Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Annemieke op 22 juni 2003, 18:02:19

Titel: Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Annemieke op 22 juni 2003, 18:02:19
Mijn moeder (rights reserved) maakt altijd iets heel lekkers van tartex. Ze mengt een pot naturel tartex met twee tenen knoflook, een gesnipperd uitje, wat ketchup, peterselie, oregano en peper.  :kwijl:

Wie heeft meer lekkere homemade (ik selecteerde vegan er wel uit) vega smeersels voor tijdens de snackuren?

Voor broodbelegsmeersels zie hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=5290;start=0).
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Anya op 24 juni 2003, 16:11:19
Bruin stokbrood met Philadelphia/sojakaas, schijfjes komkommer, schijfjes radijs, fijngesneden rode ui, bieslook & verse peper. Yummie.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Danielle op 24 juni 2003, 16:16:55
Tzaziki! Yofu met geraspte en uitgelekte komkommer, dille, peper, zout en knoflook
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Danielle op 24 juni 2003, 16:17:48
oh ja nog eentje:

geprakte banaan met pindakaas!
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: overanalizing op 24 juni 2003, 19:40:25
Homemade houmus, met een beetje versgemalen zwarte peper geserveerd.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: cake op 24 juni 2003, 21:06:07
geprakte banaan met pindakaas!
of geprakte banaan en chocopasta!  :yummie:
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Christiaan op 24 juni 2003, 21:13:01
Dat lijken mij nou niet echt combinaties voor bij de borrel...
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: willem1940 op 24 juni 2003, 21:39:42
Komijn-poeder of -zaadjes met iets vettigs of joghurt-achtigs, evt naar smaak nog iets zout toevoegen.

Vastbakken/grillen op een boterhammetje zal ook wel lukken. Kummel-zaad is familie, zelfde smaaktype. Toen ik lang geleden in Amsterdam werkte werden daar door een filialen-bakkerij met de slogan "groot in kleinbrood" of zo-iets, broodjes verkocht die "kummelstangetjes" heetten. Die haalde ik echt heel vaak tussen de middag ...

Komijn is een van die kruiden die je in Marokkaanse winkels altijd hebt.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Annemieke op 24 juni 2003, 22:13:20
Mjah, ik was natuurlijk al bekend met de tartex, pesto, guacemole en tzaziki.
Maar ik was eigenlijk op zoek naar uh, nieuwere hippe smeersels.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: abeltje op 24 juni 2003, 23:34:37
Tapanades van:

 walnoten, olijfolie, knoflook, peterselie, peper en zout.

of

feta met zontomaatjes, rode peper, konoflook, zout en pijnboompitjes

of

gemengde paddestoelen op hoog vuur snel bakken in kruiden boter en dat op een  geroosterd boterhammetje.

of

artisjokken op olie pureren met wat pijnboompitjes en extra knolook en italiaanse kruiden.

of

recept uit kookboek van nigella bites;

gemengde noten in oven met, boter, bruine suiker, zout, cayenne peper, en verse rosemarijn. Ik ben wat luier ik doe het gewoon in de magnetron, ik vind het erg lekker, het is vet, zoet, zout, en pittig tegelijk.

hoop dat er wat lekkers voor je bij zit, anders hoor ik het graag,

snack ze!
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Anya op 25 juni 2003, 11:49:40
Bruine bagels, besmeerd met Philadelphia/sojakaas gemengd met look, bieslook & peterselie, met rode uiringen, rozijnen & mango erop.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Danielle op 25 juni 2003, 14:59:11
of geprakte banaan en chocopasta!  :yummie:
Dat lijkt me wel èrg zoet...
Inderdaad niet voor bij de borrel. Maar komijn (djintan) is ook erg lekker en kan ook bij fruit (banaan,pindakaas) over om 't wat pittiger te maken. Volgens mij smaakt dat best OK en zal 't zelf eens testen!

