Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: linz op 08 januari 2006, 19:16:18
-
en een onbekende groente die ik in de diepvriezer had...).
Ja, dat heb ik ook wel eens achter in m'n koelkast, maar dan is dat en teken dat het tijd is om 'm schoon te maken...
Dapper om het in de soep te gooien ;)
-
Daarover gesproken: hoe maak je eigenlijk je koelkastvriezercombinatie schoon zonder dat je het risico loopt de inhoud te laten verderven, of zelfs te laten ontdooien? De kaas enzo kan ik wel even buitenleggen voor de duur dat mijn koelkast aan het ontdooien is, maar mijn ingevroeren groente die ik in grote zakken heb ingevroren dan? Mijn koelkast heeft best veel ijsvorming onderhand, dat moet toch echt eens weggehaald worden...
-
Eerst helemaal leegeten, dan pas schoonmaken!
(of anders wellicht diepvriestassen en koelelementen gebruiken?)
Edit: Kiwi was me voor!
-
::)
-
Je kunt het of allemaal opeten (zoals ik altijd doe voor ik op vakantie ga, mijn koelkast is dus net weer helemaal schoon), of je wacht tot het flink vriest en legt dan alles buiten neer.
Wel oppassen voor hongerige buurkatten dan!
Leegeten is onbegonnen werk. Er ligt een complete witte kool ingevroren, een halve knolselderij, een halve bloemkool en eennogwattum. Dat duurt maanden voordat ik dat via soep heb weggewerkt. Zodra het eens vriest zal ik het dan maar eens op wagen het buiten te leggen. Welke normale kat zit nu aan de bevroren kool...?
(of anders wellicht diepvriestassen en koelelementen gebruiken?)
Heb'k niet.
Ik eet de laatste tijd overigens weer vele augurken. Lekker op brood en mijn pottenverzameling zwelt nu derhalve ook weer aan. Heb in een anderhalve week al tweeeneenhalve pot leeggewerkt. Dus weer een hoop opslagruimte in potten voor mijn granen!
-
kan je niet de buren lief aankijken en een beetje diepvriesruimte bij hun lenen voor een dagje?
-
Ja Aiko, vraag het eens aan je bovenbuurman. ;D
-
Die bovenbuureikel mag van mij een koelkast in zijn strot krijgen!
Misschien moest ik eens makelaarkrantjes en verhuisbedrijffoldertjes door zijn brievenbus gooien...
-
koelbox in de aanslag en zorgen voor koude koelelementen. Zoveel mogelijk opeten en ontdooien met de fohn! Dan gaat het veel sneller en kan de koelkast/vriezer snel weer aan. Werkt perfect
-
Ja, heb pas ook nog met de fohn ontdooit, werkt inderdaad goed. Je moet wel even geduld hebben maar als het eenmaal begint te smelten gaat het echt hard.
-
en ontdooien met de fohn! Dan gaat het veel sneller en ...
verbruikt lekker veel energie.
Buiten leggen van het eten (het is toch wel behoorlijk koud) en geduld hebben werkt ook uitstekend.
-
Wat wel werkt als je wilt dat de vriezer sneller ontdooit: een emmer heeft water erin zetten. Kost ook nog wat energie, maar alvast een stuk minder dan met een fohn.
-
Wat wel werkt als je wilt dat de vriezer sneller ontdooit: een emmer heeft water erin zetten. Kost ook nog wat energie, maar alvast een stuk minder dan met een fohn.
Wat een totale energieverspilling... Eet het op, zet het buiten, ga naar een buur, leen een koeltas.
Warm water kan wel efficieter zijn dan een fohn. Maar waarom zou je?
-
Omdat je niet de hele dag de tijd hebt?
Ik moet binnenkort ook de koelkast weer eens ontdooien, en ik ga voor dingen in kratjes ofzo buiten zetten, afgedekt met een iets. En dan grote (wijde, veel oppervlakte) pannen kokend water erin.
-
Ik zet de ventilator altijd voor de te ontdooien vriezer. Gaat supersnel! En kost vast wel iets minder energie dan een fohn.
-
Voor je begint stel je je vriezer op extra hard vriezen in. Dan wordt alles extra gekoeld en kun je het prima een tijdje goed houden buiten je vriezer.
Bij een beetje fatsoenlijk model vriesvak kun je na een paar minuten met een BOT mes de grote stukken ijs van de wanden afwippen. Niet te lomp werken maar gewoon beetje rielekst doen.
Kom met heet water werkt ook prima om het proces te versnellen.
-
:-[ een fohn vreet idd wel energie. Maar omdat het vaak lang duurt en de boel gaat lekken ondanks een opvangbak en handdoeken doe ik het vaak zo. En het gaat best wel snel
-
IJs smelten kost altijd energie.
Of die nou van een föhn of van de verwarmde lucht afkomstig is, het zal niet heel veel uitmaken qua verspilling. Tenzij je buiten het stookseizoen gaat ontdooien, maar dan moet je nog een paar maandjes wachten. Of je moet de koelkast buiten laten ontdooien (op vorstvrije dagen), of op een onverwarmde zolder of zo, maar dan duurt het nóg langer.
