Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Babske op 05 januari 2006, 12:33:33
-
Ik ben sinds kort overgestapt op vegetarisch eten. Nu wilde ik voor vanavond voor mijn visite roti koken en ik kocht zo'n pak van Knorr. Ik heb als vervanger voor de kipfilet zo'n blok tofu gekocht....is dat eigenlijk wel de goede vervanging? Of zouden jullie iets anders aanbevelen?
-
Ik heb wel eens hetzelfde probleem gehad (maar dan met Tandoori) en toen werd me uitgelegd dat tofu een uitstekende vervanger is voor kip. En ondanks dat ik het kookte vonden mensen het toch lekker (of ze deden in ieder geval alsof).
-
ik vind quornstukjes ook erg lekker in dingen waar volgens pakjes kip in gaat.
-
Je hebt ook voorgemarineerde stukjes tofu en dat is misschien voor een volgende keer nog makkelijker. Laat de tofu in elk geval lang marineren.
Ik eet roti altijd met aardappel, kerriesaus, kouseband en ei, en zonder tofu dus, maar ik maak het ook niet met een Knorr pak en als je zo'n pak hebt wil je natuurlijk een duidelijke kipvervanger.
-
Bedankt voor de reacties....ik ga die boel zo maar vast marineren dan ;D
-
De Suri gooit er ook wel gemarineerde tempeh in. Bij mij wordt dat helaas altijd een zompige bende.
-
Het is dus geslaagd zowel mijn ouders als ik vonden het lekker met de Tofu, de tofu heeft wel een halve dag in de marinade gelegen. ;)
-
mijn surinaamse huisgenootje maakte altijd vegetarische roti, met ei erbij, eerst koken, dan pellen en dan frituren zodat er een lekker korstje aan komt!
die pakken van knorr zijn trouwens een aanfluiting, als je ooit echte roti hebt gegeten is het echt niks!
-
Vegetarische roti van de surinaamse afhaal ken ik alleen met dahlsaus ipv kerrie, met inderdaad zo'n gefrituurd eitje.
-
mijn surinaamse huisgenootje maakte altijd vegetarische roti, met ei erbij, eerst koken, dan pellen en dan frituren zodat er een lekker korstje aan komt!
die pakken van knorr zijn trouwens een aanfluiting, als je ooit echte roti hebt gegeten is het echt niks!
Ik heb ooit "echte" roti van de surinamer gegeten en echt ik vond dat een aanfluiting in vergelijking met die pakken van knorr. Ennuh ik eet ook geen eieren.
-
Ik heb ooit "echte" roti van de surinamer gegeten en echt ik vond dat een aanfluiting in vergelijking met die pakken van knorr.
Waar moet het heen met deze wereld :P ;)
-
Ik heb ooit "echte" roti van de surinamer gegeten en echt ik vond dat een aanfluiting in vergelijking met die pakken van knorr.
:heehee:
-
Tja ik vond het gewoon echt goor. 't kan ook aan de surinamer liggen natuurlijk. Maar het was gewoon niet te vreten. :-\
-
wat is roti eigenlijk? Want ik dacht dat roti vlees was eigenlijk...
-
Roti is een soort wrap maar dan op z'n surinaams (http://nl.wikipedia.org/wiki/Roti_(gerecht))
-
Tja ik vond het gewoon echt goor. 't kan ook aan de surinamer liggen natuurlijk. Maar het was gewoon niet te vreten. :-\
Dan is niet een kwestie van kunnen, dat is een kwestie van bijna zeker weten. Mijn ervaring is dat er geen een Surinamer is die het op dezelfde manier maakt als een andere Surinamer. We hebben nu een adresje waar ze er bijvoorbeeld kikkererwten en - als je niet oppast - loeihete spinazie inknikkeren.
-
Roti vind ik zelf het lekkerst als je bij de toko verse roti haalt. Sperzieboontjes, Quorn en Kikkererwten flink ruiden met garam massala (ook bij de toko verkrijgbaar), flinke scheut groentebouillon om het een beetje smeuiig te maken, een eitje erbij en klaar! Erg lekker, die Roti van Knorr kun je eigenlijk geen roti noemen...
-
nee, de roti van knorr is gewoon een standaar tortillawrap ding. ik was nogal teleurgesteld toen ik dat kocht want het ging me om de roti, die vulling is makkelijk om zelf te maken!
-
De allerlekkerste roti verkopen ze bij de Moksi in Den Haag. Ik woon in Belgie dus dat zegt wat! :O
Als mijn vriend daar in de regio moet zijn voor zijn werk neemt ie altijd 2 bakken mee en die avond is het feest, 1tje gaat met smaak op en de ander vriezen we in voor als we heimwee krijgen.
Ze doen er heel veel groenten (kousenband, kool, tauge etc) en supersmakelijke tempé en tofu bij. Wat dat betreft mag ik maar 1 aanmerking geven..... meeeeeeeeeeeeeeer tempé!
Zeker een omweg waard!
-
oja... en als je zo'n roti zou invriezen..... haal het ei er uit want ingevroren ei is echt viezzzz
-
tempe vind ik beter werken bij roti.
je kunt van die surinaamse potten marinade kopen, ik gebruik altijd de kouseband marinade... aanvullen met wat limoensap en water.
eerst de tempe (ongemarineerd) krokant bakkenm uit laten lekker en dan in een badje van marinade in een klein pannetje op laag vuur zetten.
persoonlijk vind ik het lekker om daar dan wat rozijnen en/of pijnboompitten bij te gooien..... het moet een vochtige zooitje blijven.
petjel is ook erg lekker on combi met rotti.
doe ik meestal met indonesische aanmak petjel (pittige pinda saus) over wat gestoomde spitskool.
trouwens die donkere curry saus die meestal bij dat aardappel/kouseband(of spercibonen) gerecht zit, kan je erg goed benaderen met pataks milde curry pasta, dat is prijziger dan poeder curry, maar met die poeder heb ik nog nooit de roti zoals ik het van een surinamer eet goed kunnen benaderen. En ja het was surinaams curry poeder.
