Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Nick op 21 oktober 2005, 15:27:43
-
Wat doen jullie met de pitten van de pompoen? De kompost in of ...
-
Ze schijnen erg gezond te zijn, dus misschien kun je ze drogen en opeten. Ik eet nooit pompoen eigenlijk, heb dus ook nooit pitten.
-
Ik maak wel eens een lekker knabbeltje met pompoenpitten. Door ze in een koekenpan droog te roosteren, op hoog vuur, blazen ze helemaal op. Dan blus ik ze af met wat tamari en zeezout. Erg lekker!
-
Moet je ze dan nog pellen? Of eet je alles op?
-
Droog bewaren en in het voorjaar zaaien voor eigen pompoenen.
Als het de Atlantic giant is, kun je ze ook aan mij geven en mij blijmaken.
-
Kzou het niet weten wat het is... maar echt giant ziet het er niet uit. Eerder medium!
-
Je kan ze ook bij een notenspeciaal zaak halen. Gooi ze overal doorheen
-
Natuurlijk maar ik heb ze hier... uit een pompoen.
-
Kzou het niet weten wat het is... maar echt giant ziet het er niet uit. Eerder medium!
Is de kleur wat faal licht rozig? Dan zal het een Atlantic giant kunnen zijn. Als het echt vol oranje is dan is het een 'andere'.
-
Ik sta op het punt een pompoen te gaan slachten, ik ga toch eens kijken of ik die dingen eruit kan krijgen zonder al die muk eromheen...
-
Gewoon zoveel mogelijk vruchtvlees van de pitten halen, de pitten op een doek leggen en een dag (of twee) laten drogen. Heel makkelijk maar wel lekker vies knoeiwerk (wat natuurlijk leuk is).
-
Is de kleur wat faal licht rozig?
:nooo:
-
Gewoon zoveel mogelijk vruchtvlees van de pitten halen, de pitten op een doek leggen en een dag (of twee) laten drogen. Heel makkelijk maar wel lekker vies knoeiwerk (wat natuurlijk leuk is).
O, drogen. Goed dat je het zegt. Moet ik aan nog meer denken?
(Ik heb inmiddels de popoen te roosteren gelegd en de pulp-met-pitten uitgespoeld en de pitten liggen nu redelijk pulpvrij in een vergiet uit te rusten.)
Pompoenpitten zijn in de winkel toch altijd groen? Deze zijn wit...
-
De mijne zijn ook altijd wit / lichtbruinerig. Ik denk dat slechts sommige soorten groene pitten leveren. De groene zal wel van de makkelijkst en goedkoopst te kweken soort zijn.
-
Wel eerst pellen, dus.
En mogelijk valt het dan vies tegen wat er aan eetbaar in zit.
-
Volgens mij is dat pellen niet nodig hoor. Ik heb ze wel eens bij de Turk gehaald en die zagen er precies zo uit als de pitten die ik in de prullenbak mik.
-
Als je ze niet pelt moet je waarschijnlijk die speciale manier van pitten eten onder de knie hebben. Iets met knabbelen en spugen.
-
Nee hoor, je kunt ze in principe gewoon zo oppeuzelen. Misschien eerst wat roosteren en een laagje zout overheenstrooien...?
-
Niet pellen dus. Oef.
-
Waarschijnlijk zijn dat zonnebloempitten die jij bedoelt.
-
Weet wel van wie je het hebt. Ik zou wachten op bevestigend advies, als ik jou was...
-
Die hele pompoen dient toch al als beschermlaag, dan zit er vast geen extra schilletje omheen lijkt me.
-
Waarschijnlijk zijn dat zonnebloempitten die jij bedoelt.
Jij is ik? Neen, die bedoel ik niet. Ik kan pompoenpitten en zonneblompitten wel uit elkaar houden, al was het alleen maar omdat ik weet hoe beide te zaaien. In Duitsland kun je pompoenpitten kopen met een laagje zout. Zijn erg lekker, ik veronderstel ook dat ze eerst voorzichtig zijn voor geroosterd.
-
Jij is ik?
Jij is Nick. :)
-
Volgens mij is dat pellen niet nodig hoor. Ik heb ze wel eens bij de Turk gehaald en die zagen er precies zo uit als de pitten die ik in de prullenbak mik.
... maar heb je ze ook zo gegeten?
-
Die hele pompoen dient toch al als beschermlaag, dan zit er vast geen extra schilletje omheen lijkt me.
Vertel dat ook tegen de walnoot en bolster, kastanje en bolster en vast nog meer planen...
-
Volgens mij is dat pellen niet nodig hoor. Ik heb ze wel eens bij de Turk gehaald en die zagen er precies zo uit als de pitten die ik in de prullenbak mik.
