Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: SanderV op 31 augustus 2005, 19:01:59
-
Er staat me iets bij van een draad hierover, maar jammer genoeg kan ik die niet meer vinden. Hoe marineren jullie tofu? Ik koop nu vaak van die pakjes gekruide tofu van AH, maar wil het liever zelf maken (ook een stuk goedkoper trouwens.) Bij mij wordt het altijd een zompige verschrikking die naar nix smaakt in een jasje van aangebrande marinade. Wie heeft tips?
-
Ik heb ff zitten zoeken, maar hoe kan het dat we hier geen draad over hebben?
Ik weet zeker dat ik wel es tips heb gepost en anderen ook.
Ik kan me ook niet voorstellen dat ie is opgeruimd. Weird :confused:
-
Er staan wel wat tips in de bbq-draad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=8031) en in de tempehdraad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=3993).
Ik kon ook zo snel niets over tofu vinden.
-
Heh? Ik snap er echt geen zak van? Er zijn echt meerdere tips gegeven over het goed bereiden van tofu en volgens mij in een aparte draad ook. Per ongeluk door een mod opgeruimd?
-
Heh? Ik snap er echt geen zak van? Er zijn echt meerdere tips gegeven over het goed bereiden van tofu en volgens mij in een aparte draad ook. Per ongeluk door een mod opgeruimd?
Zou kunnen, maar zeker niet per ongeluk. Oude threads zijn begin augustus massaal verwijderd omdat de database z'n maximale grootte had bereikt.
-
mmm, bij deze een nieuwe tofu-draad dan maar?
Ik marineer de tofu altijd in een mengsel van zoute ketjap (liefst kikkoman), sambal, knoflook, kerrie en bruine basterdsuiker.
Overigens vind ik tofu die een tijdje in de vriezer bewaard is lekkerder dan 'verse'. Bovendien neemt die ontdooide tofu beter de marinade in zich op, is mijn ervaring.
-
De oude tofudraad is inderdaad verdwenen, maar niet helemaal spoorloos (http://66.102.9.104/search?q=cache:W56bOfOB4dMJ:www.vegatopia.com/forum/index.php%3Fboard%3D5%3Baction%3Ddisplay%3Bthreadid%3D7781+tofu+%2B+marineren&hl=nl&lr=lang_nl). :P
-
De oude tofudraad is inderdaad verdwenen, maar niet helemaal spoorloos (http://66.102.9.104/search?q=cache:W56bOfOB4dMJ:www.vegatopia.com/forum/index.php%3Fboard%3D5%3Baction%3Ddisplay%3Bthreadid%3D7781+tofu+%2B+marineren&hl=nl&lr=lang_nl). :P
cool :D Kunnen nuttige tips nu weer hierin gekopieerd worden?
edit: oh maar alleen de 1e pagina is bewaard gebleven >:(
-
Ga je gang Selly. :P
-
[quote author=linz
Ik marineer de tofu altijd in een mengsel van zoute ketjap (liefst kikkoman), sambal, knoflook, kerrie en bruine basterdsuiker.
Overigens vind ik tofu die een tijdje in de vriezer bewaard is lekkerder dan 'verse'. Bovendien neemt die ontdooide tofu beter de marinade in zich op, is mijn ervaring.
dat klinkt lekker, als hier tofu op tafel staat vind ik het vaak toch niet zo lekker omdat de marinade er niet goed intrekt
deze tip maar eens proberen ;D
-
Ga je gang Selly. :P
Ja maar ik was bang dat ik dan te horen kreeg dat de database niet voor niks opgeschoond is.
-
Je kunt ook tofu in een Thaise currypasta marineren. In een eigen gemaakte, of een kant en klare pasta, bij supermarkten zijn die vaak niet vega, maar in Toko's zijn een paar vegetarische currypasta's.
Ik hak de tofu altijd redelijk fijn en marineer het dan in een mengsel van sojasaus, sesamolie, gembersaus, sambal, knoflook en komijn.
Is lekker voor in curry's. Goed apart in een pan bakken op hoog vuur en veel omscheppen en pas op het laatste moment aan de curry toevoegen.
Je kan de tofu ook marineren in sesamolie en knoflook en dan met (rijst)meel en ei paneren en frituren.
Precies zo als de voor gemarineerde tofu van AH heb ik mn eigen tofu nog nooit zelf kunnen maken, die voorgemarineerde tofu wordt ook voorgebakken. Wel lekker is de voorgemarineerde tofu van AH vind ik
op de bbc site staat trouwens een leuk recept voor tofukroketten (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/tofucroquetteswithcr_73354.shtml) met cranberrysaus. Dat lijkt me wel wat.
-
ik frituur de tofu eerst (is ie niet zo zompig meer) en dan lekker marineren in ketjap, gembersiroop, knoflook, sambal, en sesamzaadjes!
-
een compinatie van de manieren van smikkeltje en viz:
eerst de tofu in de vriezer,
dan ontdooien en 't vocht eruit knijpen (gaat makkelijker en tofu blijft meestal wel heel)
dan in veel olie bruin bakken ("frituren")
en dan marineren met ketjap, knoflook, gember, etc etc..
:O
makkelijk & lekker.. ;)
-
Wat ik vroeger vaak deed (tegenwoordig niet meer, ik koop die voorgemarineerde reepjes): tofu in blokjes snijden en in een grote bak doen, olie eroverheen totdat ze onderstaan, dan zoveel ketjap erbij dat je de olie niet meer ruikt en uien en knoflook en kruiden e.d. naar smaak toevoegen. Dit minsten 24 uur laten staan. Voor het bakken goed uit laten lekken, anders brand de ketjap aan. Je kan het ook uitlaten lekken en dan invriezen.
-
een compinatie van de manieren van smikkeltje en viz:
Hihi, linz en viv maak jij viz van, leuk voor de bizarre combinaties-draad ;D?!
-
Hihi, linz en viv maak jij viz van, leuk voor de bizarre combinaties-draad ;D?!
Hihi, Viz (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=;action=viewprofile;user=Isabel) bestaat echt hoor! :heehee:
-
Weet ik :D ,maar die was niet in deze draad aan het posten.
Ik snap de verwarring, maar ik blijf 'm leuk vinden, die naamcombi!
-
Hihi, linz en viv maak jij viz van, leuk voor de bizarre combinaties-draad ;D?!
