Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Laurita_27 op 25 november 2005, 16:22:51
-
Wie o wie heeft er lekkere vegetarische sushi recepten?
En wie weet waar ik vegetarische vis vervangers kan vinden. Heeft elke toko die en is het daar bekend?
-
Wie o wie heeft er lekkere vegetarische sushi recepten?
En wie weet waar ik vegetarische vis vervangers kan vinden. Heeft elke toko die en is het daar bekend?
Ik heb een keer een handig kookboek gekocht (ergens in de ramsj ofzo, voor ongeveer 5 euro) getiteld: Vegetarische Sushi (uitgeverij de Lantaarn, ISBN 9054261722). Daar staat in hoe je stap voor stap sushi moet maken en recepten. Misschien kun je daar naar op zoek gaan?
Heb je al ervaring met het maken van sushi?
De eerste keer heb ik wel wat recepten uit het boek gemaakt, maar later ben ik gewoon zelf wat gaan bedenken. Erg lekker in sushi is iig avocado met wassabi.
En bij de toko kun je natuurlijk lekkere ingemaakte groenten kopen (gember e.d.).
Als je wilt kan ik wel wat recepten posten uit het boek.
-
Ik heb ook wel recepten maar het zijn lange lappen tekst.
Weet je al hoe je sushi moet maken of wil je daar ook ideeen voor.
Mijn favoriete vulling is ingelegde gember met (Japanse) mayonaise en waterkers. Komkommer-sushi is ook heel lekker.
Ipv met rijst kun je ook miehoen als vulling gebruiken.
Vegetarische vis is te koop bij natuurwinkels en Toko's maar is denk ik niet echt geschikt om in sushi te verwerken omdat het heel erg afwijkt van de vis die in vis-sushi wordt gebruikt.
-
Geroosterd sesamzaad en wortel is ook lekker als vulling.
Omelet.
En koop bij de toko tofuzakjes, die zijn ook lekker als sushi, met wat bosui bij de rijst.
-
Nu heb ik zin in sushi :(
:heehee: ik ook!
-
Wie o wie heeft er lekkere vegetarische sushi recepten?
En wie weet waar ik vegetarische vis vervangers kan vinden. Heeft elke toko die en is het daar bekend?
Ik heb een keer een handig kookboek gekocht (ergens in de ramsj ofzo, voor ongeveer 5 euro) getiteld: Vegetarische Sushi (uitgeverij de Lantaarn, ISBN 9054261722). Daar staat in hoe je stap voor stap sushi moet maken en recepten. Misschien kun je daar naar op zoek gaan?
Heb je al ervaring met het maken van sushi?
De eerste keer heb ik wel wat recepten uit het boek gemaakt, maar later ben ik gewoon zelf wat gaan bedenken. Erg lekker in sushi is iig avocado met wassabi.
En bij de toko kun je natuurlijk lekkere ingemaakte groenten kopen (gember e.d.).
Als je wilt kan ik wel wat recepten posten uit het boek.
Dat boek had ik ook op Bruna.nl zien staan. Lijkt me wel wat. Ik zal het op mijn sinterklaas/kerst/verjaardag verlanglijstje zetten :D
Ik heb wel een paar x sushi gemaakt, dus de techniek lukt wel aardig. Ik vind de ingrediënten alleen zo moeilijk. Ook heb ik soms nori vellen die wel héél erg zeewierderig smaken. Hebben jullie nog een bepaald merk die goed smaakt?
-
Ik heb juist altijd te veel soorten vulling :-\..
Ik heb ook dat vega sushi kookboek, en ik maak meestal vullingen zoals:
- japanse omelet
- avocado met gemarineerde tofureepjes
- shitake
- komkommer met sesamzaadjes
Lekker erbij is inderdaad ingemaakte gember en wasabi en japanse sojasaus. En natuurlijk een plons Sake er bij ;)
-
Ik heb wel een paar x sushi gemaakt, dus de techniek lukt wel aardig. Ik vind de ingrediënten alleen zo moeilijk. Ook heb ik soms nori vellen die wel héél erg zeewierderig smaken. Hebben jullie nog een bepaald merk die goed smaakt?
Die uit de natuurwinkel smaken zeewierderiger dan die van de toko is mijn ervaring.
