Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: vlekje op 29 januari 2006, 14:15:55
-
Graag onder Koken plaatsen
Ik ben een vegetarisch/veganistische rauwkosteter 90%. Verbaasd dat er zulke mensen rondlopen? Ze bestaan dus! Mijn vraag zwerven hier meer van dit soort eters rond? Misschien kan ik iets van hen opsteken, of zij van mij. Ben niet elke dag op deze site, als je dus wat geduld kunt opbrengen? Met groet van Vlekje ;D
-
eet je dan alleen maar rauwe groente, nooit iets gekookt? ik weet dat rauwkost heel gezond is, maar ik vraag me af of je dan alle vitamines binnenkrijgt, een mens kan toch geen plantaardige celwand afbreken?
-
Ik ben een vegetarisch/veganistische rauwkosteter 90%.
Wat houdt dat precies in? (En dan bedoel ik vooral de 90%)
-
een mens kan toch geen plantaardige celwand afbreken?
als dat zo was, zou je uit geen enkele groente voedingsstoffen kunnen halen. dan zouden wij als vego's wel heel snel wegkwijnen denk ik ;)
-
eet je dan alleen maar rauwe groente, nooit iets gekookt? ik weet dat rauwkost heel gezond is, maar ik vraag me af of je dan alle vitamines binnenkrijgt, een mens kan toch geen plantaardige celwand afbreken?
Hallo Gabs, hoe dat zit met celwanden afbreken, nog nergens gelezen dat je daar aan moet denken. Ik zal mijn boekjes nog eens doorspitten.
Ik ben jaren te licht geweest, nu heb ik weer het perfecte gewicht; 60 kg.bij een lengte van 1.69. De laatste maanden aardig aangekomen. Vooral de energie die ik heb is fantastisch, en wat meer is alle pijntjes en lichamelijke ongemakken verdwijnen. Zo`n 8 weken geleden is alles weer getest via de natuurarts; vitaminen, mineralen, bloed, vit 12 enzovoort. De natuurarts was van mening dat ik het fantastisch deed. Zo doorgaan, was de boodschap. Ook je geest doet mee als er zoveel wordt opgeruimd in je lichaam! En verder, geen haaruitval meer, geen vet haar, geen artrosepijnen meer, en zo kan ik wel doorgaan. Als ik iets vindt over plantaardige celwanden zal ik je mailen. Er is een groepje in Nederland dat geregeld bij elkaar komt, ben waarschijnlijk het mailadres kwijt . De vrouw die het heeft opgezet heet Diane en het gaat over rawfood. Hierbij een Duitse website waar je heel wat gewaar kunt worden. 25000 Duitsers beoefenen deze leefstijl, eigen winkels, en boeken te over op hun site etc, ook in Engeland is dat het geval. Ik zou zeggen ga maar op avontuur
Hier het webadres: die-wurzel@web.de en
info@die-Wurzel.de
Met hartelijke groet van Vlekje
-
ik dacht dat als je groente kookt de celwanden stuk gaan en dat je daarom beter de voedingsstoffen eruit kan halen (dat meen ik me tenminste te herinneren van de biologielessen van vroeger). koeien bijvoorbeeld kunnen het wel, maar die hebben dan ook meerder magen en herkauwen...
-
een mens kan toch geen plantaardige celwand afbreken?
als dat zo was, zou je uit geen enkele groente voedingsstoffen kunnen halen. dan zouden wij als vego's wel heel snel wegkwijnen denk ik ;)
Door het niet te koken blijven er nog enzymen leven welke bij het eten helpen bij het breken van de celwanden. Hierdoor kan je het wel goed opnemen en voedingsstoffen opnemen.
ik dacht dat als je groente kookt de celwanden stuk gaan en dat je daarom beter de voedingsstoffen eruit kan halen (dat meen ik me tenminste te herinneren van de biologielessen van vroeger). koeien bijvoorbeeld kunnen het wel, maar die hebben dan ook meerder magen en herkauwen...
Met sommige groenten haal je beter voedingsstoffen er uit als je het kookt. O.a. wortels.
Ik eet tegenwoordig meer rauwe dingen :)
-
Ik ben een vegetarisch/veganistische rauwkosteter 90%.
Wat houdt dat precies in? (En dan bedoel ik vooral de 90%)
Hallo Superguppie, het houdt in dat ongeveer 10%
procent van mijn eten, over de hele dag uit gekookt, gebakken of kant en klaar voedsel bestaat. Vandaag was dat door het eten van peulvruchten zelfs 30%, een kniesoor die daarop let, zeg ik tegen mezelf. Michael Delias de Duitse website-houder van die-wurzel zegt: bouw het op en neem jezelf niets kwalijk, dat is beter dan onwijs hard gaan en terugvallen, ook minder teleurstellend. Hopenlijk heb ik je vraag voldoende beantwoord. Zo niet vraag gerust verder. Ik vind het leuk om reakties te krijgen. Ooit was ik zo ziek dat ik meende dat dat het einde was, in 1995, en toen kwam dit op mijn weg, voor mij nog steeds een wonder. Mijn lymphe-vatenstelsel werkte nog 2% in die tijd.
Moe, moe ,moe. Binnen 5 maanden is dat 60% geworden en de moeheid totaal verdwenen. Het zit hem in het volhouden voor mij. Met vega groet van Vlekje.
-
een mens kan toch geen plantaardige celwand afbreken?
als dat zo was, zou je uit geen enkele groente voedingsstoffen kunnen halen. dan zouden wij als vego's wel heel snel wegkwijnen denk ik ;)
Zo leer ik hier ook weer wat, ik heb er al heel wat over gelezen in de 15 jaar dat ik er mee bezig ben.
Dat er enzymen(de levende stoffen) in ongekookt voedsel overblijven is dus de clou. Je hebt op den duur ook minder voedsel nodig. Wat van belang is is dat het biologisch is, en wel zo lekker ook meestal. Met groet van Vlekje en allemaal bedankt voor jullie reakties.
