Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: kneus op 10 oktober 2005, 15:47:03
-
Het klinkt mischien dom, maar hoe kook je Bloemkool, woon sinds kort omezelf en weet niet hoe ik een bloemkool moet koken ;).
Moet het net zo als wortels, in water?? :-X :-\
-
Ja. Ik zou niet een hele bloemkool in de pan doen, maar even in stukken snijden in grote naar wens. En dan gewoon koken. Als het handzame stukken zijn moet het in tien minuten wel redelijk gaar zijn, denk ik. Gewoon proeven tijdens het koken en als het goed genoeg is, is het klaar. Is het nog te rauw, dan nog even laten borrelen.
-
Thnx, ik was al ff bang dat ik niet kon koken vanavond ;) :O of zonder bloemkool dan :D
-
Jij moet haast wel een jongeman zijn, niet?
-
Bloemkool koken? Die moet je niet koken, die moet je in de GFT-bak gooien en broccoli kopen.
-
Het klinkt mischien dom, maar hoe kook je Bloemkool, woon sinds kort omezelf en weet niet hoe ik een bloemkool moet koken ;).
Moet het net zo als wortels, in water?? :-X :-\
Je kan ook stomen...als je tenminste een stoompan hebt natuurlijk ::)
Stomen vind ik persoonlijk lekkerder dan koken in water en de vitamines blijven meer behouden door te stomen.
-
Bloemkool en brocolli zijn allebeide lekker!
en ik zou het ook niet weten hoor hoelang je dingen moet koken
heb het van de week bijv, nog opgezocht voor sperziebonen ;D
-
ik ben net 3 maand 18, en woon net 3 maand opmezelf, en kook net 3 maand voormezelf ;), dus heb nog niks kwa kookspul, jmmr genoeg, ik heb niet eens een fatsoenlijk kookplaatje (2 pits elektries ;), kan geen gas :'( ), ik vind koken super leuk, dat wel!!
-
ik ben net 3 maand 18, en woon net 3 maand opmezelf, en kook net 3 maand voormezelf ;), dus heb nog niks kwa kookspul, jmmr genoeg, ik heb niet eens een fatsoenlijk kookplaatje (2 pits elektries ;), kan geen gas :'( ), ik vind koken super leuk, dat wel!!
Toen ik net op mezelf woonde had ik ook een 2 pits electrisch kookplaatje...niets mis mee, maar natuurlijk is een 4 pits gaskookstel veel beter en leuker, maar dat komt wel, heb geduld :)
-
ik vind het niet echt fijn, teneerste het is veeeeeeeeeeeel te sloom, voordat ik eten op tafel ben ik weer 3 kwartier / een uur kwijt.
Plus je hebt altijd pitjes te kort, maar ik kan mij er wel mee reden, dat wel (Y)!
-
maar is de bloemkool gelukt?
-
ik ben net 3 maand 18, en woon net 3 maand opmezelf, en kook net 3 maand voormezelf ;), dus heb nog niks kwa kookspul, jmmr genoeg, ik heb niet eens een fatsoenlijk kookplaatje (2 pits elektries ;), kan geen gas :'( ), ik vind koken super leuk, dat wel!!
Ik heb vier pitten en gebruik er altijd maar eentje. In uitzonderingsgevallen twee. Nou ben ik geen groot artiest op het gebied van koken, maar ik durf wel mijn gekook aan anderen voor te zetten. Aan het aantal pitten hoeft het niet te liggen (scheelt ook afwas, weinig pitten!) in ieder geval. Maar jouw pitten hebben moeite om een pan water kokend te krijgen?
-
ik vind het niet echt fijn, teneerste het is veeeeeeeeeeeel te sloom, voordat ik eten op tafel ben ik weer 3 kwartier / een uur kwijt.
Plus je hebt altijd pitjes te kort, maar ik kan mij er wel mee reden, dat wel (Y)!
Ik heb ook een tweepits elektrisch fornuis. Hoewel het langzaam werkt en ik soms te weinig pitjes heb, is het wel te doen. Ik begin meestal met het koken van het water en ga dan pas groente snijden. Zodat, als ik de groente gesneden heb het daarna niet meer zo lang duurt voor het water kookt. Verder doe ik in de ene pan alles wat moet koken (rijst en groente in dezelfde pan) en in de andere pan alles wat ik moet bakken.
-
ik vind het niet echt fijn, teneerste het is veeeeeeeeeeeel te sloom, voordat ik eten op tafel ben ik weer 3 kwartier / een uur kwijt.