-
Ik gooi ingemaakte gember altijd door de sushi, 'mag' officieel niet maar ik vind het jummie.
-
Wie o wie heeft er lekkere vegetarische sushi recepten?
En wie weet waar ik vegetarische vis vervangers kan vinden. Heeft elke toko die en is het daar bekend?
Ik heb een keer een handig kookboek gekocht (ergens in de ramsj ofzo, voor ongeveer 5 euro) getiteld: Vegetarische Sushi (uitgeverij de Lantaarn, ISBN 9054261722). Daar staat in hoe je stap voor stap sushi moet maken en recepten. Misschien kun je daar naar op zoek gaan?
Heb je al ervaring met het maken van sushi?
De eerste keer heb ik wel wat recepten uit het boek gemaakt, maar later ben ik gewoon zelf wat gaan bedenken. Erg lekker in sushi is iig avocado met wassabi.
En bij de toko kun je natuurlijk lekkere ingemaakte groenten kopen (gember e.d.).
Als je wilt kan ik wel wat recepten posten uit het boek.
Dat boek had ik ook op Bruna.nl zien staan. Lijkt me wel wat. Ik zal het op mijn sinterklaas/kerst/verjaardag verlanglijstje zetten :D
Ik zag net dat het boek niet leverbaar is, want in herdruk. Heeft er iemand nog een alternatieve titel?
-
Ik zag net dat het boek niet leverbaar is, want in herdruk. Heeft er iemand nog een alternatieve titel?
Ik heb er 2: 1 is niet goed, die in herdruk is is juist wel heel okee. Ja daar ben je natuurlijk niet echt mee geholpen :-\ Hebben ze hem niet bij de Slegte?
Ik heb wel zelf een keer een sushihandleiding geschreven, misschien dat ik die ergens eens online kan neerzetten (niet dat je daar zo veel aan hebt als dat boek dat in herdruk is, maar het is in ieder geval iets).
-
Woensdag vier ik een klein eetfeestje en wil ik sushi maken voor op het buffet. Ik heb woensdag geen tijd om het te maken, en wil het dus eigenlijk dinsdagavond al maken. Blijft het goed (in de koelkast)?
Ik kan natuurlijk ook wel iets anders maken, maar ik heb (dankzij deze draad :heehee:) weer zo'n zin om sushi te maken. En het staat leuk op het buffet :chef:
-
Blijft het goed (in de koelkast)?
Het droogt uit en wordt echt vies :( Sushi moet je vers eten.
-
Nouja, ik vind het na één dagje in de koelkast meestal nog wel acceptabel. Maar voor een feestje zou ik inderdaad voor de verse variant gaan, smaakt een stuk beter.
-
Woensdag vier ik een klein eetfeestje en wil ik sushi maken voor op het buffet. Ik heb woensdag geen tijd om het te maken, en wil het dus eigenlijk dinsdagavond al maken. Blijft het goed (in de koelkast)?
Ik kan natuurlijk ook wel iets anders maken, maar ik heb (dankzij deze draad :heehee:) weer zo'n zin om sushi te maken. En het staat leuk op het buffet :chef:
Ik zou het maken terwijl je gasten erbij zijn. Mensen vinden het vaak heel erg leuk om te zien hoe dat gaat. En als je al je ingrediënten wel al klaar hebt staan kost het rollen je maar een paar minuutjes werk.
-
Oe daar zou ik nou heel zenuwachtig van worden.
-
Ik ook...
ik heb inmiddels wat anders bedacht!
-
Ik heb bij de Xenos een pakje norivellen gekocht. Ik ga het weer eens proberen. Ook heb ik mihoen gekocht. Wie wil een lekkere vulling voor mij verzinnen met de volgende ingrediënten:
- mihoen
- rijst
- omelet
- komkommer
- tofureepjes
- avocado
-
hoi hier komt de suzie ..... eet smakkelijk
http://www.flickr.com/photos/quintanaroo/66486203/
-
Het ziet er allemaal heerlijk uit...maar wat zit er precies in??
Leuke log trouwens, ken je dat meisje ook? Omdat het Amerikaans is.
-
nee, zomaar de foto's kijken
Als er word uitgenodig voor feestje of party, maakte ik had vaak veg. susie, want het is zo makkelijk om overal mee te nemen, zodra je bij hun aankom, hoeft je nog alleen maar in gelijk stukken snijden en dan opdienen.