-
Graag onder Koken plaatsen
Ik ben een vegetarisch/veganistische rauwkosteter 90%. Verbaasd dat er zulke mensen rondlopen? Ze bestaan dus! Mijn vraag zwerven hier meer van dit soort eters rond? Misschien kan ik iets van hen opsteken, of zij van mij. Ben niet elke dag op deze site, als je dus wat geduld kunt opbrengen? Met groet van Vlekje ;D
Ik ben er ook zo ene aan't worden. Enkel 's avonds kook ik nog. Ik zou mijzelf op 60% rauw schatten. 's morgens fruit & noten met eventueel rozijnen. 's middags kiemen (voornamelijk linzen, mungbonen & fenugriek).
DE tip is natuurlijk kiemen. Fruit altijd bio kopen, dan kan je de schil mee op eten (schil van citrusvruchten bevat meer vitaminen dan te vrucht zelf, de bio-meerkost verdien je zo makkelijk terug imho). Noten (vooral cashew & amandelen) worden zachter en lekkerder door ze een nachtje te weken.
100% rauw zal ik wel nooit halen, daarvoor zou ik de wok en de sojamelker te hard missen.
-
Ik ben een vegetarisch/veganistische rauwkosteter 90%.
Wat houdt dat precies in? (En dan bedoel ik vooral de 90%)
Hallo Superguppie, het houdt in dat ongeveer 10%
procent van mijn eten, over de hele dag uit gekookt, gebakken of kant en klaar voedsel bestaat. Vandaag was dat door het eten van peulvruchten zelfs 30%, een kniesoor die daarop let, zeg ik tegen mezelf. Michael Delias de Duitse website-houder van die-wurzel zegt: bouw het op en neem jezelf niets kwalijk, dat is beter dan onwijs hard gaan en terugvallen, ook minder teleurstellend. Hopenlijk heb ik je vraag voldoende beantwoord. Zo niet vraag gerust verder. Ik vind het leuk om reakties te krijgen. Ooit was ik zo ziek dat ik meende dat dat het einde was, in 1995, en toen kwam dit op mijn weg, voor mij nog steeds een wonder. Mijn lymphe-vatenstelsel werkte nog 2% in die tijd.
Moe, moe ,moe. Binnen 5 maanden is dat 60% geworden en de moeheid totaal verdwenen. Het zit hem in het volhouden voor mij. Met vega groet van Vlekje.
Die peulvruchten kan je dus ook rauw eten als je ze kiemt (enkel de kleinere soorten, vb linzen, mungbonen,... maar geen kidneybonen). Voor die vermoeidheid kan je eens waterkefir en/of kombucha proberen.
-
een mens kan toch geen plantaardige celwand afbreken?
als dat zo was, zou je uit geen enkele groente voedingsstoffen kunnen halen. dan zouden wij als vego's wel heel snel wegkwijnen denk ik ;)
Door het niet te koken blijven er nog enzymen leven welke bij het eten helpen bij het breken van de celwanden. Hierdoor kan je het wel goed opnemen en voedingsstoffen opnemen.
idd, en door niet te koken blijven de voedingsstoffen (vooral vitaminen etc) ook beter bewaard. De celwanden (cellullose?) die niet verteerd worden hebben ook een functie, nl als voedingsvezels.
-
*De* rawfoodsite :
http://www.living-foods.com
-
100% rauw zal ik wel nooit halen, daarvoor zou ik de wok en de sojamelker te hard missen.
Ik ga eerst voor de 50% rauw :) Maar roerbakken vind ik ook veels te lekker om weg te laten.
Ik heb nu bij de computer een paar bakjes staan met sla, worteltjes, komkommer en broccoli :)
Nog lekkere rawfood recepten?
-
http://www.rawandjuicy.com/
Ook interessant.
-
100% rauw zal ik wel nooit halen, daarvoor zou ik de wok en de sojamelker te hard missen.
Ik ga eerst voor de 50% rauw :) Maar roerbakken vind ik ook veels te lekker om weg te laten.
Ik heb nu bij de computer een paar bakjes staan met sla, worteltjes, komkommer en broccoli :)
Nog lekkere rawfood recepten?
Euh, ben niet zo'n receptenman, ik gooi meestal maar zowat bij mekaar, en als het niet genoeg smaak heeft gooi ik er wat sojasaus of herbamare over, of wat veganaise.
Alles wat je opgenoemd hebt is rauw wel te eten (brocoli heb ik nog niet geprobeerd).
Voor recepten heb ik de vers, puur en fris 'kook' boek gekocht, die 'Rauw' bevat nogal moeilijk te vinden ingredienten (wie heeft er nu rauwe morieltjes bij de hand)
-
Heeft iemand het al eens aangedurfd om rauw zeewier te eten? vb van die gedroogde kombu of wakame weken, en dan opeten?
-
Ik heb dit boek (http://www.eenhoorn.be/site/boeken/gezondheidsboek.php?bkdetail=NDE5MA==&bksrt=Z2V6b25kaGVpZHNib2Vr&bkonderverdeling=b2s=&bktype=bmlldXc=)
Is een raw food receptenboek. Staan lekkere dingen in. Heb nog maar paar dingen eruit geprobeerd.
Broccoli is gewoon rauw goed te eten. Zeewier heb ik geloof nog nooit rauw gegeten. Laat staan dat ik het niet-rauw veel gegeten heb :)
-
Graag onder Koken plaatsen
Ik ben een vegetarisch/veganistische rauwkosteter 90%. Verbaasd dat er zulke mensen rondlopen? Ze bestaan dus! Mijn vraag zwerven hier meer van dit soort eters rond? Misschien kan ik iets van hen opsteken, of zij van mij. Ben niet elke dag op deze site, als je dus wat geduld kunt opbrengen? Met groet van Vlekje ;D
Ik ben er ook zo ene aan't worden. Enkel 's avonds kook ik nog. Ik zou mijzelf op 60% rauw schatten. 's morgens fruit & noten met eventueel rozijnen. 's middags kiemen (voornamelijk linzen, mungbonen & fenugriek).
