Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Laurita_27 op 10 september 2005, 23:30:28
-
Iemand een lekker recept voor cakes? Ik vind de verhoudingen altijd zo moeilijk....En de baktijden/temperatuur! :bonk:
-
Cake is een goed idee! Dat moet ik ook weer ns doen! :D
Er zat langlanglang geleden een receptenboekje bij een pak drostecacao voor een rijk gevulde chocolade cake. Zo'n ontzettend lekkere cake! Hier maak je mensen blij mee (is mijn ervaring):
(ca. 15 plakken)
Benodigdheden:
40 g Droste cacaopoeder
50 g rozijnen
150 g boter of margarine
150 g bruine basterdsuiker
zout
3 eieren
125 g zelfrijzend bakmeel
11/2 eetlepel melk
25 g fijngehakte, gekonfijte kersen (Franse vruchtjes)
50 g fijngehakte, gemengde noten
Voor het glazuur:
10 g Droste cacaopoeder
175 g poedersuiker
1 (klein) eiwi
Bereidingswijze:
Was de rozijnen in een zeef en doe ze in een kom. Schenk er heet water op en laat ze 1 à 2 uur wellen. Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een cakevorm in en bestuif hem met bloem. Dep de rozijnen droog en bestrooi ze met wat bloem. Doe de boter met suiker, en het zout in een kom. Klop dit met de mixer tot een romig mengsel ontstaat. Klop de eieren er een voor een door en blijf nog 2 minuten kloppen.
Schep afwisselend het zelfrijzend bakmeel, cacao en de melk door het beslag. Meng de rozijnen, de gekonfijte kersen en de fijngehakte noten erdoor. Doe het beslag over in de cakevorm. Bak de cake in ca. 11/4 uur gaar. De cake is gaar als een erin gestoken satéstokje er weer droog uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen. Keer de cake op een taartrooster en laat hem verder afkoelen. Roer voor het glazuur de poedersuiker met de Droste cacaopoeder en het eiwit door elkaar. Bestrijk de cake met het glazuur en laat het glazuur hard worde
-
hmmm denk dat ik zo ook weer es richting oven ga..
-
Mmmm, chocoladecake! Ik heb ook nog een recept voor franse chocoladecake. Da's zo'n cake zonder bloem. Ook erg lekker :)
Ik heb vanmorgen een citroencake gebakken.
Recept:
125 gram suiker
125 gram boter
geraspte schil van 2 citroenen
citroensap
4 eieren, gesplitst
150 gram zelfrijzend bakmeel
mespunt zout
150 gram poedersuiker
Oven voorverwarmen op 160°C. Citroenen afspoelen en de schil raspen. Boter met suiker romig mixen totdat de suiker helemaal is opgelost. Eigeel, citroenrasp en 2 eetlepels citroensap toevoegen. De met zout vermengde en gezeefde bloem luchtig door het beslag roeren. Het eiwit stijf kloppen en door het deeg verwerken. Een beboterde en met bloem bestoven cakevorm met het beslag vullen en de cake in ongeveer 50 minuten afbakken. De poedersuiker vermengen met 30 gram citroensap en glad roeren. De afgekoelde cake hiermee bestrijken.
Ik had mijn cake in een hartvorm gebakken en versierd met glazuur vermengd met frambozenlikeur. Geeft een mooi zachtroze kleurtje en een subtiele smaak.
Hij is voor m'n jarige schoonzus dus ik heb hem nog niet kunnen proeven!
Hopen dat ze hem vanavond ook aansnijdt ;)
De structuur zag er goed en en de cake voelde veerkrachtig aan.
-
Ik heb ook nog een recept voor franse chocoladecake. Da's zo'n cake zonder bloem.
Is zelfrijzend bakmeel dan niet gewoon bloem met bakpoeder?
-
Volgens mij wel. Ik maak cake altijd gewoon met bloem en bakpoeder.
