Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: hillela op 20 augustus 2005, 15:22:27
-
hallo,
Ik zit te denken om zelf kaas te maken, met citroensap als stremsel..heb al gelezen hoe je dat kan doen.
Wat ik nergens lees is, hoe je het kan rijpen, hoe dat in z'n werk gaat... belegen, oud enz..
en hoe je die 'vetlaag'/beschermlaag, erom krijgt. is dat echt kaarsevet?
En hoe gaat het allemaal.
Ik vind vegetarische kaas duur, vandaar dat we het zelf willen maken, maar dan wel vegetarisch..
graag advies..
Hillela
-
Volgens mij maakt daltonhoeksteen zelf kaas, dus ff wachten tot die weer eens online is. :)
-
vegetarische kaas hoeft toch niet zo heel duur te zijn? Wat vind jij duur? Volgens mij kan zelfgemaakte 'kaas' echt nooit zo lekker worden als echte. Ik heb er ooit over gelezen dat je het ook niet kunt smelten.
-
dank voor je snelle bericht, misschien dat anderen het ook weten..anders wachten..
Hillela
-
Kaas die je maakt met citroensap, rijp je niet. Die eet je meteen op.
Het lijkt me dat het zelf mogelijk is, het wordt immers ook op boerderijen gedaan enzo, maar dat je dan een speciale ruimte en vorm moet hebben waar je alles in doen en laat staan. Ivm met bacterieen en schimmels lijkt het me ook best gevaarlijk.
Kaas met vegetarisch stremsel is toch niet altijd duurder dan 'gewone' kaas?
-
de prijs van vegetarische kaas is ongeveer, € 12,50 tot 16,50 per kilo,
met stremsel veeel goedkoper.
Hillela
-
Ik werk in een biologische winkel en onze vegetarische jonge kaas kost 9,50 per kilo. Dan is het dus en vegetarisch en biologisch. Niet biologische vegetarische kaas van de supermarkt zal nog goedkoper zijn.
-
dat valt inderdaad erg mee, € 9,50
Misschien dat er verschil zit tussen de ene en de andere natuurwinkel. Ik schrok van de prjzen, maak ook vaak zelf 'broodsmeersels' zoals choemoes, en tahina, enz..of een "fijne eisalade'..
Het lijkt me zo ideaal om lekkere kaas te maken, kruiden enz.
Hillela
-
Moet het perse biologisch zijn? Want in de supermarkt heb je ook kazen met vega stremsel, he?
-
Ik heb eigenlijk ook nooit echt vreselijke prijsverschillen gezien.. ja scheelt wel wat, maar niet noemenswaardig.. Maar miss. dat zelf kaas maken wel heel erg goedkoop is, dat weet ik natuurlijk niet.
Bij de natuurwinkel in Hilversum valt t iig best mee.. alleen de oudere kazen niet, maar die zijn altijd duurder..
-
Moet het perse biologisch zijn? Want in de supermarkt heb je ook kazen met vega stremsel, he?
Hoi,
bedankt voor de info...we gaan zeker even informeren in de supermarkt.. ik wist dat niet van die (gewone kazen) met vegastremsel
Hillela
-
Hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=9842) kun je zien van welke kazen we tot nu toe weten dat ze vegetarisch gestremd zijn.
-
Ik heb eigenlijk ook nooit echt vreselijke prijsverschillen gezien.. ja scheelt wel wat, maar niet noemenswaardig..
Nou dat vind ik wel. Een groot stuk AH kaas eigen merk (in zo'n plastic) is rond de 3 euro en daar doe ik zo'n drie weken mee en dan eet ik er bijna elke dag van. Een stukje vega kaas van AH is al snel zo'n 5 euro, doe ik niet langer mee dan 2 weken en droogt bovendien uit, waardoor de randen heel vies worden en ik ook dus ook nog stukken van de kaas afsnijd (dat gebeurt mij bij andere kazen niet). Voor mij reden genoeg om geen vega kaas te eten maar gewone kaas.
-
Ik maak inderdaad zelf kaas maar dan wel paneer.En daar is volgens mij al een draad over.
Volgens mij is het proces het zelfde tot aan het persen.Als je wilt gaan rijpen moet je het alleen in een pekelbad dompelen.
hier is een link met een zelfmaak kaas set.
http://www.antenna.nl/~natmolen/NM/index.html
ze hebben hier ook een boekje erover enzo.
En deze site verkoopt ook kaas coatings ik weet alleen niet of het biologisch is..
http://www.vinimare.nl/
Een korte beschrijving van goudse kaas maken
http://www.coquinaria.nl/kaasmaken/goudsekaas.htm
Als je het allemaal voor mekaar krijgt ben ik erg benieuwd naar het resultaat trouwens.