p.s. als kind wilde ik nooit komijnekaas omdat ik dat associeerde met koNijn...
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Apraxia op 25 juni 2003, 23:16:30
Het volgende schijnt lekker te zijn:

- rooster een notenmix in de pan
- hak dit tot gruis

De bedoeling is dat je brood in olie dipt en vervolgens in de notenmixgruis! Keb het nog nooit zelf geprobeerd. Het schijnt Egyptisch te zijn als ik het me goed herinner. Als iemand interesse heeft zal ik alles nog ff tjekke bij een vriendin.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Sæna op 25 juni 2003, 23:36:24
Beetje arachideolie in wadjan. 2 gesnipperde uien erbij, goudbruin en gaar bakken. 2 tenen knoflook persen en erbij. Direct pond gemengde gehakte noten erbij (wal-, hazel-, pecannoten , amandelen). Smeuïger maken met wat meer arachideolie. Zeezout en peper naar smaak plus een eetlepel ketoembar (gemalen korianderzaad). Eetlepel soja en 2 gedroogde peperoncinootjes verkruimelen en erbij. Af laten koelen en op brood. Zoet/zuurliefhebbers kunnen er voor het afkoelen nog wat 2 eetlepels mango- en ananasjam en een eetlepel ketchup bij doen.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Danielle op 27 juni 2003, 16:35:53
Lijkt me een veredelde pindakaas...
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Christiaan op 27 juni 2003, 17:24:56
Het volgende schijnt lekker te zijn:

- rooster een notenmix in de pan
- hak dit tot gruis

De bedoeling is dat je brood in olie dipt en vervolgens in de notenmixgruis! Keb het nog nooit zelf geprobeerd. Het schijnt Egyptisch te zijn als ik het me goed herinner. Als iemand interesse heeft zal ik alles nog ff tjekke bij een vriendin.
Ja, dat ken ik. Er kan volgens mij ook nog korianderzaad en zout bij, en andere kruiden. En ik heb ook wel eens iets gelezen over geroosterde kikkererwten.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Sæna op 29 juni 2003, 16:03:22
Lijkt me een veredelde pindakaas...
D'r zit geen pinda in ...!  :P
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: willem1940 op 29 juni 2003, 16:10:21
Arachide-olie komt uit pinda's.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Sæna op 29 juni 2003, 16:27:19
Joh ...!  ;) Zou ik dat niet weten?
Maar een beetje van die olie rechtvaardigt nog steeds niet de term pindakaas.
Titel: Nieuwe plantaardige pate’s van Zonnatura
Bericht door: Dick op 05 juli 2003, 16:02:32
Nieuwe plantaardige pate’s van Zonnatura

Zonnatura heeft een paté bestaande uit drie smaken, tomaat, pesto en champignon.
Er zitten twee kuipjes a 50 gram in een doosje. Een doosje koste bij Bas € 1,65.
Deze pate is ook biologisch in tegenstelling tot de Sandwichcreme die Zonnatura uit de handel heeft gehaald.
Ik heb een boterham met pesto geproefd en het smaakt goed.

Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: Selly op 06 juli 2003, 22:20:09
baba ganoush is ook lekker: een aubergine in de magnetron/oven/panneje koken water gaar maken, het vruchtvlees eruit halen en pureren met knoflook, mayonaise, citroensap, beetje tahin, zout en peper.
En zongedroogde tomaatjes tapenade: zongedroogde tomaatjes mixen met philapelphia of monchou
Bietentzatziki is ook superlekker.
Supervlugge luie aoili zoals bij Spaanse tapasrestaurants krijg je door paturin met mayonaise te mixen (klinkt vies, maar smaakt  echt als aoili).
Zelfgemaakte salsa met stukjes tomaat, tomatenketchup, chilisaus en mango.
Olijventapenade met zwarte, groene en bruine olijven.
Blauwekaasdip
Titel: Tofu-spreads
Bericht door: Christiaan op 12 juli 2003, 20:35:32
Weet iemand recepten om van tofu smeerkaasachtige/boursin-achtige of anderszins op brood en/of toastjes smeerbare (en eetbare?) dingen te maken?
Titel: Re:Tofu-spreads
Bericht door: femke op 12 juli 2003, 21:19:19
Dit komt van de site van Sofine, een producent van tofu:

