Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Annemieke op 05 oktober 2005, 18:37:51
-
Ik verklaar het pompoenseizoen voor geopend!
Vandaag at ik een pompoensoep: p.p. een 1/4 pompoen (formaat dat je in 1 hand kan pakken), 1 winterpeen. Schillen, in grove stukken hakken en in kokend water met een bouillonblokje. Een uitje erbij. Als het zacht is pureren. Op smaak brengen met wat nootmuskaat, versgemalen peper, beetje zout, snufje kaneel en snufje chilipoeder (echt chilipoeder, geen mengsel, cayenne mag ook).
Erbij een groene salade met zachte geitenkaas en wat paprika plus een dressing van olijfolie, balsamico en honing.
-
En nog een pompoenensoeprecept:
stukken pompoen samen met tijm en tenen knoflook een uur ofzo in de oven laten sudderen. Uiteraard een flinke plens olijfolie eroverheen. Als de pompoen zacht is, alles pureren met de staafmixer en eventueel verdunnen met groentebouillon.
Serveren met een flinke kwak creme fraiche.
Bij bioboerderijen is het nog tot zaterdag iets van oogstfeest (zie Aanbiedingendraad). Als je je eigen spul plukt, krijg je het goedkoper. De pompoen is dan iets van een halve euro per kilo.
-
Ik heb een keer een pompoen gekocht en geschild. Wat een rotwerk is dat! Lag dat aan mij of...? Hoe doen jullie dat?
Want ik wil namelijk best weer eens een keer een pompoen kopen (stond zaterdag op het punt), maar dat schillen houdt me een beetje tegen...
-
Ik heb een keer een pompoen gekocht en geschild. Wat een rotwerk is dat! Lag dat aan mij of...? Hoe doen jullie dat?
Want ik wil namelijk best weer eens een keer een pompoen kopen (stond zaterdag op het punt), maar dat schillen houdt me een beetje tegen...
ik moet ook nog deze week, maar de tip was: in achten snijden en dan kan je het zo uit de schil snijden, zo'n halve maan zeg maar.
-
Pompoenen hóéf je niet te schillen hoor! gewoon koken met schil en al, wordt vanzelf zacht!
-
een biopompoen kopen en die niet schillen, alleen kleine donkere plekjes van het schil afhalen met een dunschiller
-
Echt?!
Jee, al dat werk en gepiel en gesnij in mijn eigen vingers voor niets...
-
Jee, al dat werk en gepiel en gesnij in mijn eigen vingers voor niets...
Nou, voor niets... Je krijgt er karakter van.
-
Echt?!
Jee, al dat werk en gepiel en gesnij in mijn eigen vingers voor niets...
ja. Ik heb wel es mensen gehoord die zeggen dat ze wel de schil eraf halen omdat ze dat lekkerder vinden, maar ik heb nooit van iemand die hier kwam eten klachten gehad; soep (kun je gewoon goed pureren), geroosterd in de oven(schil wordt ook zacht) en gekookt voor bv in de risotto: met schil kan het allemaal even goed.
-
Roosteren in de oven? Dat klinkt wel lekker.
In stukken snijden en dan...?
-
hmm staat er niet een recept ergens?
Jawel..... maar dat is voor geroosterde patisson.
Even kijken: 1 pompoen, een niet belachelijk grote pompoen, in stukken snijden, de zachte binnenprut en zaadjes verwijderen.
Dan een marinade maken.
Bv
6 el olijfolie
3 el sojasaus
2 tl suiker
1 tl oregano
2 tl sambal
1 el chilisaus
1 tl komijn
1 el gembersaus
3 tenen knoflook, uitgeperst
peper, zout
Ff goed proeven of ie niet te bitter is.
Dan pompoen in schaal, marinade erover, goed omhusselen, en dan in de oven, afhankelijk van de grootte van je stukken pompoen, een minuut of 40, halverwege ff husselen.
-
Als je pompoen toch wilt schillen, dan gaat het met een kaasschaaf prima. Heb vandaag pompoenquiche gemaakt. Pompoen geschild, in stukjes gesneden, stuk of 10 bosuitjes in stukken gesneden, samen gebakken, indiase currypasta erdoor (beetje mild), verse koriander erdoor (maar bij AH hebben ze het ook in zo'n knijpfles en dat is ook lekker en handig), lekker roerbakken, dan in quickvorm waar je eerst bladerdeeg in gedaan hebt. Dan het geheel overgieten met een saus van 3 geklopte eieren en 125 ml slagroom. Half uur in de oven op 220 graden, en even laten afkoelen. :yummie:
-
Ik heb een keer een pompoen gekocht en geschild. Wat een rotwerk is dat! Lag dat aan mij of...? Hoe doen jullie dat?