DE tip is natuurlijk kiemen. Fruit altijd bio kopen, dan kan je de schil mee op eten (schil van citrusvruchten bevat meer vitaminen dan te vrucht zelf, de bio-meerkost verdien je zo makkelijk terug imho). Noten (vooral cashew & amandelen) worden zachter en lekkerder door ze een nachtje te weken.
100% rauw zal ik wel nooit halen, daarvoor zou ik de wok en de sojamelker te hard missen.
Hallo Firefox, alweer wat geleerd, dat van de schillen van citrusvruchten wist ik niet. Honderd % zie ik ook nog niet als haalbaar. Een onbedwingbare zin in bvb. roerbakgroente of een plak koek. Ik ben er tevreden mee zoals ik me nu voel is het okè. Wat doe je met een sojamelker, is dat een aparaat. Ik zelf maalde en kookte de bonen, Daarna door de zeef. Kiem je ook zonnepitten? Heerlijk, alleen er lijkt me iets aan de hand met zonnepitten. Ze verrotten al bijna tijdens het weken. Alleen de ecoland pitten doen het goed. Dat was vorig najaar voor het eerst het geval. Weet jij er iets van? Ik ga het proberen die citrusvruchten. Groet van Vlekje
-
Wat doe je met een sojamelker, is dat een aparaat. Ik zelf maalde en kookte de bonen, Daarna door de zeef. Kiem je ook zonnepitten? Heerlijk, alleen er lijkt me iets aan de hand met zonnepitten. Ze verrotten al bijna tijdens het weken. Alleen de ecoland pitten doen het goed. Dat was vorig najaar voor het eerst het geval. Weet jij er iets van? Ik ga het proberen die citrusvruchten. Groet van Vlekje
Een sojamelker is inderdaad een apparaat, maar ik gebruik het vooral om allerlei granenmelken mee te maken, vind ik veel lekkerder, en je hebt als overschot een bakje granenpulp, eten en drinken tegelijk dus.
Met zonnebloempitten heb ik nog geen succes behaalt, maar het zou goed moeten gaan, als je de juiste vindt. Met meloenpitten, tarwe en rogge heb ik meer succes, met spelt dan weer niet (kamut gaat wel). Haver, gerst en gierst zijn hopeloos bij mij, evenals sesamzaad. Quinoa & amaranth gaan ook goed, maar de opbrengst is wel zeer klein.
-
100% rauw zal ik wel nooit halen, daarvoor zou ik de wok en de sojamelker te hard missen.
Ik ga eerst voor de 50% rauw :) Maar roerbakken vind ik ook veels te lekker om weg te laten.
Ik heb nu bij de computer een paar bakjes staan met sla, worteltjes, komkommer en broccoli :)
Nog lekkere rawfood recepten?
Hoi Draakje, ja je stimuleert elkaar wel zo op de site. Dat mis ik maar al te vaak, ik zou een eetgroepje willen met vega/vegan en rauwkost, lukt nog niet. Een recept? Daar gaan we;
kruidenkoekjes:120 gram amandelen, 5u. geweekt, 60 gr.hazelnoten, 4 eetl. tarwe of ander graan, 3 eetl. rozijnenca 5 u geweekt, 2 eetl. honing, koekkruiden: 1 theel. kaneel, 1/2 theel. kruidnagel, gemalen, 1/4 theel. kardamom.
noten en graan malen en met kruiden vermengen.
De uitgelekte rozijnen met de honing pureren. ALLES goed door elkaar kneden tot homogene massa. Het deeg in een springvorm en gladstrijken. In koelkast stevig laten worden. Eet smakelijk Draakje, ik ga ze ook proberen. Het komt uit het boekje; Köstliche Lebenskraft van Andrea Oppitz. Te bestellen op:
www.die-wurzel@web.de groeten van Vlekje, succes!
ps. om een mij onbekende reden kleurt maar de helft van het webadres, het adres is wel goed!
-
ps. om een mij onbekende reden kleurt maar de helft van het webadres, het adres is wel goed!
Het ziet er naar uit dat je website- en emailadressen aan het klutsen bent.
-
Even offtopic: 70 en dan nog lekker forumen? Respect!
-
Broccoli is een van de lekkerste groenten rauw, je kunt er ook een suasje bij maken, bvb. verdunde zonnepitpaté. Geef ik later wel een recept van als je belangstelling hebt Groet aan Firefox van Vlekje
Heet het aparaat in de winkel ook sojamelker???
-
Er zijn er verschillende, de mijne is een naamloze cloon van het merk Soyquick. Er bestaat hier http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=4424 (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=4424) al een thread, met links hoe je ze kan bestellen. Voor sojamelk op zich is het niet zo de moeite vind ik, dat is makkelijk 'met de hand' te doen, maar rijstmelk enz wordt al gauw een knoeiboel zonder dit apparaat.
Dat recept met die brocoli interesseerd mij ook wel.
-
Even offtopic: 70 en dan nog lekker forumen? Respect!
Ge ziet waar rawfood veganisme goed voor is eh ;)
-
Ik ben een vegetarisch/veganistische rauwkosteter 90%.
Wat houdt dat precies in? (En dan bedoel ik vooral de 90%)
Hallo Superguppie, het houdt in dat ongeveer 10%
procent van mijn eten, over de hele dag uit gekookt, gebakken of kant en klaar voedsel bestaat. Vandaag was dat door het eten van peulvruchten zelfs 30%, een kniesoor die daarop let, zeg ik tegen mezelf. Michael Delias de Duitse website-houder van die-wurzel zegt: bouw het op en neem jezelf niets kwalijk, dat is beter dan onwijs hard gaan en terugvallen, ook minder teleurstellend. Hopenlijk heb ik je vraag voldoende beantwoord. Zo niet vraag gerust verder. Ik vind het leuk om reakties te krijgen. Ooit was ik zo ziek dat ik meende dat dat het einde was, in 1995, en toen kwam dit op mijn weg, voor mij nog steeds een wonder. Mijn lymphe-vatenstelsel werkte nog 2% in die tijd.