TOFU SPREAD (voor 24 toastjes)

2 pak Tofu Naturel (250 g)
1 el fijngesneden peterselie
2 el gesnipperde bieslook
1&Mac218;2 el fijngesneden
selderijblad
1 à 2 teentjes knoflook
2 tl zout
1 el crème fraîche (evt. vervangen door sojaroom?)
24 toastjes
peper

• Giet het vocht van de tofu en laat het uitlekken..
Verkruimel de tofu met een vork.
• Roer de kruiden en de uitgeknepen knoflook-
teentjes,het zout en peper naar smaak door de tofu.
• Voeg de crème fraîche toe.
• Besmeer de toastjes met de spread.

Deze is misschien lekkerder: http://www.toerse.nl/recepttofuspread.html

Of deze:
http://www.veganisme.non-profit.nl/10jr/10jr_275.htm

Titel: Re:Tofu-spreads
Bericht door: willem1940 op 13 juli 2003, 03:37:46
Kun je zulke dingen niet handiger in een verpletterend alles-malertje mixen?
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: animal lover op 24 juli 2003, 13:48:50
Gewoon lekker een prutje maken met allemaal verschillende groentes, af laten koelen en klaar.
Titel: Re:Smeersels voor op toastjes en stokbrood
Bericht door: overanalizing op 24 juli 2003, 13:54:44
baba ganoush is ook lekker: een aubergine in de magnetron/oven/panneje koken water gaar maken, het vruchtvlees eruit halen en pureren met knoflook, mayonaise, citroensap, beetje tahin, zout en peper.

Heel lekker is als je de aubergines vóór het koken/bakken kan roken. Dat gaat op de BBQ met een zacht vuurtje zodat de aubergines niet bakken en zaagsel van onbehandeld hout. Het is ook altijd goed om eerst water te ontrekken door de aubergines in plakken te snijden en er zout over te strooien.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Christiaan op 30 juli 2003, 11:57:51
Een grote winterwortel gaarkoken. In kleine stukjes gesneden gaat dat sneller. Prakken met een vork (of staafmixxeren), knoflook, olijfolie, azijn, komijn, zout en harissa (of sambal of cayenne) toevoegen.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: femke op 04 augustus 2003, 16:13:23
Uit het supermarktblaadje "Boodschappen":

Maltezer bonenpasta

500 g tuinbonen (diepvries)
1 tl zeezout
4 tenen knoflook
1 kleine spaanse peper
2 takjes peterselie
1 takje verse munt
1 tl gedroogde oregano
2-3 el olijfolie extra vierge
peper

Breng 0,5 l water aan de kook, voeg daar de tuinbonen en het zout aan toe, en kook het gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Afgieten. Bonen + alle andere ingredienten in een keukenmachine tot een fijne puree mengen.
Evt. wat extra water toevoegen, het moet een smeerbare puree zijn. Serveer het op matzes of dunnes sneetjes Ciabatta.


Zelf nog niet geprobeerd overigens.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Selly op 01 januari 2004, 20:53:32
gisteren tapenade gemaakt van walnoten, blauwe kaas en groene olijven. Was erg lekker.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: animal lover op 31 mei 2004, 16:39:56
Ik heb vandaag een lekker smeersel gemaakt en het komt ui het kookboek Vegetarisch koken. Het is alleen vegetarisch en niet veganistisch.