Want ik wil namelijk best weer eens een keer een pompoen kopen (stond zaterdag op het punt), maar dat schillen houdt me een beetje tegen...
ik moet ook nog deze week, maar de tip was: in achten snijden en dan kan je het zo uit de schil snijden, zo'n halve maan zeg maar.
Net pompoen geschild (ik zag te laat de opemerkingen hierboven over schillen). Van de halve maantjes heb ik de schil afgesneden. Met onze Duikelman-messen ging dat goed.
-
ja hey Duikelman messen. Die heeft niet iedereen :P
Ik was net wat in wat kookboeken aan het bladeren en toen zag ik dat onze vriend Jamie Oliver de pompoen zo gaat bakt in de oven dat het een soort smeuige substantie wordt die door de risotto gaat. Zou dat wat zijn? Het lijkt me best lekker, bv ook als je een vegan recept wil maken en smeuige ingredienten als room en kaas niet gebruikt, kan dit volgens mij wel lekker zijn. Met misschien ook wat port.
Risotto met pompoenmoes, cantharellen en port. Zou dat wat zijn? Dat 'moes' klinkt een beetje vreemd (en lijkt ook nog es op pompelmoes. Maar wat dan? Pompoenpuree? Mwa
-
salade met pompoen, biet, sinaasappel en een scherpe geitenkaas. Mmmm
-
De soep was heerlijk! Ben zelf eigenlijk een beetje verbaasd, ben niet zo'n goede kok.
Eerst gebakken in boter (bijna aangebrand, begon dus goed...)
jus d'orange en tuinkruidenbouillon erbij, en een tomaat, staafmixeren, weer warm maken, verse teen knoflook uitgeperst, geroosterd brood met kruidenboter ernaast.
Het was goed! wow! :O
-
Risotto met pompoenmoes, cantharellen en port. Zou dat wat zijn? Dat 'moes' klinkt een beetje vreemd (en lijkt ook nog es op pompelmoes. Maar wat dan? Pompoenpuree? Mwa
Gewoon in blokjes samen met de risotto. Erbij bouillon, 4seizoenspeper, misschien een beetje salie, knoflook, uitje, voor het groen misschien wat rucola erop op het bord.
-
De soep was heerlijk! Ben zelf eigenlijk een beetje verbaasd, ben niet zo'n goede kok.
Eerst gebakken in boter (bijna aangebrand, begon dus goed...)
jus d'orange en tuinkruidenbouillon erbij, en een tomaat, staafmixeren, weer warm maken, verse teen knoflook uitgeperst, geroosterd brood met kruidenboter ernaast.
En de pompoen? ???
-
ja, dat is hetgene wat in de boter
verbrand gebakken werd. ik laat soms iets te veel weg in een zin?!
-
Risotto met pompoenmoes, cantharellen en port. Zou dat wat zijn? Dat 'moes' klinkt een beetje vreemd (en lijkt ook nog es op pompelmoes. Maar wat dan? Pompoenpuree? Mwa
Gewoon in blokjes samen met de risotto. Erbij bouillon, 4seizoenspeper, misschien een beetje salie, knoflook, uitje, voor het groen misschien wat rucola erop op het bord.
ja dat doe ik normaal. Dat is heel erg lekker. Maar zo'n smeuige pompoen lijkt me ook wel erg wat... En port ipv witte wijn door de risotto ga ik ook es proberen
-
Pompoen is ook lekker in linzensoep.
-
Bij mij is het pompoenseizoen net afgelopen ???
Ik had pompoenen in de tuin en die zijn nu op, maar lekker dat ze waren!
Ik heb ze ook een keer geroosterd (met kruiden)en in stukken gehakt door brooddeeg gedaan. Komt van Jamie Oliver en de pompoenbroodjes waren erg lekker!
-
Bij mij hangen ze nog vrolijk in de tuin, en het zijn er zoveel, dat ik ze ook voorlopig nog niet op heb. Gelukkig kan je ze goed bewaren.
-
Ik heb laatst zuurkooltaart met pompoen gemaakt. Zelf een deegje gemaakt, ui en knoflook gefruit, pompoen erbij en meebakken, kerrie erbij, zuurkool uit laten lekken en fijnsnijden en meebakken, pan van het vuur, ei/creme fraiche/kruiden mengsel erbij, bodem blind bakken, vulling inscheppen, bakken, kaas erover en nog even bakken tot goudbruin. Lekker!