:laugh: Waarom mik je dan in de prullenbak als je ze kennelijk ook zo koopt?
-
Vertel dat ook tegen de walnoot en bolster, kastanje en bolster en vast nog meer planen...
Ja maar die hebben maar 1 pit, die moet beter beschermd worden dan die honderden pitjes in een pompoen. :P
Edit: quote ingevoegd
-
In Duitsland kun je pompoenpitten kopen met een laagje zout. Zijn erg lekker, ik veronderstel ook dat ze eerst voorzichtig zijn voor geroosterd.
Ja maar, ja maar, die moet je toch, net als ongepelde zonnepitten met zout, open bijten en de schil uitspugen?
-
In Duitsland kun je pompoenpitten kopen met een laagje zout. Zijn erg lekker, ik veronderstel ook dat ze eerst voorzichtig zijn voor geroosterd.
Ja maar, ja maar, die moet je toch, net als ongepelde zonnepitten met zout, open bijten en de schil uitspugen?
Nee hoor. Zonnebloempitten zijn dan biologisch gezien ook weer heel andere dingen dan pompoenpitten.
-
Volgens mij is dat pellen niet nodig hoor. Ik heb ze wel eens bij de Turk gehaald en die zagen er precies zo uit als de pitten die ik in de prullenbak mik.
:laugh: Waarom mik je dan in de prullenbak als je ze kennelijk ook zo koopt?
Omdat er dan geen slijmerige pompoen omheen zit die er met geen wil ter wereld van af te krijgen is in de tijd die ik nu nog in mijn armzalige leventje over heb voor culinaire avonturen. En omdat pompoenpitten roosteren meer een kunst dan een wetenschap is.
-
Pompoenpitten kan je (net zoals zonnebloempitten) gepeld en ongepeld kopen. Maar ze moeten echt wel gepeld worden voor je ze kan eten. Of eet er hier iemand ook ongepelde zonnebloempitten?
De vorm van de kern van de pompoenpit en de gehele pompoenpit is bijna exact hetzelfde, alleen het formaat en de kleur is een (een beetje) verschillend. (En natuurlijk ook niet voor alle soorten pompoenen hetzelfde.)
-
Nu ik er nog wat meer over nadenkt moet ik concluderen dat ik geen pitten ken die ongepeld gegeten kunnen worden.
(Al hangt het misschien af van de gehanteerde definitie van 'pit'. Ik bedoel in dit geval zaden die in een (schijn)vrucht zitten. Sommige pitten worden wel mee opgegeten met de (schijn)vrucht.)
-
Maar wacht even, heb ik hier nou de pitten uit een pompoen geschept, ontdaan van smurrie, gespoeld en liggen ze nu te drogen om dan vervolgens GEPELD te moeten worden? Het lijkt ineens wel heel erg veel moeite voor iets dat ik voor vanmiddag vijf uur nog nooit ambieerde...
-
Inderdaad. Ik koop ze dan ook gepeld in een winkel.
-
Ik vermoed het ontstaan van een equivalent van de friet / patat onenigheid, nu gepeld / ongepeld. Ik zeg ongepeld! In die ene supermarkt te Kleve heb ik ze zelf gekocht en later opgesnoept. En het was lekker ook nog eens.
Overigens kost pitten uit een pompoen halen ook niet zoveel tijd en moeite. Je krijgt er alleen ongelofelijke smerige handen van.
-
Ik had er laatst ook een paar nodig, en toen heb ik ze bij de Sligro gekocht. Wel jammer dat het een hele bak is, en dat ik ze verder nooit gebruik.
-
Ik heb de pitten uit de pompoen die ik gister geslacht heb eruit gepield, gewassen en op een theedoek te drogen gelegd. Ik kon mijn nieuwsgierigheid echter niet bedwingen en heb gelijk 's avonds geproefd (en ja, je moet ze net als zonnebloempitten openbreken!): erg lekker! Ze smaken een beetje naar beukennootjes. Ik vond de smaak eigenlijk niet echt lijken op de pompoenpitten die je gepeld en al koopt. En ze smaakten ook niet echt naar de pompoenpitten in schil (heet dat schil?) van de toko. ???
-
Klinkt goed, ik heb hetzelfde gedaan maar nog niet geproefd... Ben benieuwd!
-
Net ter experiment pompoenpittenbrood gemaakt (met banaan ook, overigens). Het is een groot succes. Gewoon de pitten rechtstreeks uit de pompoen in je deegmeel gooien en meebakken. Ik heb de pitten (ongepeld) wel even in het water gegooid dat ik opwarmde om deeg mee te maken, misschien dat dat invloed heeft op de eetbaarheid van de zaden.