Waterkers - champignonpaté: (ik heb hem met tuinkers gemaakt)

Benodigheden:
25 g boter
1 ui, fijn gehakt
1 bosje waterkers, fijngehakt
115 g magere kwark
enkele druppels shoyu (Japanse sojasaus)
1/5 theel. karwij
versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Laat de boter smelten. Fruit de ui onder af en toe roeren glazig.
Voeg de champions toe. Draai het vuur hoger en bak het mengsel al roerend 2 min.
Voeg de waterkers toe en bak het geheel, al roerend tot de waterkers zacht is.
Schep het mengsel in een foodprocessor of blender (staafmixer). Voeg de kwark en de shoyu toe.Pureer het geheel tot een glad mengsel.
Voeg naar smaak karwij en peper toe.
Doe de paté in een schaal en dek het af. Laat het ten minste 2 uur opstijven.
115 g magere kwark
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Annemieke op 08 juni 2004, 18:29:46
Bij de xenos liggen nu 2 tartex smeersels in de aanbieding.

Zie hier. (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=7860;start=20)
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: viool op 21 juni 2004, 17:12:18
Een zelfgemaakte Tapenade op basis van olijven is ook heel erg lekker.
3 teentjes knoflook, 25gr kappertjes, 5 ansjovisjes, 100 gr. (zwarte) olijven zonder pit, 2 eetl. citroensap, 1 theel. thijm, zout, peper en olijfolie. Het geheel in de keukenmachine draaien tot een mooie massa, met zog zichtbare kleine stukjes. Heerlijk!
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Elsbeth op 21 juni 2004, 17:15:05
5 ansjovisjes
Heel leuk, maar wij zochten nou juist vegetarische smeersels, dus juist tapanades zónder vis en vlees. Dit omdat er vooral in veel tapanades vaak vis verwerkt zit!
Eet je zelf wel vis en/of vlees?
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: viool op 21 juni 2004, 20:19:32
excuus voor de visjes, het kan ook zonder, met fijngeknipte bieslook erdoor.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: maud op 21 juni 2004, 20:21:37
excuus voor de visjes, het kan ook zonder, met fijngeknipte bieslook erdoor.

Ben jij zo'n vage vega die wel vis eet? :devil:
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: viool op 21 juni 2004, 20:54:31
Ik ben allergisch voor melk en soyamelk en de meeste noten. Dat is heel vervelend.  Dus ja, af en toe vis. Ik ben heel blij met de recepten hier. Klaar.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Annemieke op 21 juni 2004, 21:20:39
Maud... af!
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: animal lover op 21 juni 2004, 21:28:06
 :D we kennen Maud toch.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Martiene op 22 juni 2004, 14:24:06
Joepie mijn eerste bericht! :)

Vega tapenade

1 potje of zakje groene olijven zonder pit
1 blikje tomatenpuree
1 of 2 tenen knoflook
een handvol hazelnoten, walnoten of pijnboompitten (kan eventueel ook zonder)
scheut olijfolie
scheutje balsamicoazijn
peper en zout naar smaak
eventueel Italiaanse kruiden

Fijnhakken met de keukenmachine en klaar!
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Bast op 24 juni 2004, 08:57:43
Iemand nog een smakelijk idee met Ajvar?
Volgens mij schreven Christiaan en/of Annemieke erover en dat klonk best leuk. Dus gister in de toko de hotvariant gescoord...
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Christiaan op 24 juni 2004, 09:22:00
Iemand nog een smakelijk idee met Ajvar?
Gewoon op je brood smeren? ;)

Ik had het vandeweek al gepost, maar met hummus en komkommer, of met een salade of van die turkse ingemaakte groenten op brood.

Bijin de pitaatjes falafel.

Misschien kan je zelfs wel plakjes kaas er over doen en dan grillen in de oven...
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Bast op 24 juni 2004, 09:32:07
Oe, dank je.
Heb het zojuist succesvol vermengd met biogarde, tomaat, komkommer en koriander. Mag dan wel geen normaal ontbijt zijn, I like it :D

Toch geinig, wat zo'n forum al niet kan betekenen voor je traditionele eetwijzes haha
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Christiaan op 24 juni 2004, 09:34:04
Jij was toch diegene die ook nog gerust wat bami opbakte 's ochtends?
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Bast op 24 juni 2004, 09:39:25
Bami? Maak ik eigenlijk nooit... Ben meer een mihoenmens.  Maar in feite eet ik 's ochtends werkelijk alles wat ik normaal ook eet. Van lasagne en mexicaanse ovenschotel tot aan gebakken aardappels (intercontinental breakfastbuffets :D) en salades aan toe..