Moe, moe ,moe. Binnen 5 maanden is dat 60% geworden en de moeheid totaal verdwenen. Het zit hem in het volhouden voor mij. Met vega groet van Vlekje.
Die peulvruchten kan je dus ook rauw eten als je ze kiemt (enkel de kleinere soorten, vb linzen, mungbonen,... maar geen kidneybonen). Voor die vermoeidheid kan je eens waterkefir en/of kombucha proberen.
Hoi, op dit moment staat rauwkost hoog in het vaandel, ik heb een tijd kombucha geprobeerd, bemerkte geen enkel resultaat. Groetjes Vlekje.
-
Ik ga meteen kijken zodra ik tijd heb, moet je die granen eerst koken of kun je ze ook geweekt tot melk verwerken? Vlekje.
-
Je moet/mag ze eerst weken, het apparaat maalt, kookt en filtert het boeltje dan voor u, zodat je een kan met melk krijgt en een appart bakje met pulp, geen gedoe met blender & gaasdoek meer dus. Maar je kan er dus geen rauwe granen/kiemen mee verwerken, want het koken is verplicht.
-
waterkefir?
-
Wat kefir betreft; lekker! kan vast ook met sojamelk. Als de moeheid weer toeslaat heb ik een tip achter de hand, bedankt.
Vlekje.
-
Het zonnepitpaté-recept komt zodra ik tijd heb. Mailen zou sneller kunnen ik heb het in de pc. staan
Vlekje
-
En om terug on topic te gaan : wie heeft er hier ervaring met tarwegrassap en die rejuvelac van dr Wigmore?
-
*De* rawfoodsite :
http://www.living-foods.com
Hoi Firefox, fijne tip, bedankt. Vlekje.
-
interessant om te lezen allemaal, zo leer je nog eens wat...
-
Heeft iemand het al eens aangedurfd om rauw zeewier te eten? vb van die gedroogde kombu of wakame weken, en dan opeten?
Hoi Draakje, lekker hoor rauw zeewier, ik doe dat af en toe houd de stukjes wat langer in mijn mond zodat het wat zachter wordt. Ik heb daar nooit over nagedacht :o. Ik weet alleen van bonen en ongekiemde peulvruchten dat het slecht is rauw. Bonen tenminste 4 min. koken.. Groet Vlekje :O
-
Hoi Firefox, hoe lang moet je fenegriekzaad weken voor het kiemen, weet jij dat? Als je in de buurt van Amsterdam komt zou je eens op zaterdag de 'Boerenmarkt kunnen bezoeken(waar die is...???)
daar staan mensen met biologische spullen en een kraam, 'bemand' door vrouwen, speciaal voor rauwkosteters, oa ongebrande carob en speciale kiemtarwe enzomeer. Een van de vrouwen is waarschijnlijk Diane, een engelse. Ik kiem nu boekweit, lijkt te lukken. Groet Vlekje.
-
Hoi Firefox, hoe lang moet je fenegriekzaad weken voor het kiemen, weet jij dat? Als je in de buurt van Amsterdam komt zou je eens op zaterdag de 'Boerenmarkt kunnen bezoeken(waar die is...???)
daar staan mensen met biologische spullen en een kraam, 'bemand' door vrouwen, speciaal voor rauwkosteters, oa ongebrande carob en speciale kiemtarwe enzomeer. Een van de vrouwen is waarschijnlijk Diane, een engelse. Ik kiem nu boekweit, lijkt te lukken. Groet Vlekje.
Fenugriekzaad doe ik ongeveer hetzelfde mee als linzen, kan eigenlijk niet mis gaan. Mooi, rauwe carob. Kunnen die niet eens naar Antwerpen afzakken?
Boekweit vind ik een van de lastigere, nog niet zoveel succes mee gehad, en vond de kiem ook niet speciaal lekker. Ik gebruik de boekweit van Bioshop daarvoor. Ik moet zeggen dat de tarwe van Ekoland zeer goed kiemt, speciale kiemtarwe lijkt me dan ook wat overbodig.
-
Hoi Firefox, hoe lang moet je fenegriekzaad weken voor het kiemen, weet jij dat? Als je in de buurt van Amsterdam komt zou je eens op zaterdag de 'Boerenmarkt kunnen bezoeken(waar die is...???)
daar staan mensen met biologische spullen en een kraam, 'bemand' door vrouwen, speciaal voor rauwkosteters, oa ongebrande carob en speciale kiemtarwe enzomeer. Een van de vrouwen is waarschijnlijk Diane, een engelse. Ik kiem nu boekweit, lijkt te lukken. Groet Vlekje.
Fenugriekzaad doe ik ongeveer hetzelfde mee als linzen, kan eigenlijk niet mis gaan. Mooi, rauwe carob. Kunnen die niet eens naar Antwerpen afzakken?
Boekweit vind ik een van de lastigere, nog niet zoveel succes mee gehad, en vond de kiem ook niet speciaal lekker. Ik gebruik de boekweit van Bioshop daarvoor. Ik moet zeggen dat de tarwe van Ekoland zeer goed kiemt, speciale kiemtarwe lijkt me dan ook wat overbodig.
Hoi F F, bedankt. Wat de carob betreft; ik zal proberen het weadres te achterhalen, kun je zelf contact zoeken. Ekoland-tarwe, ik kan dan eens proberen hoe ik, met mijn tarwe-allergie, daarop reageer. De gebruikte boekweit is van 'De nieuwe band', (groothandel). Ik gebruik boekweit in mijn zelfsamengestelde muesli. Groet van Vlekje.ps. Als we zo doorkletsen wordt je wel genestte kampioen
hier. Hiep Hiep!
-
Even offtopic: 70 en dan nog lekker forumen? Respect!
Hallo Poek, je hebt het over mij; 70 en dan nog....?