Enne viv bestaat ook hoor :P ;D
-
De oude tofudraad is inderdaad verdwenen, maar niet helemaal spoorloos (http://66.102.9.104/search?q=cache:W56bOfOB4dMJ:www.vegatopia.com/forum/index.php%3Fboard%3D5%3Baction%3Ddisplay%3Bthreadid%3D7781+tofu+%2B+marineren&hl=nl&lr=lang_nl). :P
cool :D Kunnen nuttige tips nu weer hierin gekopieerd worden?
edit: oh maar alleen de 1e pagina is bewaard gebleven >:(
en hier de overige pagina's! (http://64.233.161.104/search?q=cache:3JuQXjNt6hIJ:www.vegatopia.com/forum/index.php%3Fboard%3D5%3Baction%3Dprintpage%3Bthreadid%3D7781+Tofu+bakken/marineren+site:vegatopia.com&hl=en&client=opera).
Succes :)
-
:worshippy:
-
Ik heb mijn tofu blok rul gemaakt om het goed te kunnen kruiden(misschien dat zoonlief het dan wel lekker vindt) en vraag me af hoe ik er nu balletjes van kan maken? ???
Ik ben een absolute noob wat vegetarisch koken (en tofu) betreft maar wil heel graag leren.
Wie helpt?
Groetjes Monique
-
hmm. In de keukenmachine mixen met ei, bloem/meel en water? Knijpje tomatenpuree erbij voor de kleur, teentje knoflook erbij? Even laten opstijven in koelkast
-
Als je een frituur hebt: Piek heeft een lekker recept(*) voor tofu-bitterballetjes! (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=10158;start=0#msg284486)
(*)Geproefd en goedgekeurd door o.a. mij!
-
In het Chinese onderwerp werd het genoemd, en toen dacht ik er weer aan: Gedroogde tofu.
Ik at voor het eerst gedroogde tofu toen we in Azie op een klein eilandje zouden overnachten. Het was een Expeditie Robinson eilandje avant la lettre, maar dan gelukkig wel met een huis erop, en dat huis hadden we een nachtje gehuurd. Het huis was niet van alle gemakken voorzien, zo was er wel een gas-pit maar geen koelkast. We kochtten dus wat houdbare spullen, waaronder gedroogde tofu. Dat waren een soort strengen tofu die je kunt weken in water dat net gekookt heeft, en daarna kan je het roerbakken of in de soep gooien. In Nederland heb ik het ook wel eens gekocht maar dat is jaren geleden.
Nu zijn er ook echte tofuvellen in plaats van die strengen en daar kan je natuurlijk geweldig leuk eten in inpakken en dan koken, frituren, etc. Dat lijkt me wel wat. Toen gister Topia down was was ik op wat buitenlandse vegetarierforums aan het rondneuzen, en daar eten ze het de hele tijd (nou ja). Ze waarschuwden dat je tofuvellen toch vooral uit de diepvries moet hebben, want in de gedroogde zitten vaak scheuren en gaten en dan kan je er niet handig eten in inpakken. Dus ik ga een deze dagen maar eens naar de Toko om dat spul aan te schaffen, ik hoop dat ze de diepvriesvariant hebben.
En nu is de vraag: hebben jullie wel eens gedroogde tofu gegeten? Eten ingepakt in tofuvellen? Leuke recepten ermee?
-
Biologische tofu is veel steviger van struktuur dan de niet bio en als je dan ook nog de gerookte neemt is tie helemaal stevig (maar ja, van gerookt moet je houden...) Wat ik ook heel lekker vind, is gemarineerd in (verse) sinaasappelsap met beetje citroensap en/of geraspte citroenschil, veel kerrie (de hindoestaanse is mjammie), iets zoets bv. diksap of honing en een uitgesproken groene kruid (dragon of rozemarijn bv), soms doe ik er wat geraspte kokos bij of verse gember......zowieso een bult knofjes. Vroeger liet ik het altijd een hele tijd in de marinade staan, maar een goede pan doet werkelijk wonderen, dus die tijd is voorbij, ik marineer het als ik de tofoetjes al aan het bakken ben oh ja: en natuurlijk een lekkere olijfolie, waar je ook niet te zuinig mee hoeft te zijn..........ach, het is allemaal zo lekker
-
Wat ik doe:
Tofu in blokjes snijden van 1,5-2 cm³
De blokjes 1/2-1 dag marineren in shoyu of tamari (of kikkoman, maw: zoute sojasaus)
Dan roerbakken met ui & tofukruiden, de deze (http://www.bioplanet.be/bioplanet/AppServlet?m=InetArtikelenInTakCtrl.requestArtikelDetail&artikelNr=1178645)
bijvoorbeeld, hoewel de meeste natuurwinkels zoiets wel zullen hebben. Ik zal eens op de verpakking kijken wat er juist in zit.
BTW tofu gemaakt met nigari ipv calciumsulfaat is sowieso veel lekkerder, en 'marineert' sneller.
-
ik verkruimel het met mijn handen en roer er ketchup ketjap en nasikruiden (de goedkoopste van 20 cent) erdoorheen. Later, na het bakken sudderen roer ik er meestal ook wat pindakaas door, als ik dat in huis heb.
-
Ik dacht eraan om deze week eens tofu tandoori te maken, dus een marinade met zo'n tandoori pasta, yoghurt en olie, en dat erna te bakken. Zou dat lekker zijn, of is dat meer iets voor quorn of seitan?
-
Ik gebruik daar meestal tofu voor, maar ik marineer het niet in de yoghurt.
-
Ik heb gister iets nieuws geprobeerd. Ik heb tofu royaal bestrooid met zeezout en vierkleurenpeper. Een beslag gemaakt met bloem, water en basilicum (ik had te weinig basilicum genomen, moet echt wel veel meer en dan staafmixer, zodat de smaak 'egaal' wordt). De plakjes tofu haalde ik door het beslag en bedekte dat met paneermeel (zonder ei) en dat heb ik gefrituurd. Erg lekker en knapperig.
De volgende keer gebruik ik meer basilicum en laat ik de tofu een middag marineren in donkere sojasaus, geperste knoflook, zout en peper.
-
Klinkt heel lekker.
-
Ik marineer vaak in:
- zoete ketjap
- sambal badjak
- gembersaus
- knoflook
- zwarte peper
- olie
- soms nog wat andere kruiden zoals komijn e.d.
-
Zwarte sojaboon pasta doet het ook wel goed in de marinade, hoewel ik dat al een tijd niet gedaan heb. Sesamolie gaat vrijwel altijd in mijn marinade.
-
Ik heb gister iets nieuws geprobeerd. Ik heb tofu royaal bestrooid met zeezout en vierkleurenpeper. Een beslag gemaakt met bloem, water en basilicum (ik had te weinig basilicum genomen, moet echt wel veel meer en dan staafmixer, zodat de smaak 'egaal' wordt). De plakjes tofu haalde ik door het beslag en bedekte dat met paneermeel (zonder ei) en dat heb ik gefrituurd. Erg lekker en knapperig.