-
O, hmpf, ik las ook helemaal niet goed. :bloos:
-
Chocoladecakeeeeeee :o
dat is TE lekker mensen, weleens leuk om uit te proberen~
-
Ik heb ook nog een recept voor franse chocoladecake. Da's zo'n cake zonder bloem.
Is zelfrijzend bakmeel dan niet gewoon bloem met bakpoeder?
Ja..nee...maar, ik bedoelde meer een chocoladecake écht zonder bloem o.i.d.
Zo'n cake met eiwitten en die instort als je hem uit de oven haalt en heel erg chocoladerig is. Heerlijk.... :kwijl:
-
Ik ben wel geïnteresseerd in het recept :kwijl:
-
Franse chocoladecake
Voor 8-10 personen
225 gr roomboter(ongezouten) +extra om in te vetten
200 gram pure chocolade, liefst meer dan 72%
6 grote eieren, gesplitst
slagroom en ijs, om erbij te serveren
Verwarm de oven voor om 160 graden
Vet een springvorm van 23 cm doorsnee goed in (ik gebruik ook wel eens een gewone dichte bakvorm, leuk in bv de vorm van een hart)
Laat de chocolade au bain marie smelten, samen met de boter. Goed mengen, apart zetten en wat af laten koelen. Klop hierna de eidooiers erdoor, doe dit luchtig!
Mix de eiwitten stijf. Vouw met een metalen lepel de eiwitten snel en luchtig het chocolade-ei-botermengsel.
Schenk het beslag in de vorm. Bak de taart zo'n 60 min. Gewoon even kijken af en toe. Door de eiwitten zwelt ie flink op, maar eenmaal uit de oven stort ie ook weer in. Maakt niks uit, smaakt geweldig!
Lekker met een klodder slagroom of een bolletje ijs.
-
Wauw dat klinkt wel geweldig lekker!
-
simpel cake-recept:
200 gram suiker, bloem en boter. 4 eieren en een mespunt bakpoeder.
Alles flink mixen (en niet zoals ik altijd doe de helft van het beslag opeten).
Oven op 160 graden en de cake is in 70 minuten klaar.
mijn mama doet er altijd walnoten in en doet er honing bij, maar dat vind ik niet erg lekker. Stukjes peer wel erg.
-
Franse chocoladecake
Dank je! Ziet er heerlijk uit.
-
in het world food cafe kookboek staat een chococake (eigenlijk meer een chocotaart) zonder meel met eiwit.
Is erg lekker
Wat is volgens jullie het verschil tussen taart en cake?
Ik dacht vroeger de bakvorm, maar dat is dus niet zo
-
Daar heb ik 'm ook uit! Ik wist ff niet zo goed meer waar ik het recept vandaan had, uit dat kookboek dus! :D
-
Vorige week voor mijn verjaardag had ik respectievelijk vegan walnotenmuffins en appel-peren-cake getracht te maken. Getracht, want zonder eieren willen ze niet erg rijzen, en wordt het allemaal een beetje een niet-luchtige en kleffe boel. De volgende keer doe ik eerst maar óf wat uitgebreidere research naar vegan recepten, óf er een lading gras-eieren in.
-
Vorige week voor mijn verjaardag had ik respectievelijk vegan walnotenmuffins en appel-peren-cake getracht te maken. Getracht, want zonder eieren willen ze niet erg rijzen, en wordt het allemaal een beetje een niet-luchtige en kleffe boel. De volgende keer doe ik eerst maar óf wat uitgebreidere research naar vegan recepten, óf er een lading gras-eieren in.
Maar eet je geen eieren vanwege het dierenleed? Of eet je geen eieren vanwege "het vloeibare leven"?
Want als je het voor het dierenleed doet, zou ik voor biologische eieren gaan en niet voor graseieren. Biologisch is het meest diervriendelijk.
Ik kan me voorstellen dat het lastig is een cake te maken zonder ei, toch staan er wel wat recepten hier op de site.