- wortel reepjes
- rode paprika's
- radzit reepjes
- bleekselderij reepjes of komkomer reepjes
- gebakken tahu reepjes ( gebakken tahu gekookt met sojasaus, sesam olie, zout, peper, verse gember, laten afkoelen en dan in reepjes snijden)
- Pandan rijst of zilverrijst ligt het aan wat ik aan wat ik zin in had
hihihi....tijdens susie rollen strooide ik ook een laagje fijn gemalen gerooster pinda's en gebakken sesamzaad , oh ja ... soms een laagje veg. mayonaise
succes
Fruiten susie
http://www.flickr.com/photos/ultrateg/41757252/in/pool-tooprettytoeat/
-
Ik zag net dat het boek niet leverbaar is, want in herdruk. Heeft er iemand nog een alternatieve titel?
Gisteren heb ik 'm gekocht bij de Bruna in Nijmegen, er stonden nog een aantal exemplaren dus als je 'm graag wilt hebben en niet op de herdruk wilt wachten wil ik 'm ook wel naar je opsturen.
Ik denk dat ik komend weekend maar eens wat ga proberen als ik bij de toko ben geweest. Het ziet er erg lekker uit allemaal. :vork:
-
Dat is aardig van je! :D
Ik heb 'm op m'n verlanglijstje voor m'n verjaardag staan, maar misschien dat het voor degene die hem wil kopen wel wat lastig is als ie niet meer leverbaar is. Ik denk er ff over na en dan laat ik het je snel weten!
Thanx!
-
heeft vegetarische vis bij de toko een speciale naam? ik heb er al eens naar gevraagd, maar ze hadden geen idee waar ik het over had.
-
Rolletje (of vierkant) maken met kiwi was ook heel lekker.
vond het recept hier (http://www.zespri.com/moreinfo/zgreen4.asp?zmoreinfoid=4&zmoreinfo2id=4008)
na doorgelinkt te zijn vanaf hier (http://www.sushilinks.com/index.html)
(links zijn wel in het Engels)
Edit:
Nooit problemen gehad met een dag van te voren maken, rolletjes gelijk na het maken in huishoudfolie rollen en in een afsluitbare doos doen en in de koelkast zetten (folie is ervoor om te zorgen dat de norivellen van de verschillende rollen niet aan elkaar gaan plakken (op deze manier kan je ze ook nog eens makkelijk meenemen)
-
Bij de toko kun je ook ingelegde rettich krijgen (is meestal geel gekleurd). Het stinkt echt onwijs erg als je de verpakking openmaakt, maar het is wèl lekker in je vega-sushi.
Komkommer vond ik vaak te knapperig om goed te verwerken tot ik een ideetje uit de indonesiese keuken toepaste: Als je de rijstazijn en de suiker aan het verwarmen bent (om de rijst op smaak en plakkerig te krijgen) haal ik het van het vuur als het net aan de kook is geweest. Ondertussen snijdt ik dikke reepjes komkommer. Die leg ik dan een tijdje in het azijn-suikermengsel. De komkommer wordt dan wat smaakvoller en zachter (bijt een stuk lekkerder weg).
Niet laten meekoken want dan verliest ie zn mooie groene kleur!
Wat ook lekker is in sushi: reepjes geroosterde paprika met reepjes lenteui.
(als je heeeeeel handig bent kun je geroosterde paprika ook gebruiken ipv Nori-vellen... ziet er heel sjiek uit zo'n rode sushi!)
-
Bij de toko kun je ook ingelegde rettich krijgen (is meestal geel gekleurd). Het stinkt echt onwijs erg als je de verpakking openmaakt, maar het is wèl lekker in je vega-sushi.
Uit het vuistje ook yummie
Die ik heb stinkt niet trouwens.
-
ik heb twee verschillende merken geprobeerd en die stonken echt verschrikkelijk.... ben wel benieuwd welke jij gebruikt want ik vind het wel lekker maar dan liever met een aangenaam geurtje :)
-
Van de Natuurwinkel. Vast van Manna of zo. Het zit in een potje (ik heb over gedaan van het zakje uit een eigen potje) dus ik kan het niet opzoeken.
