Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Lekker gezond => Topic gestart door: Georgientje op 08 januari 2006, 14:38:30
-
Een maaltijd is volgens het Amerikaanse National Cancer Institute pas echt gezond en gevarieerd te zijn als die vijf kleuren groente en fruit bevat: wit, blauw, rood, groen en oranjegeel. Door af te wisselen met kleur krijg je pas echt een evenwichtige voeding. Elke kleur heeft iets aparts zoals verschillende vitamines, mineralen en phytochemische stoffen. Let jij op variatie in kleur?
-
Aubergine? Pruim?
-
Ik heb net wit/groen (sla), tomaat(rood) en komkommer(groen) gegeten.
Ik vind veel kleuren wel lekker :)
Drie kleuren paprika in de roerbak :)
-
Aubergine, pruimen en druiven vind ik eerder paars dan blauw.
Ik ben het met je eens maar denk toch dat ze zulke groenten en fruit bedoelen. Ik ken immers geen groenten of fruitsoorten die echt blauw zien.
En ik ga me echt niet bezighouden met de kleur van mijn eten. Zoals altijd draait het hier om variatie maar het is volgens mij niet nodig om in elke maaltijd een perfect evenwicht na te streven.
(P.S.: Ik ben blij je terug te zien als actief deelnemer op dit forum.)
-
Ik let er ook niet echt op, de vitamines die ik al jaren slik hebben wel sinds kort 'Nutricolours', kleur- voedingscomplexen zeg maar.
Ik hoop met heel m'n hart dat dit de opvolger van Atkins gaat worden, eindelijk iets gezonds....
(Eens kijken of ik mijn schoonmoeder zover kan krijgen om Atkins hiervoor te laten vallen, het is immers stukken gezonder en daar in het Franse land zijn groenten en fruit in overvloed te krijgen)
-
Ik let wel op kleur op mijn bord, maar dan vanwege het plaatje dat het biedt ;D
-
Bosbessen zijn blauw, toch? Maar verder kan ik ook niet heel veel bedenken.
Ik let er niet echt op, maar ik weet ook niet of het nou per se nodig is om er op te letten. Maar het staat in elk geval wel vrolijk, al die kleurtjes :)
-
Aubergine, pruimen en druiven vind ik eerder paars dan blauw.
Vrouwen ::) Altijd miepen over de exacte tint. "Nee, dat is geen turquoise, dat is aqua" ::)
-
volgens het boekje van de essential organics nutri colors (een multivitamine die aan kleurtjes doet) gaat het om de componenten
rood (goed voor hart en bloedvaten)
geel/ oranje (gezonde bloeddruk)
groen (botten, tanden, zenuwstelsel, gezichtsvermogen)
blauw/paars (geheugen)
wit (cholesterolgehalte en het hart)
-
je moet sowieso veel variëren in je eten! maar je hoeft niet elke maaltijd alle kleuren van de regenboog op je bord.
-
Inderdaad het hoeft niet, maar ik denk dat het wel helpt om voldoende groenten en fruit op je bord te krijgen. Iets waar veel mensen toch moeite mee hebben.
-
Veel mensen eten niet alleen te weinig groenten en fruit, ze wisselen ook nog eens te weinig af. De kleuren blauw (aubergine) en wit (witlof) worden het minst geconsumeerd. Toch zijn ook blauwe en witte kleurpigmenten belangrijk voor de gezondheid; het gaat om het complete spectrum!
-
Toch zijn ook blauwe en witte kleurpigmenten belangrijk voor de gezondheid; het gaat om het complete spectrum!
Ik heb zo'n vermoeden dat het niet specifiek om de kleurpigmenten gaat, want dan zou je ook gewoon een halve liter (soja)-melk kunnen drinken en een slokje blauwe levensmiddelenkleurstof kunnen nemen
-
Het verhaal wil dat ieder kleurpigment een specifieke bijdrage aan de gezondheid levert. Blauw is goed voor het geheugen, wit voor het cholsesterolgehalte, rood voor het hart en ga zo maar door.
-
zijn er witte groenten die geen witlof of andere vieze koolsoort zijn? anders wordt het een treurig verhaal voor mijn hart en cholesterolgehalte :-\
-
zijn er witte groenten die geen witlof of andere vieze koolsoort zijn? anders wordt het een treurig verhaal voor mijn hart en cholesterolgehalte :-\
champignons
trouwens, ik reageer dan wel, maar geloof geen bal van die kleurentheorie hoor!
-
Ik kan ook niet zeggen dat ik direct in de theorie van kleurpigmenten geloof, m.i. is de hoeveelheid groente en fruit die met dit "dieet" geconsumeerd wordt de grootste gezondheidswinst.
Ik ben opgegroeid met essential organics vitamines, maar heb toch even overwogen om andere te kopen toen ze met die toegevoegde kleurpigmenten begonnen.
