Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Gabs op 22 augustus 2005, 15:19:08
-
ik vind (verse) koriander erg lekker, maar weet niet wat ik er allemaal mee kan doen. ik gebruik het wel eens samen met knoflook om de knoflook-koriander woksaus up te spicen, maar heeft iemand nog andere ideeen en lekkere gerechten met koriander?
-
In falafel kan je het stoppen. En een handje verse koriander in een kokoscurry toevoegen aan het eind.
Je kan er vast ook een lekkere tapenade van maken. Met knoflook en een ander groen kruid en wat olie.
-
je kunt het in mexicaans eten doen, zoals in je tortilla vulling, of in de guacemole. Het is in het najaar straks ook weer lekker in bijv. pompoensoep.
Verder zijn bijna alle indiase gerechten geschikt om verse koriander in te verwerken.
-
salade met mango en Spaanse peper.
En, weet iemand hoe je zo'n zielig bosje het best een dag bewaard?
-
Inwikkelen in vochtig keukenpapier, in de koelkast doen?
-
Inwikkelen in vochtig keukenpapier, in de koelkast doen?
verlept.
In plastic zak in koelkast doen? verlept.
In glaasje doen met klein beetje water? Verlept.
Plantje kopen? Gaat dood zonder tuin.
Betere koriander kopen vrees ik. Of nog beter: het spul rond een uur of vijf kopen, en dan direct verwerken.
Maar, de grote vraag is: waarom verlept het spul bij de Turk niet? Daar ligt ie in een heel klein beetje water.
In een glas met een heel klein beetje water in de koelkast zetten, dat zou ik nog es kunnen proberen. Al wordt het bij de turk weer niet gekoeld.
hmmm
-
Snipper eens koriander over een schaaltje met olijven! Heerlijk gewoon.
Koriander wordt ook veel gebruikt in de Indische keuken.
Kan ook over salades met bv warme verse spinazie, ui, walnoten en zongedroogde tomaatjes.
-
koriandertapenade/pesto is ook erg lekker.
-
Inwikkelen in vochtig keukenpapier, in de koelkast doen?
verlept.
In plastic zak in koelkast doen? verlept.
In glaasje doen met klein beetje water? Verlept.
Plantje kopen? Gaat dood zonder tuin.
Betere koriander kopen vrees ik. Of nog beter: het spul rond een uur of vijf kopen, en dan direct verwerken.
Maar, de grote vraag is: waarom verlept het spul bij de Turk niet? Daar ligt ie in een heel klein beetje water.
In een glas met een heel klein beetje water in de koelkast zetten, dat zou ik nog es kunnen proberen. Al wordt het bij de turk weer niet gekoeld.
hmmm
In een glas met een laagje water en met een zakje erover in de koelkast. Dat is mij wel eens geaviseerd. Koriander in een zakje in de groentela brengt zeer onaangename geuren met zich mee als je het net te lang laat liggen.
-
Koriander wordt ook veel gebruikt in de Indische keuken.
Ja, ik deed het in mijn curry van gisteren, lekker! Ik ga het vaker proberen te gebruiken.
Overigens, bij de AH: 1,39, bij de Vomar: 0,99 en bij de Turk: 40 cent.
-
Ketoembar heet het toch in het Indonesisch? Gouden combinatie met djinten (gemalen komijn).
-
Ketoembar heet het toch in het Indonesisch? Gouden combinatie met djinten (gemalen komijn).
Ja maar dat is korianderzaad, Poek heeft het over verse lijkt me.
-
Ketoembar heet het toch in het Indonesisch? Gouden combinatie met <a style="border-bottom: medium dotted; text-decoration: none;" target="scSearchLink" href="http://www.surfcanyon.com/search?f=sl&q=djinten&partner=wtiffeua">djinten</a> (gemalen komijn).
Ja maar dat is korianderzaad, Poek heeft het over verse lijkt me.
Sorry, dat had ik niet door.
-
Is korianderblad wel iets waar je aan kunt wennen? Ik vind het nog steeds naar zeepsop smaken, dus eet daarom altijd maar peterselie. Korianderzaad kan ik wel goed hebben.
-
Is korianderblad wel iets waar je aan kunt wennen? Ik vind het nog steeds naar zeepsop smaken,
Heeft geloof ik te maken met je dna, waardoor het bij een gedeelte vd bevolking idd smaakt als schoonmaakmiddel.
-
Maar t went ook. Mijn vader, broer en ik hebben jarenlang helemaal geen koriander kunnen eten omdat we dreft lekkerder vonden, maar we hebben goed geoefend en nu lukt het wel. Maar verhit door het eten moet je niet doen, dan smaakt alles naar dreft, vers door een salsa is het wel lekker fris. Overigens kun je behalve peterselie ook goed munt gebruiken in veel gerechten ipv koriander.
-
Heb er ook aan moeten wennen en kon het zeker in grote hoeveelheden niet waarderen in het begin.
-
en bij de Turk: 40 cent.
En meer.
-
Maar hier wel met een grotere kans op gras en andere interessante, niet-korianderige planten ertussen.
-
Maar hier wel met een grotere kans op gras en andere interessante, niet-korianderige planten ertussen.
Hm.
