Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Miske op 04 september 2005, 22:35:36
-
Hoi allemaal
Ik ben pas nieuw en heb al meteen een vraagje. Maar ik zal mezelf gauw ff voorstellen: Ik ben Kim Bols, een 26-jarige jongedame uit Beerse, België. Sinds mijn 11de ben ik vegetariër, maar voordien at ik ook al zeer weinig vlees / vis.
Toen ik vroeger nog thuis woonde, at ik gewoon mee met de rest van het gezin, alleen paste ik als er vlees in het gerecht gedaan werd. Gelukkig gebeurde dat maar sporadisch want mijn vader kon voor mij meestal dat vlees wel wegdoen. Wij aten thuis bijna altijd gewone "boerekost" dwz aardappelen met groentjes & vlees. Ik at dan gewoon geen vlees, zo simpel kan dat zijn.
Sinds 1,5 jaar woon ik alleen in een appartement, en moet ik m'n eigen potje klaarmaken. Nu - en dat had ik nog niet gezegd - ik ben zelf volledig blind. Vroeger, toen ik zwaar slechtziend was, heb ik ook nooit leren koken, dus ik kan je gerust vertellen dat het voor mij een hele stap is geweest om alleen m'n eten te bereiden!
Ondertussen lukt het mij goed om ook aardappeltjes met verse groentjes te maken, en een gemakkelijk tomaten- of groentesoepje kan er ook al vanaf, maar stilaan wordt het tijd om toch eens wat meer variatie in mijn menu's aan te brengen.
Daarom dacht ik aan dit forum ... Ik ben maw op zoek naar supereenvoudige gerechten. Ik moet heel eerlijk bekennen dat de makkelijk recepten-pagina die ik op de hoofdpagina van het vegatopia-forum vond, zelfs te ingewikkeld voor me is. Ja, ik ben echt een beginneling hoor!
Bovendien ben ik ook een vrij "moeilijke" eter. Er zijn niet veel dingen die ik lust. Ik hou van de gewone groentjes die je in elke supermarkt zoals b.v. de Aldi kan vinden, maar echt exotische en/of onbekende en/of dure dingen koop/lust ik niet.
Ik zal ff opgeven wat ik lust/niet lust van groentjes; misschien kunnen jullie mij ideetjes aanbrengen b.v. gemakkelijk te bereiden aardappelgratins, groentepannenkoekjes, wokgerechten, ...?
Euhm ja en schaam schaam maar ik heb van kruiden enkel zout, peper en kruidnoot in mijn kasten zitten; ik gebruik ze weinig omdat ik liever de natuurlijke smaak van iets proef dan dat bij te kruiden.
Oh ja, en wat fruit en zuivelproducten betreft: geen probleem, dat lust ik normaalgezien ook allemaal!
* Ik lust geen:
- witlof
- aubergines
- asperges
- spruitjes
- paprika (geen enkele soort/kleur)
- courgettes
- prei (wel in soepen maar niet als gerecht)
- schorseneren
- knoflook
* Ik lust wel:
- wortelen
- tomaten
- komkommer
- salades
- bloemkool
- broccoli
- rode kool
- rode bieten
- erwtjes
- bonen
- maïs
- radijsjes
- tuinkers
Hopelijk kunnen jullie me helpen??????
Bedankt alvast!
Groetjes
Kim
-
Een heel simpel te maken gerecht is natuurlijk pasta met saus. Lust je dat ook?
Verder zijn kant-en-klaargerechten natuurlijk ook erg makkelijk. Ik weet daar alles van ;)
-
Een heel simpel te maken gerecht is natuurlijk pasta met saus. Lust je dat ook?
Verder zijn kant-en-klaargerechten natuurlijk ook erg makkelijk. Ik weet daar alles van ;)
Hey Poek
Ja, af en toe koop ik wel eens kant-en-klaargerechten ofzo maar ik vind dat gewoonlijk nogal prijzig, en eigenlijk persoonlijk toch niet zo lekker dan als je het zelf maakt.
Pasta met saus klinkt wel goed. Enfin, als ik pasta eet, dan is dat enkel met zo'n zakje Knorr-kaassaus. Met iets anders heb ik nog niet geëxperimenteerd.