-
Pompoen kost in de natuurvoedingswinkel 0,75 euro per kilo. Echt fijn!
-
En hoeveel koop je dan ongeveer per persoon, bijvoorbeeld voor een pompoensoep of voor die risotto?
-
Voor de pompoensoep maakt het natuurlijk niet uit, die gooi je in de koelkast of de vriezer voor later als er overblijft. Groenten voor in de risotto moet je een beetje op het oog doen, maar als je nou ook later nog pompoensoep gaat maken kan je daar restjes in kwijt.
-
Een pompoen koop je meestal met het oog op tweemaal ervan eten, afhankelijk van de grootte van het gezelschap waarmee je gaat eten.
-
Een pompoen koop je meestal met het oog op tweemaal ervan eten,
Dat wordt nogal moeilijk als je voor 40 man kookt :heehee:
-
pompoenen moet je zelf kweken ! :O T'is zo gemakkelijk, gewoon op je keukenafval dat je al een jaar hebt verzamelt en al een heus hoopje compost is geworden. Neem de echte hokkaido's, die zijn klein, fijn, hels oranje, vast en zoet.
T'is niet zonder gevaar ze te schillen dat geef ik grif toe.
Ik doe het zo, ik halveer die gust en dan leg ik het plat gedeelte op een plank. met een scherp mes kun je schavend de harde pel wat verwijderen. Voor het binnenste gedeelte neem ik een soeplepel, dan kun je er mooi ingaan. De pitjes en die vegetarische "baarmoeder "inhoud, laat ik drogen, ze zitten vol met mineralen o.a zink. ;D Ik snij hem in blokjes en dan doet men vrouwke de rest :P, Zeker en vast de mierikswortel versgerasp op het einde toe tevoegen, of wanneer deze delikatesse op je bord komt. Ik voeg er gefermenteerde soya (miso) aan toe en die verse mierik. Echt een sterk anti-bioticum, zuiveraar. Zie eens op http://kapaza.be/merlijn, die heeft plantjes en stekjes.
-
Pompoenen: ik vind ze geweldig lekker!
Ik blijk als klein kind al verzot te zijn geweest op pompoenen. Zo erg dat ik er standaard oranje uitslag van om mijn mond had :D
Mijn ouders maken in deze tijd best vaak pompoensoep. Volgens mij doen ze er prei en ui door heen en soms wat gember!
-
Ik heb volgens mij nog nooit pompoen gegeten.......
toch maar eens uitproberen als ik de verhalen hier zo lees ;D
-
Ik heb gister, geheel en al door deze draad, een pompoen gekocht. Ik ben benieuwd!
-
Ik heb gister, geheel en al door deze draad, een pompoen gekocht. Ik ben benieuwd!
Wat ga je er mee maken?
-
Ik denk dat het soep wordt. Of de risotto.
(Goh, dit is wel echt een heel eenduidig antwoord he?)
Ik denk eerst maar een soep.
-
Het is de pompoensoep van Annemieke (eerste post in deze draad) geworden. Ik heb hem nog niet op, maar al wel een paar hapjes geproefd en dat smaakte prima! Hoewel ik denk ik niet zo'n fan van pompoen wordt dat ik het erg vaak ga klaarmaken.
En wat een rotwerk was het om dat ding te snijden, grrr. Het is een wonder dat al mijn vingers er nog aanzitten. Moest de hele tijd aan Aiko denken: 'karakter, karakter, karakter. ik krijg hier karakter van. karakter, karakter.' ;)
Ik ga voor sinterklaas maar eens een heel goed, scherp mes vragen.
-
Gisteren heb ik eens wat heel anders met pompoen gedaan. Okee, het was eigenlijk een squash, volgens het recept moest het met pompoen maar dit smaakte ook prima.
Zoetzure pompoen, volgens een indiaas recept, gegeten met een groentecurry en naan. Ook nog een linzenprutje uit hetzelfde kookboek maar dat was niet zo lekker helaas.
Als iemand het recept wil van de zoetzure pompoen, laat dan maar horen, dan type ik het later even over.
-
Hallo,
heb je wel eens gevulde pompoen gemaakt?
Ik heb pas een klein oranje pompoentje met champignonragout gevuld- maar vond ik niet zo lekker.
maar het ziet r wel heel mooi uit en dus wil ik het nog eens proberen! nu vond ik een recept waarin de pompoen met linzen gevuld wordt; dat lijkt me behoorlijk heftig, of een pompoen die met kastanjes wordt gevuld & dat lijkt me weer heel zoet...
nou ja - iemand andere ideeen?
merci
Gerbina
-
Ik weet toevallig dat er in één van de vegatopia kerstmenu's van dit jaar een leuk gerechtje zit met een gevulde pompoen.
