Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Draek op 08 augustus 2003, 12:39:35
-
Boterkoek (vegan)
Ingrediënten:
- boterkoekmix van Atlanta (= tarwebloem, suiker, zout)
- 185 gram margarine (wajang light)
- amandelen
- amandelsnippers
- suiker
Ik wil deze proberen. Echter is hier weer geen Atlanta boterkoekmix te verkrijgen (alleen andere mixen van hun).
Als de mix alleen tarwebloem, suiker, zout is, dan kan ik zo een mix ook wel maken. Maar ik weet niet wat de verhouding moet zijn.
Iemand een idee?
-
Vond dit op internet, en dat lijken me wel normale hoeveelheden:
Voor een vorm met een doorsnee van (Ø 24 cm)
250 gram bloem
200 gram lichtbruine suiker
mespunt zout
225 gram margarine/roomboter
of
200 g bloem
175 g margarine/roomboter
150 g witte basterdsuiker
2 theel. water
2 g zout
geraspte citroenschil
-
bedankt daar kan ik wel wat mee
-
De meeste light-margarines bevatten alleen maar extra water. Diëet-margarines hebben meer olie.
jaja, maar daar vraag ik niet om
Ik bedoel, dat je niet zo maar grammen boter naar halvarine kunt vertalen als er teveel van die grammen uit water bestaan; dan ook nog: de hoeveelheid vocht in je deeg herberekenen.
-
Ik bedoel, dat je niet zo maar grammen boter naar halvarine kunt vertalen als er teveel van die grammen uit water bestaan; dan ook nog: de hoeveelheid vocht in je deeg herberekenen.
Ok, dat snap ik. Maar ik vroeg naar verhoudingen van de mix (om zelf te maken) niet om verhoudingen als ik ander delen vervang uit het recept.
-
Laat je weten of de boterkoek lekker was?
Ik wil hem ook wel eens proberen, maar ik ben bang dat ie te "zwaar" is. De brownies vond ik bv. ook al te zwaar.
-
Laat je weten of de boterkoek lekker was?
Ik wil hem ook wel eens proberen, maar ik ben bang dat ie te "zwaar" is. De brownies vond ik bv. ook al te zwaar.
Tuurlijk komt er een uitgebreid verslag. Vanavond ga ik hem maken. Het is nu te warm.
-
Hij ruikt lekker, maar is nog iets te warm om op te eten.
-
In 1 woord: JAMMIE
-
Misschien dat ik vanavond even een variant probeer.
Een boterkoek met gekaneelde appels. Dus een soort appelboterkoek.
-
Hallo hee!
Wie eet dat allemaal op?
-
Hallo hee!
Wie eet dat allemaal op?
Ik natuurlijk :)
Nee hoor ik, mijn ouders, zusje, broer, en nog de overburen :)
-
En de rest van het dorp? ;)
-
En de rest van het dorp? ;)
;D Nou voor 20000 mensen bakken word wel lastig, tenzij iemand het wil financieren? ;)
-
Nog een fotootje van het resultaat:
http://www.denatuur.nl/prive/boterkoek.jpg
-
Ziet er goed uit, mooi versierd met die amandelen. Als je wil dat de cake meer kleur krijgt kan je altijd een beetje kurkuma door het beslag doen.
-
Nog een fotootje van het resultaat:
http://www.denatuur.nl/prive/boterkoek.jpg
Ziet er lekker uit! Mmm, denk dat ik het ook maar eens ga proberen. Al weet ik nog 3 andere cakes die ik nog wil proberen binnenkort dus het kan nog even duren ;)
-
Geeft het bakpoeder geen branderig gevoel in de slokdarm, plus soda-achtige na-smaak? Dat overkomt mij (als ik er in trap) met veel niet-roomboter-koeken, vooral het type "appelkoeken" maar ook "gevulde koeken", die ik in winkels/supermarkten tegenkom.
Hetzelfde heb ik met (te) goedkope witte puntbroodjes.
De smaak van soda proef ik snel ergens bovenuit omdat ik als jochie 1 x per ongeluk soda inplaats van zout in pannekoeken-beslag had gegooid .... onvergetelijk :'(
Ik denk dat roomboter daarin neutraliserend zou kunnen werken, kan er geen andere verklaring voor bedenken.
Misschien lukt dat ook met bepaalde margarines of olie.
-
Geeft het bakpoeder geen branderig gevoel in de slokdarm, plus soda-achtige na-smaak? Dat overkomt mij (als ik er in trap) met veel niet-roomboter-koeken, vooral het type "appelkoeken" maar ook "gevulde koeken", die ik in winkels/supermarkten tegenkom.
