt qua smaak en textuur ::)
-
Ik reageerde vooral op dit zinnetje:
Maar er zullen we vitamientjes inzitten die goed zijn voor mij. Dat is het belangrijkst, immers!
Het leek mij het belangrijkst dat dingen in de soep lekker zijn, niet dat ze gezond zijn (dat gaat vanzelf in groentesoep... ;))
Maar voor iets smakeloos als cassave gaat dat misschien niet op...
-
Oh ik reageerde eigenlijk op Aiko die zei dat hij er niet veel van proefde :) En toen dacht ik ook al heb je cassave alleen dan nog proef je er niet heel veel van.
-
ik dacht dat in cassave een of ander goedje zat dat blauzuur produceerde ofzo, en dat je het daarom heeeel lang moest koken. ofzo
-
ik dacht dat in cassave een of ander goedje zat dat blauzuur produceerde ofzo, en dat je het daarom heeeel lang moest koken. ofzo
Dat is van oorsprong ook, maar niet in de cassave die je in Nederland aantreft, dat is weer een ander type, begreep ik. Desalniettemin kook ik het ook altijd zorgvuldig.
-
Het belangrijkst is toch dat het lekker is?
Dat gaat voor een deel van de Vegatopia-bezoekers niet op, zo leert de ervaring.
-
Wat zijn die grote knollen, pindabruin aan de buitenkant, geheel spierwit aan de binnenkant? Hoe heten ze? Vandaag gekocht op de markt, was nieuwsgierig hoe zo'n knol smaakt in de soep. Maar was vergeten te vragen hoe zo'n ding heet. Iemand die het weet?
(Dacht dat een onderwerp als deze nog niet bestond. Stel gerust ook uw eigen vragen, daarvoor begin ik immers dit onderwerp!)
Zijn dat geen aarperen of topinamboers?
-
Hebben jullie het hier misschien over de aardpeer of topinamboer?
-
Ik heb twee nieuwe inzendingen. Net gekocht op de markt.
De ene was volgens de verkoopster een soort courgette. Net zo groot, ook groen, een beetje zacht. De vrucht had zwartkleurige streepjes die in de lengte aangebracht waren, onderlinge afstand een goede centimeter.
De andere lijkt een beetje op een cactus zonder stekels. In mijn ogen zelfs een beetje op Euphorbia obesa (http://succulent.com.ne.kr/s_photo/Euphorbiaceae/Euphorbia_obesa_08.jpg), met dat verschil dat deze vrucht veel gepronuncieerde verschil heeft tussen de ribben en de ruimte ertussen, die veel dieper ligt. Verder is het wel dezelfde kleur groen.
-
volgens mij verkopen wij die tweede ook in in ah, maar onder welke naam ook alweer? Aah, carambola (ook wel sterfruit)
-
Neen, het is geen stervrucht.
-
Een cherimoya (http://www.foodsubs.com/Fruittroex.html#cherimoya)? Die zag ik laatst bij de natuurwinkel.
En wat is in godsnaam dat andere ding?
-
Neen, ook die is het niet. Zag daar wel de egelvisachtige duku. Die wilde ik ook eens proberen. Maar ik zie hier de beschrijving qua geur niet zo vleiend zijn...
-
Ik had een spannende, niet-nader gedefinieerde groente in mijn groentezak. Het is een bosje stevige, donkergroene bladeren met een redelijk dikke steel die ook groen is. De bladeren zijn ongeveer twintig centimeter hoog en misschien tien breed (op hun breedste punt).
En ze smaken een beetje zoutig.
Iemand enig idee?
-
Lamsoren? (http://www.saltsola.com/saltsolapictures/Aster%20leaves%20brown.jpg)
-
Ik denk het niet, die van mij zijn minder smal (of minder lang) en deze dingen zien er heel glad uit, de mijne zijn doffer...
-
Alhoewel.... Deze (http://www.reo.be/scripts/Uplfiles/lamsoor.jpg) zien er een stuk meer uit als wat ik bedoel...
Misschien toch wel dus. Dank je!
(En wat doet een mens met lamsoren?)
-
zilversteel zit regelmatig in de odin-tassen
-
zilversteel zit regelmatig in de odin-tassen
Weet ik, daar klaagt mijn moeder altijd over... Ik heb een Vitatas.
Zilverstelen zijn toch een beetje bitter? Deze dingen zijn zoutiger...
-
Lamsoren zijn lekker in een salade met tomaat en gegrillde nectarine.
-
Ik had laatst ijskruid van de natuurwinkel. Dat was echt weird. Het smaakte naar en zag er uit als tuinplant die niet opgegeten dient te worden.
-
(En wat doet een mens met lamsoren?)
Wat toevallig, ik zag gisteren op at5 bij 'Chefs' een kok die met lamsoren kookt. Hij at ze bij gebakken asperges http://chefs.at5.nl/index.asp?menuitemId=1694 (http://chefs.at5.nl/index.asp?menuitemId=1694). Helaas gaat in dit recept ook zalm, maar misschien levert het toch wat Lamsoreninspiratie op?
-
Ja, ik had dus ook (ja, sorry, het is niet dat ik jullie niet vertrouwde, maar nou ja, ik dacht, ik kan het ook direct vragen...) de Vitatas-of-wie-daar-dan-ook-achter-zit gemaild, en een vriendelijke dame vertelde me dat het groene snijbiet is. Maar het lijkt helemaal niet op dit spul (http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Swiss_Chard.jpg), althans, het heeft niet van die dikke witte nerven en dit oogt (maar dat is lastig schatten zo zonder referentiekader) eerder zo groot als paksoi...
Ik ga er thuis nog een keer naar kijken, want nu ben ik confuus, dat moge duidelijk zijn.
-
Snijbiet kan wel op paksoi lijken soms.
-
Maar wat ik heb lijkt niet op paksoi...
-
snijbiet is qua verwerking en smaak te vergelijken met spinazie (maar krijg je bij de vitatas dan geen brief met recepten????)
-
Is dat dan hetzelfde als warmoes? Dat aten we thuis soms, en was heel erg met spinazie vergelijkbaar.
-
Ja.
Er was ooit een draad over warmoes, maar die is weg, er is wel een snijbietdraad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=8322) waar weinig in staat.
-
snijbiet is qua verwerking en smaak te vergelijken met spinazie (maar krijg je bij de vitatas dan geen brief met recepten????)
Jawel, maar volgens het briefje van deze week was het rode kool. En daar twijfel ik sterk aan...