Maar daar kan ik me nog niet over uitlaten. ;)
-
pompoen (formaat dat je in 1 hand kan pakken)
Wie durft de grap aan?
Vandaag at ik een pompoensoep: p.p. een 1/4 pompoen (formaat dat je in 1 hand kan pakken), 1 winterpeen. Schillen, in grove stukken hakken en in kokend water met een bouillonblokje. Een uitje erbij. Als het zacht is pureren. Op smaak brengen met wat nootmuskaat, versgemalen peper, beetje zout, snufje kaneel en snufje chilipoeder (echt chilipoeder, geen mengsel, cayenne mag ook).
Hoe lang moet je zo'n pompoen laten koken? Dan kan ik het inplannen, want het moet natuurlijk klaar zijn wanneer ik onderuit op de bank hangend een zeldzaam leuk televisieprogramma wil bekijken.
-
pompoen (formaat dat je in 1 hand kan pakken)
Wie durft de grap aan?
De oplettende lezer zal weten dat die grap al eens (niet eens zo subtiel) langs is gekomen.
Vandaag at ik een pompoensoep: p.p. een 1/4 pompoen (formaat dat je in 1 hand kan pakken), 1 winterpeen. Schillen, in grove stukken hakken en in kokend water met een bouillonblokje. Een uitje erbij. Als het zacht is pureren. Op smaak brengen met wat nootmuskaat, versgemalen peper, beetje zout, snufje kaneel en snufje chilipoeder (echt chilipoeder, geen mengsel, cayenne mag ook).
Hoe lang moet je zo'n pompoen laten koken? Dan kan ik het inplannen, want het moet natuurlijk klaar zijn wanneer ik onderuit op de bank hangend een zeldzaam leuk televisieprogramma wil bekijken.
Met 15-20 minuten is de pompoen, inclusief schil, wel zacht.
-
De oplettende lezer zal weten dat die grap al eens (niet eens zo subtiel) langs is gekomen.
Oh.
Met 15-20 minuten is de pompoen, inclusief schil, wel zacht.
Ah.
-
hoi, mischien is dit een idee voor pompoen, succes
http://www.flickr.com/photos/kyuteepy/70149974/
-
net een soort van korma recept op basis van pompoensoep gepost:
alhier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=9169;start=4950)
-
Ik heb een behoorlijke grote pompoen die op moet omdat ie inmiddels wat lig-plekjes krijgt. Meestal maak ik curry of soep, maar het leek me eens tijd voor wat anders. Kan iemand mij het recept van die pompoenflapjes geven die op Vegatopia regelmatig voorbij komen?
-
Ja, meer pompoenrecepten [siimpele]! Ik heb nog vier pompoenen liggen.
Ik haal ze overigens altijd bij de boerenmarkt in Den Haag op de woensdag. 1,15 per kilo pompoen. Dat is volgens mij verre van duur, niet?
-
Groei jij ze niet zelf op je landje?
-
Komend jaar. Dit jaar had ik alleen oneetbare, hoewel mijn biggetjes ze wel erg lekker vinden...
-
khaal ze voor 50 ct/kilo... bij zorgboerderij in Wageningen..
-
Ik heb vanavond pompoen-linzensoep gemaakt. Wat me direct opviel was dat de soep véél zoeter dan normaal was. Het moet haast wel aan de pompoen zelf liggen! Het was wel lekker, maar ik moest er niet nog een 2e kom van nemen want zou zou ik misselijk worden :( (van de zoetigheid)
Ik zal mijn recept voor pompoensoep ook eens posten:
Voor 4 personen:
1 rode ui, gehakt
2 tenen knoflook, gehakt
1 prei, in ringen en schoongemaakt
1,5 el garam massala kruiden
1 tl komijnenzaadjes
1 middelmaatje pompoen (700 gram?), van zaden ontdaan en ik blokjes
1 kop rode linzen, gewassen
boullion
verse bladspinazie, gewassen en in repen
Fruit in een pan in wat olie de knoflook, komijnenzaadjes, ui en prei. Als dit zacht is voeg dan de pompoenblokjes toe, bak even en voeg dan de garam massala kruiden toe. Nu moet vrij snel de boullion erbij omdat de kruiden anders aanbakken. De linzen nog en de deksel op de pan. Ongeveer 20 min. zachtjes laten pruttelen en tussendoor even kijken of er nog wat boullion bij moet want de linzen absorberen vrij veel vocht. Even proeven of er zout en peper bij moet.