Tips zijn altijd welkom ...
-
jee, daar heb ik nog nooit bij nagedacht: koken als je niet kan zien. Ik heb net je site even bekijken. Erg interessant om te lezen. Ik ken helemaal geen mensen die niet kunnen zien.
Ik zie niet in je lijst staan of je spercieboontjes en basilicum lust. Zo ja, dan is een makkelijke pasta een pasta mengen met gekookte spercieboontjes, pesto (uit een potje) en geraspte kaas.
Ik begrijp dat je ook een oven hebt. De makkelijkte ovenschotel die ik ken is gekookte aardappelschijfjes in een ovenschaal doen met plakjes tomaat, creme fraiche, geraspte kaas en een geklutst ei en zout en peper. Wat ui, bieslook of knoflook is er extra lekker door maar het kan ook zonder. Een minuut of 40 in de oven moet het.
-
Euhm ja en schaam schaam maar ik heb van kruiden enkel zout, peper en kruidnoot in mijn kasten zitten; ik gebruik ze weinig omdat ik liever de natuurlijke smaak van iets proef dan dat bij te kruiden.
Helemaal mee eens! Stomme kruiden!
Hoe lees jij dit forum eigenlijk? Wordt alles uitgesproken?
-
Welkom Kim!
Interessant om je site te lezen; het gaf meteen antwoord op iets wat ik me al langere tijd afvroeg: hoe doen blinde mensen hun boodschappen!
Wat je vraag over eten betreft: omeletten zijn makkelijk!
Je klutst de eieren en brengt ze met peper en zout en bijvoorbeeld wat mosterd en/of pittige kaas op smaak.
De gewenste groente snijd je klein en evt. kook je ze van te voren.
Vervolgens doe je de uitgelekte groente in een koekenpan met boter en dan gaan de geklutste eieren eroverheen. Je kan er ook nog stukjes gebakken aardappel doorheen doen.
Bij de Aldi in Nederland kan je vega-burgers krijgen, misschien bij de Belgische ook?
-
Helemaal mee eens! Stomme kruiden!
Hoe lees jij dit forum eigenlijk? Wordt alles uitgesproken?
Vast niet. Ik heb ooit een tijd wiskunde en statistiek gegeven aan een blind meisje en zij had gewoon een brailleregel onder d'r laptop hangen. Da's een apparaatje dat je in je comp kunt pluggen en waar dan twee regels in braille op kunnen staan, de brailleletters bewegen zegmaar mee met waar in het scherm je bent.
De spraakprogramma's waren over het algemeen vreselijk, die zette ze altijd uit.
En welkom Kim, natuurlijk. :)
-
Een supermakkelijke pastasaus: een handje pistachenootjes pellen, in de vijzel fijnstampen. Cherrytomaatjes halveren.
Een flinke scheut milde olijfolie in de pan warm maken, cherrytomaatjes erin, het liefst een klein teentje knoflook er fijngeperst bij, maar ik las dat je dat niet graag at (toch wel de moeite waard om er een beetje mee te koken, is heel gezond en een echte smaakmaker) dus dat kan je dan weglaten. Pistachenootjes even meebakken en royaal versgemalen zwarte peper erover strooien, plus een snufje zout. Als je hebt nog verse blaadjes basilicum.
Past het best bij penne of fussili.
-
@ Calimero: Ik werk dan weer volledig op spraak (robotstem), en vind dat heerlijk! Ik gebruik sporadisch braille - heb het ook maar een paar jaar geleden geleerd.
Oh ja, en ivm de brailleregel: Ik heb een 80-cellige, dus er kunnen 80 tekens op 1 lijn (da's het grootste model wat er kan zijn); je hebt ook nog 20- en 40-cellige brailleregels.
@ Hizikigrrrl: Mm, die omeletten lijken lekker; heb je tips ivm de groentjes of maakt het niet uit wat je er tussengooit?