Ik heb ook zo iets gemaakt vandaag. Zonder basilicum. Maar gemarineerde tofu door beslag waarin ook gerookt paprikapoeder en cayennepeper zat gehaald (het paneermeel had ik niet gelezen, dus dat had ik achterwegen gelaten) en in een laag olie gebakken/gefrituurd. Erg lekker :D. Het beslag moet flink dik zijn, want door de waterige tofu wordt het beslag vlug dunner.
-
Ik heb laatst wat tofu met zoute sojasaus geprobeerd maar ik vond het eerlijk gezegd niet om te eten :(
Ik las net iets over zoete sojasaus. Waar is dat dan te halen? gewoon bij de toko?
-
Je hebt zoete Indonesische sojasaus en die wordt vaak onder de naam Ketjap Manis verkocht, in de super en toko. Alleen marineren in sojasaus (zoet of zout) lijkt me ook niet zo lekker, voeg er wat ingredienten bij, er staan in deze draad genoeg tips.
-
Verkrijgbaar bij de Hoogvliet in ieder geval. En niet bij de Albert Heijn (waar ik altijd heenga, althans).
-
Verkrijgbaar bij de Hoogvliet in ieder geval. En niet bij de Albert Heijn (waar ik altijd heenga, althans).
Ook niet van Conimex?
-
Van de conimex heb je toch ook gewoon Ketjap Manis?
Naja..ik zal daar strakjes ook even wat van proeven want die zoute vond ik niet echt lekker en zal in het vervolg wat meer gaan experimenteren en eventuele wonderbaarlijk lekkere combi's hier posten!
Wat trouwens ook heel lekker is: van die wok-saus 5-spices. (weet alleen het merk niet meer, zou best ook eens conimex kunnen zijn)
-
ketjeap manis heb je van conimex en ah huismerk
-
Ik gebruik geen heel blok tofu in een keer... Hoe kan ik de rest bewaren? Liefst langer dan 2 dagen..
-
Ik gebruik geen heel blok tofu in een keer... Hoe kan ik de rest bewaren? Liefst langer dan 2 dagen..
Tot twee dagen na opening van de verpakking kan je het in de koelkast bewaren. Je hoort dan elke dag het water te verversen. Een dagje meer kan ook nog wel, maar om het veel langer te bewaren blijft er weinig anders over dan het diep te vriezen. Daardoor schijnt de structuur wel te veranderen, maar dat hoeft niet ten nadele te zijn.
-
Als ik het blok bij het eerste gebruik in vieren snij, en de resterende 3 delen in diepvrieszakjes invries, gaat dat dan goed? En voor hoelang? Het wordt dan toch alleen wat steviger?
-
Hoe lang je in kan vriezen staat meestal wel op de deksel van de diepvries. Iets van een maand of drie? Of heb je een vriesvakje? Dan zal het wel niet al te lang zijn, twee weken misschien?
Wat er precies gebeurt met tofu in de diepvries weet ik niet, maar het is wel zo dat sommige mensen opzettelijk hun tofu invriezen omdat het dan meer textuur krijgt.
Maar ik zou zeggen: een blok tofu is niet al te duur, en in een week of 2, 3 moet je er wel 4 keer van kunnen eten, dus probeer het eens?
-
Bij twee sterren diepvries denk ik 1 maand. Bij drie sterren zeker 3 maanden. Daarna ontdooien en marineren. Het wordt inderdaad iets steviger na invriezen. Ik proef het redelijk goed, maar het is niet verkeerd dat invriezen, zeker niet als je daarna goed marineert.
-
Kun je van overgebleven tofu ook broodbakken, vraag ik mij nu af?
-
Je kan er helaas geen linzensoep van maken :'(
-
Nee, daar heb je linzen voor nodig :P
-
Ik kan hier in de supermarkt alleen tofu vinden die al tot gehakt uiteenbrokkelt als ik er naar kijk. Ik gebruik dat spul dus eigenlijk nooit.
Is er een trucje om dit spul toch enigszins in de vorm van (stevige) blokjes door mijn brouwsels te roeren?
-
Van invriezen wordt tofu wat steviger.
-
Moet je de tofu eigenlijk in het vocht invriezen? ???
-
Moet je de tofu eigenlijk in het vocht invriezen? ???
Doe ik niet.
-
Is het dan normaal dat het verkleurd?
-
Ja het wordt geler.
-
Nee, okee, dan is het goed... Ik durfde het al bijna niet meer te eten, nu ben ik gerustgesteld ;D
-
Ik kan hier in de supermarkt alleen tofu vinden die al tot gehakt uiteenbrokkelt als ik er naar kijk. Ik gebruik dat spul dus eigenlijk nooit.
Is er een trucje om dit spul toch enigszins in de vorm van (stevige) blokjes door mijn brouwsels te roeren?
Je moet opzoek gaan naar een andere winkel. Tofu hoort toch niet brokkelig te zijn?
-
Je moet opzoek gaan naar een andere winkel. Tofu hoort toch niet brokkelig te zijn?
Het ligt eraan, er zijn meerdere soorten en per merk verschilt de structuur ook.
Ik had er van de week een uit m'n vriezer gehaald die bij het kopen (bij een toko) heel week aanvoelde, haast als de silken tofu die je voor desserts kunt gebruiken. Ik had er een hard hoofd in maar toen ik het water eruit kneep bestond de tofu ineens uit laagjes, (struktuur vergelijkbaar met bladerdeeg maar dan van tofu) en dat nam heel goed de marinade op en werd heel knapperig bij het bakken.
-
Met kerstavond heb ik met de hele familie gegourmet. Mijn mama en ik waren een heleboel vegetarische spulletjes gaan halen voor op de gourmet te leggen, waaronder tofu.
Ik had eerder al eens tofu gegeten en was toen al niet erg overtuigd.
Nu zaten er van die tofu-kruiden bij, dus ik dacht 'we proberen dat nog maar eens'. Uiteindelijk proefde ik enkel de kruiden waar ze zaten op mijn tofu en de todu zelf... Smaakte nergens naar.
Ik vroeg me af; is dat normaal? (dat tofu geen smaak heeft)
Kan je er wat mee doen (op een bepaalde manier bakken zodat-ie krokant wordt, want dat was-tie niet), ... zodat tofu wèl erg lekker wordt? Bedankt!
-
Kijk eens
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=11295)
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=11272)
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=10409)
en
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=12878)
-
Bedankt, in die derde vind ik een hoop tips.
-
Gister tofu gemarineerd in:
- scheut whisky
- tl of iets meer harissapasta
- scheut rijstazijn
- scheut ketjap
Erg lekker! Die whisky was cool er in.
