Vegatopia Forum

Vegetarisch - special interests => Restaurants => Topic gestart door: Selly op 21 augustus 2005, 18:23:44

Titel: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 21 augustus 2005, 18:23:44
We hadden toch een onderwerp over sterrenrestaurants? Waarom is dat weg? Te weinig animo? Er zal wel niet vaak in sterrenrestaurants gegeten worden door de gemiddelde mens hier natuurlijk. De Belgen misschien wel eens met ouders of werk wellicht?
Mag ik toch een nieuw onderwerp erover openen?

Donderdagavond heb ik bij restaurant Merlet in Schoorl gegeten (1 ster). Ik had er vijf jaar geleden al eens gegeten.

Merlet bestaat uit een grand cafe, een klein hotel en dus het restaurant met de ster. De inrichting is wat truttig, maar gelukkig was het erg mooi weer, en alle restaurantbezoekers werden buiten in de tuin neergezet, waar je een geweldig uitzicht hebt over een groot weiland. Naarmate de avond vorderde werd het wel steeds donkerder in de tuin, het lijkt me verstandig als ze wat meer licht ophangen. De bediening herinnerde ik me hier als erg netjes, maar tegenwoordig zijn ze iets losser, wat wel prettig is. De ober die ons het vaakst bediende was volgens mij een leerling-ober en hij was een beetje zenuwachtig, maar dat hinderde niet. We waren natuurlijk het jongsten aanwezigen, voor de rest zijn het vooral vijftigers en ouder die dit soorten zaken bezoekt.

Ik had bij de reservering doorgegeven dat ik vegetarier ben, maar Merlet heeft een standaard viergangen vegetarisch menu op de kaart staan, dat je ook uit kunt breiden tot een 5 gangen menu, en als je het vraagt zal je denk ik ook wel maar 3 gangen kunnen krijgen. Er staat niets vegetarisch op de a la carte kaart, maar als je naar zo'n restaurant gaat neem je toch wel een menu, en ik vind het al heel wat dat ze standaard een vegetarisch menu hebben. Maar als je uit veel gerechten wilt kiezen, moet je hier niet komen. Het vegetarische 4 gangen menu kost 39 euro (het niet vegetarische 4 gangen menu kost 45 euro). Al voordat ik iets had geproefd, was ik tevreden gestemd over die prijs.

Je krijgt nog voordat je een menukaart krijgt wat broodjes op tafel, die steeds worden aangevuld.
De amuse was een mini kopje knolselderijsoep (ik moest direct aan Bart denken, en had bijna gevraagd waar de vanille (http://www.vegatopia.com/kerst2004/vvv_nederlands.html) was), geserveerd met iets van tomaat en een reepje filodeeg met kruiden erin gebakken. Ik moet zeggen dat ik knolselderie niet zo goed vind passen bij hoogzomer, ik had een dagmenu, dus de kok had er toch op kunnen inspelen dat het 26 graden zou worden en er misschien beter aan gedaan iets als een vichyssoise te serveren.
Het voorgerecht was iets met twee gepocheerde kwarteleitjes, een aspergepunt en dingen die ik helaas vergeten ben. Een klein en fijn hapje, zonder heel uitgesproken smaken. Kwarteleitjes hoor je natuurlijk eigenlijk niet te serveren: die komen uit een legbatterij, hoewel Merlet misschien wel een deugdelijke kwartelei-leverancier heeft.
Daarna een geconcentreerd tomatensoepje, met basilicumschuim, tomaattartaar en een plakje biet. Dit gerecht was lekker, hoewel ik niet zo uit was over de smaak van de tomatensoep, daar miste iets aan. In veel tenten krijg je tegenwoordig allerlei soorten schuim van iets. Met die soep was dat wel een lekkere combinatie hoor. Waterkersschuim was nog beter geweest bedenk ik me nu.
Het hoofdgerecht bestond volgens de kaart uit o.a. een aspergeragout maar ik heb geen asperge gezien. Wel mooie aardappelwafels, een groentemengseltje met ook weer veel tomaat (er zat heel veel tomaat in het menu), en van die mooie kleine minibietjes, die helaas minder zuur waren dan aangekondigd, maar ik ben dan ook wel erg dol op zure groenten.
Het dessert bestond uit een bol lekkere citroenijs, een heel merkwaardige minipul witbiergelei, heel interessant, en een kersensoes waarvan de kersen eigenlijk niet zo lekker waren met Schoorlse hangop die weer wel lekker was.
We hadden er dus niet voor gekozen om kaas te nemen. Als je dat wel doet is dat wel een hele ervaring: er wordt dan een kaaswagen met 25 soorten kaas naar je tafel gereden waar je uit mag kiezen.
We hebben wel erg mooi gezeten daar buiten, maar ons eten duurde wel redelijk lang steeds voordat het er was vond ik. Erg leuk vond ik dat de menus van mij en mijn tafelgenoot die het niet-vegetarische 4 gangen menu had enigszins overeenstemden: sommige elementen waren het zelfde, de vorm was ongeveer het zelfde (dus niet dat als je beide een viergangen menu hebt de 1 in een gang sla heeft en de ander in de zelfde gang soep, daar hou ik niet zo van).

Ik was misschien niet dolenthousiast over elk onderdeel, maar over het geheel heb ik toch wel lekker gegeten. Het vegetarische menu had helaas niet zoveel echt uitgesproken smaken en de gangen leken een klein beetje op elkaar, bijvoorbeeld met de tomaat die steeds terugkwam. Ik kon ook niet zo goed onthouden wat ik nu heb gegeten, terwijl ik dat normaal met gemak kan. Ik had het idee dat toen ik er vijf jaar geleden was het iets beter was, maar misschien was ik toen gewoon een minder grote zeur, dat kan natuurlijk ook.
En in A'dam waar ik gewend ben uit eten te gaan betaal je regelmatig in mindere tenten meer dan 39 euro voor 4 gangen + een grote amuse. Bovendien vind ik het erg leuk dat ze standaard een vegetarisch menu hebben, iets wat in zaken met een ster helaas helemaal niet standaard is.
Titel: Schathoes Verhildersum-Leens (Groningen)
Bericht door: Laurita_27 op 31 maart 2008, 13:38:26
Mmmmmmm, dat was nog eens een belevenis!
Het is een mooi, sfeervol, schoon restaurant in een bijgebouw van de borg Verhildersum in Leens. Het heeft 1 michellin ster en dat vond ik het ook zeker waard!
Ons 4-gangen menu:
*Amuse: avocadocreme met een stukje Repenaer kaas en een toastje
*Nog een amuse: boullion getrokken van truffel
*Lekker huisgemaakt brood: safraanbrood, karnemelkbrood
*Voorgerecht: caponata van aubergine met olijven, kappertjes, selderij en tomaat. Erbij een dressing van hele lekkere oude Balsamico (zo zoet dat ik denk dat je het zelfs zou kunnen drinken!) en olijfolie
*Tussengerecht: Gnocchi met salie en Fontadinakaas
*Hoofdgerecht: een paddenstoeltje gevuld met een creme van aardpeertjes en morriles. Een soort van plat kroketje van paddenstoelenrisotto en een saus met daarin allerlei verschillende paddenstoeltjes. Ook paddenstoelen waar ik nog nooit van had gehoord!
*Amuse: een bolletje citroensorbet met wodka.
*Dessert: gepocheerde peer met daarom een romige chocolademousse en knapperige hazelnootjes. Erbij een siroop van thaise basilicum.
*Koffie toe, met daarbij een bord met allerlei zoete, huisgemaakte hapjes: truffel, een soort kroketje van chocolade gecoat met kokos, een madeleine met gemberroom en een schuimpje gevulde met citroencreme.