Leg in elke soepkom een plukje spinazie en giet hier overheen de soep.
Lekker met naanbrood!
-
Ik heb een behoorlijke grote pompoen die op moet omdat ie inmiddels wat lig-plekjes krijgt. Meestal maak ik curry of soep, maar het leek me eens tijd voor wat anders. Kan iemand mij het recept van die pompoenflapjes geven die op Vegatopia regelmatig voorbij komen?
Voila:
Een quiche lijkt me inderdaad leuk. Ik heb de laatste tijd een paar keer een vulling gemaakt voor verse pasta en heb dit ook in bladerdeegflapjes gedaan. Het is een mengsel van pompoen (fijngeprakt), ricotta of hutekase en nootmuskaat, peper en zout.
-
Dankjewel :)
-
khaal ze voor 50 ct/kilo... bij zorgboerderij in Wageningen..
wat is het adres van die zorgboerderij? :)
-
is bij de Born, door de week van 15.30u tot 16.30u maar de pompoenen lopen al wat tot hun einde (goed zoeken omdat er wat schimmel tussen zit)
op zaterdfag van 9.30u tot 11u
-
Hoe kun je checken of je butternut nog goed is eigenlijk?
-
Opensnijden maar, denk ik.
-
Gedaan en opgegeten. Dus het was wel goed, anders had ik er wel wat van gemerkt :O
-
Ik ga een (laatste?) pompoensoepje van het jaar maken. De pompoen gaart nu in de oven (180°C) onder een marinade van olijfolie, twee teentjes geperste knoflook, een beetje suiker, een minischeutje hot salsasaus uit Mexico en wt gemberpoeder. Straks gaat-ie in de pan met nog een beetje water en eventueel een kruidenbouillonblokje. Tenzij iemand een leuker idee heeft voor mijn pompoenstukjes van ong. 5 cm elk?
-
Ik heb vanavond pompoen-linzensoep gemaakt. Wat me direct opviel was dat de soep véél zoeter dan normaal was. Het moet haast wel aan de pompoen zelf liggen! Het was wel lekker, maar ik moest er niet nog een 2e kom van nemen want zou zou ik misselijk worden :( (van de zoetigheid)
Ik zal mijn recept voor pompoensoep ook eens posten:
Voor 4 personen:
1 rode ui, gehakt
2 tenen knoflook, gehakt
1 prei, in ringen en schoongemaakt
1,5 el garam massala kruiden
1 tl komijnenzaadjes
1 middelmaatje pompoen (700 gram?), van zaden ontdaan en ik blokjes
1 kop rode linzen, gewassen
boullion
verse bladspinazie, gewassen en in repen
Fruit in een pan in wat olie de knoflook, komijnenzaadjes, ui en prei. Als dit zacht is voeg dan de pompoenblokjes toe, bak even en voeg dan de garam massala kruiden toe. Nu moet vrij snel de boullion erbij omdat de kruiden anders aanbakken. De linzen nog en de deksel op de pan. Ongeveer 20 min. zachtjes laten pruttelen en tussendoor even kijken of er nog wat boullion bij moet want de linzen absorberen vrij veel vocht. Even proeven of er zout en peper bij moet.
Leg in elke soepkom een plukje spinazie en giet hier overheen de soep.
Lekker met naanbrood!
Ik heb dit recept vandaag gemaakt, enigszins aangepast. In plaats van een rode ui had ik 3 kleine sjalotjes gebruikt, in plaats van garam masala 2 eetlepels milde currypasta van Pataks en groene linzen in plaats van rode. Smaakte prima! Ik had nog nooit met pompoen gekookt, dus ik was wel wat bang dat ik het niet zou lusten, maar deze is voor herhaling vatbaar.
-
mijn pompoensoepje:
1 pompoen
2 uitjes
geroosterde paprika
boullionpoeder
zout en peper
theelepel komeinpoeder
1/2 theelepel koranderpoeder
komeinezaadjes
mosterdzaadjes
1/2 theelepel chilipoeder
handje verse koriander
uitje snijden en zachtjes bakken
pompoen in stukken er bij
paprika er bij
alle droge ingredienten
goed omscheppen en even laten bakken
water er bij
wanneer het gaar is,koriander in de pan en met de staafmixer er door
héérlijk!
-
Ik ga een (laatste?) pompoensoepje van het jaar maken. De pompoen gaart nu in de oven (180°C) onder een marinade van olijfolie, twee teentjes geperste knoflook, een beetje suiker, een minischeutje hot salsasaus uit Mexico en wt gemberpoeder. Straks gaat-ie in de pan met nog een beetje water en eventueel een kruidenbouillonblokje. Tenzij iemand een leuker idee heeft voor mijn pompoenstukjes van ong. 5 cm elk?