-
Ik snij een tofublok in plakjes. Zachtjes laten pruttelen in een pan. Aan de ene zijde redelijk wat bouillionpoeder (die vanuit de bio winkel) aan de andere zijde kan je bijvoorbeeld rode peperpoeder strooien.
Lekker en snel, ook lekker voor op je boterham
-
Euh, ik ben echt een tofunoob, maar ik ben aan het leren. Vandaag had ik blokjes tofu gemarineerd in ketjap manis, sambal oelek en gerooktepaprikapoeder. Aan stokjes gerijgd en in de grilpan gedaan. Het smaakte best goed, met pindasaus en geroosterde kokos. Ik ga die tip van dat invriezen proberen, want ik vind het nog wel een beetje zacht.
-
Het begin is gemaakt en aldoende leert men, volgend jaar rond deze tijd maak je de meest lekkere tofu marinades. Klinkt iig al goed hoor! Heb je de tofu ook uit laten lekken& droog gedept? Scheelt misschien ook iets in de zachtheid..
-
Inderdaad eerst goed droogdeppen, dan inkwasten met olie. Tofu heeft echt tijd nodig om knapperig te worden, een kwartier of langer. Regelmatig inkwasten met olie, en lang doorbakken op een niet al te hoog vuur. Als je het heel snel op een heel hoog vuur doet, blijft het zacht. De marinade verbrandt dan maar de tofu zelf is nog niet knapperig.
-
De marinade is perfect, maar ik moet de bereiding nog een beetje uitvogelen. We zullen straks eens zien hoe het gaat. Goede tips hier, waarvoor dank. :)
-
deze noob heeft juist redelijk grote blokken tofu gevonden die al smaak hebben in de toko :D
maar goed, want ik heb het goed maken van tofu al laaaaang opgegeven :-[
-
Hallo iedereen.
Ik zit eraan te denken om pesco vegetariër te worden.
Het is voor mij maar een kleine stap, echter is er nog 1 obstakel, dat is tofu.
Voor mijn italiaanse en chinese gerechten gebruikte ik half om half gehakt, lekker mals en zacht.
Nou ben ik aan het stoeien met tofu naturel, het volgende werkwijze vond ik wel lekker;
De tofu naturel invriezen (eerst in porties verdelen en vocht eruit knijpen met theedoek)
Water opwarmen en dit met zout in een bak doen.
Tofu in leggen, strooi daar nog extra zout op en wacht 15 minuten.
Daarna droogknijpen en ruim peper en zouten en wacht 10 minuten.
Dan 3 minuten op matig vuur (ook niet eerst erg heet laten worden) bakken met ruim olijfolie.
Dit was lekker, maar kan het eigenlijk alleen bij bv, friet ofzo gebruiken, want het is knaperig.
Maaaar ik wil ook tofu mals maken (zacht dus)
Hoe doe je dit?
Word het vanzelf zachter/malser als ik het verder verwerkt in sauzen en waterige mixen?
Verder heb ik wel eens bij mensen van die kant en klare tofu gegeten, maar dat vond ik wat droog, hoe kan ik dat ook wat zachter/malser maken?
-
Mijn tofu is meestal zacht. Ik vries deze niet in, en bak het ook niet te hard op.
Ik snap verder niet wat je met kant-en-klare tofu bedoelt. Ik koop gewoon zo'n blok bij de AH.
-
met kant-en-klare tofu bedoel ik van die voor gekruide roerbak brokjes tofu (bij ah voor 2 euro)
-
Ow, die dingen eet ik nooit. Ik ben zowiezo al niet zo van de vleesvervangers. Het woord alleen al, het impliceert alsof een vegetarische maaltijd per definitie incompleet is.
Maar dat is natuurlijk een taalkundige kwestie ;)
-
met kant-en-klare tofu bedoel ik van die voor gekruide roerbak brokjes tofu (bij ah voor 2 euro)
ok, heb ze zelf gekocht en op mijn manier klaargemaakt, en ze waren lekker :P (en zacht en mals :P )
verder lukt het me nog steeds niet om die grote blokken naturel lekker en zacht te krijgen, zonder want ze zijn wel een stuk goedkoper
-
in de tofudraad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=10409;start=0) staan veel tips om tofu van een blok te bereiden.
-
Hey bedankt, maar die topic had ik al gezien, zo heb ik heel internet af lopen speuren...
Had daaruit wel wat geprobeerd maar was niet zo geslaagd.
-
Hoi a-Willem
Is het nog gelukt om Pesco-Vegetarier te worden>?
Bedankt voor de tips om Tofu gehakt te maken.
Ik ga het binnenkort proberen!
-
Hij zal waarschijnlijk niet meer op je bericht reageren, aangezien a-willem hier geen forumlid meer is en zijn bericht al 1,5 jaar oud is....
-
Ik lees hier vele recepten voor marinade en bakken van tofu.
Als je nu een stoofpot van groenten maakt en je zou er tofu willen bijvoegen, hoe ga je dan best te werk?
Uit de Dikke Vegetariër leid ik af dat je een niet diepgevroren blok tofu best eerst uitperst door er een gewicht op te plaatsen gedurende een hele tijd, om hem droger te maken.
Zou je de blokken die je uit het grote, uitgeperste blok snijdt, tegen het einde gedurende enkele minuten kunnen bijvoegen? Ik lees dat tofu heel makkelijk smaken opneemt. Het lijkt me dan te veel om eerst nog te marineren, daar hij toch de smaken uit de stoofpot opneemt?
(In een seitan-of quorn-gerecht lees ik brokken van bij het begin bijdoen, maar als je tofu een tweetal uren laat meesudderen lijkt me dat toch veel te lang?)
-
Ik denk dat ik er zelf voor zou kiezen om het inderdaad op de manier van de dikke vegetarier te doen, dus flink uitlekken en daarna zou ik het apart marineren met de kruiden etc van de stoofschotel om ze vervolgens op het laatst erbij te doen. Nooit 2 uur ofzo mee laten stoven, want dan wordt het weer zo zompig. Maar, dat is wat ik zou doen. En ik ben over het geheel genomen vrij eigenwijs als het om eten gaat :)
-
Ik zou ze marineren, bakken en daarna pas aan de stoofschotel toevoegen, 15 minuten meesudderen. Als je het ongebakken aan de stoofschotel toevoegt blijft het heel erg zacht en week, en omdat het ondanks uitlekken toch nog veel water bevat neemt het ook niet zo veel smaak op.
