Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Annemieke op 19 juli 2005, 13:19:12
-
Welke olijfolie gebruiken jullie het liefst? Welke vind je het lekkerst voor koude toepassingen en om mee te bakken?
Ik ben op dit moment een beetje aan het experimenten met verschillende soorten.
De conclusie tot zover is dat ik de eigen merken van de supermarkten allemaal niks aan vind. Bertolli is ook niet echt favoriet.
Monini en Carapelli daarentegen. :kwijl:
Mijn favoriet voor koude toepassingen is Le Macine (http://www.carapelli.it/script/fr_pr.asp) van Carapelli.
Voor warme toepassingen gebruik ik op dit moment GranFruttato (http://www.monini.com/english/products/fruttato.htm) van Monini, al vind ik van dit merk de Amabile (http://www.monini.com/english/products/amabile.htm) lekkerder.
Ik wil nog graag Il Nobile proberen van Carapelli, die gemaakt wordt van alleen het vruchtvlees van de olijf.
-
ik heb standaard een olijfolie die via via wordt meegenomen van een kleine olijfboomgaard in Griekenland, die ze alleen aan vrienden en bekenden verkopen.. ik heb geen idee van wat voor soort olijf, maar zo heerlijk! Echt geweldig. Ik vind Griekse olijfolie vaak lekker.
In de Kerkstraat in A'dam is een nieuw Italiaans winkeltje geopend waar ze ook lekkere olijfolie schijnen te hebben dus daar ga ik binnenkort eens kijken.
Ik vind het wel fijn dat je bij oliewinkels tegenwoordig de olie eerst kunt proeven voordat je em koopt.
-
Ben ook eens aan het kijken naar een lekkere olijfolie. Heb nu de italiaanse licht gepeperde variant van AH Excellent, en die is wel lekker maar niet precies de smaak die ik zocht. Waar koop je die Italiaanse merken?
-
Monini vind je in de supermarkten, vooral AH.
En Carapelli kan ik niet meer vinden in NL. :crying:
-
Monini vind je in de supermarkten, vooral AH.
Ik heb em gelijk maar even meegebracht en ik vind hem zo al wel lekker. Morgen iets mee maken.
Vanmiddag was ik bij de Italiaan, en daar heb ik voor 2,95 een prima Balsamico Bianco gehaald. Prima basis voor een Italiaanse maaltijd morgen :)
-
Ik heb laatst Olijfolie met Chili gekocht, bij de Xenos. Erg lekker! (maar je moet wel tegen pittig kunnen)
Verder koop ik eigenlijk meestal de olijfolie van Edah huismerk. Ik ga denk ik toch maar eens die Monini proberen, eens zien of je het prijsverschil proeft ::)
-
Ik heb een Marokkaanse vriendin en van haar krijg ik weleens een flesje olijfolie die bij familie/vrienden in Marokko zelf gemaakt is. Die vind ik erg lekker in warme gerechten, omdat de smaak zo vol is.
Dus mocht je Marokkaanse mensen in je kennissenkring of familie hebben, misschien kunnen zij ook wel voor jou aan dit soort olijfolie komen.
-
Arganolie is ook lekker. Belachelijk dat er wachtlijsten voor zijn ::)
-
Het verbaast me niet dat er wachtlijsten zijn voor arganolie. Het is niet zo gemakkelijk te winnen. Eerst moeten de argan(noten of peulen, dat weet ik niet precies) worden opgegeten door schapen of geiten. In hun lijf verandert dan de samenstelling van het schilletje, maar de argannoot wordt niet verteerd. Hij wordt weer uitgepoept. Dan worden deze uitgepoepte noten verzameld en kan er olie van gewonnen worden. Deze olie wordt ook veel gebruikt in lichaamsverzorgingsproducten.
Ik denk dat wanneer er een ander procedé komt om de olie te winnen dat er dan heel wat meer van deze olie op de markt komt.
-
Ik hoorde dat extra vierge olijfolie niet geschikt is om in te bakken. Klopt dat? En wat is de reden? Ik doe niet anders eigenlijk... (en heb net weer een 5 liter blik van de groothandel geopend...)
Ik hoorde een tijdje terug trouwens ook dat men helemaal teruggekomen is van het gezonde aspect van zonnebloemolie... Nou weet ik het helemaal niet meer.
