Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: frommes op 28 oktober 2004, 10:16:16
-
Hallo allemaal,
Wie kan mij vertellen wat en hoeveel voedingswaarde er in kastanje's zit.
En dan wil ik vooral weten hoeveel vet.....en is het goed om kastanje's rauw te eten, ik dacht dat poffen gezonder is?
Ik heb al bij zoeken gekeken maar kan er niks over vinden, dus als iemand het van jullie weet, alvast bedankt.....Floor.
-
Hallo allemaal,
Wie kan mij vertellen wat en hoeveel voedingswaarde er in kastanje's zit.
gegoogled: http://www.gezondmail.be/GezondMail/Webdietiste/Vragen/Kastanjes.htm
"Kastanjes zijn niet zo calorierijk, zeker als men ze gaat vergelijken met noten. Noten bevatten tussen de 600 en 700 kcal per 100 g, kastanjes bevatten ongeveer 180 kcal per 100 g.
Op gebied van cholesterol is dit geen probleem: kastanjes bevatten slechts 2,5% vet, geen cholesterol en zeer weinig verzadigd vet. Kastanjes bevatten hoofdzakelijk koolhydraten (35%) en een redelijk hoeveelheid voedingsvezels."
-
Tamme kastanjes kun je rauw eten, en hebben dan wat meer smaak en wat minder meligheid. Enige probleem is dat je ze dan met de hand moet schillen.
-
En ik heb er vroeger kilo's van weggekauwd ( :O ) en ben er iig nooit ziek van geworden.
Je houdt alleen geen nagels meer over, want die omhulsels gaan er nogal moeilijk af :P
-
vandaag in de natuurwinkel een zakje met kastanjes gekocht.
Ik wil ze graag gaan poffen in de oven, maar het enige dat ik me daarvan nog herinner is een ontplofte kastanje vroeger bij mijn ouders... :-\
Wie weet hoe lang en op welke stand ze in de oven moeten en/of heeft er tips en event. receptjes?
Groetjes, Isa
-
weet er echt niemand hier hoe lang en op welke stand je kastanjes in de oven moet doen?...
-
Met googlen kom je een heel eind:
Kijk hier (http://www.dekooktips.com/warenkennis/noten/kastan.htm) bijvoorbeeld eens.
-
Met googlen kom je een heel eind:
Kijk hier (http://www.dekooktips.com/warenkennis/noten/kastan.htm) bijvoorbeeld eens.
Daar ben ik meestal te lui voor gezien het snelle antwoord dat ik hier (meestal) krijg... :-[
Maar thanx voor de link :)
-
Daar ben ik meestal te lui voor gezien het snelle antwoord dat ik hier (meestal) krijg... :-[
Maar thanx voor de link :)
:pet:
-
:pet:
:-*
-
Hier in Brussel worden gepofte kastanjes gewoon op straat verkocht. Zelf geen werk aan ;D
-
Mijn medehoofdkok voor de Groene Gasten opperde dat we er over twee weken wat mee gingen doen. Wat konden we er ook alweer mee?
-
Kastanje-pompoensoep van maken!
-
door de risotto, met pompoen, maar voor veel mensen is dat lastig te maken.
ik dacht om een zoete aardappel te poffen, gekookte kastanjes fijn te hakken, en er dus zoete aardappel mee te vullen. Maar dan moet er nog wat bij. Voor een niet vegan versie zure room met spaanse peper bijvoorbeeld. Maar wat doe je bij een vegan versie.
Kastanjes zijn wel erg lekker vind ik.
-
Kastanjes zijn wel erg lekker vind ik.
Ik heb ze 2 keer gegeten, en toen vond ik ze zo droog... de ene keer was in een soort kastanje-spruitjes soufflé, en de andere keer weet ik niet meer...
-
door de risotto, met pompoen, maar voor veel mensen is dat lastig te maken.
maar nu bedenk ik me opeens: een gewone rijst gekookt in lekkere bouillon is natuurlijk wel makkelijk te maken, samen met pompoen, kastanje en ui. Erbij evenueel nog los champignons met veel knofook. Of een herstige salade met rode kool, of andijvie, nootjes en bv sinaasappeldressing.
Als je voor veel man kastanjes moet maken zijn er bij de horecasuper ook vacuumvoorverpakte geschilde kastanjes. Voor door een warm gerecht best okee, Bart maakte er een keer risottokoekjes van. Wel duurder dan gewone kastanjes, maar om nou voor megaveel mensen kastanjes te gaan schillen.
Kastanjeaardappelpuree kan natuurlijk ook, maar is zo euh.. tja.
-
Kastanjes zijn wel erg lekker vind ik.
Ik heb ze 2 keer gegeten, en toen vond ik ze zo droog... de ene keer was in een soort kastanje-spruitjes soufflé, en de andere keer weet ik niet meer...
Dan waren ze wellicht wat aan de oude kant.
-
Risotto is natuurlijk sowieso niks voor in een eetcafe, dat moet a la minute en dat lukt gewoon niet.