-
Niet voor een stoofpot, maar als bijgerecht, voor de tofuhaters:
Half blok tofu afdrogen, vocht eruit uitknijpen en prakken. Meng hier twee eieren doorheen en een flink wat knoflook (min. 4 tenen) peper, zout en/of ketoembar. Breng het zaakje goed op smaak. Doe een stuk of 5 takken fijngesneden, gewassen en bosui er door. Bij gebrek aan bosui kan een grote ui ook. Of heel fijngesneden prei. Gooi door het beslag wat tempura batter mix (toko/sommige supermarkten met Japanse producten, staat meestal naast sushi-spul). Als je die mix niet kunt vinden kun je er ook wat rijstmeel doorheen doen, ga niet met met tarwebloem aan de gang, dan wordt het klef. Het beslag moet dikker zijn dan pannenkoekenbeslag maar dunner dan oliebollen beslag. Flinke laag olie in koeken pan heet laten worden en met een eetlepel wat 'koekjes' beslag in de pan gooien en goed bruin frituren en beide kanten en laten uitlekken op keukenpapier.
Mensen die zo'n hekel hebben aan tofu lusten dit altijd. Het is lekker bij Indisch eten. Een half blok tofu is genoeg voor 10, 12 van die tofukoekjes, dus als je in je uppie bent kun je met veel minder volstaan :)
-
Ik zou ze marineren, bakken en daarna pas aan de stoofschotel toevoegen,
Oja, dat bedoelde ik ook, maar dat vergat ik erbij te melden :S
-
Ik denk dat ik er zelf voor zou kiezen om het inderdaad op de manier van de dikke vegetarier te doen,
Tofu op de manier van de dikke vegetariër? Dat klinkt leuk.
-
:gossip: 'De dikke vegetariër' is een kookboek.
-
@ standaard,
lekker recept, Ik had geprobeerd op in de keukenmachine tofu te mengen met tarwebloem kruiden, tamari en een ei. Daar balletjes van gedraaid en deze gefrituurd. BAH! kleffe rommel. Kan dat dan ook komen door de tarwebloem?
Ik zal het eens proberen met rijstmeel dan.
Hoe kan het dat het klef wordt met tarwe- en goed met rijstemeel?
-
:gossip: 'De dikke vegetariër' is een kookboek.
Ah, dank je. Ik vind het ook een leuke naam voor een vega restaurant. Of een gerecht.
-
Verrek zeg...
Er is ook een dunne vegetariër.
Zucht: zoveel wat ik nog niet weet....
;-)
-
Kan iemand ook lekkere sausjes aanraden voor bij de tofu?
Soms krijg ik pas op het ogenblik dat ik eten maak zin in tofu en dan is marineren een beetje laat. Dus een sausje wanneer de tofu niet gemarineerd is?
Ik heb al eens gelezen van zwarte-bonenpasta? Is die bv. makkelijk te maken? :)
-
wat ook helpt om last minute nog dingen te marineren (maar ik heb dit nog nooit geprobeerd met tofu) is het vacuum ding van vacuvin.
niet kijken als je geen vl33s wil zien... (http://www.vacuvin.nl/Instant_Marinater_2,5L_286_358_920.html)
-
Kan iemand ook lekkere sausjes aanraden voor bij de tofu?
Soms krijg ik pas op het ogenblik dat ik eten maak zin in tofu en dan is marineren een beetje laat. Dus een sausje wanneer de tofu niet gemarineerd is?
Ik heb al eens gelezen van zwarte-bonenpasta? Is die bv. makkelijk te maken? :)
ik heb zo'n fles zwarte bonensaus bij de Toko meegenomen. Gebruik ik ook weleens over de tofu. Ik marineer mijn tofu overigens niet altijd hoor, ik vind hem zo ook lekker, met enkel wat peper/zout, drupjes tabasco of sojasaus en dan in plakjes bakken.
-
Ook lekker met tahin gemengd met citroensap of yoghurt en komijn.
-
Tofu met oestersaus komt hier regelmatig op tafel. Wat oestersaus met een beetje lichte sojasaus, beetje bruine suiker, eetlepeltje water en eventueel een beetje maizenapap. Lekker met cashewnoten en lenteuitjes.
-
Ik ben erg dol op tahoe in ketjapsaus, en dan marineer ik hem ook niet:
- tahoe in stukjes snijden en in veel (!) olie knapperig bakken. Dat duurt best lang, en zei ik al dat je genoeg olie moet gebruiken?
- tahoe uit laten lekken op keukenpapier, mag je ook best flink op duwen.
- pan schoonmaken
- klein beetje olie in de pan, geraspte gember en knoflook erin, roeren en heel kort bakken (want het brandt heel snel aan) en dan heel veel zoete ketjap erbij. En een beetje zoute, een kloddertje sambal en eventueel nog wat zout.
- Op rustig vuur laten bubbelen. Tahoe erbij, omroeren en laten bubbelen tot de saus een beetje stroperig is.
-
Ik vind zoetzure saus erg lekker bij knapperig gebakken tahoe: half kopje suiker, half kopje azijn, blikje goedkope tomatenpuree, twee eetlepels ketjap, twee eetlepels gembersiroop. Verder wat gemberpoeder, verder nauwelijks kruiden nodig. Op het laatste moment over de tahoe gieten als die al op je bord ligt, zodat de tahoe lekker knapperig blijft. Is niet alleen lekker met tahoe, is ook lekker met omelet, je krijgt dan een soort foe-yong-hai.
Door de saus kun je ook groente doen, zoals bijtgaar gebakken rode of gele paprika, bamboescheuten etc. Als je van warm fruit houdt, kun je er een blikje ananas en wat van het ananassap doorheen doen.
-
Ik marineer tofu normaalgesproken kort (kwartiertje, langer als ik er op tijd aan denk) in een mengsel van ketjap, sambal, zout, suiker, gemalen komijn, knoflook (verhoudingen flexibel). De tofu gooi ik met niet-ingetrokken marinade en al in de pan (dan hoef je niet zoveel olie als Maartje! te gebruiken). Op hoog vuur aanbraden.
Zonder saus smaakt de tofu dan al lekker, maar K. vindt het zonder een pindasaus niet compleet :).
-
Eelco, als je het met marinade en al in de pan gooit, dan krijg je toch geen knapperige tahoe? Of vind je het juist lekker als het niet knapperig is?
-
En vooral: als je in veel ketjap marineert is de tahoe nauwelijks meer te bakken, omdat dan de ketjap aanbrandt.
-
Ik dacht dat ik de enige was met dan aangebrande ketjap, maar het hoort zo gelukkig :P
Om je tofu een ketjapsmaak te geven kan het helpen om tijdens het bakken een scheutje ketjap toe te voegen, deze trekt dan in de tofu. Als de tofu uitgebakken is, loopt het er weer uit en kan het weer aanbranden, pit op tijd uitzetten dan. Of de tofu niet helemaal uitbakken en er dan pas na t bakken een scheutje ketjap overheen. Dan zuigt de tofu ook wat ketjap op.