Ja heerlijk hoor, ik kom hier weer veel nieuwe mensen en dingen tegen. En gelukkig mensen die mijn eetwijze niet koers-kwijt-geraakt en overdreven noemen ???. Die lust ik onderhand rauw, ha ha ha. Blijf ik maar liever gezond met respect voor mens, dier + millieu. `k Vind het hier echt leuk, en dit is alleen nog maar koken. Ben nog van plan om met een vriendin, ook vega, rond het Ijsselmeer te gaan fietsen komende zomer, kijken of het lukt. Groet Vlekje :O ;D
-
Hoi Firefox, hoe lang moet je fenegriekzaad weken voor het kiemen, weet jij dat? Als je in de buurt van Amsterdam komt zou je eens op zaterdag de 'Boerenmarkt kunnen bezoeken(waar die is...???)
daar staan mensen met biologische spullen en een kraam, 'bemand' door vrouwen, speciaal voor rauwkosteters, oa ongebrande carob en speciale kiemtarwe enzomeer. Een van de vrouwen is waarschijnlijk Diane, een engelse. Ik kiem nu boekweit, lijkt te lukken. Groet Vlekje.
Fenugriekzaad doe ik ongeveer hetzelfde mee als linzen, kan eigenlijk niet mis gaan. Mooi, rauwe carob. Kunnen die niet eens naar Antwerpen afzakken?
Boekweit vind ik een van de lastigere, nog niet zoveel succes mee gehad, en vond de kiem ook niet speciaal lekker. Ik gebruik de boekweit van Bioshop daarvoor. Ik moet zeggen dat de tarwe van Ekoland zeer goed kiemt, speciale kiemtarwe lijkt me dan ook wat overbodig.
Hoi FF, hier het recept van zonnepitpaté.
ingr:150 gr. zon.pit.
Ekoland zijn op dit moment de beste
flinke scheut olijfolie
wat kruidenzout
water om de z.p. te weken
kruiden:1 theel. herb de prov.
flinke mespt. garam masala
geraspte schil va 1/2 citroen
mespt. kardamompoeder
sap 1/2 citroen
flinke tak peterselie.
zonnepitten 6 á 8u weken, moet drassig staan
je kunt gelijk de kruiden + kr.zout toevoegen.
Dan alles in de blender, olijfolie en citroenrasp erbij.
Blenderen tot homogene massa. Citroen sap toevoegen, te droog scheutje water. Als laatste de tak peterselie, nog even blenderen en klaar. evt. nog zout of kruiden naar smaak toevoegen.
EET SMAKELIJK! heerlijk als broodbeleg, als vulling voor tomaatjes of dadels, Iets verdund: als sausje bij de broccoli of andere rauwkost. Iets dikker heerlijke groentedipper. Niet verdund: leuk als bolletje op je bord naast je rauwkost. Nou hier kun je wel war mee denk ik. Als ik een een ander bord rauw wil maken, leg ik wat grover gesneden stukken groente op mijn bord met deze dip erbij, heel feestelijk vind ik. Groet van Vlekje :O :O :O
In de koelkast is het 5 dagen houdbaar!
-
ps. om een mij onbekende reden kleurt maar de helft van het webadres, het adres is wel goed!
Het ziet er naar uit dat je website- en emailadressen aan het klutsen bent.
Als je een beetje hoger scrolt zie je het hetzefde adres wel goed ingekleurd staan.
-
Fruitkefir?????????? Vlekje
Zoals kefirkorrels, maar je doet er fruit en suiker bij ipv melk. Is veganistischer.
http://members.lycos.nl/inemieneke/ko%202%20waterkefir_dochter_van_gewone_kefir.htm
-
Kun je alle kiemen eigenlijk gewoon rauw eten?
-
Volgens mij wordt aangeraden om het eerst even te blancheren vanwege salmonella.
Link (http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Public/Dynamisch/voedselveiligheid/salmonella_+campylobacter/salmonella/mogelijk+besmette+producten.htm)
-
Ok bedankt, maar dat gaat niet om zelf gekiemde dingen neem ik aan.
Weet er iemand nog een goede site met info over kiemen, waar staat wat je kan kiemen, hoe je het moet behandelen (hoelang weken enz.) en wat de voedingswaarde is?
-
Volgens mij geldt het net zo goed voor zelfgekiemde dingen.
-
Ok bedankt, maar dat gaat niet om zelf gekiemde dingen neem ik aan.
Weet er iemand nog een goede site met info over kiemen, waar staat wat je kan kiemen, hoe je het moet behandelen (hoelang weken enz.) en wat de voedingswaarde is?
www.sproutpeople.com bevat veel info, www.living-foods.com heeft een reeks artikels over kiemen. www.nutritiondata.com heeft data van een aantal granen & bonen in kiemvorm, maar niet veel. Meestal gaat de hoeveelheid vitamine C omhoog, wordt het zetmeel omgezet naar simpelere suikers & vezels, en verandert de verhouding in de aminozuren (tarwe krijgt meer lysine, en linzen verliezen tryptophan).
Over het algemeen wordt het niet aangeraden om enkel kiemen van kleinere bonen (linzen, mung, azuki) rauw te eten. Granen mogen allemaal.
-
Over het algemeen wordt het niet aangeraden om enkel kiemen van kleinere bonen (linzen, mung, azuki) rauw te eten. Granen mogen allemaal.
Hoe bedoel je dat? Dat je ook andere dingen moet eten?
-
Over het algemeen wordt het niet aangeraden om enkel kiemen van kleinere bonen (linzen, mung, azuki) rauw te eten. Granen mogen allemaal.
Hoe bedoel je dat? Dat je ook andere dingen moet eten?
Nee, dat de grotere bonen zelfs na het kiemen nog toxische stoffen bevatten. Je kan hier gerust op je smaakpapillen vertrouwen, als het niet te vreten is qua smaak, is het dat ook echt.