-
Ik maak inderdaad zelf kaas maar dan wel paneer.En daar is volgens mij al een draad over.
Volgens mij is het proces het zelfde tot aan het persen.Als je wilt gaan rijpen moet je het alleen in een pekelbad dompelen.
hier is een link met een zelfmaak kaas set.
http://www.antenna.nl/~natmolen/NM/index.html
ze hebben hier ook een boekje erover enzo.
En deze site verkoopt ook kaas coatings ik weet alleen niet of het biologisch is..
http://www.vinimare.nl/
Een korte beschrijving van goudse kaas maken
http://www.coquinaria.nl/kaasmaken/goudsekaas.htm
Als je het allemaal voor mekaar krijgt ben ik erg benieuwd naar het resultaat trouwens.
Ik maak inderdaad zelf kaas maar dan wel paneer??? Wat is dat dan..Ik moet denken aan paneermeel maar dat zal je wel niet bedoelen.
Dank je voor de info, ook de anderen.
Ik zal als ik tijd heb, de site's bezoeken, en kijken of ik het maken kan en je krijgt zeker een berichtje..bp, en hier..
Hillela
-
Ik maak inderdaad zelf kaas maar dan wel paneer??? Wat is dat dan..Ik moet denken aan paneermeel maar dat zal je wel niet bedoelen.
Dank je voor de info, ook de anderen.
Ik zal als ik tijd heb, de site's bezoeken, en kijken of ik het maken kan en je krijgt zeker een berichtje..bp, en hier..
Hillela
Paneer heet volgens mij in het nederlands wrongel of hangop (maar ik kan het mis hebben hoor) en bevat geen stremsel alleen maar citroen sap of yoghurt.
Melk koken ,citroen toevoegen (of de yoghurt),en weer aan de kook brengen,afgieten en klaar.
Dat pers je en bak of frituur je of gooi je door de curry of doet het nat. op brood.
Deze kaas kan je alleen maar vierentwintig uur bewaren.Voor typische (hollandse)kaas zou je volgens mij daar nog (microbieel) stremsel aan moeten toevoegen en na het persen moeten dompelen in pekel.(water met zout oplosing)
En dan natuurlijk laten rijpen (zes weken volgen mij)
-
Paneer heet volgens mij in het nederlands wrongel of hangop (maar ik kan het mis hebben hoor) en bevat geen stremsel alleen maar citroen sap of yoghurt.
wrongel ja, niet hangop. De citroen werkt als stemsel.
-
oke,
wordt wel wijs hier op deze site, ik ken deze site nog niet zo lang, ben er erg blij mee,
lijkt me schitterend om zelf kaas te maken.
waar woon je daltonhoeksteen?
Wij wonen in de NOP.
Wie nog meer in de omgeving urk, Emmeloord, Dronten, lelystad?
HIllela
-
Ik kom uit Amsterdam 8)
-
okee.. daar halen we soms onze spullen, Mauwes..(koshere)
eind uit de buurt...hahaah
hillela
-
Hallo,
Ik wil graag eens proberen om zelf kaas te maken, nu heb ik wel adressen gevonden waar ik microbieel stremsel kan kopen maar ik ben eigenlijk op zoek naar een plantaardig alternatief.
Heb onderhand heel internet doorgespit ::)maar kan nergens een verkoopadres vinden.....wie heeft een tip?????????
groetjes Jolanda
-
Kun je misschien ook te weten komen bij de firma's zelf die biologische/vegetarische kaas verkopen. Bastiaansen, Hooidammer, Westland bijvoorbeeld. Of misschien weet de Vegetariërsbond er meer van. http://www.vegetariers.nl/
-
Bij de toko of bij online kaaswinkels:
http://www.brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D4%26id%3D1647%26cat%3D586%26dt%3D24&shwlnk=0
http://www.thuisexperimenteren.nl/science/kaasmaken/kaasmaken.htm
Wil je het puur voor de lol eens proberen, dan kun je ook proberen om paneer te maken. Dat is een Indiase kaas waarbij citroensap als stremsel wordt gebruikt:
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8565-panir-zelf-indiase-kaas-maken
-
Ze verkopen het hier (Enschede) op de een of andere manier ook in een Turkse winkel, kleine flesjes in de koeling. Verder nog nooit ergens gezien.
-
ik heb weleens panir (indiase kaas) gemaakt. Dit kan gewoon met citroensap als stremsel. Denk dat het voor andere kaassoorten ook wel werkt.
-
Zijn die flesjes in de koeling bij de Turk vegetarisch dan?
Ik dacht altijd dat er gewoon stremsel inzat.
Moet dat even gaan uitzoeken...
-
Zelf mozzarella maken, een stap voor stap uitleg:
http://www.huffingtonpost.com/the-daily-meal/mozzarella-recipe_b_792848.html#s200477