Die vegaburgers ken ik dus niet. Ik koop altijd maar van die Iglo-groentenburgers, of in de Cash (gewone supermarkt) heb je ook groenteburgers, maar daar zit ook paprika in, en van die quorn-dingen of hoe schrijf je dat, die lust ik niet graag. Ik ga dus zeker eens informeren bij de Aldi volgende week; bedankt voor die tip!
@ Selly: Sperzieboontjes lust ik wel, maar van basilicum en pesto weet ik niet goed hoe dat er uitziet/smaakt. Ja, gek hé, maar ik denk dat mijn vader dat vroeger ook nooit heeft gebruikt, en daarmee heb ik dat ook nooit geprobeerd.
Die ovenschotel klinkt ook aantrekkelijk; ik heb een soortgelijk recept van iemand gekregen wat ik normaalgezien morgen of overmorgen ga uittesten; ik plak het ff hieronder:
***
Kleurige aardappelgratin (6 personen)
Benodigdheden :
- 3/4 kg vrij vastkokende aardappels
- 1/4 kg rijpe tomaten in dunne schijfjes
- 1 teentje knoflook
- boter voor de ovenschaal
- zout
- witte peper
- 2 dl slagroom
- 1/4 l melk
- 100 g emmentaler of Goudse kaas
- 1 eetl boter
Bereiding :
- De aardappels schillen en in dunne, gelijkmatige plakjes snijden of heel dun schaven
- Het teentje knoflook pellen
- halveren
- Hiermee een vuurvaste schaal met een lage rand inwrijven
- de schaal daarna invetten
- De oven voorverwarmen op 200 øC
- De aardappelplakjes dakpansgewijs in lagen in de schaal
leggen
- om de 2 lagen aardappelen een laag tomatenschijfjes leggen
- Over iedere laag wat zout en peper strooien
- De slagroom en de melk vermengen
- Op smaak brengen met zout en peper
- De kaas raspen
- over de aardappels strooien
- Het melk-roommengsel erover gieten
- ten slotte kleine klontjes boter over de gratin verdelen
- De gratin midden in de voorverwarmde oven (gas 3,
hetelucht 180 øC) in 50-60 min. goudbruin bakken
***
Zo, dat is dus 1 recept dat ik al had en nog moet uitproberen, maar alle tips zijn welkom!
-
Een snelle wrap: je kan hiervoor denk ik het beste een pot kant en klare mexicaanse groenten kopen, want dat is stiekem al een beetje gekruid. Dat warm je op. Je pelt en prakt een avocado fijn, mengt het met wat zout, peper en citroensap. Dit kan je opeten met tortillachipjes (dus geen mes en vork nodig hihi).
Pastasalade: kook je favoriete pasta met wat zout en olie en laat afkoelen als het gaar is. Maak dan een mengsel van de groenten die je wel lust, hehe, bijvoorbeeld mais, tomaat, komkommer, radijs, sla. En als je dat lust wat olijfjes en kappertjes. Meng de pasta en groenten door elkaar en doe er nog wat olijfolie en wijnazijn door.
En aardappelsalade... maak je dat weleens?
-
Een snelle wrap: je kan hiervoor denk ik het beste een pot kant en klare mexicaanse groenten kopen, want dat is stiekem al een beetje gekruid. Dat warm je op. Je pelt en prakt een avocado fijn, mengt het met wat zout, peper en citroensap. Dit kan je opeten met tortillachipjes (dus geen mes en vork nodig hihi).
Pastasalade: kook je favoriete pasta met wat zout en olie en laat afkoelen als het gaar is. Maak dan een mengsel van de groenten die je wel lust, hehe, bijvoorbeeld mais, tomaat, komkommer, radijs, sla. En als je dat lust wat olijfjes en kappertjes. Meng de pasta en groenten door elkaar en doe er nog wat olijfolie en wijnazijn door.
En aardappelsalade... maak je dat weleens?
Aardappelsaladegerechtjes zijn altijd welkom!
En dat pastagerecht, jij zou dat dan koud eten, of kan het warm ook?
Oei nee, Mexicaanse groentjes lijken me vrij gekruid/pittig/afsmakend te zijn; daar hou ik eerlijk gezegd niet van! Maar ik denk wel een goeie tip voor mijn zus en vader die daarop gek zijn :).