-
Ik heb vandaag voor het eerst sushi gemaakt :). Erg leuk en goed gelukt, alleen het smaakt nogal naar zeewier.... :( (of ik houd niet van nori). Ik heb de Blue Dragon vellen van de AH gebruikt, weet iemand minder zeewierderige vellen?
-
Zonder nori zijn ze errug lekker trouwens en het ziet er mooi uit :yummie: !
-
Toko's hebben soms wortelpapier en spinaziepapier dat geschikt is voor de sushi ipv norivellen. Verder kun je daar ook tofuzakjes komen om sushi in te doen.
-
Dank je voor de tip, ik hoop dat ze dat in Groningen ook hebben :). De rijst was volgens mij ook te zoet, maar wel qua consistentie wel erg goed gelukt (zeker voor een eerste keer ). Ik had zelf al bedacht om er maar hele dunne komkommerplakjes omheen te doen en de rijst eventueel in bouillon te koken, al is het dan geen sushi meer.... :-\
-
Heeft iemand ervaring met het zelf maken van Sushi? Gisteren heb ik deze gegeten (met komkommer en paprika ipv vis) en ze waren erg lekker, maar duur! Zelf maken lijkt me veel goedkoper. En hoe maak je er zo'n lekker sausje bij?
Bedankt voor de tips!
-
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=10850;start=0) is de sushidraad. Wat voor sausje bedoel je want er zijn meerdere sauzen.
-
Zelf maken lijkt me veel goedkoper.
Nah, dat hoeft niet. Toevallig vandaag Su, Wasabi, Pickled ginger, Japanse sojasaus, Japanse rijst en nog wat rijstkoekjes erbij gekocht en ik was een eurootje of twintig kwijt... En dan heb ik verdorie nog niet eens norivellen en fatsoenlijke vulling!
-
Vorige keer in een Chinees winkeltje norivellen, Japanse rijst, gember en wasabi gekocht en dat viel toch goed mee van prijs hoor. In sommige supermarkten vind je ook alles voor sushi, maar dan is het veel duurder.
Nog een site met heldere uitleg over hoe sushi te maken: http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm (http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm)
-
Ik heb dat boek voor mijn verjaardag gekregen en ik doe er eigenlijk helemaal niks mee dusssss......
-
Nog een site met heldere uitleg over hoe sushi te maken: http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm (http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm)
En anders is er ook nog altijd deze site! (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_keukens.php?subaction=showfull&id=1144530724&archive=&start_from=&ucat=37&) ;-)
-
ik zit precies met hetzelfde probleem.ik wil zoo graag vega-sushi maken :)
jammer dat dat boek vegetarische sushi niet leverbaar is,ik ben er al heel lang naar opzoek.
ik heb een x sushi met sesamzaadjes gegeten,was erg lekker ::)
xxx
-
Nog een site met heldere uitleg over hoe sushi te maken: http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm (http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm)
En anders is er ook nog altijd deze site! (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_keukens.php?subaction=showfull&id=1144530724&archive=&start_from=&ucat=37&) ;-)
De link aangeklikt en de lijst een naam ontdekt die ik niet kende. Wat is wasabipasta.
Prima uitleg anders.
-
Nog een site met heldere uitleg over hoe sushi te maken: http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm (http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm)
En anders is er ook nog altijd deze site! (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_keukens.php?subaction=showfull&id=1144530724&archive=&start_from=&ucat=37&) ;-)
De link aangeklikt en de lijst een naam ontdekt die ik niet kende. Wat is wasabipasta.
Prima uitleg anders.
Wasabi is heel heet spul, gemaakt van mierikswortel. Met mate gebruiken dus :)
-
Wat is wasabipasta.
Wasabi is een groene, enorm scherpe substantie. Het wordt wel eens japanse mosterd genoemd maar het is dat helemaal niet.
Mocht je ooit eens in een beter gesorteerde toko komen dan moet je zeker eens wasabi-pinda's kopen. Niet op sabbelen.
-
Wat is wasabipasta.
Wasabi is een groene, enorm scherpe substantie. Het wordt wel eens japanse mosterd genoemd maar het is dat helemaal niet.