-
Ik hoorde dat extra vierge olijfolie niet geschikt is om in te bakken. Klopt dat? En wat is de reden?
Te veel meervoudig onverzadigde vetzuren die bij hoge temperaturen rare reacties kunnen aangaan.
-
ik heb ook weer gehoord dat dat onzin is omdat je het dan belachelijk hoog zou moeten verhitten wat je in een normale keuken niet doet en dat je het prima kan gebruiken.
-
ik heb ook weer gehoord dat dat onzin is omdat je het dan belachelijk hoog zou moeten verhitten wat je in een normale keuken niet doet en dat je het prima kan gebruiken.
Bij mij wordt de olie niet heel gigantisch heet, maar als ik dingen bak in extra vierge, dan doet mijn buik raar en dat heb ik met andere olie niet.
Ik dacht dat ik op een gegeven moment dat mijn buik raar deed van gebakken aardappelen, maar sinds ik andere olie voor het bakken gebruik gaat het prima.
-
Ik kreeg laatst olijfolie van de Lidl, niet van eigen merk, van de moeder van een vriendin van mij. Ik vond hem erg lekker, voor zowel bakken als in salade's. Het is een volle olijfsmaak, maar niet té overheersend. Het merk weet ik zo niet meer want ik heb de fles al weg gegooid.
De knoflookolijfolie van oil&vinegar vind ik ook lekker voor in salade's.
Verder is de biologische olijfolie van de AH ook goed. Die gebruik ik voor zowel bakken als in salade's.
Ik verhit olijfolie nooit te heet want het verbrand gewoon heel snel.
-
Ben laatst weer eens bij Oil&Vinegar geweest. Leuke winkel maar wel jammer dattie zo duur is.
-
Wat een heerlijk onderwerp Olijfolie.
De olijfolie van de Aldi is best lekker,
ook de Milde Olijfolie van Super de Boer.
Je hebt hier zoveel soorten in net zoals
wijn hangt het weer af van de streek waar
het vandaan komt.
Een gespecialiseerde olijfolie winkel:
Detail en groothandel in olijfolie, azijn en mosterd.
Gevestigd aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam.
http://www.meeuwig.nl/producten.html
-
Ik gebruik nooit dezelfde olie om te bakken en voor in de salade, want dat bakspul in de salade is goor en dat saladespul om te bakken vind ik ook niet top. Momenteel Bertolli om te bakken, niet heel fijn, maar ja ooit grote fles gekocht en daar doe ik in mijn eentje nogal lang mee. En in de salade iets van Bertolli of een ander merk met olie en citroensap ofzo, vet lekker, maar niet puur olijfolie dus.
-
En Carapelli kan ik niet meer vinden in NL. :crying:
Hoera :D Net terug uit Italie met 2 grote flessen Carapelli, smaakt inderdaad prima :)
-
Welke heb je?
<- jaloers
Maar goede vriend M. zit nu in Umbrie en hij zou het voor me meenemen!
Ik heb van P. een fles olijfolie kado gehad. En dat is er eentje van dit bedrijf: www.olioroi.com
Het is een extra vergine, ongefilterd. Superlekker, die gebruik ik alleen maar als de olijfolie het belangrijkste is, zoals puur over de salade of om te dippen met focaccia. Dat bedrijf gebruikt ook geen bestrijdingsmiddelen. Bij Little Italy gekocht in Rotterdam. Kwam er later achter dat het uit de streek kwam waar ik vorig jaar op vakantie was geweest... :heehee:
-
Leuk onderwerp, een olie kan heel wat smaak geven aan het eten
Pinda-olie wordt bij ons veel gebruikt maar dat is NL ook niet zo veel te verkrijgen of heel duur
geeft een aparte smaak aan het eten!
olijfolie hebben we van AH-merk :D
-
Pinda-olie (arachide-olie) is in vrijwel iedere supermarkt te koop. Het is inderdaad alleen wel duurder dan bijvoorbeeld zonnebloemolie.
-
Toch gaan we regelmatig even naar de belgische Aldi voor arachide-olie
smaakt toch net weer even anders ;)
-
Kapers!
-
Kapers!
:heehee: :pet:
Okee, okee, we houden er al over op. Olijfolie dus! ;D
-
Welke heb je?
<- jaloers
Een fles le Macine en een fles oro verde. Prima spul!
-
Le Macine is superlekker! En echt niet duur voor zo'n grote fles, euro of 6 voor een liter staat me bij.