No problemo ;D
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: marieketje op 11 augustus 2004, 00:14:45
een eenvoudige "namaak -kipcurry" voor op brood:
tofu pletten, currysaus (koude) uit pot erbij en stukjes ananas ofzo...
vind ik wel nog lekker..
Met quornblokje missichen nog echter, maar kwou gewoon ook eens tofu eten, want bakken enzo lukt mij niet op een lekkere manier:-)
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: marieketje op 03 september 2004, 13:56:48
ook wel lekker:
-sojabonen, tomatenpuree, beetje ui , en pesto bij elkaar mixen tot soort paté en op brood smeren

- misschien rare combinatie maar ook wel goed vind ik: pindakaas, kwark, en geweekte gedroogde vijgen  (van alledrie evenveel) mixen.
(ofwel honing ipv vijgen)
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Piek op 03 september 2004, 19:48:20
misschien ga ik een idee nog een keer opperen, ik heb nl niet de hele draad gelezen  ::):

als je hütenkäse mengt met pesto dan heb je een wat minder vettige toestand om op je broodje te smeren en bovendien lekker fris! wel goed roeren  ;D
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: SanderV op 22 september 2004, 16:44:51
Italiaanse bruschetti: (stok) brood roosteren, teentje knoflook pellen, brood inwrijven met knoflook, olijfolie erop, beetje (zee)zout erop en hardstikke lekker! Je schijnt ook tomaten-bruschetti te hebben, en met pesto, zal eens kijken hoe.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Annemieke op 22 september 2004, 22:59:23
Italiaanse bruschetti: (stok) brood roosteren, teentje knoflook pellen, brood inwrijven met knoflook, olijfolie erop, beetje (zee)zout erop en hardstikke lekker! Je schijnt ook tomaten-bruschetti te hebben, en met pesto, zal eens kijken hoe.

Bruschetta...
Titel: ajvar
Bericht door: Joske op 23 september 2004, 21:35:29
Ik kocht deze week een pot ajvar (hot) bij de Turk, lekker op de boterham met wat kaas. Ik zocht hier ff op het woord 'ajvar' en bijna het enige dat ik tegenkwam waren vragen over wat je nog met het spul kan doen behalve op een boterham, en geen antwoorden. Dus begin ik er maar over. Ik smeerde het gisteren op de deegbodem van een broccoliquiche alvorens hem verder te vullen. Het gaf er net dat tikkeltje meer aan. Wie heeft nog tips want mijn pot is groot en niet eeuwig houdbaar in de frigo? Of waarbij eet je het?...
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: marieketje op 26 september 2004, 15:00:14
heb het nog nooit gegeten, maar het klinkt (als ik de ingredienten zie) wel als iets wat door spaghettisaus lekker is, of om gegrilde groentjes in te dippen of misschien zelfs voor dressing bij een salade ?
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: bart op 26 september 2004, 22:42:53
Uit het helaas niet meer verkrijgbare Viva Italia van Marks & Spencers: Prutje van dubbelgedopte tuinbonen, pecorino, balsamicoazijn en blokjes peer.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Christiaan op 26 september 2004, 22:53:15
Prutje van dubbelgedopte tuinbonen
Verse of gedroogde?

Ik heb ook nog wel ergens een Italiaans recept voor een smeersel van dubbelgedopte gedroogde tuinbonen. Het was geloof ik niet moeilijker dan koken met ui, afgieten en pureren met knoflook, olijfolie en citroensap en dan op smaak brengen met zout en peper.