-
Over het algemeen wordt het niet aangeraden om enkel kiemen van kleinere bonen (linzen, mung, azuki) rauw te eten. Granen mogen allemaal.
Hoe bedoel je dat? Dat je ook andere dingen moet eten?
Nee, dat de grotere bonen zelfs na het kiemen nog toxische stoffen bevatten. Je kan hier gerust op je smaakpapillen vertrouwen, als het niet te vreten is qua smaak, is het dat ook echt.
bedoel je dan: Over het algemeen wordt het JUIST aangeraden om enkel kiemen van kleinere bonen (linzen, mung, azuki) rauw te eten.
-
Over het algemeen wordt het niet aangeraden om enkel kiemen van kleinere bonen (linzen, mung, azuki) rauw te eten. Granen mogen allemaal.
Hoe bedoel je dat? Dat je ook andere dingen moet eten?
Nee, dat de grotere bonen zelfs na het kiemen nog toxische stoffen bevatten. Je kan hier gerust op je smaakpapillen vertrouwen, als het niet te vreten is qua smaak, is het dat ook echt.
bedoel je dan: Over het algemeen wordt het JUIST aangeraden om enkel kiemen van kleinere bonen (linzen, mung, azuki) rauw te eten.
Euh, ja. Die 'niet' staat daar niet goed. Oops.
-
100% rauw zal ik wel nooit halen, daarvoor zou ik de wok en de sojamelker te hard missen.
Ik ga eerst voor de 50% rauw :) Maar roerbakken vind ik ook veels te lekker om weg te laten.
Ik heb nu bij de computer een paar bakjes staan met sla, worteltjes, komkommer en broccoli :)
Nog lekkere rawfood recepten?
Hoi Draakje, dit misschien iets voor jou? Voor 2 personen tomatensoep: 2 tomaten, 1/4e r.paprika,
1/2 ui in ringen1/4 theel.garam masala, 1 vega boullionblok, 1/2 theel. korianderkorrels, mespunt
sambal 1/2 theel. herb de prov. event.1/2 teen knofl. fijnsn. //tom.+papr. in stukken alles in liefst wat hogere pan, water erop, drassig, op je laagste pitje iets warmen. Tot 40 graden is nog rauw. Met je staafmixer bewerken knolook de laatste min. erbij. eventueel wat sojamelk of, nog lekkerder flinke scheut olijfolie. Eet smakelijk, :O Groet van Vlekje :D.
-
Volgens mij geldt het net zo goed voor zelfgekiemde dingen.
Waar komt die salmonella dan vandaan?
-
Even offtopic: 70 en dan nog lekker forumen? Respect!
Poek, dank voor je leuke reactie. Groet Vlekje. :D ;)
-
Volgens mij geldt het net zo goed voor zelfgekiemde dingen.
Waar komt die salmonella dan vandaan?
Bijvoorbeeld sporen die in de lucht zitten. Niet alleen van samonella maar heel wat ander bacterien kunnen ook goed gedijen op kiemende zaden. Het is een vochtige omgeving, vaak ook lekker op temperatuur en vodingsstoffen zijn er ook mooi aanwezig.
We hebben eens verschillende voedingsproducten uit een supermarkt vergeleken op aantallen bacterien per cm3. Bij taugee was dat een stuk hoger dan bij kip.
-
Ik was eigenlijk mijn kiemen nooit, en blancheer ze al helemaal niet.
Ik ben trouwens bezig aan mijn tweede poging om hennepzaad te kiemen, eerste keer beschimmelde het vrij snel.
-
Fenugriekzaad doe ik ongeveer hetzelfde mee als linzen, kan eigenlijk niet mis gaan. Mooi, rauwe carob. Kunnen die niet eens naar Antwerpen afzakken?
Boekweit vind ik een van de lastigere, nog niet zoveel succes mee gehad, en vond de kiem ook niet speciaal lekker. Ik gebruik de boekweit van Bioshop daarvoor. Ik moet zeggen dat de tarwe van Ekoland zeer goed kiemt, speciale kiemtarwe lijkt me dan ook wat overbodig.
Hoi F F, bedankt. Wat de carob betreft; ik zal proberen het weadres te achterhalen, kun je zelf contact zoeken. Ekoland-tarwe, ik kan dan eens proberen hoe ik, met mijn tarwe-allergie, daarop reageer. De gebruikte boekweit is van 'De nieuwe band', (groothandel). Ik gebruik boekweit in mijn zelfsamengestelde muesli. Groet van Vlekje.ps. Als we zo doorkletsen wordt je wel genestte kampioen
hier. Hiep Hiep!
-
Ik was eigenlijk mijn kiemen nooit, en blancheer ze al helemaal niet.
Ik ben trouwens bezig aan mijn tweede poging om hennepzaad te kiemen, eerste keer beschimmelde het vrij snel.
Hennepzaad is iddeen lastige kiemer. Hou ons op de hoogte en success :-).
-
En om terug on topic te gaan : wie heeft er hier ervaring met tarwegrassap en die rejuvelac van dr Wigmore?
Als het om een recept van REJUVELAC gaat kan ik je daaraan helpen. De uitleg van wat het is :
RE-zurück (terug),JU-juventus(jeugd), LAC-lagus(zee).
-
Recept voor rauwe tomatensoep voor 2 pers.: in een wat hogere pan ivm. mixen, 2 grote tomaten in stukken, 1/4 rode papr., 1/2 ui in ringen, 1/2 thl. herb de prov., flinke mespt. garam masala, 1 vega boullionblok, flinke scheut olijfolie, water tot drassig toevoegen, warmen op kleinste pitje tot 40 gr. is nog rauw, bij 42 gr. gaan de enzymen `t hoekje om.
dan tak peterseli+wat fijngesn. prei toevoegen en met de staafmixer erdoor. De olijfolie kan evt. vervangen worden door melk. eet smakelijk.
-
Ik was eigenlijk mijn kiemen nooit, en blancheer ze al helemaal niet.
Ik ben trouwens bezig aan mijn tweede poging om hennepzaad te kiemen, eerste keer beschimmelde het vrij snel.
