Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Viz op 29 oktober 2004, 14:29:30
-
Hallo iedereen,
in ons groentepakket van deze week zat een zakje aardpeer.
Ik heb al een beetje gegoogled, maar heeft iemand anders toevallig nog een lekker recept ermee?
Tis nl een hele nieuwe groente voor mij :)
Groetjes, Isa
-
http://www.odin.nl/nl/index.htm
Oh, ik zie dat aardpeer = topinamboer = jeruzalem artichoke... Klopt dat?
-
Oh, ik zie dat aardpeer = topinamboer = jeruzalem artichoke... Klopt dat?
Ja, klopt. :)
-
Jeuh, dan kan ik het volgende recept ook maken, want het is wel zo handig als je weet wat de juiste benaming van het hoofdingredient is :).
Het komt uit The Gate Vegetarian Cookbook (http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start;sid=dfa8fJjTHji8XtlR75qCS3gLB44ZNoeMz7s=?BOL_OWNER_ID=1001004002044907&Section=BOOK_EN&lgl=1&plid=&lgl_BOL_OWNER_ID=1).
Jerusalem Artichoke Soup
with Trompettes-des-Morts and Truffle Oil
Voor 4 personen
1 kg Jerusalem artichokes, halved
2-3 tbsp olive oil, plus more for brushing
salt and white pepper
2 large knobs butter
2 leeks, trimmed and finely chopped
2 tbsp chopped rosemary
1 fennel bulb, core removed, finely chopped
1 potato, finely diced
about 500 ml vegetable stock
12-16 trompettes-des-morts
few drops of truffle oil
Preheat the oven to 200C. Brush the artichokes with oil and season well with salt and white pepper, then roast for about 30 minutes.
Heat the remaining oil and half the butter in a large heavy-based pan and saute the leeks until soft. Stir in the rosemary and fennel en sweat gently for 2-3 minutes. Add the artichokes and potato and cook gently for 4-5 minutes more.
Pour in the stock, bring to the boil and simmer gently for 30 minutes, until all the vegetables are tender.
Puree the soup in a blender or with a stick blender (most domestic food processors aren't quite up to this job). Bring back to the heat and adjust the seasoning if necessary.
While the soup is reheating, saute the mushrooms in the remaining butter with a little drop of oil to prevent it burning in a very hot pan until nicely crisped on the outside.
To serve, float the mushrooms on top of each bowl of soup and finish with a few drops of the truffle oil.
De foto laat zien dat de soep mooi creme-kleurig is.
-
Waarom kun je die nergens kopen? Ik zou die wel eens willen proberen!
-
van aardpeer kun je ook chips maken. Lekker met mierikswortelmayonaise.
-
Waarom kun je die nergens kopen? Ik zou die wel eens willen proberen!
bij de natuurwinkel liggen ze wel eens en op biologische markten. Misschien wil een goede groentenman ze een keer voor je inkopen?
-
de aardpeer die op de voorpagina van vegatopia staat lijkt een beetje op een rollade :-X
-
Paul Gayler heeft het in zijn kookboek wereldse groenten over aardpeer-rosti met brie en aardpeersouffle. Als iemand het precieze recept wil kan ik het wel overtikken
-
Verder smaken die dingen angstaanjagend naar artisjok (wel wat krokanter, trouwens), dus alles dat je met artisjokken zou doen (behalve vulllen, natuurlijk) kan ook met aardpeer.
-
oh.. dan kun je zo ook frituren in een beslagje! Met peterselie. mmmm krijg honger
-
Zou ik ze wel eerst beetgaar koken, maar dat had je natuurlijk al bedacht.
-
jaiks rauwe aardpeer. Dat had ik al bedacht ja :-*
-
bij de natuurwinkel liggen ze wel eens en op biologische markten. Misschien wil een goede groentenman ze een keer voor je inkopen?
Ik ga bij de dorpen om me heen rondkijken...
-
Jaja, vandaag in Apeldoorn geweest en ik heb ze!
Morgen zal ik ze in schijfjes bakken (volgens mij de meest basic bereidingswijze, stond op Odin-link van Hizikigrrrl). Na morgenavond horen jullie of 't eetbaar was!
Heb jij de aardpeer inmiddels op de één of andere manier verorberd Viz?
-
Heb zeb gisteren gebakken en vond het erg lekker!