Plus je hebt altijd pitjes te kort, maar ik kan mij er wel mee reden, dat wel (Y)!
Nee, fijn vond ik het toen ik een 2 pits electrische kookplaatje had ook niet echt, maar liever een 2 pits, dan helemaal niets toch?!
-
Ik red me ook prima met twee pitten elektriek.
-
We zijn gewoon een beetje verwend hier in Nederland ::) (met zoveel keuze's in alles bedoel ik).
-
Beste mensen,
Het klink mischien achtelijk, maar... HOE KOOK JE SPRUITJES??? :P
Met vriendelijke groet,
Jurri
Bedankt alvast
-
sorry was op vakantie :-X maar de bloemkool is gelukt, bedankt iedereeen! 8)
-
Bekijk de spruitjesdraad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=8887;start=0) eens. Je wast ze, je kunt het kontje er van af snijden, en dan kook je ze totdat ze gaar zijn, wat ongeveer een minuut of 12 duurt. Je kunt ze ook roerbakken, dat staat ook wel in de spruitjesdraad hoe dat moet.
-
thnx ik ga kijken ;D
-
omdat jullie mij zo vaak helpen heb ik ook nog iets voor jullie; een (kook)wekker voor op de computer, ik gebruik hem vaak, lekker handig.
Hier te downloaden;
http://nederland.softpicks.net/download.php?index=20182
met allemaal leuke deuntjes, van koe tot vliegtuig!
Ik heb verschilende kookboeken gehad, maar ik begrijp vaak niks van die OFICEELE woorden
-
Da's een exe. Die doet het niet op mijn computer. Snif...
-
jammer heb je een mac ofzo, want hij is echt vet!
-
Het klink mischien achtelijk, maar... HOE KOOK JE SPRUITJES??? :P
Koken in water voor de duur van tien minuten geldt zo'n beetje voor al het (in stukken gesneden) groenvoer dat je kan eten, granen en pasta. Onthoud dat. En als het na tien minuten nog te rauw is, gewoon wat langer laten staan. Het is zo makkelijk...
-
jammer heb je een mac ofzo, want hij is echt vet!
Ik heb.
-
thnx, ik ga zo kooken :P, ik laat jullie het weeten als het gelukt is, ofniet.... :P
Bedankt iedereen
-
Een andere techniek als je een magnetron hebt. Schoonmaken hetzelfde, maar dan in een schaaltje doen zonder extra water. Folie over het schaaltje en per 500 gram ongeveer 8 minuten op 500 watt. Krijg je mooie stevige spruiten en het is een stuk gezonder, want alle voedingsstoffen blijven erin.
-
Net als bij de spruiten kun je dit ook prima in de magnetron doen. Ook per 500 gram 8 minuten. Heerlijke bloemkool krijg je hiermee.
-
Een andere techniek als je een magnetron hebt. Schoonmaken hetzelfde, maar dan in een schaaltje doen zonder extra water. Folie over het schaaltje en per 500 gram ongeveer 8 minuten op 500 watt. Krijg je mooie stevige spruiten en het is een stuk gezonder, want alle voedingsstoffen blijven erin.
Net als stomen dus.
Maar deze manier kende ik nog niet, bedankt!
-
Een andere techniek als je een magnetron hebt. Schoonmaken hetzelfde, maar dan in een schaaltje doen zonder extra water. Folie over het schaaltje en per 500 gram ongeveer 8 minuten op 500 watt. Krijg je mooie stevige spruiten en het is een stuk gezonder, want alle voedingsstoffen blijven erin.
Ik moet mezelf even quoten, want 500 watt moet 800 zijn. Hoogste stand dus.
-
Jurri, misschien is een Margriet/Libelle/... basiskookboek iets voor jou? Bij de 2ehandsboekenzaak zijn die niet zo duur en ze zijn ontzettend handig!
En ik moet het weten: heb je nou de afgelopen weken alleen bloemkool gegeten of weet je van andere groenten wel hoe je ze kookt :heehee:? ;)
-
Jurri, misschien is een Margriet/Libelle/... basiskookboek iets voor jou?
Wannée lijkt me een betere optie. Echt een soort basiskookbijbel. (Negeer de vleesch en visch gedeelten)
-
of roerbakken met aardappeltjes!