Alles was even lekker! De juiste stucturen bij elkaar, de juiste smaakcombi's. Alles was ook heel puur en subtiel van smaak. De bediening ook zeer correct.
Met drinken erbij (een aperatief voor mij, een fles water, een biertje en een koffie) kwamen wij op een totaalbedrag van 120,-. Dat is best okay!
Als je eens in de buurt bent en eens lekker decadent uit eten wilt gaan: doen!
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: karl op 22 juni 2008, 08:12:05
Het is interessant om na te gaan welke chefs, die gastronomisch aan de top staan en zeer bewust met voedsel omgaan, ook een vegetarisch menu noodzakelijk achten.
De beste chef van Zweden is Magnus Ek en zijn restaurant Oaxen Skärgardskrok één van de vijftig beste ter wereld. (www.oaxenkrog.se)
Het is gelegen op een eilandje dat je pas na een lange bedevaart bereikt: trein, taxi, veerboot. Het is open van 30 april tot 31 oktober en met Kerstmis. Er is ook hotelaccomodatie op een oude boot.
Op de kaart staat ook een vegetarisch menu voor 67 euro (wijnen: 57,40 euro).
Het behelst een voorafje van gerookte verse kaas met geconfijte koolpuree en asperge en een hoofdgerecht van sago in olie van raapzaad met peentjes gebakken in citroen, groene lollo gesmoord in dille en gerookte lookconsommé, dessert.
(Bron: DSM 21-06-2008)
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: greet op 23 juni 2008, 10:26:39
waarom oh waarom heb ik geen geld teveel...  :frusty: ;)
Titel: Re: Eten in Sterrenrestaurants
Bericht door: LL de Ling op 08 maart 2009, 18:24:27
Met de restaurantweek in Le Marron in Malden, restaurant met een Michelinster. Leuk daar hoor. We hadden een viergangenmenu genomen. Ik had een soort Thaise kokossoep met iets met rode bieten. Daarna iets met gegrilde kropsla volgens mij, en venkel en kikkererwtenpuree. Daarna ravioli met pompoen. Toen iets met schorseneren en een ander bordje ernaast met spinazie en hachee van bospaddestoelen. Bij de gangen kregen we brioche en een wat stoerder brood.

Toe een sinaasappelbrioche met wat liflafjes erbij. Bij de koffie, die ik niet dronk, kregen we nog allerlei zoetigheid (madeleine en een soort citroenkletskop), bij het aperitief waren er kaashapjes, een soort soesjes.

De wijnen smaakten ook heerlijk en omdat we er de lunch hadden en rond zes uur weer thuis waren, heb ik niet veel meer nodig vandaag ;)


Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 23 januari 2010, 11:53:20
Had ik nog niet geschreven dat ik kerstavond in Ciel Blue in Amsterdam at? Nee kennelijk niet. Op kerstavond at ik dus in Ciel Blue in het Okura in Amsterdam. Beneden zit daar ook Yamazato, een Japans restaurant dat in de Japanse restaurantdraad (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,11122.) besproken wordt, , maar helemaal bovenin zit op de 23ste verdieping Ciel Blue, een Frans restaurant met 2 sterren. Ze hebben standaard een veggie menu volgens de website, en dat vond ik leuk.

Als we net zitten en een drankje hebben komt er, nog voor de kaart, een eerste amuse: een glaasje komkommerschuim. Heel vreemd, maar het smaakt naar badschuim of anderszins zepig. Vies en dus een gek begin.
Daarna komt de kaart. Het veggie menu is er niet bij. Dat blijkt ook niet op papier te staan, maar zit wel half in het hoofd van de ober.
De volgende set amuses (ik krijg een aantal andere dan mijn nietveggie tafelgenoot); allerlei dingetjes waaronder een kleine bitterbal met kaas, een micro hartige canneloni, parmezaanse kaascrackers met mandarijncreme uit een tubetje.
Mijn voorgerecht bestaat uit 'zoetzure groenten' maar echt zoetzuur zijn ze niet, wel lekkere groene sojaboontjes en gekke groenige blokjes van het lijkt geperst zeewier, weer dat afschuwelijk zepige komkommerschuim, gefrituurde kaasballetjes (lekker maar veel te veel stuks en bovendien had ik bij de amuse ook al een kaasbitterbal). Dit gerecht is ook zonder overdreven kritisch te zijn niet echt een succes. Het ziet er wel heel mooi uit.
Het tussengerecht is een gefrituurd, gepocheerd ei, heel mooi en ook lekker, met ketanrijst (zwarte rijst, het past goed bij de eidooier, maar de rijst is verborgen onder een laag strooisel van het een of ander zodat ik het eerst niet opmerk en de ober zegt ook niet dat die rijst erbij zit. Het gevolg is dus dat ik het ei zowat al op heb als ik de rijst ontdek). Bij dit gerecht zit ook nog een lekkere saus. Ik merk overigens op dat ik tot nu toe bij elke gang iets gefrituurds heb gehad.
Dan het hoofdgerecht. Het beste gerecht en dat is opmerkelijk want meestal vind ik in dit soort zaken de voorgerechten beter dan de hoofdgerechten. Enorm lekkere knapperige wintergroenten die toch een lenteachtig smaakje hebben. Erbij zeer lekkere saus. Minder lekker aan dit gerecht zijn gefrituurde (wéér) ravioli's gevuld met smakelekoze zwarte trompetten-paddestoelen.
Aan het toetje (3 variaties van banaan, wel aardig) gaat een lekker pre-dessert vooraf: 3 bereidingen van lychee waaronder fris lycheeijs.

De bediening hier is zeer informeel. Het hoeft van mij zeker niet superstijf te zijn, maar een wijnmeneer die je meteen je en jij noemt en overige bediening die grapjes maakt hoeft voor mij niet. De hoofdober was wel weer heel goed.

Ik vond het wel een leuke ervaring, maar hoef er niet meteen komend jaar nog een keer heen. Mijn nietveggie tafelgenoot was over het eten wat enthousiaster dan ik, en ik vind het nog steeds leuk dat ze een veggie menu standaard hebben, hoewel het leuker zou zijn als dat menu ook op de menukaart zou staan. En ze moeten ophouden je elke gang iets gefrituurds te geven, dat is echt werkelijk nergens voor nodig, bij het niet veggie-menu was wat ook niet zo.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: greet op 23 januari 2010, 12:10:09
Was het zijn geld waard?
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 23 januari 2010, 12:13:15
Was het zijn geld waard?

Het geld was de ervaring wel waard ja denk ik, maar ik vind dat je voor hetzelfde geld ook nog wel beter kunt eten. Wij waren zeker met die bediening erbij, nogal verbaasd dat het ding 2 sterren had. We hebben in 1 sterrenzaken beter gegeten (bv in Sketch in Londen).
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Kiwi op 28 januari 2010, 23:55:27
Alhoewel er officieel pas vanaf dinsdag gereserveerd kan worden heb ik toch via via een link gekregen om nu alvast te reserveren voor de Restaurantweek (http://www.restaurantweek.nl/lang/nl/cities/overview) (1 /tm 7 maart). De restaurants met een of meer Michelinsterren zijn ook allemaal al volgeboekt helaas. Maar... wij gaan in die week een keer dineren bij La Vilette in Rotterdam, een keer in restaurant De Wanne in Ootmarsum en een keer lunchen bij Niven in Rijswijk.
:hungry:
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Brent op 29 januari 2010, 10:41:07
Alhoewel er officieel pas vanaf dinsdag gereserveerd kan worden heb ik toch via via een link gekregen om nu alvast te reserveren voor de Restaurantweek (http://www.restaurantweek.nl/lang/nl/cities/overview) (1 /tm 7 maart). De restaurants met een of meer Michelinsterren zijn ook allemaal al volgeboekt helaas. Maar... wij gaan in die week een keer dineren bij La Vilette in Rotterdam, een keer in restaurant De Wanne in Ootmarsum en een keer lunchen bij Niven in Rijswijk.
:hungry:

Goeie tip. Ik ga ook eens kijken. In Vlaanderen is die restaurantweek er ook, de volgende keer is in juni.

http://www.restaurantweek.be/
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: myrsky op 28 februari 2010, 19:55:20
Ben eind 2009 bei Merlet in Schoorl geweest. Heb dat vegetarische menu genommen en ben nog steeds enthusiast. Er was 'begrip' voor het 'vegetarier zijn', de personnel was anders ook heel goed, en de maaltijd was HEEL lekker, en ook iets besonders, kijk zelf op de online-menu-kaart, om te zien wat ik bedoel :)

Het Grand Cafe deel van de Merlet heeft altijd (?) enkele gerechten, die vegetarisch zijn, waar dat Restaurant meer voor de 'hele menu' passend is, denk ik.