Wat jammer dat dit soort ouderwetse producten niet beter verkrijgbaar is!
Maar dat komt denk ik vooral door de huidige 'snel-klaar' maatschappij
-
Jaja, vandaag in Apeldoorn geweest en ik heb ze!
Morgen zal ik ze in schijfjes bakken (volgens mij de meest basic bereidingswijze, stond op Odin-link van Hizikigrrrl). Na morgenavond horen jullie of 't eetbaar was!
Heb jij de aardpeer inmiddels op de één of andere manier verorberd Viz?
Jip, wij hadden het met een preitje gekookt en er wat kaas doorheen gedaan :) Was ook wel te eten :)
Volgende keer wil ik het ook bakken, omdat nu de kaassmaak toch wel een beetje dominant was.
Nu rest me de volgende uitdaging: schorseneren...
-
Op de website van de natuurwinkel las ik trouwens dat er een actie van een bepaald life-style blad was, waarbij lezers 25 % korting op 'vergeten' groente als de aardpeer, schorseneren, koolraap ed bij de natuurwinkel kregen.
Vond ik wel een leuke actie :)
-
Aardpeer! :yummie:
-
Verder smaken die dingen angstaanjagend naar artisjok
Dan heb ik of geen aardpeer gehad terwijl men mij dat wel voorhield, of jij hebt het over wat anders. :)
Het was in ieder geval een aardappel-achtige substantie in de vorm van een peertje en een beetje een truffelhuidje.
-
Dat klinkt alsof iemand met een spuitzak een peertje van aardappelpuree vormde, en er truffelschilfers overheen strooide. Op de www.vegatopia.com staat een plaatje van zo'n ding. Dat is een aardpeer.
-
Verder smaken die dingen angstaanjagend naar artisjok
Dan heb ik of geen aardpeer gehad terwijl men mij dat wel voorhield, of jij hebt het over wat anders. :)
ben je misschien in de war met een truffelaardappel? Was het ding paars?
-
Wat ik heb gehad was donkerder van kleur dan dat ding op het plaatje, en had meer de vorm van een peer. Ik had er trouwens 2, allebei zowat dezelfde uiterlijke verschijning.
-
Na dit duidelijke plaatje van een trog vol truffelaardappels (http://www.agf.nl/foto/interpom2003/afbeeldingen/truffelaardappel.JPG) goed bekeken te hebben kan ik niet anders dan concluderen dat ik toch aardpeertjes heb gegeten.
Blanke aardpeertjes, want die bestaan dus ook. :)
-
Paul Gayler heeft het in zijn kookboek wereldse groenten over aardpeer-rosti met brie en aardpeersouffle. Als iemand het precieze recept wil kan ik het wel overtikken
goed dat ik dit lees, ik was nl. helemaal vergeten dat ik dit kookboek ook in de kast heb staan, ga straks thuis dadelijk bijhalen en iets lekkers uit maken :D Heb het al zeker 2 jaar, maar eigenlijk nooit iets uit gemaakt wegens totaal vergeten...
-
Hartige Aardpeertaart
8 aardperen
4 aardappels
4 uien in ringen
1 el arachideolie
zout-peper-muskaatnoot
1 kop ongezoete sojamelk
120g plantaardige margarine
300g meel
7cl koud water
1/2 tl zout
-------------------------------------------
Maak een taartdeeg: vermeng margarine, zout en meel tot een kruimelig deeg, voeg het water toe en kneed het deeg (met de hand of met de keukenmachine) Maak er een bal van.
Kook de aardperen en de aardappel samen gaar in gezouten water. Maak er vervolgens een puree van samen met de sojamelk. Kruiden met peper, zout en flink wat muskaatnoot.
Vet een taartvorm in en bedek deze met het deeg. Doe er vervolgens de puree bovenop.
Bak de uienringen goudbruin in de arachideolie, maar zorg dat ze niet te prak worden. Doe deze dan bovenop de taart.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de taart 20min, tot het deeg begint te kleuren.
Dit recept komt van de Franse veganistische site 'Cuisinez Végétalien' ('Kook veganistisch'). Hier (http://avea.net/cvg/recette-semaine/recettes-a/198.htm) vind je het recept in de taal van Molière, samen met een plaatje van de taart.
-
laatst aardperen gegeten die ongeschild in de oven waren gegaard (door midden). Duurt denk ik een uurtje, olie en zout erover strooien. Geweldig lekker! Ga ik binnenkort ook zelf maken.