Thanx trouwens allemaal voor de leuke reacties en verwelkomingen!
-
De pastasalade is het lekkerst koud! Lauw mag ook, maar helemaal koud is het lekkers. Warme komkommer lijkt me niet zo fijn namelijk. hihi.
-
Pasta, plus spinazie, blauwe kaas en walnoten, altijd goed.
De pasta klaarmaken. De walnoten roosteren, spinazie en blauwe kaas erbij, smelten. Alles door elkaar.
Een makkelijk toetje: slagroom stijf, advocaat erdoor. Plakjes banaan en kiwi. De slagroom/advocaat eroverheen.
-
Ik wilde (koude) pasta-salade voor je neerzetten, maar Annemieke had dat al gedaan zag ik.
Verder wil ik je een complimentje geven voor je website.
Heel mooi gedaan meid! :thumbsup:
-
Bij de Aldi in Nederland kan je vega-burgers krijgen, misschien bij de Belgische ook?
Nee
-
Bij de Aldi in Nederland kan je vega-burgers krijgen, misschien bij de Belgische ook?
Nee
Jawel, ik heb ze een tijd geleden eens gehad, maar ik vond ze te vleezig smaken.
-
Mexicaanse groentjes lijken me vrij gekruid/pittig/afsmakend te zijn; daar hou ik eerlijk gezegd niet van!
Annemiekes wrap kan je in plaats van met Mexicaanse groenten ook met kidneybonen doen uit een blikje als je die lust en dan mais erbij. De kidneybonen in een vergiet eerst afspoelen.
-
@ Hizikigrrrl: Mm, die omeletten lijken lekker; heb je tips ivm de groentjes of maakt het niet uit wat je er tussengooit?
Gewoon wat je lekker vind!
-
Ik vind dat als je creatiever wilt koken, je eigenlijk ook open moet staan voor produkten die je eigenlijk niet lust. Misschien lust je ze wel niet, omdat je ze altijd gegeten hebt op een manier die jij niet lekker vindt.
En met kruiden kan je ook hartstikke subtiel te werk gaan.
-
Ik kan me er iets bij voorstellen dat als je blind bent en maar een paar recepten kan maken het al heel wat is als je dit aantal probeert te vermenigvuldigen. Als je dan wat meer dingen kan maken kan je daarna misschien weer eens gaan kijken of je kan wennen aan nieuwe smaken. Ik kan me voorstellen dat het als het zoveel moeite kost iets te maken, dat het dan wel prettig is dat je ook weet dat je wat je met moeite hebt gemaakt ook gaat lusten. En dat je pas als je een behoorlijk aantal lekkere recepten weet, je weer eens verder gaat met experimenteren.
Maar wat simpele gedroogde kruiden kopen, zoals provencaalse kruiden, of oregano kan misschien geen kwaad. En ook als je nog geen pepermolentje hebt maar alleen peperpoeder, dan zou ik zeker een pepermolentje kopen met zwarte peper, dat is echt veel lekkerder dan peperpoeder.
-
Ook lekker is minestronesoep: soep van bouillonblokje met canellibonen uit blik (een soort grote witte boontjes), stukjes tomaat, pasta (schelpen bijvoorbeeld), wortel, en eigenlijk gewoon restgroenten die je maar wilt. Op smaak te brengen met wat tomatenpuree en ook weer pesto, misschien toch eens pesto proberen. Eten met bruin brood.
Misschien zijn kruiden uit de diepvries ook wel iets om te proberen. Die zijn smaakvoller dan gedroogde en lang houdbaar.
En voorgekruide tofu. Eet je dat wel eens? Dat kun je ook makkelijk in pastasaus verwerken.
-
Bij de Aldi in Nederland kan je vega-burgers krijgen, misschien bij de Belgische ook?
Nee
Jawel, ik heb ze een tijd geleden eens gehad, maar ik vond ze te vleezig smaken.
:o Ik heb er vandaag nog naar gezocht. Waar liggen die dan? In de diepvries of koeltoog? merk?
-
Bij de Aldi in Nederland kan je vega-burgers krijgen, misschien bij de Belgische ook?