Ja, dat was mijn eerste rezensie, en dan nog op het nederlands, phew, ik hoop dat het duidelijk is :). Maar leuk deze pagina gevonden te hebben.

Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 12 mei 2010, 14:31:33
http://www.diningwiththestars.nl/lang/nl/cities/diningwiththestars/restaurants


Goedkoop eten bij sterrenrestaurants.
5 gangen diner (€50,00) of 4 gangen lunch
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: LL de Ling op 12 mei 2010, 15:34:20
Goede tip Hiziki!

Ik wil wel weer eens: tot nu toe nog maar 1 keer geweest. Zie hier (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,9347.msg484955.html#msg484955).
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 13 mei 2010, 10:29:48
Goede tip Hiziki!

Ik wil wel weer eens: tot nu toe nog maar 1 keer geweest. Zie hier (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,9347.msg484955.html#msg484955).

Ik dacht dat jij een keer bij Jonnie Boer was geweest, maar dat heb ik verkeerd onthouden denk ik dan/of ging toch niet door wat dan ook. Iemand al een keer bij Jonnie Boer geweest? Ik ga daar maar eens heen denk ik. Ik vind het wel wat dat ie niet alleen een veggie menu had toen dat even hip was, maar dat nog steeds heeft. Zou er nog steeds zo'n idioot lange reserveringstijd zijn?
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: LL de Ling op 14 mei 2010, 15:51:43
Goede tip Hiziki!

Ik wil wel weer eens: tot nu toe nog maar 1 keer geweest. Zie hier (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,9347.msg484955.html#msg484955).

Iemand al een keer bij Jonnie Boer geweest? Ik ga daar maar eens heen denk ik. Ik vind het wel wat dat ie niet alleen een veggie menu had toen dat even hip was, maar dat nog steeds heeft. Zou er nog steeds zo'n idioot lange reserveringstijd zijn?

Had een keer een reservering voor ergens in het jaar daarop. Besloot die vriend ineens op vakantie te gaan. Tsssst. Hij is later wel eens geweest en vond het erg tof.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: LL de Ling op 15 mei 2010, 18:05:15
Heb overigens weer gereserveerd voor Le Marron via Dining with the Stars. Missschien cancel ik het nog wel als het niet uitkomt, maar ik denk wel dat ik ga.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 05 juni 2010, 21:56:41
Om a.s week niet als een halve wilde bij 't Schulten Hues over te komen, had ik wat vraagjes:

kun je ook om gewoon kraanwater vragen of is dat not done?
hoe zouden ze het vinden als je een foto vd gerechten maakt met een telefoon?
en opschrijven wat je aan het eten bent mag ook?
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Christiaan op 05 juni 2010, 22:59:28
hoe zouden ze het vinden als je een foto vd gerechten maakt met een telefoon?
Tegenwoordig maakt iedereen overal foto's van.

Wie is je hete date?
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: karl op 05 juni 2010, 23:05:08
In België is het drinken van kraanwater zeer ongebruikelijk en not done, je drinkt daar altijd een bronwater dat ook aangerekend wordt. In Nederland is het drinken van kraanwater ingeburgerd, dus denk ik dat je naar een "karaf water" kan vragen. In sommige klassezaken wordt het zelfs spontaan op tafel gezet. Mocht men toch flessenwater willen verkopen, hoor je het wel, maar ik zou me niet inhouden om naar water te vragen, zonder dat je kraanwater in de mond neemt.
De twee volgende kwesties zou ik gewoon even discreet voorleggen aan degene die je bestelling opneemt.
In zaken waar men het de cliënten naar de zin wil maken (en waar je als klant niet een strict protocol dient te volgen) komt het me voor dat er geen bezwaar mag tegen gemaakt worden. Maar even vragen geeft duidelijkheid en geen gêne meer.
Ik denk dat in het algemeen vriendelijkheid en beschaafde omgang veel belangrijker zijn dan veronderstelde regels van het huis.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 06 juni 2010, 11:35:49
Om a.s week niet als een halve wilde bij 't Schulten Hues over te komen, had ik wat vraagjes:

kun je ook om gewoon kraanwater vragen of is dat not done?
hoe zouden ze het vinden als je een foto vd gerechten maakt met een telefoon?
en opschrijven wat je aan het eten bent mag ook?

Je komt er toch via dat Dining With The Stars, als ze daar zelf aan meedoen dan kunnen ze verwachten dat er mensen komen die niet voortdurend in sterrenrestaurants komen, dus dan mag je ook best vragen daar hoe of wat en mogen ze daar gewoon aardig antwoord op geven.
In nietsterren-restaurants vind ik dat als je al wijn neemt, ze gratis water moeten geven, als je geen wijn neemt, mogen ze geld vragen voor water. In welsterren-restaurants is dat anders, daar vragen ze (bijna) altijd geld voor water, en dan kan een liter ook zo 8 euro kosten. Ga er maar van uit dat het dat gewoon kost, dan is nu eenmaal zo, en het is eenmalig 8 euro. Ze schenken je overigens wel steeds bij , dus geef duidelijk aan aan het eind van de fles als je niet een 2e fles wilt.

Foto's en opschrijven is prima
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Maartje! op 06 juni 2010, 12:23:20
Goed dat je erover begint, ik heb een paar maanden geleden bij het Schulten Hues gegeten en nog steeds niet verteld hoe ik het vond. Bij deze dus, ik was er in het laatste weekeinde van maart, vandaar dat ik geen enkele aardbei of ander zomers ding at.

Ik vond het een mooi restaurant, met tafels die prettig ver uit elkaar staan (maar de akoestiek is ook niet geweldig). Ik had van tevoren gemeld vegetarisch te willen eten. De menukaarten (het à la carte menu, de menusuggesties en de wijnkaart) zaten in een mooi doosje. Jammer dat het vegetarische menu daar dan ook niet bij zit, er was dus niets te kiezen. Er werd alleen gevraagd hoeveel gangen ik wilde hebben. L had à la carte drie gangen gekozen, dus ik kreeg er ook drie.

Maar eerst een hele serie amuses.
Eerst: kroepoek van zuurkool en wortel, macarons van bospaddestoel en wortel (die met bospaddestoel was geweldig) en een superlekkere madeleine met zacht-zoete ui.
Daarna: een miniglaasje met tomatenbouillon en erbovenop hele zachte, zalvige aardappelpuree. De tomatenbouillon smaakt niet naar tomaat en is raar korrelig gegeleerd, maar de puree is heerlijk. En een kommetje met onderin een kloddertje paddestoelenpuree met erop bietjespuree en mierikswortelijs. Dat je niet merkt dat het ijs is, is helemaal niet erg, want het is ook lekker met mierikswortelcrème.
Daarna nog een zwartgevervede eierschaal (wassen ze die uit of verven ze een ei voor elke bezoeker? dingen die je je gaat afvragen) met erin stukjes tomaat, bieslook en hete bliksem, die weer zo zalvig is. Geweldig lekker.

Als voorgerecht had ik twee gerechten, die weinig met elkaar te maken leken te hebben, maar wel tegelijk geserveerd werden.
- Een zacht gekookt ('gegaard') ei met een heel romig knoflookschuim em gepofte graankorrels. Ontzettend zacht en lekker.
- Tartaat van gemarineerde tomaat met hele lekkere kerstomaatjes (ingespoten met frambozenvinaigrette?) en komkommerijs/-mousse. Ook heerlijk.

Als hoofdgerecht had ik een bord vol bietjesdingetjes: Rolletjes bietjesgelei, torentjes van biet- en appelplakjes, (in balsamico?) gestoofde bietstukjes. Met hele zoute pastinaakpuree en wortelschuim. Ontzettend lekker, maar qua hoeveelheid een klein voorgerecht.

Daarom nam ik kaas toe. Zes kleine stukjes: hele zachte, bittere brie, Texelse schapenkaas, roodschimmelkaas met een aslaagje, kaas van het huis (dat was echt idioot, want die was met biermosterd en spek, wat deed dat op mijn kaasplankje?), geitenkaas en een ontzettend lekkere shropshire blue. Erbij superlekkere appelstroop en veel te dunne plakjes matig rozijnen-vijgenbrood.