-
En ik moet het weten: heb je nou de afgelopen weken alleen bloemkool gegeten of weet je van andere groenten wel hoe je ze kookt :heehee:? ;)
Het antwoord is teleurstellend eenvoudig:
sorry was op vakantie :-X maar de bloemkool is gelukt, bedankt iedereeen! 8)
:(
-
Jurri, misschien is een Margriet/Libelle/... basiskookboek iets voor jou?
Wannée lijkt me een betere optie. Echt een soort basiskookbijbel. (Negeer de vleesch en visch gedeelten)
Of de Baedecker voor den Huisvrouw? :P
Die had mijn moeder vroeger in de keuken staan. :O
Eigenlijk heb ik er ook een nodig want ik kan nog geeneens broekspijpen fatsoenlijk inkorten ofzo. :bloos:
Maar een Margriet-kookboek heb ik wel en dat is inderdaad handig want al die stomme dingen staan erin, basisbereiding van allerlei soorten groenten enzo. :chef:
-
Wannée lijkt me een betere optie. Echt een soort basiskookbijbel. (Negeer de vleesch en visch gedeelten)
Ook een basiskookbijbel die bijna elke Belg wel in huis heeft is 'ons kookboek', het kookboek van 'de boerinnenbond' (officieel het Katholiek vormingswerk van de landelijke vrouwen, KVLV). Een boek van zo'n 1000 bladzijden waarin zelf staat uitgelegd hoe je aardappelen kookt (gewoon, in de microgolfoven, stoomt, met schil, zonder schil) of een ei bakt. Hoewel het geen vegetarisch kookboek is , is zelf hun informatie over vegetarisme behoorlijk correct (wel na eerst 'reclame' te maken voor vlees) en kan je er ook als vegetariër heel wat interessante informatie uithalen. Dus ook aan tofu, tempé, ... wordt aandacht besteed en er staat ook uitgebreide informatie in over kruiden, hoeveelheden, gezonde voeding, ...
-
jammer heb je een mac ofzo, want hij is echt vet!
Ik heb.
:) *Wuift naar andere Mac-gebruiker* ;)
-
ik was op vakantie bij me kameraad, en toen heb ik voornamelijk worteltjes en dopertjes en roode kool gegeten :P ik heb een oud hema kook boek nog ergens liggen, was wel goed, maar staat niet de standaart student maaltijd in, meer uitgebreide dingen, er stond wel in hoe je koffie moet zetten :P
-
owjah het was gelukt, het was mjam
-
heb 1½ week van de bloemkool gesnabelt trauwens.....
-
heb 1½ week van de bloemkool gesnabelt trauwens.....
Je bent bekend met het feit dat zo'n bloemkool niet het eeuwige leven heeft? Als er nieuw leven opgroeit had je em enkele dagen daarvoor moeten weggooien.
-
Spruitjes lekker!!
met een beetje suiker en/of gemengde noten
-
je kan in veel winkels ook een halve bloemkool kopen! gewoon vragen.
-
Ik heb ook wel zo'n oud basiskookboek liggen, ik weet even niet meer van welke uitgever/schrijver. Maar daarin worden groenten vaak zo enorm lang gekookt! Of is dat in de boeken die jullie noemen niet zo, bestaan er ook moderne versies van?
Natuurlijk, smaken verschillen, dus misschien moet Jurri zelf nog ontdekken of hij zijn spruitjes het lekkerst vindt als ze, wanneer je ze van 15 cm hoog op je bord laat vallen, nog stuiteren, of als ze dan veranderen in een groene smurrie :iek:
-
Ik heb ook wel zo'n oud basiskookboek liggen, ik weet even niet meer van welke uitgever/schrijver. Maar daarin worden groenten vaak zo enorm lang gekookt! Of is dat in de boeken die jullie noemen niet zo, bestaan er ook moderne versies van?
Het kookboek van de boerinnebond bestaat al meer dan 75 jaar maar wordt om de zoveel jaren vernieuwd (waardoor het nu reeds meer dan 1000 bladzijden telt en ook voldoende aandacht besteed aan moderne voedingsgewoontes en kooktechnieken) .
En het kookboek raad zeker geen te lange kooktijden aan. Het besteed heel veel aandacht aan eenvoudig, gezond, evenwichtig eten met de 'echte' smaak van de ingrediënten. Moeilijke recepten, onnodige bladvulling, ... zal je er niet in vinden. Wel goede informatie en vele honderden (duizenden) recepten.
Zoals je merkt, ik kan het alleen maar aanraden. (Ons kookboek, drukkerij Lanno Tielt, ISBN 90-804844-2-3)
-
'Ons Kookboek' heet in Nederland 'Het groot Vlaams kookboek' en is uitgegeven door Terra. ISBN 90-6255-955-7
-
Ik kook spruitjes nooit langer dan zeven minuten anders worden ze bitter.