Hennepzaad is iddeen lastige kiemer. Hou ons op de hoogte en success :-).
Helaas is het weer mislukt. In het begin lijkt alles goed te gaan, er komt altijd wel een kleine kiem uit maar ze groeien gewoon totaal niet na een paar dagen gaan ze schimmelen.
-
En om terug on topic te gaan : wie heeft er hier ervaring met tarwegrassap
Ik heb een tijdje zelf tarwegras gekweekt en daar sap van gemaakt. Toen het winter werd lukte het niet goed meer maar ik ga er binnenkort weer mee beginnen. Ik moet zeggen dat ik het heel vies vind daarom doe ik er altijd appels doorheen. Dat scheelt een beetje.
Op de Noordermarkt in Amsterdam bij de kraam van diana kan je het proeven en kopen.
Ik ben geen 100% rauwkosteter maar hoop dat wel ooit te worden. Nu eet ik zoveel mogelijk rauw, het scheelt per dag.
Vroeger was ik een absolute warm-eten freak maar ik merk dat ik steeds meer behoefte krijg aan rauwkost dus ik denk dat ik uiteindelijk vanzelf naar de (bijna) 100% ga.
-
Wie weet waar ik kiembaar knoflookzaad kan vinden, dus om knoflookscheuten te maken (duh) ?
-
Interessant allemaal! Heel veel bijgeleerd al op deze bladzijden en ik neem me voor om het ook allemaal eens uit te proberen.
-
eet je dan alleen maar rauwe groente, nooit iets gekookt? ik weet dat rauwkost heel gezond is, maar ik vraag me af of je dan alle vitamines binnenkrijgt, een mens kan toch geen plantaardige celwand afbreken?
Typische vragen altijd hé? ;D
Tegen vegetariers en tegen veganisten stellen ze ook altijd die vragen.
Dus een rauwkosteter zal het nog erger te verduren krijgen hahaha.
Heb je al eens dieren zien koken? Die worden toch ook niet zwak?
Mocht het zo zijn dan was de planeet allang een kale boel hé?
Wij bestaan nu door onze voorouders die het overleeft hebben. Zij leefden in ergere omstandigheden dan wij nu. En ze waren veel sterker dan wij. Als wij zouden verloren geraken in een ongerepte natuur dan zijn wij echte sukkelaars. ;D
Zij dachten toen helemaal niet "zal ik genoeg vitamines hebben?" Alles wordt veel te veel opgeblazen joh. Het is door onze maatschappelijke gewoontes dat we ziek en of zwakker worden. We vreten teveel rotzooi.
Ook als je kookt gaan er heel veel stoffen verloren (kapot dus).
Hoe rauwer hoe beter. Ik doe het zelf ook niet altijd, ma jah... zo zijn we opgevoed he?
We doen meestal wat onze op ouders ons leren. Is dit goed of fout? Dat leer je maar uit ervaring.
-
Wij bestaan nu door onze voorouders die het overleeft hebben. Zij leefden in ergere omstandigheden dan wij nu. En ze waren veel sterker dan wij.
En ze werden gemiddeld geen 40 jaar oud.
-
En ze werden gemiddeld geen 40 jaar oud.
'k Wist het wel...
Ach, wat betekent dit 40 jaar? Dat mag en kan je ook niet vergelijken met onze cijfers.
Hangt af van de situatie waarin ze leefden ook. Misschien waren ze sneller opgebrandt maar hebben ze ook meer intens geleefd. Die leeftijd is een gemiddelde maar een gemiddelde op wat? Met hoeveel waren ze? Welke streek was het? Hoe leefden ze tov ons enz enz... 1 ding is alvast zeker, hadden ze een warm nest zoals wij, dan zouden heel wat ouder zijn! Ja, zelfs veel gezonder.
Kijk naar oude Afrikaanse stammen, daar zaten ook oudjes in! Zelfs Indiaanse stammen, ook oudjes. Of kijk naar de Indische landen, die mensen worden ook oud en leven ook ermbarmelijk. Hangt af van temperatuur, streek, kennis enz enz ... Btw hier zijn de meesten aan 40 jaar bwv spreken versleten, ze kunnen amper 1 km lopen. Omdat ze o.a. ongezond eten en veel te weinig bewegen! Dat kan je toch niet ontkennen hé? :-[
Ze tonen het iedere week op tv! Komt er altijd op neer groenten en fruit, noten en zaden... maw eet plantaardig. Jip zelfs rauw! ;D
-
Wij bestaan nu door onze voorouders die het overleeft hebben. Zij leefden in ergere omstandigheden dan wij nu. En ze waren veel sterker dan wij.
En ze werden gemiddeld geen 40 jaar oud.
Gemiddeld, dat zegt het precies. Die gemiddelde leeftijd werd schrikbarend beïnvloed door de hoge kindersterfte, kraambedsterfte, epidemieën enz..
Als je ook vroeger de leeftijd van 20 had bereikt had je een bijna even grote kans om 70 of ouder te worden als nu. De oudste geschreven bewijzen zijn daarvoor ook terug te vinden. Enkele vredelievende farao's werden gemakkelijk 70 of ouder. Waarom zou dat voor anderen niet gegolden hebben. Het is dus pertinent niet waar dat mensen in de oudheid niet ouder konden worden dan 40.
-
Gemiddeld, dat zegt het precies. Die gemiddelde leeftijd werd schrikbarend beïnvloed door de hoge kindersterfte, kraambedsterfte, epidemieën enz..
Als je ook vroeger de leeftijd van 20 had bereikt had je een bijna even grote kans om 70 of ouder te worden als nu. De oudste geschreven bewijzen zijn daarvoor ook terug te vinden. Enkele vredelievende farao's werden gemakkelijk 70 of ouder. Waarom zou dat voor anderen niet gegolden hebben. Het is dus pertinent niet waar dat mensen in de oudheid niet ouder konden worden dan 40.