L had als toetje een 'ensemble van drie soorten chocola', of zoiets, en L vroeg of dat ook zonder witte chocola kon. Natuurlijk kon dat. De toetjes werden geserveerd door de kok, en die zei doodleuk dat het een incompleet gerecht was, op een toon alsof L echt stom was dat hij dat besteld had. Hij had gelijk, het toetje was niet geweldig en een beetje onsamenhangend. Maar waarom zei die ober dan niet dat dat niet zo'n goed idee was?

De bediening was op zich aardig, maar onze ober zag eruit als een slechte makelaar en ik werd op den duur een beetje moe van zijn uitleggerige toontje over mijn eten, vooral omdat dat niet nodig was geweest als iemand bedacht had dat vega's het ook leuk vinden om voor ze gaan eten op een menukaart te zien wat er op hun bord komt.

Al met al heb ik heerlijk gegeten, maar er klopte niets van de hoeveelheden, ik kreeg het idee dat er een vegetarisch vier- of vijfgangendiner was voorbereid (ik denk vier, en als ik vijf gangen besteld had, waren die twee voorgerechten uit elkaar getrokken) en door maar drie gangen te willen hebben, was mijn eten gewoon te weinig.
Je moet ook geen grote voorkeur hebben voor op je eten kauwen hier.

Maar ik heb dus wel heerlijk gegeten en genoten, het merendeel van de tijd zat ik smakkend te smikkelen van allemaal leuke, spannende hapjes. Echt heel tof ook dat ze daar weten hoezeer ik van bietjes hou!
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: bambi op 06 juni 2010, 12:47:53
... Echt heel tof ook dat ze daar weten hoezeer ik van bietjes hou!

Misschien lezen ze vegatopia als er een vego reserveerd ;)
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Maartje! op 06 juni 2010, 12:56:19
Het lijkt me niet meer dan een normale voorbereiding ;)
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 06 juni 2010, 13:30:05
Ik heb van tevoren al aangegeven geen witte chocolade te willen ;)!


Ik blijf het een enorm minpunt vinden dat ze geen vegetarische kaart hebben (online). Verdienen wij niet een beetje voorpret? En stel je voor dat je bietjes haat, dan ben je mooi de pineut als je niets anders kan krijgen.

Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: LL de Ling op 07 juni 2010, 10:50:01
Heb overigens weer gereserveerd voor Le Marron via Dining with the Stars. Missschien cancel ik het nog wel als het niet uitkomt, maar ik denk wel dat ik ga.

Heb het gecancelled, beetje tijdgebrek. Spaar ik het geld liever voor over een paar weken.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: karl op 07 juni 2010, 10:56:52
Ik heb van tevoren al aangegeven geen witte chocolade te willen ;)!


Ik blijf het een enorm minpunt vinden dat ze geen vegetarische kaart hebben (online). Verdienen wij niet een beetje voorpret? En stel je voor dat je bietjes haat, dan ben je mooi de pineut als je niets anders kan krijgen.



Ik lees telkens van topkoks, in elk geval in België, dat er gewoon weinig dagelijkse vraag is naar vegetarische gerechten, maar dat zij als het van tevoren aangekondigd wordt hun uiterste best doen. Ik vrees dat, zolang vegetariërs nog een minderheid vormen, we onze komst moeten aankondigen in vele gevallen en genoegen moeten nemen met wat ze verzonnen hebben. Wat meestal wel van hoog niveau is in sterrenzaken. Je zou dan wel, zoals met de verrassingsmenu van Kop van 't Land het geval was, kunnen op voorhand melden wat je niet lust.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 08 juni 2010, 22:17:20
Vanmiddag was het dan zover, om 2 uur werden mijn moeder en ik bij 't Schulten Hues verwacht voor een 4-gangen lunch!


Het was rustig, maar 2 andere tafels werden bezet door een groep van 4 en een groep van 5. Fijn, ik houd niet van drukte en na een uur hadden we de zaal zelfs voor ons alleen. Ook nu geen aparte vegetarische kaart, wel de kaart voor de niet-vegetariers.
Onze vrouwelijke ober vroeg netjes naar de mate van vegetarisch zijn, ze was goed op de hoogte. Ze kregen dan ook geregeld vegetarische eters, vertelde ze.


Er werd begonnen met amuses: net als Maartje kregen wij kroepoek van zuurkool(?) en wortel, macarons van bospaddestoel en nog iets (vast ook wortel) en een madeleine met ui. Wel aardig. Die madeleine vond ik erg lekker, mijn moeder ging voor een macaron met pompoen. De amuse van kreeftjes en inktvis bleef vreemd genoeg op de tafel staan.


Daarna volgde een klein kopje met cremes van pompoen en kardamom met erbij stukjes watermeloen. Heerlijke combinatie. Het werd geserveerd met een onhandig lepeltje met kleine tandjes eraan, wat verhinderde dat je het hele kopje leeg kon maken.


Het voorgerecht bestond uit quinoa met gestoofde kerstomaatjes, kunstige groendecoratie en een viooltje. De quinoa lag in een zoete dressing. Dit werd geserveerd met een warm bolletje brood, roomboter stond al op tafel.


Toen voorgerecht nummer 2 (of hoofdgerecht nr.1? Het waren allemaal kleine gerechtjes). Dat bestond uit stompjes asperge en aardappel gearrangeerd in een bloemvorm in limoencreme, weer met de nodige bloemetjes en groenvoorziening waaronder mini-snijbiet.


Op naar het hoofdgerecht en dat was hetzelfde bietjes-ensemble dat Maartje voorgeschoteld kreeg: rolletjes bietjesgelei, torentjes van biet- en appelplakjes, (in balsamico?) gestoofde bietstukjes en stukjes aardappel met aardappelpuree. Vooral de opgerolde bietengelei-stukjes vielen bij ons in de smaak. Erbij weer een bolletje brood of was dat bij de asperges?


Het dessert bestond uit vanilleroomijs (in totaal wel 2 eetlepels), zachtsmakende, gemarineerde aardbeitjes, aardbeischuim, nog iets heerlijks van schuim en een opgerold reepje dragongelei. Daarbij een warme, zoete gember-honingsouffle in een kopje en, opgediend in een groot bolglas, een koude cocktail van aardbei, iets van sap/drank, munt en heel veel ijsklontjes.


Twee uur en 95 euro (dat is met wijn en mineraalwater) verder het eindoordeel:
Lekker, maar niet wat ik ervan verwacht had. Misschien had ik op teveel gehoopt, op een enorme smaakbeleving, op een aardbevinkje?

Alles was lekker en bijzonder, prachtig opgediend, niets mis mee. De smaken vond ik wel wat vlak, ik had graag wat meer afwisseling gezien, wat meer pit en dat was alleen bij het dessert het geval. Verder blijft de smaak ook niet hangen.

De porties zijn ook erg klein. Omdat je veel kleine gerechtjes krijgt, is dat niet heel erg, maar je kunt nooit eens even lekker doorlepelen (een mes kon uberhaupt wel achterwege blijven), want dan is je schuimpje al lang en breed op. De 2 bolletjes brood met roomboter waren het meest vullend.
De amuse-macarons leken een dag in de openlucht te hebben gelegen, maar misschien dat ze gewoon die textuur en mondbeleving hebben?


Voorlopig zal ik er niet nog een keer gaan eten, maar ik vond het erg leuk om eens mee te maken. Misschien is de kok ook niet het probleem, maar is dit eten gewoon niet mijn smaak?

Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: myrsky op 13 juni 2010, 11:33:02
Nog eens in Merlet te Schoorl geweest. Was weer fantastisch! :) Woorden allen worden het eten nit gerecht ... maar het was:

(Starter was een brood(je), dat ook veel beter was als de meeste brood(je)(s), die ik hier in NL so had ...)

Dann de 'Amuse geule' was een Gazpacho-Shot, heel smaakrijk, n mini-quiche en gelei van tomaat ... leuke kleine porties en sooo veel smaak erin, ik wonder steeds nog waar zij inkopen ...