Dubbelgedopte gedroogde tuinbonen zijn gewoon in de Turk te vinden.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: bart op 26 september 2004, 23:25:42
Nou, ik zou het met diepvries doen, aangezien het tuinbonenseizoen alweer voorbij is. Wel even blancheren natuurlijk, maar dat hadden jullie al bedacht.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Christiaan op 26 september 2004, 23:28:45
 :confused:

Dat was een hele andere dip! Met groene, ("verse", maar dan inderdaad valsgespeeld uit de diepvries) tuinbonen. Maar tuinbonen zijn er ook als gedroogde peulvrucht, bruin met een zwart randje, en die zijn ook in lichtgele dubbelgedopte versie verkrijgbaar. Over de laatste had ik het.

Dat is misschien ook wel een vergeten groente, de droogversie van de tuinboon. En dat (nutteloos weetje:) terwijl het voor Columbus de enige boon in Europa was.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: bart op 26 september 2004, 23:59:13
???
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Ona op 15 november 2004, 14:22:28
Ik ga bijna elke zaterdag naar de biologische markt op de noordermarkt in A'dam. Hier haal ik de lekkerste pate (vind ik zelf). Er staat daar een kraampje waar ze zelfgemaakte pate verkopen met shi-takes, noten, dadels en rijst. Ze verkopen gerookte tofuspread met knoflook die is ook erg goed. Eigenlijk is die hele markt een aanrader.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Apraxia op 09 januari 2005, 22:06:47
Ik heb vandaag een superlekker prutje gemaakt van:

- geroosterde aubergine (ongeveer 45 min. in de oven)
- knoflook
- zout/zwarte peper
- olijfolie
- sesamzaadjes
- citroensap
- peterselie

Alles in de blender. Beetje grof gehouden.

Dat gaak vaker doen  :)

Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Aiko op 08 maart 2005, 23:48:53
Grote broodliefhebber die ik ben, wil ik toch mijn kaasconsumptie wat gaan beperken. Alternatieven zijn er niet echt die ik gezonder acht en minstens net zo lekker. Pindakaas en hagelsag en boter-met-suiker zijn wel lekker, maar niet zo verstandig. Iets verstandigers leek mij wel wat, en dan liever zelf maken natuurlijk!

Ik had vanmiddag eens een potje met sandwichspread in de handen en zat eens te kijken wat er nou inzit. Op de conserveermiddelen na leek te inhoud mij wel na te maken. Olie, kool en nog wat groenten die ik vergeten ben alweer allemaal in zo'n keukenmachien stoppen en het smeerspul is klaar. In theorie. En volgens de mijne. Maar is dat ook zo? Of is (onder andere) olie niet zo'n goede 'drager' voor de groenten om op brood te smeren?

Ik heb ook geen keukenmachien, trouwens, iemand nog suggesties voor alternatieven? Zou groenten in kleine stukjes snijden en dan met een mixer in de weer ook goedgenoeg zijn? Bijna hetzelfde, vind ikzelf.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Aiko op 09 maart 2005, 00:08:53
Ik heb ook geen keukenmachien, trouwens, iemand nog suggesties voor alternatieven? Zou groenten in kleine stukjes snijden en dan met een mixer in de weer ook goedgenoeg zijn? Bijna hetzelfde, vind ikzelf.

Ja, inmiddels bevestiging gevonden dat dit over het algemeen een goed alternatief is / moet zijn. Maar dan toch een vraag; hoe kan ik kool goed klein krijgen? Van die witte kool heeft van die grote bladeren, en de rode kool valt snel uiteen in kleine kronkelige stukjes. De laatste zijn nog te groot, en ik weet niet helemaal of stukjes van dat formaat nog kleiner gemixt kunnen worden met een mixer. Zelfde zal natuurlijk opgaan voor de bladeren van de witte kool zodra ik die in kleinere stukken heb gesneden. Iemand ervaring?
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Gabs op 09 maart 2005, 22:17:54
ajvar is idd erg lekker op brood, maar kan ook prima door de pastasaus. mmmm, ik ga ook maar weer eens een pot halen...
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Kiwi op 09 maart 2005, 22:23:55
hoe kan ik kool goed klein krijgen?