Mocht je ooit eens in een beter gesorteerde toko komen dan moet je zeker eens wasabi-pinda's kopen. Niet op sabbelen.
de Plus heeft ook wasabi-pinda's :)
-
wasabi pinda's? ??? klinkt apart
-
Nog een site met heldere uitleg over hoe sushi te maken: http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm (http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm)
En anders is er ook nog altijd deze site! (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_keukens.php?subaction=showfull&id=1144530724&archive=&start_from=&ucat=37&) ;-)
De link aangeklikt en de lijst een naam ontdekt die ik niet kende. Wat is wasabipasta.
Prima uitleg anders.
Oh da's een goeie, het is hier inmiddels al uitgelegd, maar ik zal in t stukje ook nog ff zetten wat wasabi is want dat zullen wel meer mensen niet weten.
-
wasabi pinda's? ??? klinkt apart
zoals borrelnootjes maar dan groen.
hmm, ik heb nu ineens zo'n trek in wasabi......
-
Nog een site met heldere uitleg over hoe sushi te maken: http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm (http://www.uchiyama.nl/ngjapkeukensushi.htm)
En anders is er ook nog altijd deze site! (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_keukens.php?subaction=showfull&id=1144530724&archive=&start_from=&ucat=37&) ;-)
De link aangeklikt en de lijst een naam ontdekt die ik niet kende. Wat is wasabipasta.
Prima uitleg anders.
Oh da's een goeie, het is hier inmiddels al uitgelegd, maar ik zal in t stukje ook nog ff zetten wat wasabi is want dat zullen wel meer mensen niet weten.
Mooi met die waarschuwing nu!
-
wasabi pinda's? ??? klinkt apart
zoals borrelnootjes maar dan groen.
hmm, ik heb nu ineens zo'n trek in wasabi......
nu heb ik trek in borrelnootjes ::)
-
Mmmm , die sushi lijkt me ook wel heel lekker. Mijn oma heeft mierikswortel staan en daar maak ik sausjes mee, heel lekker.
Jullie zijn wel altijd bezig van nedelandse winkels. In Belgie is er niet zoveel keus vrees ik.
-
Jullie zijn wel altijd bezig van nedelandse winkels. In Belgie is er niet zoveel keus vrees ik.
Grappig. Ik ben een Belg die aan de verkeerde kant van de grens woont ( ;)) en ik kan nooit wachten tot ik weer eens een weekendje naar huis ga om goed in te slaan met alles wat ik hier niet kan krijgen. :)
-
In Belgie is er niet zoveel keus vrees ik.
In de meeste steden vind je wel Aziatische winkeltjes. En het assortiment van Delhaize is ook redelijk uitgebreid.
-
Aha, dus in delhaize moet ik zijn .
Nu zal het beter lukken denk ik.
In colruyt vind je nie veel he.
Gaan jullie soms ook naar bioplanet?
-
Een vriendin van me gaat vandaag vegan sushi voor me maken. Ze heeft ooit zo'n workshop gedaan (voor algemene sushi trouwens).
-
Ik wil morgen sushi gaan maken, maar ik heb geen rijstazijn, kon ik niet vinden (in de bio-winkel, ze hadden ook geen wasabi...)
Is dat echt nodig die rijstazijn? Ik heb het nooit eerder gemaakt maar ik begrijp dat je het gebruikt om de rijst de juiste 'klefheid' te geven. Kan je het ergens door vervangen of weglaten?
Mijn plan was om 2 soorten te maken
- komkommer en gember met sesamzaadjes (geroosterd)
- shiitake in teri-yakisaus met paprika
- ik wil wat verse gember door de rijst doen (geraspt)
-
Ik denk dat je ook wel gewone azijn kan gebruiken. De juiste kleverigheid krijg je vanzelf wel, misschien is het eerder voor de smaak, weet het ook niet juist. En ik heb vorige keer mosterd ipv wasabi gebruikt, is niet hetzelfde maar het was ook wel lekker.
-
De azijn gebruik je vooral voor de smaak en een beetje om te zorgen dat de sushirijst niet te klef wordt. Een klein beetje gewone azijn kan ook wel, maar dan natuurlijk wel lichtgekleurde, niet donkere.
Belangrijk is dat je de rijst direct gebruikt als ie bijna helemaal afgekoeld is, dus niet te warm maar zeker niet te koud.