Daarna 'Mozaïek van tomaat en gepofte paprika, salsa van aubergine en een vinaigrette van jonge prei en sojakaviaar', nu, dat kan ik ook nit beter uitleggen, maar weer: Heel veel gesmak erin!

Dan, leuk gedan: '“Uitsmijter” van geroosterde brioche, witte asperges en crème van gerookte eidooier met peterselie en krokante kaas uit Noord-Holland'

- zulde uitzien als een uitsmijter, met de brioche als toast, de asperges waar een gelei-achtiges rondje (als ei-wit), en de gerookte eidooier on top als eidooier (ook beetje steviger als alleen ein normale dooier), en de rook-smaak was licht maar wel fantastisch!)

Hoofgerecht was Gebakken courgettebloemen met voorjaarsgroente, cannelloni van biet, basilicum, groene olijven en appel
 - net als laatste keer en beetje #simpler hoofgerecht met de focus on de goede ingredienten - de aardappelen waren 'opperdoeser' - heel heel lekker!






Dessert van de dag was Basilikum-ijs met Aardbien en nog drie kleine taartjes7mouesses erbij. Uitstekendes ijs een natuurlijk en goie combinatie de aardbeien en de basilikum.

Erbij nog 2  verschillende wijnen (moest nog rijden), de ook super waren. De starters cocktail ook, en als de desser te lang duurte kwam er nog een glas wijn cadeau. Leuk, Jammer alleen dat er en politie-alcohol-conrole op de weg naar huis was. Maar het kwm goed ... :)

 
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 04 augustus 2010, 20:24:40
Van 23 tot en met 29 augustus bieden 1250 toprestaurants in Nederland de mogelijkheid om een 3-gangen diner te genieten voor slechts €25,- en lunch voor €20,-.


http://www.restaurantweek.nl/diningcity

Reserveren met wachtwoord: DiningCity2010
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Kiwi op 04 augustus 2010, 20:32:03
O ja, ik kreeg dat mailtje ook gisteren. Alleen waren de echte sterrenrestaurants al volgeboekt tegen de tijd dat ik eens tijd had om dat mailtje te lezen.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Sam op 01 november 2010, 18:32:54
Ik wil voor een feestelijk iets in 2011 wel eens in een sterrenrestaurant eten, maar als ik naar die menu's kijk, dan wil ik er eigenlijk helemaal niet eten, ook niet als ze iets vegetarisch maken. Ganzenlever, zacht gegaarde octopus, jonge grijspootpatrijs...  :scaredblue:

Ik weet echt wel dat in andere restaurant er net zo goed dode beesten op het bord van de buren liggen, maar dat is toch minder confronterend op een bepaalde manier. Ik ga al niet naar grills en steakhouses omdat ik het helemaal niet prettig vind om tussen mensen te zitten die rode druipende biefstukken eten of aan spareribs zitten te knagen, ik ga het ook echt niet fijn vinden om naast iemand te zitten die lekker op een jong grijspootpatrijsje zit te kluiven.

Wel of niet boeken in een sterrenrestaurant? Zijn er, naast Merlet, nog meer sterrenrestaurants die iets meer met groente doen of een vegetarisch menu hebben?
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 01 november 2010, 20:13:39
Ik wil voor een feestelijk iets in 2011 wel eens in een sterrenrestaurant eten, maar als ik naar die menu's kijk, dan wil ik er eigenlijk helemaal niet eten, ook niet als ze iets vegetarisch maken. Ganzenlever, zacht gegaarde octopus, jonge grijspootpatrijs...  :scaredblue:

Ik weet echt wel dat in andere restaurant er net zo goed dode beesten op het bord van de buren liggen, maar dat is toch minder confronterend op een bepaalde manier. Ik ga al niet naar grills en steakhouses omdat ik het helemaal niet prettig vind om tussen mensen te zitten die rode druipende biefstukken eten of aan spareribs zitten te knagen, ik ga het ook echt niet fijn vinden om naast iemand te zitten die lekker op een jong grijspootpatrijsje zit te kluiven.

Wel of niet boeken in een sterrenrestaurant? Zijn er, naast Merlet, nog meer sterrenrestaurants die iets meer met groente doen of een vegetarisch menu hebben?

Yamazato heeft een vegamenu, Vermeer heeft standaard een groentemenu (dat je vega kunt laten maken), De Librije én Librijes zusje hebben standaard een vegamenu, het Nonnetje heeft ook standaard vega op de kaart. Al deze restaurants hebben wel ook treurige ingredienten op de menukaart.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: myrsky op 02 november 2010, 12:25:30
Wel of niet boeken in een sterrenrestaurant? Zijn er, naast Merlet, nog meer sterrenrestaurants die iets meer met groente doen of een vegetarisch menu hebben?

Ivy in Rotterdam heeft ook explicit vegetarische Menus(tot 11 gangen ! :) ): http://www.restaurantivy.nl/nl/menu/4


Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Poek op 23 november 2010, 14:15:47
In de Volkskrant van vandaag een uitgebreid artikel over vegetarisch eten in sterrenrestaurants. De beste blijkt Librije van Jonnie Boer. Hier (http://www.wakkerdier.nl/persbericht/564/Verkiezing_Wakker_Dier%3A_De_Librije_Vegetari%EBrvriendelijkste_Sterrenrestaurant_van_Nederland_/) het juryrapport.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: lieve lijn op 23 november 2010, 15:29:06
Dank u poek! scheelt me weer mam te vragen de krant te bewaren.
Leuk stuk!
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: myrsky op 15 december 2010, 19:03:51
Weer bij Merlet, Schoorl geweest, omdat er een nieuwe Menu is. Helemaal weer TOP! En nu ook mogelijk, een 'Drivers arrangement' bij de wijnen te krijgen, halve glazen dus (of, halfvolle ? ;) ), zo moest ik niet op de altijd fantastisch gekozene wijnen, ehm, 'niet drinken'.

Helaas de Namen van de gerechten niet in de Zin, en goed uitleggen kan ik het ook niet, maar het was echt weer top! :)
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 20 maart 2011, 10:27:53
Recentelijk gegeten in restaurant Mijn Keuken te Wouw (Brabant).
We waren met een grote groep, dus dat is altijd spannend of dat dan helemaal goed gaat met vega-eten, maar dat ging helemaal uitstekend. Mag natuurlijk ook wel in zaakm et ster. Bediening wist meteen dat ik de vega was, kreeg altijd het goede bord, ze wisten precies wat er op mijn bord lag en ik kreeg ook niet totaal andere dingen dan de rest.

Eerst wat hapjes zoals lekkere olijven en diverse hartige koekjes tijdens een drankje.
Toen aan tafel een erg grote amuse: gefrituurde peterseliewortel in een deegjasje met mayonaise en een truffelsoepje. Lekker.
toen salade met 13 groenten waaronder biet, peer in het zuur en bloemkool. Zag er heel mooi uit en was ook lekker.
Daarna jonge preitjes met een vichysoisse saus en aardappel dragon quenelles en nog meer.
Een spoom die veel te machtig en veel was maar wel lekker met wodkalime smaak.
Een kleine goed gelukte risotto met weer diverse groenten in diverse bereidingen erbij.
Als laatste een dessert van bloedsinaasappelijs en schuin en hazelnootbrownie.
En nog heel veel mooie koekjes.