Ik maakte uiteindelijk nog een tomatensausje (met kerstomaatjes, paprika en ui), kookte er rijst bij en serveerde het op die manier met de pompoenblokjes. De blokjes waren overigens heerlijk gekarameliseerd aan de uiteindjes. Bovenop het gerechtje strooide ik nog wat stukjes gebakken cashewnoten. Lekker!
-
Ik heb gisteren een eenvoudige pasta gemaakt met pompoen en feta en dat was erg lekker! Misschien wel een receptje voor deze draad :)
Nodig:
500 g pompoen, zaden verwijderd en in blokjes gesneden.
250 g penne rigate
200 g feta
Rozemarijn
Cayun kruiden
Olijfolie
Pompoen in ovenschaal doen en mengen met rozemarijnnaaldjes en cayunkruiden naar smaak. Besprenkelen met olijfolie en voor 30 minuten in een oven van 200 g hete lucht. Op de helft keren. Ondertussen de pasta koken en afgieten. Als de pompoen klaar is de pompoen en de pasta mengen in een grotere ovenschaal, feta erboven verkruimelen en er door mengen. Nog even besprenkelen met wat olie en nog 10 minuten in de oven schuiven.
Eet smakelijk!
-
*schop*
Een collega heeft een enorme pompoen voor me meegenomen. Geteeld van zaad van een buurvrouw van Bosnische oorsprong. Ik heb al op internet gestruind, maar ben tot nu toe niks tegengekomen wat er op lijkt.
Omschrijving: een peervormige courgette van 35 cm lengte en 4 kg met wat "ribben".
Iemand een idee wat ik ermee kan?
-
Geen idee, maar je kan altijd een stukje proeven, en dan beslissen waar hij het meest tegenaan leunt, en dan recepten daarmee zoeken?
-
Soep van koken kan toch altijd?
-
Soep van koken kan toch altijd?
Ik denk dat er dan nog wel drie kilo pompoen over is ;)
-
Misschien kun je hem hier determineren? https://www.vreeken.nl/
Je weet trouwens zeker dat ie eetbaar is? Ik heb per ongeluk wel eens ergens een 'courgette' geplukt die extreem bitter bleek te zijn.
-
Er zitten in ieder geval twee bij die er wel behoorlijk op lijken.
De collega had het erover dat buuf in ieder geval de pitten (ook) eet.
-
Je weet trouwens zeker dat ie eetbaar is? Ik heb per ongeluk wel eens ergens een 'courgette' geplukt die extreem bitter bleek te zijn.
Ja, dat hebben wij ook eens gehad, ieuw, wat slecht was das, seg! Ik vond toen dat het waarschijnlijk een kruising was tussen een gewone courgette en de sierpompoenen die we het jaar ervoor ook hadden geplant. Gelukkig hebben we het gemerkt toen ze nog maar net de saus ingingen.
-
Uit mijn nieuwe moestuin had ik wat courgettes meegenomen die daar groeiden, maar na 1 hap (gebakken in een omelet) bleken ze wel hel erg smerig en bitter. Ik heb het meteen weggegooid en mijn mond gespoeld, maar ik vraag me nu af of ze niet giftig zijn! De ene site zegt van wel, de andere niet:
http://www.wildflower.org/plants/result.php?id_plant=CUFO
Het gaat om de Cucurbita foetidissima, ook wel Missouri gourd, Buffalo gourd, Stinking gourd, Stink gourd, Wild gourd.
Deze waren het waarschijnlijk.
-
Je kunt pompoensoep ook in glazen potten bewaren. Heel heet in de potten doen, of minder heet in de schone potten (dat kunnen gewoon normale glazen potjes zijn met schroefdeksel) doen en dan even wecken zoals Maartje hier beschrijft http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12017-geroosterde-tomatensaus-en-veel-daarvan.
Doe soep zekerheidshalve als je hem gebruikt weer goed verhitten.
-
Kan ik bij het aansnijden van hierboven besproken grote, groene pompoen direct al merken of het een eetbare variant is of moet ik eerst echt een stukje bereiden en dan proeven?
-
Ga er maar vanuit dat alle pompoenen eetbaar zijn. Alleen de zogenaamde kalebassen (http://www.vijftigplusser.nl/forum/userpix/39332_TUINTIP_CENTPompoenenenkalebassen1187267950_1.jpg) en misschien ook de Turkse mutsen zijn meer sier dan smaak. Hoewel deze kalebassen en mutsen zelf nooit geprobeerd. Wel allerlei gewone grote ronde pompoenen van allerlei formaten en kleuren, en die waren altijd prima.