-
Maar ik dacht dat dat slecht voor je vriezer was, met extra warmte ontdooien??
Wij hebben gelukkig twee koelkasten en twee vriezers, en ontdooien ze om de beurt :P
-
Bij een beetje fatsoenlijk model vriesvak kun je na een paar minuten met een BOT mes de grote stukken ijs van de wanden afwippen. Niet te lomp werken maar gewoon beetje rielekst doen.
Vooral oppassen als je losse koelleidingen (zo van die dunne aluminium buisjes) in je diepvries hebt, als je er teveel kracht op gaat zetten, kun je die dingen beschadigen, gaat de gas eruit (onherstelbaar) en dan kan je een nieuwe diepvries gaan kopen. Das nog duurder dan een föhn.
-
Het is altijd kiezen tussen kwaden bij zaken die met energie te maken hebben.
Sneller ontdooien betekent minder lang in een temperatuur die de producten verwarmt. Ook al is het buiten koud heb je dat verschijnsel. Wil je dan kortere tijd gebruiken voor het ontdooien dan is het het beste om dit te doen met pannetjes met heet water. Deur dicht en goed laten intrekken. Evt. nog een keer doen. Onderin de kast een bak neerzetten om het smeltwater op te vangen is ook een prima actie.
-
En voor zij die niet over koelboxen of diepvriestassen of een tuin beschikken, alles wat goed warmte isoleert, isoleert ook goed koude. Als het ontdooien niet te lang duurt kan je dus ook je diepvriespullen (in plastiek zakken) in dekens, slaapzak, donsdeken gewikkeld in een onverwarmde kamer leggen.
-
Bij een beetje fatsoenlijk model vriesvak kun je na een paar minuten met een BOT mes de grote stukken ijs van de wanden afwippen. Niet te lomp werken maar gewoon beetje rielekst doen.
Vooral oppassen als je losse koelleidingen (zo van die dunne aluminium buisjes) in je diepvries hebt, als je er teveel kracht op gaat zetten, kun je die dingen beschadigen, gaat de gas eruit (onherstelbaar) en dan kan je een nieuwe diepvries gaan kopen. Das nog duurder dan een föhn.
Je hebt helemaal gelijk, maar dat bedoelde ik dus ook met "fatsoenlijk model" en "niet te lomp" :)
Wij hebben twee jaar geleden een nieuwe koel/vriezer gekocht en daar is dat hele koelsysteem netjes weggewerkt....
-
Bij een beetje fatsoenlijk model vriesvak kun je na een paar minuten met een BOT mes de grote stukken ijs van de wanden afwippen. Niet te lomp werken maar gewoon beetje rielekst
Kennissen waren ook een keer lekker bezig, beitel+hamer=exit vrieskist. :O
Zelf geef ik de voorkeur aan een plantenspuit met warm water, geeft wel een waterzooi (maar dat is het anders ook wel) dus handoek, emmer en dweil in de aanslag, 2 tot 3 keer de spuit vullen met warm water is bij mij genoeg en na 30-40 minuten kan alles de vriezer weer in.
-
k denk eigenlijk dat het beste advies is om het geregeld te doen (ijslaag niet dik laten worden dus) dan is de boel snel ontdooit en blijft je vriezer/koelkast optimaal zn werk doen.
-
Ik ben nu bezig mijn koelkast te ontdooien. Dat gaat vooralsnog niet snel. Hij staat al een uur of twee uit, maar het (dikke laag) ijs is nog steeds niet echt aan het dooien. Dat wordt nachtwerk zeker?
-
Ik ben nu bezig mijn koelkast te ontdooien. Dat gaat vooralsnog niet snel. Hij staat al een uur of twee uit, maar het (dikke laag) ijs is nog steeds niet echt aan het dooien. Dat wordt nachtwerk zeker?
ja
-
Het grootste gedeelte is er na een volle dag wel zo'n beetje uit. Ik heb een dingetje in mijn koelkast dat je uit kunt trekken, een soort trechtertje. Die laat dan het lekwater in een erondergezet bakje lopen. Handig! Maar achterin de koelkast is het nog steeds een ijspartij. Aiko gaat zodadelijk maar eens een bak met heet water gebruiken, denkt hij. Of eerst koud water over het ijs gieten (voorzover dat gaat)...
Buiten schijnt, net als gisteren, de zon. Dus de temperatuur is niet onder nul zoals teletekst mij vrijdagavond nog verzekerde dat het zou zijn. Ik denk dat mijn ingevroren groenten niet helemaal ingevroren meer zullen zijn. Ik neem aan dat, in dit geval witte kool en bloemkook, het niet doodleuk nog een keer ingevroren kan worden?
-
dat schijnt niet zo goed te zijn. misschien kun je het al klaarmaken en dan nog een keer invriezen?