Die kan je er toch zelf tussenuit vissen? Daar heb ik geen supermarkt voor nodig die dan voor de helft (zelfs na alle ongerechtigheden verwijderd te hebben) het dubbele rekent.
-
Is de koriander van de Turk en van de supermarkt eigenlijk even vers?
Het is wel jammer dat het moeilijk te bewaren is. Een voorraadje in huis hebben is toch fijner dan elke keer weer moeten kopen.
-
Is de koriander van de Turk en van de supermarkt eigenlijk even vers?
Volgens mij verschilt dat erg per Turk.
Je zou ook een korianderplantje in leven kunnen proberen te houden als je vaker verse koriander wil.
-
Ik heb welgeteld één keer verse koriander gekocht. Vanwege zeperige smaak niet vaker. Maar ik zat nog niet te schuimbekken, dus Dreft lekkerder, nou nee dat ook weer niet. Doe mij maar een SUN-blokje.
Nou mijd ik gedroogde koriander dus ook, maar ik heb het idee dat die niet zo zeperig smaakt?
-
Het is wel jammer dat het moeilijk te bewaren is. Een voorraadje in huis hebben is toch fijner dan elke keer weer moeten kopen.
Met een nat stukje keukenrol (of wcpapier) in een plastic zak in de groentela. Gele blaadjes consequent verwijderen, op de een of andere manier heb ik de indruk dat het aanstekelijk is.
-
Of in een vochtige theedoek. En volgens mij maakt het wel uit waar je je kruiden koopt, de kruidenkraam op de noordermarkt (zaterdag) heeft spullen die in mijn koelkast zeker anderhalve week overleven.
-
Of in een vochtige theedoek. En volgens mij maakt het wel uit waar je je kruiden koopt, de kruidenkraam op de noordermarkt (zaterdag) heeft spullen die in mijn koelkast zeker anderhalve week overleven.
Van de turk ook.
-
Verse koriander (je moet er inderdaad van houden) koop ik alleen als ik zeker wat dat ik er veel van ga gebruiken. Voor de voorraad heb ik een potje 'minced coriander paste' van Rajah: 80% korianderblad, verder wat water, olie en azijn. Prima alternatief.
Idem dito gebruik ik vaak gemberpasta ipv verse gember.
-
Gemberwortel schijn je probleemloos in te kunnen vriezen en dan hup in bevroren toestand stukje raspen en de rest weer terug de vriezer in, zegt mijn collega.
-
Maartje zegt het ook. En die doet het zelf.
Enne, Eelco, lijkt dat spul dat jij hebt op koriander? Ik heb weleens zo'n tube van Albert H gehad, maar dat smaakte naar niets. Gelukkig komt het nooit voor dat ik 'een beetje' koriander nodig heb, dus die bossen komen wel op.
-
Volgens mij heb ik dat spul uit tube mogen proeven afgelopen februari ;)
Niks mis mee, maar ben geen enorme koriander- of gemberfan.
-
Enne, Eelco, lijkt dat spul dat jij hebt op koriander? Ik heb weleens zo'n tube van Albert H gehad, maar dat smaakte naar niets. G
Ja, die Minced Coriander Paste lijkt echt op verse koriander. Een vrij grove pasta (of eigenlijk grof gesneden blaadjes koriander) met een beetje spul (water, olie, azijn) om het goed te houden.
Gemberwortel invriezen zal ik dan ook maar doen, zodra mijn pot gemberpasta op is. Gaat dat ook met galgant?
-
Voor de voorraad heb ik een potje 'minced coriander paste' van Rajah: 80% korianderblad, verder wat water, olie en azijn.
Dat klinkt als een heel handige oplossing! Ik hou zelf niet echt van korianderblad (zeker niet in grote hoeveelheden), maar wil het soms toch een beetje gebruiken, als het in een bepaald recept hoort, en dan gebruik ik alleen een heel kleine hoeveelheid. Dat is niet praktisch met zo'n bosje, dus zo'n korianderpasta klinkt goed! Waar koop je het?
En hoe lang kan je het bewaren?
-
Voor de voorraad heb ik een potje 'minced coriander paste' van Rajah: 80% korianderblad, verder wat water, olie en azijn.
Dat klinkt als een heel handige oplossing! Ik hou zelf niet echt van korianderblad (zeker niet in grote hoeveelheden), maar wil het soms toch een beetje gebruiken, als het in een bepaald recept hoort, en dan gebruik ik alleen een heel kleine hoeveelheid. Dat is niet praktisch met zo'n bosje, dus zo'n korianderpasta klinkt goed! Waar koop je het?
En hoe lang kan je het bewaren?
Ik heb het bij de plaatselijke toko gekocht. Rajah is zo'n typisch tokomerk. Volgens het etiket moet je de pot na het openen binnen twee weken leegsnoepen, maar de mijne staat al minstens vier maanden in de koelkast en nog geen spoor van bederf of kwaliteitsverlies.
-
Dan ga ik eens kijken naar dat merk, want de potjes die ik tot nu toe tegen kwam vind ik niks. Mijn mams gebruikt, maar voor mij smaakt het te weinig of zelfs ronduit muf. Er is wel een merk gedroogd korianderblad die ik wel te pruimen vond als alternatief voor verse, al is het veel minder uitgesproken van smaak. Ik weet alleen niet meer welk merk dat was...