Weet niet wat de prijs was, want er werd voor me betaald, maar erg lekker, niet erg kazig (volgens mij heb ik niks met kaas gekregen) maar wel heel afwisselend met zoveel soorten groenten, en goede bediening. Fijne wijn ook.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: karl op 11 mei 2011, 08:52:28
In het spraakmakende nieuwe MAS (Museum aan de Stroom) te Antwerpen opent topchef Vicky Geunes, van het vroegere tweesterrenrestaurant 't Zilte te Mol, een zaak waar topgastronomie en biologische producten samengaan. Uit een interview in De Standaard: "Biologische producten worden de maatstaf. Vegetarisch koken op gastronomisch niveau, waarom zou dat moeilijk zijn? We gebruiken onder andere quinoa, plattekaas en interessante radijsvariëteiten."
Een "Groene tendens menu", 100 % vegetarisch, kost er 105 euro voor vijf gangen en 125 euro voor zeven gangen, met aangepaste wijnen respectievelijk 160 en 195 euro.
Ik beschouw dit als zeer belangwekkend. Als topchefs (zoals nu ook Peter Goossens in Hof van Cleve) hiervoor oog krijgen en mee rekening houden, sijpelt dat op middellange termijn door naar alle lagere regionen. Zoals het ooit met de espuma van El Bulli gebeurde,
alleen is dit nog veel ingrijpender omdat het aansluit bij een maatschappelijke tendens naar minder vlees, meer biologisch en meer groenten. Stilaan zullen vele andere restaurants met vegetarische gastronomie uitpakken om aan een vraag te voldoen en die mee te creëren.
(Overigens zou het restaurant al voor maanden volgeboekt zijn.)
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 11 mei 2011, 14:04:51
Cool! Ik heb een hekel aan espuma, maar het espuma-effect voor vega-eten daar ben ik zeer voor.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 11 mei 2011, 18:30:46
Eric van Veluwen is een nieuwe brasserie hier in de buurt begonnen. Ga ik binnenkort een keertje eten. De kaart ziet er niet superbijzonder uit: http://www.keukenvanhackfort.nl/
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 juli 2011, 12:26:11
Sterrenrestaurant 't Schulten Hues heeft een leuke aanbieding in combinatie met een nachtje slapen in het tegenover gelegen Eden Hotel:

http://static.ow.ly/docs/SchultenHues%20Eden%20Zutphen_hQn.pdf

Het arrangement bestaat uit:

Een volledig verzorgd vijfgangen diner inclusief aperitief, wijnarrangement, tafelwater en koffie of theeservies.
Daarna overnacht je in ons prachtige hotel welke op steenworp afstand ligt.
Kosten van het arrangement bedragen €100,00 per persoon all-in. Deze actie geldt op basis van beschikbaarheid.

Restaurant 't Schulten Hues
's Gravenhof 5-7
7201 DN Zutphen
Tel: 0575 - 51 00 05

Eden Hotel Zutphen
's Gravenhof 6
7201 DN ZUTPHEN
Tel: 0575 - 59 68 68
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 28 september 2011, 21:49:18
Afgelopen zaterdag in restaurant Vermeer in A'dam gegeten (1 ster). Ze hebben daar standaard een groentemenu met groentes uit de buurt van de stad. Dat menu is niet vega, maar dat kunnen ze uiteraard wel vega maken.

We kwamen niet al te laat binnen in een nog vrij leeg restaurant, dat na een half uurtje begon vol te stromen. Ook wel wat toeristen, maar wel normale toeristen, geen vervelende luidruchtige. We kregen geen aperitiefkaart maar moesten wel doorgeven wat we als aperitief wilden (dat vind ik zo vervelend! Nou tomatensap dan maar) en daarna kwam focciacia brood dat wat gek smaakte en een bord met 3 amuses (waarbij ik meteen de goede vega amuses kreeg, het voltallige bedienpersoneel wist dat ik vega was, heel prima): iets met peer en Lady bluekaas (ik blijf niet begrijpen waarom mensen Lady blue zo tof vinden, ik vind hem vooral zout), een lekkere geroosterde broccolistengel en een soort knolselderijdingetje met iets erop en een heel bijzonder glaasje met bovenin witte tomatengranita en onderin ajo blanco (een soort amandelgazpacho) met stukjes komkommer. Erg leuk.

Daarna de menukaart. Er werd niet precies verteld hoe mijn menu vega zou worden gemaakt, maar dat vond ik wel best. Mijn tafelgenoot nam het 'gewone' groentemenu. De opperober, een wat te jolige meneer, kwam uitleg geven, vertelde dat het resto graag en veel met groente werkte  en vroeg of ik echt vega was of dat ik eventueel iets niets vega's wilden eten ('omdat er ook vega's zijn die wél graag kreeft eten'), die vraag had voor mij niet gehoeven.

En we namen een half wijnarrangement. De wijnmeneer bleek de hele avond echt fantastisch. Hij wist heel veel over de wijngebieden zonder overdreven of zoiets te zijn. En hij serveerde echt fantastische wijnen, heel uitgesproken van smaak. Achteraf las ik dat deze meneer in 2007 sommelier van het jaar is geweest.

Daarna weer een amuse, een vrij grote die echt fantastisch was: een mousse met jerseykoe-kaas (hip!) en aardappel met er doorheen gefrituurde aardappelschillen. Belachelijk lekker.
Daarna een bord met groenten in diverse texturen: vooral veel knolgroenten die erg lekker waren, wat courgettebloem (de minicourgette er aan bleek muf!), barbarakruid, strooisel van gedroogde olijf en een groenige saus.
Toen een bord paddestoelen met eende-ei en een peterseliesaus. Ei en peterselie combineren veel beter dan ik had gedacht. Verder vond ik dit nogal een zwaar gerecht, maar dat vind ik vlug van paddestoel. En geen enkele met zand!
Toen een bord met diverse soorten bieten en tomaat. Heel lekker, behalve de gedroogde tomaat die echt te zoet was, maar dat was een flintertje dus dat stoorde niet.

Op dat moment kwam de ober vragen of we het hoofdgerecht aan de chef's table in de keuken wilden eten. Nou leuk. Dus namen we plaats midden in de keuken, kregen uitleg over wie wat deed en we mochten ook rondlopen en vragen stellen. De opperchef kwam een hand geven en het hoofdgerecht uitleggen. Ik had een erg mooi bord met onder andere idoot lekkere pompoenpuree in een kunstig rolletje en zoetige ingemaakte duindoornbesse, ook heel erg lekker. Alleen de gedroogde citroenschijf was wat gek, het drogen van groenten moeten ze hier nog wat tweaken want dat ging bij die tomaat ook al niet helemaal goed.

Toen weer terug naar de tafel in het restaurant. Er stond een kaaswagen klaar. We hadden allebei gedacht dat er kazen voor ons werden geselecteerd, dus moesten even omschakelen. Ik vond de kazen op de wagen niet héél origineel, wat wel leuk was dat er ook veel Nederlandse kazen op lagen. Ik nam een stukje langres (roodschimmelkaas), een erg lekker stukje geitenkaas, en een leuke Nederlandse gele kaas. We kregen lekkere broodsoorten erbij. De kaaskar bleef nog even staan voor als we nog meer zouden willen, maar we hadden expres maar drie stukjes genomen en niet vier of vijf omdat we al best vol zaten en er ook nog een dessert kwam.

Dat dessert werd vooraf gegaan door een dessertamuse van meloenijs met nog wat en daarna volgende een bladerdeeg vierkant met daarop allerlei moesjes van framboos en chocolade en andere zaken gespoten en erbij erg lekker vanilleijs. Dit was het enige gerecht waar ik een beetje van liet staan want ik zat nu best vol.

We namen geen koffie maar kregen wel friandises en toen een flinke rekening (het wijnarrangment was niet helemaal voor de helft van de prijs gerekend, maar iets meer, maar dat vonden we niet erg omdat we ook meer wijn hadden gehad dan de helft, en voor mijn menu werd 15 euro minder gerekend omdat ik vega had gegeten, wat ik sympathiek vond) en bij de rekening kregen we nog 2 chocolaadjes voor thuis mee.
We waren beide erg tevreden.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 29 september 2011, 00:37:12
Barbarakruid?
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Eelco op 29 september 2011, 02:37:34
Klinkt alsof Vermeer in ieder geval moeite heeft gedaan (en er in is geslaagd) om jullie een bijzondere avond te bezorgen. Bijzondere gerechten, een paar missers - die misschien bij iemand anders juist wel een schot in de roos zouden zijn - en een kijkje in de keuken, wat ook niet vanzelfsprekend is. Leuk!

Barbarakruid ken ik ook niet, wasdat?