Maar ik hou wel van een beetje spons-tofu.
-
Hmm, aangebrande ketjap heb ik tot dusver geen last van gehad. Het is ook niet superveel marinade dat mee in de pan gaat en ik schep voortdurend om totdat de marinade is ingetrokken cq verdampt - daarna laat ik de tofu een beetje met rust, zodat het een korstje kan krijgen. En de tofu is van buiten in ieder geval lekker knapperig, en niet aangebrand of zo. Maar misschien ben ik gek?
-
Gebruik je zoete ketjap dan? Want daar zit zoveel suiker in dat ik me slecht kan voorstellen dat het niet aanbrandt...
-
Om precies te zijn, gebruik ik donkere Chinese sojasaus (http://nl.wikipedia.org/wiki/Sojasaus). Ik kan me voorstellen dat de ketjap manis inderdaad wel aanbrandt - die is me ook veel te zoet.
-
Ja, dan begrijp ik dat het niet aanbrandt (en dat je niet veel gebruikt).
En jeetje, hou je niet van zoete ketjap? van die tahoe die zoet, kleverig, kruidig en een beetje pittig is? Hou je dan ook niet van tempeh die kleverig, zoet en loeiheet is?
-
Hou je dan ook niet van tempeh die kleverig, zoet en loeiheet is?
Dat dan weer wel, op zijn tijd en niet te veel. Tot nu toe eigenlijk alleen gegeten in Indonesische restaurants - receptje zeer welkom!
-
Mijn tot nog toe succesvolste manier om tofu te bereiden (kost wel wat keukenpapier zie ik nu):
Maak een marinade van 1 op 1 lichte sojasaus en water.
- Snij tofu in plakken van 1 cm
- leg deze plakken op keukenpapier en bedek ook weer met keukenpapier
- zet hier een gewicht op voor 15-30 minuten
- snij in dobbelsteentjes
- verhit flik wat olie in een koekenpan
- bak hierin een minuut of 10 de tofu, mag best heet
- haal de tofu uit de pan en leg op keukenpapier
- giet de olie uit de pan en maak pan droog met keukenpapier
- doe de droge tofublokjes terug in de hete pan
- giet de marinade direct daarna in de hete pan, het moet flink sissen
- snel de tofu omscheppen zodat alle kanten de snel verdampende marinade oppakt
- klaar
Omdat de sojasaus zo snel verdampt is het handig om deze even te verdunnen, dan duurt het net 20 seconde langer, je hebt dan tijd genoeg om de tofublokjes in zijn geheel te ‘coaten’.
-
Hou je dan ook niet van tempeh die kleverig, zoet en loeiheet is?
Dat dan weer wel, op zijn tijd en niet te veel. Tot nu toe eigenlijk alleen gegeten in Indonesische restaurants - receptje zeer welkom!
Ik had laatst iets lekkers gemaakt.
Hm. Uit het hoofd
Tempeh reepjes (klein!) frituren in zonnebloemolie.
Uit laten lekken.
In pannetje mengsel van gula jawa/bruine basterdsuiker, sojasaus, verse gember of gembersaus, rode peper/sambal (indien loeiheet gewenst is kan er ook geklooid worden met madame jeanette), beetje mirin/water en evt specerijen warm maken, tempeh erdoor, even aan de kook, goed roeren, tot saus opgenomen is in tempeh, klaar. Kan ook van te voren bereid worden en dan weer opgewarmd.
-
Hoi, zelf wil ook leren de basisproducten te leren gebruiken, omdat de kant-en-klare de reputatie hebben te zout en te vet te zijn. Maar nu zie ik eigenlijk dat iedereen de "gezonde" alternatieven lekker laat weken in sausjes en olieën, zijn er geen minder vettige alternatieven voor ze lekker te bereiden, want anders zie ik toch niet echt een reden om over te stappen.
-
Maar sausjes hoeven toch niet vet te zijn? Tamarinde, sojasaus, gember, Spaanse peper etc. lijken me prima marinade-ingredienten die niet enorm vet zijn.
-
En vet is niet meteen ongezond.
-
Sterker nog, vet is nodig. Bepaalde vitamines loop je anders mis, die kunnen zonder niet worden opgenomen.
Heeft er iemand ervaring met tofu flamberen eigenlijk?
-
Hoi, zelf wil ook leren de basisproducten te leren gebruiken, omdat de kant-en-klare de reputatie hebben te zout en te vet te zijn. Maar nu zie ik eigenlijk dat iedereen de "gezonde" alternatieven lekker laat weken in sausjes en olieën, zijn er geen minder vettige alternatieven voor ze lekker te bereiden, want anders zie ik toch niet echt een reden om over te stappen.
Bedoel je om tofu te marineren of waar zoek je precies naar?
Tofu marineren doe ik zelf met tamari, citroensap of azijn, tomatenpuree en specerijen, zoals komijn, peper, koriander, kerrie. Dat bevat niet veel vet.
-
Sterker nog, vet is nodig. Bepaalde vitamines loop je anders mis, die kunnen zonder niet worden opgenomen.
Klopt; jaren geleden was er een gezin dat vet praktisch had uitgebannen. Dit door de vele negatieve connotaties uit de media. Ze begrepen niet waarom de kinderen veel ziek waren, tot ze van de huisarts, via de diëtist, te horen kregen dat ze meer vet moesten eten. Hoe verontwaardigd ze waren! Want vet deugde immers niet!
-
Sterker nog, vet is nodig. Bepaalde vitamines loop je anders mis, die kunnen zonder niet worden opgenomen.
Klopt; jaren geleden was er een gezin dat vet praktisch had uitgebannen. Dit door de vele negatieve connotaties uit de media. Ze begrepen niet waarom de kinderen veel ziek waren, tot ze van de huisarts, via de diëtist, te horen kregen dat ze meer vet moesten eten. Hoe verontwaardigd ze waren! Want vet deugde immers niet!
En dit is dan een vrij extreem voorbeeld, maar er zijn behoorlijk veel mensen die dat denken... die denken dat ze gezonde dingen als noten beter kunnen laten staan...
-
Als je te veel naar programma's als iets met Sonja Bakker kijkt, ga je dat ook geloven. Van haar mag je niks eten waar calorieën in zitten. Nou ja, dat is overdreven, maar ze keurt als ik het me goed herinner veel dingen af omdat ze vet zijn en er dus calorieën in zitten, terwijl ik dan denk, maar misschien ben ik zelf extreem, dat ik toch mijn energie nodig heb. Die kan ik toch niet alleen uit sla halen?