Zit geen bakpoeder in. En geen soda.
alleen:
tarwebloem/meel
zout
suiker
amandelsnippers
margarine
Zit ook geen soda ofzo in de margarine geloof ik. Smaakt iig gewoon heel goed.
-
Duidelijk, die ingrediënten kunnen normaal gesproken geen foutsmaak opleveren.
Maar geen enkel rijsmiddel, zelfs geen gist? Wordt het dan niet stug/brokkelig?
-
Maar geen enkel rijsmiddel, zelfs geen gist? Wordt het dan niet stug/brokkelig?
Nee, hij was gewoon perfecto! Als gist ofzo erbij zat dan stond het vermeld bij de ingredienten die ik net opnoemde :)
-
Nog een fotootje van het resultaat:
http://www.denatuur.nl/prive/boterkoek.jpg
wauw ziet er goed uit. Wel een uitvinding met margarine, is ook minder vet enzo (van Johannes van Dam en ook van Bart geloof ik mag je geen margarine gebruiken maar ik doe het lekker toch sinds ik er achter ben dat margarine helemaal niet zo smerig is als ik altijd dacht).
-
Experimentele boterkoek zit erin:
toevoegingen:
- citroensap bij deeg
- ipv amandelsnippers: 'gekaneelde' en 'gesuikerde' appels stukjes (door elkaar gesneden) + er overheen een hoop goed gelukte kruimellaag :)
Vanavond ga ik hem proberen. Foto's komen er dan ook aan :)
-
Mijn zusje heeft er ook een gebakken (natuurlijk in opdracht van Christiaan). Ik denk dat we de boterkoek vanavond soldaat zullen maken. Ben benieuwd!
-
Nou de appelboterkoek is klaar en is nu aan het afkoelen:
Alvast een fotootje gemaakt:
http://www.denatuur.nl/prive/taart1.JPG
Het ziet er wel smakelijk uit, maar of het ook smakelijk smaakt...
to be continued
-
Met appel is geslaagd. Alleen eigenlijk te weinig appel erin. Volgende keer appelschijfjes erop of appel door de boterbeslag
-
Ik denk dat "gewoon model appeltaart", appelschijfjes op een vel deeg en daaroverheen een mazig raster van dunne deegstrips het beste gaat.
-
Ik denk dat "gewoon model appeltaart", appelschijfjes op een vel deeg en daaroverheen een mazig raster van dunne deegstrips het beste gaat.
Ja, dat gaat het beste, maar dat recept word altijd maar gebruikt hier. Nu eens tijd voor iets anders en veganistisch :)
-
Ziet er goed uit hoor, ga ik ook maar eens proberen ;D
-
Echte Boterkoek kun je laten smelten in de mond. Lukt dat ook met de vega-varianten?
-
Echte Boterkoek kun je laten smelten in de mond. Lukt dat ook met de vega-varianten?
En wat verstaan we onder 'echte' boterkoek?
Deze variant smelte niet echt geloof ik. Niet echt geprobeerd.
Echter de boterkoeken die ik vroeger heb gehad (welke ik niet lekker vond), die smolten naar mijn idee ook niet.
-
Echte Boterkoek bevat uiteraard Echte Boter :D
Ha, heb ik toch meestal de betere boterkoeken getroffen.
Een aparte variant, bijna nooit meer te krijgen in Chinese eethuisjes: Chinese Boterkoek. Lang geleden, weet niet meer of die ook kon smelten op de tong; was brosser, een beetje speculaas-achtig, best een fijn toetje.
-
Boterkoek hoort een beetje zompig en brokkelig, het moet helemaal niet rijzen.
-
Ja, boterkoek, best lekker. Toen ik vóór mijn 33e vaak geen tijd had om te ontbijten en om 11:00u geen sterretjes/vuurvliegjes wou zien wist ik vaak een punt boterkoek te bemachtigen (zat in sommige automaten in de winkelstraat) met koffie of cola daarbij. Soms ook een 1/8 liter-flesje pure room ertegenaan als de mobiele melkboer net langs kwam, gloek-gloek. Oudere collega's rilden en bibberden.
-
Ziet er goed uit, mooi versierd met die amandelen. Als je wil dat de cake meer kleur krijgt kan je altijd een beetje kurkuma door het beslag doen.
Is safraan geen betere optie in zoet gebak?