-
Nog beter, neem zelf kippen. Kunnen ze ook van een oude dag genieten. Middelbare kippetjes eindigen tenslotte ook als poot of borst op tafel.
-
En als je nou op een flatje woont? Of je bent allergisch voor veren.....
M.a.w: niet iedereen is in de positie om kippen thuis te houden ::)
-
Dan kan je een kip adopteren bij iemand die wel een tuin heeft.
Die eieren had ik trouwens achterwege gelaten omdat ik het af en toe wel een leuke uitdaging vind om veganistisch uit de hoek te komen, en natuurlijk ook omdat ze niet in huis waren en ik geen zin had om wéér naar de super te lopen.
-
Aha! een cakedraad! net wat ik nodig had.
Mijn nichtje is jarig en ik ben aangesteld om voor haar een cake te maken (met smarties!) en oja, met smarties! en de smarties niet vergeten hé! Nu hou ik persoonlijk niet echt van smarties, maar ja, anyway, ze moeten op die cake blijven plakken. Ik dacht aan gesmolten chocolade met crème fraiche helft helft.. zou dat hard worden? Of welk glazuur zou ik gebruiken.. Iemand er een idee van?
Alvast bedankt!
-
Glazuur is heel simpel: poedersuiker oplossen in warm water. Je kan het zo dik maken als je zelf wil, maar hoe meer poedersuiker hoe dikker en ook hoe witter het laagje op de taart/cake is.
-
Ik ga zelf altijd voor een mix van poedersuiker met citroen- of limoensap. Geeft nét dat beetje extra smaakgewijs.
-
Poedersuiker mengen met creme-fraiche en eventueel (gesmolten) boter, voor als je niet op de lijn hoeft te letten. :)
-
Ik had laatst frambozenlikeur door het glazuur gedaan. Was heel erg lekker!
Als je er ook nog een beetje bietensap doorheen mengt dan krijg je een prachtige roze kleur.
-
simpel cake-recept:
200 gram suiker, bloem en boter. 4 eieren en een mespunt bakpoeder.
Alles flink mixen (en niet zoals ik altijd doe de helft van het beslag opeten).
Oven op 160 graden en de cake is in 70 minuten klaar.
Niet vergeten voor de ultieme cake: citroenrasp of vanille(suiker) en een klein snufje zout
en hoe romiger je de boter en suiker vooraf roert, hoe zachter de cake wordt.
Kleine cakejes is ook een goed idee want: minder wachttijd (20-30 min)
-
Poedersuiker mengen met creme-fraiche en eventueel (gesmolten) boter, voor als je niet op de lijn hoeft te letten. :)
Ja maar.. als je op de lijn let, eet je toch uberhaupt geen cake of taart?! Toch?!
Ik heb het altijd met poedersuiker en water gedaan omdat dat in een kinderkookboek staat van mijn ouders. Heel schattig, Buik ze Bruin ofzo heeft dat. En dan kan je zelf broodjes maken en taartjes. Alles is natuurlijk vlinder, beertje of auto vorm. ;D
-
zijn er ook cakerecepten waar geen eieren in gaan? boter enzo is altijd wel te vervangen door vegan-varianten maar ik heb echt al heel lang geen cake gegeten... en het is zo lekker!
-
zijn er ook cakerecepten waar geen eieren in gaan? boter enzo is altijd wel te vervangen door vegan-varianten maar ik heb echt al heel lang geen cake gegeten... en het is zo lekker!
Hier (http://www.lekkerplantaardig.nl/cake.htm#vanille_cake) staan wat recepten.
-
Toevallig kwam ik op een rommelmarkt een taarten en cake receptenboek tegen uit 1963. Erg leuk, want er staan zoveel originele recepten in. Van die recepten waarvan je nu soms denkt:"hoe ging dat ook alweer?"
