Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Annemieke op 10 september 2005, 14:47:02

Titel: Zelfgemaakte mayo
Bericht door: Annemieke op 10 september 2005, 14:47:02
Na het eerste Brussel uitje had Sven een recept gepost voor het zelf maken van mayo op basis van sojamelk, olie en citroensap. De verhoudingen waren nogal nauwkeurig op te volgen, i.v.m. mislukking.  Het recept lijkt echter spoorloos verdwenen te zijn. Wie heeft dat recept ergens opgeschreven?
Titel: Re:Zelfgemaakte mayo
Bericht door: Selly op 10 september 2005, 18:04:02
volgens mij stond ie in de draad bij producten onder vegan mayo (over die Remia of Calve mayo die eerst wel en toen niet meer vegan was) maar die is weg.

Er was iets met sojaroom en citroensap laten stremmen en dan olie er druppel voor druppel bij mengen maar dat zijn geen verhoudingen en die zoek je.

Op lekker plantaardig staat iig ook een recept ie hier (http://www.lekkerplantaardig.nl/amandais.htm#igna_mayo)
Titel: Re:Zelfgemaakte mayo
Bericht door: Sanja op 11 september 2005, 15:48:15
Het is niet die van Sven en er wordt azijn in plaats van citroensap gebruikt, maar het is een recept voor soyannaise. Het komt van de BBC-site.

Citaat
Ingredients

125ml/4fl oz sweetened soya milk
pinch of salt
100ml/3½fl oz sunflower oil
1 dessertspoon white wine vinegar
1 garlic clove, crushed (optional)
1 tbsp Dijon mustard
25ml/1fl oz flax oil

Method

1. Put the soya milk and salt in a saucepan and heat until hot, but not boiling.
2. While whisking the milk with an electric mixer or hand-held blender, add the oil and vinegar.
3. Still whisking, add the crushed garlic, if using, and the mustard and flax oil. Refrigerate and use as required. It will keep for up to one week.

Titel: Re:Zelfgemaakte mayo
Bericht door: Sven op 14 september 2005, 23:09:52
Het basisrecept van de mayo die we samen gemaakt hebben tijdens het eerste uitje in Brussel staat hier (http://www.gaia.be/nl/recepten/sauzen01.html). Het is een minder verfijnde variant van het recept van Sanja.