Bij toko Sin Fa in Tilburg hebben ze in ieder geval roti vellen die niet af doen voor de roti vellen van surinaamse eethuisjes, ik maak me sterk dat het dezelfde zijn.
happy huntin'
-
trouwens die donkere curry saus die meestal bij dat aardappel/kouseband(of spercibonen) gerecht zit, kan je erg goed benaderen met pataks milde curry pasta, dat is prijziger dan poeder curry, maar met die poeder heb ik nog nooit de roti zoals ik het van een surinamer eet goed kunnen benaderen.
Oh dat ga ik ook eens proberen.
-
rotivellen zijn stiekem heel makkelijk en lekker zelf te maken! mij is altijd verteld dat het heel moeilijk was, maar dat is vast een complot van surinamers om ons onwetend en afhankelijk te houden ;)
je kookt aardappels, stampt ze, maakt ze goed op smaak met peper en zout (voor de echte roti-smaal: madame jeanette pepers), en maakt er kleine balletjes van.
intussen maak je een deegje van meel en water: begin met de helft van het meel (ongeveer 50 gr per roti) en doe er water bij tot het bijna zo dun is als pannekoekendeeg, dan de rest van het meel erbij (lang leve de mixer met deeghaken) zodat je een redelijk stevig deeg krijgt (dat heel plakkerig is). maak hier ook balletjes van (een balletje per roti dus). maak nu een kuiltje in een balletje deeg, doe hier het (kleinere) balletje aardappelpuree in, maak het deegballetje weer dicht en rol voorzichtig uit (op een werkblad met heel veel bloem, anders krijg je het er nooit meer af). dan een beetje boter warm maken in een koekepan, roti erin, snel omdraaien, boter op de roti, weer omdraaien en boter op de andere kant, en dan bakken tot het er goudbruin en smikkelbaar uitziet.
het meeste werk is het nog om daarna je keuken weer schoon te krijgen!
-
Roti komt uit Noord-India.
Je hebt verschillende soorten: alubhari (gevuld met aardappelen), dahlbhari (gevuld met gele erwten), chapati (van volkorenmeel), pratha (met roomboter), sada (ongevuld), puri (gefrituurd).
Zelf eet ik roti het liefst met aardappel in kerrie, met groente erbij. Ook is het lekker met (surinaamse) bladgroentes, kouseband of pompoen.
-
maak hier ook balletjes van (een balletje per roti dus). maak nu een kuiltje in een balletje deeg, doe hier het (kleinere) balletje aardappelpuree in, maak het deegballetje weer dicht en rol voorzichtig uit (op een werkblad met heel veel bloem, anders krijg je het er nooit meer af).
ik doe twee kleine bolletjes per roti, eerst een beetje uitgooien tot handformaat, schepje aardappelpuree (met veel meer kruiden, maar ik heb het van een pakistaanse geleerd) erop, goed aanduwen, weer een beetje gooien zodat de aardappelpuree goed verdeeld wordt, en dan uitrollen op de flink bestoven achterkant van een houten broodbord.
-
ja, iedereen heeft z'n eigen recept, dat van mij was ook alweer een variatie op hoe ik het geleerd heb :)
kabir, excuses voor mijn onwetendheid, ik heb het van een surinaamse geleerd en heb roti ook alleen in surinaamse (of indische) winkels gezien, dus vandaar.
-
kabir, excuses voor mijn onwetendheid, ik heb het van een surinaamse geleerd en heb roti ook alleen in surinaamse (of indische) winkels gezien, dus vandaar.
Geen probleem, ik heb zelf ook surinaamse ouders. ;)
-
maarin Suriname vind je toch heel veel Indiase en Pakistaanse invloeden ofzo?
-
Ja, dat klopt. Een groot deel van de bevolking is hindoestaans. Wij zijn dat ook.
Een paar jaar terug was er een commercial van knorr op televisie over Surinaamse Roti. Er zijn (surinaamse) hindoes geweest die hiertegen hebben geprotesteerd, omdat het eigenlijk een Indiaas gerecht is. ;D
-
De Suri gooit er ook wel gemarineerde tempeh in. Bij mij wordt dat helaas altijd een zompige bende.
Wat ik wel eens gedaan heb om tempeh te bereiden, en wat ik de enige manier vind waarop tempeh acceptabel wordt, is door het te marineren (flink lang, en je kan het inderdaad in van die kantenklare surinaamse marinades doen) en dan een kwartiertje in de oven op 180 graden.
-
Een paar jaar terug was er een commercial van knorr op televisie over Surinaamse Roti. Er zijn (surinaamse) hindoes geweest die hiertegen hebben geprotesteerd, omdat het eigenlijk een Indiaas gerecht is. ;D
Roti is in India de naam voor (plat) brood, meen ik. Dat is met de Indiers geexporteerd naar suriname, maar omdat dat een rijstland is en geen broodland (in tegenstelling tot noordelijk India) is het daar dus alleen nog maar het gerecht in plat brood.
-
In de oven! Interessant. Calimero's recept (ergens op deze pagina (http://www.vegatopia.com/kerst2005/kerstarchief_vanaf99.php?subaction=showfull&id=1129742768&archive=&start_from=&ucat=13&)) is ook wel lekker, ipv een blok santen neem ik alleen dikke kokosmelk.