-
Dit is de website http://www.cancer.gov/ maar ik kan het rapport nog niet vinden of de aanbevelingen.
-
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fruits.html
Choose a variety of different fruits and vegetables. It's easy to get into a rut when it comes to the food you eat. Break out and try a wider variety - include dark-green, leafy vegetables; yellow, orange, and red fruits and vegetables; cooked tomatoes; and citrus fruits.
-
zijn er witte groenten die geen witlof of andere vieze koolsoort zijn?
asperges, rettich, witte bonen, taugé
Geen idee of dit onderzoek ergens op slaat, maar ik hoor er wel veel mensen over de laatste tijd.
Ik vind veel kleuren op mijn bord er in ieder geval heel leuk uit zien en alleen dáár word ik al gelukkig van ;)
-
ik geloof niet per se in een onwijze kleurentheorie ofzo hoor, maar het is wel aannemlijk dat je moet variëren in de soorten groente die je eet. dus peulvruchten, bladgroenten, koolsoorten, vruchtgroentes, en misschien is kleur dan een goede richtlijn ofzo. (mijn pa eet alleen doperwten en sperziebonen, lijkt me niet echt gezond.)
-
Als je nooit oranje (wortel) of wit (asperges) eet, krijg je nooit de vitamines e.d. binnen die daarin zitten. Hier zitten weer andere dingen in dan in groen (doperwten)...
-
Hmmm, ik ken dat wb de kleuren niet. Maar het staat wel saai als je aardappels met bloemkool eet ;) maar dat is meer iets als je kok bent om daar op teletten.
Ik let verder niet op kleur, eet zo gezond mogelijk.
-
Als je nooit oranje (wortel) of wit (asperges) eet, krijg je nooit de vitamines e.d. binnen die daarin zitten. Hier zitten weer andere dingen in dan in groen (doperwten)...
De meeste vitamines en mineralen zijn niet bepaald kleurgebonden hoor. Dit zou alleen opgaan voor die "kleurpigmenten".
-
caroteen, de oranje kleurstof van bijvoorbeeld wortels, is toch hetzelfde als vitamine A, of heb ik het nu helemaal mis??? dan kan dat toch ook het geval zijn bij de andere kleurstoffen???
-
Hiziki, dank voor de link, maar het was niet wat ik bedoelde, wel een hoop andere interessante dingen, zal 'm bij favorieten zetten.
Hoi Georgientje, ik geloof dat nog niemand welkom heeft gezegd, bij deze;
Welkom!
Je kunt jezelf eventueel voorstellen in café. (of je achternaam Verbaan is... ;D :puh2: )
Ik heb dus wel de organisatie gevonden die Georgientje in haar eerste post noemde, maar op hun website geen referentie aan/naar een dergelijk onderzoek danwel aanbeveling(ik moet zeggen dat ik nog niet superhard gezocht heb :-[ ).
Nu twijfel ik er niet aan dat het goed is om groenten te eten, maar ik zou wel graag de bron hiervan zien.
Dienen álle kleuren tíjdens één maaltijd gegeten te worden?
Zou de "gezonde factor" liggen in de kleuren (nee), de combinatie van kleuren (nee), de voedingsstoffen die kunnen worden aangetroffen bij die kleuren groente (misschien) of de bulk(vitamines, vezels) die je moet eten aan groente om "5 kleuren" binnen te krijgen (waarschijnlijk)?
Beta-caroteen is een voorstadium van vitamine A en zorgt idd voor de oranje kleur van worteltjes. Je lichaam zet het naar behoefte om in vitamine A en je kunt er itt de échte vitamine niet te veel van binnen krijgen. Een reden waarom zwangere vrouwen wordt afgeraden om lever te eten (yuck!) en op te letten met multi-vitamines.
Lycopene (sp?) zou zijn goed tegen bepaalde soorten kankers. Het zit oa in tomaten en kleurt die rood. Alhoewel je volgens sommige onderzoeken beter ketchup dan rauwe tomaat zou moeten eten om het te kunnen verwerken.
Vele andere groenten zijn ook rood/geel/oranje/wit/blauw of pimpelpaars met een geel randje gekleurd, ware het niet dat we dat niet zien[/] door de aanwezigheid van chlorofyl, een stofje mede verantwoordelijk voor het leven zoals wij dat kennen en dat bladeren groen kleurt. Ik weet niet wat het met ons zou moeten doen. Hmm. ;)
Ik denk dus dat variatie goed is, dat dát niet hoeft binnen één maaltijd en dat het niet de kleuren an sich zijn, maar dat het slechts een richtlijn is om naar te eten.
-
Plient eet trouwens een oranje mandarijntje. :yummie:
-
Volgens mij gaat dat helemaal niet op, want in worteltjes zit inderdaad heel veel vitamine A, maar in broccoli zit ook nog best wat. En in een sinaasappel zit geen vitamine A. Dus is wat vitamine A betreft, de wortel niet uitwisselbaar met de sinaasappel.