-
Dank je, Aiko, dan eet ik vanavond een stukje van het bakbeest.
Zit er trouwens veel smaakverschil tussen de verschillende soorten pompoen? Ik ken alleen maar die standaard oranje gevallen, beetje bloemig, weeïg en zoet. (Klinkt eigenlijk best vies als ik het zo omschrijf :P ) Lekker is soep of uit de oven bij de pasta, verder geen pompoenervaring.
-
Ik proef kleine verschillen. De lekkerste vind ik de grote ronde blauwgrijze pompoen, met geel vruchtvlees. Die kom je veel tegen op de pompoenkraampjes die je nu her en der langs de kant van de weg kan vinden tijdens fietstochtjes.
-
Zal ik hem dan jaar net zo benaderen en behandelen als een oranje geval?
-
Benader en behandel 'm jaar net zo als een oranje geval.
Weet niet of bij het benaderen en behandel je schilt. Maar schillen is niet nodig bij pompoenen. Dat is alleen maar onnodig werk.
-
Een oranje geval wordt hier ongeschild benaderd en behandeld. Met een pepertje, flink knoflook, evt. wat kerrie en zure room.
-
Het bakbeest is geslacht, ik denk dat er ongeveer een derde in de soep is beland.
Ik heb rauw een klein stukje geproefd en dat smaakte niet bitter, dus ik durfde het wel aan.
Hij was van binnen wit.
De soep was een beetje pittig, uit gemakzucht had ik de zaadjes niet uit het pepertje gehaald, dus flink room en kwark erdoor en toen was het wel goed te eten.
Maar ik vind een oranje pompoen meer smaak hebben en ik word altijd wel vrolijk van zo'n kom met oranje inhoud.
Voor de collega's die iedere keer vragen of ik er al van gegeten heb, heb ik een uitgebreide fotoreportage van het proces gemaakt ;D
-
Oh, en ik heb straks een hele lading pitten, dus mochten er moestuinmensen nieuwsgierig zijn, PB maar, dan stuur ik ze op.
-
Weet niet of bij het benaderen en behandel je schilt. Maar schillen is niet nodig bij pompoenen. Dat is alleen maar onnodig werk.
Ik doe het meestal ook niet maar heb toch één keer een pompoensoep met scherpe stukjes schil gehad.. Dat is alweer jaren geleden en daarna is het me nooit meer overkomen maar ik blijf er bang voor. ;) Natuurlijk hadden we toen net iemand te eten... :(
-
Hoera, donderdag weer pompoen in mijn groentetas!
-
Mijn mam kwam aan met 2 pompoenen dus ik denk dat ik op dit topic vast wel een mooi receptje kan vinden ;)
-
Een van mij favo recepten: pompoen met (kastanje) champignons (of andere paddestoelen) en blauwe kaas!
Bak of rooster de pompoen, evt met wat ui en knoflook. Bak de champignons (kan samen met de pompoen maar vind het zelf wel lekker als je ze echt even aanbakt). Verdeel pompoen en champignons over een ovenschaal, en brokkel er de blauwe kaas (danish blue, gorgonzola, ligt eraan hoe sterk je het wilt hebben) en eventueel wat noten (pecan is het lekkerst, maar walnoot of cashew smaakt ook) er over. Even in de oven om door en door warm te laten worden en kaas iets te laten smelten.
Zoetekauwen kunnen er nog rozijntjes door doen....
Er is ook een lekkere hartige taart van te maken: pureer/stamp de gebakken/geroosterde pompoen met wat eieren en evt room. Roer dan de gebakken champignons erdoor. Stort dit in je met deeg beklede vorm, strooi er kaas en/of noten over en bakken maar.
-
Vullen met een zoete vulling van pompoenpuree, met appel suiker kaneel kardemom en gember(en gebonden met custard poeder) met een beetje honing erover, is ook een mogelijkheid.
-
Ons favoriete recept komt uit ons fijne boek Easy vegan en ik online het recept hier (http://serendipitousvegan.com/?p=1698) gevonden. Wij doen er meestal geen rucola door, soms wel en voegen vaak nog andere ingrediënten toe zoals *daar heb je ze weer* nootjes en gegrilde stukjes of stukjes andere kleine groenten. Bij ons ziet het er ook iets anders uit dan op de foto op die website, de saus is meer roze/rood. Vaak maken wij ook net iets meer saus, misschien heeft het daarmee te maken.