-
Light-producten vind ik een heel naar en ongezond iets, dus een ieder die dat aanraadt heeft voor mij al afgedaan eigenlijk.
Nog zo'n leuke grap, zout. Mensen die zout ontlopen krijgen ook allemaal rare klachten. Je hebt zout nodig, maar dan niet die geraffineerde meuk. Dat is waar je de problemen van krijgt.
Maar OT, tofu flamberen anyone?
-
Volgens mij voegt dat niet direct meer toe aan de smaak en structuur. Ik ken flamberen alleen in de zin van een zwik wodka over je pudding gooien en het dan in de hens steken. Ziet er best leuk uit hoor, maar het is niet nodig.
Of bedoel je tofu cremeren? Dat is niet zo moeilijk, gewoon te lang bakken :P
-
Cremeren kan ik prima hoor ;D
Las een geinig idee in een oud receptenboek, maar ik wil het vegetarisch maken. Tofu lijkt me de beste vervanger. Misschien maar eens een flambeertopic starten, want ik heb het uberhaupt nog nooit geprobeerd.
-
Vandaag heb ik tijdens een verjaardagsbarbecue een nogal provisorische marinade voor naturel-tofu in elkaar geknutseld met ketchup, olijfolie, chilikruiden, zout en gedroogde rozemarijn. De (stevige) tofu in schijven gesneden, met de vork er gaatjes in geprikt, zodat de marinade er ook in kan trekken en een uurtje in de koelkast gezet. Het resultaat was niet slecht: het kwam lekker knapperig van de (gas-)barbecue. Teentje knoflook door de marinade zou nog lekkerder zijn geweest.
-
Hoe bak je gemarineerde tofu zonder dat je marinade aanbakt?
-
Hoe bak je gemarineerde tofu zonder dat je marinade aanbakt?
Al gebakken tofu nemen, dan marineren, en dan stoven in de marinade.
Of bij bbq een vrij dikke marinade doen (zo'n marinade als Eelco had met wat dingen erbij doe ik wel eens bij tempeh, en die is vrij dik) en in folie, fikt niet echt aan (tenzij je te lang op de bbq gooit).
Of marinade beetje afgieten, bakken en daarna nog wat marinade toevoegen.
-
Ik heb nu twee keer zelf tofu gemarineerd en gebakken. Erg lekker en het voelt fijn kokkerellerig om te doen :D
Geen last van aangebakken marinade, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Verder hoefde ik geen marinade af te gieten, alles was mooi opgenomen. En ik had de tofu eerst ingevroren, omdat er ergens in dit draadje staat dat dat goed werkt.
-
ik heb laatst heel knapperige tofu gekregen door het te bakken in 'bak en braad' uit zo'n flesje, het was van ons eigen supermarkt Markant merk, en dan de magere variant. En er stond op de fles dat was om vlees in te bakken en een lekkere jus te krijgen ( ik zag dus inderdaad later ook nog wel dat er rundvleesextract inzat, niet vega dus.. maar ik ben wat dat betreft niet zo superstreng en neem ook wel eens een bouillonblokje bijvoorbeeld.. ) misschien moet ik sowieso eens kijken of ik een strikt vegetarische bak en braad kan vinden. Maar in ieder geval, het werd er superknapperig in, dat wel ! en met een korstje. Als ik trouwens last minute tofu bak dan vind ik aromat ook wel een optie, of gewoon wat peper en zout. Maar gebakken tofu is eigenlijk altijd lekker...
-
Ow, brr. Ik gebruik alleen boter en olie. Geen margarine of andere aparte mengsels.
Tofu bakken is hier het probleem niet, dat lukt me goed. Tenzij ik het gemarineerd heb, dan bakte tot nu toe altijd de marinade aan.
-
Gebruik je wel wokolie, koekje? Daar bakt het bij mij niet mee aan.
-
Ik bak tofu niet altijd in de wok (meestal koekenpan), maar ik heb geen wokolie in huis. Wokolie is een mengsel van verschillende plantaardige olietjes (zonnebloem met slaolie meestal) en een geur- en smaakstof, soms gekleurd met een geel stofje. Ik gebruik liever gewone pure olie en voeg dan zelf kruiderijtjes en specerijen aan mn gerecht toe. Ik vind C*n*m*x wokolie onzinnige geldverspilling. Chinezen zelf kopen ook geen wokolie, maar ook gewone.
Het zou best eens kunnen dat ik er teveel marinade bij doe of deze te hoog opbak of in laat koken. Een marinade met zoetige dingen er in of zachte kruiden/specerijen bakt dan natuurlijk geheid aan. Gemarineerde minder vegetarische dingen bakken lukt me erg goed, maar dat is een ander bakproces. Dat is namelijk sneller gaar dan blokjes tofu en kan je heter en sneller bakken. De marinade heeft dan geen tijd om aan te bakken. En die minder vegetarische dingen zijn ook minder sponsachtig, in de zin van dat als het eenmaal gemarineerd is, de marinade er weer minder snel uitloopt tijdens het bakken.
-
Vega bakspul is er van Alpro, is vega, en geeft niet echt veel bijsmaak, maar voor wokken zou ik het niet gebruiken. Ik begruik het wel eens voor vegaburgers of vegakip van een bepaald merk: http://www.vegatopia.com/vega/producten/kant-en-klaar/10957-gespot-alpro-bakken-en-braden
@Koekje: als de tofu gemarineerd is kun je het beste de tofu alleen nog maar laten sudderen. Daarom is het ook beter gebakken tofu te marineren, die daarna alleen nog hoeft te sudderen.
-
Ik merk dat ik met sommige dingen duidelijk geen volleerd vegetarische kok ben, maar het wordt langzaam steeds beter. Ik ga de volgende keer dat ik gemarineerde tofu wil eten, de tofu zelf idd eerst bakken en dan marineren en even erin laten sudderen.
Het doet me denken aan de eerste keer dat ik quorn at en ik lang daarna heb gedacht dat ik quorn niet lekker vond. Ik had gehoord dat het als vervanger van kip kon dienen, dus ik maakte het ook ongeveer klaar als stukjes dode kippenvogel. dat werkt dus niet en je krijgt daar rare vieze sponsjes van. Inmiddels weet ik wel met quorn om te gaan (apart niet te hoog bakken en als je gerecht bijna klaar is, dan pas weer in de pan met saus oid.)
-
Ik heb geen wok, wel wokolie en koekenpannen en geen aangebakken, zelf gemarineerde tofu. Maar het duurt wel wat langer dan je misschien zou willen.
Met het bakken of eten van dode kippen heb ik geen ervaring, maar quorn kun je ook best fijn bakken.