-
Hoe doe je dat met saffraan? Ik heb wel eens saffraanrijst geprobeerd te maken maar dat viel echt vies tegen, het was ietsje gelig.
Kurkuma heeft nou ook weer niet zo'n overheersende smaak dat je het niet kan gebruiken.
-
Saffraan moet je laten weken in een deel van het water/(soja)melk en daarna bij het deeg doen. Je mag natuurlijk nooit veel saffraan gebruiken. Dan is 1) de smaak te overheersend 2) je gebak veel te duur.
-
ik zou eerder kurkuma erdoor doen, want safraan is zo licht waarschijnlijk net zo licht geel als het gebak, de smaak is overheersend, of niet als je weinig gebruikt, maar dan heb je ook weer weinig kleur, en het is heel duur om te gebruiken als je het alleen als een kleurstof gebruikt en niet om de smaak, beetje zonde vind ik. Je zou ook extra citroenrasp of sinaasappelschil of beetje kaneel erdoor kunnen doen, de Bijenkorf doet door de boterkoek trouwens altijd heel veel gember dat is ook lekker. Maar ik vond de boterkoek op het plaatje er trouwens prima uit zien.
@Christiaan, wat was er mis met de safraan in de rijst, wat was er niet lekker aan? Het klopt dat het nooit het zelfde effect geeft als kurkuma, de rijst wordt heel heel lichtgeel of alleen of een paar plaatsen geel, maar wel heel lekker van smaak door de safraan. In India mikken ze vaak melk en/of boter door de safraanrijst om 'em extra romig te maken wat goed past bij de safraansmaak, misschien zou je voor een vegan alternatief een heel klein beetje vers gesperst sinaasappelsap door de rijst kunnen doen (niet te veel want dan proef je die safraan weer niet meer).
-
Te weinig saffraan, waarschijnlijk. Maar wat is nou een "plukje" precies? ??? ;)
-
Te weinig saffraan, waarschijnlijk. Maar wat is nou een "plukje" precies? ??? ;)
Echt mega weinig, voor 1 persoon 4 draadjes ofzo! Maar je moet de rijst niet alleen met safraan op smaak brengen maar ook met andere dingen zoals een kaneelstokje, amandelen of rozijnen.
-
Saffraan is inderdaad niet goedkoop; ik kreeg het enige malen redelijk voordelig te pakken bij de Marokkaanse winkel, voor mijn vissende kinderen die met gekleurd deeg vooral op stromend water meer vangen.
Mijn indruk was juist dat saffraan zeer diep kleurt, heeft echter wat tijd nodig.
-
Voor boilies zeker?
Kweet niet hoe je dat schrijft. Mijn vriend vist en heeft van die gele bolletjes om te azen op karpers.
(kotssmailie onderdrukkend)
-
Nee, gewoon een of twee witte boterhammen ontkorsten, nauwelijks nat maken en een paar van die draadjes saffraan er in kneden; na een nachtje zit de kleur erdoor, eventueel na-kneden. Dan daarvan een heel klein bolletje aan de haak.
Gekleurd deeg heeft in (bijna) stilstaand water verwaarloosbaar effect, werkt beter bij golfslag en stroming, bijvoorbeeld op de Maas en in de havens bij Rotterdam.
-
Saffraan is inderdaad niet goedkoop; ik kreeg het enige malen redelijk voordelig te pakken bij de Marokkaanse winkel, voor mijn vissende kinderen die met gekleurd deeg vooral op stromend water meer vangen.
Tja, saffraan is één van de duurste specerijen ter wereld. Dat betekent dat er een hoop troep te koop is. Koop nooit fijngemalen saffraan, want dat is vaak versneden met zout en/of kurkuma.
Zorg dat je weet hoe saffraan eruit ziet: als lange dunne draadjes. De meeldraden van een andere bloem worden ook wel eens verkocht (voor een fractie van de prijs van the real thing. Onthoud: het is écht duur. Een pond gele kret voor 10 euro is geen saffraan, maar iets anders. Altijd.
-
Onthoud: het is écht duur. Een pond gele kret voor 10 euro is geen saffraan, maar iets anders. Altijd.
Ja, hou er de beurspagina's maar bij, en als het zijn gewicht in goud niet waard is dan kan je het wel vergeten...
-
Saffraan heb ik nog nooit in koekjes gebruikt, maar het kan vast een mooi resultaat geven. Maar makkelijker is om de bovenkant van de boterkoek in te smeren met ahornsiroop, appeldiksap of suikerwater. Dan krijgt ie ook gelijk al een heel ander kleurtje. Als je 'm echt donkerbruin wilt hebben, dan kun je er gewone stroop op smeren.