Ik vind het gerecht er voor pasta erg 'fancy' uitzien. En.. Nou ja, probeer het eens. ;)
-
Gisteren was ik uitgenodigd door een vriendin, zij ging verse pasta maken en of ik wilde helpen/komen eten?
We hadden pompoen ravioli gemaakt, heel veel werk (maar wel leuk om te doen). Was lekker, alleen had ze er misschien iets te veel nootmuskaat door gedaan, want dat overheerste een beetje. Maar goede eerste poging :)
De vulling was heel simpel, pompoen roosteren in de oven, prakken en dan mengen met parmezaanse kaas, beetje nootmuskaat en wat olie voor de smeuigheid.
-
Klinkt lekker die Pompoenravioli!
Ik ga dit weekend met de kinderen haloween pompoenen maken. Met de inhoud maak ik dan mooi een lekker pompoengerecht e =n de kids kunnen lekker aan de knutsel! Ideaal!
(http://www.skm.stichtingkerkmiddelie.nl/skm2/images/pompoenen20halloween20uithollen206.jpg)
-
Flespompoensoep met gruyère
Je had het vast al door: we zitten midden in het pompoenseizoen. Pompoenen zijn nu volop verkrijgbaar en ik vind ze altijd iets gezelligs en troostrijks hebben. En dat is niet overbodig in de herfst! Ze zijn er in vele soorten en maten, waarvan de 'gewone' ronde, oranje pompoen het bekendst is. Ook erg lekker om eens te proberen is de flespompoen.
Source: Flespompoensoep met gruyère (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12814-flespompoensoep-met-gruyere)
-
Klinkt lekker! Ik zat van de week te twijfelen of ik een flespompoen of een gewone oranje zou kopen, het is de oranje geworden. Hoe zou je het verschil in smaak beschrijven tussen de twee pompoensoorten?
-
Klinkt lekker! Ik zat van de week te twijfelen of ik een flespompoen of een gewone oranje zou kopen, het is de oranje geworden. Hoe zou je het verschil in smaak beschrijven tussen de twee pompoensoorten?
De flespompoen (of butternut) heeft een wat mildere smaak dan de oranje hokkaido (dat is vriendelijk uitgedrukt ;D ). Het vruchtvlees heeft een fijnere struktuur dan dat van de hokkaido, maar de schil is een stuk harder (je kunt butternut prima met schil eten, maar ik ben daar niet zo'n fan van). De flespompoen is trouwens onderdeel van de muskaatpompoenfamilie en is daarom blijkbaar geen 'echte' pompoen - in het Engels wordt hij dan ook butternut squash en niet pumpkin genoemd.
-
Bedankt Eelco. Die mildere smaak gaat dan ongetwijfeld beter samen met gruyere dan reguliere pompoen.
Jij bent niet zo'n fan van de schil, maar merk je daar nog veel van als de soep eenmaal gepureerd is? Is de structuur minder glad of verandert het ook de smaak? Bij gewone pompoen merk ik er in beide gevallen niet van als ik de schil meekook.
-
Jij bent niet zo'n fan van de schil, maar merk je daar nog veel van als de soep eenmaal gepureerd is? Is de structuur minder glad of verandert het ook de smaak?
Ik denk dat de invloed op de structuur mede van de kwaliteit van je blender afhangt 8).
-
Ik eet hokkaido's alijd met schil en flespompoen zelden. Omdat de schil van de flespompoen hard is en het in elk geval met mijn blender een beetje korrelige structuur geeft aan puree of soep, niet mijn favoriete mondgevoel. Bij hokkaido's heb ik dat niet.
-
Dat maakt zeker verschil. Met mijn staafmixer merk ik niets meer van de schil.
-
Pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst
Eerder vandaag kreeg Jamie Oliver's Kerstkookboek 4 sterren van Annemieke. Tot haar verrassing is dit eindelijk een kookboek van Jamie met voldoende recepten voor vegetariërs. We mogen ook een recept uit het boek plaatsen voor pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst. Ideaal voor op de kersttafel!
Source: Pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13609-pompoen-uit-de-oven-gevuld-met-nootachtige-cranberryrijst)
-
Vijf keer pompoen!
Eén van de leukste dingen van Nederland vind ik de seizoenen. Iedere paar maanden verandert het weer aanzienlijk en dit heeft invloed op de gewassen en dus op ons menu. Ik hou van de zomer met het zomerfruit, maar zodra ik de pompoenen weer in de winkel zie liggen, word ik toch ook een beetje warm van binnen.
Source: Vijf keer pompoen! (http://www.vegatopia.com/vega/koken/ingredienten/13824-vijf-keer-pompoen)