Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Selly op 19 november 2005, 11:49:26

Titel: Witte bonen
Bericht door: Selly op 19 november 2005, 11:49:26
Om onduidelijke redenen heb ik een zak witte gedroogde bonen. Heeft iemand daar leuke recepten mee?
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Sven op 19 november 2005, 14:28:54
Je kan ze altijd een nachtje laten weken om ze nadien in een maaltijdsoep te stoppen, samen met andere wintergroenten. Maar ik zal straks thuis eens in mijn kookboeken duiken, volgens mij heb ik daar nog wat Italiaanse recepten.
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Maartje! op 19 november 2005, 15:13:09
Gebruiken om een taartbodem blind te bakken.
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Sven op 19 november 2005, 23:21:33
Passato di fagioli, salvia e limone

210 gr witte bonen
1,25 l water
20 verse salieblaadjes
peper & zout
sap van 1 citroen
1,25 dl extra virgin olijfolie
4 teentjes knoflook, fijngehakt

Week de bonen 12 uur in koud water. Vervang het water 2 of 3 keer, indien mogelijk. Giet de bonen af en doe ze samen met de afgemeten hoeveelheid water en enkele salieblaadjes in een pot. Laat de bonen ongeveel 1,5 uur zachtjes koken, totdat ze erg zacht zijn. Breng op smaak met zout en pureer het geheel met een staafmixer. Voeg het citroensap toe en zet de soep op een zacht vuurtje. Verhit tegelijkertijd de olie in een pan en bak daarin de knoflook en de salie gedurende 5 minuten krokant. Voeg dit bij de soep en dien op.

Uit "Italian Vegetarian Cooking" van Emanuela Stucchi
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Twilightje op 22 november 2005, 16:54:07
Bij spinazie, in stoofpotje (met bier), in soep.
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Selly op 22 november 2005, 17:51:57
Bij spinazie, in stoofpotje (met bier), in soep.

Hoe precies met spinazie? En in de stoofpotje, wat doe je er nog meer bij, en doe je het bier dan pas de laatste 5 minuten erbij? En gaat er ook bouillon in?
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Monique op 22 november 2005, 17:54:19
Of een engels ontbijtje maken! Zijn het gewone of van die grote witte platte? Die had ik een tijd terug gekocht, klaar gemaakt en het restant in een afsluitbare pot gedaan. Wilde ik later bereiden, dus ik ze in de week gezet alvorens te koken: gingen ze helemaal open barsten tijdens het weken (zo in 2en weetjewel). Is dat normaal? De eerste keer deden ze dat nl. niet. Misschien waren ze niet goed meer? (En hoe weet je dat nou met droogbonen  ???)
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Selly op 22 november 2005, 18:00:14
Of een engels ontbijtje maken! Zijn het gewone of van die grote witte platte?

Nee van die gewone. Die grote zijn superlekker, in salades enzo.
 
Citaat
Die had ik een tijd terug gekocht, klaar gemaakt en het restant in een afsluitbare pot gedaan. Wilde ik later bereiden, dus ik ze in de week gezet alvorens te koken: gingen ze helemaal open barsten tijdens het weken (zo in 2en weetjewel). Is dat normaal? De eerste keer deden ze dat nl. niet. Misschien waren ze niet goed meer? (En hoe weet je dat nou met droogbonen  ???)

Weird.
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Twilightje op 22 november 2005, 22:36:39
Bij spinazie, in stoofpotje (met bier), in soep.

Hoe precies met spinazie? En in de stoofpotje, wat doe je er nog meer bij, en doe je het bier dan pas de laatste 5 minuten erbij? En gaat er ook bouillon in?

Thuis hadden we traditioneel witte bonen bij spinazie. Gewoon spinazie (met room), aardappelen, witte bonen, evt kaassaus, een ei/burger...

Als ik een stoofpotje maak dan doe ik het bier (of wijn/porto..) er juist vroeg bij, samen met beetje bouillon idd, mosterd, ketjap, tomatenpurree, kruiden...
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Christiaan op 22 november 2005, 22:43:00
Die witte vind ik rampzalig. Nou heb ik de laatste keren die van de silvo gebruikt, en die willen maar niet gaar worden. Bovendien gaan ze naar riool stinken als je ze weekt.

Wat ik met van die kleine witte bonen (maar dan uit pot) wel gedaan heb is een salade met ui en munt maken, en dan met meloen en pitabroodjes. Maar ja, nu is het geen meloenentijd.
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Selly op 22 november 2005, 22:48:50
Shit man, zelfs Christiaan vind het een lastige peulvrucht  :-\
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Christiaan op 22 november 2005, 22:51:49
Shit man, zelfs Christiaan vind het een lastige peulvrucht  :-\
Mijn reputatie is gebouwd op linzen. Linzen. En nog eens linzen. Met af en toe een kidneyboon, een boterboon of een fava er door gegooid. En kekers voor de hummus en de falafel.
Titel: Re:Witte bonen
Bericht door: Selly op 22 november 2005, 22:53:11
Shit man, zelfs Christiaan vind het een lastige peulvrucht  :-\
Mijn reputatie is gebouwd op linzen. Linzen. En nog eens linzen. Met af en toe een kidneyboon, een boterboon of een fava er door gegooid. En kekers voor de hummus en de falafel.

Zie je wel je noemt kikkererwten zelfs kekers. Daarmee heb je je positie als peulvruchtenspecialist maar weer bewezen.