Nu kan ik het originele recept gewoon zelf aanpassen naar wat ik wil :)
Alleen de tempratuur van de oven snap ik niet:"een matige of hete oven bakken" ???
-
Tien jaar ouder en het beste taartenbakboek in mijn kast: The Better homes and gardens new cookbook.
Cover met een echte amerikaanse jaren 50 look en fantastisch versierde taarten, toetjes en zelfs recepten voor snoep en suikerwerk.
-
jeetje wat een lekkere recepten, ik ga daar
ook es wat van proberen :P
-
Gisteren de ultieme chocoladecake-taart gebakken voor een jarig vriendinnetje;
Een cake van 250 gram bloem (maar 200 gram suiker ipv 250) met door het beslag een half vanille stokje (de zwarte prut i.i.g.), 4 el. cacao en anderhalve chocoladereep in stukjes gehakt.
Na het afkoelen de cake horizontaal in 2en gesneden en 3/4 pot kersenjam opgewarmd. Tussen de twee lagen en aan de buitenkant een lekkere laag jam gesmeerd en daarna de buitenkant bestrooid met een dikke laag van nog eens anderhalve reep fijngeraspte chocola.
Vervolgens alles versierd met marsepein bestrooid met cacao.
Très jummie...... :yummie:
-
Hét kleine cakejesrecept......
Dadelcakejes met toffeesaus
85 g zachte boter + extra om in te vetten
100 g dadels zonder pit, gehakt
100 g lichte basterdsuiker
1/2 tl vanille-essence
2 grote eieren
100 g meel
1 1/2 tl bakpoeder
1 rijpe banaan
voor de toffeesaus
85 g donkere basterdsuiker, 50 g boter, 2 el slagroom
- oven voorverwarmen op 180 graden
- 4 puddingvormpjes/bakjes (a 200 ml) invetten
(ik heb zo'n muffinbakplaat en verdeel het mengsel over de bakjes)
- kokend water over de gehakte dadels en 10 minuten laten wellen
- boter, suiker en vanille-essence kloppen tot luchtig geheel
- eieren erdoor kloppen
- meel en bakpoeder erdoor
- dadels en banaan fijnprakken (of in keukenmachine pureren)
- dadelpuree met banaan door botermengsel
- verdelen over de vormpjes en ongeveer 20 minuten bakken
- vijf minuten af laten koelen
- toffeesaus: suiker, boter en slagroom in een pan en vijf minuten verwarmen tot er een stroperige saus ontstaat. Over de cakejes gieten alvorens ze op te dienen.
Tip van ing: niet eten als je aan de lijn bent
2e tip van ing: bolletje ijs erbij is nog lekkerder
Bron: quick & tasty Desserts (voor 1 euro bij Kruitvat)
-
Ik heb hier (http://www.vegsoc.org/cordonvert/recipes/crowd.html#dair) nog een recept gevonden van een denk ik wel aardige chocoladetaart met frambozen, hij is vegan ook nog.
-
ik had bosbessen er doorheen gedaan, ook erg lekker!
ik vind alleen dat 'ie wat luchtiger mocht. Iemand tips?
-
Als je een echt lekkere cake wil, die niet kan mislukken (tenzij in extremis) is het basisrecept toch wel de quatre-quarts of viervierden. Ook heel erg makkelijk om te onthouden:
4 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel (of dus bloem met wat bakpoeder, is idd hetzelfde)
250 g suiker
250 g vetstof (hoeft niet echt boter te zijn, ik doe'm vaak met een soort margarine)
Belangrijk is de vetstof eerst wat te laten smelten, en ondertussen de suiker te mengen met de 4 eidooiers tot een luchtige massa (even volhouden).Dan doe je er de gesmolten vetstof en de bloem onderdoor, weer goed mengen. Tot slot dan klop je met de mixer het eiwit tot een schuimige massa, en dan schep je dat voorzichtig onder de rest. Et voila!