Is volgens mij ook leuk voor de kerstmaaltijd, zo'n schaal op tafel met van die dingen uit de oven als side dish.
-
Zijn de aardperen al bij supermarkten gesignaleerd?
-
Nope, maar de groentenboer heeft ze wel.
-
Groentenboeren, bestaan die nog? :nosmile:
-
Groentenboeren, bestaan die nog? :nosmile:
Ja hoor, in Nunspeet één en in Elburg twee
-
laatst aardperen gegeten die ongeschild in de oven waren gegaard (door midden). Duurt denk ik een uurtje, olie en zout erover strooien. Geweldig lekker! Ga ik binnenkort ook zelf maken.
Is volgens mij ook leuk voor de kerstmaaltijd, zo'n schaal op tafel met van die dingen uit de oven als side dish.
kan je ze dan gewoon met schil en al opeten?...
Geldt dit trouwens ook voor als je ze bakt?...
We hebben ze nl weer in ons groentepakket gehad vandaag, en ik wilde ze zo gaan proberen :)
-
Ik heb het inmiddels al met schil (eerst schoongeboend en gewassen) gebakken met een uitje en een preitje. Erbij zelfgemaakte aardappelpuree en verse peterselie. Was erg lekker! :D
-
- ze staan er opnieuw die grote zonnebloemachtige aardperen, met hun kleine gele bloemen op de top.
Nog even wachten tot het heeft gevroren.
daarnaast de kleine bonzai chinese artishok, petierig klein, maar als delicatesse gekent onder de naam crosnes, ook nog even laten doorrijpen.
- De aardperen kan je stoven, bakken, maar korter dan aardappelen. Ze smaken als artishok harten.
De aardperen vind je in witte en rode varieteit en zouden vooral voor diabeten erg goed zijn. Zoals de schorseneer hebben ze even "de vorst" nodig.
-
De aardperen vind je in witte en rode varieteit en zouden vooral voor diabeten erg goed zijn.
Enig idee waarom ze goed zouden zijn voor diabeten? Ik heb er geen verstand van maar weet wel dat er in aardperen inuline zit; het zou zomaar kunnen dat iemand ooit dacht " hmm inuline, insuline, dat is vast hetzelfde en dan is het vast heel goed voor diabeten"
-
Zoals zo vele dingen die je lezen kunt in allerlei kruidenboeken, neem ik het aan. Ik eet ze graag, ze hebben een notensmaak en zijn qua groei heel gezond. Heb nooit ziekten vastgestelt.
De rode zijn of lijken me lekkerder.
Er zit zoals ik vernam gemakkelijker verteerbaar zetmeel en eiwit in. mss is de reden de inuline.
Ik zie ze meer als culinair erfgoed dan alleen maar goed voor zieken, o.a diabeten. Ik denk dat ze beter een totaal concept zien, van gezonde voeding en ontspanning en vooral werken aan zichzelf als mens. Maar voor de meesten gaat dit tever, daarom dat allopathie de gemakkelijkste weg is.
Pilleke en oeps, probleem opgelost :O ::) :-\ maar we weten wel beter, zo lukt dat niet ;)
-
Aardpeer / spinazie / Parijse champignon / hazelnoot
Eergisteren bespraken we het boek Vegetables that sparkle the conversation - Graanmarkt 13 van Seppe Nobels. Van redacteur Karl kreeg het viereneenhalve ster. Vandaag een recept uit dit boek voor aardperen uit de oven met spinazie, champignons, hazelnoot en schapenkaas.
Source: Aardpeer / spinazie / Parijse champignon / hazelnoot (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13274-aardpeer-spinazie-parijse-champignon-hazelnoot)
-
Aardpeer / vijg / linzen / tomaat / rozemarijn
Vorige week bespraken we het boek Vegetables that sparkle the conversation - Graanmarkt 13 en plaatsten we een recept eruit voor aardperen uit de oven met spinazie, champignons, hazelnoot en schapenkaas. Vandaag hebben we nog een aardpeer-recept uit dit boek van Seppe Nobels voor jullie, ditmaal met vijgen, linzen, tomaat en rozemarijn.
Source: Aardpeer / vijg / linzen / tomaat / rozemarijn (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13275-aardpeer-vijg-linzen-tomaat-rozemarij)