Nee
Jawel, ik heb ze een tijd geleden eens gehad, maar ik vond ze te vleezig smaken.
:o Ik heb er vandaag nog naar gezocht. Waar liggen die dan? In de diepvries of koeltoog? merk?
Het was zeker in de diepvries, het merk weet ik niet meer. Ik kom zelf nooit in de Aldi dus ik weet niet hoe vaak ze hun producten verwisselen enzo. misschien zijn ze alweer uit het assortiment, of verschilt het van vestiging tot vestiging?
-
Allemaal heel hartelijk bedankt voor jullie tips en suggesties! Ik ga met sommige dingen zeker aan de slag. Vandaag heb ik ook al iets nieuws geprobeerd nl. dat gerecht dat ik gisteren gepost had. Is prima gelukt; heb een gerecht dat voor 6 personen bestemd was, helemaal alleen opgegeten :).
-
Hihi, dan hoeven we niet te vragen of je het lekker vond! ;)
-
Heb nog nooit vegetarische burgers gezien bij de aldi volgens mij?
;) woon in Friesland misschien is dat het probleem ;D
-
Heb nog nooit vegetarische burgers gezien bij de aldi volgens mij?
;) woon in Friesland misschien is dat het probleem ;D
Ik ben gisterennamiddag bij onze Aldi in Beerse (België) geweest. Daar wist niemand van het personeel zich te herinneren dat er ooit al eens vegetarische- of groenteburgers zijn binnengekomen. Wel zijn er standaard gestoomde groentjes en diepvriesgroentjes enzo maar dus geen vegetarische burgers.
-
Ik herinner me dat Aldi een jaar of vijf geleden wel diepvriesvegaburgers verkocht, maar dat waren van die vieze pureeburgers waar dan zelfs nog bouillon in zat.
-
De burgers waar ik het over heb waren burgers die de structuur van quorn burgers. Dus niets puree of groentenvulling of zo.
Ik woon in Antwerpen, dus dat zal al wel schelen qua assortiment.
-
Ik woon in Antwerpen, dus dat zal al wel schelen qua assortiment.
Tuurlijk, daar kan Limburg niet tegen op ;)
-
Hoi Miske,
Als ik geen tijd heb om uitgebreid te koken dan maak ik zoiets als dit:
- soep van een zakje Italiaanse groentenmix, een fles tomatenpassata en evt wat gedroogde kruiden als rozermarijn, thijm en laurier.
- pasta met stukjes mozzarella, geplette cherrytomaatjes, olijfolie en basilicum (of pesto ;D)
- pasta met spinazie en boursin. Je kan verse spinazie roerbakken en er boursin doorheen roeren. Misschien nog wat pijnboompitjes erover (maar die moet je roosteren en er goed op letten anders verbranden ze, lijkt me lastig)
- bami met roerbakgroentenmix, bamikruiden en mild gekruide tofureepjes. Lekker met cassave kroepoek!
Succes ermee!
-
Ik woon in Antwerpen, dus dat zal al wel schelen qua assortiment.
Tuurlijk, daar kan Limburg niet tegen op ;)
:heehee:
-
Ik woon in Antwerpen, dus dat zal al wel schelen qua assortiment.
Tuurlijk, daar kan Limburg niet tegen op ;)
Nou, als ik bij familie in Limburg ben, komt mijn tante geregeld met iets nieuws vegetarisch voor me, wat ik hier (Amsterdam) nog nooit gezien heb ::)
-
Maar dan bedoel jij vast ons Limburg Monique? Terwijl Brent en Debby hun Limburg in Vlaanderen bedoelen. Wat voor nieuwe vegetarische dingen zijn dat overigens dan?
-
Maar dan bedoel jij vast ons Limburg Monique? Terwijl Brent en Debby hun Limburg in Vlaanderen bedoelen. Wat voor nieuwe vegetarische dingen zijn dat overigens dan?
Ehh ja klopt bedoel gewoon 'ons' Limburg ja ::)
De Italiaanse worstjes heb ik bijvoorbeeld voor het eerst gegeten in Limburg, maanden later kwam hij toen pas bij ons in de AH.