-
Risotto is natuurlijk sowieso niks voor in een eetcafe, dat moet a la minute en dat lukt gewoon niet.
euh... vandaar mijn opmerking 'maar voor veel mensen is dat lastig te maken' en later 'MAAR een gewone rijst gekookt in lekkere bouillon is natuurlijk wel makkelijk te maken
:)
-
Uit Frankrijk heb ik tubetjes creme de marron meegenomen. Gezoete kanstanjemoes en erg lekker voor op een pannekoek!
-
weet je al wat je gaat maken Christiaan?
-
Neen. Ik zie mijn medehoofdkok dinsdag waarschijnlijk nog, dan gaan we wel eventjes overleggen.
-
Ik droomde laatst dat iemand me vertelde dat ik ze in plakjes gesneden (voorgekookt denk ik) in een omelet moest bakken, dat dat heel lekker is.
Ik heb het nog niet geprobeerd, zou het lekker zijn? Ik eet eigenlijk zelden omelet, wat een maffe droom!
-
Ik droomde laatst dat iemand me vertelde dat ik ze in plakjes gesneden (voorgekookt denk ik) in een omelet moest bakken, dat dat heel lekker is.
Ik heb het nog niet geprobeerd, zou het lekker zijn? Ik eet eigenlijk zelden omelet, wat een maffe droom!
Het schijnt dat sommige briljanten uitvindingen in dromen gedaan zijn... dus wie weet heb je iets revolutionairs bedacht? :)
-
Gewoon poffen en ergens bij serveren? Tis vast ook lekker in een taart verwerkt bij wijze van toetje; appel-noten-taart met kastanjes in plaats van noten ofzo.
-
De kastanjes heb ik al gevonden; er staan er al een aantal hier bij mij boom te worden. Ik heb alleen nog geen beukenootje gezien. Vorig jaar rond deze tijd vielen ze met bakken uit de bomen. Hier vlakbij een hele beukenbos met beuken, maar sta ik nu toch bij de verkeerde bomen? Ik ben benieuwd of je ook beukenootjes kan poffen, eigenlijk.
-
is het wel de tamme kastanje? Heb gehoord dat de paardenkastanje niet te vreten is... maar zelf heb ik dat nooit geprobeerd..
-
Je krijgt die paardekastanjes al niet eens fatsoenlijk open zonder grof geweld, daar zit een knoeperdharde schil omheen. Eikels smaken trouwens wel redelijk, ook wat nootachtig. Maar die zijn niet goed voor consumptie, had ik begrepen?
-
Uit Frankrijk heb ik tubetjes creme de marron meegenomen. Gezoete kanstanjemoes en erg lekker voor op een pannekoek!
die heb je ook in de natuurwinkel geloof ik.
-
Mijn medehoofdkok voor de Groene Gasten ...
Wie zijn trouwens de Groene Gasten? Een eetcafé-achtig-iets, of anders meer zoiets als de Blue Man Group (http://www.blueman.com) maar dan met groene schmink?
-
Groene gasten (http://www.groenegasten.tk/)
In Hengelo hangt er een poster bij de bibliotheek en sinds ik die heb gezien wil er graag een keer heen. Maar door de weeks ben ik niet zo vaak bij mijn ouders...
-
Je maakt maar tijd!
-
Ja meneer, zo snel mogelijk meneer. ;)
Maar ik moet sowieso even wachten tot het de eerste van de maand is...
-
Voor het archief meld ik dat het nu zo onderhand wel is gedaan met de kastanjes. Gisteren nog gekeken in het bos nabij, maar slechts een handvol nog kunnen vinden. Vooral veel lege en zachte bolsters, en ineens een grote toename van bladeren, die er een paar dagen geleden nog niet lagen. Waarschijnlijk als de bladeren vallen, is het gedaan met de noten.
Ik noteer voor de wetenschap van volgend jaar, dat 23 oktober de laatste goede dag dit jaar was voor het vinden van kastanjes. Ben benieuwd of de data volgend jaar overeenkomt. Vorig jaar duurde het vallen van kastanjes twee weken. Dit jaar duurde het een week of drie, misschien zelfs vier. Opvallend.
Opvallender; terwijl het vorig jaar een geweldig beukenootjes jaar was (het beukenbos nabij lag bezaaid), heb ik dit jaar nog geen (géén!) beukenoot gezien. En ik kijk al weken rond. Iemand wel beukenootjes gezien?
-
Vanmiddag gepofte kastanjes gemaakt. Ik had uit pure nieuwsgierigheid een paar kastanjes in de oven gedaan zonder een inkeping te maken in de bast. Tjonge zeg, dat levert aardige ontploffingen op in de oven. Een lichtzware dreun en de inhoud, geheel verpulverd, verspreid door je oven heen. Makkelijk op te ruimen gelukkig.
Oja, de gewone goed gepofte kastanjes waren erg lekker.
-
En ik kijk al weken rond. Iemand wel beukenootjes gezien?
:nooo:
Maar op bepaalde plaatsen wel nog steeds bramen! :o
-
yep hier in het bosch, volop
-
Beginnen ze nu te vallen, zijn ze al bezig te vallen of zijn ze lang geleden al gevallen en liggen ze er nu gewoon nog steeds?
-
Volgens mij liggen ze er al een paar weken... het was zowiezo 2 weken terug alweer dat ik in het bosch liep, en toen lagen ze er wel.