Er zijn volgens mij wel meer boterkoekmixen die vega zijn, maar niet allemaal. Ik had toen toevallig die van Atalanta genomen, die had zelfs geen E-nummers op de ingrediëntenlijst staan. Maar gewoon zelf meel, suiker en zout mengen kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel een keukenweegschaal hebben :) En die heb ik dus niet, dus hou ik me bij de mixjes.
-
Leuk dat er zoveel mensen geïnspireerd zijn geraakt door mijn simpele brouwsel op de vegatopiadag. Hoorde van Silent Sea Dragon dat hij er vandaag ook al eentje heeft gebakken! Volgens mij wordt het tijd voor een gebak-bijeenkomst... :hungry:
-
Ja, hij was niet helemaal gelukt, iets te droog, naar verhouding te weinig boter denk ik.
Ik had ook zelf wat door elkaar gemixed, waar het ook aan kon liggen. Ik kon die van Atlanta niet vinden. Zag bij de AH wel 2 merken, maar Honig bevat melkpoeder ofzo en die andere bevat aroma, dus ik dacht, doe het lekker zelf!
En ik heb oersuiker gebruikt ipv gewone.
-
Volgende boterkoek zit erin :)
Dit keer gedaan:
- cacao, kaneel en speculaasmix erdoor
- kleine stukjes appel door het deeg
- grote stukken appel boven op (vorige keer kleine stukjes) met suiker en kaneel
- kruimeldeeg erover + nog wat suiker en kaneel.
Benieuwd of het wat word :)
-
Vandaag heb ik (vegan) boterkoek gebakken, met een laagje Vegatopia-verjaardagsworkshopjam er in. Morgen gaan we proeven of het voor herhaling vatbaar is. :)
-
Door de traditionele, Joodse, vette boterkoek die mijn moeder en haar moeder en haar moeder altijd maakten ging lekker veel gember, waardoor hij absoluut niet droog en absoluut heeel lekker was/is!
Ons recept:
300 gram bloem
200 gram suiker
snufje zout
175 gram boter
1 losgeklopt ei
en dan natuurlijk lekker veel gember (de zoete 'ingemaakte' stemgember met siroop, geen verse gemberwortel!) d'r door :D
-
Door de traditionele, Joodse, vette boterkoek die mijn moeder en haar moeder en haar moeder altijd maakten ging lekker veel gember,
ja maar hey, dat is gemberkoek!
-
boterkoek met gember!
-
Ik las ergens op Vegatopia een keer over een vegan boterkoek. Mijn boterkoeken willen niet zo lukken en nu las ik pas ergens waarom: er werd gezegd dat je vooral roomboter moest nemen en geen margarine omdat je dan zo klomp boterkoek kreeg.
Heeft iemand een recept voor 'zachte' vegan boterkoek?
-
Die laatste boterkoek die ik gebakken heb (voor de pannenkoekenbakwedstrijd) was gewoon volgens een standaard recept, maar dan met plantaardige margarine in plaats van roomboter. En ik had er geloof ik nog wat jam of vruchten bovenop gedaan voor het hij oven in ging, daar wordt het geheel ook al wat smeuiger van.
En ik had zelf niet het idee dt het echt een klomp was eigenlijk, maar misschien dat anderen daar beter over kunnen oordelen. :P
-
Ik heb een paar weken geleden boterkoek gebakken voor mijn testpersonen van mijn afstudeerproject. Deze heb ik gemaakt met de plantenmargarine van de Albert Heyn. En was erg lekker. Zo lekker schijnbaar dat geen van de testpersonen de voorkeur gaven aan de stroopwafels die er als alternatieven bijstonden. Maar die plantenmargarine was desondanks sojamatig niet geheel veganistisch, als ik het goed heb.
-
Er is zelfs al een heuse boterkoekdraad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=5970)! :D
-
En dan de harde of de zachte Wajang? Ik begrijp dat Aiko harde heeft gebruikt, maar in de link dacht ik te lezen dat Dragonfly zachte gebruikte. Maar dat laatste lijkt mij niet zo'n goed idee omdat daar water bij inzit (toch?).
-
Die uit een pakje, niet die uit een kuipje dus, dat lijkt me helemaal niks om mee te bakken.
-
Ik begrijp dat Aiko harde heeft gebruikt
Jawohl.
-
Ik heb zowel de zachte als harde Wajang gebruikt en bij allebei werd ie zacht en smeuiig. Niet tot ieders smaak :P.