Je combi's klinken erg lekker. Ik zou zelf de gember op een paar rollen doen en niet door alle rijst, maar da's een kwestie van smaak. Een beetje mayo in een van de rollen is ook lekker.
-
Dank voor jullie antwoorden. Ik ben erg blij dat azijn toch niet echt een heel erg onmisbaar ingredient is, ik heb namelijk alleen rode wijnazijn met kaapse vruchten en balsamicoazijn in huis, geen goede sushi-azijn lijkt me ;)
Over die gember door de rijst twijfel ik inderdaad nog, ik wou het doen om de rijst wat meer smaak te geven (wat dus eigenlijk met azijn moet blijkbaar) maar het is misschien een beetje te overheersend.
-
In Japan wordt in plaats van azijn ook wel citroen gebruikt, omdat niet iedereen van azijn houdt.
In de toko verkopen ze vaak ook ingemaakte gember, dat een rozige kleur heeft. Zoals hier al eerder geschreven werd over de indonesische keuken, wordt ook in Japan azijn met suiker gebruikt. Ongeveer 1 kopje azijn met 1 el bruine suiker en dan de gemberschijfjes (of in z'n geheel) er een paar dagen in laten weken. De gember is dan ook niet meer zo sterk van smaak.
tips voor vulling:
* kikurage, een soort paddestoel
* pompoen: even stomen, daarna fijnprakken
Indien er veel gasten zijn, wordt in Japan sushi ook wel eens in een grote (oven)schaal gemaakt. De rijst wordt vermengd met sesamzaad, suiker, zout en azijn. De mix gaat in de schaal en nadat het een beetje is ingetrokken worden er vervolgens reepjes nori overheen gestrooid.
Om de rijst kleverig te maken, gebruiken ze in Japan een speciale rijstkook pan (ricecooker). Door een beetje meer water te gebruiken en het vervolgens een tijdje warm te houden in de pan wordt de rijst kleveriger. Je kunt het gerust een dagje warm houden en met bruine rijst zelfs enkele dagen.
-
Nou de sushi was best een succes!
Mn vriend had onverwacht toch nog wasabi en rijstazijn gekocht, dat was erg fijn! Het rollen ging wel oke, alleen in 2 rollen had ik iets teveel vulling gestopt dus die gingen niet dicht, die zagen er dus niet uit maar waren wel lekker!
Ik vond het alleen niet heel supervullend, ik maakte in totaal vier rollen, elk van een half nori-vel voor twee personen.
Maar het was gewoon erg lekker!
-
:D
-
Hoe groot moet het nori-velletje zijn voor norimaki (gewone rolletjes)?
Als het te groot is, dan heb je toch niet alleen aan de buitenkant norivel zitten, maar ook binnenin?
-
Hoe groot moet het nori-velletje zijn voor norimaki (gewone rolletjes)?
Als het te groot is, dan heb je toch niet alleen aan de buitenkant norivel zitten, maar ook binnenin?
Het standaardformaat dat je in supermarkt of toko vindt. En nee, is enkel aan de buitenkant, misschien gebruik je de verkeerde techniek?
Is op internet wel te vinden.
-
Hoe groot moet het nori-velletje zijn voor norimaki (gewone rolletjes)?
Als het te groot is, dan heb je toch niet alleen aan de buitenkant norivel zitten, maar ook binnenin?
Het standaardformaat dat je in supermarkt of toko vindt. En nee, is enkel aan de buitenkant, misschien gebruik je de verkeerde techniek?
Is op internet wel te vinden.
Ik heb het nog nooit gemaakt, maar wil het vandaag gaan doen :cheer:
-
Nou, veel plezier en succes dan! De links eerder in dit topic geven wel goede instructies, of google gewoon eens op 'zelf sushi maken' ofzo.
-
Nou, de sushi was geen succes ;D.
Mijn moeder bleek aan een levertraantrauma te lijden, waardoor zij maar 1 norimaki heeft gehad. Van de geur ging zij al bijna over haar nek. Persoonlijk ben ik ook niet zo dol op het vissmaakje ervan.
Ik heb 1 versie gemaakt waarin ik de nori heb vervangen door omelet en die was wel heel lekker. Ik had er verder nog mayo, wasabi, komkommer en tuinkers door gedaan.