Ik had gisteravond in een poshy restaurant in Londen (in de buurt van Victoria Station, zonder ster, denk ik) ook courgettebloem,  gefrituurd en bedekt met 'fritters'. Gevuld met een soort kwark (in het Duits zou ik het Frischkäse noemen) dat niet wist of het nu zoet of hartig moest zijn. Was blijkbaar wel hip - het ziet er tenslotte leuk uit.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 29 september 2011, 10:09:33
Barbarakruid lijkt op waterkerst, maar wat pittiger. Ik had het laatst zelf ook op de boerenmarkt gekocht, is lekker!
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: lieve lijn op 30 september 2011, 14:52:08
Klinkt goed en leuk Selly!! en ach een paar dingetjes die niet helemaal je ding zijn, verpesten gelukkig niet het hele gerecht ;)
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 01 oktober 2011, 10:11:03
Klinkt goed en leuk Selly!! en ach een paar dingetjes die niet helemaal je ding zijn, verpesten gelukkig niet het hele gerecht ;)

Nee natuurlijk niet  :). Het was meer een soort opschrijven van plussen en minnen, je kunt ook alleen de plussen noemen, maar dat is ook zo eentonig. En als je zovéél gerechtjes krijgt zul je sommige dingen fantastisch vinden en andere ietsje minder. Dat schrijf ik gewoon op, maar ik was zeer tevreden.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Maartje! op 15 oktober 2011, 17:29:55
Ik ben zo iemand die dol is op Lady Blue (of ben ik in de war met een andere, een beetje roquefort-achtige Nederlandse blauwe kaas?). Ik vind dat zoutige van geit of schaap (legde de aardige kaasmevrouw me laatst uit) echt geweldig lekker. Het is ook niet alleen maar zout, maar een beetje 'korrelig zout'. Nou ja, ik hou daar dus van...
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 15 oktober 2011, 17:40:10
Ik ben zo iemand die dol is op Lady Blue (of ben ik in de war met een andere, een beetje roquefort-achtige Nederlandse blauwe kaas?). Ik vind dat zoutige van geit of schaap (legde de aardige kaasmevrouw me laatst uit) echt geweldig lekker. Het is ook niet alleen maar zout, maar een beetje 'korrelig zout'. Nou ja, ik hou daar dus van...

Ja, jij schreef eerder dat je dat lekker vond, en met jou velen anderen die goed kunnen proeven en waar ik het vaak hardgrondig mee eens ben op smaakgebied. Ik proef kennelijk iets niet dat er is, of ik hou niet van dat hele zoutige in combinatie met blauwe kaas. Ik hou ook meer van romigheid bij blauwe kaas dan van korrelig.
Even verder off topic: ik proefde Colston Bassett Stilton en die is echt erg lekker. In A'dam te koop bij Caulils.
Shit nou heb ik zin in kaas.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Amarillo op 18 maart 2012, 14:16:16
Is het nodig erg lang vantevoren te reserveren bij Merlet? Ik ga hier binnenkort naartoe, is het plan.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 18 maart 2012, 18:43:34
Niet maanden van te voren zoals bij Jonnie Boer, en het is bovendien crisis, maar zodra je een datum hebt (zeker als het een vrijdag of zaterdag is) zou ik toch maar reserveren.
Ik hoorde laatst weer van iemand die er vega had gegeten dat het weer wel erg lekker was (eerder waren mensen weer wat minder enthousiast).
Ze zouden trouwens ook wel vegan moeten kunnen maken als je van te voren even uitleg geeft.

En veel plezier laat je weten hoe het was en wat je kreeg?
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Amarillo op 21 maart 2012, 00:06:25
Niet maanden van te voren zoals bij Jonnie Boer, en het is bovendien crisis, maar zodra je een datum hebt (zeker als het een vrijdag of zaterdag is) zou ik toch maar reserveren.
Ik hoorde laatst weer van iemand die er vega had gegeten dat het weer wel erg lekker was (eerder waren mensen weer wat minder enthousiast).
Ze zouden trouwens ook wel vegan moeten kunnen maken als je van te voren even uitleg geeft.

En veel plezier laat je weten hoe het was en wat je kreeg?

Thanx! We hebben al wel een weekend maar nog niet een datum, maar zodra we die hebben zal ik wel even reserveren.
Ik zal proberen niet te vergeten hier een verslagje te posten! :)
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Pixie op 31 mei 2012, 15:17:05
De enige keer dat ik in een sterrenrestaurant gegeten heb, was 2 jaar geleden in La Joia * in Milaan. Het restaurant van chef Pietro Leeman was zeker de moeite, we zijn het gaan uitproberen omdat hij het enige vegetarische sterrenrestaurant in Europa heeft.

We hebben er het menu met aangepaste wijnen geproefd. Dat was heel verrassend en gevariëerd. Alle gebruikte producten waren biologisch en van de beste kwaliteit, wat een grote plus is. Het is niet meteen een keuken die je thuis ook eens uitprobeert, daar hij nogal veel met moleculair koken-achtige dingen bezig is, maar voor mij waren de smaken echt ongezien. Wat mij altijd zal bijblijven, was de smaak van de carpaccio van gerookte watermeloen en de 'verrassingen onder een kleurrijk dekentje': blokjes kaas, bosvruchten, noten verstopt onder een heel speciaal schuimpje. Omdat we niet zo van desserts houden, mochten we ipv het dessert kiezen uit de kazen met enkele chutneys die ook subliem waren.

Wat ook leuk was, is dat de chef zelf onze tafel even bezocht en dat hij een heel nederige, lieve, aangename man bleek te zijn. Wij gaan zeker nog terug!
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Maartje! op 31 mei 2012, 20:46:48
Wat leuk dat je daar geweest bent! Ik ben er een paar keer in de buurt geweest, maar het is steeds dicht.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 01 juni 2012, 08:54:57
Ik vind het ook superleuk om eens het verhaal te lezen van iemand die er geweest is! Wil er graag een keertje heen, maar ja.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Pixie op 01 juni 2012, 10:26:58
Gewoon doen! Oké, het diner zelf is een prijzige bedoening, maar onze trip naar Milaan was dan ook echt gepland om La Joia te bezoeken. Zo hebben wij de rest van de kosten tot een minimum gedrukt:

- we vlogen met een lowcostmaatschappij (Ryan Air) naar een luchthaven op ongeveer een uurtje van Milaan. We namen geen bagage mee, enkel handbagage. Met een beetje zoeken en flexibiliteit qua periode, vind je wel een ticket dat slechts rond de €30 kost. Check wel eerst bij La Joia of je kan reserveren die periode, m.a.w. of ze open zijn.

- we sliepen in een B&B in een van de kleine dorpjes die langs de treinverbinding tussen Milaan en de luchthaven lag. In Milaan betaal je makkelijk €130 voor een zeer simpele B&B, wij betaalden slechts €50 of €60 voor iets deftigs. We zijn dan telkens met de trein (45 min enkel, kost enkele euro's) op en af naar Milaan gereden. Enige nadeel is dat we 's middags bij La Joia gingen eten ipv 's avonds, omdat we anders geen trein terug hadden.

- Je hoort vaak dat Milaan een dure stad is, maar tegenwoordig vallen de prijzen erg goed mee (ik was er vorige week nog). 20 jaar geleden betaalde je er makkelijk het dubbele voor een cola'tje dan hier, maar ondertussen zijn NL en BE bijgebeend qua prijzen. Als je wijn drinkt, ben je zelfs veel goedkoper af dan bij ons. Leuk om weten: in Milaan kan je vanaf +-17u 'aperitivo' doen. Een heleboel kleine barretjes proberen mensen te lokken met een buffet. Je moet gewoon een cocktail (prijs +- €6) kopen en je mag de hele avond van hun buffet eten. Daarop heel wat veggie opties en als je een beetje uitkijkt, vind je echt lekkere bars waar je goed gegeten hebt voor die €6. Leukste buurt om aan 'aperitivo' te doen, is aan het kanaal (Porta Ticinese).
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 juni 2012, 00:31:47
http://travelbird.nl/2656/diner-kaatje-bij-de-sluis/

Gastronomisch genieten van een culinair 6-gangendiner bij een Michelin-restaurant, nu voor slechts €44,50 p.p. (ipv €89,00). Alleen vandaag te koop, geldig tot 31 januari 2013.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Pixie op 19 juni 2012, 10:32:27
Passen ze het menu aan voor vegetariërs?
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 juni 2012, 12:31:40
Passen ze het menu aan voor vegetariërs?