Is zo'n ding (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=8030;start=msg251652#msg251652) niks?
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Monique op 10 maart 2005, 08:36:55
hoe kan ik kool goed klein krijgen?

Wij doen het altijd met de rasp, dwz het plakjes gedeelte van de rasp waar je ook plakjes komkommer mee schaaft zeg maar. Goed genoeg voor koolsla, dus ook voor kool prutje denk ik. Als je het fijner wilt, zou ik de grofste rasp op het plaatje gebruiken. Je hebt ze vierkant en plat, en kosten allebei geen drol volgens mij. wij hebben een vierkante, kan je gewoon in een platte schaal zetten en dan valt je raspsel er gewoon in.

Wel uitkijken voor je vingers met het laatste stukje!!
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Christiaan op 10 maart 2005, 08:46:26
Het lukt mij anders altijd ook aardig met een goed scherp mesje en wat geduld.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Monique op 10 maart 2005, 09:24:36
Het lukt mij anders altijd ook aardig met een goed scherp mesje en wat geduld.

geduld. waar kan je dat kopen? ben ik al jaren naar op zoek  ::)
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Elsbeth op 10 maart 2005, 11:50:26
Ik heb ook geen keukenmachien, trouwens, iemand nog suggesties voor alternatieven? Zou groenten in kleine stukjes snijden en dan met een mixer in de weer ook goedgenoeg zijn? Bijna hetzelfde, vind ikzelf.

Ja, inmiddels bevestiging gevonden dat dit over het algemeen een goed alternatief is / moet zijn. Maar dan toch een vraag; hoe kan ik kool goed klein krijgen?
Nou ja kijk, dat lukt dus niet goed met een gewone mixer. Staafmixers en keukenmachines hebben ook snijvlakken, dat is het grote verschil met een gewone mixer natuurlijk.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Aiko op 10 maart 2005, 15:01:10
Het lukt mij anders altijd ook aardig met een goed scherp mesje en wat geduld.

Dat geduld heb ik niet zo. En als ik het wel heb wordt het snel teniet gedaan door mijn kunde in mijn vingers te snijden. Ik zal eens bij de kringloop uitkijken naar een keukenmachien.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Laurita_27 op 11 maart 2005, 12:31:21
Een smeersel die het elk feestje weer geweldig doet:

Huttekäsespread:

1 grote pot huttekäse
2 teentjes knoflook, geperst
3 el mayonaise (wordt het tóch nog vet he he ;D)
verse peterselie
peper en zout

Alles door elkaar roeren en smeren maar!
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Aiko op 13 maart 2005, 00:57:48
Mijn prutsel dat ik vanmiddag heb geprobeerd:

Gekookt:
- wat rode kool, in stukjes
- knolserderij, in stukkies

Geraspt:
- witte kool
- grote wortel
- vier augurken

Opengemaakt:
- blik bonen

De uitgelekte gekookte groenten bij de geraspte groenten en de bonen gooien, mixer eroploslaten en dan krijg je een soort van bruine prut dat 'best lekker' op brood is, echter niet fabelachtig, zeg ik er waarschuwend bij, maar is exclusief welke kruid dan ook, want ik doe niet aan kruiden. Gezonder dan pindakaas in ieder geval, zullen we maar denken. Het voordeel van deze prut is dat als je het zat bent op brood, je het restant altijd in de soep kan gooien. Want bijna alles smaakt tenslotte als het tot soep vervormt wordt!
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Kiwi op 13 maart 2005, 02:07:09
want ik doe niet aan kruiden

 :o Kruiden geven juist smaak aan het eten!
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Monique op 13 maart 2005, 19:44:54
maar is exclusief welke kruid dan ook, want ik doe niet aan kruiden.