Het rollen ging trouwens wel goed!
-
Ik had voor op het lopend buffet met Oud en Nieuw sushi gemaakt, en die is erg goed ontvangen (en helemaal opgegeten :D) Met dank aan de Vegatopia kookworkshop die ik ooit gedaan heb en waar ik voor het eerst sushi heb gemaakt!
Vullingen:
- avocado met hellmans mayonaise (die is lekker zuur)
- komkommer (met gember, maar ook zonder gember omdat niet iedereen dat lust)
- geroosterde zoete puntpaprika (rood, ontdaan van het geblakerde velletje)
Erbij sojasaus, gember, sesamzaadjes en veel wasabi. Ik heb nog genoeg spullen over om binnenkort nog een rondje te doen :)
-
In mijn sushiboek las ik dat je norivellen kan bewaren in de vriezer. Maar ik merk echt een heel groot verschil als ik ze een volgende keer gebruik, ze zijn veel taaier en lastiger te snijden en wat minder smaak. Hoe kun je ze het beste bewaren? Of kan dat eigenlijk niet? En weet iemand dan waar je ze in kleinere hoeveelheden kan kopen (5 bladen ipv 10)
-
Ik bewaar ze in de voorraadkast, dus droog en donker maar niet in de koelkast of vriezer.
Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter ze blijven.
In minder dan 10 vellen ken ik ze niet.
Wel kun je als je ze niet op krijgt er een leuk strooisel van maken voor over de rijst. Ik zit te denken waar ik het recept heb.
Met nori kun je meer maken dan sushi alleen.
recept 1 (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?ingredient=nori&id=361558&offset=0)
recept 2 (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?ingredient=nori&id=72814&offset=0)
-
wat ook werkt (en wat ik dus in mn sushiboek las en net heb uitgeprobeerd):
De norivellen even opfrissen boven een vuur of onder de gril (30 tot 60 sec.) Het werkt echt heel goed!
In dat boek staat ook dat je het in de vriezer 3 maanden kan bewaren, wel zorgen dat het goed droog is, dus in een trommel/zakje.
-
Ik zag vandaag het boek 'vegetarische sushi' van uitgeverij De Lantaarn voor maar 4.99 euro liggen. Die moest ik dus kopen, ik wil toch al een hele tijd eens sushi gaan maken en sinds mijn verjaardag heb ik er ook allerlei attributen voor. Ik heb eigenlijk wel zin om het te gaan proberen!
-
Ja da's best een okee kookboek en sushi maken is leuk!
-
Bij Steven Sterk?
-
Nee, bij een kookwinkel in Amersfoort, Oldenhof (http://www.kookwinkel.nl/default.asp?). Ze hadden er nog twee staan, misschien willen ze de laatste exemplaren graag kwijt..
-
Ik ga voor een Goois mannenschort. ;D
-
Haha, dat zal je vast énig staan! Ze zijn er ook voor vrouwen, in het roze met een roze-parelketting. En een bijpassende ovenwant met parelarmband. :D
-
Dan ga ik natuurlijk voor een Goois vrouwenschort. :spinsmile:
-
Weet je dat nou wel zeker? (http://www.coolitems.nl/productdetail.asp?prodID=687&expand=24&catID=22)
-
Misschien houd ik het toch maar bij het kookboek Vegetarische sushi.
-
Sushi is ZO leuk, ik snij altijd gewoon een zooi paprika's en komkommer en avocado en dat is al smullen, wel genoeg Kikkoman natuurlijk! Bij hotel Okura in Amsterdam hebben een heel fijn winkeltje, laatst nog een fles alles-in-een azijn gehaald waar de rijst echt absurd lekker van wordt. Bedankt voor de tips, volgende keer eens vegatopia erbij pakken!
-
Morgenavond sushi avond, maar ik wil er nog wat omheen maken, alleen sushi is een beetje bloot. Ik zat te denken aan miso soep, en een gerecht met noedels erbij. De sushi wordt waarschijnlijk:
- avocado met mayonaise
- komkommer met gember (en een paar zonder gember)
- vierkantjes rijst met vierkantjes omelet erop, omwikkeld met een dun nori reepje
- binnenstebuiten sushi met wortel binnenin en sesamzaadjes aan de buitenkant
Miso soep met zachte tahoe, schaaltjes bosuitjes en chili ernaast. Tips?