Er staat bij: met eventuele dieetwensen wordt rekening gehouden, graag aangeven bij reserveren.
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: greet op 26 maart 2013, 15:30:03
Binnen een kleine 2 maanden ben ik uitgenodigd om in 1 van de bekendste Belgische restaurants te eten, de comme chez soit te Brussel. Ben eens benieuwd. :D
Titel: Re:Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: karl op 27 maart 2013, 08:00:11
Wow, dat belooft een ervaring te worden. Je geeft toch op voorhand door dat je vegetarisch wil eten, om daar niet voor opschudding te zorgen en zelf niet teleurgesteld te worden?
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 27 april 2017, 21:43:55
Gisteren wat onverwacht in Rijks gegeten in Amsterdam, het restaurant in het Rijksmuseum dat sinds december ook nog een ster heeft.
Ze hebben hier 'kleine gerechten' en raden je aan om 3 of 4 hartige gerechten te nemen, daarna evt nog dessert of kaas.
Je krijgt meteen een kaart met aperitieven, en wijnen (ook veel per glas) en de menukaart, dat is wel prettig. Met groene stip staan de gerechten die vega zijn of vega kunnen, van de ongeveer 12 of 15 opties konden er 4 vega, wat ik een prima aanbod vond.
Ik dronk eerst een Dutch martini, die vrij sterk was en we kregen amuses: een bietenchip met een vulling die ik vergeten ben en een soort krenten-oliebolletje dat je in een vrij zoute kaasdip moest dippen, wel grappig.
Er kwam ook oké brood op tafel.

Daarna een erg lekkere en frisse groene koude soep met erbij een hele jonge kaas (blaarkopkaas), granaatappel, geblakerde avocado en komkommer. Toen witte asperges met een schuimige hollandaise (door de serveerster bechamel genoemd  ???) en een groene, heerlijke dressing.
Toen koolraap uit een zoutkorst met o.a. Texelse kaas, lekker, maar de zoutkorst leek weinig effect te hebben gehad. Hierbij een goede pinot grigio.
En toen echt heel erg lekkere knolselderij 'van 't spit' met een fantastische saus en een heel erg lekker romig eenden-ei. Ik denk dat ik dit het lekkerste gerecht vond, hoewel de asperges en soep ook erg lekker waren en de koolraap niet verkeerd.
Het dessert van ananas (ook als van 't spit) vond ik wat zoet en het minst interessant. Daarna nog rooibosthee.

De bediening was soms wat onevenwichtig en de ober die we hadden was niet heel sympathiek, terwijl de mensen bij de jassen juist heel aardig waren. Qua timing had de bediening het ook niet altijd goed, maar het ging en bediening in Amsterdam is bijna altijd een probleem en het eten was erg goed. Het publiek was gemengd, dat was ook wel prettig. We waren met fooi iets onder de 100 euro pp kwijt. Ik ga hier nog wel een keer heen.
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: karl op 28 april 2017, 17:11:56
Boeiende beschrijving van een originele, gevarieerde keuken. De knolselder aan 't spit en de "magnifieke saus" (welke?) doen watertanden.
Ik vind zoutkorst ook wat overroepen, effect dikwijls beperkt, meer spektakel. Apart die groene dressing nog bovenop de asperges met hollandaise.
Jammer van dat zoete dessert, na een uitgebreide maaltijd is veel zoet niet verlichtend.
Vond deze zaak, toen ik de sterrenzaken bekeek voor een artikel, één van de meest aanlokkelijke.

Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 30 april 2017, 18:02:03
De knolselder aan 't spit en de "magnifieke saus" (welke?) doen watertanden.

Het leek een beetje paddenstoelachtig, maar de site zegt dat het iets met berkensap zou moeten zijn, maar daar kan ik me dan weer minder wat bij voorstellen.

Citaat
Ik vind zoutkorst ook wat overroepen, effect dikwijls beperkt, meer spektakel.

Ja, en hier was ie al in de keuken uit de zoutkorst uitgepakt, dus het spektakel bleef ook wat achterwege.

Citaat
Vond deze zaak, toen ik de sterrenzaken bekeek voor een artikel, één van de meest aanlokkelijke.

Ja, het was echt wel leuk!
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: lennekevg op 31 mei 2017, 14:04:11
Van het weekend gegeten bij de Treeswijkhoeve in Waalre (http://www.treeswijkhoeve.nl/nl), verjaardagscadeau (voor 3 jaar ;-)) van moeder en zus. Die laatste eet ook vegetarisch en is zwanger. Dat laatste was geen probleem, want ze hebben ook een sappenarrangement. Ondanks mijn zeer smakelijke wijnen was ik af toe wel jaloers op de goed uitziende en smakende sappen (zelf gemaakt, niet te zoet, en mooi gegarneerd, als een soort mocktails).

Het eten was ook fantastisch. De verwachtingen waren hoog, vooral omdat het vegetarische menu ook al staat aangekondigd op de website. De chef kwam ook nog even aan tafel, en vertelde dat ie het leuk vond om dit soort variaties te maken. En dat bleek. Vele verschillende gerechten, soms met een Aziatische invloed, en veel seizoensingrediënten zoals asperges.

De bediening is jong, maar deskundig (en gelukkig ontspannen).

Kortom, echt een aanrader als je lekker wil eten (en daar geld aan wil besteden ;-)).
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Selly op 31 mei 2017, 21:27:24
Leuk om te horen en leuk dat ze een vega menu op de site hebben!
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: meisbaer op 31 mei 2017, 23:10:18
Ook leuk dat ze een sappenarrangement hebben, naast wijn :)
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Miranda op 09 februari 2018, 09:04:46
Ik at afgelopen zaterdag bij de Librije.
Dat deed ik 4 jaar geleden ook al eens:https://www.vegatopia.com/vega/restaurants/restaurantrecensies/12461-de-librije (https://www.vegatopia.com/vega/restaurants/restaurantrecensies/12461-de-librije)
Was absoluut voor herhaling vatbaar.

Deze keer opnieuw echt geweldig. Het gaafste gerechtje was een 'steak tartaar' waarbij de tartaar gemaakt was van watermeloen, de eidooier was van piccalilly en er kwam een topping van ketjap en zwarte knoflook bovenop. Fantastisch lekker! Andere favorieten waren een hartig wafeltje met sambal en sereh, en een kaasgerechtje met vacherin mont d'or. Bij die laatste was een soort vloeibare grote druppel van de kaas omgeven door een dun knapperig korstje. Dat korstje smaakte dan weer naar het crispy kaasrandje dat je soms op je tosti krijgt. Zo lekker!
Overal uiteraard geweldige wijnen bij, het was echt helemaal af. Kortom, ook deze keer was het weer een feestje.

Ik doe dit samen met een vriendin. Wij sparen dan ieder € 15,- per maand en eens in de 2 jaar gaan we dan bij een sterrenrestaurant eten. Heel leuk, en zo is het niet zo'n groot bedrag ineens. We hebben besloten dat we nu iets langer gaan sparen, omdat we beiden graag een keer bij Massimo Bottura (in Modena) willen eten. Duurt nog wel een paar jaar dus, maar leuk vooruitzicht  :D
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Hizikigrrrl op 09 februari 2018, 14:48:50
Klinkt goed!
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: meisbaer op 09 februari 2018, 22:49:06
Ik weet niet of ik er zelf zoveel geld voor zo over hebben, maar het klinkt wel als een bijzondere hobby  ;) En ik heb nu zin in kaas met een korstje...
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: karl op 10 februari 2018, 07:46:41
Klinkt als een zeer bijzondere ervaring. Wat een inventiviteit die niet allen verbluft maar ook tot bijzonder lekkere resultaten leidt.
Titel: Re: Eten in sterrenrestaurants
Bericht door: Miranda op 12 februari 2018, 14:48:49
Ik weet niet of ik er zelf zoveel geld voor zo over hebben, maar het klinkt wel als een bijzondere hobby  ;) En ik heb nu zin in kaas met een korstje...

Oh die kaas..... zo lekker!