Hmm, ik hoop echt dat M. er eentje kan vinden.
-
Vorige week heb ik bij een wijn- en olijfboer een fles peperdure olijfolie (15 e voor 750 ml :o) gekocht. We wilden eigenlijk na de rondleiding alleen wat wijn kopen maar mochten de olie proeven, en we gingen allebei gelijk overstag. Echt de lekkerste olie die ik ooit heb geproefd!
De rondleiding kregen we van een Vlaamse die met een Zwitser was getrouwd en een aantal jaar geleden het landgoed hadden gekocht en gerenoveerd, en ook de wijn en olijfolieproductie weer nieuw leven hebben ingeblazen. En met succes!
Hier (http://www.toscanaholidays.com/eng/products.htm)de website met de produkten.
-
Ik kom net terug uit Toscane diverse soorten olijfolie gekocht bij de olijfboer waar je ze aan lange eettafels met brood kon proeven.
http://www.sandonato.it/
Met weemoed zal ik er aan terugdenken, wat een heerlijk land.
-
:yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
:heart: :heart: :heart:
-
Nou, ik was gisteren dus met de rest van de W-tjes in de Oil & Vinegar, en ik vind het gewoon een nare winkel. Je wordt van alle kanten overladen. Met geuren en smaken, maar ook met geluid (Buena Vista Social Club (-kloon) op 10), kleur (limoengroen enzo) en zelfs je tastzin wordt niet ontzien als de winkel stampiesvol staat.
En dat voor dure produkten die beter gepresenteerd worden dan hun kwaliteit, en soms ook nog eigenlijk yuppengrutterij zijn. Kapitalisme met een multiculticosmopolitisch vernisje. Over twintig jaar gaan we het de met roomkaas gevulde dadel van de jaren '90-'00 vinden.
-
Jij kokketeert gewoon met je eigen mufheid Christiaan!
-
Over twintig jaar gaan we het de met roomkaas gevulde dadel van de jaren '90-'00 vinden.
ja! Dat bedoelde ik nou!
-
De afgelopen tijd krijg ik steeds meer een zwak voor lekkere olijfolie, balsamico en aanverwante zaken. Onlangs heb ik een klein flesje gevuld met goede olijfolie, een takje rozemarijn en gedroogde pepertjes. Mag nog een paar weekjes trekken, maar veelbelovend.
En afgelopen week in Rome stuitte ik in de Via della Reginella op een charmant winkeltje van Peperita (http://www.peperita.it/area_it.asp?sezione=&idCanale=8&idArea=34), met allerhande olietjes en smeerseltjes met peper (alles biologisch en uit de regio). De verkoopster was attent maar niet opdringerig. Na een rondje proeven was de buitentemperatuur (28 graden) ineens erg aangenaam. En nu heb ik dus een potje pasta van scotch bonnet pepertjes en een flesje truffelolie.
Nu de vraag: wat kun je allemaal doen met truffelolie?
-
Ik hou van een groene, grassige, frisse smaak. Mag ook een klein beetje tintelen in de nasmaak. De olie die ik lekker vind is meestal ook lichtgroen, grassig en ongefilterd. Zoals de olie uit Sicilië van Meeuwig, ik kom 'm ook wel eens bij andere oliezaken en kramen tegen. Het lijkt niet in het minst op de 'gemiddelde' donkerder groene muffige extra vergine olie, alsof het een totaal ander product betreft.
Nu is die olie wel erg duur, dus probeer ik regelmatig een goedkopere om te kijken of ik die smaak kan terugvinden. De Bio+ olie van Dirk heeft ook zo'n grassig smaakje (wel wat milder) en is niet duur, E4 voor een halve liter geloof ik. En laatst kocht ik voor E3 per halve liter een fles bij de Lidl, 'Luccese', en die heeft het ook!!
-
scotch bonnet pepertjes = trouwens madame jeanettepepertjes
-
Gespot: truffel-olijfolie
Dit keer spotten we de truffel-olijfolie Al Tartufo van Liquido d'Oro
Source: Gespot: truffel-olijfolie (http://www.vegatopia.com/vega/gespot/13242-gespot-truffel-olijfolie)
-
Zit er wel meer dan 0,0006 % truffel in?
-
Het percentage weet ik niet, maar het betreft wel olie van echte truffels.