De noedels ben ik nog niet helemaal uit. Ik wil het niet te machtig maken. Suggesties?
-
Ik heb bij een sushibar in Leeuwarden heel lekkere noedelsalade vooraf gegeten, volgens mij zaten daar shiitake en zeewier door. Het menu zegt trouwens glasnoedels. Zijn ook wat minder heftig dan van die dikke bami noedels.
-
Krijg spontaan trek van je menu Sam.
Misschien soort loempiaatjes maken van geweekte rijstvellen met glasnoedels en groente? Sojasausje met beetje rijstwijnazijn en beetje rode peper.
Of anders misschien rijstnoedels frituren in van die nestjes?
-
Morgenavond sushi avond, maar ik wil er nog wat omheen maken, alleen sushi is een beetje bloot. Ik zat te denken aan miso soep, en een gerecht met noedels erbij. De sushi wordt waarschijnlijk:
- avocado met mayonaise
- komkommer met gember (en een paar zonder gember)
- vierkantjes rijst met vierkantjes omelet erop, omwikkeld met een dun nori reepje
- binnenstebuiten sushi met wortel binnenin en sesamzaadjes aan de buitenkant
Miso soep met zachte tahoe, schaaltjes bosuitjes en chili ernaast. Tips?
De noedels ben ik nog niet helemaal uit. Ik wil het niet te machtig maken. Suggesties?
Lekker allemaal! Edit: oh hm net tips opgeschreven, maar ik zie dat je het gister al had. Oh well...
Noodles bakken in een beetje sesamolie met hete chiliolie en sojasaus en erdoor wat gebakken spitskool en prei en wortel. Zo krijg ik het bij de Japanner.
Ik zou bij de soep de tahoe ook in een schaaltje doen, anders ziet het er al vlug niet meer mooi uit als je het meteen al door de soep doet. Door die misosoep doe ik vaak ook wat gedroogde wakame.
Zelf eet ik bij de sushi vaak tempura (met bv veggie-garnaal, courgette, paprika, sperzieboon) en een salade (van ijsbergsla met wortel en komkommer en dressing met een beetje sesamolie). Of zeewiersalade? In grotere AH's te krijgen (ligt wel bij de vis) en goed te eten.
-
Ik eet vanavond sushi, maarre, doe je echt 3,5 dl (!!) azijn op een kilo rijst?
-
Ja volgens de voorschriften wel. Ik doe zelf wat minder, maar je kunt gewoon kijken, je doet er wat door, en kijkt wat dat met de consistentie en smaak doet en doet dan wat meer?
-
Ik eet vanavond sushi, maarre, doe je echt 3,5 dl (!!) azijn op een kilo rijst?
Waar haal je dat bedrag vandaan? En is het geen rijst-voor-het-koken?
-
Klikkerdieklik (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_keukens.php?subaction=showfull&id=1144530724&archive=&start_from=&ucat=37)
-
Bedankt voor de tips! De noedels (die ik wilde maken zoals Selly tipte) uiteindelijk maar achterwege gelaten, iedereen zat al vol na twee gangen omdat iedereen twee grote koppen soep nam vooraf ipv eentje (en er was ook heel veel sushi). De soep is geen miso soep geworden omdat er vis in het miso mengsel bleek te zitten, maar was wel erg lekker: Gedroogde shiitakes een uur of twee zachtjes laten sudderen in een pan water, dan in dunnen plakjes snijden en terugdoen, de bouillon kruiden met sojasaus, gember, ketoembar, verse knoflook, peper, zout en (een beetje valsspelen) een paddestoelen bouillonblokje. De bouillon moet licht van smaak blijven. Daarbij in schaaltjes heel fijngesneden rode chilipeper, bosuitjes, blokjes wortel (beetgaar), en van de enge witte gedroogde paddestoelen die op spons lijken (Snow fungus (http://en.wikipedia.org/wiki/Snow_fungus). Erbij nog sojasaus.
Oh ja, en de hoeveelheid rijstazijn: vier eetlepels op een pond rijst volgens de verpakking, dit hou ik aan en gaat goed. 3,5 dl lijkt me onwijs veel!