Heel handig is ook dat je vertrekkende van dit recept, duizend en een variaties kan maken:
appelcake (thuis de absolute favoriet!): 2 à 3 appels in blokjes snijden en onder het deeg mengen, alles in een bakvorm gieten, en dan afwerken met appelschijfjes bovenop. Je kan er ook een scheutje amaretto indoen.
kokoscake: 100g kokospoeder erdoor
en ga zo maar door
Wat betreft de oven: meestal bak ik 50 min aan 175°, en dan check ik eens of ie goed is (op het oog of met een soort priem: als er niks blijft kleven als je prikt is ie ok).
Hoop dat jullie hier iets aan hebben...
-
4 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel (of dus bloem met wat bakpoeder, is idd hetzelfde)
250 g suiker
250 g vetstof (hoeft niet echt boter te zijn, ik doe'm vaak met een soort margarine)
Oei, wat een verhoudingen. Geen wonder dat cake ondeugend snoepgoed is. Tweehonderdenvijftig grammen suiker en evenzoveel boter...?
-
Als je een echt lekkere cake wil, die niet kan mislukken (tenzij in extremis) is het basisrecept toch wel de quatre-quarts of viervierden. Ook heel erg makkelijk om te onthouden:
4 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel (of dus bloem met wat bakpoeder, is idd hetzelfde)
250 g suiker
250 g vetstof (hoeft niet echt boter te zijn, ik doe'm vaak met een soort margarine)
Ik ga altijd uit van 4 eieren tegen 200 gram bloem/boter/suiker. Dat zijn dus vier viervouden :) (Werkt ook goed en is een stuk makkelijker kleiner te maken...)
-
Tja, dat klinkt heel erg, maar het is best wel een grote cake hoor, haal je veel uit! Heb nog nooit met 200g elk geprobeerd, moet ik ook eens doen.
Met de verhoudingen die ik opgaf maak je in elk geval de echte quatre-quarts, en die is verbazingwekkend genoeg misschien, best luchtig, zeker de appelcake.
En af en toe eens zondigen mag wel, nee? ;)
-
Het is weer bijna kerst, en nu wil ik tulband maken... wie heeft er een 110% - succes-recept?
-
Nigella Lawson was laatst bij de BBC op tv. Zij had een recept van een Christmas cake, en het zag er erg simpel uit! Ff zoeken hoor.....
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/chocolatefruitcake_84675.shtml (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/chocolatefruitcake_84675.shtml)
Mijn moeder maakt ook bijna elk jaar een Engelse Christmas Cake, iets van 1,5 maand voor kerst en dan is ie helemaal doordrenkt met whisky :kwijl:
-
Klinkt spannend, vooral eetbare glitters zullen mensen waarderen ;)
Zou het deegdeel nou gewoon te vervangen zijn met een pak cakemix?
verder dus vooral gedroogde vruchtjes, verse jus met vruchtvlees, en cacao... Maar misschien die ik het zonder choco/koffie, traditioneel zeg maar, lekker met poedersuiker.
Alleen bij voorkeur dus op basis op pak.
-
Oei! Ik wil eetbare glitters! Weet iemand waar die te koop zijn?
-
Kwam toevallig in deze draad terecht en heb het antwoord op je vraag gevonden:
edible glitter (http://www.taartendecoratie.nl/index.php/cPath/57?osCsid=f747040605508129a7db983208dacbab).
:D
-
Voor cakefans is er dit kookboek:
http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kookboeken.php?subaction=showfull&id=1182154084&archive=&start_from=&ucat=1&
-
Er staat nu een experiment in de oven te bakken...een very moist chocolate cake.. als ie gelukt is, meld ik me weer :D
het ruikt hier iig asociaal lekker ( en ik hou niet van zoetigheid....)
-
Hmm..Ik vond de keek niet zo, vriendlief smult ervan. Smaakt mij nog te 'aards' ofzo. Misschien toch koolzaadolie proberen. Vond het ook niet moist genoeg.