-
ik weet dat dit een beetje een bejaard topic is, maar ik wilde toch even zeggen dat mijn vader (die niet vegetarisch is) een lekkere en supersimpele marinade bedacht. Het is al een oud recept, we marineerden de kip er altijd in, maar t is ook erg lekker met tofu.
men neme een schaal, doet er een flinke scheut zoete ketjap in, iets fruitigs (mangochutney, limonadesiroop, sinaasappelsaus of wat dan ook), en lengt dit aan met olie. Tofu erin, en wachten maar :).
Superlekker, supermakkelijk en zelfs mijn broertje vond het lekker!
-
Of iets aanbakt of niet, ligt aan de pan, niet aan de man.
-
Bourgondische tofu
Koken met tofu hoeft niet saai te zijn. We maken letterlijk en figuurlijk een Bourgondisch gerecht met tofu en rode wijn. Om smaak en structuur aan de tofu zelf te geven, bakken we hem eerst apart. Hoewel tofu een zeer veelzijdig ingrediënt is, wordt het maar al te vaak als een soort neutraal vulmiddel gebruikt. Dit willen we bij dit recept vermijden.
Source: Bourgondische tofu (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12848-bourgondische-tofu)
-
Ik eet regelmatig tahoe, vaak op een Chinese manier, maar nu wil ik graag weten of je tahoe van tevoren kunt marineren, en zo ja, waar kan ik recepten vinden (marineren op zijn oosters, medeteriaans, afrikaans etc) ???
-
Hoi Huberdina!
Tahoe/tofu is zoals een spons, hij neemt gemakkelijk vocht op, en daarnaast ook heel neutraal van smaak. Het is dus erg gemakkelijk om de tahoe te marineren met om het even welke smaak.
Om ervoor te zorgen dat de tahoe de marinade zo goed mogelijk opneemt, knijp je er het beste zoveel mogelijk vocht uit. Je kan hem in plakjes snijden en daarna (lichtjes) persen tussen 2 lagen keuken papier. Daar mag'ie in om het even welke marinade. Enkele ideeën:
- Satémarinade uit de supermarkt of toko
- Olie met kruiden
- Rode wijn met de sojasaus
Laat je fantasie de vrije loop gaan.
Groetjes,
Sven
-
Ik eet regelmatig tahoe, vaak op een Chinese manier, maar nu wil ik graag weten of je tahoe van tevoren kunt marineren, en zo ja, waar kan ik recepten vinden (marineren op zijn oosters, medeteriaans, afrikaans etc) ???
Tahoe is de Indonesische naam voor het Chinese tofu. Wist ik geen van beide. Mijn corrector zegt overigens terecht of onterecht: Tofoe. Tofu eet ik minstens 1 keer per week, altijd na tussen keukenpapier ontvochten en dan een beetje sojasaus er op, kruiden, en bakken. Geen gemarineer.
-
Bedankt Sven, die marinade met wijn lijkt mij smaakvol. Waarschijnlijk heb jij dat wel een gedaan, tofu marineren, dus nog een vraagje, hoe lang liet je dat marineren, misschien een uur, of korter, of 24 uur?
-
Een uur kan maar is al vrij kort. Ik zou zeggen 2-3 uur. 24 uur hoeft ook weer niet. 's Morgens marineren voor 's avonds kan wel.
-
http://www.smulweb.nl/recepten/1396667/Sate-van-tofu
De marinade die in dit recept voor (tofu)saté gebruikt wordt is echt super ;)
-
Nu we het toch over tofoe marinades hebben, zouden er ook zoete varianten zijn? En als dat zo is, kent er dan iemand een?
-
Nu we het toch over tofoe marinades hebben, zouden er ook zoete varianten zijn? En als dat zo is, kent er dan iemand een?
Bedoel je hartig-zoet, of tofu als dessert? Voor desserts kun je beter zijdetofu gebruiken dan, deze is zachter.
Hier vind je meer info over tof: http://www.vegatopia.com/vega/koken/ingredienten/12274-tijd-voor-tofu
En hier het recept van Sven voor tofu met rode wijn: http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12848-bourgondische-tofu
-
Bedankt Hizikigrrrl voor de tip. Ik wet zeker dat ik hier wat aan heb als ik een zoet tofu recept wil uitproberen, Ik wist niet dat je er zoveel mee kon, met tofu. Eigenlijk is het wel inderdaad, zoals Sven al zei een heel inspirerend product.....(ik denk dat ik me even moet verdiepen in het product tofu, er staan zoveel onderwerpen op deze website! :-\ )
-
Ik ben zelf atijd geneigd om eerst de tofu te bakken, totdat hij knapperig wordt. Dit kan soms echt wel een tijdje duren.
Dan maak je een sausje, bv ketjap- of satésaus, en daar laat je de tofu weer even in sudderen. De tofu wordt dan weer zachter, maar omdat je veel vocht eruit gebakken hebt, neemt de tofu nog meer smaak op. Zo heb je ook geen last van aanbakkende marinade.
-
Bedankt voor deze slimme tip. ;)
-
Ik doe het ook altijd zoals Meisbaer, eerst bakken en dan een sausje erbij die er dan helemaal intrekt.
Ik maak ook wel eens een "droge" marinade. Ik dep dan eerst de tahoe droog, bestrooi de tahoe dan met kruiden en laat een aantal uur intrekken voor ik het knapperig bak. Er is dan wel meer kans op aanbranden.
-
Als tofu vantevoren is ingevroren neemt het de marinade ook veel sneller op omdat er dan al heel veel vocht uit is,
-
Makkelijke Maandag: tofu met ketchup
Een vriend maakte onlangs een tofugerecht met een zeker voor hem opvallend hoofdingrediënt: ketchup. Nee, hij is geen gemakzuchtige student, en ook geen culinaire barbaar die alles in deze saus onderdompelt. Het bijzondere en simpele gerecht bleek een vegetarische variant op een recept uit de respectabele New York Times te zijn. Die vriend was er enthousiast over en dus wilde ik het ook proberen voor de Makkelijke Maandag hier op Vegatopia.
Source: Makkelijke Maandag: tofu met ketchup (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13123-makkelijke-maandag-tofu-met-ketchup)
-
Gegrilde tofu met kokossaus, couscous en gewokte groenten
Dit is echt een geweldig gerecht! Mijn vriendin en haar vriend hebben enige tijd geleden een heerlijke veganistische gourmetavond voor mij en mijn man verzorgd, waar onder andere blokjes tofu met een kokos/ketjapsausje werd geserveerd. Ik heb deze saus mijn eigen draai gegeven en hem bij gemarineerde en gegrilde tofu opgediend.
Source: Gegrilde tofu met kokossaus, couscous en gewokte groenten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13319-gegrilde-tofu-met-kokossaus-couscous-en-gewokte-groenten)