Waarom gebruik je geen kruiden? Ben je tegen of vind je het niet lekker?
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Aiko op 13 maart 2005, 19:49:53
In mijn ogen niet echt een meerwaarde.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Monique op 13 maart 2005, 19:59:14
Nou ok, da's duidelijk dan  :)

ik zou persoonlijk niet zonder kunnen, maar zo zie je maar weer, smaken verschillen
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Aiko op 13 maart 2005, 20:07:59
Ja, ieder zijn eigen wansmaak...
Ik gooi overigens wel kruiden in mijn nasi (uit een zakkie). Anders heet het ook geen nasi, volgens mij...
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Laurita_27 op 21 maart 2005, 11:16:37
....en kruiden als rozemarijn, thijm, knoflook, basilicum?
Halleluja! :worshippy:
Wat is pesto zonder basilicum? Wat is ratatouille zonder rozemarijn en thijm?
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Christiaan op 21 maart 2005, 11:24:51
Wat is pesto zonder basilicum?
Gemalen kaas?
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: Selly op 21 maart 2005, 12:21:02
Wat is pesto zonder basilicum?
'

pesto zijn gewoon gestampte kruiden. Zo heb je ook korianderpesto, zongedroogdetomatenpesto etc.
Titel: Re:Smeersels voor op stokbrood etc.
Bericht door: willem op 21 maart 2005, 12:55:33
Net met veel succes gemaakt voor een feestje.
Ik had een portie linzen ingevroren met de bedoeling om daar smeersel van te maken. De linzen waren oorspronkelijk klaargemaakt als een soort van chili. Op zich ook lekker.
Het overgebleven spul heel fijn gemaakt in een blender. De ene helft zoet/pitig gemaakt met rozijnen, tabasco, gerookte paprika en knoflook. Door de andere helft gerookte kaas gesmolten en ook wat pittiger gemaakt. Je krijgt dan prima linzenpaté.
Titel: [Koken] Peterselie van de Turk, de diepvries en een staafmixer
Bericht door: Vegatopia op 07 juni 2017, 13:00:49
Peterselie van de Turk, de diepvries en een staafmixer

In de supermarkt kost een bakje met ca. 20 gram verse peterselie iets meer dan een euro, maar voor hetzelfde geld koop je bij de Turk een fikse bos. Het prijsverschil lijkt vooral te komen doordat Turken gemiddeld veel meer peterselie gebruiken dan Nederlanders, waardoor je Turk om de hoek gewoon veel verse peterselie kan inkopen én verkopen. Maar wat doen wij Nederlanders met zo'n gigantisch bos peterselie? Fijnsnijden en invriezen. En snipperen met de staafmixer! Twee niet zo heel spannende, maar wel smaakvolle, life-hacks.

Source: Peterselie van de Turk, de diepvries en een staafmixer (http://www.vegatopia.com/vega/koken/technieken/13745-peterselie-van-de-turk-en-een-staafmixer)
Titel: [Koken] Bananenjam
Bericht door: Vegatopia op 07 september 2017, 13:01:03
Bananenjam

Veel mensen hebben ze altijd in huis: bananen. Ook wij gebruiken ze bijna dagelijks: in smoothies, bananenbrood, gewoon als banaan of om bananenijs van te maken. Overrijpe bananen gingen eigenlijk altijd meteen in de vriezer, maar sinds kort hebben we bananenjam ontdekt. Makkelijk te maken en lekker op bijna alles: yoghurt, ijs, cake, brood… of gewoon een theelepel uit de pot voor de lekker. Het smaakt een beetje als bananenbrood en is niet extreem zoet dankzij het citroensap. 

Source: Bananenjam (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13807-bananenjam)
Titel: Re: [Koken] Bananenjam
Bericht door: Indira op 07 september 2017, 22:13:03
klinkt lekker, maar het lijkt mij zonder suiker ook al zoet zat, of?