Ik weet dat die gemiddelde leeftijd sterk beïnvloed werd door de hoge kindersterfte, kraambedsterfte, epidemieën, ... Ik heb ook niet beweerd dat men niet ouder kon worden dan 40 en weet ook dat de maximumleeftijd van nu niet veel hoger ligt dan de maximumleeftijd die mensen 'vroeger' bereikten.
Wat de gemiddelde leeftijd zou zijn als je rekening houd met die lagere kindersterfte, ... weet ik niet. Het verschil zou in ieder geval veel kleiner zijn dan het nu is, maar of het verschil volledig weg zou zijn betwijfel ik. Daarmee wil ik dan weer niet suggereren dat onze gemiddelde leeftijd nu hoger ligt door het consumeren van vlees of door het verwarmen van eten. Hoewel vleesconsumptie de mens wel de mogelijkheid heeft gegeven om op plaatsen te gaan leven waar men nooit zou kunnen leven op een zuiver plantaardig dieet.
Maar de redenering van Zosten was heel erg kort door de bocht, vandaar ook mijn opmerking over de gemiddelde leeftijd van 40 jaar. De levenswijze van toen is niet te vergelijken met de huidige levenswijze en het is gemakkelijk om enkel die elementen die 'binnen je denkraam passen' uit zo'n vergelijking te halen. Dat is intellectueel niet correct, en daar ging ik tegen in.
-
Wij bestaan nu door onze voorouders die het overleeft hebben. Zij leefden in ergere omstandigheden dan wij nu. En ze waren veel sterker dan wij.
En ze werden gemiddeld geen 40 jaar oud.
Gemiddeld, dat zegt het precies. Die gemiddelde leeftijd werd schrikbarend beïnvloed door de hoge kindersterfte, kraambedsterfte, epidemieën enz..
Als je ook vroeger de leeftijd van 20 had bereikt had je een bijna even grote kans om 70 of ouder te worden als nu. De oudste geschreven bewijzen zijn daarvoor ook terug te vinden. Enkele vredelievende farao's werden gemakkelijk 70 of ouder. Waarom zou dat voor anderen niet gegolden hebben. Het is dus pertinent niet waar dat mensen in de oudheid niet ouder konden worden dan 40.
Volgens mij moeten jullie eens definieren welke tijd je het over hebt: oudheid, farao's, soms wel 70 idd, maar ook verwarmd voedsel.
Nog niet verwarmd voedsel: vóór de farao's.
-
Die oude Egyptenaren hadden toch tegen hun twintigste allemaal zoveel zand vermalen dat hun gebit tot op het kaakbot was afgesleten?
Fijn hoor, om dan tot je zeventigste rauwkost tot je te moeten nemen.
-
Maar de redenering van Zosten was heel erg kort door de bocht,
zosten heeft ook niet de hele dag tijd om alles piekfijn uit te leggen hé. :o
zosten heeft hier precies de hoogste boom die veel wind moet vangen.
Dat pietje precies gedoe is niet belangrijk 't is de redenering die telt.
Het verwoorden van iets is niet mn sterkste kant maar als je wat adenkt begrijp je best wat ik bedoel.
als deurscharniernieren een of twee vijzen missen kan de deur nog steeds opengaan!
Ik schrijf zo nu en dan es tussenin maar dat moet dan wel weer snel gebeuren....
-
Gemiddeld, dat zegt het precies. Die gemiddelde leeftijd werd schrikbarend beïnvloed door de hoge kindersterfte, kraambedsterfte, epidemieën enz..
Als je ook vroeger de leeftijd van 20 had bereikt had je een bijna even grote kans om 70 of ouder te worden als nu. De oudste geschreven bewijzen zijn daarvoor ook terug te vinden. Enkele vredelievende farao's werden gemakkelijk 70 of ouder. Waarom zou dat voor anderen niet gegolden hebben. Het is dus pertinent niet waar dat mensen in de oudheid niet ouder konden worden dan 40.
Ik weet dat die gemiddelde leeftijd sterk beïnvloed werd door de hoge kindersterfte, kraambedsterfte, epidemieën, ... Ik heb ook niet beweerd dat men niet ouder kon worden dan 40 en weet ook dat de maximumleeftijd van nu niet veel hoger ligt dan de maximumleeftijd die mensen 'vroeger' bereikten.
Wat de gemiddelde leeftijd zou zijn als je rekening houd met die lagere kindersterfte, ... weet ik niet. Het verschil zou in ieder geval veel kleiner zijn dan het nu is, maar of het verschil volledig weg zou zijn betwijfel ik. Daarmee wil ik dan weer niet suggereren dat onze gemiddelde leeftijd nu hoger ligt door het consumeren van vlees of door het verwarmen van eten. Hoewel vleesconsumptie de mens wel de mogelijkheid heeft gegeven om op plaatsen te gaan leven waar men nooit zou kunnen leven op een zuiver plantaardig dieet.
Maar de redenering van Zosten was heel erg kort door de bocht, vandaar ook mijn opmerking over de gemiddelde leeftijd van 40 jaar. De levenswijze van toen is niet te vergelijken met de huidige levenswijze en het is gemakkelijk om enkel die elementen die 'binnen je denkraam passen' uit zo'n vergelijking te halen. Dat is intellectueel niet correct, en daar ging ik tegen in.
De gemiddelde leeftijd van de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw was in Drenthe ook 40. Maar ook toen waren hier heel oude mensen. Het had wel degelijk te maken met de gigantische kindersterfte en epidemieën. Het probleem met de bewering van een gemiddelde leeftijd is dat het iets suggereert (mensen werden niet ouder dan zo) en niet alle gezondheidsinvloeden meeneemt.
-
tuurlijk zijn we slimmer geworden ook, dat scheelt.
Alhoewel.... :D
Ik vergat nog iets, ik denk dat er vroeger meer variëteiten te vinden was in de natuur. Nu kan je niet meer je ogen openen of je ziet weer auto's, wegen, palen, rekeningen, enz enz...