-
Spruitjes zijn rauw trouwens ook best lekker.
-
Spruitjes zijn rauw trouwens ook best lekker.
Je blancheert ze toch wel best eerst om het looizuur eruit te krijgen. Sommige mensen blancheren ze zelfs eerst voor ze te koken.
-
Spruitjes zijn rauw trouwens ook best lekker.
Je blancheert ze toch wel best eerst om het looizuur eruit te krijgen. Sommige mensen blancheren ze zelfs eerst voor ze te koken.
Blancheren alvorens te koken ??? Weird? Is dat om het looizuur niet in het kookwater te krijgen?
-
Is dat om het looizuur niet in het kookwater te krijgen?
Inderdaad. Het zou lichter zijn. Doe ik zelf wel niet.
-
Bekijk de spruitjesdraad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=8887;start=0) eens. Je wast ze, je kunt het kontje er van af snijden, en dan kook je ze totdat ze gaar zijn, wat ongeveer een minuut of 12 duurt.
Mijn moeder heeft mij geleerd: in het "kontje" maak je met een mes een kruisje, zodat het even gaar wordt als de rest. Mijn moeder doet er trouwens net als veel oude dames nootmuskaat op. Dat is zo ongeveer het enige wat ik echt niet lekker vind en alleen uit beleefdheid eet.
-
Ik heb ook zo'n moedertje. Ik heb tevens een zus die olie op de pasta smeert. Dubbelbah!
-
Hoe groot is jouw moeder? Mijn moeder is 1.54 m Zag ik toevallig vandaag op gegevens van het ziekenhuis.
-
Die van mij zal wel hooguit een handvol centimeters langer zijn. De helft van mijn lengte, lijkt het vaak in ieder geval.
-
Mijn moeder doet er trouwens net als veel oude dames nootmuskaat op.
Dat doe ik ook :bloos:
-
Oh, de teleurstelling... Uitgerekend jij!
-
Mijn moeder doet er trouwens net als veel oude dames nootmuskaat op.
Dat doe ik ook :bloos:
Ik ook, als ik ze 'gewoon' maak. Dat doet me denken aan vroeger toen ik altijd spruitjes bij mijn opa en oma ging eten omdat mijn vader vond dat hij ze niet lustte. Tegenwoordig eet hij ze wel, maar zijn moeder (de andere oma dus) maakte ze altijd verkeerd klaar, namelijk rond een uur of elf alvast opzetten voor het avondeten. :-X
-
Ha, dat had mijn schoonmoeder kunnen zijn. Zelf lust ik helemaal geen spruitjes, maar ze had ze een keer klaargemaakt voor m'n man, ik kreeg wat anders. En toen heb ik met volle verbazing zitten hoe hij zijn spruiten aan het prakken was Ze zagen ook een beetje grauwig.
-
Mocht je nog eens zoiets hebben is de site van het voedingscentrum heel handig.
Er staat van bijna alle groentes hoe je het maakt, dus met kooktijd enzo, en ook hoelang en waar je het moet bewaren.
http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Public/Dynamisch/productinformatie/groenten+van+a-z/
-
Mijn moeder doet er trouwens net als veel oude dames nootmuskaat op. Dat is zo ongeveer het enige wat ik echt niet lekker vind en alleen uit beleefdheid eet.
Ik heb vroeger heel lang gedacht dat sperziebonen, bloemkool, andijvie en prei niet lekker waren, totdat ik ontdekte dat dat nu net de groenten waren die mijn moeke altijd gekookt en met nootmuskaat erover op tafel zette. ::)
-
Ik heb ooit het boekje"koken voor studenten"voor mijn vriend gekocht (heeft hij overigens nooit in gekeken...) Het is een handig boekje als je de basisregels wilt weten. Was ook niet duur, 7 euro ofzo.
-
Jurri, misschien is een Margriet/Libelle/... basiskookboek iets voor jou?
Wannée lijkt me een betere optie. Echt een soort basiskookbijbel. (Negeer de vleesch en visch gedeelten)
Ik zou i.i.g. niet voor het Margriet basiskookboek gaan, er staan best veel zaken níet in die je wel in een basiskookboek zou verwachten.
(Superguppie heeft gisteren een pietsje teveel wijn op en kan even niet op een zinvol voorbeeld komen)